Výstavy psů - podvod?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

11.5.2014 18:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.218.219

Dobrý den,

můj dotaz zní: jsou výstavy psů podvod a šanci na úspěch mají pouze majitelé chovných stanic? Už několikrát se mi stalo, že můj pes dostal VD s nesmyslnými posudky. Na oceněných pozicích byli pokaždé majitelé, kteří mají chovné stanice. A jak je možné, že když si najdu chovatelské stanice mého plemene, tak skoro všichni psi a feny mají ocenění nebo tituly.Působí to na mě, že se nehodnotí vzhled psa, ale člověka.Možná je to jen můj pocit, ale chtěla bych znát další názory.

Neregistrovaný uživatel

11.5.2014 18:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.238.248

jsou rozhodčí, kteří to dávají za konec vodítka a jsou i tací, kteří vám posoudí správně psa a pokud na to pes má titul dostanete

Neregistrovaný uživatel

11.5.2014 18:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.102.28

Můj názor je jednoduchý výstav = byznys.....vše je to o pěnezích a já na bráchu brácha na mě....Myslím si že na stupních vítězů se nikdy nemůže umístit člověk...který nemá chovatelskou stanici .....nebo se v této společnosti nějak aktivně nepohybuje.....

Neregistrovaný uživatel

11.5.2014 18:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.1

Rozhodčí jsou různí a sama za sebe si myslím, že je to tak, jak se zrovna rozhodčí vyspí... Posuzovatel na výstavě psů se skoro rovná posuzovateli krasobruslení...

Jsou rozhodčí, co hodnotí jen psa a jsou rozhodčí, kteří posuzují pár jako celek (pes+člověk) ...
Na výstavu má být handler aspoň trochu reprezentativní a pes jakbysmet...
Viděla jsem kluka vystavovat mollose ve skejťáckých hadrech, psa vystavoval na piramidkovém tlustém obojku a na řetězu, a ač to bylo malopočetné plemeno, rozhodčí tohoto psa hodnotila známkou D a šli...
Tady se rozhodčí ani nedivim, to je jako přijít do Národního Divadla v riflích a svetru.

Možné je opravdu vše...

Neregistrovaný uživatel

11.5.2014 18:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.202

Může to být tím že některý rozhodčí posuzuje per huba, ale spíš je to tím že chovatelé mají štěňata okoukana takže si nechávají ta nejkvalitnější štěňata. Pokud dostal opakovaně VD, tak asi bude důvod, protože i kdyz někdo posuzuje dle obličeje, tak se to spíš projeví na pořadí než na známce. Tedy dle mých zkušeností

Neregistrovaný uživatel

11.5.2014 18:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.218.219

Tak když máte ve třídě 10 psů, tak to asi o pořadí nebude. Navíc, když vidíte, že psi, kteří vyhrávají jsou stejní jako ten váš, tak je to divné. A jediné, co rozhodčí vytkne jsou věci, které nejsou pravda.

Neregistrovaný uživatel

11.5.2014 19:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.202

To si myslíte vy, že jsou stejný jako váš. Vy víte jak vypadá váš pes v pohybu a umíte to zhodnotit? Ke svému psovi je člověk často málo kriticky a laik spoustu vad nevidí. Neříkám že protekce neexistuje, ale pokud vs dostal opakovaně, tak je pravdepodobne ze ho má mít. Co mu vytýkají v posudku?

Neregistrovaný uživatel

11.5.2014 19:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.218.219

Na jedné vůbec nicsmajlík Potom, že je tlustý-upozorňuji, že má svaly na předních i zadních nohách a naposledy, že má krátké nohy. Na druhé, kdy dostal VD vyhrál na pohled 2x silnější pes, na té druhé, když jsme měli krátké nohy, tak vítěz byl zaprcatělý chudák a vedle mého vypadal jak štěně. A pokaždé vyhrály majitelky chovných stanic. Chápu, že to vypadá, že nejsem soudná, ale věřte mi, že každý, kdo tam je se tomu diví. A dokonce jsem porovnala fotku s jedním šampionem, s kterým si jsou podobní a v postojích vypadají stejně.

A k tomu vašemu, že pokud dostal VD opakovaně, tak to musí být zaslouženě. Vždyť je normální, že šampioni dostávají VD a to přece nemůžou být špatní psi, když už jsou šampioni, nemyslíte?

Neregistrovaný uživatel

11.5.2014 19:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.128.66

jedte na mezinarodku, kde bude zahranicni rozhodci a uvidite... nebo si zkuste najmout profesionalniho handlera...

Neregistrovaný uživatel

11.5.2014 22:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.202

Pokud máte vd opakovaně, tak je ten pes patrně na vd a možná i hůř. Vy ho v pohybu nevidíte, nebo ho neumíte předvést = prodat, může to být i jeho špatným chováním v kruhu ( třeba skáče), může mít něco se zubama. Třeba není správně upravený, např. místo otrimování je ostříhaný....netuším,co je za plemeno. Může být nevyčesaný, nelesklý, místo bílé šedou apod. Pokud si myslíte, že je kosterně v pořádku, tak chyba je někde na vaší straně.

Neregistrovaný uživatel

11.5.2014 22:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

i když to dá rozhodčí někomu známýmu, tak mu dá titul, ale nepoškodí ostatní nespravedlivým VDčkem - co by z toho měl...?!
Takže pokud máte opakovaně VD od různých rozhodčích, tak pes na VD opravdu je bez ohledu na to kdo nakonec dostal titul. Jinak jsem u obou svých psů co jsem vystavovala byla v plemeni úplný nováček, a oba byli šampioni a měli mraky titulů z různých zemí. Takže ano - semtam to nějaký český rozhodčí dá svýmu známýmu, ale rozhodně to není pravidlo.
Oni ti chovatelé umí posoudit kvalitu svých psů a jezdí na výstavy jenom s tím, co má šanci na úspěch, protože výstavy jsou dost drahá sranda na nějaký experimenty, a VDčkový psy vůbec nevystavují, protože jsou to vyhozený peníze. Taky umí psa předvést a tím vyzvednout jeho přednosti, popř. co nejvíce zakrýt jeho nedostatky - tomu člověk co nemá zkušenosti s handligem konkurovat nemůže, ale není to o protekci.

Neregistrovaný uživatel

12.5.2014 06:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.218.219

Poslední dva příspěvky jsou velmi zajímavé, ale musím se zastat zadavatele. Pokud je ve třídě 10 a více psů, opravdu si myslíte, že každý dostane výbornou? Já sama mám plemeno, kde je v každé třídě od 5 do 14 psů a tam samozřejmě dostávají VD i krásní psi. Rozhodčí prostě vybere 6 výborných a zbytek dostane vd za hovadiny. Dokonce i šampioni mohou dostat D a tam to asi nebude ani o handlerovi. Majitelům, kteří mají plemena, kde jsou 2,3 psi ve třídě nebo žádný se to kecá. A názor, že chovatelé, kteří mají psi na vd na výstavy ani nejezdí? Co je tohle za hovadinu. Znova opakuji, pokud máte plemeno, kde je hodně psů ve třídě, je to zcela běžné dostávat VD.

Neregistrovaný uživatel

12.5.2014 07:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.31.114

Kdyby tady zadavatelka psala - jsem běžně V na pořadí a ne a ne dostat titul, psovi není v posudku nic vytýkáno a tituly si odnášejí majitelé chovek - zamyslela bych se nad protekcí některých. Ale pokud pes nemá ani V s pořadím, hledala bych chybu buď u sebe v mém špatném předvedení nebo kriticky zhodnotila svého psa (bohužel i když 2 jedinci vypadají na první pohled nebo na fotkách stejně, nemusí být stejně kvalitní).
Zkuste dát psa na předvedení juniorhandlerovi, většinou rádi pomohou. Jedna se tím zvýší pravděpodobně vaše šance na umístění a jednak uvidíte jako divák vlastního psa v akci a můžete líp hodnotit.

Neregistrovaný uživatel

12.5.2014 07:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.192.186

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Můj názor je jednoduchý výstav = byznys.....vše je to o pěnezích a já na bráchu brácha na mě....Myslím si že na stupních vítězů se nikdy nemůže umístit člověk...který nemá chovatelskou stanici .....nebo se v této společnosti nějak aktivně nepohybuje.....

