Začátečník poradte prosím jak na to :)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.9.2014 15:48
janstrouhal

XXX.XXX.176.3

Dobrý den všem chci se zeptat
chci si pořídit něco na spásání trávy na pozemku 100*30m
co byste mi tam doporučili a kdy je nejlepší s pořízením? případně jaké plemo kolik kusů atd
uvažoval jsem nad kamerunskou ovci nebo nad holandkými kozami
a případně kolik je potřeba sena na zimu na 1 kus nebo tak
a případně kolik pytlů ječmene je třeba díky
dále zda je potřeba registrace atd. díky
měl jsem v plánu to oplotit lesnickým pletivem - je to dobrá volba případně jak vysokým atd.

vím že tam je potřeba udělat přístřešek na zimu a stín jinak mi prosím poradte co by bylo nejlepší.

díky

14.9.2014 01:12
xdingo

XXX.XXX.127.2

janstrouhal napsal(a):
Dobrý den všem chci se zeptat
chci si pořídit něco na spásání trávy na pozemku 100*30m
co byste mi tam doporučili a kdy je nejlepší s pořízením? případně jaké plemo kolik kusů atd
uvažoval jsem nad kamerunskou ovci nebo nad holandkými kozami
a případně kolik je potřeba sena na zimu na 1 kus nebo tak
a případně kolik pytlů ječmene je třeba díky
dále zda je potřeba registrace atd. díky
měl jsem v plánu to oplotit lesnickým pletivem - je to dobrá volba případně jak vysokým atd.

vím že tam je potřeba udělat přístřešek na zimu a stín jinak mi prosím poradte co by bylo nejlepší.

díky

Pozemek OK
1) Kdykoliv. Pokud chcete dojit na mléko, je nejlepší pořídit na jaře i s kůzlaty a rovnou dojit.
2) Plemeno je na vás, buď dojné (bílá, hnědá koza, nebo VF ovce...) nebo masné plemeno (burská koza, texel či jiná ovce). S masným plemenem nebudou starosti, na podzim zabijete jehňata. Ovce přeš zimu necháte tak 3, přes léto vám odchovají nová jehňata a na podzim vás čeká zase plný mrazák. Spotřeba jádra záleží velmi na plemeni. Ale obecně by měl stačit průměrně 1 balík sena a 150kg obilí na zimu.
3) Registrace je určitě potřeba. Viz www.cmsch.cz Obecně je legislativních požadavků hodně. Registrace chovu, evidence zvířat, povolení/ohlášení na domácí porážku, registrace na veterině a hygieně... je toho opravdu dost, projděte si nějaký specializovaný web nebo knihu
4) Lesnické pletivo by mělo stačit, ale lepší a levnější bývají elektrické ohradníky. Pletivo oro kozu určitě vyšší, tak 150+, pro ovci stačí nižší, cca 120.
5) Přístřešek stačí 4 kůly a střecha. cca 4x3m.

14.9.2014 08:20
profesor1

XXX.XXX.192.99

1balík + 150kg jádra ????????? to myslíte na jednu ovci? nebo na ty tři ovce ?
Podle mne jedna ovce/koza/ sežere v průměru 2,5kg sena denně. Počítejme 4 měsíce /120dnů/ zima, tak si to vynásobte. Dále počítejte že balík sena - velký kulatý- váží cca 300 kg. Tak že 1 balík na 1ks na zimu je na hraně minima (ovce část vytahá a zašlape, jehňata, taky něco sežerou) . Proto na 3ks tak pět balíků. Dále jestli budete mít 3 ovce, v létě plus 3-6 jehňat, tak pozemek 30 x 100 bude v srpnu bez trávy. A 150 kg zrna je na tři ovce až moc. Dobrá ovce se dá uživit i bez jádra (kvalitní seno, pestrá pastva). Snad jen mírně jádra těsně před poroden a chvíli po porodu na mléčnost .

14.9.2014 10:52
z.h.

