Čistokrevná štěňátka po rodičích s PP - co jsou vlastně zač?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 10:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.81.225

Mnohým dost často nedochází globální situace týkající se nadměrného a nerozumného množení psů. Takto vyprodukovaná štěňata se nejčastěji inzerují slovy "čistokrevná štěňátka po rodičích s PP..." ať už jde o cílenou množírnu nebo sobeckého blba. Zamyslete se.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QVGX1IXyIdc

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 10:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.196.15

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mnohým dost často nedochází globální situace týkající se nadměrného a nerozumného množení psů. Takto vyprodukovaná štěňata se nejčastěji inzerují slovy "čistokrevná štěňátka po rodičích s PP..." ať už jde o cílenou množírnu nebo sobeckého blba. Zamyslete se.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QVGX1IXyIdc

A nad čím se tady chcete zamýšlet....řeší se to tady dnes a denně a stejně je to k prdu.....

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 10:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.81.225

A nad čím se tady chcete zamýšlet....řeší se to tady dnes a denně a stejně je to k prdu.....

I já jsem ještě před pár lety měla v plánu vyprodukovat "čistokrevná štěňata bez PP" naštěstí jsem se dostala právě k takovýmto informacím ještě včas a všechno mi došlo. Také jsem se domnívala, že by bylo super mít po mé skvělé fence štěňátka a měla jsem i nabídky ke krytí aniž bych se jich musela dopátrávat. Dokonce veterinář mi radil, že i když mám fenu bez PP je to krásné a málopočetné plemeno a že by se štěňátka rychle udala. Měla jsem i zájemce o štěňata. Neudělala jsem to a jsem za to ráda. Nikdy bych si nemohla odpustit, kdyby se má štěňata dostala do špatných rukou a tomu bych se určitě nevyhla.
Myslím si, že pokud se při každém opakování a upozornění na tuto problematiku otevřou oči alespoň jednomu člověku, je to úspěch.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 11:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.161

I já jsem ještě před pár lety měla v plánu vyprodukovat "čistokrevná štěňata bez PP" naštěstí jsem se dostala právě k takovýmto informacím ještě včas a všechno mi došlo. Také jsem se domnívala, že by bylo super mít po mé skvělé fence štěňátka a měla jsem i nabídky ke krytí aniž bych se jich musela dopátrávat. Dokonce veterinář mi radil, že i když mám fenu bez PP je to krásné a málopočetné plemeno a že by se štěňátka rychle udala. Měla jsem i zájemce o štěňata. Neudělala jsem to a jsem za to ráda. Nikdy bych si nemohla odpustit, kdyby se má štěňata dostala do špatných rukou a tomu bych se určitě nevyhla.
Myslím si, že pokud se při každém opakování a upozornění na tuto problematiku otevřou oči alespoň jednomu člověku, je to úspěch.

A kdyz maji PP tak se do spatnych rukou nedostanou? A v utulcich jsou i s PP.Mozna jsou lepsi a zdravejsi nez papiraci a je hodne lidi co si radsi koupi bez PP (na vesnici)

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 11:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.11

A kdyz maji PP tak se do spatnych rukou nedostanou? A v utulcich jsou i s PP.Mozna jsou lepsi a zdravejsi nez papiraci a je hodne lidi co si radsi koupi bez PP (na vesnici)

Jistěže i pes s PP se může dostat do špatných rukou. Ale chovatelé to mají ošetřené smlouvou a v případě nevhodného zacházení si můžou štěně vzít zpátky. Psů bez PP je v útulcích minimum a nezdrží se tam dlouho - buď si ho rovnou vezme nový zájemce, nebo se podle čipu či tetování najde chovatel či předchozí majitel a ten se o něj postará. Psi bez PP zpravidla nejsou čipovaní, takže i kdyby se o něj chovatel postarat chtěl, nemá žádnou možnost zjistit, že jde o jeho odchov.

A s tím, že jsou "čistokrevní psi bez PP" zdravější - jak by to bylo možné? Když rodiče či prarodiče těch "děsně zdravých" psů bez PP byli zase jen ti "nemocní a přešlechtění" papíráci? A navíc do chovu s PP jsou povinná zdravotní vyšetření - bezpapíráci jsou mnohdy potomci těch psů, kteří zdravotním testům nevyhověli a tedy nemohli mít potomky s PP. Jak by mohli být potomci nemocných psů zdravější než (papíroví) potomci těch, kteří měli zdravotní vyšetření v pořádku? Navíc mnoho chovatelů dělá i nepovinná vyšetření - pro představu: moje štěně je potomkem rodičů, kteří mají oba rentgen kyčlí, loktů i ramen, vyšetření očí a tři genetické testy na dědičné choroby, matka pak má ještě další tři genetické testy. Ukažte mi jednoho jediného chovatele bezpapíráků, který tato vyšetření u rodičů vrhu dělá!

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 11:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.11

Jistěže i pes s PP se může dostat do špatných rukou. Ale chovatelé to mají ošetřené smlouvou a v případě nevhodného zacházení si můžou štěně vzít zpátky. Psů bez PP je v útulcích minimum a nezdrží se tam dlouho - buď si ho rovnou vezme nový zájemce, nebo se podle čipu či tetování najde chovatel či předchozí majitel a ten se o něj postará. Psi bez PP zpravidla nejsou čipovaní, takže i kdyby se o něj chovatel postarat chtěl, nemá žádnou možnost zjistit, že jde o jeho odchov.

A s tím, že jsou "čistokrevní psi bez PP" zdravější - jak by to bylo možné? Když rodiče či prarodiče těch "děsně zdravých" psů bez PP byli zase jen ti "nemocní a přešlechtění" papíráci? A navíc do chovu s PP jsou povinná zdravotní vyšetření - bezpapíráci jsou mnohdy potomci těch psů, kteří zdravotním testům nevyhověli a tedy nemohli mít potomky s PP. Jak by mohli být potomci nemocných psů zdravější než (papíroví) potomci těch, kteří měli zdravotní vyšetření v pořádku? Navíc mnoho chovatelů dělá i nepovinná vyšetření - pro představu: moje štěně je potomkem rodičů, kteří mají oba rentgen kyčlí, loktů i ramen, vyšetření očí a tři genetické testy na dědičné choroby, matka pak má ještě další tři genetické testy. Ukažte mi jednoho jediného chovatele bezpapíráků, který tato vyšetření u rodičů vrhu dělá!

"...psů bez PP je v útulcích minimum..." - samozřejmě jsem myslela S PP. Píšu rychleji, než myslím, pardon:-/

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 11:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.98.64

tohle by mě opravdu a bez rýpání zajímalo - proč si radši koupí bez PP, když u některý plemen je rozdíl třeba dva tisíce a někdy - aspon podle inzerátů - se bez PP nabízí i dráž než PP štěně, které je standardní a třeba jen o měsíc starší.
A zrovna letos vím o dvou případech, kdy opravdu to PP štěně bylo reálně levnější.
Takže v penězích to asi nebude ?

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 11:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.200

Co to jsou čistokrevná štěňata bez PP, to nejsou čistokrevná štěňata. Každý čistokrevný pes má PP, pokud ne, není čistokrevný. Už mě to začíná vadit, nazývejte věci správným jménem.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 11:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.11

To je pravda, ale v každém případě je pes s PP jednoznačně identifikovatelný a jeho majitel i chovatel dohledatelný. Takže mnoho chovatelů pokládá za svou "morální povinnost" se o svůj odchov postarat, a ti, kterým je to jedno, se přinejmenším dostanou aspoň trošku do řečí.
A navíc pes s PP se v útulku dlouho neohřeje - je o ně daleko větší zájem než o bezpapíráky.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 11:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.11

tohle by mě opravdu a bez rýpání zajímalo - proč si radši koupí bez PP, když u některý plemen je rozdíl třeba dva tisíce a někdy - aspon podle inzerátů - se bez PP nabízí i dráž než PP štěně, které je standardní a třeba jen o měsíc starší.
A zrovna letos vím o dvou případech, kdy opravdu to PP štěně bylo reálně levnější.

Protože mezi lidmi pořád koluje spousta mýtů o čistokrevných psech. Kupříkladu:

Psi s PP jsou jen pro snoby, kteří se potřebují chlubit, že mají psa "šlechtice".
Psi s PP jsou šíleně drazí, normální člověk na ně nemá (bohužel většina chovatelů s PP cenu obvykle v inzerátech neuvádí, takže se tento dojem jen posiluje).
Psi s PP jsou přešlechtěný a nemocný, bezpapíráci jsou zdraví.
Když máte psa s PP, musíte povinně chodit na výstavy.
... atd.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 11:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.171.253

Protože fena bez pp se uchovňuje docela blbě, víte? smajlík

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 11:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.188

Co to jsou čistokrevná štěňata bez PP, to nejsou čistokrevná štěňata. Každý čistokrevný pes má PP, pokud ne, není čistokrevný. Už mě to začíná vadit, nazývejte věci správným jménem.

Marný boj, pořád budou plácat nesmysly. Je to podle nich čistokrevný, protože viděli maminku a tatínka. Další z nesmyslných mýtů.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 11:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.11.162

čistokrevný klidně může být, jen to není průkazné, hrotíte to zbytečně do extrému a slovíčkaříte.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 11:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.11

čistokrevný klidně může být, jen to není průkazné, hrotíte to zbytečně do extrému a slovíčkaříte.

Jistě. Třeba tohle jsou naprosto typičtí čistokrevní labradoři bez PP:
http://inzerat.i-bazar.cz/2395959-labrador-bez-pp/

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 11:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.64

To máte pravdu, že koupí. Jenže..... chodím kolem baráku, kde si koupili salašníka bez PP. Dnes je mu rok má velikost většího kokra, ale barvy salašníka. Chce se mi blít nad takovou zmršeninou.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 11:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.200

Pokud to není průkazné, tak to není čistokrevné. Dlouho mi to nevadilo, ale když vidím a slyším všude kolem sebe, že mají čistokrevného psa jenom nemá papíry, vyskakujou mi alergické pupínky. To není slovíčkaření ani hrocení, to je prostě konstatování faktu.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 11:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.171.253

Pokud to není průkazné, tak to není čistokrevné. Dlouho mi to nevadilo, ale když vidím a slyším všude kolem sebe, že mají čistokrevného psa jenom nemá papíry, vyskakujou mi alergické pupínky. To není slovíčkaření ani hrocení, to je prostě konstatování faktu.

Přesně tak.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.64

Čistokrevný být nemůže, protože když rodiče nesplnili bonitaci, znamená to, že mají nějakou vadu. Ta vada se pak přenáší na další pokolení, které pro tuto vadu ani čistokrevné být nemůže. Jedná se např o chybění varlat, zubů, DDK, které neodpovídá standartu plemene. Takto se z chovů vylučují - bonitací- jedinci, kteří mají PP, ale pro vylučující vady , které by se dostaly do dalších genarací nemohou tato zvířata postoupit dál do chovu a mít štěňata s PP

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.196.15

Čistokrevný být nemůže, protože když rodiče nesplnili bonitaci, znamená to, že mají nějakou vadu. Ta vada se pak přenáší na další pokolení, které pro tuto vadu ani čistokrevné být nemůže. Jedná se např o chybění varlat, zubů, DDK, které neodpovídá standartu plemene. Takto se z chovů vylučují - bonitací- jedinci, kteří mají PP, ale pro vylučující vady , které by se dostaly do dalších genarací nemohou tato zvířata postoupit dál do chovu a mít štěňata s PP

Předesílám, že nejsem zastáncem psů bez PP, ale dle selského rozumu.....pokud je matka s PP a otec také s PP, tak i když nejsou uchovněni, bude jejich potomek čistokrevný....má prokazatelné rodiče. To slovo čistokrevný je v naší zemi asi jako slovo bojový pes. Ani jedno oficiálně neexistuje, ale všichni víme o co jde..... Ilona

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.200

Předesílám, že nejsem zastáncem psů bez PP, ale dle selského rozumu.....pokud je matka s PP a otec také s PP, tak i když nejsou uchovněni, bude jejich potomek čistokrevný....má prokazatelné rodiče. To slovo čistokrevný je v naší zemi asi jako slovo bojový pes. Ani jedno oficiálně neexistuje, ale všichni víme o co jde..... Ilona

Jde ještě o to, jestli byli rodiče nejen s PP, ale i uchovnění, pokud ano, proč by neměla štěňata PP ? Pokud uchovnění nebyli, nemají čistokrevná štěňata.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.196.15

Jde ještě o to, jestli byli rodiče nejen s PP, ale i uchovnění, pokud ano, proč by neměla štěňata PP ? Pokud uchovnění nebyli, nemají čistokrevná štěňata.

