Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.10.2014 18:35
stoklasa_jaroslav

XXX.XXX.220.105

Dobrý deň.

Mám doma trojročnú kozu a jej tohoročnú dcéru narodenú v apríli. Nepostrehol som však zatiaľ ani u jednej ruju. Pásli sa vonku v oplotku celý rok až do polovice septembra. Od polovice septembra sú ustajnené. Od polovice júla je pri nich cap narodený toho roku v januári (spolu sa pásli a spolu sú aj ustajnené). Náznaky ruje som zatiaľ u kôz nepostrehol. V oplotkoch som ich nekontroloval, po ustajnení som tiež náznaky nespozoroval. Cap krátko po ustajnení zapáchal capinou, no asi pred tromi-štyrmi týždňami zápach zmizol. Aká je pravdepodobnosť, že staršia koza je už oplodnená? Ide o to, že dvaja gazdovia pýtali požičať capa. Jeden na celý október, druhý na celý december. Nerád by som však bol, aby stará koza bola na jar bez kozliatok. Za rady vopred ďakujem.

27.10.2014 10:04
roklanka

XXX.XXX.45.78

Je veice pravděpodobné,že budou obě kozy připuštěné,ale na 100% to ví jen ta koza.Je-li kozel s kozami,nemusíte si říje vůbec všimnout.Kozel by se půjčovat neměl,vždy se chodí se samicemi k samcům,je tam riziko zavlečení chorob a parazitů.

27.10.2014 10:14
stoklasa_jaroslav

XXX.XXX.47.212

Vďaka za odpoveď. Ide o chovy, u ktorý mám istotu, že sú v poriadku. V tom pochybnosť nemám. Pôvodne som chcel vziať kozy ja k sebe, ale nemám ich kde dať, tak sa mi zdá výhodnejšie zobrať capa a zaviesť ho na nejaký čas ku kozám. I tak premýšľame o tom, že capa koncom decembra porazíme.

27.10.2014 19:14
roklanka

XXX.XXX.45.78

Já myslela,že jde o plemenného kozla. Držet kozla pro dvě kozy se nevyplatí,to je lepší si na jaře koupit kozlíka a po říji ho poslat do mrzazáku.

27.10.2014 19:37
stoklasa_jaroslav

XXX.XXX.172.194

roklanka napsal(a):
Já myslela,že jde o plemenného kozla. Držet kozla pro dvě kozy se nevyplatí,to je lepší si na jaře koupit kozlíka a po říji ho poslat do mrzazáku.

Nie, zatiaľ plemenného capa nemám, až neskôr, keď bude kôz viac. Mal som svojho (od vlastnej kozy) narodeného v apríli, ale kvôli príbuznosti som ho vymenil za iného narodeného v januári. Išlo mi práve o to, aby mi čo najskôr kozy (resp. aspoň starú) pripustil a potom pôjde do mrazáku. Plánoval som ho nechať do polovice novembra, ale teraz, keď sa ozvali tí dvaja gazdovia, tak im chcem pomôcť. Okrem mňa a ešte jedného gazdu capa už nikto nemá. U nás je s capmi problém. Minulý rok ešte capov mali hockde, teraz už nie. Najradšej by som to robil tak, že by som vždy mal skoro narodeného capka, januárového napr. a po ruji ho zabil na mäso. Len problém je s príbuznosťou...

27.10.2014 19:38
stoklasa_jaroslav

XXX.XXX.172.194

Plemenný cap príde na rad až neskôr... Keď sa stádo rozrastie.

30.10.2014 22:44
awery

XXX.XXX.224.25

A zkusit zavolat veta pro potvrzení březosti? Sono nebo palpací. Palpací byste to mohl zvládnou i vy. Od 2. poloviny březosti se plod dá celkem nahmatat.
Případně půjčit kozla i s kozou?

Přidejte reakci

Přidat smajlík