Hezký den,
psala jsem tu už jeden dotaz ohledně fenky z útulku.Stále ale se jí nedaří se venčit pouze venku.Je to odrostlé štěně, okolo roka.Věnuji se jí maximálně-chodí ven ve 2 hodinových intervalech.Myslím, že chápe, že se čůrá venku, ale zřejmě to nevydrží.Podle mě by takhle odrostlé štěně mělo již vydržet delší dobu.Příklad-jsme venku hodinu a po půl hodině doma louže.Mám takové tušení, že předchozí majitelé se jí kvůli tomuto zbavili.Co s tím?
Jinak je veselá, lítá, štěká, hraje si, takže nemocně nevypadá.
Uživatel s deaktivovaným účtem

sona18
napsal(a):
Hezký den,
psala jsem tu už jeden dotaz ohledně fenky z útulku.Stále ale se jí nedaří se venčit pouze venku.Je to odrostlé štěně, okolo roka.Věnuji se jí maximálně-chodí ven ve 2 hodinových intervalech.Myslím, že chápe, že se čůrá venku, ale zřejmě to nevydrží.Podle mě by takhle odrostlé štěně mělo již vydržet delší dobu.Příklad-jsme venku hodinu a po půl hodině doma louže.Mám takové tušení, že předchozí majitelé se jí kvůli tomuto zbavili.Co s tím?
Myslím že by to vydržela, ale nepochopila ještě že to doma nesmí dělat. Možná žila celý život v kotci nebo venku. Nepíšete jak dlouho jí doma máte, ale chce to trpělivost, pes je čistotné zvíře, ona to časem pochopí.
sona18
napsal(a):
Hezký den,
Fenku máte v bytě na volno?
Některý jedinec je více čistotný, jiný méně - od přírody. Jsou i takoví, co jsou prasata celý život. Pokud máte čas a můžete s fenkou chodit každé 2 hodiny ven (ideální stav), skutečně nevidím důvod, proč by to nemohla vydržet. Pro nápravu tohoto zlozvyku (to už asi zlozvyk bude), bych pořídila do bytu velkou klec, kam bych ji zavírala. Tedy: jít s fenkou na procházku, pořádně ji unavit. Po návratu domů bych si s ní ještě hrála, pořád bych ji sledovala, třeba ještě 0, 5 - 1 hodinu. To se snad nevyvenčí. Potom zavřít do klece a tam ji hodinu nechat. Potom jít zase ven, za vyvenčení hodně chválit, příp. Odměnit. A zase domů, chvíli si hrát, zavřít... Po nějakém čase budete ty chvíle, kdy bude fenka volně po bytě, prodlužovat. Zatím bych ji zavírala i na noc. Většina psů se pod sebe nevydělá - pokud není zavřená neúměrně dlouho. Ale když píšete, že venčíte co 2 hodiny, mohlo by to vyjít. Nějaké trestání za loužičku doma asi nemá valný smysl. Chce to spíš tomu předcházet, nedat jí příležitost, aby to doma dělala. Máte fenku z útulku, nevíte čím prošla, třeba ji už někdo za to mlátil a vymlátil spíše strach a o to dřív se počůrá, nevím.
sona18
napsal(a):
Hezký den,
Není kastrovaná?
koňadra
napsal(a):
Fenku máte v bytě na volno?
Některý jedinec je více čistotný, jiný méně - od přírody. Jsou i takoví, co jsou prasata celý život. Pokud máte čas a můžete s fenkou chodit každé 2 hodiny ven (ideální stav), skutečně nevidím důvod, proč by to nemohla vydržet. Pro nápravu tohoto zlozvyku (to už asi zlozvyk bude), bych pořídila do bytu velkou klec, kam bych ji zavírala. Tedy: jít s fenkou na procházku, pořádně ji unavit. Po návratu domů bych si s ní ještě hrála, pořád bych ji sledovala, třeba ještě 0, 5 - 1 hodinu. To se snad nevyvenčí. Potom zavřít do klece a tam ji hodinu nechat. Potom jít zase ven, za vyvenčení hodně chválit, příp. Odměnit. A zase domů, chvíli si hrát, zavřít... Po nějakém čase budete ty chvíle, kdy bude fenka volně po bytě, prodlužovat. Zatím bych ji zavírala i na noc. Většina psů se pod sebe nevydělá - pokud není zavřená neúměrně dlouho. Ale když píšete, že venčíte co 2 hodiny, mohlo by to vyjít. Nějaké trestání za loužičku doma asi nemá valný smysl. Chce to spíš tomu předcházet, nedat jí příležitost, aby to doma dělala. Máte fenku z útulku, nevíte čím prošla, třeba ji už někdo za to mlátil a vymlátil spíše strach a o to dřív se počůrá, nevím.