píšu tam, když nejsou uchovněni....Hold "pejskaři" rozlišují psy na tři druhy - s PP, čistokrevná a křížencesmajlík

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.245.18

nechápu, kde berete tu šablonu, že ten kdo namnoží BPP štěňata na PP rodičích, tak to udělal proto, že roidiče neprošli bonitací ? Ve většině případů ti psy nebyli ani na výstavě natož na bonitaci, prostě je nechali připustit jejich tupí majitelé. Neobhajuju to, jen mě zase naopak točí to, jak je všechny kategorizujete do podvodníků, kteří obchází standard. Jsou to většinou laici, kteří nepřemýšlí o tom, jak to udělat aby to bylo v pořádku. Což je tedy také neomluvitelné.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.188

No jo, jenže všichni ti zaručeně "čistokrevní psi bez PP" ty rodiče s PP nemají - zkuste si napsat o PP rodičů, uvidítě to točo, co vám množitelé napíšou.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.64

Čistokrevný být nemůže, protože je nositem vady po rodičích. Štěně, které je nositelem vady strácí samozřejmě čistokrevnost, protože buď fenotypem nebo genotypem neodpovídá standratu. Vadné štěně není čistokrevné. Proto se dělají bonitace, aby se zjistilo jesti ta určitá linie nebude vady přenášet a tudíž mršit další generace.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.171.253

Má prokazatelné rodiče. Aha. A jak to prokáže daný člověk, že rodiče oněch štěňat jsou zrovna ten pes a ta fena?
Je to prostě neprokazatelné!..pokud nemají štěňata pp.
Jedině genetické testy, a to pochybuji, že by nějaký množitel nebo zájemce o psa bez pp dělal.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.200

píšu tam, když nejsou uchovněni....Hold "pejskaři" rozlišují psy na tři druhy - s PP, čistokrevná a křížencesmajlík

Já rozlišuji psy na psy s PP a ostatní. Já mám ráda psy ať jsou krásní, oškliví s PP nebo křížence, ale bez PP ten pes není čistokrevný. Toť vše, tím jsem řekla svůj názor a už ho tady nechci obhajovat do nekonečna.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.196.15

No jo, jenže všichni ti zaručeně "čistokrevní psi bez PP" ty rodiče s PP nemají - zkuste si napsat o PP rodičů, uvidítě to točo, co vám množitelé napíšou.

To máte pravdu, já jen napsala, co je dle mě "čistokrevný" pes, když už se tu ten název používá....prostě podle mě je čistokrevný ten, který mám OBA rodiče s PP a i tak bych na něm dál rozhodně nemnožila.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.188

Já rozlišuji psy na psy s PP a ostatní. Já mám ráda psy ať jsou krásní, oškliví s PP nebo křížence, ale bez PP ten pes není čistokrevný. Toť vše, tím jsem řekla svůj názor a už ho tady nechci obhajovat do nekonečna.

smajlík

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.245.18

Čistokrevný být nemůže, protože je nositem vady po rodičích. Štěně, které je nositelem vady strácí samozřejmě čistokrevnost, protože buď fenotypem nebo genotypem neodpovídá standratu. Vadné štěně není čistokrevné. Proto se dělají bonitace, aby se zjistilo jesti ta určitá linie nebude vady přenášet a tudíž mršit další generace.

čistokrevný je od čistá krev tzn., že s tím nesouvisí žádné dědičné choroby, ale pouze čistota rasy. To by psy s PP s nějakou dědičnou nemocí také nesměli používat přívlastek čistokrevný. A jak víte, že rodiče vůbec nějaké vady měli ? Kolikrát vidíme jak se chová na zvířatech s DKK a jinými vadami, ale jelikož prosli bonitací tak mají právo na označení čistokrevný ? No větší hovadinu jsem ještě neslyšela smajlík

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.196.15

Má prokazatelné rodiče. Aha. A jak to prokáže daný člověk, že rodiče oněch štěňat jsou zrovna ten pes a ta fena?
Jedině genetické testy, a to pochybuji, že by nějaký množitel nebo zájemce o psa bez pp dělal.

Já se tu nebavím o nabídce v inzerci, ale jen hypoteticky. Pokud budu mít doma labradorku s PP a můj kamarád bude mít psa s PP, tak snad vím, kdo jsou rodiče.....Jen jsem psala svůj názor, co je dle mně čistokrevné....je jasné, že v inzerci to jaksi neplatísmajlík

Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.171.253

nechápu, kde berete tu šablonu, že ten kdo namnoží BPP štěňata na PP rodičích, tak to udělal proto, že roidiče neprošli bonitací ? Ve většině případů ti psy nebyli ani na výstavě natož na bonitaci, prostě je nechali připustit jejich tupí majitelé. Neobhajuju to, jen mě zase naopak točí to, jak je všechny kategorizujete do podvodníků, kteří obchází standard. Jsou to většinou laici, kteří nepřemýšlí o tom, jak to udělat aby to bylo v pořádku. Což je tedy také neomluvitelné.

Ano, také souhlasím, většinou je to z pouhé neznalosti nebo celkové tuposti majitelů, prostě mají psa/fenu, a nemají tušení o nějakých výstavách, bonitacích, standardech atd.

Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.132.116

Jestli to také není tím,že hodně chovatelů jsou při jednání se zájemci o štěně arogantní a dělají tajnosti s cenou. Odradí hodně lidí,kteří by si rádi i za vyšší cenu koupili psa s PP.Je spoustu lidí,kteří si koupí svého prvního psa aniž by uvažovali o uchovnění nebo výstavách. To vše přijde časem. Je i tak trochu na chovatelích aby byli v kontaktu s majiteli jejich odchovů a popostrčili je na první výstavu. Dost lidí pak ve vystavování najde zálibu nebo si založí CHS a začnou se věnovat chovu.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.171.253

Já se tu nebavím o nabídce v inzerci, ale jen hypoteticky. Pokud budu mít doma labradorku s PP a můj kamarád bude mít psa s PP, tak snad vím, kdo jsou rodiče.....Jen jsem psala svůj názor, co je dle mně čistokrevné....je jasné, že v inzerci to jaksi neplatísmajlík

Ano, to víte. Ale protože ani jeden z obou rodičů neprošel bonitací = nebyl schválen pro chov dle platných standardů onoho plemene - tak jejich potomci nemohou být nazýváni čistokrevnými. Ale jinak Vám rozumím, jak to myslíte.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.245.18

no když už jsme u toho, jak mi chovatel s PP dokáže, že tu fenu nakryl zrovna tímto psem, který je napsaný v PP ? Při krytí není žádný dohled, takže na tu fenu může taky pustit koho chce. DNA se myslím dělá pouze u NO.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.64

Napíšu vám příklad. Pes měl splněnou bonitaci, fena neměla. Měli štěňata. Štěňata byla bez PP tedy nečistokrevná. Na podzim splnila fena bonitaci a měla opět s tím samým psem štěňata. Odbyly se všechny náležitosti s podáním krycích listů a ověření zvířat. Štěňata pak samozřejmě PP měla. Právě proto, že u prvního vrhu nesplnila fena podmínky chovu nemohla mít proto její štěňata PP a to ani dodatečně, když fena prošla bonitací. Chápete to!!!!! Je to něco podobného jako když byste chtěli jít sudovat vysokou školu a neměli splněnou maturitu na střední. Taky vás vyhodí. Prostě se určité náležitosti musí splnit aby bylo prokazatelné na tetovacích číslech nebo čipu o jaké štěně se jedná. V případě pochybností se pak mohou udělat zkousšky otcovství nebo i matky, jestli nebyla nějaká štěňata záměrně podstrčená.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.171.253

Jestli to také není tím,že hodně chovatelů jsou při jednání se zájemci o štěně arogantní a dělají tajnosti s cenou. Odradí hodně lidí,kteří by si rádi i za vyšší cenu koupili psa s PP.Je spoustu lidí,kteří si koupí svého prvního psa aniž by uvažovali o uchovnění nebo výstavách. To vše přijde časem. Je i tak trochu na chovatelích aby byli v kontaktu s majiteli jejich odchovů a popostrčili je na první výstavu. Dost lidí pak ve vystavování najde zálibu nebo si založí CHS a začnou se věnovat chovu.

Já cenu říkám hned, a na výstavy je také lákám, ale většina majitelů vystavovat nechce. Nenutím nikoho, jejich volba. Ale potěší mě vždycky, když se do toho dají a baví je to.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.64

A dodatek. Prože všechna štěňata ve vrhu dostávají PP není pravda, že měla fena nadpočetný vrh a ta zbylá štěňata PP nedostala. PP dostávají všechna štěňata ve vrhu.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.80.130

Tak ale tohle už je moc :D :D :D
Čistokrevnost se tomu říká, protože dřív se myslelo, že vlastnosti se přenáší krví, kdo měl předky správné krve, byl čistokrevný. Od toho se taky stále ještě občas traduje, že čistokrevná PP fena nakrytá třeba voříškem ztrácí čistokrevnost, protože je chudinka poskvrněná :D

V dnešní době ale víme, že vlastnosti mají na svědomí geny a tudíž i nestandardní zvíře u kterého jsou prokazatelní rodiče stejného plemene je čistokrevné a bude čistokrevné dokud neumře. Nebude vhodné do chovu, ale nijak mu to na čistokrevnosti neubírá. takže teoreticky i bez PP pes který je prokazatelně po rodičích známého původu, je čistokrevný. Prakticky se ale nedá bez DNA testů dokázat, že ten pes je po uvedených rodičích nebo po někom jiném. To se ale nedá dokázat ani u PP psů, ale tam je větší pravděpodobnost, že chovatel nekecá, protože musel vyplňovat krycí list a musel mu tu fenu pes nakrýt atd. V PP chovu je mnohem složitější nechat fenu nakrýt jiným psem než je v krycím listu, taky hlavně proč by to chovatel dělal, když by neměl u štěňat záruku, že budou taková, jaká je chce mít. U bezPP množení to nehlídá nikdo ani trošku.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.212

Pardon, ale čistokrevný jedinec je dost přesně definován. Musí mít nejméné 4 generace čistokrevných předků, což musí být doložitelné.
Doložitelné to je rodokmenem, kde jsou jedinec a předkové popsáni a vedeni pod nezaměnitelným označením.
Pes který toto nezaměnitelné označení a doklad který ho potvrzuje nemá, nemůže být považován za čistokrevného.
A nejde jen o psy. Zkuste si přihlásit do derby neidentifikovatelného koně a tvrdit, že je to A1\1,protože jeho rodiče měli rodokmen.
Nevím kde se vzal ten mýtus že čistokrevnost je nějaký nedoložitelný a neexistující termín.

Třeba produkty hospodářského chovu jsou často nékolikaplemení kříženci, ale jejich základem jsou čistokrevní jeedinci. A ti musejí být čistokrevní jednoznačně a dokazatelně, jinak by se šlechtění vůbec nedalo provozovat.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.80.130

Napíšu vám příklad. Pes měl splněnou bonitaci, fena neměla. Měli štěňata. Štěňata byla bez PP tedy nečistokrevná. Na podzim splnila fena bonitaci a měla opět s tím samým psem štěňata. Odbyly se všechny náležitosti s podáním krycích listů a ověření zvířat. Štěňata pak samozřejmě PP měla. Právě proto, že u prvního vrhu nesplnila fena podmínky chovu nemohla mít proto její štěňata PP a to ani dodatečně, když fena prošla bonitací. Chápete to!!!!! Je to něco podobného jako když byste chtěli jít sudovat vysokou školu a neměli splněnou maturitu na střední. Taky vás vyhodí. Prostě se určité náležitosti musí splnit aby bylo prokazatelné na tetovacích číslech nebo čipu o jaké štěně se jedná. V případě pochybností se pak mohou udělat zkousšky otcovství nebo i matky, jestli nebyla nějaká štěňata záměrně podstrčená.

Ano, takže geneticky totožná štěňata stejných rodičů jsou jednou nečistokrevná, protože se na ně někdo nekoukl, a podruhé jsou čistokrevná, protože se na ně někdo koukl? A vám to nepřijde ani trošku divné? :))
Oboje štěňata jsou čistokrevná, rodiče byly stejné rasy, plemene. Jen u těch první se to hůře dokazuje, neboť na to nemají potřebný papír.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.81.225

Možná je to hloupá otázka. Proč vlastně chovatelé psů s PP v naprosté většině případů neuvádějí cenu štěňat?

