Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.78.3
Hezký den,
není to tak dlouho, co jsme pořídili feňuli k chovu za 16tis. - BSP.
Dneska u veta jsme se shodli na tom, že má malý podkus, ten je jako takový vylučující z chovu.
Chci se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s tím, že se to vrátí zpět do nůžek. S nůžkami se "narodila", ale spodní čelist prostě stávkuje. Malé jsou tři měsíce a nějaké ty dny.
Jinak je to velmi nadějná fena do chovu, jak vzhledem, stavbou, ale i povahou, byla nejlepším štěnětem vrhu.
Kikuška
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.145.164
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hezký den,
Dneska u veta jsme se shodli na tom, že má malý podkus, ten je jako takový vylučující z chovu.
Chci se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti s tím, že se to vrátí zpět do nůžek. S nůžkami se "narodila", ale spodní čelist prostě stávkuje. Malé jsou tři měsíce a nějaké ty dny.
Jinak je to velmi nadějná fena do chovu, jak vzhledem, stavbou, ale i povahou, byla nejlepším štěnětem vrhu.
Kikuška
Nepanikarte, mlecny chrup se muze od druheho podstatne lisit. Zrovna tak celisti a cely pes ruzne dorustaji s ohledem na vek. Maly podkus se muze ( pravda, i nemusi), vekem srovnat. To uvidite po prezubeni.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.57.45
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hezký den,
Kikuška
Kiki mně taky říkali, že té mojí potvůrce roste spodní čelist pomaleji než horní, ale po přezubení je všechno v pohodě, skus je normální nůžkový, těsný... zatím nepanikař a počkej na přezubení... teď je ještě brzo a čelisti můžou růst každá jinak rychle... malá je moc pěkná Eva
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.97.65
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kiki mně taky říkali, že té mojí potvůrce roste spodní čelist pomaleji než horní, ale po přezubení je všechno v pohodě, skus je normální nůžkový, těsný... zatím nepanikař a počkej na přezubení... teď je ještě brzo a čelisti můžou růst každá jinak rychle... malá je moc pěkná Eva
Jak velký je rozdíl? Občas tomu veti hodně nerozumí. Spodní zuby se mají dotýkat horních. Dávejte kousat velké (obrovské) kosti a nepanikařte,někdy sposdní čelist rostě nepravidelně. Ovšempokud jste si kupvali fenu na chov,měli jste si koupit větší, přezubenou a s aspoň předběžným rtg dkk.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.178
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jak velký je rozdíl? Občas tomu veti hodně nerozumí. Spodní zuby se mají dotýkat horních. Dávejte kousat velké (obrovské) kosti a nepanikařte,někdy sposdní čelist rostě nepravidelně. Ovšempokud jste si kupvali fenu na chov,měli jste si koupit větší, přezubenou a s aspoň předběžným rtg dkk.
Jestli chcete podpořit růst čelisti -nuťte fenu kousat...a úplně nejlepší je - přetahovaná...dokonce kamarádce doktor doporučil psa chytnou za čelist...a přetahovat se...pomohlo to a dnes má nádherné nůžky
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.78.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Fenku chceme uchovnit, ale že bychom kvůli tomu přišli o "dětství" s ní prožité.. né. Vybrala jsem hezký chov a nyní je jen na genetice, jak se malá dobarví. Byla by ovšem velká škoda, kdyby zoubky zklamaly. Ale totéž může nastat i u kyčlí či loktů. Vše ukáže čas.
Děkuji všem za rady. Něco takového jsem si myslela také, ale pan doktor mě nějak dorazil (ikdyž je pravda, že jeho fanda zrovna nejsem).
Zad.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.210
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Fenku chceme uchovnit, ale že bychom kvůli tomu přišli o "dětství" s ní prožité.. né. Vybrala jsem hezký chov a nyní je jen na genetice, jak se malá dobarví. Byla by ovšem velká škoda, kdyby zoubky zklamaly. Ale totéž může nastat i u kyčlí či loktů. Vše ukáže čas.
Děkuji všem za rady. Něco takového jsem si myslela také, ale pan doktor mě nějak dorazil (ikdyž je pravda, že jeho fanda zrovna nejsem).
Zad.
já osobně chovám sice jiné plemeno, ale u tříměsíčního štěnda jsem mnohem raději, jestli má mírný podkus, než by mělo těsné nůžky. onen "podkus" se ve většině případů dotáhne na normální nůžky, ale těsné nůžky často skočí do kleští (jak to je u velkých plemen, nevím, ale rozhodně bych se s čubinkou nepřetahovala, ani bych nedávala nějaké přípravky na podporu růstu kostí). prostě to nechce na přírodě, buď budou nůžky nebo ne. koupit si štěndo je sázka do loterie. žádný chovatel vám nemůže zaručit, že štěník přezubí dobře nebo se nevyhodí jiná věc, kterou nemůže ovlivnit. takže já doporučuju vyprdnout se na veterináře a nedělat si z něj těžkou hlavu a prostě jenom počkat, jak štěník přezubí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.211.145
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zad.