Dovolím si nesouhlasit smajlík
nejsem majitelka CHS a ani se nijak extra nepohybuji v téhle společnosti.
1. PP pes, kterého jsem si pořídila si vyběhal pár výstav se slušným oceněním. Pak se u něj ale objevila exteriérová vada, proto jsem s ním jezdit přestala (ikdyž by nejspíš prošel i s touto vadou, tak pro mě už "kvalitním" psem prostě není. Takže je z něj pouze domácí mazel smajlík )
Chvíli po něm jsem si pořídila druhého psa, má kvalitní původ. Ten se odmalička velmi dobře umisťuje. A to podotýkám, že ani není z nijak extra známé CHS a já nejsem žádný zkušený handler a psa si vystavuji sama, učím se za pochodu smajlík. Takže to není vždy jen o známostech. Ale samozřejmě už jsme bohužel pár takových podmáznutých výstav také absolvovali....Naštěstí nás to nijak nepoškodilo, i tak jsme se dobře umístili

Neregistrovaný uživatel

12.5.2014 07:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.174.91

Dobrý den,

můj dotaz zní: jsou výstavy psů podvod a šanci na úspěch mají pouze majitelé chovných stanic? Už několikrát se mi stalo, že můj pes dostal VD s nesmyslnými posudky. Na oceněných pozicích byli pokaždé majitelé, kteří mají chovné stanice. A jak je možné, že když si najdu chovatelské stanice mého plemene, tak skoro všichni psi a feny mají ocenění nebo tituly.Působí to na mě, že se nehodnotí vzhled psa, ale člověka.Možná je to jen můj pocit, ale chtěla bych znát další názory.

K vašemu dotazu. Ano, často výstavy podvod jsou. Posuzující dá titul - klidně i na kulhavého psa - kolegovi chovateli posuzovateli s tím, že mu to dotyčný na další výstavě vrátí.
Nebo nemá o plemeni ani páru a řídí se tím, co mu navykládá kamarád chovatel daného plemene a tomu pak zadává tituly pomalu kontumačně. S tím vším jsem se setkala.
Taky se stane, že na zahraničního rozhodčího dojede vystavovatel ze stejné země pro titul a dostane ho.
Jako ve všech oborech, kde je rozhodování výhradně na jedinci, všechny tyto věci se při vystavování dějí.

Na druhou stranu, chovatelé - obzvlášť zkušenější, si obvykle opravdu nechají štěně, u kterého očekávají výstavní předpoklady. Navíc díky zkušenostem, umí zaretušovat některé nedostatky a naopak prodat přednosti.
Takže - ne vždy vyhraje chovatel ze známosti, ale prostě proto že více umí.

No a do třetice, pro každého (obzvláště začátečníka) je jeho pes ten nejkrásnější, nejlepší a bez chyby. To je samosebou v pořádku. Ale uvědomte si, že rozhodčí tyhle růžové brýle nemá. I zcela objektivní a neovlivněný znalec plemene vám dá takovou známku, jakého psa před sebou vidí.
Záleží i na pohybu a na předvedení.

Takže - buďto se přes všechny tyhle peripetie zkrátka přenesete, časem vyhmátnete rozhodčí, na které fakt nemá cenu vyhazovat peníze a na které má smysl jet, nebo třebas časem uznáte že váš pes na tituly zkrátka nemá (to nemou od klávesnice posoudit) a přestanete vystavovat - což neznamená, že byste ho měla zavrhnout.
Já jsem chovatelka, "darmožroutů" tady mám víc než šampionů a některé mám radši než nositele mnoha titulů. Záleží na osobnosti.

Neregistrovaný uživatel

12.5.2014 08:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.202

Poslední dva příspěvky jsou velmi zajímavé, ale musím se zastat zadavatele. Pokud je ve třídě 10 a více psů, opravdu si myslíte, že každý dostane výbornou? Já sama mám plemeno, kde je v každé třídě od 5 do 14 psů a tam samozřejmě dostávají VD i krásní psi. Rozhodčí prostě vybere 6 výborných a zbytek dostane vd za hovadiny. Dokonce i šampioni mohou dostat D a tam to asi nebude ani o handlerovi. Majitelům, kteří mají plemena, kde jsou 2,3 psi ve třídě nebo žádný se to kecá. A názor, že chovatelé, kteří mají psi na vd na výstavy ani nejezdí? Co je tohle za hovadinu. Znova opakuji, pokud máte plemeno, kde je hodně psů ve třídě, je to zcela běžné dostávat VD.

U nás teď bylo v dorostu 14 fen, v mladých 48. VD dostal pes, který si to zasloužil, rozhodně ne kvůli tomu, že jich tam bylo moc

Neregistrovaný uživatel

12.5.2014 09:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.249

No,já byla teď o víkendu na klubové a spec.výstavě mého plemene a sice jsme byli ve třídě sami,ale takové posudky jsem nečekala.Dost mě to nakoplo k dalšímu vystavování.Pejska jsme si brali hlavně na mazlení,ale chtěla jsem vědět,jak by byl hodnocenej a jsem překvapenásmajlík.A podotýkám,že se s nikým z rozhodčích neznámsmajlík

Neregistrovaný uživatel

12.5.2014 11:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.102.28

Dovolím si nesouhlasit smajlík
nejsem majitelka CHS a ani se nijak extra nepohybuji v téhle společnosti.
1. PP pes, kterého jsem si pořídila si vyběhal pár výstav se slušným oceněním. Pak se u něj ale objevila exteriérová vada, proto jsem s ním jezdit přestala (ikdyž by nejspíš prošel i s touto vadou, tak pro mě už "kvalitním" psem prostě není. Takže je z něj pouze domácí mazel smajlík )
Chvíli po něm jsem si pořídila druhého psa, má kvalitní původ. Ten se odmalička velmi dobře umisťuje. A to podotýkám, že ani není z nijak extra známé CHS a já nejsem žádný zkušený handler a psa si vystavuji sama, učím se za pochodu smajlík. Takže to není vždy jen o známostech. Ale samozřejmě už jsme bohužel pár takových podmáznutých výstav také absolvovali....Naštěstí nás to nijak nepoškodilo, i tak jsme se dobře umístili

Psala jsem příspěvek na který jste ragovala a mam stejne zkusenosti jako vy...taky nemáme chovku a na vystavu jedeme pro zabavu a vždy mame krasna hodnoceni ...takze když zrovna nemá rozhodci v kruhu sve kone není důvod proc nehodnotit dobře jiné jedince...ale verte k tomu ze kdyby se v kruhu objevil někdo kdo se v této sfere pohybuje leta ma několik od chovu...znaji se s rozhodcim mají na sebe vazby apod. tak rozhodne budete s hodnocenim za timto psem i kdyby vas byl hezci.....jsem jen pozorovatel....a proste mam tyto zkusenosti...ani proto jsem do chovu nikdy nesla i když jsme na výstavách dostali několik nabídek na pripusteni nasim psem ...protože na tohle proste nemam ostre lokty a neminim si vystavy znepříjemňovat nejakou rivalitou.....proste co vim z doslechu apod...ten kdo chova hodne a pohubeje se v tech vyssich soutěžích tak tam je to hlavne o známostech a penezich.....a za tim si stojim.....

Neregistrovaný uživatel

12.5.2014 11:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.102.28

A jak tu někdo psal ze měli krasne hodnoceni a s rozhodcim se neznaji, ale taky jste spravne napsala ze v kruhu jste byli samy...to je mozna ten důvod....Ja mam zkušenost, ze jednou jsme byli jednim rozhodcim diky tomu ze nebyla silna a zřejmě hlavně znám konkurence ohodnocení V1,BOJ, CAJC a na další vystave mel stejny rozhodci uz svého kone v kruhu....pes vypadal stavbou kostry velikosti lebky apod..daleko od standardu, ale presto ze při první vvystave nas tento rozhodci vychvalil do nebe jako typického predstavitele tohoto plemene zde jsme s timto psem prohrali.....takze asi tak.....

Neregistrovaný uživatel

12.5.2014 12:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.249

A jak tu někdo psal ze měli krasne hodnoceni a s rozhodcim se neznaji, ale taky jste spravne napsala ze v kruhu jste byli samy...to je mozna ten důvod....Ja mam zkušenost, ze jednou jsme byli jednim rozhodcim diky tomu ze nebyla silna a zřejmě hlavně znám konkurence ohodnocení V1,BOJ, CAJC a na další vystave mel stejny rozhodci uz svého kone v kruhu....pes vypadal stavbou kostry velikosti lebky apod..daleko od standardu, ale presto ze při první vvystave nas tento rozhodci vychvalil do nebe jako typického predstavitele tohoto plemene zde jsme s timto psem prohrali.....takze asi tak.....

