Tvaroh,poradí někdo ze zkušenějších???

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

15.12.2014 18:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.229.99

Prosím o detailní popis při výrobě tvarohu z kozího mléka.Vyrábíme jogurty,sýry,ale na tvaroh jsem si zatím netroufl.Je tu někde postup z kyselého mléka,ale to dělat nechci,protože takový tvaroh mi nechutná...Chtěl bych dobrý jemný tvaroh,poradí někdo prosím???Mám vždy k dispozici tak 5 litrů výborného kozího mléka bez pachuti.Jony.

Neregistrovaný uživatel

15.12.2014 18:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.229.99

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Prosím o detailní popis při výrobě tvarohu z kozího mléka.Vyrábíme jogurty,sýry,ale na tvaroh jsem si zatím netroufl.Je tu někde postup z kyselého mléka,ale to dělat nechci,protože takový tvaroh mi nechutná...Chtěl bych dobrý jemný tvaroh,poradí někdo prosím???Mám vždy k dispozici tak 5 litrů výborného kozího mléka bez pachuti.Jony.

A zapoměl jsem napsat,že chlorid vápenatý mám,a Syřidlo mám:tekutý laktosin 1 : 10 000.Jony

Neregistrovaný uživatel

15.12.2014 19:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.7

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Prosím o detailní popis při výrobě tvarohu z kozího mléka.Vyrábíme jogurty,sýry,ale na tvaroh jsem si zatím netroufl.Je tu někde postup z kyselého mléka,ale to dělat nechci,protože takový tvaroh mi nechutná...Chtěl bych dobrý jemný tvaroh,poradí někdo prosím???Mám vždy k dispozici tak 5 litrů výborného kozího mléka bez pachuti.Jony.

Pokud je mléko pasterované,přidejte syřidlo i chlorid a nechte stát 24 hodin,pak okapat přes plachetku. V případě nepasterovaného jen syřidlo a postup ten samý. Roklanka

Neregistrovaný uživatel

15.12.2014 19:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.229.99

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pokud je mléko pasterované,přidejte syřidlo i chlorid a nechte stát 24 hodin,pak okapat přes plachetku. V případě nepasterovaného jen syřidlo a postup ten samý. Roklanka

Díky Roklanko,pasterovat nebudu,máme to jen pro vlastní potřebu,ještě se zeptám syřidlo přidat do mléka při jaké teplotě???

Neregistrovaný uživatel

15.12.2014 20:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.204

Dělám tvaroh podle níže uvedeného receptu,který jsem zde na diskuzi našla a zkopírovala si ho.
Syrovátku dávám do čerstvě nadojeného,ještě teplého mléka.Tvaro he vynikající.Doufám,že to nebude autorovi vadit,že jsem to zde překopírovala.




Já zahřeju mléko cca na 25st a přidám syrovátku. Během 12h, max 24h mléko krásně zkysne - zpudigovatí, pak dávám odkapat do plachetky nebo teď už spíš děrované nádoby vyložené plachetkou. Když chci tvaroh tvrdší, ještě před odapáním přihřeju na 35-40st. Je naprosto lahodný. Ale nevím, jestli by to fungovalo z pasterovaného mléka. Hanaka

Neregistrovaný uživatel

21.12.2014 13:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.229.99

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dělám tvaroh podle níže uvedeného receptu,který jsem zde na diskuzi našla a zkopírovala si ho.
Syrovátku dávám do čerstvě nadojeného,ještě teplého mléka.Tvaro he vynikající.Doufám,že to nebude autorovi vadit,že jsem to zde překopírovala.




Já zahřeju mléko cca na 25st a přidám syrovátku. Během 12h, max 24h mléko krásně zkysne - zpudigovatí, pak dávám odkapat do plachetky nebo teď už spíš děrované nádoby vyložené plachetkou. Když chci tvaroh tvrdší, ještě před odapáním přihřeju na 35-40st. Je naprosto lahodný. Ale nevím, jestli by to fungovalo z pasterovaného mléka. Hanaka

Mě se ten tvaroh nějak nedaří,ono mi to hmotu udělá,ale je to pěkně bílý,celiství,jako,když vyrábím sýr,takže to není kyselé,ale sladké-pokoušel jsem se to udělat,za pomocí syřidla,ale abych nenapáchal moc škody,tak jsem mléko zahřál na 25 stupnů,a dal jsem 2 kapky syřidla laktosin 1 : 10 000,na 1,5 litru mléka...Jony-kde dělám chybu???