Pokud je tam mezera tak na "sirku"tak je to naprosto správné.Fenka začne přezubovat a dělá se místo na trvalé zuby,které jsou větší a nevešli by se.Taky jsem panikařila,když jsem to viděla poprvé u ovčounky,s breky jsem volala chovatelce co s tím.Uklidňovala mě ,že to je normoš a měla pravdu.Feňule má naprosto vzorný nůžky.ted tu mám 3 měsíční štěně a taky tam začíná mít mezeru,a už to neřeším.
Počkejte až přezubí mělo by to být Ok,čelisti rostou v tomhle věku nerovnoměrně.
Já už radši zuby mléčný nekontroluju,jen trénuju aby je pes ukazoval,ale nějaký úsudek si dělám,až je přezubeno.
jana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.91.222
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hezký den,
Kikuška
Nezlobte se na me, ale resit u tromesicniho mimina jestli ma spravne zuby je postavene na hlavu ... vyvoj probiha cca do roka a vetsina stenat roste nestejnomerne - nase obluda ma momentalne zadek o cca 3 cm vys nez predek :)
Trochu bych se bala, jestli pri aplikovani zdejsich rad na podporu rustu celisti nedojde nakonec k tomu, ze az ji to doroste jak ma predurceno geneticky, bude mi ve finale suplik :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.69.167
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nezlobte se na me, ale resit u tromesicniho mimina jestli ma spravne zuby je postavene na hlavu ... vyvoj probiha cca do roka a vetsina stenat roste nestejnomerne - nase obluda ma momentalne zadek o cca 3 cm vys nez predek :)
Trochu bych se bala, jestli pri aplikovani zdejsich rad na podporu rustu celisti nedojde nakonec k tomu, ze az ji to doroste jak ma predurceno geneticky, bude mi ve finale suplik :)
Jestli nemá šuplík daný geneticky, tak jí ho těžko vytvoříte... :-)
Lucie
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.206.44
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Lucie
S tím přetahováním se o hadr opatrně, abyste spíš štěněti něco neprovedla s druhými zuby
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.4
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
S tím přetahováním se o hadr opatrně, abyste spíš štěněti něco neprovedla s druhými zuby
Ve třech měsících to neřeš, v devíti měsících nebo v roce to bude jistě v pořádku. Já zase chovám plemeno, kdy má být předkus. A nejlepší si je vybírat štěně, které má třeba klešťový skus, protože potom kolem 9 měsíců má krásný malý předkus a né ,,povotevřený šuplík,, Ty co mají třeba předkus už ve dvou měsících mají potom třeba předkus zbytečně velký. Taky už se mi stalo, že mělo malé štěně místo předkusu nebo kleští malý podkus, a krásně se to srovnalo do malého předkusu. Takže opravdu řešit skus u 3 měsíčního štěněte nemá cenu, za půl roku může být vše jinak, k Vaší naprosté spokojenosti. Jen mně udivuje, že vet . tohle neví ( asi sám nechová, a jen teorie na škole bez praxe v chovu asi není vše).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.97.65
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ve třech měsících to neřeš, v devíti měsících nebo v roce to bude jistě v pořádku. Já zase chovám plemeno, kdy má být předkus. A nejlepší si je vybírat štěně, které má třeba klešťový skus, protože potom kolem 9 měsíců má krásný malý předkus a né ,,povotevřený šuplík,, Ty co mají třeba předkus už ve dvou měsících mají potom třeba předkus zbytečně velký. Taky už se mi stalo, že mělo malé štěně místo předkusu nebo kleští malý podkus, a krásně se to srovnalo do malého předkusu. Takže opravdu řešit skus u 3 měsíčního štěněte nemá cenu, za půl roku může být vše jinak, k Vaší naprosté spokojenosti. Jen mně udivuje, že vet . tohle neví ( asi sám nechová, a jen teorie na škole bez praxe v chovu asi není vše).
našemu odchovu vet řekl a nedělal si srandu, že má špatný skus a že s ním nemaj nikam chodit (vzorné nůžky). Veta jako odborníka na plemeno - tak jednoho z milionu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.179
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
našemu odchovu vet řekl a nedělal si srandu, že má špatný skus a že s ním nemaj nikam chodit (vzorné nůžky). Veta jako odborníka na plemeno - tak jednoho z milionu.
ano, přesně tak ,vet odborník na psy ,to je opravdu málokterý u nás zase řekl peruánovi taky aby nikam nechodili ,protože mu chybí zuby dokonce špičák a ten skus je také zvláštní ,ale tohle vše mají peruáni povoleno,majitelka byla celá zděšená a ono je to vše v pořádku a taky bych neřešila skus u tříměsíčního štěněte.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.119.206
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Měli jsme taky berňáka, co měl na 2 měsících podkus dokonce 1cm. A na roce krásný nůžky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.138.131
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Měli jsme taky berňáka, co měl na 2 měsících podkus dokonce 1cm. A na roce krásný nůžky.
