Chov kozy, ako začať?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.10.2014 23:04
abraxis

XXX.XXX.55.22

Vie mi niekto poradiť s chovom kozy? Kedysi sme ako deti chovali kozy, a teraz ma to chytilo, ale mám pár otázok.

1. Kúpim dve kozy, ktoré sú už 2 ročné, po jednom kozľati, znova pripustené, jednu keď sme chvíľu mali dosť bľačala, lebo jej bolo smutno, takže dve kozy.

2. Celý deň by boli vonku, priviazané o povraz, nemám ohradený pozemok, mám možnosť ju 2 krát denne premiestňovať tak aby mala dostatok paše.

3. čo s kozou na zimu. mám priestor na ustajnenie 8 x 10 metrov, svetlo je iba cez dvere. Podlaha je z betónu, vyspádovaný do výlevky, bude do vystlané slamou cca 10 cm. Je to z izolačného materiálu 15 cm hrubý. Počas silných mrazov je tam teplota okolo nuly (ak je vonku -23 stupňov), je to v poriadku? Voda by nezamrzla, ale treba to striehnuť.

4. rodenie kozliat, je potrebná asistencia veterinára? Babka to vedela aj sama spraviť, resp. pomáhala ťahať iba ak sa niečo nedarilo.

5. paznechty, stačí 4 krát do roka dať upraviť odborníkom, lebo aj to sme robili sami, ale už si na to netrúfnem.

6. čo dávať koze v zime? Viem zohnať vysušené seno + pšenicu, prípadne kŕmnu repu, či zmesku pre kozy.

Ďakujem za prípadne rady, ovce sme mali ako deti je to dosť komplikované, koza nám bola jednoduchšia.

13.10.2014 23:24
moonika

XXX.XXX.239.136

2:učite by som ich nepriväzovala a určite nie na niekoľko hodín , nieto celý deň. Je to aj nebezpečné, môžu sa udusiť.
3. Teplotu okolo nuly v pohode zvládnu, treba vtedy vyššiu podstielku
4. Veta zvyčajne netreba pokiaľ sa nestane niečo mimoriadne, hlavne aby bol pripravený niekto skúsený pomôcť keby bolo treba zasiahnuť s polohami kozliat, s vybalovaním z obalov, so sušením kozliat a pod.
5. Paznechty podľa potreby, 4x do roka by malo stačiť
6.KVALItné seno je základ, pšenica nie je veľmi vhodná, je roziková, vhodná iba v malom podiele popri prevahe ovsa a jačmeňa
7.Kúpte si knihu Chov kôz od Fantovej, je tam veľa užitočných info :)

13.10.2014 23:26
moonika

XXX.XXX.239.136

neviem aké veľké sklo máte vo dverách ale určite prirodzené svetlo potrebujú, nemôžu byť v tme

14.10.2014 08:17
abraxis

XXX.XXX.149.54

dobrý deň,
no len problém je to, že nemám ohradený pozemok. Mám ich stále na očiach, tak ich musím priviazať, lebo by sa mi stratili nie? Alebo sa držia pri vode a pri senníku, kde majú seno?

14.10.2014 08:47
moonika

XXX.XXX.239.136

Keby boli priviazané určite by ste ich celý deň nesledovali, buď by ich mohol napadnúť nejaký túlavý pes, alebo by sa mohli nejako zamotať a udusiť, tiež pred dažďom ich treba schovať, pred búrkou. Ja by som ich kúpila až keď bude hotový plot.

14.10.2014 08:49
abraxis

XXX.XXX.149.54

Ako deti sme mali kozy priviazané. Vidím to často priviazané na povraze a neudusila sa vôbec. Sme uzavretý areál kde nie sú psy a chcem dve kozy. Nie je to len sila zvyku pre kozu?

14.10.2014 20:00
27jakub04

XXX.XXX.0.201

Ja chovam kozy druhy rok na povraze, všetko je ok....smajlík

14.10.2014 20:58
kelišová

XXX.XXX.155.253

moonika napsal(a):
Keby boli priviazané určite by ste ich celý deň nesledovali, buď by ich mohol napadnúť nejaký túlavý pes, alebo by sa mohli nejako zamotať a udusiť, tiež pred dažďom ich treba schovať, pred búrkou. Ja by som ich kúpila až keď bude hotový plot.

Přístřešek by měli mít ale myslím že úvaz ničemu nevadí.Dříve se kozy uvazovali běžně.Pokud se objeví toulavý pes tak si kozu podá i bez úvazu.smajlík

14.10.2014 22:41
moonika

XXX.XXX.211.21

kelišová napsal(a):
Přístřešek by měli mít ale myslím že úvaz ničemu nevadí.Dříve se kozy uvazovali běžně.Pokud se objeví toulavý pes tak si kozu podá i bez úvazu.smajlík

Ja som ich práveže tak občas mala uviazané, za domom, ale len vtedy keď som robila v záhrade aby som na ne videla a stalo sa mi pár x že sa zamotali a pod.a nebyť tam blízko tak neviem. a uviazaná bezrohá koza nemá možnosť brániť sa ani utiecť. V oplotenom priestore ich psi neohrozia. Ale jedna moja koza fungovala u predošlej majiteľky tiež dlhodobo na reťazi, a prežila to:) ja by som to neriskovala pokiaľ by som ich stále nemala pod dohľadom

17.10.2014 00:18
radmy

XXX.XXX.177.34

V čem pšenice není vhodná? V knížce chov koz od Fantové píší že je vhodná.

