Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

12.3.2010 09:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.11

Dobrý den. Už jsem si v diskuzi přečetla všechno o krmení koz, ale pořád narážím na pojem mačkaný např. oves. Asi si řeknete, že jsem fakt blbá, ale my jsme to doma neříkali. Jen šrot, otruby, navlhčený ap. Čím se to mačká? Je na to nějaká mechanizace? Děkuji za odpověď. Eva od T.

Neregistrovaný uživatel

12.3.2010 09:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.6

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den. Už jsem si v diskuzi přečetla všechno o krmení koz, ale pořád narážím na pojem mačkaný např. oves. Asi si řeknete, že jsem fakt blbá, ale my jsme to doma neříkali. Jen šrot, otruby, navlhčený ap. Čím se to mačká? Je na to nějaká mechanizace? Děkuji za odpověď. Eva od T.

Mezi mačkáním a šrotováním je obrovský rozdíl. Pokud mačkání neboli vločkujete je tak se při trávení vstřebá více než 90 % všech živin. Nejen proto jsou tyto vločky oproti šrotovanému krmivu několikanásobně výživnější. V případě šrotu a to i hrubého šrotu, jste pouze na 45%. Tedy na polovině krmiva.
Stroje jsou si navzájem docela podobné, ale výsledek je úpně jiný.
Takže nutriční hodnota a využití vloček činí dle odborníku 90%, kdežto u šrotových směsí (vhodné pro vepřové) pouze 45%.

Potíž je v tom, že mačkače jsou dělané pro velké chovy, jsou obrovské a neskutečně drahé. Protože jsme se sami pro mačkač rozhodli, zkusili jsme toto prorazit a hle! na světě je mačkač pro malé farmy za víc než rozumnou cenu. Je na cestě k nám, vyzkoušíme a pokud bude fungovat, budeme ho nabízet v našem sýrařském eshopu.

Marta
www.ekokoza.cz

Neregistrovaný uživatel

12.3.2010 09:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.129.18

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den. Už jsem si v diskuzi přečetla všechno o krmení koz, ale pořád narážím na pojem mačkaný např. oves. Asi si řeknete, že jsem fakt blbá, ale my jsme to doma neříkali. Jen šrot, otruby, navlhčený ap. Čím se to mačká? Je na to nějaká mechanizace? Děkuji za odpověď. Eva od T.

Na to je tzv. mačkač který zrno pomocí válců rozmačká. Je to pro skot koně ovce nejlepší ůprava. Jsou to pak takové "vločky".

Neregistrovaný uživatel

12.3.2010 10:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den. Už jsem si v diskuzi přečetla všechno o krmení koz, ale pořád narážím na pojem mačkaný např. oves. Asi si řeknete, že jsem fakt blbá, ale my jsme to doma neříkali. Jen šrot, otruby, navlhčený ap. Čím se to mačká? Je na to nějaká mechanizace? Děkuji za odpověď. Eva od T.

www.mackace.pisecko.com

Už je nabízejí několik let

Jiřina

Neregistrovaný uživatel

12.3.2010 10:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.220.6

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
www.mackace.pisecko.com

Už je nabízejí několik let

Jiřina

Oves se mačká válcovým šrotovníkem, takže si dejte do inzercí, že sháníte válcový šrotovník- my jsme ho koupili za 3 tis, starší samozřejmě, ale jde koupit i levněji. Judyna

Neregistrovaný uživatel

12.3.2010 12:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.144.205

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mezi mačkáním a šrotováním je obrovský rozdíl. Pokud mačkání neboli vločkujete je tak se při trávení vstřebá více než 90 % všech živin. Nejen proto jsou tyto vločky oproti šrotovanému krmivu několikanásobně výživnější. V případě šrotu a to i hrubého šrotu, jste pouze na 45%. Tedy na polovině krmiva.
Stroje jsou si navzájem docela podobné, ale výsledek je úpně jiný.
Takže nutriční hodnota a využití vloček činí dle odborníku 90%, kdežto u šrotových směsí (vhodné pro vepřové) pouze 45%.

Potíž je v tom, že mačkače jsou dělané pro velké chovy, jsou obrovské a neskutečně drahé. Protože jsme se sami pro mačkač rozhodli, zkusili jsme toto prorazit a hle! na světě je mačkač pro malé farmy za víc než rozumnou cenu. Je na cestě k nám, vyzkoušíme a pokud bude fungovat, budeme ho nabízet v našem sýrařském eshopu.

Marta
www.ekokoza.cz

S tím mnohem lepším využitím živin u mačkaného obilí to prý není pravda. Bavil jsem se o tom s několika výživářema a ing. Kudrnou z VÚŽV a to využití živin je prý prakticky stejné. Ing. Kudrna mně řekl, že na to dělali pokusy nahrubo šrotované, mačkané a vločkované (to se prý před mačkáním napařuje, aby se zrno nedrolilo, při mačkání). Rozdíly ve využití živin byly prý prakticky nulové.
Sám mám mačkač, pro jeho nižší energetickou náročnost.

Pjetr

Neregistrovaný uživatel

12.3.2010 12:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.144.205

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
S tím mnohem lepším využitím živin u mačkaného obilí to prý není pravda. Bavil jsem se o tom s několika výživářema a ing. Kudrnou z VÚŽV a to využití živin je prý prakticky stejné. Ing. Kudrna mně řekl, že na to dělali pokusy nahrubo šrotované, mačkané a vločkované (to se prý před mačkáním napařuje, aby se zrno nedrolilo, při mačkání). Rozdíly ve využití živin byly prý prakticky nulové.
Sám mám mačkač, pro jeho nižší energetickou náročnost.

Pjetr

Do krmných vozů je prý dokonce lepší šrot, protože se více nalepí na objemné krmivo a zvířata nedokáží šrot separovat. Pokud je obilí mačkané zvířata, zvířata někdy vylizují i jenom šrot.

Pjetr

Neregistrovaný uživatel

12.3.2010 20:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.6

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Oves se mačká válcovým šrotovníkem, takže si dejte do inzercí, že sháníte válcový šrotovník- my jsme ho koupili za 3 tis, starší samozřejmě, ale jde koupit i levněji. Judyna

mačkače písecko znám, vypadají moc dobře, ale ta cena není moc pro nás.

Ohledně výtěžnosti. Větší výtěžnost z mačkače opravdu je a právě výživáři mačkače doporučují pro malé přežvýkavce.

Nicméně dneska už nám mačkač přišel, ozkoušeli jsme a je to paráda, jsou to opravdu takové vločky. Překvapilo mě, že kozám nápoj s mačkaným víc chutnal. Je pravda, že z mačkače to trochu jinak voní než ze šroťáku.
Mačkač, který máme je za 7200,-, vyráběný v ČR. . Pokud by někoho zajímalo víc nebo chtěl fotku, ráda předám.

Marta
www.ekokoza.cz

28.3.2018 07:26
Kačka 73

XXX.XXX.92.164

Dobrý den, je nutné koza mačkat nebo mohou celé zrnka děkuji.

28.3.2018 07:46
lilo

XXX.XXX.201.210

oves mohou cela zrna, jecmen vam pravdepodobne vsechen cely nestravi... tam je vyhodnejsi mackat -srotovat... ale ceklove je pro ne mackany - srotovany lepe vyuzitelny...

28.3.2018 08:53
Kačka 73

XXX.XXX.92.164

Dekuji.

29.3.2018 11:38
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Oves nechávám celé zrno, ječmen šrotuju hodně na hrubo (v podstatě je to spíš rozmáčklé smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík