Dobrý den, chtěla bych se zeptak jak jste to měly u kozí které rodily poprvé.Naše kozenky jsou 157 dni co jsme je dovezly ke kozlovy a 152 co jsme je od něj odvezli domu.Stále ještě neporodily a mam už docela o ně strach, stále si dřou břicho, polehavají, a roza každou chvílu mečí tady ty příznaky mají už tak měsíc. 4.6.2014 roze začal lepit cecík ale nic z něj furt neteče líze to začalo druhy den. Už mám docela dost strach neradabych aby se jim něco stalo. Jak dlouho muže kozinka přenášet? Jak dlouho si myslíte že to bude ještě trvat?Moc a Moc prosím o radu jsem začátečnice a už se o ně dost bojím.
maarketa12345
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptak jak jste to měly u kozí které rodily poprvé.Naše kozenky jsou 157 dni co jsme je dovezly ke kozlovy a 152 co jsme je od něj odvezli domu.Stále ještě neporodily a mam už docela o ně strach, stále si dřou břicho, polehavají, a roza každou chvílu mečí tady ty příznaky mají už tak měsíc. 4.6.2014 roze začal lepit cecík ale nic z něj furt neteče líze to začalo druhy den. Už mám docela dost strach neradabych aby se jim něco stalo. Jak dlouho muže kozinka přenášet? Jak dlouho si myslíte že to bude ještě trvat?Moc a Moc prosím o radu jsem začátečnice a už se o ně dost bojím.
Chybí mi tu zmínka o vemeni,jak je nalité,měkké-tvrdé? Přenášet může a znepokojovat se nemusíte,není to nic vyjimečného. Před porodem koze klesne břicho,objeví se hladové jámy,povolí svalstvo u ocasu,vemeno je na prasknutí. Ale neexistuje žádný metr,některá koza se nalije mlékem až v den porodu,někdy až po porodu. Známka blížícího se porodu je změna hlasu kozy,hrabání,odtržení od stáda.
roklanka
napsal(a):
Chybí mi tu zmínka o vemeni,jak je nalité,měkké-tvrdé? Přenášet může a znepokojovat se nemusíte,není to nic vyjimečného. Před porodem koze klesne břicho,objeví se hladové jámy,povolí svalstvo u ocasu,vemeno je na prasknutí. Ale neexistuje žádný metr,některá koza se nalije mlékem až v den porodu,někdy až po porodu. Známka blížícího se porodu je změna hlasu kozy,hrabání,odtržení od stáda.
Veminko je měkké , přikládám foto. Jak dlouho muže přenášet? Břicho má skleslé už nekolik dní a jamu tam má je taková propadlá. Hrabat jsem ji nevyděla ale borá nam zed v chlívku .
roklanka
napsal(a):
Tady je ta propadlina, za jak dlouho to asi bude co myslíte.
roklanka
napsal(a):
Jo a jak poznám to povolení svalstva u ocasu? S ocasem furt mele a nosí ho na horu. Dá se nějak poznat když má stahy, pokud ano tak prosim o radu jak bych to poznala.
roklanka
napsal(a):
Tedy podle vemínka to nevypadá vůbec na březost. Zkuste jí vyfotit zezadu,zezhora, celý hřbet a břicho.
Tak bohužel se mi to nepovedlo je tam špatný světlo zkusím to zítra. A co si myslíte o líze viz. foto před chvílí se začala dost často kopat do břicha, a obe jsou takový neklidný.Myslíte že to kopání znamená bližicí se porod a za jak dlouho by to mohlo byt?
roklanka
napsal(a):
Hnědule podle pravé strany vypadá březí,jaké má vemínko ? Nikdy jsem nezažila,že by se koza před porodem kopala do břicha. Viděla jsem berana,ale ten to dělal z bolesti,byl nafouklej.
Cecíky má stejné jak ta bíla. Dneska už se nekope možná jí tam něco vadilo, ale myslela jsem si že to jsou příznaky blížícího se porodu protože docela často mekala a to ona nedělá. Dostaly snídani a cpou se jak prokoplí, tak nevím kdy se dočkám Jak dlouho mužou přenášet? Kdybych měla volat veterináře co myslíte? Fakt mam už o ně strach, pro nás jsou to členové rodiny a nechci abych něco zanedbala. Jo a ta bílá před tím neměla vubec žádný cecíky takhle se jí udělali asi před 2 měsícema a začala hodně žrát a přibývat podle toho jsme usoudily že asi je . Moc a moc vám děkuji že mi věnujete svůj čas.
Dobry den,
podla toho co pisete a dla fotiek mate kozy s najvacsou pravdepodobnostou iba dobre zivene. Vemeno by u prvostok uz nejake to bolo vzhladom na datum, ktory uvadzate... To, ze sa kopu do brucha a su nekludne, moze byt dosledok toho, ze je teplo a vela much, ktore sa takto iba snazia odhanat...
Mozno sa mylim, ale u velkej vacsiny koz na 152. den uz je nejaky naznak bliziaceho sa porodu.
Nech sa dari
Egi
Farma NOE
Pokud má hnědá stejné vemínko,tedy vlastně žádné nemá,tak je to podivné. To že koza žere jak mlejn,není příznakem březosti,kozy takové jsou. U prvniček se zpravidal vemeno nalévá dříve,tak měsíc před porodem. Je možné,že má Evžen pravdu a jsou jen dobře živené. Běžně koza porodí 148 - 155 den od úspěšného připouštění. Existují vyjímky,které znám 160 den a jedna moje koza 168. Veterinář,pokud má sono,tak by teoreticky mohl poznat březost,ale taky znám případ,kdy označil kozy za jalovové a v temínu porodily obě dvojčata. Jediná rada je čekat ,buď porodí ,nebo neporodí.
Moc děkuji tak uvidíme počkáme a bud něco bude a nebo ne ale že by byly dobře krmený to si nemyslím protože dostávají 2x deně a všechno hned sní a 2x deně je vodím na pasvu protože ta hnedulka utíka tak je tam nemužu nechat, až jim to doděláme tak to budou celý den na pastvě a v novém chlívku. Kolikrát mi fakt přijde jestli je třeba špatně nekrmim, mohlo by to třeba mít vliv na vemeno to je asi nesmysl co ?
fidÍk
napsal(a):
Jen se chci zeptat,zda byly s kozlem v době říje?Nebo jste je prostě na pár dnů daly k sobě s kozlem.Dle mého Vám kozenky vůbec nezabřezly.
Nebo teda doufám že byly v říji to určil přítel. Já ani nepoznám kdy mají říji. Ted asi blbý dotaz jak se to pozná, abych si to příště radši určila sama. Vým že mečela a měla vulvu trochu nateklou a prý po té bíle kozel hned šel očuchával jí a pak na ní skočil, já tam bohužel nebyla musela jsem hlídat děti.