Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.94
Máme fenku NO a celá rodina od ní chtěla štěňata. Dvakrát ve dvou posledních letech jsme ji zkoušeli připustit, ale bohužel se to nepovedlo, zdálo se mi, že to bylo i kvůli psům, nejen kvůli ní. Nedošlo vůbec ke svázání.
Te´d je fence 6 let, štěňata ještě neměla. Můžeme to ještě zkusit? Do kolika let se může fenka připustit?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.255
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Máme fenku NO a celá rodina od ní chtěla štěňata. Dvakrát ve dvou posledních letech jsme ji zkoušeli připustit, ale bohužel se to nepovedlo, zdálo se mi, že to bylo i kvůli psům, nejen kvůli ní. Nedošlo vůbec ke svázání.
Te´d je fence 6 let, štěňata ještě neměla. Můžeme to ještě zkusit? Do kolika let se může fenka připustit?
Za maximální horní zdravotně akceptovatelnou hranici prvního připuštění lze považovat věk 5 let.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.78
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Za maximální horní zdravotně akceptovatelnou hranici prvního připuštění lze považovat věk 5 let.
jak pro koho...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.182.9
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
jak pro koho...
U chovu s PP, jsou feny chovné do 8 let, pokud jsou v dobré kondici. Takže berte jako horní hranici 8 let, jestli Vám ale vůbec zabřezne.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.97.18
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
U NO už bych to nezkoušela,pro prvničku příliš velké riziko,mohlo by to skončit blbě.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.181.4
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
U NO už bych to nezkoušela,pro prvničku příliš velké riziko,mohlo by to skončit blbě.
Je-li v dobrém zdravotním stavu, proč ne. Pokud Vám doposud nezabřezla, chtělo by to asi přesněji naplánovat dobu krytí - jakmile zmizí krvavý výtok, nechat udělat poševní cytologii nebo stanovit hladinu progesteronu v krvi (bude-li to zapotřebí, i opakovaně). To jsou poměrně přesné metody, mělo by to vyjít. Pro jistotu by bylo dobré fenku ještě překrýt, ale to má smysl za 2 nebo 3 dny po prvním krytí, pokud ještě bude svolná - dřív ne, protože spermie vydrží ve fence dost dlouho živé. A buďte taky připraveni na možné komplikace při porodu - radši s nimi počítejte dopředu (odborných knih na toto téma je u nás dostatek). A taky bych měla už dopředu domluveného veterináře.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.19.164
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je-li v dobrém zdravotním stavu, proč ne. Pokud Vám doposud nezabřezla, chtělo by to asi přesněji naplánovat dobu krytí - jakmile zmizí krvavý výtok, nechat udělat poševní cytologii nebo stanovit hladinu progesteronu v krvi (bude-li to zapotřebí, i opakovaně). To jsou poměrně přesné metody, mělo by to vyjít. Pro jistotu by bylo dobré fenku ještě překrýt, ale to má smysl za 2 nebo 3 dny po prvním krytí, pokud ještě bude svolná - dřív ne, protože spermie vydrží ve fence dost dlouho živé. A buďte taky připraveni na možné komplikace při porodu - radši s nimi počítejte dopředu (odborných knih na toto téma je u nás dostatek). A taky bych měla už dopředu domluveného veterináře.
Kamarád kryl poprvé fenu v pěti letech. Veterinář ho varoval, že na první štěňata je stará,ale nedal si říct, na štěňata měl zájemce, tak to zkusil. Fena měla velký objem břicha, na ultrazvuk k určení počtu plodů s ní nešel. Předpokládal větší počet štěňat. Když fena tři dny přenášela, jel na veterinu, kde veterinář císařským řezem vybavil jedno obrovské, bohužel mrtvé štěně a musel provést hysterektomii.Může to být jen smutný příklad, který nemusí být vůbec pravidlem, ale od té doby každého před krytím starší feny, která nikdy štěňata neměla varuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.156.17
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kamarád kryl poprvé fenu v pěti letech. Veterinář ho varoval, že na první štěňata je stará,ale nedal si říct, na štěňata měl zájemce, tak to zkusil. Fena měla velký objem břicha, na ultrazvuk k určení počtu plodů s ní nešel. Předpokládal větší počet štěňat. Když fena tři dny přenášela, jel na veterinu, kde veterinář císařským řezem vybavil jedno obrovské, bohužel mrtvé štěně a musel provést hysterektomii.Může to být jen smutný příklad, který nemusí být vůbec pravidlem, ale od té doby každého před krytím starší feny, která nikdy štěňata neměla varuji.
Pokud nedošlo ke svázání tak tam bude jinej problém,pes se nemohl do feny asi dostat.Asi je hodně uzká a u starší fenky to muže být problém,pokud nejde nakrýt tak jak asi bude rodit?Hranice 8 let platí pro opakované krytí fenky a ne pro první krytí.Jelikož chovám NO a mám chov.stanici a odchováno dost vrhu tak bych z vlastní zkušenosti nedoporučila krytí této fenky.Na první vrh už je to dost rizikový věk.
Uživatel s deaktivovaným účtem