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.64

Jaké tajnosti s cenou? Mám zájem o štěně, zatelefonuju a na cenu se zeptám. Přece nepojedu pro štěně buď se stokorunou nebo s nůší peněz, když nevím kolik korun si k přebrání štěněte mám vzít. A taky chci vědět jestli cena štěněte není nad mé finanční možnosti. Nový majitel štěněte si ovšem musí uvědomit, že když přijede na výstavu nemusí být ten jeho pes nejlepší a to pak spoustu lidí od další výstavy odradí i když by třeba umístění na další výstavě bylo super. Já osobně jsem dostávala v zahraničí se psem vítěze a u nás si škrtl tak o -V- než někdo zjistil, že už má v zahraničí několik Cacibů, tak se u nás asi rozhodčí probudili. Takže nikdy se nesmí nic vzdávat dopředu.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.102

ale on ten potomek nemůže prokázat, že oni čistokrevní rodiče jsou opravdu jeho rodiče..... neexistuje o tom důkaz v podobě PP onoho potomka. Proto není čistokrevný. Jak prosté.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.80.130

Pardon, ale čistokrevný jedinec je dost přesně definován. Musí mít nejméné 4 generace čistokrevných předků, což musí být doložitelné.
Doložitelné to je rodokmenem, kde jsou jedinec a předkové popsáni a vedeni pod nezaměnitelným označením.
Pes který toto nezaměnitelné označení a doklad který ho potvrzuje nemá, nemůže být považován za čistokrevného.
A nejde jen o psy. Zkuste si přihlásit do derby neidentifikovatelného koně a tvrdit, že je to A1\1,protože jeho rodiče měli rodokmen.
Nevím kde se vzal ten mýtus že čistokrevnost je nějaký nedoložitelný a neexistující termín.

Třeba produkty hospodářského chovu jsou často nékolikaplemení kříženci, ale jejich základem jsou čistokrevní jeedinci. A ti musejí být čistokrevní jednoznačně a dokazatelně, jinak by se šlechtění vůbec nedalo provozovat.

No tak teoreticky, když tomu koni uděláte testy na parentitu, čímž se jednoznačně prokáže, že je potomkem dvou jedinců, jejichž původ je doložitelný v plemenné knize, tak by měl mít možnost se do chovu vrátit, a vystavit mu potřebné doklady dodatečně. Jenže to většina plemenných knih nedovoluje, protože určování parentity je relativně nová metoda.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.212

Tak ale tohle už je moc :D :D :D
Čistokrevnost se tomu říká, protože dřív se myslelo, že vlastnosti se přenáší krví, kdo měl předky správné krve, byl čistokrevný. Od toho se taky stále ještě občas traduje, že čistokrevná PP fena nakrytá třeba voříškem ztrácí čistokrevnost, protože je chudinka poskvrněná :D

V dnešní době ale víme, že vlastnosti mají na svědomí geny a tudíž i nestandardní zvíře u kterého jsou prokazatelní rodiče stejného plemene je čistokrevné a bude čistokrevné dokud neumře. Nebude vhodné do chovu, ale nijak mu to na čistokrevnosti neubírá. takže teoreticky i bez PP pes který je prokazatelně po rodičích známého původu, je čistokrevný. Prakticky se ale nedá bez DNA testů dokázat, že ten pes je po uvedených rodičích nebo po někom jiném. To se ale nedá dokázat ani u PP psů, ale tam je větší pravděpodobnost, že chovatel nekecá, protože musel vyplňovat krycí list a musel mu tu fenu pes nakrýt atd. V PP chovu je mnohem složitější nechat fenu nakrýt jiným psem než je v krycím listu, taky hlavně proč by to chovatel dělal, když by neměl u štěňat záruku, že budou taková, jaká je chce mít. U bezPP množení to nehlídá nikdo ani trošku.

Hlavně je v PP chovu pes nezaměnitelně označený, stejně jako rodič takže se testy dají udělat. Jak se dopàtrat rodičú psa bez označení?

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.80.130

ale on ten potomek nemůže prokázat, že oni čistokrevní rodiče jsou opravdu jeho rodiče..... neexistuje o tom důkaz v podobě PP onoho potomka. Proto není čistokrevný. Jak prosté.

Genetickými testy to prokazatelné je, ale je to moc nová metoda na to, aby instituce reagovaly pružně a byly schopny tuto metodu použít.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.80.130

Hlavně je v PP chovu pes nezaměnitelně označený, stejně jako rodič takže se testy dají udělat. Jak se dopàtrat rodičú psa bez označení?

Samozřejmě to jde jedině pokud ty rodiče znáte a poskytnou vzorek, nemyslím tím plošně testovat všechny vořechy kdyby tam náhodou byla shoda :)

Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.188

no když už jsme u toho, jak mi chovatel s PP dokáže, že tu fenu nakryl zrovna tímto psem, který je napsaný v PP ? Při krytí není žádný dohled, takže na tu fenu může taky pustit koho chce. DNA se myslím dělá pouze u NO.

krycí list podepisuje majitel feny i psa - majitel feny si nepustí kde koho, když jede např. 1500km za psem a zacvaká mu na ruku přes 1tis euro. A DNA se dělá u mnoho plemen (nemyslím paternitu) - takže štěnata musí sedět s výsledky DNA rodičů. Na podvody u PP by se přišlo a chovatel je postižitelný. U těch čistokrevných bez PP si můžete jít štěžovat leda na nádraži.

Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.64

Možná je to hloupá otázka. Proč vlastně chovatelé psů s PP v naprosté většině případů neuvádějí cenu štěňat?

Chovku nemám!!, ale na tuhle otázku vám odpovím. V inzerátech se cena neuvádí záměrně, aby ti co studují inzeráty s aplezíru nezáviděli jak si kdo na štěňatech *nahrabe* on totiž nikdo neví co to dá práce, krmení a starostí štěňata dovést až do věku , kdy jsou prodejná. Prostě je to jen kvůli závisti okolí a kdo má zájem ať se zeptá. Nechápu, že tohle někomu při dotazu nedojde.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.64

Genetickými testy to prokazatelné je, ale je to moc nová metoda na to, aby instituce reagovaly pružně a byly schopny tuto metodu použít.

Toto je opravdu úsměvné Víte že se tato metoda dělá i při prokazování rodičovství u chovu papoušků? A to kvůli tomu, aby nebyli další chudáci kradení z pralesa. U psů je to snad jako požadavek samozřejmost. Ten požadavek může vznest kdokoli pochybuje.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.212

No tak teoreticky, když tomu koni uděláte testy na parentitu, čímž se jednoznačně prokáže, že je potomkem dvou jedinců, jejichž původ je doložitelný v plemenné knize, tak by měl mít možnost se do chovu vrátit, a vystavit mu potřebné doklady dodatečně. Jenže to většina plemenných knih nedovoluje, protože určování parentity je relativně nová metoda.

A o tom to je. Většina PK to nedovoluje. U psů rozhodně ne.

Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.233

Chovku nemám!!, ale na tuhle otázku vám odpovím. V inzerátech se cena neuvádí záměrně, aby ti co studují inzeráty s aplezíru nezáviděli jak si kdo na štěňatech *nahrabe* on totiž nikdo neví co to dá práce, krmení a starostí štěňata dovést až do věku , kdy jsou prodejná. Prostě je to jen kvůli závisti okolí a kdo má zájem ať se zeptá. Nechápu, že tohle někomu při dotazu nedojde.

S tímto naprosto souhlasímsmajlík Jinak jsem měla taky vrh a nejprve samozřejmě lehké zděšení kolem ceny (20 000Kč), ale po osobním! setkání a ukázky toho, co všechno mrňousové dostanou a jakou mají péči, tak si všichni velice rádi připlatili, i když mohli v té době koupit štěndo i za 10 000 Kč. Proto jsem i tu cenu říkala raději osobně- mohla jsem jí odůvodnitsmajlík

Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.196.15

Většina plemenných knih je uzavřených a u A1/1 tak zcela jistě je. Do plemenné knihy vám zapíšou hříbě pouze ještě pod matkou. Jen některá plemena u nás mají otevřenou plemenou knihu.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.64

Kůň se do chovu nevrátí, protože nikdo nebude vlepovat nebo přepisovat celou plemenou knihu. Prostě jak jsou zvířata zapsána v posloupnosti s tetovacvími čísly a krycími listy do určitých ročníků, tak jsou v pemenné knize. Ostatní mají smůlu.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.207

Toto je opravdu úsměvné Víte že se tato metoda dělá i při prokazování rodičovství u chovu papoušků? A to kvůli tomu, aby nebyli další chudáci kradení z pralesa. U psů je to snad jako požadavek samozřejmost. Ten požadavek může vznest kdokoli pochybuje.

DNA se dělá u papoušku kvuli určení pohlaví.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.188

např proto, že ne všechny prodávají za stejnou cenu.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 12:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.64

DNA se dělá u papoušku kvuli určení pohlaví.

Jak chcete u andulky určovat pohlaví???smajlík DNA se dělá kvůli tomu, když není pohlaví prokazatelné. Popř. se dělají testy ne na pohlaví ale na rodičovství u někoho u koho celníci pochybují jak k papouškům přišel. Ovšem jestli nejste znalec papoušků, tak ani netušíte o jaké papoušky se jedná.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 13:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.68.194

a to se za tu cenu stydí ? Pokud je cena odpovídající kvalitě , tak není snad za co.....smajlík

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 13:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.196.15

a to se za tu cenu stydí ? Pokud je cena odpovídající kvalitě , tak není snad za co.....smajlík

tam nebylo psaný všichni, ale všechny.....to znamená, že u štěňat z jednoho vrhu může být cena odlišná.....

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 13:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.11

tam nebylo psaný všichni, ale všechny.....to znamená, že u štěňat z jednoho vrhu může být cena odlišná.....

Přesně tak. U vrhu, ze kterého mám fenku, byla cena od 7000 až do 14000. Jak chcete tohle napsat do inzerátu? Množitelé bezpapíráků neřeší, jakou má které štěně stavbu těla, povahu, jaké má pracovní vlohy, zda má nějaké odchylky od standardu... prostě prodají všechna štěňata za stejnou cenu a je to.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 13:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.81.225

např proto, že ne všechny prodávají za stejnou cenu.

Pro mě, jako pro potencionálního zájemce je cena x kvalita štěňat a péče, jedním z hlavních vodítek k posouzení, odkud a jaké štěně koupit. Myslím, že v dnešní době už si je hodně lidí vědomých, že s kvalitou se zvedá cena. Potřebuji dobře zvážit a posoudit odkud si příští štěně vezmu a je pro mě nepříjemné obvolávat, třeba několik let všechny chovatele, abych zjistila cenu štěňat a podle toho si ujasnila a zorientovala se v poměrech kvalita x cena. Jinak se mi totiž může lehce stát, že si koupím předražené štěně, které neodpovídá kvalitou. Mám spíš dojem, že se chovatelé snaží vyhnout poklesům cen v rámci konkurenčního boje...ale třeba pro to mají jiný důvod? smajlík

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 13:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.81.225

Přesně tak. U vrhu, ze kterého mám fenku, byla cena od 7000 až do 14000. Jak chcete tohle napsat do inzerátu? Množitelé bezpapíráků neřeší, jakou má které štěně stavbu těla, povahu, jaké má pracovní vlohy, zda má nějaké odchylky od standardu... prostě prodají všechna štěňata za stejnou cenu a je to.

Každé štěně uvádět v inzerátu i s odpovídajícím popisem a cenou individuálně?

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 13:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.207

Jak chcete u andulky určovat pohlaví???smajlík DNA se dělá kvůli tomu, když není pohlaví prokazatelné. Popř. se dělají testy ne na pohlaví ale na rodičovství u někoho u koho celníci pochybují jak k papouškům přišel. Ovšem jestli nejste znalec papoušků, tak ani netušíte o jaké papoušky se jedná.

Pohlaví se určuje u těch druhu papoušku u kterých pohlavi jinak spolehlivě určit nelze.Určitě se to netýká anduleksmajlíkJinak ohrožené druhy papoušku spadají do CITESU-pokud Vám to něco říká.Tam jsou pak uvedena čísla kroužku rodiču.Andulky těžko bude někdo pašovat.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 13:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.136.28

Vloni jsme kupovali štěně s PP a bez problému na první mail mi všichni dotázaní odpověděli a napsali cenu. Při dnešním přístupu na net není podle mě problém si tu cenu u všech potencionálních CHS zjitit během hodinky.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 13:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.11

Inzeráty se zadávají brzy po porodu. To o štěňatech zpravidla nevíte kromě pohlaví a barvy ještě vůbec nic.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 13:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.196.15

Vzhledem k tomu, že si pořizujeme štěně staforda, tak jsem loni projížděla chovky a inzeráty tohoto plemene a vatšinou mají cenu udanou, i když se pak ve finále může malinko lišit, nebo mají u inzerátu napsanou cenu od - do. Pokud cena uvedená nebyla a já chovatele oslovila, tak bez problémů cenu sdělili. Ale myslím si, že pokud si člověk pořizuje určité plemeno, tak ví v jaké cenové relaci se pohybuje.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 13:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.85.16

Kůň se do chovu nevrátí, protože nikdo nebude vlepovat nebo přepisovat celou plemenou knihu. Prostě jak jsou zvířata zapsána v posloupnosti s tetovacvími čísly a krycími listy do určitých ročníků, tak jsou v pemenné knize. Ostatní mají smůlu.

Ale to je záležitost formální, zda je PK otevřená a umožní dodatečný zápis jedince, pokud bude relevantně potvrzen původ. Ale ten jedinec bude stále čistokrevný, ať ho formálně zapíšete či ne. Ano, nebude to formálně prokazatelné, ale nic to nemění na tom, že fakticky to čistokrevný jedinec je smajlík

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 13:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.188

kdo vám řekl že se za cenu stydí? Když si napíše, nebo zavolá zájemce, tak mu senu řeknu od do, nebo přímo za štěně, které se mu líbí. Když jsem cenu uváděla a napsala jsem od 10tis, tak když pak někdo volal a chtěl jiné štěně a já řekla cenu jinou, tak mě označili za podvodníka, co něco jiného píše a něco jiného chce.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 14:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.188

A ono je pro lidi, co mají tak velký zájem o štěně takový problém tomu chovateli napsat? Pro lidi, kterým nejde jen o tu cenu si myslím, že není. Každý vám odpoví.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 14:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.123.61

A ono je pro lidi, co mají tak velký zájem o štěně takový problém tomu chovateli napsat? Pro lidi, kterým nejde jen o tu cenu si myslím, že není. Každý vám odpoví.

Každý vám odpoví.

Opravdu každý? smajlík
Zuzana

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 14:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.102

Každý vám odpoví.

Opravdu každý? smajlík
Zuzana

Každému slušnému zájemci odpoví na slušný dotaz každý chovatel smajlík Osobně například neodpovídám na maily typu : "Dobrej, kolik chcete za štěně."

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 14:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.60

Každý vám odpoví.

Opravdu každý? smajlík
Zuzana

Tak pokud to není mail stylem Za kolik máte ty štěńata a bez podpisu, tak myslím, že odpoví každý seriózní chovael. Ale člověk žasně, co jsou někteří lidi schopní napsat. Právě proto dost chovatelů tu cenu neuvádí schválně, protože chtějí, aby jim zájemci psali a oni podle toho už je mohli vyselektovat na vhodné a nevhodné zájemce.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 14:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.188

Pro mě, jako pro potencionálního zájemce je cena x kvalita štěňat a péče, jedním z hlavních vodítek k posouzení, odkud a jaké štěně koupit. Myslím, že v dnešní době už si je hodně lidí vědomých, že s kvalitou se zvedá cena. Potřebuji dobře zvážit a posoudit odkud si příští štěně vezmu a je pro mě nepříjemné obvolávat, třeba několik let všechny chovatele, abych zjistila cenu štěňat a podle toho si ujasnila a zorientovala se v poměrech kvalita x cena. Jinak se mi totiž může lehce stát, že si koupím předražené štěně, které neodpovídá kvalitou. Mám spíš dojem, že se chovatelé snaží vyhnout poklesům cen v rámci konkurenčního boje...ale třeba pro to mají jiný důvod? smajlík

Většina chovatelů má stránky a na nich vše uvedené, takže tu kvalitu si zjistíte sama. Sama si vyberete jaký chov se vám líbí. A jestli je vám nepříjemná komunikace s chovatelem tak to máte smůlu, protože každý slušný chovatel chce také vědět, kam to štěně dá. A ceny se mohou opravdu lišit za těch několik let jak tu píšete, takže k čemu vám bude informace, za kolik jsem prodávala před 5lety ? Ceny se mohou různit a různí i u různých vrhů. Štěnata od imporované feny, nebo krytí v zahraničí, může být cenově jiné. Konkurenční boj? - neblázněte, když bude někdo zvědavý, tak si o cenu klidně napíše pod jiným jménem, nebo zavolá. Nehledejte zbytečně důvody které neexistují.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 14:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.188

Každý vám odpoví.

Opravdu každý? smajlík
Zuzana

Na slušný dotaz každý.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 14:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.200

Já jsem si vybrala štěně z dobře prověřené chovky, cena byla kolem dvaceti tisíc, nakonec jsem zaplatila o pár tisíc víc, protože moje vybrané štěně mělo velké předpoklady být hodně úspěšné. Nikdo mi do něj nenutil, mohla jsem si vzít levnějšího sourozence. Už máme dva krásné poháry a teprve mu bude rok. Věřila jsem chovatelce a dobře jsem udělala. Sice to sem až tak nepatří, jenom chci říct, že když se rozhodnu pro psa, tak jeho pořizovací cena nehraje až tak velký roli, když si uvědomím co všechno budou stát výstavy, kvalitní krmení a event. veter. zákroky.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 18:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.108

Ať si každý bere štěně o jaké má zájem, t.j. ať s PP, nebo bez PP, nebo kříženečka. Hlavně ať se jede podívat, kde vyrostlo, ať si ho bere ze smečky sourozenců a ne někde na náměstí, nebo na nádraží. Na takové, ušetřím vám cestu, štěně vám dovezu, jedu vaším směrem, mám cestu do vašeho města.... tak na to by lidé neměli slyšet. A přebírat si štěně zásadně "z pelíšku". Pak by měly množárny daleko menší šanci.
Btw : Když se známá jela podívat na krycího psa, kterého měla vybraného pro svou fenku ( s PP fena i pes), otevřela jí majitelka psa stodolu, kde bylo cca 50 psů a jednoho vytáhla. Majitelka feny utíkala, jen se jí za patama prášilo !!!

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 18:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.108

Chtěla jsem tím říct, že by byla možná lepší nenásilná osvěta krok po krůčku, než to napadání každého kdo chce psa bez PP.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 19:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.132.116

Napsat to jde velmi jednoduše -přímo do textu inzerátu. Cena od - do - podle kvality. Já to u svých PP štěňat vždy uvádím a případnému zájemci posílám v emailu foto každého štěněte s popisem + cenou.Také mívám rozdílné ceny.Informace o cenách jednotlivých štěňat mám i na svých webovkách.Tak v čem je problém ? Spíše mi připadá,že někteří chovatelé na sebe nechtějí upozorňovat finanční úřad,protože neplatí daně.Nebo dělají tajnosti kvůli konkurenci? Také se mi nelíbí to,když chovatelé ceny neuvádí. Zájemce pak musí volat třeba na 15 inzerátů aby se dozvěděl po půlhodinovém hovoru,že je třeba pro něj cena nedostižná nebo dokonce musí z chovatelů dolovat podrobnosti o rodičích štěňat.I to bývá asi tajné!To je ten chovatelský servis.smajlík

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 19:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.81.225

Napsat to jde velmi jednoduše -přímo do textu inzerátu. Cena od - do - podle kvality. Já to u svých PP štěňat vždy uvádím a případnému zájemci posílám v emailu foto každého štěněte s popisem + cenou.Také mívám rozdílné ceny.Informace o cenách jednotlivých štěňat mám i na svých webovkách.Tak v čem je problém ? Spíše mi připadá,že někteří chovatelé na sebe nechtějí upozorňovat finanční úřad,protože neplatí daně.Nebo dělají tajnosti kvůli konkurenci? Také se mi nelíbí to,když chovatelé ceny neuvádí. Zájemce pak musí volat třeba na 15 inzerátů aby se dozvěděl po půlhodinovém hovoru,že je třeba pro něj cena nedostižná nebo dokonce musí z chovatelů dolovat podrobnosti o rodičích štěňat.I to bývá asi tajné!To je ten chovatelský servis.smajlík

smajlík

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 19:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.19.70

No tak tohle je největší blábol co jsem kdy četla. I kdyby se narodil šestinohý pes s tykadlama a zelenou barvou, tak je čistokrevný, pokud jeho rodiče byli čistokrevní. Spousta vadných psů je s PP, a tudíž čistokrevných. Jen jsou z dalšího chovu vyloučeni.
Bonitace se dělají, aby se posoudil fenotyp posuzovaného psa, o jeho čistokrevnosti to pranic nevypovídá.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 22:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.219.155

Nezlobte se na mně, ale pokud po pěti minutách (maximálně) zjistím, že z chovatele nemůžu "vydolovat" informace které jsou pro mně důležité, zavěšuji a tento chovatel pro mně končí i kdyby měl psy pozlacené.

To si jako představujete že v inzerátu budou podrobnosti o rodičích, jednotlivých štěňatech, u každého štěněte ještě cena ... ? Jak by ty inzeráty pak asi byly dlouhé? Inzerát je na to, aby upozornil že někde někdo má štěňata, po jakých rodičích, kontakt, nazdar. Zajímá tě to - zavolej si pro bližší informace.
Prostě si myslím, že když někdo něco chce, tak pro to musí něco udělat. A obvolat nebo obeslat maily pár chovatelů snad není zas až taková oběť, ne ... ?
A chovatelský servis opravdu není o obsáhlosti inzerátů ... je o péči o štěně a o "bytí k dispozici" radou či pomocí pro nové majitele svých odchovů.

Navíc některé vady se u štěňat objevují v průběhu vývoje a "konečnou" cenu jsem leckdy opravdu schopná říct až při odběru nebo těsně před. Některému pejskovi nemusí sestoupit varlátka, bude tedy levnější než brášci s již sestouplými. Nebo některému pejskovi můžou sestoupit pár dní před odběrem - do té doby ho můžu považovat za kryptorchida a případně ho nabízet za sníženou cenu - pak bych kvalitní štěně prodala za poloviční cenu. A k tomu nemám důvod. Proto se s budoucími majiteli potřebuji pobavit o tom, jaké štěně si představují, k jakým účelům ho chtějí a jestli by jim případně vadilo/nevadilo štěně s vadou. Řeknu jim, jakou cenu požaduji za v době prodeje standardní štěně bez zjevných vad, s tím, že když se mi bude zdát velmi nadprůměrné, může se cena zvýšit, stejně tak když se vyskytne nějaký problém, cena půjde dolů. Jak tohle chcete, prosím, napsat do inzerátu ... ?

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 22:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.238.16

Nezlobte se na mně, ale pokud po pěti minutách (maximálně) zjistím, že z chovatele nemůžu "vydolovat" informace které jsou pro mně důležité, zavěšuji a tento chovatel pro mně končí i kdyby měl psy pozlacené.

To si jako představujete že v inzerátu budou podrobnosti o rodičích, jednotlivých štěňatech, u každého štěněte ještě cena ... ? Jak by ty inzeráty pak asi byly dlouhé? Inzerát je na to, aby upozornil že někde někdo má štěňata, po jakých rodičích, kontakt, nazdar. Zajímá tě to - zavolej si pro bližší informace.
Prostě si myslím, že když někdo něco chce, tak pro to musí něco udělat. A obvolat nebo obeslat maily pár chovatelů snad není zas až taková oběť, ne ... ?
A chovatelský servis opravdu není o obsáhlosti inzerátů ... je o péči o štěně a o "bytí k dispozici" radou či pomocí pro nové majitele svých odchovů.

Navíc některé vady se u štěňat objevují v průběhu vývoje a "konečnou" cenu jsem leckdy opravdu schopná říct až při odběru nebo těsně před. Některému pejskovi nemusí sestoupit varlátka, bude tedy levnější než brášci s již sestouplými. Nebo některému pejskovi můžou sestoupit pár dní před odběrem - do té doby ho můžu považovat za kryptorchida a případně ho nabízet za sníženou cenu - pak bych kvalitní štěně prodala za poloviční cenu. A k tomu nemám důvod. Proto se s budoucími majiteli potřebuji pobavit o tom, jaké štěně si představují, k jakým účelům ho chtějí a jestli by jim případně vadilo/nevadilo štěně s vadou. Řeknu jim, jakou cenu požaduji za v době prodeje standardní štěně bez zjevných vad, s tím, že když se mi bude zdát velmi nadprůměrné, může se cena zvýšit, stejně tak když se vyskytne nějaký problém, cena půjde dolů. Jak tohle chcete, prosím, napsat do inzerátu ... ?