On jí někdo možná mlátil, tak jí zavřeme do klece.
Kastrovaná není.Nečůrá doma celý den, přes noc to vydrží, jelikož mi spí u postele v pelechu a jak se vyspí, vezmu jí do ruky mažeme ven.Takže to je bez nehody.Dopoledne také.Ale odpoledne jsou většinou 1-2 louže.A to chodí opravdu po 2 hodinách.Vyčůrala se i do postele, což mi žádný pes předtím neudělal.
Strach z ničeho nemá, ani to není týraný pes, je veselá, sebevědomá.
scylla
napsal(a):
On jí někdo možná mlátil, tak jí zavřeme do klece.
Nic jste nepochopila. Nejde o to fenku nějak trestat! Jde o to jí omezit pohyb. A jak píše zadavatelka, fenka se v noci nepočůrá - leží jen ve svém pelíšku. To jen potvrzuje moji domněnku. Fena prostě má moc pohybu po bytě, ten považuje celý za svůj kotec a tak se vydělá kdy chce a kam chce. Máte lepší radu než jen kritizovat tu moji? Já neříkám, že moje rada je ideální, ale zadavatelka se ptala na radu a - jak předpokládám - si potom vybere sama ze všeho, co jí kdo poradí. Vy jste jí ještě ale žádnou rada nedala. A já jsem tímto způsobem naučila čistotnosti nejednu fenu. A budete se divit, klec nakonec považovaly za svůj pelech a chodily tam spát, i když klec už potom bývala pořád otevřená. Ale bavíme se zde o velké kleci, ne, aby se tam fena jen namáčkla jako sardinka!

Moc vám neporadím, jen přidám historku: Fena se štěnětem ( psíkem) zavíraná neúměrně dlouho v domě, kde k bydlení bylo využívané přízemí, ale do patra nebylo schodiště zavřené.
Fena možná vydržela, štěně to vydržet nemohlo. Když přišel majitel domů a přízemí bylo znečištěné, byl křik. Psík se naučil chodit dělat potřebu do patra, kde to majitel nezjistil často několik dní.
Štěně odešlo do nového domova, bylo se starou paní celé dopoledne na zahradě, ale jen čekalo až se půjde domů a pak mazalo do poschodí a tam dělalo hromádky.

Pelech určitě rozezná, ale z nějakých, i pro vás neznámých, důvodů si čůrání šetří na doma. Nebo to může mít ještě ten důvod, že venku prostě "nemá čas". Má tam tolik vzruchů, pachů a jiných "starostí", že to nestihne. Zkusila jste na vodítku, aby nelítala neorganizovaně, povelovala "čůrej" a když by se jí to povedlo - veliká pochvala.
Jen nevím, jak doma. Netrestala bych, ale hodně znechucené "ty jsi ale čuně", bych si neodpustila, kdyby čůrala doma přede mnou.
Nevím, co by vyřešila klec, když čůrá i do pelechu. Asi by čůrala i v kleci.
Dík, ale venku čůrala.Dokonce dvakrát.Má u baráku místečko, kam se vždy vyčůrá.Takže na doma si to nešetří.Ale podle mě čůrá jen chviličku, takže spíš venku značkuje.Spíš by mě zajímalo, co vede psa k tomu, že si znečistí vlastní pelech?Vždyť je to úplně nepřirozený...Do postele se taky vyčůrala, jednou hned po příchodu z utulku.
sona18
napsal(a):
No tak teď počůrala další pelech, který jsem jí povlíkla.Už nemám slov
No, to teda bude asi tvrdý oříšek. Skoro bych začala uvažovat o veterinárním vyšetření, zda-li není nachlazená, zánět ledvin apod. Pokud bude v tomhle ohledu zdravá, pak to bude nějaký psychický problém, možná (!) by veterinář mohl předepsat nějaké nepříliš drastické prášky na uklidnění, aby se nestresovala, možná by to mohlo trochu pomoct. Radila jsem Vám tu klec, u mých fen to vždycky zabralo, ale ty nedělaly pod sebe. Nevím, co bych Vám ještě poradila. Přijde mě to, že se venku vyvenčí jen tak, aby se neřeklo, ale většinu si nechává na doma. Proč to tak je asi nezjistíte. Třeba je z nějaké množírny, kde psi neznají, co to je běhat venku. Posilovala bych pochvalama i odměnama to, když se vyčůrá venku, doma bych ji netrestala, ale nějakou výčitku bych si nejspíš taky neodpustila.
sona18
napsal(a):
Oříšek to bude.U veta jsme byly ráno, fena vypadá zdravě, ale rozhodující bude rozbor moči, který jsem ráno odchytla.Prášky-no nevím-fenka stresovaná fakt není, je veselá, bujná
Na množírnu bych to taky netipovala, jelikož je to kříženec.
Ty prášky mě napadly jako jedna z možností. I když fenka stresovaně nevypadá, může mít stres ohledně toho venčení, ale kdo ví? Jsem sama zvědavá, co Vám na veterině zjistí. Skoro si říkám, že kdyby byla nemocná, tak by alespoň byla naděje, že se to zlepší, ale jestli je to psychické, nebo fena prostě je prase (i takové jsou!), tak to Vám nezávidím. Takové prase lze snad jen ubytovat trvale venku, ale to asi nebude Váš případ, žijete jen v bytě, ne?
Něco Vám řeknu. Měla jsem štěndo, celý půl rok od jejích 2 měsíců jsem s ní běhala v intervalech každé dvě hodiny ven. Když jsem zkusila natáhnout o hodinu déle počůrala se.
Byla jsem zoufalá, naštvaná, vzteklá, ono se řekne udržte emoce... Snažila jsem se naučit čistotnosti vážně hodně, a o to víc jsem byla frustrovaná, že se to nedaří. Netrestala jsem, ale nadávala u toho hodně, někdy na ní křičela. Můj první pes v životě, nevěděla jsem co si počít. Až pak mě napadlo, že by to mohlo být zdravotního původu a začala jsem hledat na internetu. Šla jsem na vet s odběrem moči, byl to zánět, po přeléčení byl konečně klid. Jenom mě mrzí, že jsem na to nepřišla dřív, mohla jsem si ušetřit spousty nadávání, to vyčerpání. Tak už aspoň vím a fena měla zánět ještě několikrát. Ale po přeléčení vždy dobrý. Někdo mi tu radil lichořeřišnici větší tak jí podávám v kapkách jako prevenci a od té doby zánět neměla, tak to možná skutečně pomáhá.
koňadra
napsal(a):
Ty prášky mě napadly jako jedna z možností. I když fenka stresovaně nevypadá, může mít stres ohledně toho venčení, ale kdo ví? Jsem sama zvědavá, co Vám na veterině zjistí. Skoro si říkám, že kdyby byla nemocná, tak by alespoň byla naděje, že se to zlepší, ale jestli je to psychické, nebo fena prostě je prase (i takové jsou!), tak to Vám nezávidím. Takové prase lze snad jen ubytovat trvale venku, ale to asi nebude Váš případ, žijete jen v bytě, ne?
Prášky a klece tohle nevyřeší. Když už, tak zkuste tohle www.umarkety.cz, mělo by to zabrat.
andria
napsal(a):
Něco Vám řeknu. Měla jsem štěndo, celý půl rok od jejích 2 měsíců jsem s ní běhala v intervalech každé dvě hodiny ven. Když jsem zkusila natáhnout o hodinu déle počůrala se.
Byla jsem zoufalá, naštvaná, vzteklá, ono se řekne udržte emoce... Snažila jsem se naučit čistotnosti vážně hodně, a o to víc jsem byla frustrovaná, že se to nedaří. Netrestala jsem, ale nadávala u toho hodně, někdy na ní křičela. Můj první pes v životě, nevěděla jsem co si počít. Až pak mě napadlo, že by to mohlo být zdravotního původu a začala jsem hledat na internetu. Šla jsem na vet s odběrem moči, byl to zánět, po přeléčení byl konečně klid. Jenom mě mrzí, že jsem na to nepřišla dřív, mohla jsem si ušetřit spousty nadávání, to vyčerpání. Tak už aspoň vím a fena měla zánět ještě několikrát. Ale po přeléčení vždy dobrý. Někdo mi tu radil lichořeřišnici větší tak jí podávám v kapkách jako prevenci a od té doby zánět neměla, tak to možná skutečně pomáhá.
Vyšetření u veta bylo to první, co jsem paní napsala.