Hmm,uvidíme,třeba už v životě tyto dva rozhodčí nepotkáme,ale mi říkalo i pár chovatelů,že je pěknej,tak mě taky potěšilismajlík.Teda,jako,že se líbil celkově,tak to mě taky nakoplosmajlík

Neregistrovaný uživatel

12.5.2014 15:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.98.20

Máme prvního PP psa a vystavuji cca dva roky. Psi naší chovatelky jsou úspěšní, ale vystavuje se jich pár. Měla štěňata 2* za deset let. Náš pes je taky úspěšný, i když vytknout se mu určitě něco dá. Je šampionem třech zemí a zrovna teď v sobotu dostal v Rumunsku VD a ani netuším proč, poněvadž rozhodčí neřekl ani slovo, nešáhnul na něj, nechtěl ani postoj a byli jsme venku z kruhu. A to jsme tam byli sami. Druhý den CACIB a BOB a dokončený šampionát. Takže takhle to taky funguje. Potkávali jsme se i se známými chovateli u nás a párkrát jsme je i porazili. Jen jednou jsme dostali VD a fakt nejsem nikomu nijak známá, jsem naprostý začátečník. Takže já bych řekla, že pokud pes vytrvale dostává VD, tak to tak prostě bude i nadále a na V asi nemá. Nepíšete co je to za plemeno. Zkuste zapracovat na předvedení, to dělá opravdu hodně. Já si cením toho, když mi rozhodčí pochválí psa, ale i když pochválí předvedení. Aspoň vidím, že si někdo všímá toho, že se psem pracuju smajlík

Neregistrovaný uživatel

12.5.2014 17:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.11

Jeďte se psem na výstavu , která je vzdálená a bude tam posuzovat cizí rozhodčí. Tam vám psa ohodnotí spravedlivěji?. Samozřejmě, že jet si pro VD do Švédska nebo severního Německa může někoho naštvat, ale alespoň budete vědět, zda máte psa "šikanovaného" nebo prostě na lepší výsledek nemá.

Neregistrovaný uživatel

12.5.2014 23:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.177.233

Dobrý den,

Jaký pak podvod? Výstava psů je jednoduše soutěž krásy, v níž neexistují žádná zcela objektivně změřitelná kritéria. Výsledek není pouze o standardu, ale také o subjektivním vkusu posuzovatele. Známku a pořadí samozějmě ovlivňuje i kvalita předvedení, vzhled handlera a celkový dojem z dvojice člověk + pes. Sebekrásnější zvíře nemá šanci na umístění, pokud jej (a sebe) neumíte "prodat"!

Jestli trvale balancujete mezi známkami V a VD, Váš pes je nejspíš průměrný, +/- odpovídající standardu. Někdy natrefíte na benevolentnějšího rozhodčího, někdy na přísnějšího. Některému se trefujete do vkusu více, jinému méně. Někdy máš Váš pes "svůj den" a předvede se lépe, jindy hůře. Ta tituly to však asi nebude a nemá smysl cítit se dotčeně!

Neregistrovaný uživatel

13.5.2014 06:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.189.210

Jaký pak podvod? Výstava psů je jednoduše soutěž krásy, v níž neexistují žádná zcela objektivně změřitelná kritéria. Výsledek není pouze o standardu, ale také o subjektivním vkusu posuzovatele. Známku a pořadí samozějmě ovlivňuje i kvalita předvedení, vzhled handlera a celkový dojem z dvojice člověk + pes. Sebekrásnější zvíře nemá šanci na umístění, pokud jej (a sebe) neumíte "prodat"!

Jestli trvale balancujete mezi známkami V a VD, Váš pes je nejspíš průměrný, +/- odpovídající standardu. Někdy natrefíte na benevolentnějšího rozhodčího, někdy na přísnějšího. Některému se trefujete do vkusu více, jinému méně. Někdy máš Váš pes "svůj den" a předvede se lépe, jindy hůře. Ta tituly to však asi nebude a nemá smysl cítit se dotčeně!

smajlík

Neregistrovaný uživatel

13.5.2014 09:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.11.162

možná by stačilo popovídat si o vašem psovi s chovatelem, od kterého psa máte. Určitě vám řekne jak vypadá, a když ne on určitě někdo jiný. Já nejsem chovatel, psa jsem si pořizovala pro radost, jednou jsem ho vytáhla na výstavu a chytlo mě to, dostal BOJe, pak ještě 4x, když dospěl a namachrovaně jsem nastoupila do otevřené třídy mezi dospělé psy a dostali jsme VD. ŠOK, trvalo to skoro rok než se dodělal, dnes je několikanásobný šampion . Ovšem nesmí přijet konkurence z okolních zemí, to nemá šanci. A podotýkám, nejsem ani chovatel ani hadler a když koukám na ostatní psy taky mi připadali ze začátku všichni stejní ( stejně ostříhaní, upravení, na dlouhosrstém psovi přece není nic vidět - dnes už ty rozdíli vidím). Ale taky se mi stalo, že mi jedem rozhodčí gratuloval jak mám krásného a psa a přitom mi koukal na k..y smajlík Takže asi tak.

Neregistrovaný uživatel

13.5.2014 09:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.11.162

možná by stačilo popovídat si o vašem psovi s chovatelem, od kterého psa máte. Určitě vám řekne jak vypadá, a když ne on určitě někdo jiný. Já nejsem chovatel, psa jsem si pořizovala pro radost, jednou jsem ho vytáhla na výstavu a chytlo mě to, dostal BOJe, pak ještě 4x, když dospěl a namachrovaně jsem nastoupila do otevřené třídy mezi dospělé psy a dostali jsme VD. ŠOK, trvalo to skoro rok než se dodělal, dnes je několikanásobný šampion . Ovšem nesmí přijet konkurence z okolních zemí, to nemá šanci. A podotýkám, nejsem ani chovatel ani hadler a když koukám na ostatní psy taky mi připadali ze začátku všichni stejní ( stejně ostříhaní, upravení, na dlouhosrstém psovi přece není nic vidět - dnes už ty rozdíli vidím). Ale taky se mi stalo, že mi jedem rozhodčí gratuloval jak mám krásného a psa a přitom mi koukal na k..y smajlík Takže asi tak.

rozdílY samozřejmě smajlík

Neregistrovaný uživatel

13.5.2014 10:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.238.248

jen si uvědomte, že známka VD je velmi dobrá, to neznamená, že by pes byl škaredý nebo měl vážnou vadu, ale znamená to, že nemá vynikajicí exteriér. Známku V by mělo dostat zvíře opravdu odpovídající standartu. U některých plemen pokud přijede rozhodčí ze země původu je VD opravdu ocenění, kterého si chovatelé váží a výbornou dostanou třeba jen 2 psi z 10

Neregistrovaný uživatel

13.5.2014 23:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.220

Dobrý den,

Ono záleží na všem možném, pokud jsou třeba psy podobní, tak zkrátka přednost může dostat majitel psa, který působí "lépe", koneckonců, výstavy jsou zkrátka subjektivní. :/

Ale určitě to neplatí, CHS jsem ještě nedávno neměla a už rok máme doma český junior šampion. Pokud zkrátka opravdu máte psa, který je na to VD a není exteriérově dobrý, tak nemůžete moc nic lepšího čekat. :/

Co jste třeba měli nesmyslného v posudcích?

Neregistrovaný uživatel

14.5.2014 06:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.19.251

Ono záleží na všem možném, pokud jsou třeba psy podobní, tak zkrátka přednost může dostat majitel psa, který působí "lépe", koneckonců, výstavy jsou zkrátka subjektivní. :/

Ale určitě to neplatí, CHS jsem ještě nedávno neměla a už rok máme doma český junior šampion. Pokud zkrátka opravdu máte psa, který je na to VD a není exteriérově dobrý, tak nemůžete moc nic lepšího čekat. :/

Co jste třeba měli nesmyslného v posudcích?

My měli v posudku.....dvouletá fena,hezká hlava,typický představitel plemene,plnochrupá,dobře předvedena,OBĚ VARLATA V ŠOURKU,Vítěz třídy.....dnes již od zesnulého rozhodčího a od jiného na MVP před xxx lety- VD2,r.CAC,v pohodě nám to zapsali do PP.smajlík

Neregistrovaný uživatel

14.5.2014 07:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.218.219

Nemyslím si, že známka VD znamená, že máte exteriérově špatného psa. O víkendu jsem byla na klubové výstavě KCHLS, kde šampióni dostávali VD jak na běžícím pásu. Také se dělo to, že v sobotu dostal VD a v neděli výborná s umístěním. To je potom trochu zvláštní si tu přečíst, jak někdo uvedl, že pokud pes dostane VD, tak na lepší výsledek prostě nemá. Také tam byla fena, která má z mezinárodky CAJCE a oba dny dostala VD. A hlavně, jak tu někdo uvedl, to pouze u nás je VD špatná známka, v zahraničí se normálně rozdávají D a naopak jsou majitelé rádi za VD. Ovšem u hodně početných plemen, jako jsou třeba retrívři si také myslím, že je to trochu o obličeji majitele/chovatele.

Neregistrovaný uživatel

14.5.2014 07:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.11.162

Nemyslím si, že známka VD znamená, že máte exteriérově špatného psa. O víkendu jsem byla na klubové výstavě KCHLS, kde šampióni dostávali VD jak na běžícím pásu. Také se dělo to, že v sobotu dostal VD a v neděli výborná s umístěním. To je potom trochu zvláštní si tu přečíst, jak někdo uvedl, že pokud pes dostane VD, tak na lepší výsledek prostě nemá. Také tam byla fena, která má z mezinárodky CAJCE a oba dny dostala VD. A hlavně, jak tu někdo uvedl, to pouze u nás je VD špatná známka, v zahraničí se normálně rozdávají D a naopak jsou majitelé rádi za VD. Ovšem u hodně početných plemen, jako jsou třeba retrívři si také myslím, že je to trochu o obličeji majitele/chovatele.

no však je reč o známkování u nás, ne v zahraničí, tady se za VD lidi styděj, nenechaj si ho ani zapsat a pokud fena dostává VD opakovaně, od různých rozhodčí, V nedostala asi nikdy, řekla bych, že něco bude špatně na straně vystavujících ne posuzujících.

Neregistrovaný uživatel

3.6.2014 14:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.29

Přikláním se k názoru, že častá VD nejsou známkou korupce rozhodčích, ale kvality psa a/nebo jeho předvedení, které udělá opravdu hodně. Mám doma dva psy, nejsem známý chovatel a starší je ve 3 letech interšampion, mladší vypadá, že bude ještě úspěšnější (jeden je ze stanice, kde se žádné štěně prakticky neukazuje a druhý z A vrhu začínající mladé chovatelky). Jsou rozhodčí, kteří jsou ksichtovní, ale takové během chvíle odhalíte a už na ně nepojedete...
Nechte se na výstavě natočit, nebo i při tréninku doma, ať se na to podívá někdo opravdu zkušený a poví vám, kde je chyba. Nejhorší je plácat se po zádech, jak jsme dobří a že rozhodčí jsou blbci. To nikdy nikoho nikam neposunulo...objektivní kritika je potřeba, aby se z ní člověk poučil a mohl se zlepšit smajlík

Neregistrovaný uživatel

4.6.2014 09:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.206.33

Je to jak kdy. Ale ve většině případů co chodíme na výstavy a nebylo jich málo, se posuzuje pes, ne majitel. Nemám žádnou slavnou CHS a přesto fenečka je JCH, CH, GCH ČR, JCH, CH Rakouska a CH GCH Slovenska.

Neregistrovaný uživatel

4.6.2014 10:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.163.195

Se svou první fenkou jsem v době, kdy jsem ještě neměla CHS vyhrála spoustu výstav, několikrát dostala titul BOB a v 11ti měsících převálcovala i psy, což je na mladou fenu obrovský úspěch (jedná se o velké plemeno), tenkrát jsme skončili i jako BIG 3 na mezinárodce v Praze. Jsou ale rozhodší o kterých po těch letech vím, že nemá cenu na ně jezdit, protože např. nemají rádi barvu, kterou má můj pes.
Samozřejmě jsem zažila i zklamání, kdy jsme byli třeba V3 - protože zrovna byla v línání (což mě tedy vždy naštve, protože je to přirozený proces a když mám chlupatýho psa, tak je jasný, že v létě líná). Je tedy fakt, že VD nikdy nedostala, je to opravdu téměř dokonalá fena.
Dokonce jsem zažila i to, že jsme skončili na druhém místě a před námi o dost horší pes, jen proto, že jsem měla menší prsa než panička onoho vítěze.
Není to tedy tak, že všichni rozhodčí rozhodují podle druhého konce vodítka, není to tak vždy
a asi taky záleží, jaké je to plemeno.

Neregistrovaný uživatel

4.6.2014 15:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.3.213

určitě posuzuje dobřesmajlíkkaždý rok ,když je u nás výstava jsem uprostřed kruhu a zapisujeme výsledky.Co je to za psa rozhodčí ani neví.Ty výkonnostní knížky se mu dávají podepsat a on je v ruce vůbec nemá.Natož aby si listoval co je to za psa.smajlík

Neregistrovaný uživatel

4.6.2014 19:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.41

určitě posuzuje dobřesmajlíkkaždý rok ,když je u nás výstava jsem uprostřed kruhu a zapisujeme výsledky.Co je to za psa rozhodčí ani neví.Ty výkonnostní knížky se mu dávají podepsat a on je v ruce vůbec nemá.Natož aby si listoval co je to za psa.smajlík

Nemáte celkom pravdu, poznám jednu rozhodkyňu a tá má vo svojom plemene taký prehľad, že 90% psov už pozná a to nie len u nás, ale aj v okolitých krajinách. Občas nechápem, ale dokáže povedať po akom psovi je ten a ten jedinec lebo sa na neho podobá. Ja to nevidím ani náhodou.
Niečo iné bude zahraničný rozhodca a moja skúsenosť je taká, že radšej chodím práve na tých zahraničných. Ale výsledok je často aj o predvedení psa a na to sa často zabúda, aspoň na čo ma ona upozornila, že nestačí, že je zviera exteriérovo pekné, ak sa "sused" lepšie postaví a prevedie lepšie v pohybe, rozhodca dá s veľkou pravdepodobnosťou titul jemu.

Neregistrovaný uživatel

4.6.2014 19:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.30

Nemáte celkom pravdu, poznám jednu rozhodkyňu a tá má vo svojom plemene taký prehľad, že 90% psov už pozná a to nie len u nás, ale aj v okolitých krajinách. Občas nechápem, ale dokáže povedať po akom psovi je ten a ten jedinec lebo sa na neho podobá. Ja to nevidím ani náhodou.
Niečo iné bude zahraničný rozhodca a moja skúsenosť je taká, že radšej chodím práve na tých zahraničných. Ale výsledok je často aj o predvedení psa a na to sa často zabúda, aspoň na čo ma ona upozornila, že nestačí, že je zviera exteriérovo pekné, ak sa "sused" lepšie postaví a prevedie lepšie v pohybe, rozhodca dá s veľkou pravdepodobnosťou titul jemu.

Ano, pokud máte ve svém plemeni přehled, tak kolikrát poznáte psa na první pohled a nemusíte vidět PP, ale i linii a z které chovky psi jsou. Vím, jak to chodí v kruhu. Několikrát jsme výstavy pořádali a věřte, že psy z určitých chovek, i jednotlivé psy poznáte. Zvlášť, pokud se jedná o zavedenou chovku, či o psa, s nímž majitel sjezdil vícero výstav.

Správný posuzovatel by měl být nestranný, ale bohužel to taky neplatí všude.

Neregistrovaný uživatel

4.6.2014 19:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.30

Samozřejmě taky hodně záleží i na způsobu předvedení psa.

Neregistrovaný uživatel

4.6.2014 22:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.32

Mne sa akurát pred nedávnom stalo, že s mladou sukou som jeden deň vyhrala v triede, dostala CAJCa a druhý deň bola blbá rozbláznil mi ju jeden pes a na kruhu sa vrtela a nechcela pekne stáť a odišli sme s VD3. Pritom na kruhu boli po oba dni tie isté štyri sučky smajlík
A úplne vtipné bolo to, že vyhrala sučka ktorú deň predtým vylúčili z kruhu že je nevhodná do chovu kvôli zlým zubom smajlík

Neregistrovaný uživatel

4.6.2014 22:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.39.151

Samozřejmě taky hodně záleží i na způsobu předvedení psa.

Mám psa který je vždycky oceněný CACIB, nechala jsem ho předvést synovi, aby se naučil se psem běhat a ejhle. Předvedení bylo tak mizerný, že jsem se špatnou známkou za umístění musela také souhlasit. Motali se jako nudle v bandě. Je to o předvedení.

Neregistrovaný uživatel

4.6.2014 23:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.111.104

Je to jak kdy. Ale ve většině případů co chodíme na výstavy a nebylo jich málo, se posuzuje pes, ne majitel. Nemám žádnou slavnou CHS a přesto fenečka je JCH, CH, GCH ČR, JCH, CH Rakouska a CH GCH Slovenska.

Můžu se zeptat na počet jedinců vašeho plemene na výstavě? A kolik soupeřů měla na výstavách vaše fenka v kruhu?

