
jecmi
Informace o uživateli:
-
Moje zvířata
Nenalezeny žádné fotografie zvířat
Naposledy přihlášen: 9. 8. 2016 08:18:07
- Témata ve kterých diskutuji
- Mnou založená témata
- Moje příspěvky
Moje příspěvky
farmakliny
napsal(a):
Ahoj Renato,
Vaše dojírna nemá chybu. Neplánujete v budoucnosti nějaký seminář nebo den otevřených dveří? Určitě bychom přijeli, klidně i uhradili nějaký poplatek nebo něco odpracovali. Na Liberecku něco obdobného proběhlo před několika měsíci a byl o to velký zájem.
Na naší farmě v Krušných horách bychom chtěli něco obdobného vybudovat, informací z netu je ale moc a osobní zkušenost má cenu zlata. Už proto, že v Ústeckém kraji mezi sebou chovatelé koz moc nekomunikují a scházíme se jen na krajském setkání nebo na NT. To se mi zdá moc málo. A Vaše poloha a okolní kraj je úplně ideální jak k dojezdům, tak i na koukání.
Přeji Vám, ať se daří
Petr Klouček-Ekofarma Klíny
To je krásný příspěvek.
Moc jsem na Vás Renato myslela. Dnes jedu do Chrastavy, tak jsem se chtěla "vnutit...." takže na nějakou exkurzi se hláááásíííím!!!
Ječmi
danurba
napsal(a):
Ale je to moc krásný jehňátko , ale malililinkatý. Pokud je to beránek,. co s ním plánujete dál?
Tak malý se mi nazdá a je nádherný. Také - zkoušel jste někdo podojit kamerunskou ovečku? Naše je velmi přítulná a nechá se. S tlapou ruky je to jako mačkat hrášek. A nakape pár kapek. Fakt si to neumím představit. Nezapomeňte, že je to opravdu VELMI MALE plemeno.
Ječmi
radak
napsal(a):
Mám dotaz na ty, co už sýry vyrábí - je rozdíl mezi zpracováním kozího a kravského mléka? Nám se totiž bohužel asi tenhle rok ještě nepovede pořídit si vytoužené ovce a kozy, a i kdyby, tak počítám s mlékem spíš napřesrok. Tak jsem si říkala, že je dostupné syrové kravské mléko z mlékomatů, tak jestli postup je stejný respektive jestli se mléko chová stejně při zpracování? Tyhle recepty mě navnadily, mám chuť to vyzkoušet
V únoru jsem byla na kurzu výroby sýrů.
Od té doby každý týden kupuji mléko v mlékomatu, zkouším sýry, abych byla řádně připravena, až začnu cca za 2 měsíce dojit.
Ječmi
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Zajímalo by mě do jaké míry je to autentické a do jaké míry účastníci jen plní záměr režizéra, aby to bylo zajímavější. Třeba Johana zamilovaná do vlasatého farmáře má z ostudy kabát. To snad aby se z Liberce odstěhovala. Tady se zná každý s každým.
Jinak na kozím dědkovi mě nejvíc zaujala zeleninová zahrada. Na to, že je to v Krkonoších (?), má zeleninu parádní !!!
Ona je z Liberce?
Já, že je mi povědomá...
2309
napsal(a):
Letos mi rodily dvě ségry. Nedaj bez sebe ani ránu a tak jsem je nechala při porodu té první spolu. První koza porodila ,obě olizovaly a kozička šla hned pít k mámě a kozlík se hrnul za tetou. A ona ho blbka v klidu nechasla cucat. Přišla jsem na to až večer. Kupovala jsem obě kozy březí a netušila jsem datum porodu. Druhý den měla ta co ještě nerodila vemeno jak balon. Kůže zarudlá,vemeno tvrdé. A co s tím? Nemohla ani chodit. No a tak jsem ji začala oddojovat.
Rodila až za týden po té první. Porodila obr kozlíka. Měla jsem v mrazáku mlezivo,ale kozlík ho nechtěl,vesele nasával od matky. Smolka odešla,kozlík má rekordní přírustky. Jo a toho segřinýho kozlíka kojí stále. Takže ta co porodila dvě, krmí jedno a ta co dala jedno má strávníky dva. Příroda si někdy dělá srandu. Takže já radím , oddojovat. Oddojím tak aby vemeno změklo a kontroluju ho. Je to lepší než zánět. Ale s citem. Jak je odběr tak následuje další tvorba mléka.
