Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.11
Dobrý den. Už jsem si v diskuzi přečetla všechno o krmení koz, ale pořád narážím na pojem mačkaný např. oves. Asi si řeknete, že jsem fakt blbá, ale my jsme to doma neříkali. Jen šrot, otruby, navlhčený ap. Čím se to mačká? Je na to nějaká mechanizace? Děkuji za odpověď. Eva od T.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.6
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den. Už jsem si v diskuzi přečetla všechno o krmení koz, ale pořád narážím na pojem mačkaný např. oves. Asi si řeknete, že jsem fakt blbá, ale my jsme to doma neříkali. Jen šrot, otruby, navlhčený ap. Čím se to mačká? Je na to nějaká mechanizace? Děkuji za odpověď. Eva od T.
Mezi mačkáním a šrotováním je obrovský rozdíl. Pokud mačkání neboli vločkujete je tak se při trávení vstřebá více než 90 % všech živin. Nejen proto jsou tyto vločky oproti šrotovanému krmivu několikanásobně výživnější. V případě šrotu a to i hrubého šrotu, jste pouze na 45%. Tedy na polovině krmiva.
Stroje jsou si navzájem docela podobné, ale výsledek je úpně jiný.
Takže nutriční hodnota a využití vloček činí dle odborníku 90%, kdežto u šrotových směsí (vhodné pro vepřové) pouze 45%.
Potíž je v tom, že mačkače jsou dělané pro velké chovy, jsou obrovské a neskutečně drahé. Protože jsme se sami pro mačkač rozhodli, zkusili jsme toto prorazit a hle! na světě je mačkač pro malé farmy za víc než rozumnou cenu. Je na cestě k nám, vyzkoušíme a pokud bude fungovat, budeme ho nabízet v našem sýrařském eshopu.
Marta
www.ekokoza.cz
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.129.18
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den. Už jsem si v diskuzi přečetla všechno o krmení koz, ale pořád narážím na pojem mačkaný např. oves. Asi si řeknete, že jsem fakt blbá, ale my jsme to doma neříkali. Jen šrot, otruby, navlhčený ap. Čím se to mačká? Je na to nějaká mechanizace? Děkuji za odpověď. Eva od T.
Na to je tzv. mačkač který zrno pomocí válců rozmačká. Je to pro skot koně ovce nejlepší ůprava. Jsou to pak takové "vločky".
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den. Už jsem si v diskuzi přečetla všechno o krmení koz, ale pořád narážím na pojem mačkaný např. oves. Asi si řeknete, že jsem fakt blbá, ale my jsme to doma neříkali. Jen šrot, otruby, navlhčený ap. Čím se to mačká? Je na to nějaká mechanizace? Děkuji za odpověď. Eva od T.
www.mackace.pisecko.com
Už je nabízejí několik let
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.220.6
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
www.mackace.pisecko.com
Už je nabízejí několik let
Jiřina
Oves se mačká válcovým šrotovníkem, takže si dejte do inzercí, že sháníte válcový šrotovník- my jsme ho koupili za 3 tis, starší samozřejmě, ale jde koupit i levněji. Judyna
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.144.205
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mezi mačkáním a šrotováním je obrovský rozdíl. Pokud mačkání neboli vločkujete je tak se při trávení vstřebá více než 90 % všech živin. Nejen proto jsou tyto vločky oproti šrotovanému krmivu několikanásobně výživnější. V případě šrotu a to i hrubého šrotu, jste pouze na 45%. Tedy na polovině krmiva.
Stroje jsou si navzájem docela podobné, ale výsledek je úpně jiný.
Takže nutriční hodnota a využití vloček činí dle odborníku 90%, kdežto u šrotových směsí (vhodné pro vepřové) pouze 45%.
Potíž je v tom, že mačkače jsou dělané pro velké chovy, jsou obrovské a neskutečně drahé. Protože jsme se sami pro mačkač rozhodli, zkusili jsme toto prorazit a hle! na světě je mačkač pro malé farmy za víc než rozumnou cenu. Je na cestě k nám, vyzkoušíme a pokud bude fungovat, budeme ho nabízet v našem sýrařském eshopu.
Marta
www.ekokoza.cz
S tím mnohem lepším využitím živin u mačkaného obilí to prý není pravda. Bavil jsem se o tom s několika výživářema a ing. Kudrnou z VÚŽV a to využití živin je prý prakticky stejné. Ing. Kudrna mně řekl, že na to dělali pokusy nahrubo šrotované, mačkané a vločkované (to se prý před mačkáním napařuje, aby se zrno nedrolilo, při mačkání). Rozdíly ve využití živin byly prý prakticky nulové.
Sám mám mačkač, pro jeho nižší energetickou náročnost.
Pjetr
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.144.205
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
S tím mnohem lepším využitím živin u mačkaného obilí to prý není pravda. Bavil jsem se o tom s několika výživářema a ing. Kudrnou z VÚŽV a to využití živin je prý prakticky stejné. Ing. Kudrna mně řekl, že na to dělali pokusy nahrubo šrotované, mačkané a vločkované (to se prý před mačkáním napařuje, aby se zrno nedrolilo, při mačkání). Rozdíly ve využití živin byly prý prakticky nulové.
Sám mám mačkač, pro jeho nižší energetickou náročnost.
Pjetr
Do krmných vozů je prý dokonce lepší šrot, protože se více nalepí na objemné krmivo a zvířata nedokáží šrot separovat. Pokud je obilí mačkané zvířata, zvířata někdy vylizují i jenom šrot.
Pjetr
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.6
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Oves se mačká válcovým šrotovníkem, takže si dejte do inzercí, že sháníte válcový šrotovník- my jsme ho koupili za 3 tis, starší samozřejmě, ale jde koupit i levněji. Judyna
mačkače písecko znám, vypadají moc dobře, ale ta cena není moc pro nás.
Ohledně výtěžnosti. Větší výtěžnost z mačkače opravdu je a právě výživáři mačkače doporučují pro malé přežvýkavce.
Nicméně dneska už nám mačkač přišel, ozkoušeli jsme a je to paráda, jsou to opravdu takové vločky. Překvapilo mě, že kozám nápoj s mačkaným víc chutnal. Je pravda, že z mačkače to trochu jinak voní než ze šroťáku.
Mačkač, který máme je za 7200,-, vyráběný v ČR. . Pokud by někoho zajímalo víc nebo chtěl fotku, ráda předám.
Marta
www.ekokoza.cz