Neregistrovaný uživatel

5.6.2014 10:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.163.195

Mám psa který je vždycky oceněný CACIB, nechala jsem ho předvést synovi, aby se naučil se psem běhat a ejhle. Předvedení bylo tak mizerný, že jsem se špatnou známkou za umístění musela také souhlasit. Motali se jako nudle v bandě. Je to o předvedení.

tak jasný, předvedení je základ! i když jednou se mi stalo, tuším snad ve třídě mladých, kdy to moje poblázněné tele dělalo takový blbiny, že jsem si říkala, že snad musíme vyletět - při běhu na mě skákal a zakusoval se mi do ramene, myslel, že je to hra. Rozhodčí teda kroutil hlavou, trochu nám vynadal, že tohle dělat nesmí, ale nemohl si pomoct, byl jím tak unešen, že ten můj jeliman nakonec dostal BOB a pak byl i BIGsmajlík

Neregistrovaný uživatel

5.6.2014 16:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.136

Před dvěma lety jsem si koupila fenečku z druhého vrhu chovatele. Tedy žádný dlouholetý známí chovatel. Loni jsme byli na první výstavě klubu a viděla jsem všechny lidi poprvé v životě (i rozhodčí). Na výstavě jsme získali 2x BOJe a dokonce i BOBa (a to jsme porazili i interšampiona). Letos jsme jeli také a získali jsme Klubového vítěze, vítěze speciální výstavy a opět BOBa a toho nám dala dokonce rozhodčí ze zahraničí.
Mám registrovanou chovatelskou stanici. Jak prosím Vás souvisí chovatelská stanice s výstavami smajlík? .

Neregistrovaný uživatel

5.6.2014 22:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.241.203

Já nepochopím, že ještě dneska někdo může tak hystericky řešit výstavy. Proboha, vzpamatujte se, národe kynologický vždyt výstavy už jsou tak naprosto zprofanované, že nějaký titul Bob, BOS, Boj už nemůže snad nikoho vzrušit! Výstav je mraky, každý víkend, na každém rohu - 21 cacibovek a k tomu nějakých 15 cacovek, to dneska šampionát může dostat kdejaký průměrný pes, jehož majitel je švihlý (rozuměj ambiciózní) a má na to prachy je sypat do startovného a do benzínu.

Neregistrovaný uživatel

5.6.2014 22:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Já nepochopím, že ještě dneska někdo může tak hystericky řešit výstavy. Proboha, vzpamatujte se, národe kynologický vždyt výstavy už jsou tak naprosto zprofanované, že nějaký titul Bob, BOS, Boj už nemůže snad nikoho vzrušit! Výstav je mraky, každý víkend, na každém rohu - 21 cacibovek a k tomu nějakých 15 cacovek, to dneska šampionát může dostat kdejaký průměrný pes, jehož majitel je švihlý (rozuměj ambiciózní) a má na to prachy je sypat do startovného a do benzínu.

a v Rumunsku, Bosně a Hercegovině nebo Montenegro dokonce i ten hluboce podprůměrnýsmajlík

Neregistrovaný uživatel

5.6.2014 22:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.241.203

a v Rumunsku, Bosně a Hercegovině nebo Montenegro dokonce i ten hluboce podprůměrnýsmajlík

jasněěě :)) tam se pořádají dokonce autobusové zájezdy jak důchodci za vlněnýma dekama. A striktní požadavék zní - "jedna fena a jedne pes od jednoho plemene, abysme si nekonkurovali"........to už je fakt úchylnost......smajlík

Neregistrovaný uživatel

6.6.2014 06:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.95.237

Jezdíme na výstavy a Chs nemáme asi ze 13 výstav 10x umístění s titulem..Ani jednoho rozhodčího jsem předtím v životě neviděl..
Myslím že je to hodně o vkusu rozhodčího a předvedení psa...

Neregistrovaný uživatel

6.6.2014 06:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.95.237

Pěkná a pravdivá odpověd..smajlík

Neregistrovaný uživatel

6.6.2014 06:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.95.237

My jsme na mezinárodní v německu porazili ve třídě mladých 86 psů čili V1, BOJ a BOB..
Na jiné asi 66psů jsme měli V3..A vůbec nic to neznamená..každý by chtěl pokaždé vyhrát..
Ale pes nad kterým jsme jednou vyhráli nás na jiné výstavě porazil..vkus rozhodčího a předvedení
dělá svoje.
Neznamená že jednou vyhraju tak se můj hafan musí umístit pokaždé..

Neregistrovaný uživatel

6.6.2014 06:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.95.237

Souhlasím s Vámi...smajlík

Neregistrovaný uživatel

6.6.2014 06:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.95.237

Přesnésmajlík

Budějčák

19.8.2017 23:33
Budějčák

XXX.XXX.43.139

Já mám zlaťáka a jako chlap zřejmě nemám šanci v kruhu, kde je pět holek. Navíc s hafanama, kteří mají přes 60 cm a 40 kg smajlík
Co mě fakt zarazilo, když se rozhodčímu napovídalo, co který pes vyhrál. Každopádně u nás na jihu vyhrávají stále titíž, byť občas přijedou i velice krásní psi.

20.8.2017 07:45
sisi58

XXX.XXX.191.1

Budějčák napsal(a):
Já mám zlaťáka a jako chlap zřejmě nemám šanci v kruhu, kde je pět holek. Navíc s hafanama, kteří mají přes 60 cm a 40 kg smajlík
Co mě fakt zarazilo, když se rozhodčímu napovídalo, co který pes vyhrál. Každopádně u nás na jihu vyhrávají stále titíž, byť občas přijedou i velice krásní psi.

Normální stav, bohužel.
A nejen u psů.

20.8.2017 09:02
Edánek

XXX.XXX.135.72

Dobrý den,

...moje známá chovatelka tvrdí, že šampiona nikdo nikomu neprodá, toho si prostě člověk musí vychovat sám...

20.8.2017 09:08
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Kdysi dááávno jsme také objeli pár výstav, pokud posuzoval český rozhodčí, fena dostala vždy VD za chybějící zub - přestože její standard plnochrupost nepožaduje. Když byl rozhodčí z ciziny, byla vždy Výborná, první, druhá, třetí, nějaký ten resCAC, CAC atd... Ale je fakt, že pokud byl v kruhu "známý" chovatel (spíš chovatelka tak bylo předem jasné, kdo odnese všechny tituly u psů i fen, ať zvíře vypadalo jakkoli...

20.8.2017 09:20
Zdenda1987

XXX.XXX.117.206

Ale to je přeci známá věc.. však to stejné funguje u zkoušek lovecké upotřebitelnosti.. záleží kdo psa vede a od koho je.. a pak možná někde vzadu co ten pes umí.. To je a bude všude tam, kde posuzují lidé...

Quentinek

20.8.2017 12:33
Quentinek

XXX.XXX.0.78

Mno nevím, já mám malého knírače, kupovaného z nepříliš výstavně známé a úspěšné chovatelské stanice.
Kupovali jsme jej jako mazlíčka "na gauč", bez jakýchkoliv výstavních ambicí...pak nás na jedné z akcí, kde jsme byli jako diváci "na socializaci" přesvědčili, že je pěkný, ať zkusíme výstavy..
Tak jsme (předesílám bez jakýchkoliv předešlých zkušeností a známostí - psy jsme předtím nikdy nevystavovali) to zkusili..
Dnes má náš téměř 3 letý vousatý kamarád 11 šampionátů a grandšampionátů (a žádné Černé Hory atp., ale Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko...má několik grandšampionátů a je i majitelem šampionátu mezinárodního..), chybí mu jen jeden titul a bude i šampionem rakouským.., má i několik BIS je mutiBOB, BOS...)
Jezdili jsme napříč všemi rozhodčími, ať to byl pan Václavík atp..nikoho jsme neznali, nikdo neznal nás... a dařilo se...
A není "benzinovým šampionem", ze 44 výstav, kterých se zúčastnil, dostal pouze 2x V2, jinak vždy V1 s titulem i nejvyšším jako BOB nebo BOS...

Je třeba se toho hlavně nebát a pokud se Vám podaří pejska naučit pěkně předvádět v kruhu a pes je pěkný, je úspěch téměř zaručen :)

Samozřejmě, že o "ksichtech" je to taky, jako ve všem, ale jak vidíte na našem případě, není to až tak tragické..Důležité je, si přiznat chyby svého psa...Dokonalý opravdu není nikdo :)

Tak hodně štěstí na výstavách s Vašimi pejsky :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.8.2017 14:21

Na něco se neúspěch svést musí...

20.8.2017 14:37

U nás tedy nejčastěji vyhrávají opravdu hezcí psi. Potažmo hezcí psi s perfektně zvládnutým předvedením, které velké a známé chovky, co hodně vystavují, samozřejmě umí, tj. je obvyklé, že se jejich psi dobře umisťují. Sice sem tam nějaký rozhodčí trochu zamíchá kartami, ale je to o subjektivním pohledu jednotlivce. U nás by to taky k něčemu bylo, kdyby se mi pes uměl chovat v kruhu. Ale paničku bez výstavních ambic to nebavilo, jeho ostatně taky moc ne, tak jsem se nikdy nevztekala, že není první. My radši sport.

Magda4

15.2.2020 21:47
Magda4

XXX.XXX.50.6

Byli jsme na mnoha výstavách. Setkala jsem se s tím,že malokdo posuzuje psa,fenu, objektivně. Vyhrávají ti stejní, už je to do očí bijící. Známé chovne stanice , přátelé rozhodčích, nebo feny a psi od poradkyň chovu atd.
Není to fér vůči ostatním. V té rase kterou máme my je to do očí bijící.

15.2.2020 21:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já mám taky pocit, že posuzování psů na výstavách není moc objektivní a vlastně ani být nemůže - i v rámci standardu jsou třeba jiné "typy" a každému se líbí něco jiného. U našeho plemene je zase třeba známé, který rozhodčí preferuje jakou barvu - spousta chovatelů si výstavy vybírá prostě podle rozhodčích (případně třídy) . Zítra jedeme na výstavu a taky jsem dostala doporučení, do jaké třídy se přihlásit, podle toho jakou barvu rozhodčí preferuje.

Třeba co jsem byla před rokem na výstavě, tak vyhrál pes, který se moc lidem nelíbil a byl prostě úplně jiný než ostatní psi. Je pravda, že byl teda fakt pěkně předvedenej, ale to by stačit nemělo. No a zase pokud to bude úplně nádhernej top pes, ale předvedení nebude nic moc, tak se asi taky neumístí. Jenže co je "top" pes - dle mě to ani v rámci jednoho plemene nejde objektivně říct.

15.2.2020 22:18
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Magda4 napsal(a):
Byli jsme na mnoha výstavách. Setkala jsem se s tím,že malokdo posuzuje psa,fenu, objektivně. Vyhrávají ti stejní, už je to do očí bijící. Známé chovne stanice , přátelé rozhodčích, nebo feny a psi od poradkyň chovu atd.
Není to fér vůči ostatním. V té rase kterou máme my je to do očí bijící.

U našeho plemene je to taky do očí bijící, tak jezdíme jen do zahraničí - ono to dneska výjde cenově nastejno

17.2.2020 10:23
tero

XXX.XXX.236.207

Pokud budete pořád jen nadávat v ústraní, tak se nic nezmění. Proč tady přímo nenapíšete o jaké plemeno a klub se jedná a taky jméno rozhodčího.Nebo se bojíte špatného hodnocení vašeho psa jako pomsty?

17.2.2020 11:16

Posuzování na výstavě není a nemůže být úplně objektivní. Každý rozhodčí posuzuje subjektivně, tak, jak psa vidí on, ale samozřejmě v rámci platného standardu. A tak je možné, že některý rozhodčí preferuje např. lehčí typ, jiný rozhodčí těžší typ. Při posuzování hraje roli i kvalita předvedení. Sebelepší pes, který se nepředvádí, respektive psovod ho nedokáže předvést, ztrácí "body". A naopak výborně předvedený průměrný pes, jehož psovod dokáže předvedením zdůraznit a vyzdvihnout jeho přednosti, může dosáhnout na lepší hodnocení, než hůře předvedený šampion.

17.2.2020 11:42
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

tero napsal(a):
Pokud budete pořád jen nadávat v ústraní, tak se nic nezmění. Proč tady přímo nenapíšete o jaké plemeno a klub se jedná a taky jméno rozhodčího.Nebo se bojíte špatného hodnocení vašeho psa jako pomsty?

Na každé výstavě posuzuje jiný rozhodčí, a krom klubovych a speciálek je nepořádá klub.
Pokud je delegovaný zahraniční rozhodčí, tak nebývá problém, ale v ČR je takový nepěkný trend měnit rozhodčí na poslední chvíli - takže přihlásíte třeba na Maďara nebo Fina, a 14 dní před výstavou zjistíte, že bude posuzovat nějakej českej ksichtař

17.2.2020 11:54
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Co myslíte tím "ksichtar"? Že posuzuje podle "ksichtu" majitele? 😀. Protože přesně to tvrdí chovatele "naseho" plemene o českých rozhodčích. My jsme v neděli byli na klubovce, přihlásili jsme se na UK rozhodčího a ten taky posuzoval. Ale co si vzpomínám, tak na předešlé výstavě co jsme byli, tak se změnil rozhodčí v době, kdy už bylo po uzávěrce a byli jsme přihlášení.

17.2.2020 12:21
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

marcelaamax napsal(a):
Co myslíte tím "ksichtar"? Že posuzuje podle "ksichtu" majitele? 😀. Protože přesně to tvrdí chovatele "naseho" plemene o českých rozhodčích. My jsme v neděli byli na klubovce, přihlásili jsme se na UK rozhodčího a ten taky posuzoval. Ale co si vzpomínám, tak na předešlé výstavě co jsme byli, tak se změnil rozhodčí v době, kdy už bylo po uzávěrce a byli jsme přihlášení.

Ano, ksichtař = podle ksichtu (popř. i jiných partií)

Já už v čechach svý psy nevystavuju, tak nevím, jestli se neco nezměnilo k lepšímu, ale pár let zpátky to byl běžný úkaz českých výstav, že na poslední chvíli měnili zahraniční rozhodčí za čechy (a prý o tom, že jsou sem napsaní, ti zahr. rozhodčí ani nevěděli - bylo to jen na nalákání vystavovatelů)

17.2.2020 12:58

Nezlobte se, ale mě tady ty stesky - ksichtař, výměna rozhodčích, atd. - přijdou tak trochu jako kyselé hrozny...
Já jsem se setkala téměř vždy s korektním posuzováním, a i když jsem byla někdy zklamaná, tak s odstupem času jsem musela dát rozhodčímu za pravdu. Jen jednou jsem se ohradila přímo ve výstavním kruhu, když rakouská rozhodčí tvrdila, že mému psovi chybí zub. Nedala jsem se, počítaly jsme spolu a zjistila, že nechybí. Kdybych jí nerozuměla, nebo se bála ozvat, měl by to v posudku.

17.2.2020 13:04
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.24.187

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nezlobte se, ale mě tady ty stesky - ksichtař, výměna rozhodčích, atd. - přijdou tak trochu jako kyselé hrozny...
Já jsem se setkala téměř vždy s korektním posuzováním, a i když jsem byla někdy zklamaná, tak s odstupem času jsem musela dát rozhodčímu za pravdu. Jen jednou jsem se ohradila přímo ve výstavním kruhu, když rakouská rozhodčí tvrdila, že mému psovi chybí zub. Nedala jsem se, počítaly jsme spolu a zjistila, že nechybí. Kdybych jí nerozuměla, nebo se bála ozvat, měl by to v posudku.

Ty změny rozhodčích po uzávěrce jsou dost oprávněný stesky - když si jdete dát steak, a přinesou Vám chleba s máslem, tak taky nebudete jásat.

17.2.2020 13:06
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já jsem začátečník a laik, co se výstav týče. Byli jsme na výstavě třikrát - vždycky jsem byla s posudkem spokojená - jednou jsme měli VN3, pak VD, ale s pěkným posudkem, teď V.

Ale spousta chovatelů říká, že české rozhodčí berou jen jako nutnost k uchovnění - když potřebují, jinak na ně nejezdí.

tentokrát to teda byl UK rozhodčí, ale u některých posudků jsem se podivila i já - když třeba feně ze stejného vrhu jako je moje fena dal VD a do posudku napsal, že má malou hlavu. Ta fena má hlavu určitě větší než moje fena a celkově i oproti ostatním prostě velkou . A to neberu v potaz, že byla krásně předvedena profesionální hendlerkou. Ale tady to byl teda zahraniční rozhodčí...To jen k tomu posuzování.

17.2.2020 13:09

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Ty změny rozhodčích po uzávěrce jsou dost oprávněný stesky - když si jdete dát steak, a přinesou Vám chleba s máslem, tak taky nebudete jásat.

To určitě. Nevím, jak moc se to děje na nižších typech výstav, ale na mezinárodkách moc ne. Někdy se něco stane - výstavy a rozhodčí se domlouvají dopředu i rok, a vždycky se může něco stát, pro co se rozhodčí nemůže dostavit. A pak se nahrazuje tím, který je k dispozici. Nekývne každý - třeba ani nemůže, na výstavě jsou posuzováni jeho psi, a kdyby kývl, že bude posuzovat, bylo by to porušení výstavního řádu(?) - prostě pravidel.

17.2.2020 13:13

marcelaamax napsal(a):
Já jsem začátečník a laik, co se výstav týče. Byli jsme na výstavě třikrát - vždycky jsem byla s posudkem spokojená - jednou jsme měli VN3, pak VD, ale s pěkným posudkem, teď V.

Ale spousta chovatelů říká, že české rozhodčí berou jen jako nutnost k uchovnění - když potřebují, jinak na ně nejezdí.

tentokrát to teda byl UK rozhodčí, ale u některých posudků jsem se podivila i já - když třeba feně ze stejného vrhu jako je moje fena dal VD a do posudku napsal, že má malou hlavu. Ta fena má hlavu určitě větší než moje fena a celkově i oproti ostatním prostě velkou . A to neberu v potaz, že byla krásně předvedena profesionální hendlerkou. Ale tady to byl teda zahraniční rozhodčí...To jen k tomu posuzování.

To je to subjektivní posuzování... víc k tomu nelze říct.

Kynologie v ČR je v podstatě malý rybníček, a když jezdíte po výstavách častěji, víte, jak který rozhodčí posuzuje, na co klade důraz, jaký typ preferuje, atd. A někdy může při rozhodování hrát roli i kdo drží vodítko... je to o lidech.

17.2.2020 13:18
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.24.187

To určitě. Nevím, jak moc se to děje na nižších typech výstav, ale na mezinárodkách moc ne. Někdy se něco stane - výstavy a rozhodčí se domlouvají dopředu i rok, a vždycky se může něco stát, pro co se rozhodčí nemůže dostavit. A pak se nahrazuje tím, který je k dispozici. Nekývne každý - třeba ani nemůže, na výstavě jsou posuzováni jeho psi, a kdyby kývl, že bude posuzovat, bylo by to porušení výstavního řádu(?) - prostě pravidel.

Na nižší typy výstav se nezvou zahraniční rozhodčí

17.2.2020 13:20

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Na nižší typy výstav se nezvou zahraniční rozhodčí

Ale zvou, na speciálky i klubovky, třeba...

17.2.2020 13:37
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.22.9

Ale zvou, na speciálky i klubovky, třeba...

Na speciálkách a klubovkách změny většinou nebývají, protože tam si zve rozhodčí klub, a hlavně to nejsou výstavy nižšího typu - ocenění z klubovky má mnohem větší váhu než z mezinárodky.

17.2.2020 13:59

Na dvou klubových výstavách v jednom roce, na jedné V1, na druhé rozhodčí řekl : vy toho psa rok krmte a přijďte za rok ( nebyl to můj pes ).

17.2.2020 14:14

Na dvou klubových výstavách v jednom roce, na jedné V1, na druhé rozhodčí řekl : vy toho psa rok krmte a přijďte za rok ( nebyl to můj pes ).

Stejný rozhodčí?

17.2.2020 15:24
tero

XXX.XXX.237.0

Jednou se rozhodčí rozhodovala mezi naší fenou a jinou. Byli jsme nakonec druzí, ta naše údajně nesla kratší dobu ocásek nahoru. I taková drobnost někdy rozhodne.

17.2.2020 17:08
Dája6

XXX.XXX.97.195

Jednou na výstavě jsme dostaly v dubnu V1, CAC a BOB. V červunu další výstava a s tím samým posuzovatelem co jsme ho měly v dubnu, dostaly jsme od něho V3
Dája

17.2.2020 17:36
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.22.9

Dája6 napsal(a):
Jednou na výstavě jsme dostaly v dubnu V1, CAC a BOB. V červunu další výstava a s tím samým posuzovatelem co jsme ho měly v dubnu, dostaly jsme od něho V3
Dája

Tak tam záleží i na konkurenci - pokud je to porad ve stejné známce, tak je to v normě

17.2.2020 18:12
Dája6

XXX.XXX.97.195

Určitě máte pravdu, ale všichni jsme byli svědky toho, že pán byl hodně dobrý kamarád posuzovatele a ano byl první 🤫
Dája

neverend

17.2.2020 18:30
neverend

XXX.XXX.213.247

Tohle přesně říkala i moje teta,která kdysi jezdila takhle po výstavách se středoasiaty a nějak kolem roku 2000 to zabalila už celkově.Já sám nikdy nic nevystavoval a jen co jsem tak u kávy zaslechl.Proto mě berte s rezervou prosím.Ani nevím co to je Cacib nebo jak to říkala?😀

17.2.2020 18:36

Stejný rozhodčí?

Ne, chtěla jsem tím demonstrovat, že co rozhodčí, to názor. Jeden si myslel, že nejlepší jsou psí twigy, druhý měl názor opačný.

17.2.2020 18:41

Už jsem to tu jednou psala. Je to tedy už cca 10 let, na Duocacibu v krátkosrstých koliích špatně nastoupila majitelka do kruhu a jejího jedince posoudil rozhodčí s opačným pohlavím. Byl z toho pak docela zmatek a přemýšleli, jak z toho ven.

17.2.2020 18:44

Dája6 napsal(a):
Dája

Klidně se stává, že na DUO CACIB, nebo prostě na jiných víkendových dvojvýstavách (dvě komplet mezinárodky - jedna v sobotu, druhá v neděli), má pes jinou známku, viděla jsem i jeden den V, druhý den VD. Záleží na mnoha faktorech - nejen na posuzovateli, který je každý den jiný, ale i na tom, jak se pes předvádí, a jaká je v kruhu konkurence.
A V1 a V3 v rozmezí dvou měsíců není vůbec nic proti ničemu a nic špatného. Vždyť je to v obou případech nejvyšší známka s pořadím! To, že pes dostane na jedné výstavě titul, ještě neznamená, že ho dostane i na další výstavě. Já bych to svádění na kamarádíčkování vystavovatele úspěšnějšího psa s rozhodčím brala s velkou rezervou.

17.2.2020 18:44

Ne, chtěla jsem tím demonstrovat, že co rozhodčí, to názor. Jeden si myslel, že nejlepší jsou psí twigy, druhý měl názor opačný.

No ale to tak je...

17.2.2020 18:50

Už jsem to tu jednou psala. Je to tedy už cca 10 let, na Duocacibu v krátkosrstých koliích špatně nastoupila majitelka do kruhu a jejího jedince posoudil rozhodčí s opačným pohlavím. Byl z toho pak docela zmatek a přemýšleli, jak z toho ven.

To se těžko chápe. Určitě nastoupila se psem do fen, opačně by to zjistili při kontrole varlat...

17.2.2020 18:55

No ale to tak je...

Však nic jiného jsem říct nechtěla.
Víc mě udivilo, když kdysi zvítězila fena ( pracovní plemeno, tenkrát ještě do chovu nutná zkouška ), kterou majitelka v kruhu nosila - to mi přišlo zvláštní.

17.2.2020 18:56

Však nic jiného jsem říct nechtěla.
Víc mě udivilo, když kdysi zvítězila fena ( pracovní plemeno, tenkrát ještě do chovu nutná zkouška ), kterou majitelka v kruhu nosila - to mi přišlo zvláštní.

Cože? Co to bylo za plemeno?

17.2.2020 18:58

Klidně se stává, že na DUO CACIB, nebo prostě na jiných víkendových dvojvýstavách (dvě komplet mezinárodky - jedna v sobotu, druhá v neděli), má pes jinou známku, viděla jsem i jeden den V, druhý den VD. Záleží na mnoha faktorech - nejen na posuzovateli, který je každý den jiný, ale i na tom, jak se pes předvádí, a jaká je v kruhu konkurence.
A V1 a V3 v rozmezí dvou měsíců není vůbec nic proti ničemu a nic špatného. Vždyť je to v obou případech nejvyšší známka s pořadím! To, že pes dostane na jedné výstavě titul, ještě neznamená, že ho dostane i na další výstavě. Já bych to svádění na kamarádíčkování vystavovatele úspěšnějšího psa s rozhodčím brala s velkou rezervou.

Tak jsme to měli na DUO CACIB letos my. První den český posuzovatel, VD ale pěkný posudek, druhý den V3, zahraniční posuzovatel, psem byl nadšený.

Psova matka, první den VD, druhý den V4, opět posuzovatel nadšen, nejstarší mezi vystavovanymi fenami a ve vynikající kondici.

Ale viděla jsem i rozdíl v posuzovatelich, první se podíval na zuby koule a chtěl předvést klus na linii a v kruhu. Přitom v půlce posuzování naší třídy (třída mladých) za nim do kruhu přišli nějací známí a vykecavali tam, poměrně dlouho. To mi přišlo minimálně neslušné vůči vystavujicim, myslím, že pokecat si mohl i po třídě.
Druhý den si posuzovatel každého psa prohmatal, chtěl videt postoj, postoj po běhu, každému psovi věnoval dobrých 10 minut. Takže osobně je pro mě druhý den podstatnější než první, a těší mě, že právě u peclivejsiho posuzovatele měl pěknějsi znamku.

17.2.2020 18:59
lupus4

XXX.XXX.205.61

To se těžko chápe. Určitě nastoupila se psem do fen, opačně by to zjistili při kontrole varlat...

tak to musel mít fakt "samčí" výraz

Za mne nejhorší rozhodčí jsou ti "na všechna plemena"...
A nejlepší specialisté na tu kterou skupinu...
Cennější je titul z klubovky, kde bývá ta nej konkurence (nebo by alespoň měla být), než CACIB kde byli 3...
Ale vše je jen o lidech

17.2.2020 19:01

Střední knírač. Bylo tam v kruhu hafo fen, takže kruh dost velký, Majitelka fenu nesla a na zem ji dávala, až když míjely rozhodčího, prošly a zas ji vzala na ruce.
Já nerozporuji, že by nebyla nejkrásnější, ale to, že majitelku vůbec napadlo ji v kruhu nosit - to mě zarazilo.

17.2.2020 19:13

Střední knírač. Bylo tam v kruhu hafo fen, takže kruh dost velký, Majitelka fenu nesla a na zem ji dávala, až když míjely rozhodčího, prošly a zas ji vzala na ruce.
Já nerozporuji, že by nebyla nejkrásnější, ale to, že majitelku vůbec napadlo ji v kruhu nosit - to mě zarazilo.

To je velice divné. Něco takového jsem nikdy nezažila. Ostatní vystavovatelé v kruhu se neohradili?

17.2.2020 19:18

To je velice divné. Něco takového jsem nikdy nezažila. Ostatní vystavovatelé v kruhu se neohradili?

Neohradili, já určitě ne a o ostatních nevím - a je to dávno.

17.2.2020 19:59
Dasvo

XXX.XXX.250.72

„...ocenění z klubovky má mnohem větší váhu než z mezinárodky...“

To ovšem platí pouze v případě, že klub na tyto výstavy zve rozhodčí, jejichž slovo má nějakou relevanci! Jsou ale kluby, jejichž klubové akce posuzují stále dokola titíž čeští rozhodčí, dovedeno ad absurdum funkcionáři pořádajícího klubu. Kdo tam vyhrává, je asi vcelku jasné.
Potom je ale hodně zajímavé sledovat výsledky z mezinárodních výstav, které posuzují nezávislí rozhodčí bez klubových vazeb. A takové výstavy mají (aspoň pro mě) taky podstatně větší vypovídací hodnotu.

17.2.2020 20:08
lupus4

XXX.XXX.205.61

Jsou ale kluby, jejichž klubové akce posuzují stále dokola titíž čeští rozhodčí, dovedeno ad absurdum funkcionáři pořádajícího klubu.

nevím jak teď, ale za mne nesměl rozhodčí posuzovat své odchovy...
Slušný kluby zvou většinou zahraničního posuzovatele, ale jak říkám je to o lidech a jejich míře "kompenzace vlastní obyčejnosti" ...

17.2.2020 20:17
Dája6

XXX.XXX.97.195

lupus4 napsal(a):
Jsou ale kluby, jejichž klubové akce posuzují stále dokola titíž čeští rozhodčí, dovedeno ad absurdum funkcionáři pořádajícího klubu.

Slušný kluby zvou většinou zahraničního posuzovatele, ale jak říkám je to o lidech a jejich míře "kompenzace vlastní obyčejnosti" ...

Tak tohle už opravdu neplatí. Dokonce si udělají zkoušky na posuzovatele a jezdí i na výstavy a kdo vyhraje? Jasně můj odchov.
Nejezdím už na výstavy protože nemám na to psa, ale ráda jsem vystavovala a ráda jsem se pochlubila, když bylo čím😜
Dája

17.2.2020 20:34

V roce 2009 jsem se byla podívat na klubové výstavě kníračů v Mladé Boleslavi. Pěkné výstaviště, dříve docela prestižní záležitost.
V roce 2009 - bída a utrpení. Zmatky, nekázeň, přítelíčkování.....
Zvolání jako : "Kde je ten franta ?, kouří venku, to je vů.l, má být v kruhu", sem tam přes kruhy proběhl pes, kterého někdo zapomněl držet.....a pod.

17.2.2020 20:35
marcelaamax

XXX.XXX.18.146

lupus4 napsal(a):

My jsme měli teď na klubovce rozhodčí že země původu (UK). Loni jsem byla v Mladé Boleslavi na národní výstavě (nebo mezinárodní 🤔), to bych kecala a tam sice neposuzoval český rozhodčí, ale Slovák. V obou případech bylo v naší třídě dost fen (teď 28, předtím podobně) a celkový přístup byl odlišný. Ale nevím, zda to byl rozdíl klubovka X národní, nebo český X zahraniční rozhdoci, nebo jestli to bylo jen o konkrétním člověku.

Na té narodce to bylo takové celé uspěchané, nepřišlo mi, že by rozhodčí každému psovi věnoval dost času. Na klubovce úplný opak. Tam každého psa fakt posuzoval dlouho a pečlivě.

17.2.2020 23:48
Evv

XXX.XXX.63.174

Dasvo napsal(a):
„...ocenění z klubovky má mnohem větší váhu než z mezinárodky...“

To ovšem platí pouze v případě, že klub na tyto výstavy zve rozhodčí, jejichž slovo má nějakou relevanci! Jsou ale kluby, jejichž klubové akce posuzují stále dokola titíž čeští rozhodčí, dovedeno ad absurdum funkcionáři pořádajícího klubu. Kdo tam vyhrává, je asi vcelku jasné.
Potom je ale hodně zajímavé sledovat výsledky z mezinárodních výstav, které posuzují nezávislí rozhodčí bez klubových vazeb. A takové výstavy mají (aspoň pro mě) taky podstatně větší vypovídací hodnotu.

Pro mě osobně má třeba největší váhu hezký posudek od chovatelky mého plemene která chová X let a jejíž psy osobně považuji za top. Nebo dlouholetý chovatel z USA.

Osobně mě výstavy baví (ke smůle mé feny které mé nadšení nesdílí ), na rozhodčí nároky moc nemám a můžu být jen mile překvapena .

18.2.2020 07:55

marcelaamax napsal(a):
My jsme měli teď na klubovce rozhodčí že země původu (UK). Loni jsem byla v Mladé Boleslavi na národní výstavě (nebo mezinárodní 🤔), to bych kecala a tam sice neposuzoval český rozhodčí, ale Slovák. V obou případech bylo v naší třídě dost fen (teď 28, předtím podobně) a celkový přístup byl odlišný. Ale nevím, zda to byl rozdíl klubovka X národní, nebo český X zahraniční rozhdoci, nebo jestli to bylo jen o konkrétním člověku.

Na té narodce to bylo takové celé uspěchané, nepřišlo mi, že by rozhodčí každému psovi věnoval dost času. Na klubovce úplný opak. Tam každého psa fakt posuzoval dlouho a pečlivě.

Na mezinárodce či národce musí rozhodčí posoudit většinou mnohem víc zvířat než na klubovce... A den není nafukovací...

18.2.2020 11:29
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Na mezinárodce či národce musí rozhodčí posoudit většinou mnohem víc zvířat než na klubovce... A den není nafukovací...

Jo to ja neříkám, ale na mě to prostě mnohem líp působilo na té klubovce, kde bylo vidět, že rozhodčí má o psa fakt zájem. Na té druhé výstavě to bylo takové jako "mrknu se, jo dobrý, pes, můžete jít" 😀.

Teď potřebujeme ještě jednu narodku nebi mezinarodku, tak uvidím, jak to bude tam. Přemýšlíme o Praze, ale zatím nehlasim a čekám, kdy se madam rozhodně harat 😀.

18.2.2020 17:45

marcelaamax napsal(a):
Jo to ja neříkám, ale na mě to prostě mnohem líp působilo na té klubovce, kde bylo vidět, že rozhodčí má o psa fakt zájem. Na té druhé výstavě to bylo takové jako "mrknu se, jo dobrý, pes, můžete jít" 😀.

Teď potřebujeme ještě jednu narodku nebi mezinarodku, tak uvidím, jak to bude tam. Přemýšlíme o Praze, ale zatím nehlasim a čekám, kdy se madam rozhodně harat 😀.

Tak hodně štěstí, ať jste spokojená.

Přidejte reakci

Přidat smajlík