Absolutně výstižnésmajlík
Když on si to každý představuje jak Hurvínek válku. I třeba uvést v inzerátu cenu od do může být problém. Protože se pak budou lidi ozývat na štěňata na spodní hranici, která už nejspíš budou rozebraná (ano, o štěňata na mazlíka je velký zájem) a budou nakrklí, že ta štěňata už nejsou a proč teda je to v inzerátu? I když v době podání inzerátu to ještě platilo, za pár dní to platit nemusí. Jenže to by pak musel chovatel nedělat nic jiného, než inzeráty aktualizovat. Stejně jsou pak lidi jen nakrklí, že to na co volají, už není. Jestli pak není pro obě strany nejlepší se zkontaktovat a cenu probrat.
Takže za mě - jen inzerát že jsou štěňata, ne cena, ani k jednotlivým štěňatům ani v rozmezí.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2013 22:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.188

Nevím jak vy, ale já chovatelský servis poskytuji těm, kteří si u mě štěně koupili a ne těm co jen čtou můj inzerát. Těm mohu a ráda poskytnu informace o svým chovu, maji -li zájem. V inzerátech vždy uvádím odkaz na svůj web, kde je tolik informací, že nikdo nemá problém zjistit předky, rodiče, atd. Neznám zájemce, který by telefonoval půl hodiny, pokud by sám nechtěl. Zatajením ceny to rozhodně není. (možná vás ten chovatel poznal, že vám to říct nechtěl, nebo odkud víte, že musíte dolovat cenu a rodiče?) A abych prodávala štěnata tak jak vy popisujete, že si ukáže na fotku s cenou a řekne tohle chci, jak housku na krámě, to se zase nelíbí mě! Také bych s dotyčným ráda vyměnila pár slov, abych si udělala obrázek. Každému štěně neprodám. A tím, že se zájemcem chvíli komunikuji telefonem pak emailem si o člověku nějaký obrázek uděláte ( a jsou to lidi co už přibližnou cenu vědí a domlouváme se na určitým štěněti, nebo dám vybrat - pak pošlu fotky, pozvu na návštěvu). Zkrátím to. Nikomu ještě pusa neupadla a nezkrachoval, když zavolá nebo i napíše email . Dobrý den, měl bych zájem o psa z vašeho chovu na sport ( fenu do chovu), můžete mi sdělit vámi požadovanou částku za štěně? podpis. Vy v tom vidíte problém?

Neregistrovaný uživatel

9.2.2013 08:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.132.116

Nevím jak vy, ale já chovatelský servis poskytuji těm, kteří si u mě štěně koupili a ne těm co jen čtou můj inzerát. Těm mohu a ráda poskytnu informace o svým chovu, maji -li zájem. V inzerátech vždy uvádím odkaz na svůj web, kde je tolik informací, že nikdo nemá problém zjistit předky, rodiče, atd. Neznám zájemce, který by telefonoval půl hodiny, pokud by sám nechtěl. Zatajením ceny to rozhodně není. (možná vás ten chovatel poznal, že vám to říct nechtěl, nebo odkud víte, že musíte dolovat cenu a rodiče?) A abych prodávala štěnata tak jak vy popisujete, že si ukáže na fotku s cenou a řekne tohle chci, jak housku na krámě, to se zase nelíbí mě! Také bych s dotyčným ráda vyměnila pár slov, abych si udělala obrázek. Každému štěně neprodám. A tím, že se zájemcem chvíli komunikuji telefonem pak emailem si o člověku nějaký obrázek uděláte ( a jsou to lidi co už přibližnou cenu vědí a domlouváme se na určitým štěněti, nebo dám vybrat - pak pošlu fotky, pozvu na návštěvu). Zkrátím to. Nikomu ještě pusa neupadla a nezkrachoval, když zavolá nebo i napíše email . Dobrý den, měl bych zájem o psa z vašeho chovu na sport ( fenu do chovu), můžete mi sdělit vámi požadovanou částku za štěně? podpis. Vy v tom vidíte problém?

Chovám několik desítek let. Jsem pro slušnost před koupí i po koupi štěněte.A zastávám názor,že kupující by měl vždy předem vědět,co a za jakou cenu nabízím- i s alternativami (zuby,varlátka,kýlka...). To hodně lidí vůbec nedělá.Mlží a tají do poslední chvíle.Detaily se samozřejmě dají sdělit při telefonickém či písemném nebo osobním jednání- pokud je chovatel ochotný je sdělit.Ano,fotky v inzerci i aktualizované na webu jsou tzv.orientační. Nikdy bych štěně jen na základě inzerátu nebo fotek nekupoval(já),ale dle mojí zkušenosti je hodně těch,kteří si pejska pořizují jen podle inzerce.Je spoustu aspektů,které mne při koupi štěněte ovlivňují- původ,výsledky vyšetření rodičů a předků,povahy rodičů a předků,barva......Kontaktuji vybraného chovatele a pokud jeho informace vzbudí můj další zájem ,volím ještě osobní návštěvu a poté teprve si konkrétní štěně vybírám.Ale věřte,že za ta dlouhá léta jsem se setkal mockrát s tím,že chovatel dělal tajnosti a okolky s cenou i po telefonickém či písemném kontaktu.Někteří mi opravdu půl hodiny obšírně přednášeli to,co jsem už věděl z inzerce nebo z výstav ale s cenou se nevymáčkli-ani přibližně ! Nehodlám kohokoli jezdit domů uprošovat nebo komukoli podlézat nebo jet někam bez povědomí o ceně. Nabízíš kvalitu,rád si ji zaplatím a zaručuji pejskovi to nejlepší zázemí a výchovu+ prezentaci na našich i zahraničních výstavách.Ovšem chci na rovinu předem znát veškeré podmínky a cenu. Třeba konkrétně vy možná zájemcům vše předem sdělíte.Ale takto nejednají všichni. To mi věřte.Proto se ani nedivím,že si plno lidí po zkušenostech s některými z nás,raději koupí štěně u množitelů bez PP.Plno chovatelů stále jedná se zájemci tak,jako kdyby u jejich dveří čekaly davy koupěchtivých lidí. Zájemci je nudí,obtěžují. Někteří chovatelé jsou nepříjemní,arogantní,neochotní a myslí,že někomu dělají milost,pokud si od nich štěně koupí. Pokud nemají čas ani trpělivost se telefonicky či osobně zabývat s vážnými zájemci o jejich štěně,neměli by chovat. Chov psů není jen o kasírování peněz.Je to také o jednání s lidmi .Každý z nás musí počítat s tím,že se na inzerci budou ozývat i lidé,kteří ani štěně koupit nechtějí,shánějí ,,něco levného,,,jsou nám nesympatičtí. A třeba z 10 zájemců jsou jen dva vážní.Ale tak to prostě je a bude.Také se mi nelíbí to,když při koupi štěněte vám chovatel předloží smlouvu s nižší cenou,než jste skutečně zaplatil.I to se mi stalo.To není seriozní jednání a jde o daňový podvod i poškození majitele štěněte. Žádnou vzácností není ani to,že vás dlouholetý chovatel nechá úmyslně jet přes půl republiky na údajně 100% bezchybné štěně a vy pak na místě zjistíte,že štěně má exteriérovou nebo zdravotní vadu,která se neslučuje s dalším chovem a výstavami.Mrzelo mne i jednání vyhlášeného chovatele,který mne nechal jet pro osobně rezervované a zálohované štěně ,které mezitím prodal za vyšší obnos někomu jinému aniž se namáhal mi tuto skutečnost sdělit. Stačí se rozhlédnout v běžném životě kolem sebe,dívat se na televizi .Jak se dnes lidé k sobě a k zvířatům chovají. Bezcitnost,lži,podvody,bezohlednost,intrikánství,zášť,závist - i to už přišlo do zájmových koníčků.V tom vidím problém.

Neregistrovaný uživatel

9.2.2013 09:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.81.225

...začínám chápat, proč si lidé raději koupí štěně bez papírů smajlík
Nejen, že jsou pod silným drobnohledem, ale navíc se musejí sakra snažit aby vůbec zjistili důležité informace pro výběr štěněte a navíc se jim na poslední chvíli může úplně změnit cena štěněte "protože ono najednou vypadá jako super šampión, když už mu sestouplo varlátko". Jistěže naprosto chápu co nejdůkladnější prověřování zájemců, ale ty čachry s cenou a celkový přístup se mi nelíbí. smajlík

Neregistrovaný uživatel

9.2.2013 10:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.188

Nejen, že jsou pod silným drobnohledem, ale navíc se musejí sakra snažit aby vůbec zjistili důležité informace pro výběr štěněte a navíc se jim na poslední chvíli může úplně změnit cena štěněte "protože ono najednou vypadá jako super šampión, když už mu sestouplo varlátko". Jistěže naprosto chápu co nejdůkladnější prověřování zájemců, ale ty čachry s cenou a celkový přístup se mi nelíbí. smajlík

jaké čachry? Vždyt vám tady plno lidí napsalo, že cenu právě k vůli takovým jako vy neuvedou, co to nazvou čachry! Když dám inzerát jak mají štěnata týden myslíte si že jsem pánbůh, abych věděla že to štěně bude 100%? Jak ono najednou vypadá jak šampion? Vy nechápete že je to živý tvor, který roste a vyvíjí se? Že zde někdo uvedl, že psovi sestouplo varle a tudiž ho neprodá jako bezpapíráka? Co se vám na tom nezdá? Proč by to měl chovatel dělat? A jestli berete za sakra snahu si přečíst web chovatele, někomu zavolat, nebo napsat si o informace a cenu, tak si kupte tedy toho zaručeně čistokrevného bez PP od těch slušných chovatelů, kteří znají cenu již před krytím za štěně a vady opravdu neřeší. Nevím, proč berete za podvod od chovatele to, že štěně v 8 týdnech chce prodat opravdu podle toho jak vypadá! Já to dělám jednoduše - zájemce si píšu podle počtu štěnat a pohlaví a podle toho jaké mají představy o štěněti - cenu všichni vědí od-do. Až štěnata dorůstají tak s každým připasováváme to jeho štěně. A minule se mi stalo, že lidi co chtěli jen pejska na mazla se zamilovali do nejhezčí feny a vzali si ji do chovu, za vyšší cenu a jako čachry to nebrali.

Neregistrovaný uživatel

9.2.2013 11:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.106.11

Jaké čachry? Dám vám příklad: u své fenky jsem počítala s cenou cca 12000. Těsně před odběrem mi chovatelka řekla, že za ni bude chtít jen 7000, protože je už jasné, že neodpovídá standardu, nebyla by na výstavy ani chov. A nabídla mi, zda bych tedy místo ní nechtěla jiné štěně, kvalitní exteriérem i povahou - byl by to ovšem pejsek, fenky se narodily jen dvě a tu druhou si nechávala chovatelka. Já chtěla fenku, i s tím, že půjde o štěně jen "pet quality" za sníženou cenu.

Tohle vám přide jako čachry, prodávat štěně za cenu, která odpovídá jeho "kvalitě" v době odběru? Mně tedy přijde jako větší čachry napálit jednu cenu na všechna štěňata, ať jsou perfektní či mají vadu vyřazující je z chovu.

Neregistrovaný uživatel

9.2.2013 11:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.128

Proč tak licitujete? Já pokud chci štěně, a to chci když vidím že můj předchozí pejsek stárne, tak potřebuju mladšího hlídače, tak se zajímám už rok dopředu kde je jaká chovná stanice plemene, o které mám zájem. Napíši, pozeptám se a to v době, kdy ještě ani nenakryli. Pak vím přibliženě rámec toho s jakými cenami od-do mohu při koupi štěněte počítat. Před rokem se mi tak naskytla koupě téměř 4 měsíčního štěněte na upozornění známé, že v dané chovce mají na prodej štěňata a když sháním, jestli se tam taky nechci zeptat. Tak jsem přišla k mému dnešnímu pejskovi s PP a jsem spokojená. Na výstavu pojedu, ale trauma z toho nemám když nevyhraje, pro mě bude stejně ten nejkrásnější. U psů záleží vše na tom jakou máte představu o tom co chcete mít doma. Já chci rozhodně psa, který v základu splňuje standart plemene a to mně pes bez PP splnit nemůže.

Neregistrovaný uživatel

9.2.2013 11:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.188

Chovám několik desítek let. Jsem pro slušnost před koupí i po koupi štěněte.A zastávám názor,že kupující by měl vždy předem vědět,co a za jakou cenu nabízím- i s alternativami (zuby,varlátka,kýlka...). To hodně lidí vůbec nedělá.Mlží a tají do poslední chvíle.Detaily se samozřejmě dají sdělit při telefonickém či písemném nebo osobním jednání- pokud je chovatel ochotný je sdělit.Ano,fotky v inzerci i aktualizované na webu jsou tzv.orientační. Nikdy bych štěně jen na základě inzerátu nebo fotek nekupoval(já),ale dle mojí zkušenosti je hodně těch,kteří si pejska pořizují jen podle inzerce.Je spoustu aspektů,které mne při koupi štěněte ovlivňují- původ,výsledky vyšetření rodičů a předků,povahy rodičů a předků,barva......Kontaktuji vybraného chovatele a pokud jeho informace vzbudí můj další zájem ,volím ještě osobní návštěvu a poté teprve si konkrétní štěně vybírám.Ale věřte,že za ta dlouhá léta jsem se setkal mockrát s tím,že chovatel dělal tajnosti a okolky s cenou i po telefonickém či písemném kontaktu.Někteří mi opravdu půl hodiny obšírně přednášeli to,co jsem už věděl z inzerce nebo z výstav ale s cenou se nevymáčkli-ani přibližně ! Nehodlám kohokoli jezdit domů uprošovat nebo komukoli podlézat nebo jet někam bez povědomí o ceně. Nabízíš kvalitu,rád si ji zaplatím a zaručuji pejskovi to nejlepší zázemí a výchovu+ prezentaci na našich i zahraničních výstavách.Ovšem chci na rovinu předem znát veškeré podmínky a cenu. Třeba konkrétně vy možná zájemcům vše předem sdělíte.Ale takto nejednají všichni. To mi věřte.Proto se ani nedivím,že si plno lidí po zkušenostech s některými z nás,raději koupí štěně u množitelů bez PP.Plno chovatelů stále jedná se zájemci tak,jako kdyby u jejich dveří čekaly davy koupěchtivých lidí. Zájemci je nudí,obtěžují. Někteří chovatelé jsou nepříjemní,arogantní,neochotní a myslí,že někomu dělají milost,pokud si od nich štěně koupí. Pokud nemají čas ani trpělivost se telefonicky či osobně zabývat s vážnými zájemci o jejich štěně,neměli by chovat. Chov psů není jen o kasírování peněz.Je to také o jednání s lidmi .Každý z nás musí počítat s tím,že se na inzerci budou ozývat i lidé,kteří ani štěně koupit nechtějí,shánějí ,,něco levného,,,jsou nám nesympatičtí. A třeba z 10 zájemců jsou jen dva vážní.Ale tak to prostě je a bude.Také se mi nelíbí to,když při koupi štěněte vám chovatel předloží smlouvu s nižší cenou,než jste skutečně zaplatil.I to se mi stalo.To není seriozní jednání a jde o daňový podvod i poškození majitele štěněte. Žádnou vzácností není ani to,že vás dlouholetý chovatel nechá úmyslně jet přes půl republiky na údajně 100% bezchybné štěně a vy pak na místě zjistíte,že štěně má exteriérovou nebo zdravotní vadu,která se neslučuje s dalším chovem a výstavami.Mrzelo mne i jednání vyhlášeného chovatele,který mne nechal jet pro osobně rezervované a zálohované štěně ,které mezitím prodal za vyšší obnos někomu jinému aniž se namáhal mi tuto skutečnost sdělit. Stačí se rozhlédnout v běžném životě kolem sebe,dívat se na televizi .Jak se dnes lidé k sobě a k zvířatům chovají. Bezcitnost,lži,podvody,bezohlednost,intrikánství,zášť,závist - i to už přišlo do zájmových koníčků.V tom vidím problém.

S arogantním chovatelem a co neřekne cenu se přece bavit nemusím, ne? Je mi líto, že máte takové zkušenosti. Já chovám také desítky let a opravdu se mi nestalo, že by někdo mlžil, neřekl co potřebuju vědět, nebo zatajoval vadu. Asi jsem měla štěstí, že jsem si brala vždy psa od Chovatelů s velkým CH. Sama bych to nesnesla a také to nedělám. Ale cenu prostě neuvádím, nebot inzerát je opravdu jen upozornění, že štěnata mám. Přidám tam fotky, odkazy na web, kontakty. kdokoli zavolá nebo mi napíše řeknu i to co by si mohli najít sami, pokud se na to zeptají a nemám nikdy problém říct cenu. Cenu říkám od - do. pokud je doma více nezadaných štěnat. Pokud inzeruju jedno, dvě, cena je klidně i u inzerátu. protože když jsem cenu uvedla a byla napsána že je cena od. Tak pak všichni chtěli za tu cenu, nepochopili, že dotyčný pes už je prodán a mám doma jen fenu za vyšší cenu a nechat se nazývat podvodníkem, nebo jak se zde uvádí, že děláme šachry? To nemám za potřebí. Jeden telefon, ani email prostě nikoho nezabije. když chci partáka na 15 let tak snad chvíli času a pár korun za telefon obětovat mohou. a já také potřebuju vědět, kam to štěně pujde a chci si ho proklepnout. Komunikace napoví.

Neregistrovaný uživatel

10.2.2013 09:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.219.155

S arogantním chovatelem a co neřekne cenu se přece bavit nemusím, ne? Je mi líto, že máte takové zkušenosti. Já chovám také desítky let a opravdu se mi nestalo, že by někdo mlžil, neřekl co potřebuju vědět, nebo zatajoval vadu. Asi jsem měla štěstí, že jsem si brala vždy psa od Chovatelů s velkým CH. Sama bych to nesnesla a také to nedělám. Ale cenu prostě neuvádím, nebot inzerát je opravdu jen upozornění, že štěnata mám. Přidám tam fotky, odkazy na web, kontakty. kdokoli zavolá nebo mi napíše řeknu i to co by si mohli najít sami, pokud se na to zeptají a nemám nikdy problém říct cenu. Cenu říkám od - do. pokud je doma více nezadaných štěnat. Pokud inzeruju jedno, dvě, cena je klidně i u inzerátu. protože když jsem cenu uvedla a byla napsána že je cena od. Tak pak všichni chtěli za tu cenu, nepochopili, že dotyčný pes už je prodán a mám doma jen fenu za vyšší cenu a nechat se nazývat podvodníkem, nebo jak se zde uvádí, že děláme šachry? To nemám za potřebí. Jeden telefon, ani email prostě nikoho nezabije. když chci partáka na 15 let tak snad chvíli času a pár korun za telefon obětovat mohou. a já také potřebuju vědět, kam to štěně pujde a chci si ho proklepnout. Komunikace napoví.

Přesně tak. Pokud lidi člověka činí zodpovědným za informace v inzerátu, musí tam holt uvádět jen ty skutečnosti, které se nezmění. Mám štěňata (což se samozřejmě změní, ale to většinou lidi pochopí, žejo ...), rodiče, kontakt. Tečka.
Oni lidi občas nechápou, že chovateli záleží na tom komu štěňata prodají víc než jestli je prodají. Samožřejmě že je chtějí prodat; většina z nás nemůže mít doma 20 psů ... ale ta nejdůležitější věc je KOMU, a já osobně si se zájemci hodně píšu a většinou vyžaduji i návštěvu. Pokud nejsou z druhého konce, samozřejmě.
Nedávno mi volala paní, že by ode mně chtěla štěně a byla právě z druhého konce republiky. Potěšilo mně, že chce právě ode mně, protože na "jejím" konci je také několik chovek, a to dost kvalitních. Jenže pak mi řekla že auto bude mít jen v březnu a dubnu. A vlakem nepojede. Tak nevím, co si představovala ... že to jako nějak urychlím ... ? Tak jsem jí poděkovala za zájem, a že jí nemůžu vyhovět.
V poslední době se mi dokonce i stává, že se lidi na cenu neptají vůbec a zeptají se až před odjezdem pro štěně! Mluvíme vždycky o tolika věcech, odpovídám jim na jejich dotazy a ani nepostřehnu jestli se na cenu ptali nebo ne ... když se jich potom zeptám proč se na cenu nezeptali dřív (že jinde by určitě sehnali levněji), řeknou mi, že chtějí prostě štěně ode mně a cena je to poslední. Někteří se zase na cenu zeptají a zdá se jim vysoká; vysvětlím jim proč mám cenu jakou mám a nabídnu jim, že se poohlídnu kde ještě jsou v současnosti štěňata. V naprosté většině případů si stejně nakonec vezmou moje "drahé" štěně.
Oni prostě někteří lidi i přemýšlí nad pořízením parťáka a nevezmou to první/nejbližsí/nejlevnější, ale dívají se a studují stránky a podle toho si vyberou. A takové zájemce já vítám, proto inzerát je opravdu jen oznámením, že mám štěňata a ostatní chci probrat s lidmi osobně/po telefonu/mailem.
... ostatně v posledních třech letech už ani nedávám inzeráty, většinou mám celý vrh zadaný ještě před narozením ...

Neregistrovaný uživatel

10.2.2013 11:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.202

Přesně tak. Pokud lidi člověka činí zodpovědným za informace v inzerátu, musí tam holt uvádět jen ty skutečnosti, které se nezmění. Mám štěňata (což se samozřejmě změní, ale to většinou lidi pochopí, žejo ...), rodiče, kontakt. Tečka.
Oni lidi občas nechápou, že chovateli záleží na tom komu štěňata prodají víc než jestli je prodají. Samožřejmě že je chtějí prodat; většina z nás nemůže mít doma 20 psů ... ale ta nejdůležitější věc je KOMU, a já osobně si se zájemci hodně píšu a většinou vyžaduji i návštěvu. Pokud nejsou z druhého konce, samozřejmě.
Nedávno mi volala paní, že by ode mně chtěla štěně a byla právě z druhého konce republiky. Potěšilo mně, že chce právě ode mně, protože na "jejím" konci je také několik chovek, a to dost kvalitních. Jenže pak mi řekla že auto bude mít jen v březnu a dubnu. A vlakem nepojede. Tak nevím, co si představovala ... že to jako nějak urychlím ... ? Tak jsem jí poděkovala za zájem, a že jí nemůžu vyhovět.
V poslední době se mi dokonce i stává, že se lidi na cenu neptají vůbec a zeptají se až před odjezdem pro štěně! Mluvíme vždycky o tolika věcech, odpovídám jim na jejich dotazy a ani nepostřehnu jestli se na cenu ptali nebo ne ... když se jich potom zeptám proč se na cenu nezeptali dřív (že jinde by určitě sehnali levněji), řeknou mi, že chtějí prostě štěně ode mně a cena je to poslední. Někteří se zase na cenu zeptají a zdá se jim vysoká; vysvětlím jim proč mám cenu jakou mám a nabídnu jim, že se poohlídnu kde ještě jsou v současnosti štěňata. V naprosté většině případů si stejně nakonec vezmou moje "drahé" štěně.
Oni prostě někteří lidi i přemýšlí nad pořízením parťáka a nevezmou to první/nejbližsí/nejlevnější, ale dívají se a studují stránky a podle toho si vyberou. A takové zájemce já vítám, proto inzerát je opravdu jen oznámením, že mám štěňata a ostatní chci probrat s lidmi osobně/po telefonu/mailem.
... ostatně v posledních třech letech už ani nedávám inzeráty, většinou mám celý vrh zadaný ještě před narozením ...

Od vás mám asi štěně :o))) AB?

Neregistrovaný uživatel

10.2.2013 12:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.34

No tak tohle je největší blábol co jsem kdy četla. I kdyby se narodil šestinohý pes s tykadlama a zelenou barvou, tak je čistokrevný, pokud jeho rodiče byli čistokrevní. Spousta vadných psů je s PP, a tudíž čistokrevných. Jen jsou z dalšího chovu vyloučeni.
Bonitace se dělají, aby se posoudil fenotyp posuzovaného psa, o jeho čistokrevnosti to pranic nevypovídá.

Naprostý souhlassmajlíksmajlík

Neregistrovaný uživatel

10.2.2013 12:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.219.155

Od vás mám asi štěně :o))) AB?

Nee, já mám BRT ;)

Neregistrovaný uživatel

10.2.2013 12:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.219.155

... a proč se u toho válíte po zemi? Je na tom něco špatně ... ? smajlík

Neregistrovaný uživatel

10.2.2013 12:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.202

Nee, já mám BRT ;)

Aha, ale naprosto stejný přístup , to je dobře :o))

Neregistrovaný uživatel

10.2.2013 13:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.219.155

Aha, ale naprosto stejný přístup , to je dobře :o))

Děkuji. Já bych ani jinak nemohla, na mých štěňátkách mi prostě záleží.

Neregistrovaný uživatel

10.2.2013 13:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.238.16

Věřím tomu, proč ne. V posledních 3 letech jsme měli 3 vrhy a 2 z nich se taky obešly bez inzerce. Ve třetím se ,,bohužel" narodilo 8 psů a žádná fenka a to byl trošku problémek. Dobré jméno dělá hodně, i třeba pro zájemce, kteří chtějí na mazla. Taky máme ne moc atraktivní plemeno, možná je to i tím, že se o něj většinou zajímají trochu jiní zájemci, než o ty módní bomby.

Neregistrovaný uživatel

10.2.2013 14:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.219.155

A víte že mi to vůbe, ale vůbec nevadí ... ? Nevěřte. Jen já vím jak to je ... smajlík

Neregistrovaný uživatel

10.2.2013 16:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.22.128

Celá tahle diskuze mi připadá, že byla podáná majitelem psa bez PP, který pořád lituje, že PP pes nemá, tak ho alespoň vydává za čistokrevného. Většinou křičí majitelé podvraťáků, že mají čistokrevné bouďáky. Aby zadal takouvouhle diskuzi majetel psa s PP to ho ani nenapadne. Není proč.

