Nechával jsem kastrovat včera. Vet. přijel a zákrok na dvou přispaných beráncích jednotlivě provedl do 1hod. Je to ale velké riziko, dle vet. hlavně tetanu, ukáže se do 5dnů jestli to kluci zvládnou. Původně jsem je bral na vysekání zahrady - vykrmení pro pesany. Pak ale dostali jméno, zvykli jsme si na sebe a bylo jasno, zabít jsem je nemohl. Letos jim bude cca 2roky, mají svoji stálou ohradu cca 100m2 a pasu je na úvazech, nebo jim dávám do jeslí seno, či nakosené zelené. Vycházím s nima výborně ale jsou tu v okolí děti a najivně si myslím, že teď budou mírnější k okolí i ke mě až budou starší.
Tady jsou moji kluci...
http://www.duhovyraj.estranky.cz/fotoalbum/rodinne/beranci-couda-a-mnam-nam/
To že se dala dát měsíc dopředu injekce proti tetanu, jsem se dozvěděl až po zákroku . Vůbec bych neváhal! Předpokládal bych, že to má být samozřejmost tuto možnost nabídnout...
Informace o skopcích se hledají těžko. Moc lidí, kteří chovají skopce a nechají je přirozeně dožít, není. Určitě budu rád za každou radu ohledně chování a zdraví skopců, hlavně stravy. Vet. mi nedoporučoval krmit senem, údajně se nadmíru zalijou, zatloustnou, až začnou mít problémy chodit. V zimě to ale stejnak jinak nepůjde, tak budu rád za každou, hlavně praktickou zkušenost....
Díky
Uživatel s deaktivovaným účtem

merlinlazaret
napsal(a):
To že se dala dát měsíc dopředu injekce proti tetanu, jsem se dozvěděl až po zákroku . Vůbec bych neváhal! Předpokládal bych, že to má být samozřejmost tuto možnost nabídnout...
Informace o skopcích se hledají těžko. Moc lidí, kteří chovají skopce a nechají je přirozeně dožít, není. Určitě budu rád za každou radu ohledně chování a zdraví skopců, hlavně stravy. Vet. mi nedoporučoval krmit senem, údajně se nadmíru zalijou, zatloustnou, až začnou mít problémy chodit. V zimě to ale stejnak jinak nepůjde, tak budu rád za každou, hlavně praktickou zkušenost....
Díky
Tedy, mám třetím rokem skopce, vůbec nezohledňuji krmení - prostě je s ostatními (máme stádo bez berana, toho na skok dovážím z druhého stáda) a tak tam má ty svoje holky, které si trochu hlídá, ale vlastně je spíš jako jeden z holek - takovej transvestita
...jo, a prospívá v pohodě - je akorát, má dobrou kondici...
Vet. si vzal 300Kč za 1 berana včetně uspávací injekce a antibiotikům po zákroku, nechal jsem 100Kč bonus za ochotu, protože moc veterinářů v okolí, které jsem oslovil se k zákroku nemělo, čož trochu chápu.
Teď po třech týdnech, jsou kluci v plné kondici a já konečně klidně spím, že ten zákrok dali oba ve zdraví.
Co jsem zjišťoval, tak by to mělo být jak píšete - poloovečka, poloberanánek a tak nějak to z nich i cítím. Zatím sleduji, že hlavou nepokouší tolik věcí ve svém okolí jako dřív i když spolu si "hrajou" pořád
Také sleduji, že k mému 3 letému synovi je ten živější beránek Čouda opatrnější a nechá se teď víc rád pohladit aniž by ho nečekaně poslal na zem. Ale pořád raději jen pod dohledem.