Neregistrovaný uživatel

21.12.2014 14:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.204

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mě se ten tvaroh nějak nedaří,ono mi to hmotu udělá,ale je to pěkně bílý,celiství,jako,když vyrábím sýr,takže to není kyselé,ale sladké-pokoušel jsem se to udělat,za pomocí syřidla,ale abych nenapáchal moc škody,tak jsem mléko zahřál na 25 stupnů,a dal jsem 2 kapky syřidla laktosin 1 : 10 000,na 1,5 litru mléka...Jony-kde dělám chybu???

Večer dám do teplého mléka syrovátku, dávám na asi 4l 1/4l syrovátky,nechám do druhého dne,pak sliji do cedníku a nechám zas do druhého dne vykapat.Tvaroh je nakyslý a čím se nechá déle v lednici je kyselejší.Možná zkuste dát více syrovátky.Mně se tedy osvědčilo mléko teplé tak 30-35st.

Neregistrovaný uživatel

21.12.2014 15:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.229.99

syrovátku nemám,a tu z nepodařeného tvarohu tam dávat nechci,abych nedostal stejný výsledek,potřebuji poradit od někoho kdo dělá tvaroh pomocí syřidla,ale děkuji Vám i tak,spíš bych potřeboval zjistit kolik toho syřidla,který používám, na zhruba 1,5 litru mléka.A chci se zeptat jestli ta tvarohová sýřenina má opravdu vypadat jako sýřenina při výrobě sýru???Jestli má vypadat jinak,tak něco dělám na prd...!!!smajlík Když dáváte odkapat do utěrky,už je to nakyslé???,ptám se jak blbec pořád dokola,ale to proto,že se mi nedaří a už mě to pěkně ....!!!,kdyžtak sem dám email,ať dokola tady nezatěžuji mými přihlouplími dotazy,můžete mi tam napsat,nebo hodit kontakt a já zavolám.Předem moc děkuji... Email: pracepelhrimov@seznam.cz

Neregistrovaný uživatel

21.12.2014 15:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.74

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
syrovátku nemám,a tu z nepodařeného tvarohu tam dávat nechci,abych nedostal stejný výsledek,potřebuji poradit od někoho kdo dělá tvaroh pomocí syřidla,ale děkuji Vám i tak,spíš bych potřeboval zjistit kolik toho syřidla,který používám, na zhruba 1,5 litru mléka.A chci se zeptat jestli ta tvarohová sýřenina má opravdu vypadat jako sýřenina při výrobě sýru???Jestli má vypadat jinak,tak něco dělám na prd...!!!smajlík Když dáváte odkapat do utěrky,už je to nakyslé???,ptám se jak blbec pořád dokola,ale to proto,že se mi nedaří a už mě to pěkně ....!!!,kdyžtak sem dám email,ať dokola tady nezatěžuji mými přihlouplími dotazy,můžete mi tam napsat,nebo hodit kontakt a já zavolám.Předem moc děkuji... Email: pracepelhrimov@seznam.cz

Zkuste se podivat na webovky ekokozy. Kupuji od nich kulturu na syr a tvaroh. Kdyz date do mleka jenom syridlo dostanete velmi chutny syr, ktery po namoceni ve slanem nalevu je supr, ale tvaroh musi byt kysely, to znamena, nejdriv zaockuji mleko kulturou a po 4 hodinach pridam syridlo, rano dam do plachetky okapat a dalsi rano mate krasny tvaroh .

Neregistrovaný uživatel

21.12.2014 16:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.62

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Díky Roklanko,pasterovat nebudu,máme to jen pro vlastní potřebu,ještě se zeptám syřidlo přidat do mléka při jaké teplotě???

Můžete hned po nadojení.Je to jedno,jakou teplotu má. Sýřenina se vysráží,pak se to nakrájí a do plachetky okapat. Roklanka

20.1.2015 21:00
janeck

XXX.XXX.60.141

Ahoj, můžete mi poradit jakou použít plachetku na odkapání. Zkoušel jsem plenky plátěné, utěrky apod, ale ze všeho to špatně odkapávám připadá mi to, jako když se ty plátna ucpou a odkapává to 24 hodin.

Díky.