Neregistrovaný uživatel

10.2.2013 16:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.204.109

Celá tahle diskuze mi připadá, že byla podáná majitelem psa bez PP, který pořád lituje, že PP pes nemá, tak ho alespoň vydává za čistokrevného. Většinou křičí majitelé podvraťáků, že mají čistokrevné bouďáky. Aby zadal takouvouhle diskuzi majetel psa s PP to ho ani nenapadne. Není proč.

Hezky řečeno ...
Pes bez PP není čistokrevný ( nemá, jak čistokrevnost dokázat ) a má cenu, jako kterýkoliv vořech ...

Neregistrovaný uživatel

10.2.2013 17:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.188

v těch útulcích mají tolik lásky ti oříšci...a že jich tam jsou mraky

Neregistrovaný uživatel

10.2.2013 18:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.23.128

To jako myslíte, že když mám psa s PP že ho nenávidím? Vážená bydlím na samotě a v podstatě by mi mohlo být jedno jestli má pes PP nebo ne. Ale nechci riskovat nějakou bouďáckou míchanici, která by mi zahradu neohlídala a ještě by to byl ovčák na jezevších nožičkách. Proto mám psa s PP. Peníze jsem za něj dala protože chci mít určité plemeno, které má určité vlastnosti na které se při hlídábní objektu mohu spolehnout. U křížence se nemohu spolehnout na nic, než na to že ho budu mít ráda i v momentě až mi příjde dát někdo po palici a ten bouďák mě neubrání.

Neregistrovaný uživatel

10.2.2013 18:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.204.109

Aha, takže když mám chovného psa, tak to znamená, že ho nemám ráda, že se s ním nemazlím ... jen proto, že je to zástupce svého plemene, má všechna vyšetření a byl zbonitován ?

Neregistrovaný uživatel

10.2.2013 18:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.219.155

Máte pravdu. NĚKDY to tak je. To znamená: vy*erte se všichni na PP psy a kupujte si bezpapíráky, ty milujou všichni ... !!!
Víte ... ne každý pes s PP "dá prachy za štěňata" a ne každý pes bez PP "pouští žilou peněžence svých granuldárců".
Myslím, že váš pohled je velmi, velmi omezený ...

Neregistrovaný uživatel

10.2.2013 19:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.19.70

Máte pravdu. NĚKDY to tak je. To znamená: vy*erte se všichni na PP psy a kupujte si bezpapíráky, ty milujou všichni ... !!!
Víte ... ne každý pes s PP "dá prachy za štěňata" a ne každý pes bez PP "pouští žilou peněžence svých granuldárců".
Myslím, že váš pohled je velmi, velmi omezený ...

Váš pohled je také velmi omezený. Mám psy s PP, bez PP, i voříšky. Se všemi jednám stejně, všichni jsou členy rodiny.
Podle mě je to úplně jedno, jakého psa si člověk pořídí. Je to jeho volba, jestli chce psa s PP, nebo bez, ale nazývat čistokrevné psy vořechy, jen proto že na svoji čistokrevnost nemají papír je úplně zcestné.
Kde máte jistotu, že to co je napsáno v PP je pravda? Kolik plemen chovala paní Podzemská a u všech můžete pochybovat, že údaje v PP jsou pravdivé. A třeba rodiče souhlasí, ale souhlasili prarodiče? A praprarodiče?
Jediný důkaz je genetický test, ale u kolika plemen se provádí?

Neregistrovaný uživatel

10.2.2013 20:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.207.233

No tak já mám třeba fenu bez pp jejíž oba rodiče papíry měli, otec byl i uchovněn ale na fenu skočil pes v osmi měsících a majitelé nepoznali že hárá( pro rýpaly musím říct, že kdyby kolem mojí feny nekroužili psi tak bych to první hárání taky nepoznal) no a pak se jí narodili dva štěníci, takže ani břicho neměla :D mrcha jedna, no její matka je ted taky už uchovněna a odchovává štěňata ve výborné pracovní linii Pavel P.

Neregistrovaný uživatel

12.2.2013 12:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.188

vy jako chovatel radíte jezdit po celé republice, pátrat zda ti lidi mluví pravdu a ti psi jsou opravdu po psech s PP, - nechápu že jako chovatel nevíte a neznáte desítku výmluv množitelů. Já jako chovatel zase radím lidem co chovat nechtějí se domluvit s chovatelem a vzít si psa s PP na mazla, za o nějakou tisícovku více (za čip, pas) - někdy ani to ne!, než co chtějí množitelé zaručeně čistokrevných psů s pohádkama a hlavně mít jistotu že mám psa co jsem opravdu chtěla. Každý jsme prostě jiný.

Neregistrovaný uživatel

12.2.2013 12:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.169.86

No tak já mám třeba fenu bez pp jejíž oba rodiče papíry měli, otec byl i uchovněn ale na fenu skočil pes v osmi měsících a majitelé nepoznali že hárá( pro rýpaly musím říct, že kdyby kolem mojí feny nekroužili psi tak bych to první hárání taky nepoznal) no a pak se jí narodili dva štěníci, takže ani břicho neměla :D mrcha jedna, no její matka je ted taky už uchovněna a odchovává štěňata ve výborné pracovní linii Pavel P.

Tohle se samozřejmě stát může. Nikdo není neomylný a každému se nějaká nehoda v životě (nejen se psy) může stát.
Ale je rozdíl takováto ojedinělá nehoda a pak nehody, které se některým nezodpovědným stávají každé hárání a nebo když někdo záměrně bezpapíráky množí.
Zuzana

Fargo

17.9.2019 11:36
Fargo

XXX.XXX.96.50

Konečně rozumný příspěvek o tom, co je čistokrevné. Pokud jsou oba rodiče s PP je štěně čistokrevné. S chorobami atd. nemá čistokrevnost nic společného. Potom by byl čistokrevný jen ten, kdo pochází ze šlechtického rodu a to z vás většina, co tu píše kraviny o cistokrevnosti psa asi nebude. To znamená, že jsme všichni vořeši, protože spousta lidí je nemocných a nezná celý svůj rod

17.9.2019 11:49
sisi58

XXX.XXX.191.1

Fargo napsal(a):
Konečně rozumný příspěvek o tom, co je čistokrevné. Pokud jsou oba rodiče s PP je štěně čistokrevné. S chorobami atd. nemá čistokrevnost nic společného. Potom by byl čistokrevný jen ten, kdo pochází ze šlechtického rodu a to z vás většina, co tu píše kraviny o cistokrevnosti psa asi nebude. To znamená, že jsme všichni vořeši, protože spousta lidí je nemocných a nezná celý svůj rod

Nikdo vám takové štěně za čistokrevné neuzná, pokud toto štěně TAKÉ nemá průkaz původu. Aby štěně dostalo průkaz původu, musí být OBA rodiče UCHOVNĚNI. Tzm.že musí splnit podmínky chovnosti pro to které plemeno.
I kdybyste tisíckrát tvrdil,že máte čistokrevná štěňata, pokud nemáte bumážku, máte smůlu.
Stejně tak vám nový zaměstnavatel neuvěří, že jste inženýr, pokud na to nemáte z příslušné university, papíry.

Máte smůlu, ani vy nebudete nikdy šlechtic. Předky si člověk nevybírá.

17.9.2019 11:58
vetřelec

XXX.XXX.224.254

sisi58: Dobrý chovatel uzná zvíře za čistokrevné na základě rodokmenu a začlení jej do chovu na základě šlechtitelských testů.

17.9.2019 12:16
sisi58

XXX.XXX.191.1

vetřelec napsal(a):
sisi58: Dobrý chovatel uzná zvíře za čistokrevné na základě rodokmenu a začlení jej do chovu na základě šlechtitelských testů.

Takže žádný PP? Jen testy? Tak k čemu ty tanečky okolo?

17.9.2019 12:40
vetřelec

XXX.XXX.224.254

sisi58: Já certifikaci samozřejmě podporuji, ale průkaz původu je prostě vedlejší záležitost a mnohdy špatné začátečnické východisko- nelze se orientovat zjednodušeně, protože existuje průkaz špatného původu, jako i průkaz dobrého původu, analogicky dobrý a špatný rodokmen, ale i vynikající a špatný pes.. Na zvířatech bez rodokmenu se samozřejmě chová hůře, než na zvířatech se známým původem, protože u zvířat bez doloženého původu je znemožněna aktuální plemenitba..

17.9.2019 12:43
sisi58

XXX.XXX.191.1

Takže jste vlastně popřel vše, čím PP je a co má zajišťovat.
Bohužel jsou dobří chovatelé, kteří by přiznali chyby a tato nestandardní štěňátka neprodávali jako kvalitní. A pak ti, kteří by nic neřekli a vy byste si odnesl štěně údajně čistokrevné a s božským původem, ve skutečnosti nějakou sprsklinu.
A že z něj nevyrostl požadovaný pejsek? No to je právě ta nepředvídatelnost přírody.
Prostě nějaká pravidla musí být. Jinak je to potom anarchie.
A po té touží jen nějaké promile populace.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.9.2019 13:10

Už tady napříč vlákny zaznělo mnohokrát, že není chovatel jako chovatel i mezi těmi, co mají psy s PP. Zrovna teď běží opět jedna aféra na FB a nedělám si iluze, že ojedinělá. Já si pořád myslím, že PP od FCI má svůj smysl a je pořád víc těch, kteří to dělají poctivě.
Jinak srovnání psa s člověkem, jak píše Fargo, je úplně mimo mísu. Psí plemena byla vyšlechtěna člověkem za nějakým účelem, i když někdy úplně blbým, ale tak už to holt bývá. Kdyby to tak nebylo, byl by tady prostě jen pes.
Jinak člověk si dnes vysledovat svůj rod už může, na základě rodných listů a zápisů v matrikách, ale jen zlomek procenta bude původem šlechta.

17.9.2019 13:19
vetřelec

XXX.XXX.224.254

sisi58: V mnoha případech je bohužel PPcertifikace podmíněna nevhodnými požadavky debilního klubu, nebo debilního standardu FCI.
Např. u jagdterrierů působí aktuálně selekčním tlakem ve prospěch versatility, na úkor původní specializace- z čehož vyplývají dalekosáhlé degenerativní dopady. V minulosti byli vyřazeni čelenkoví jedinci- což byl barevný ráz- tedy nesmyslné zúžení chovné základny.
V současnosti jsou vyřazováni jedinci s bílými znaky a tak.

17.9.2019 15:01
L(phi)

XXX.XXX.50.170

A pak ti, kteří by nic neřekli a vy byste si odnesl štěně údajně čistokrevné a s božským původem, ve skutečnosti nějakou sprsklinu.

Pokial nebudeme ratat priamo sfalsovanie papierov, tak to ze sa stena (po uchovnenych PP rodicoch) narodi nestandardne predsa neznamena ze neni cistokrvne, ze sa jeho rodokmen zrazu nepocita a je to sprsklina

A co sa tyka prirovnavania k ludom - samozrejme ze sme vsetci "voresi", u ludi sa "krizenie" medzi rasami neriesi. Ale stale sa ma lepsie dieta o ktorom sa vie kto su jeho biologicki rodicia, hlavne z medicinskeho hladiska, kedze sa da kopa dedicnych problemov podchytit skor nez narobia problem. A u psov je to rovnako.

17.9.2019 15:59
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

L(phi) napsal(a):
A pak ti, kteří by nic neřekli a vy byste si odnesl štěně údajně čistokrevné a s božským původem, ve skutečnosti nějakou sprsklinu.

Pokial nebudeme ratat priamo sfalsovanie papierov, tak to ze sa stena (po uchovnenych PP rodicoch) narodi nestandardne predsa neznamena ze neni cistokrvne, ze sa jeho rodokmen zrazu nepocita a je to sprsklina

A co sa tyka prirovnavania k ludom - samozrejme ze sme vsetci "voresi", u ludi sa "krizenie" medzi rasami neriesi. Ale stale sa ma lepsie dieta o ktorom sa vie kto su jeho biologicki rodicia, hlavne z medicinskeho hladiska, kedze sa da kopa dedicnych problemov podchytit skor nez narobia problem. A u psov je to rovnako.

První odstavec: nestandartní štěně po čistokrevných rodičích průkaz původu dostane také - takže to nemůže být nečistokrevné, vořech ani sprsklina. Jediný problém je, že ho nikdo neuchovní, takže už by se dále nemělo množit a jeho potencionální štěnda už žádný průkaz nedostanou.

