Dobrý den,
Chtěla bych poprosit o radu chci kozu a rodiče mi jí dovolí, ale je problém ze psem:\ rodiče mi říkají že muže se prohrabat nebo vylést a kozičku polámat nebo pokousat.
Prosím co byste dělali na mém místě??
Jaký plot nebo pletivo byste mi doporučili???
PS: Kozička musí být pouze na pozemku se psem:(
Děkuji předem za odpovědi:)
Tak tenhle hafík vypadá že si na koze smlsne na dvě kousnutí , ale pokud vím je to klidné a většinou mírumilovné plemeno. Jestli to není přehnaně hravé štěně a nebude si kozu chtít osedlat tak bych se toho nebál. Já mám zlatého retrívra a ten si s jehňaty, nebo kůzlaty zaběhá a pak jim slouží jako podstavec na hopsání. Starších zvířat si moc nevšímá, protože ví, že ony hravé nejsou a maximálně utrží nějaký ten trkanec. Tím ale nechci říct že hned od prvního dne bude pes a koza vpohodě. Musí pes si zvyknout a vědět, že koza je pod vaší ochranou a že prostě NESMÍ! Ze začátku tam byt s nima , pak z povzdálí sledovat co se bude dít, hlavně aby pes o vás nevěděl, že jste na blízku. Někteří psi mají obzvlášť velký lovecký pud, tak to musíte odsledovat. Na druhou stranu pokud by jste měla jednu kozu osamotě, tak nejen že se to nesmí, ale stejně vám bude jen stát u plotu a řvát a přemýšlet jak zdrhnout.
Další problém je krmení. To máte promyšlené? Tak 3-4kg sena na zimu. V létě pastva. ........ Koza není pes, kterému koupíte granule v kdejaké sámošce. Dále nějaký chlívek atd. .
Hodně záleží jak máte psa vychovaného - nám koza skvěle funguje s Ohařem , Jen Československému vlčákovi jsme to ,,že koza je fuj !!!! " museli vysvětlovat vícekrát ale teď spolu také vycházejí :) a kozu jinak nemáme za pletivem ale ve výběhu z Karisítí - což byla právě verze kdyby to s čévéčkem nevyšlo :)
anča
napsal(a):
Hodně záleží jak máte psa vychovaného - nám koza skvěle funguje s Ohařem , Jen Československému vlčákovi jsme to ,,že koza je fuj !!!! " museli vysvětlovat vícekrát ale teď spolu také vycházejí :) a kozu jinak nemáme za pletivem ale ve výběhu z Karisítí - což byla právě verze kdyby to s čévéčkem nevyšlo :)
jako kůzle a štěně
anča
napsal(a):
jako skoro dospělé (obě )
Sejrák

XXX.XXX.108.69
Dobrý den máme kozu Anežku již rok se dvěma kříženci Berňáka a jednoduše řečeno v podstatě bez sebe nemohou být když je oddělíme tak koza chce navzdory 3metrovým plotům k pejskům a pejskové zas ke koze.Chtěli jsme tak učinit z toho důvodu že ač jsou velcí kamarádi tak koza byla po čase často zraněná a asi ve dvou případech dokonce na šití což už jsme zaměřily vytvořením takové opičí dráhy do jejího chlívku aby za ní v případě že by jim opět hra přerostla přes hlavu, nemohly.Koza je totiž velmi, velmi zdatný lezec nebo chodec po velmi úzkých překážkách a dokonce dostat se přes dvoumetrový plot jen díky tři centimetry úzké latičce pro ní také není problém a kdo si myslí že když má kopýtka tak že se neumí podhrabat plete se. Velmi nás mrzí že jsme vlastní nevědomostí vlastně takto Anežku trápily ale zkoušeli jsme pro to dělat úplně vše, kozu jsme zas po čase dali zpět k pejskům a bylo zase vše v pořádku a pak opět přišel průšvih opět měla poraněné tentokrát přední nohy jakoby psy nebo pes ležel pod ní a nohy jí jako okusoval nebo tak něco, byly to takové škrábance do krve takže to muselo být ze hry, protože kdyby chtěli tak už ji díky své velikosti dávno roztrhaly, Bárny a Fred jsou totiž velmi milí a přátelští psy co by ani mouše neublížily a tím spíš trpí když jsou pak potrestáni oddělením.Takže bohužel asi jediná cesta z tohoto začarovaného kruhu je opravdu oddělit, přikoupit Anežce kámošky a pouštět k pejskům jen za naší přítomnosti.
Velice mě těší paní. Profesor je vědecký titul vysokoškolského pedagoga, ale to se mne netýká, a ta jednička u toho je pouze asi jako odlišení od nicku profesora bez jedničky Už ani nevím proč jsem ji tam dal, ale možná jsem byl v té době opravdu jednička Ale tohle všechno jste určitě poznala, protože jste mě oslovila - pane profesor a ne pane profesore