Ve 3 měsících to neřeš! Čelisti se vyvíjejí do 6-7měs. minimálně.Já mám raději malý podkus u štěňat,bývají z toho lepší nůžky, když je u štěňat perfektní skus, mám vyzkoušeno že v 4-5 letech bývá náběh na kleště.Když sem si nechávala štěňata ze svého 2 vrhu,tak dva psi měli hodně volné nůžky a edna fenka dokonce podkus.Veterinář mě radil,ihned prodat-nabízela jsem ji levně,ale než sem stihla prodat,tak byla speciálka.,prcky sem tam všechny vzala ,poradce chovu mi řekl,neprodávat, že se jim to spraví.A taky že jo!! V 6 měsících měli zuby jak lusk.Dnes sou jim 4 roky,úspěšně brázdí výstavy ,fenka už odchovala štěňata,mám po ní dospělou dceru, u té to bylo taky tak.Veterináře neposlouchat.Spíš kontaktovat chovatele, či poradce chovu.Ten vývoj je hodně odlišný mezi plemeny.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.4
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ve 3 měsících to neřeš! Čelisti se vyvíjejí do 6-7měs. minimálně.Já mám raději malý podkus u štěňat,bývají z toho lepší nůžky, když je u štěňat perfektní skus, mám vyzkoušeno že v 4-5 letech bývá náběh na kleště.Když sem si nechávala štěňata ze svého 2 vrhu,tak dva psi měli hodně volné nůžky a edna fenka dokonce podkus.Veterinář mě radil,ihned prodat-nabízela jsem ji levně,ale než sem stihla prodat,tak byla speciálka.,prcky sem tam všechny vzala ,poradce chovu mi řekl,neprodávat, že se jim to spraví.A taky že jo!! V 6 měsících měli zuby jak lusk.Dnes sou jim 4 roky,úspěšně brázdí výstavy ,fenka už odchovala štěňata,mám po ní dospělou dceru, u té to bylo taky tak.Veterináře neposlouchat.Spíš kontaktovat chovatele, či poradce chovu.Ten vývoj je hodně odlišný mezi plemeny.
To je právě, to, že laici si myslí, že vet, když má školu jim poradí lépe než dlouholetý chovatel ( co se třeba zubů týče ). Pokud sám nechová, tak kolikrát melou úplné teoretické kraviny, ale praxe je někdy jiná. A 20 let praxe v chovu, výcviku a vystavování psů to jsou také zkušenosti k nezaplacení, které vet. který nechová a necvičí nikdy mít nebude, i kdyby měl třeba 2 vysoké školy . Takže jsou problémy, s kterými je skoro zbytečné se na vety obracet. Zase na druhou stranu já neumím ani po dvaceti letech zkušeností se psy odoperovat císaře nebo torzi.
Ale se zuby a skusem je lépe se obracet na chovatele a poradce chovů.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.91.222
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Lucie
nevytvorim ji ho samozrejme geneticky - tedy ze by celist prerostla, ale mohu tahanima jinymi postupy posunout zuby nebo jejich sklon v celisti ... a na vystave je to pak jedno, jestli ma blbej skus geneticky nebo umele :)
Dobrý den,
Sháním fenečku a našla jsem jednu, nechceme ji na chov ale na zahradu jako společnici, paní majitelka mě ale upozornila, že má podkus a je možné že bude potřebovat finančně nákladná rovnátka. Ale je tedy možné že když se jedná o štěňátko tak by se to mohlo srovnat? Jde o plemeno Bernský salašnický, štěňátko má 2,5 měsíce cca a předkus je zatím 3mm.
Díky za rady, Kikule.
Tak má podkus nebo překus ? Posuzuje se to podle spodní čelisti. Podkus většinou doroste, předkus se může srovnat, ale nemusí. A proč řešíte rovnátka, když nechcete psa do chovu ? Pokud mají její rodiče rovnaé zuby, tak se nedivte, že štěně může mít cokoliv. S oběma vadami může pes spokojeně žít. Taková štěňata se právě pordávají se slevou.
Šlo mi jen o to, že paní majitelka mě hned na možnost rovnátek upozornila, i když jsem jen projevila zájem, tak jsem se chtěla chtěla poradit od někoho, kdo s tím zkušenosti má. Mám sice mám fenku zlatého retrívra, ta je ale v pořádku. Máme pejsky opravdu jen jako společníky doma a né na výstavy. Takže pejsci s takovýma vadami tedy nemají potíže.
FanyD.

XXX.XXX.9.242
Dobry den, příspěvek je již starý, jak to dopadlo u fenecky s podkusem? Martina