17.10.2014 00:39
radmy

XXX.XXX.177.34

Je pravda že kozy mají občas sebevražedné úmysly a ani nemusí být přivázané. Určitě ze začátku budou mít problémy se zamotáváním. Spíš bych tipoval že koza uteče i s kolíkem protože je nejvíc zajímá to na co nedosáhnou. Kdysi se mi stalo že odrostlé kůzle přeskočilo ohradu, schodilo opřený dvoudílný žebřík a málem se uškrtilo v pojistných popruzích žebříku. Jindy kozy napůl vyrazily prkno ze stáje, koza vlezla do vzniklé mezery a hřebíkem z prkna si propíchla hrudník. Slyšel jsem že jsou kozy schopné si zlomit vaz i v žebřinách. U mě se jim to povedlo v plotu ale to si myslím že jí ostatní pomohly.

17.10.2014 11:35
moonika

XXX.XXX.233.7

radmy napsal(a):
V čem pšenice není vhodná? V knížce chov koz od Fantové píší že je vhodná.

Kvôli vyššiemu obsahu lepku s ňou treba opatrne. Je vhodná, ale v menšom podiele v zmesi s prevahou ovsa a napr. jačmeňa. Ale čo chovateľ to iná zmes, ja pšenicu dávam ale max. 1/4 zo zmesi obilia. Dávam skôr pšeničné otruby a klíčky

19.10.2014 09:40
roklanka

XXX.XXX.46.233

abraxis napsal(a):
Vie mi niekto poradiť s chovom kozy? Kedysi sme ako deti chovali kozy, a teraz ma to chytilo, ale mám pár otázok.

1. Kúpim dve kozy, ktoré sú už 2 ročné, po jednom kozľati, znova pripustené, jednu keď sme chvíľu mali dosť bľačala, lebo jej bolo smutno, takže dve kozy.

2. Celý deň by boli vonku, priviazané o povraz, nemám ohradený pozemok, mám možnosť ju 2 krát denne premiestňovať tak aby mala dostatok paše.

3. čo s kozou na zimu. mám priestor na ustajnenie 8 x 10 metrov, svetlo je iba cez dvere. Podlaha je z betónu, vyspádovaný do výlevky, bude do vystlané slamou cca 10 cm. Je to z izolačného materiálu 15 cm hrubý. Počas silných mrazov je tam teplota okolo nuly (ak je vonku -23 stupňov), je to v poriadku? Voda by nezamrzla, ale treba to striehnuť.

4. rodenie kozliat, je potrebná asistencia veterinára? Babka to vedela aj sama spraviť, resp. pomáhala ťahať iba ak sa niečo nedarilo.

5. paznechty, stačí 4 krát do roka dať upraviť odborníkom, lebo aj to sme robili sami, ale už si na to netrúfnem.

6. čo dávať koze v zime? Viem zohnať vysušené seno + pšenicu, prípadne kŕmnu repu, či zmesku pre kozy.

Ďakujem za prípadne rady, ovce sme mali ako deti je to dosť komplikované, koza nám bola jednoduchšia.

Právě vyšla kniha,Chov dojných koz,je to taková příručka pro začátečníky,docela dobrá. Dostanete tam odpovědi na dost otázek. Roklanka

Ivusan

5.5.2017 14:21
Ivusan

XXX.XXX.45.82

Dobré je kozu priviazať, ale vymyslieť priviazanie tak, aby sa mohlo točiť okolo tyče, tak sa nezamotá. My sme mali povraz pripevnený k gumenému kruhu - je to "remeň" alebo "tesnenie" z motora, presne neviem ako sa to volá. Ten kruh bol navlečený na kovovej tyči, ktorá bola pevne zapichnutá do zeme. A fungovalo to.

Kamilko

5.5.2017 16:43
Kamilko

XXX.XXX.79.111

Priviazovať nieeee, koza potrebuje volny vybeh, aj chladok aj pristrešok keby pršalo, mal som par krat kozu priviazanu ale je to oničom.

sofi1

5.5.2017 19:40
sofi1

XXX.XXX.157.124

Ja mám kozu a máme pre nu ohradu aj s domčekom a na noc a na zimu je v chlieve. Keď som mala ešte dávnejšie inú kozu zo začiatku som ju tiež privázala aby sa pásla na tráve a potom dala do ohrady ale koza len mekotala a bolo to zbytočné. Teraz majú ohradu a niekedy ich zoberiem na "prechádzku" na pašu a napasú sa trávy kolko len chcú.

Přidejte reakci

Přidat smajlík