Mám před porodem kozu - nevím přesný termín. A dokonce podle pohledu nevypadá. Jenže- včera jsem pod ní našla obrrr kůzle- její kozičku z loňského roku!!!! Byla pod ní složená a mrskala a ocáskem jakoby se právě narodila!!! Strašně legrační pohled. To Vám povim.
Tak jen doufám, že ta koza matka ví co dělá. A že se mlezivo utvoří a ona ji v tom čase už nenechá.
kozozrout
napsal(a):
Děkuji všem zájemcům, ale prosím o odklad návštěv až na duben, květen. Mám teď krom porodů kůzlat a starosti okolo koz dalšího vnoučka, tak mám povinnosti ještě babičkovské. Pro zájemce , nemám chov pastevecký, zvířata se umí pást, ale krmím zeleným, které navážíme.. Také nemám biochov, ale zvířata jsou pořád venku a chovám je v souladu s přírodou a zásadami zdravého chovu. Určitě se později domluvíme . Jarmila - kozí farma ROZINKA.
To se mi moc líbí. Máme to podobné. Přeji mnoho zdarů. Ječmi
jitka007
napsal(a):
dík za povzbudenie:-)))) snad aj ano... zatial nasa ovecka veselo papá, chodí, lezí, proste veget vôbec nevyzerá ze by mala uz co najskôr porodiť.... vemeno ma už dobré dva a pol týzdna dost velké.... tak neviem a citala som tu na jednom príspevku ze tusím az mesiac mala ovecka vemeno naliate tak som skoro odpadla.. ze co ma este snad necakaju dva týzdne uz teraz sa mi doma smeju ze mam vidiny...:-)))) no ved ako to dopadne budem isto sem písat a zatial len ticho v dobrom zavidím tým co sem posielaju krásne fotecky ich malických oveciekkkkk... no snad sa aj ja uz dockám , a dufam ze to bude ok:-)))) tak cakám a cakám..... ale hned ako to bude tak písem..... ahojte zatim jitka
Chce to trpělivost. Já plašila už 4.února, koza byla mokrá, vemínko nalité. Porodila krásně až 26.února.
Máme dva kluky!!!!!
dajik
napsal(a):
Já nevim lidi, kde berete že burské kozy maj málo mlíka? Určitě Vám nedají 6 litrů a jejich normální dojivost je okolo 3 litrů. Kdyby měli málo mlíka, tak jak by mohla kůzlata mít takové přírůstky? Známí maj 4 čistokrevné burky a 1 50%. Ty 100% dojí 2,5 - 3,5litru a ta křížená dokonce 5 litrů ( matka dojila jen 2,5l). Burské kozy samozřejmě vynikají především osvalením a to, že se traduje, že na dojení jsou nevhodné, je spíš tím, že se jim nechávají kůzlata 100 dní. Kdo chce ale opravdu jen hobby kozu a stačí mu 2- 3 litry mléka, tak klidně si může pořídit burskou nebo její kříženku. U buráčků jdou také odstavit kůzlata ve dvou měsících a začít dojit. Myslím že v roce 2002 byla jedna burka v kontrole mléčné užitkovosti a nadojila přes 900 l mléka. To Vám někdy nenadojí ani čistá bílá koza.
Moc díky za info. Tak jsem to někde v duchu předpokládala, že chovatelé burských nechávají mladé co nejdéle u mámy a tudíž logicky se nedojej, protože chtějí zas co nejrychlejí další mladé. Jenže já jsem chtěla přidávat burské mlíčko do našeho ostatního - právě jsem doufala, že pro chuť, protože anglonubij.mají opravdu skvělou chuť. Až se mě známí ptali, jestli není burské jiné složením -třeba jako ovčí. Naše otázky - to se nepije, nebo nesmí jsou fakt legrační.
Fakt je, že když mládež potřebuje udělat hmotu, tak musí mít z čeho, žejo.
Tak už se těším až ochutnám.
Ječmi