a tak mohla... určitě mohla, nic vám v tom fyzicky nebrání.
je otázka, jestli je to moudré. v tom věku, kor u prvorodičky, je už vyšší riziko všech možných komplikací, od prostého nezabřeznutí přes potraty po ztížený porod končící všelijak úspěšně či neúspěšně, nebo se fena nemusí být schopná postarat o štěňata... a i když bude všechno ok, bude se z toho dávat dohromady další dva roky.
Dobrý den, všeobecně je už vaše fena na první krytí stará. První krytí a porod by měl být do 2-3 let podle plemene. Jde hlavně o to že starší feny už mají 100% dokončený tělesný vývoj a hlavně zkostnatělou a pevně spojenou pánev. Se samotnou březostí pokud zabřezne by až takový problém být neměl-nemusel ale vždy je těžší porod nebo přirozeně nemožný a často je vrh málopočetný. Samozřejmě jsou vyjímky, voříšci na tom budou také jinak atd. Takže zkusit a částečně riskovat můžete ale veterinář vždy po ruce ve dne v noci! Jinak feny zdravé a v kondici které začnou svůj reprodukční věk v optimální dobu (kolem 2hého roku) za život absolvují cca 5-6 porodů bez komplikací a rodí do 8-9 let svého věku což je tedy maximum jak ohledně počtů březostí tak vzhledem ke stáří feny

bodlinko, když teď máte tu zajímavou fenku, takovou jinou než jsou ovčáci.. umíte si představit, že ve dvou letech bude mít mladé ? Bude tělem i duší dospělá ?

můj pes se ve třech letech strašně změnil, povaha i vzhled je tak trochu jinde, ještě že mě nenapadlo rozmnožit to dřív, teď by tu bylo 8-12 kusů namyšlených lovců s hlavou jako kyblík :-)
(předtím samé legrácky, nehlídalo to, drobné zvířátko roztomiloučké)
já vím, že se musí využít, že ta fena žije a peněz není nikdy dost :-)
změna tedy i k lepšímu - zmizely problémy s vyrážkami z louky a vody, s hroznou falešnou březostí, také se divně zadýchávalo z rozrušení, a urputně poslouchá
takže si myslím, že jak to dospělo, uklidnily se hormony (někdo odborný mi to můžete vysvětlit ? ) , dorostla hlava a i ten mozek ? :-)

Nedokážu si vůbec představit, že to tele skákací někdy doroste do nějakého rozumu, nebo snad do hlídání. Sourozenci dvouletí jsou pořád stejný telata.
Ale šestiletý obřík už je zase starší dáma, ne potenciální prvorodička.
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
Proč lidé u těchto rozhodnutí nepoužívají selský rozum? I laik ví, že se odhadem bere jeden psí rok jako cca sedm lidských. Takže bejt prvorodička v 42 letech není fakt žádný terno ani u lidí.
x 7 už se dávno nebere
vcelku rozumně je přepočet třeba tady
https://akim3006.webnode.cz/zajimavosti/prepocet-veku-psa/
jinak souhlas, že v tomto případě taky už krytí nedoporučuju
lupus4
napsal(a):
x 7 už se dávno nebere
vcelku rozumně je přepočet třeba tady
https://akim3006.webnode.cz/zajimavosti/prepocet-veku-psa/
jinak souhlas, že v tomto případě taky už krytí nedoporučuju
.... orientačně to tak nějak vychází i podle té tabulky .... prostě po čtyřicítce prvorodička není žádná sláva ani u lidí .... mluvím z vlastní zkušenosti (jinak mám rozum - plánovaného to nebylo - matka příroda je příšernej vtipálek) !!!
Ruzena_Ruzova
napsal(a):
.... orientačně to tak nějak vychází i podle té tabulky .... prostě po čtyřicítce prvorodička není žádná sláva ani u lidí .... mluvím z vlastní zkušenosti (jinak mám rozum - plánovaného to nebylo - matka příroda je příšernej vtipálek) !!!
Tak se podívejte znovu.
Zásadní je, že je to zcela nelineární, a závislé na velikosti plemena.
U malých psů 1 rok=15, 12 let=64, tzn. cca 5,5/rok.
To je skoro 3 násobný rozdíl.
.... ať se dívám, jak se dívám 6 let = 40-49 let .... takže porod po čtyřicítce - orientačně
.... jsme tu v sekci chovatelství, ne matematicko-statistickém kroužku
.... já bych jako prvorodičku v 6 letech neschvalovala ani váhově menší fenu - i když je podle tabulek přepočtem mladší - takže prostě selský rozum si v případě prvního porodu feny s orientačními 7 lety přepočtu vystačí.
Pfjfmcmf

XXX.XXX.213.34
Chtěla bych se zeptat jestli když mám pejska 5 let starý, může ještě mít potomky?

Pfjfmcmf
napsal(a):
Chtěla bych se zeptat jestli když mám pejska 5 let starý, může ještě mít potomky?
Pokud má co přinést do chovu, má tedy výborné zdraví, exteriér a dobře pracuje, i jeho potomci z předchozích vrhů, tak pes může krýt klidně i jako senior. To není omezeno věkem. Aspoň teda nevím o plemeni, kde by to omezeno bylo.
Dandulka

XXX.XXX.168.151
Dobrý den. Máme rok a půl starýho kluka vlčáka. Od kdy je vhodný na roli ,,tatínka,, zploditele?
Dandulka
napsal(a):
Dobrý den. Máme rok a půl starýho kluka vlčáka. Od kdy je vhodný na roli ,,tatínka,, zploditele?
po splnění podmínek chovnosti což znamená prukaz puvodu,zdravotní vyšetření, výstava ,zkoušky a bonitace ,pokud nemá tohle splněno tak na roli tatínka zploditele není vhodný ..

Dandulka
napsal(a):
..až ho uchovnite viz. Odpověď nade mnou....otázkou také je zda máte NO nebo ČSV...tam jsou podmínky pro uchovněni asi rozdílné....
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!