XXX.XXX.24.22

Vměšuji se do diskuze- Zajímalo by mě kolik se počítá sena na miniovečku- quesantskou? Na nějaké diskuzi zde jsem našla údaj 3 velké kulaté balíky na 7 oveček. Zajímalo by mě kolik si odhadují spotřebu jiní chovatelé. Doufám, že tato podotázka nebude vadit zadavateli vlákna. smajlík

14.9.2014 13:57
lucyy

XXX.XXX.138.107

z.h. napsal(a):
Vměšuji se do diskuze- Zajímalo by mě kolik se počítá sena na miniovečku- quesantskou? Na nějaké diskuzi zde jsem našla údaj 3 velké kulaté balíky na 7 oveček. Zajímalo by mě kolik si odhadují spotřebu jiní chovatelé. Doufám, že tato podotázka nebude vadit zadavateli vlákna. smajlík

My počítáme asi 200 kg na jednu ovečku. I když je pravda, že letos jsme spotřebovali jen asi 100 kg pro 2.. ale to se pásly i v lednu, protože nasněžilo jen asi na týden za celou zimu a obecně bylo teplo. Jinak vám také něco vytahají apod. Tak uvidíme, jak to bude příští zimu. :)

14.9.2014 15:33
radmy

XXX.XXX.177.34

Klasické lesnické pletivo samotné nedoporučuji, určitě ne pro kozy. Kozy jsou mistři útěku a dokážou si roztáhnout oka. Pletivo používám ale mám zhruba 20cm před ním natažené ohradníkové lanko, pak je to bez problémů. Řešení pro vás mi připadá nejlepší pořídit na jaře jehňata a na zimu je zabít. Přístřešek jim stačí aby tam měli místo na ležení, zavětrovaný a zastřešený. Na vypásání jsou lepší ovce. Pokud jste nadšenec kupte oslíka to jsou nádherná dlouhověká zvířata.

15.9.2014 12:43
janka246

XXX.XXX.104.146

chováte oslíka?to by mě zajímalo...já mám ovce /cca 30 na 8 ha louky/,ale oslík by se mi líbilsmajlík jak hodně náročný je oslík na čas? nechci vypadat jako necita, vím, že každé zvíře chce své, mám jich od malička kolem sebe plno...ale zkrátka neznám nikoho, kdo by oslíky choval, tak se nemám koho zeptat. jsou nároční na vet. péči? na žrádlo? k hosp. chodím norm. do práce, mám dvě malé děti, třetí čekám v prosinci, nevím, jestli už by to nebylo velké soustosmajlík

15.9.2014 15:50
radmy

XXX.XXX.177.34

Oslíky nechovám, známý jich pár má, kupuje je v zahraničí a už prodal asi 3 mladé. Oslíci vyžadují chudou stravu a ne moc, v našich podmínkách na pastvině mají tehdenci tloustnout a dělá jim to nevzhledné tukové polštáře na krku. Nedávno byla v ČR zavedena plemenná kniha. Neměli by být na dešti - nemají na to kožichy. Co jsem kde vyčetl tak je osel spíše zvídavé zkoumající zvíře než útěkový kůň. Řekl bych že je to nenáročné zvíře.

17.9.2014 12:34
janstrouhal

XXX.XXX.176.3

Dobrý den nee samozřejmě mě to nevadí jen to toho vztupujte já jen abych věděl co mě čeká .

jinak se zeptám jaké boudy,přístřešky nebo chvívky máte na otevřené pastvě aby to mohlo být jako ubytování přes zimu. případně prosím o foto abych mohl něco podobného vytvořitsmajlík

nakonec jsem vybral kamerunské ovce

17.9.2014 23:01
radmy

XXX.XXX.177.34

Nedávno jsem slyšel dobrou vychytávku, mít přístřešek celý posuvný, jednou za čas se přesune a nemusí se kydat. Hnuj se za čas venku rozloží.

Přidejte reakci

Přidat smajlík