17.9.2019 16:00
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Někdy jsou vady oficiálně výlukové, snadno šlechtitelné. Šlechtí-li chovatel komplikované vlastnosti, tak se jimi zaobírá pochopitelně až sekundárně. Opravdu slušných chovatelů je ale minimum, většina se bohužel podřídí společenským vlivům a požadavkům. Přitom je šlechtitelský chov jedinou konstruktivní oblastí kynologie která nás dalekosáhle přežívá...

17.9.2019 18:48
sisi58

XXX.XXX.191.1

L(phi) napsal(a):

Odpovídala jsem vetřelci na toto: "Dobrý chovatel uzná zvíře za čistokrevné na základě rodokmenu a začlení jej do chovu na základě šlechtitelských testů."

17.9.2019 18:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

lesnížínka napsal(a):
První odstavec: nestandartní štěně po čistokrevných rodičích průkaz původu dostane také - takže to nemůže být nečistokrevné, vořech ani sprsklina. Jediný problém je, že ho nikdo neuchovní, takže už by se dále nemělo množit a jeho potencionální štěnda už žádný průkaz nedostanou.

Přečtěte si, co vetřelec napsal dnes 11:58
".. Dobrý chovatel uzná zvíře za čistokrevné na základě rodokmenu a začlení jej do chovu na základě šlechtitelských testů."
A pak 12:40
"Já certifikaci samozřejmě podporuji, ale průkaz původu je prostě vedlejší záležitost a mnohdy špatné začátečnické východisko- nelze se orientovat zjednodušeně, protože existuje průkaz špatného původu, jako i průkaz dobrého původu, analogicky dobrý a špatný rodokmen, ale i vynikající a špatný pes.. Na zvířatech bez rodokmenu se samozřejmě chová hůře, než na zvířatech se známým původem,"

Nejspíš jsem nepochopila, co tím chtěl básník říci. Ale vyznělo to tak, že budete mít psi, z nich vyberete ty nejlepší a ti pak dostanou PP? Tedy myslím nějaké, nikoli s PP.
Je to napsané nesrozumitelně. Nebo jsem blbá jen já, a ostatní ví, co tím vetřelec míní?!

Já vím, že každé štěně po uchovněných rodičích má PP. A nestandardní štěně nebude uchovněno. To je vlastně ten problém množíren. Že se chová na psech,co nebyli z nějakého důvodu uznáni jako chovu schopní.Přesto, že mají PP.

17.9.2019 20:45
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Mně je úplně jedno jestli psi dostanou/nedostanou, mají/nemají PP-FCI.
Protože:

FCI standardy ve skutečnosti nefungují jako standardy, ale jako hluboce primitivní selekční manuály bezohledné k přirozené proměnlivosti plemene. Řádný standard je podkladem pro determinaci, nikoli selekčním manuálem.

Doklad na kterém záleží asi nejvíc je rodokmen a ten je v FCI pseudochovu upírán čistokrevným jedincům. Což je neakceptovatelné.

Průkaz původu jak jej používáme u plemen neuznaných FCI dokládá jen, že rodokmen je autentický a skutečně náleží tomu konkrétnímu zvířeti. Tak je to podle mého názoru správné a ideální..

17.9.2019 20:49
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

sisi58 napsal(a):
Přečtěte si, co vetřelec napsal dnes 11:58
".. Dobrý chovatel uzná zvíře za čistokrevné na základě rodokmenu a začlení jej do chovu na základě šlechtitelských testů."
A pak 12:40
"Já certifikaci samozřejmě podporuji, ale průkaz původu je prostě vedlejší záležitost a mnohdy špatné začátečnické východisko- nelze se orientovat zjednodušeně, protože existuje průkaz špatného původu, jako i průkaz dobrého původu, analogicky dobrý a špatný rodokmen, ale i vynikající a špatný pes.. Na zvířatech bez rodokmenu se samozřejmě chová hůře, než na zvířatech se známým původem,"

Nejspíš jsem nepochopila, co tím chtěl básník říci. Ale vyznělo to tak, že budete mít psi, z nich vyberete ty nejlepší a ti pak dostanou PP? Tedy myslím nějaké, nikoli s PP.
Je to napsané nesrozumitelně. Nebo jsem blbá jen já, a ostatní ví, co tím vetřelec míní?!

Já vím, že každé štěně po uchovněných rodičích má PP. A nestandardní štěně nebude uchovněno. To je vlastně ten problém množíren. Že se chová na psech,co nebyli z nějakého důvodu uznáni jako chovu schopní.Přesto, že mají PP.

Jelikož se o chov jako takový nezajímám, také jsem to nepobrala a do hloubky se v tom rýpat ani nehodlám

17.9.2019 21:16

vetřelec napsal(a):
Mně je úplně jedno jestli psi dostanou/nedostanou, mají/nemají PP-FCI.
Protože:

FCI standardy ve skutečnosti nefungují jako standardy, ale jako hluboce primitivní selekční manuály bezohledné k přirozené proměnlivosti plemene. Řádný standard je podkladem pro determinaci, nikoli selekčním manuálem.

Doklad na kterém záleží asi nejvíc je rodokmen a ten je v FCI pseudochovu upírán čistokrevným jedincům. Což je neakceptovatelné.

Průkaz původu jak jej používáme u plemen neuznaných FCI dokládá jen, že rodokmen je autentický a skutečně náleží tomu konkrétnímu zvířeti. Tak je to podle mého názoru správné a ideální..

Tak teď jsem z toho laň. Co myslíte tím, že čistokrevným jedincům je ze strany FCI upírán rodokmen?

17.9.2019 21:24
Evv

XXX.XXX.116.3

Podle mě o kvalitách chovatele nevypovídá průkaz původu ale kvalita odchovu. Jsou lidi co odchovávají velmi kvalitní psy i bez FCI rodokmenu, a pak jsou lidi co sice odchovávají pod FCI ale jejich odchov nemá žádný přínos pro plemeno, někdy, bohužel i naopak.

Ale myslím že pro drtivou většinu lidí je mnohem, mnohem lepší pořídit psa s PP - je tam menší šance že to dopadne špatně a dobrých chovatelů bez PP je minimum (a dost často jde o plemena které se nechovají pod FCI).

17.9.2019 21:37
vetřelec

XXX.XXX.224.254

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak teď jsem z toho laň. Co myslíte tím, že čistokrevným jedincům je ze strany FCI upírán rodokmen?

To jsem udělal ale hloupou chybu nedostanou pp..

17.9.2019 21:42

vetřelec napsal(a):
To jsem udělal ale hloupou chybu nedostanou pp..

Rodný list nestačí?

Aha, teď jsem udělala chybu já, komentář jsem vmáčkla doslova mezi položky inventury majetku a přehlédla "o", tj. PP se netýká Vaší osoby.

I tak ale - jak může pes dostat průkaz původu, když ten původ nikdo není schopen prokázat? Existují výjimky, ale to jsou importy ze země původu apod.

18.9.2019 06:48
sisi58

XXX.XXX.191.1

To je to, co nepobírám taky.
Prostě nerozumím řeči vetřelcova kmene. Bůů, budu z toho mít zkažený den. Nebo aspoň půl hodiny.

18.9.2019 07:08
L(phi)

XXX.XXX.69.32

Keby sa vetrelec snazil pisat ako clovek a nie (mozno aj naschval) popisoval jednoduche veci co najzlozitejsim sposobom, mozno by mu aj niekto rozumel

Asi mysli tie pripady, kedy sa u napriklad pracovneho plemena neuchovni skvele zviera ktore dava dobre povahy (aj ked ako sme to zistili, ked neni uchovnene?) lebo ma nejaku exterierovu vadu. Pricom take vseobecne pravidlo co som pocula je, ze exterier sa opravi za 2 generacie, pracovne vlastnosti za nasobne viac. (cislo som mozno poplietla)

Kazdopadne takych zvierat je minimum a ked tak sa mnozia a predavaju rovno na pracu.

18.9.2019 07:10
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

sisi58 napsal(a):
To je to, co nepobírám taky.
Prostě nerozumím řeči vetřelcova kmene. Bůů, budu z toho mít zkažený den. Nebo aspoň půl hodiny.

Píše tam něco o genetických testech, takže předpokládám, že i ne PP pes by se dal přiřadit k jistým PP rodičům, když budu tvrdit, že to jsou jeho rodiče a tudíž pak bude jasný i ten rodokmen.

18.9.2019 07:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

lesnížínka napsal(a):
Píše tam něco o genetických testech, takže předpokládám, že i ne PP pes by se dal přiřadit k jistým PP rodičům, když budu tvrdit, že to jsou jeho rodiče a tudíž pak bude jasný i ten rodokmen.

To jako že by si rodiče jen tak odběhli a byli z toho štěňátka, která vetřelec prohlédne rentgenovým okem a řekne, že tato dvě budou zajisté vynikající, tudíž jim, díky genetickým testům, nechá vystavit PP?
Dokážu pochopi, že je naštvaný, když kvalitního psa povahově, neuznají exteriérově a tím se zúží chovná základna. To n a s e r e. Rozumím i tomu, že pár lidí, z moci své funkce, je schopno, díky špatným či osobním důvodům, zničit nějaké plemeno. Viz NO.
Ale ti lidi jsou přece volení! Nejsou to diktátoři, kteří se na ta místa dostali vojenským převratem.
A i takoví kazisvěti budou muset uznat, pokud se psem vyjedu do zahraničí na výstavu a tam mi ho dobře ohodnotí.
Já bych si tedy raději koupila kvalitní štěně z uznaného zahraničního chovu, než mrzáčka z chovu českého.Byť posvěceného místními "odborníky".

18.9.2019 08:22

Vetřelec hlavně píše o plemenech, která nejsou chovaná pod FCI, takže mají jakýsi rodokmen, ale ne PP FCI. Možná by nám to bylo jasnější, kdyby napsal o jaká plemena se jedná. Takhle je jen tajemný jako hrad v Karpatech a řehtá se, jak nám svým "učeným" psaním zamotal hlavu.
Kdybych to zkusila zjednodušit - tak cíleným chovem s PP se chovatelům pod FCI podařilo "zmršit",( znehodnotit, odepsat ) několik plemen. NO počínaje, pokračuje dobrman, další je bernský salašnický......dosaď, s čím máš zkušenost.

18.9.2019 10:24
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Vetřelec hlavně píše o plemenech, která nejsou chovaná pod FCI, takže mají jakýsi rodokmen, ale ne PP FCI. Možná by nám to bylo jasnější, kdyby napsal o jaká plemena se jedná. Takhle je jen tajemný jako hrad v Karpatech a řehtá se, jak nám svým "učeným" psaním zamotal hlavu.
Kdybych to zkusila zjednodušit - tak cíleným chovem s PP se chovatelům pod FCI podařilo "zmršit",( znehodnotit, odepsat ) několik plemen. NO počínaje, pokračuje dobrman, další je bernský salašnický......dosaď, s čím máš zkušenost.

Naprosto s váma souhlasím, ale do problematiky tak nevidím. Jen se zeptám u NO, na kterých je to patrné na první pohled. Vymysleli si šmatlavé NO, jak to vypadá úžasně. Kdo? Na výstavě vyhraje jen šmatlavý NO? Dobře, ale uchovní i hezky rostlého nešmatlavého? Tak jestli budu normální chovatel, co se nebude honit za tituly a tím danou i cenou štěňat v horentních výšinách....tak nebudu množit šmatlavé NO, kteří jsou v 5letech regulerně invalidní. Nebo je to jinak?

18.9.2019 12:53
sisi58

XXX.XXX.191.1

lesnížínka napsal(a):
Naprosto s váma souhlasím, ale do problematiky tak nevidím. Jen se zeptám u NO, na kterých je to patrné na první pohled. Vymysleli si šmatlavé NO, jak to vypadá úžasně. Kdo? Na výstavě vyhraje jen šmatlavý NO? Dobře, ale uchovní i hezky rostlého nešmatlavého? Tak jestli budu normální chovatel, co se nebude honit za tituly a tím danou i cenou štěňat v horentních výšinách....tak nebudu množit šmatlavé NO, kteří jsou v 5letech regulerně invalidní. Nebo je to jinak?

Jenže jde o to, zda vás majitelé chovek, co produkují šmatlavé NO (předpokládám,že jsou v představenstvu), nechají žít?! Klidně mohou pomlouvat, z "moci úřední" vám v chovu házet klacky pod nohy a podobně.
Můžete mít štěnátka jak malovaná a bude vám to prd platné. V tomhle ohledu souhlasím s vetřelcem.

18.9.2019 18:08
L(phi)

XXX.XXX.50.170

lesnížínka napsal(a):

Vsak nesmatlavi NO sa normalne chovaju. A mozno ich je aj viac nez smatlavych, len ich pochopitelne je na vystavach ovela menej vidno, kedze na tie chodia pravidelne len smatlavi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík