Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

27.1.2004 07:27
Neregistrovaný uživatel

Zajímalo by mě po jaké době se začnou projevovat příznaky torze žaludku. Díky Kuba

Neregistrovaný uživatel

27.1.2004 07:49
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zajímalo by mě po jaké době se začnou projevovat příznaky torze žaludku. Díky Kuba

přibližně za 30 minut, ale záleží taky na množství a formě krmiva.

Neregistrovaný uživatel

27.1.2004 13:36
Neregistrovaný uživatel

A jeste jak se to projevuje? diky marketa

Neregistrovaný uživatel

27.1.2004 13:38
Neregistrovaný uživatel

A jeste jak se to projevuje? diky marketa

Brzy po nakrmení začnou náhlé příznaky - pes vypadá vyděšeně, snaží se zvracet, ale nejde to, později může mít i vyboulené břicho a bledé sliznice. Už při prvních příznacích je potřeba vyrazit na veterinu.

Neregistrovaný uživatel

27.1.2004 23:12
Neregistrovaný uživatel

Průběh je podle mě velmi rychlý (samozřejmě ne jen pár minut), ale bohužel, než majitel psa začne něco tušit, sežene odvoz, pes je uspán... už je pozdě. Nikomu nepřeji, aby jeho psa něco takového potkalo. Hlavně u velkých plemen je nutné opravdu dodržovat pauzu nejlépe 2 hod.po nakrmení psa, nebo krmnou dávku rozdělit na dva díly a krmit 2x denně, přesto alespoň ta hodinka klidu je poté zapotřebí.
Nebezpečné třeba je, když má pes ve zvyku skákat na boudu nahoru a dolů – několikrát. A je-li nakrmený, riziko je velké. Dokonce znám případ torze žaludku (která dopadla špatně), když se pes mezi dvoufázové obraně v přestávce napil velkého množství vody, odkousal druhou část obrany a poté byl dán na odpočinek do kotce. Když se zjistilo, co se stalo, už bylo pozdě. Tím samozřejmě nechci nikoho strašit, ale majitelé velkých plemen by neměli torzi podceňovat.

Neregistrovaný uživatel

30.1.2004 00:45
Neregistrovaný uživatel

Torze je strašákem snad všech majitelů velkých plemen.Moje fena dostala torzi s naprosto prázdným žaludkem a nikde neskákalaAle skoky jsou opravdu rizikem,hlavně po nakrmení.Jinak průběh je velmi rychlý a zřetelnýneklid,hrabání,zvracení slin a dávení naprázdno,zvětšující se objem břicha,dezorientace psa,bezvědomí s odkrvenými sliznicemi.Je třeba psa dostat v průběhu max.dvou hodin na veterinu a operovat.Jiná léčba není,i tak čím dříve se na veterinu dostanete,tím lépe.Pokud pes přežije prvních dvacet čtyři hodin po operaci,tak má dost šancí.

Neregistrovaný uživatel

30.1.2004 09:19
Neregistrovaný uživatel

Torze a dilatace žaludku je velmi nepříjemný stav s nejistou až špatnou prognózou, který lze (jak již bylo uvedeno) řešit POUZE chirurgickou cestou, a to co NEJDŘÍVE!
Podstatou torze a následné dilatace je zvětšení objemu žaludku, který je v břišní dutině poután pouze kraniálním vyústěním jícnu, kaudálně začátkem tenkého střeva - duodena a dále serózou - oponami a vazy. To zn. že žaludek vlastně "visí" v břiše a dojde-li ke zvětšení jeho objemu, stává se "labilnější", tzn. že každý prudký pohyb může mít za následek vychýlení z osy a následné přetočení - pak mluvíme o TORZI. Přetočením dojde k uzavření na obou stranách (jícen-střevo), žaludek se začne plnit plyny a "nafukovat" - to je již DILATACE žaludeční stěny. Žaludek se může otočit o různý stupeň, nejčastěji 90° a totálně 180°. Dilatace, tedy výrazné zvětšení objemu žaludku má za následek několik nepříjemných stavů, z nichž ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ je "zaškrcení" cév krvících trávicí trakt, a ohromný tlak na bránici a tím na celé mediastinum, plíce a srdce. Příčinou úhynu je tedy SELHÁNÍ kardiovaskulárního systému.
Jedinou možnou "první pomocí" - než psa transportujete k veterináři - je uvolnění žaludečního obsahu, resp. zmenšení objemu žaludku, což v praxi provádíme propíchnutím břišní stěny a žaludku silnou jehlou. Bohužel i tato zdánlivě jednoduchá záležitost má svá rizika - je nutné zavést jehlu přímo do žaludku, nepoškodit střevní stěnu, játra apod., při vyjmutí jehly hrozí riziko vniknutí žaludečního obsahu (trávenina) do břišní dutiny (vyjímáním jehly, nikoli únik ze žaludku, jeho stěna se díky svalovině stáhne) a následná peritonitis apod. Je to však jediná možnost, jak psovi zachránit život do té doby, než jej ošetří veterinář.
Chirurgická reparace spočívá v otevření břišní dutiny a repozice žaludku do fyziologické polohy. Od vzniku prvních příznaků máme MAX. 2 hodiny na to, aby byla repozice žaludku provedena, což však neznamená, že pes přežije. Čím dříve je torze a dilatace rozpoznána a ošetřena, tím je šance na záchranu větší. Samozřejmě zde hraje roli velikost a stáří psa, jeho aktuální zdravotní stav a zejména "zdraví" jeho KVsystému. Znám z praxe psy přeživší i po 3 hodinách s příznaky torze a naopak psy operované do 30min, u nichž byl výsledek špatný... Pokud pes přežije prvních 24 hodin po operaci, ještě nemáme vyhráno!!! Záleží totiž na době, jak dlouho bylo cévní zásobení omezeno nebo zastaveno, neboť zde přetrvává riziko selhání nebo poškození jater apod.
Typické příznaky torze zde již byly uvedeny, já jen dodám, že tento stav primárně postihuje plemena NEJEN velká, ale zejm. zvířata s hlubokým hrudníkem. Výhodné je krmit na zvýšeném místě, čímž se minimalizuje množství spolykaného vzduchu, dále krmit takovou potravou, která minimalizuje vznik plynů (tzn. nekrmit chlebem apod., což je potravina, která v žaludku zvířete kvasí!)
Závěrem jen tolik, že pes, který přežije torzi a dilataci žaludku, bude vyžadovat celoživotní péči a pozornost, neboť velmi snadno u takových pacientů dochází k recidivě, samozřejmě již není možné se s takovým zvířetem profecionálně věnovat výcviku nebo práci (lovecký pes, saňový pes apod.).
MVC.Kovářová

Neregistrovaný uživatel

30.1.2004 21:21
Neregistrovaný uživatel

Chtěla bych se pozastavit u toho, že více ohroženi jsou hlavně psi s hlubokým hrudníkem. Vím, že je všeobecně známo, že s torzí mají minim. problémy chrti. Není to tedy i šířkou hrudníku, ne jen hloubkou? Nebo tím méně trpí psi s„útlým pasem“? Přeci jen, některá plemena chrtů toho zbaští opravdu mnoho, tedy množstvím krmení to u nich asi nebude.

Neregistrovaný uživatel

1.2.2004 16:14
Neregistrovaný uživatel

Na torzi žaludku umřel táta mojeho psa.Najedl se skočil na plot a bylo to.Pro tu paní-je to naše sousedka to bylo hodně těžké protože měla 3 německé ovčáky.Starší fenka umřela ráno na Silvestra asi vloni-byla už stará,na jaře umřel další pes na torzi a další pes-bratr mého psa má nejspíš dysplazii-nemůže chodit.Asi se na tom hodně podepsala psychika,když jeho rodiče umřeli během 6-ti měsíců.Byla z toho moc špatná,přeorientovala se na kočky...

Neregistrovaný uživatel

16.2.2004 13:14
Neregistrovaný uživatel

Chtěla bych se pozastavit u toho, že více ohroženi jsou hlavně psi s hlubokým hrudníkem. Vím, že je všeobecně známo, že s torzí mají minim. problémy chrti. Není to tedy i šířkou hrudníku, ne jen hloubkou? Nebo tím méně trpí psi s„útlým pasem“? Přeci jen, některá plemena chrtů toho zbaští opravdu mnoho, tedy množstvím krmení to u nich asi nebude.

Riziko vzniku torze je ovlivněno uložením žaludku v břišní dutině, resp. v epigastriu, které se nachází v kaudální části "hrudníku", neboť bránice je vyklenuta do hrudní dutiny tak, že přední část břicha je ještě kryta žebry. Na bránici přiléhají játra a hned na ně žaludek, takže je "jakoby" uložen pod žebry v hrudníku. Z toho vyplývá, že u chrtů - kteří mají sice hluboký, ale úzký hrudník, je žaludek uložen poměrně těsně, zatímco u psů s prostorným - tedy hlubokým i širokým hrudníkem - je dosti pohyblivý. Kraniální část žaludku je navíc fixována vazy, a to buď k bránici nebo ke sternu (hrudní kosti) - a to odlišně u mlaých a velkých plemen. Predisponována k torzi a následné dilataci jsou tedy psi s poměrně "volně" uloženým žaludkem, který není dostatečně fixován - při zvýšené náplni se tedy "kývá" na svém závěsu a může se vychýlit ze své fyziologické osy a uložení..
Jana

čtenář

1.6.2019 10:16
čtenář

XXX.XXX.180.47

Ale dotaz zněl ZA JAK DLOUHO SE PROJEVÍ PŘÍZNAKY, ne za jak dlouho od projevu příznaků je potřeba operovat.

MišaH.

1.6.2019 11:33
MišaH.

XXX.XXX.231.193

čtenář napsal(a):
Ale dotaz zněl ZA JAK DLOUHO SE PROJEVÍ PŘÍZNAKY, ne za jak dlouho od projevu příznaků je potřeba operovat.

Po 15ti letech už je to asi docela fuk, ne?

1.6.2019 16:28
dark

XXX.XXX.32.10

Dlouhé čekání na odpověď...
Můj pes měl příznaky cca 20 minut po jídle.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík