
jaroslaf
Informace o uživateli:
-
Moje zvířata
Nenalezeny žádné fotografie zvířat
Naposledy přihlášen: 10. 10. 2011 19:40:54
- Témata ve kterých diskutuji
- Mnou založená témata
- Moje příspěvky
Moje příspěvky
ambra
napsal(a):
Dobrý den všem, ráda bych se od těch zkušenějších dověděla nějaké typy a triky na domácí výrobu sýra a tvarohu z kozího mléka- pro pouze vlastní potřebu.
Ve starších diskuzích byla doporučována kniha Domácí zpracování mléka, která se mi taky dostala do ruky a pročetla jsem ji a je tam opravdu hodně užitečného, ale přesto.
Pořád mě napadají otázky, čím třeba doma vyrobené sýry ochucujete nějaké oblíbené příchutě, máte nějaké z praxe vyzkoušené typy na pomucky, co se hodí a co ne a co je lepší než to či ono , co se vám prostě osvědčilo jako náhražka třeba formiček na sýry(nějakou nabídku na jejich prodej jsem našla na ekokoza.cz), ale jdou třeba kvalitně nahradit něčím jiným? Jaký používáte teploměr k měření mléka apod.? Z jakého množství mléka asi vyrábte sýry(v knize je většinou uváděno 10l - dost dobře si to neumím představit jak bych to doma zpracovávala na to bych potřebovala asi pořádnej kotel a ne kastrol a klasickej sporák a taky kdo by mi to nadojil dvě kozeny asi ne
)?
Promiňte za divné otázky, ale teprve začínám takže jsem na lovu zkušenosti a všimla jsem si že i na nemoderce se čas od času objeví nějaký dotaz ohledně zpracování mléka, tak mě napadlo založit na toto téma.
Děkuji všem za odpovědi
pomůcky jsem nakoupil levně v IKEA. Na jogurty, na skladování sýru v nálevu používám dózy 365+ . Jako tvořítka na sýry používám buď: velikou navrtanou dózu Ikea 365+ (sýr kostka 1,5kg) anebo na malé sýry používám pevné kulaté dózy s uzávěrem (opět navrtané) a taky Ikea (3ks za 29.-). Dózy 365+ jsou perfektní. Jsou pevné a těsní dokonale, jsou stohovatelné. Teploměr používám Ikea Fantast. Používám pro přesné měření teploty mléka a taky pro měření a hlídání teploty při výrobě jogurtů (v elektrické troubě) (blbne s použitím indukční varné desky). Hrnce jsou taky z Ikea, největší 10l ze série 365+. Nechci dělat reklamu, ale ono to je to kvalitní, levné a v praxi se mi to osvědčilo....
lenkadvur
napsal(a):
Podle zákona se registrovat musíte, je to vaše povinnost. Když ji nesplníte, hrozí pokuta. Z praktického hlediska vám s vaším počtem zvířat je registrace úplně k ničemu, jen plýtváte svým časem a penězi za známky a poštovné. Pokud toho máte víc nebo chováte plemenná zvířata, tak by to každý chovatel měl skousnout, ale já bych se teda ve vašem případě asi neobtěžovala. Lenka ze Dvora
ono také registrace může být podmínkou registrovaného, který vám prodává zvíře... či ne?
Ahoj všichni, mám další dotaz. Ohledně registrace hospodářství Zhruba chápu, chci kozu, musím registrovat hospodářství. Třeba hezky je to popsané zde: http://www.malakozifarma.cz/chov_legislativa.html
Ale. Je to opravdu tak nutné? co tím získám krom starostí? kolik to bude stát v čase? Je to opravdu taková nutnost? Jaká jsou rizika když to neudělám? Jak se na to díváte vy? díky díky za každý názor
tango
napsal(a):
chtěla by jsem se naučit vyrábět věci z mléka především z ovčího,ale není podmínkou. Jsem ze zlína,ale dojedu i dál. Nejlépe někam na farmu,ale nepohrdnu jakoukoliv nabídkou
narazil jsem na tyto stránky: http://www.jaknato.webpark.cz/html/index.html Je tam vysvětleno snad vše potřebné. Velmi dobré stránky!
Ahoj všichni. Chtěl bych začít s chovem kozy. Pátrám po informacích a čtu a čtu. Předpoklady pro chov máme, jak prostory, tak luka, i čas a chuť a nadšení Chovat bych chtěl nejen pro radost, ale také pro mléko a následné zpracování. Už mám za sebou výrobu prvního sýru a chtěl bych nejen v tom pokračovat. Nechceme chovat pro maso, jsme vegetariáni. Vybral jsem si \"mléčné\" plemeno Anglonubijská. Co ale nechci, je stádo koz, ideálně bych chtěl jednu kozu co dojí. Ale nějak nevím, kde ji budu připouštět. Nějak nevím jak ji po zakoupení dopravím domu, máte zkušenosti? uvítám každou radu a postřehy. Díky a krásný den