20.1.2015 21:14
lilo

XXX.XXX.201.210

janeck napsal(a):
Ahoj, můžete mi poradit jakou použít plachetku na odkapání. Zkoušel jsem plenky plátěné, utěrky apod, ale ze všeho to špatně odkapávám připadá mi to, jako když se ty plátna ucpou a odkapává to 24 hodin.

Díky.

Pouzivam klasicke detske pleny... Ale ze vseho nejvic zalezi na technologii vyroby... Ja tedy delam tvaroh z kysaneho mleka prirodnim kysanim... To ohreju a syrovatka se oddeli, pozor na vysokou teplotu protoze pak je tvaroh sypky, sussi... V zadnem pripade nemycham ani nekrajim... V momente kdy je syrovatka oddelena tak tvaroh plave nahore.. Opatrne zacnu slevat pres plenu syrovatku do jineho hrnce az mi v hrnci zbyde jen ten kolac tvarohu a tim padem uz uplne minimu syrovatky... No a dam odkapat... Ale i tak to proste chvilu kape... Zdravim.

21.1.2015 12:04
pepa.m

XXX.XXX.148.133

Měkký:
http://www.syrar.cz/cz/_-receptury-technologie&pg=67
Tvrdý:
http://www.syrar.cz/cz/_-receptury-technologie&pg=68

Na kyselejší tvaroh a i výrazně hustší mi bylo doporučeno přidat ještě beta kultury.
S kravským to funguje dobře.

Případně zkuste provést test síly syřidla.
Ale jsem amatér a vše mám zatím jen teoreticky, respektive jednou dělané.

23.1.2015 18:01
tera1

XXX.XXX.64.22

Stará babská rada, hodit do mlíka kůrky chleba a nechat v teple. Vím, že to funguje u kravskýho mlíka, z kozího zatím nevím, čekáme až holky porodí a odkojí kůzlátka

7.9.2015 12:35
jindra.hyska

XXX.XXX.203.11

Já dělám tvaroh přes Tibetskou houbu (kefírovou houbu) je výborný.
Na litr mléka 2 až 3 lžíce houby a 24hod. nechám stát, pak houbu přecedím a přecezenou část mírně zahřeji, pak přecedím přes plátno a tvaroh je na světě.

http://www.uspesna-lecba.cz/tibetska-houba/.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.9.2015 13:36
Uživatel s deaktivovaným účtem

To je zajímavé. Zkusím se tím prokousat a oslovit někoho pro sdílení houby... nám zatím nadojené mléko ani věci z něj moc nejede, ale kefír máme rádi, tak třeba se to touhle cestou povede a začnem toho konzumovat více. Na dělání sýrů máme moc malé množství a prošly mi expiračkou iniciátory, tak objednám až na příští rok asi..
Takže díky za tip!

7.9.2015 20:41
alena164

XXX.XXX.212.173

Tvaroh z kravského mléka od naší Zuzanky vyrábím pro naši potřebu asi 3 roky.
Propracovala jsem se ke 2 variantám.
1) čerstvé mléko přeliju do velkých 3,5 l skleněných lahví a dám do lednice, po 2 dnech odeberu smetanu a láhev dám na okno v kuchyni. dle teploty do 3 až 5 dnů mléko zkysne a
v této chvíli, kdy se syrovátka začne odlučovat dám láhev a to celkem 3 ks do el. hrnce na zavařování a nastavím teplotu od 33 až 38 st., podle toho jak chci mít tvaroh hutný. Tvaroh se vysráží, scedím přes dětskou plenku, nechám vykapat asi 12 hod. Vše přírodní cestou, nepoužívám žádní syřidlo. Výsledek je jemně nakyslý tvaroh.
aneb
2) nahřeji zase ve skleněné láhvi v el. hrnci čerstvé mléko dle termostatu na teplotu asi 30 st.,
dám jako startér hrnek kyšky promíchám, nechám pracovat, potom zvýším teplotu a postup je stejný. Tvaroh je ale nasládlý.
Chutné jsou oba, záleží na mléku...

7.9.2015 20:58
jindra.hyska

XXX.XXX.203.11

jindra.hyska napsal(a):
Já dělám tvaroh přes Tibetskou houbu (kefírovou houbu) je výborný.
Na litr mléka 2 až 3 lžíce houby a 24hod. nechám stát, pak houbu přecedím a přecezenou část mírně zahřeji, pak přecedím přes plátno a tvaroh je na světě.

http://www.uspesna-lecba.cz/tibetska-houba/.

Výroba domácího tvarohu
Z hotového kefíru si můžete velmi jednoduše vyrobit chutný a zdravý tvaroh. Stačí velmi pozvolna zahřát kefír na teplotu přibližně 35 - 40°C (pro měkký tvaroh), čím teplejší, tím bude tvaroh tvrdší, a potom kefír přecedit přes hustou tkaninu a nechat chvíli odkapat. Sebraný tvaroh pak můžete použít podle chuti. Například ušlehat s trochou mléka, osolit, vmíchat nasekané bylinky a máte tvarohovou pomazánku.

Více zde: http://www.uspesna-lecba.cz/tibetska-houba/.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.9.2015 12:28
Uživatel s deaktivovaným účtem

jindra.hyska napsal(a):
Výroba domácího tvarohu
Z hotového kefíru si můžete velmi jednoduše vyrobit chutný a zdravý tvaroh. Stačí velmi pozvolna zahřát kefír na teplotu přibližně 35 - 40°C (pro měkký tvaroh), čím teplejší, tím bude tvaroh tvrdší, a potom kefír přecedit přes hustou tkaninu a nechat chvíli odkapat. Sebraný tvaroh pak můžete použít podle chuti. Například ušlehat s trochou mléka, osolit, vmíchat nasekané bylinky a máte tvarohovou pomazánku.

Více zde: http://www.uspesna-lecba.cz/tibetska-houba/.

Ale pozor, tvaroh z kefíru obsahuje kvasinky a není tudíž tak trvanlivý jako tradiční. Prostě začne po dost krátkém čase kvasit, kdežto tradiční z kyšky jen zraje bez kvašení. M.

8.9.2015 15:41
ančovička1

XXX.XXX.222.190

Já dělám tvaroh z kozího mléka stále, máme ho velkou spotřebu do pečení na buchty nebo jako pomazánky s bylinkami, pasterované mléko zchladím na 40st.přidám pár kapek syřidla a na každý litr mléka přidám 1 vrchovatou lžičku selského jogurtu se živou kulturou..všechno dobře promíchám, mléko zastavím, přikryji pokličkou a několika utěrkami, aby se udržela teplota a nechám do rána, vytvořenou sýřeninu nakrájím na kostičky a nechám tak ještě pár hodin srážet, potom sýřeninu v kostkách vyberu děrovanou naběračkou do uterky, zavážu na šnůrku a zavěsím..nechám do rána odkapávat, vznikne výborný krémový tvaroh, podle doby odkapání je bud' měkký nebo tuhý..na syrovátce si pochutnávají slepice a kačenky..

9.9.2015 05:38
jindra.hyska

XXX.XXX.203.11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale pozor, tvaroh z kefíru obsahuje kvasinky a není tudíž tak trvanlivý jako tradiční. Prostě začne po dost krátkém čase kvasit, kdežto tradiční z kyšky jen zraje bez kvašení. M.

Tvaroh, z Tibetské houby, mi vydrží v lednici několik dní 4-dny určitě, ale není důvod, proč ho nějak dlouho skladovat, když mám mléko k dispozici, dělám tvaroh vždy čerstvý.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.9.2015 10:42
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jasně,4 dny určitě vydrží, ale nepasterovaný tvaroh vyrobený tradiční metodou Vám v lednici vydrží 2 týdny určitě beze změny. Nemám nic proti tvarohu z kefíru, je moc dobrý, má trochu výraznější chuť než tradiční. Ale nechci dělat každé 4 dny tvaroh, to radši udělám větší množství a příště něco jiného. Záleží na každém, jaké má podmínky, kolik mléka a co ho baví.
Mimochodem - postup, kde se jeden den mléko naočkuje, zároveň se přidá syřidlo a nechá se stát do druhého dne, kdy je už mléko zkyslé a zhoustlé, je postup na výrobu žervé. A vlastně to, co dnes kupujeme jako tvaroh a vyrábí se pomocí syřidla, je žervé, a nikoliv tvaroh, jak to v současnosti je nazýváno. Ale většina lidí dává přednost žervé a tradiční tvaroh se jim zdá kyselý. Ale dá se vyrobit i z mléka jen mírně nakyslého, protože zahříváním i bez syřidla se nakyslé mléko srazí. Pak ten tvaroh má jen mírně nakyslou chuť, prostě podle kyselosti mléka před zahřátím. M.

Přidejte reakci

Přidat smajlík