Velký švýcarský salašnický pes

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.1.2015 09:01
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám osmiměsíční štěně všsp z chovné stanice Swiss Star z Kostelce nad Černými Lesy.
Zajímají mne vaše zkušenosti s touto stanicí.
Chovatelka má 15 dospělých psů na chov. Prodala nám štěně od "šampionů" s předkusem za 20 tisíc. Ano, byli jsme s tím seznámeni, i tak mi cena přijde za psa, který není standard, příliš vysoká. Nebyl by problém s předkusem, kdyby se na 7 měsících neobjevil problém s loketními klouby, konkrétně dysplazie, onemocnění mediálního kompartmentu loketního kloubu na obou končetinách. Vada evidentně dědičná a zcela zásadní v ovlivnění následného života psa.
Proto by mne zajímalo, jaké máte zkušenosti právě vy.

14.1.2015 09:45
aneleh

XXX.XXX.128.28

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mám osmiměsíční štěně všsp z chovné stanice Swiss Star z Kostelce nad Černými Lesy.
Chovatelka má 15 dospělých psů na chov. Prodala nám štěně od "šampionů" s předkusem za 20 tisíc. Ano, byli jsme s tím seznámeni, i tak mi cena přijde za psa, který není standard, příliš vysoká. Nebyl by problém s předkusem, kdyby se na 7 měsících neobjevil problém s loketními klouby, konkrétně dysplazie, onemocnění mediálního kompartmentu loketního kloubu na obou končetinách. Vada evidentně dědičná a zcela zásadní v ovlivnění následného života psa.

Já nevím, co čekáte, když si vezmete štěně po psovi, který už dlk má...
Zkušenost s touto chs nemám, neznám je, jen jsem hodila název do googlu... Vrh "V" má otce s pozitivní dlk. A že jste dali 20 000, -Kč za zvíře, o kterém jste věděli, že nepůjde do chovu, to je váš problém. Dokud budou lidi, co budou ochotní to dát, tak to za to budou chovatelé prodávat, to je jednoduchý... Prostě jste si štěně brát nemuseli a je to :)
Totéž s tou dlk - otec má lokty jedničky, jeho předci netuším, tak podrobně jsem nekoukala...
Nehodlám se zastávat chovatelky - ale ani vás. Ona věděla, co vám prodává a vy jste si měli zjistit, co kupujete... Až si lidi začnou kupovat štěňata aspoň s takovým zájmem, jako pračku nebo ledničku, nebude se tohle stávat... Rodiče šampioni vám zdravého psa nezaručí...

14.1.2015 09:46
koňadra

XXX.XXX.128.24

Nic ve zlém, ale hloupý kdo dává, hloupější, kdo nebere... Za psa s předkusem bych 20 tis. Nedala. Takový pes má cenu asi tak nějak kolem 12 tisíc. Horší jsou ty další problémy, ale neobviňovala bych až tak chovatelku, to se může vyskytnout vždycky, je to příroda. Nicméně slušný chovatel se k tomu postaví čelem a kompenzuje tyto problémy třeba finančně (i když to psu zdraví nenahradí, to je jasné, ale léčba bude něco stát). Jinak v ch. St. Swiss Star jsme se byli podívat, jeden čas jsme uvažovali o velkém švýcaru, ale nakonec jsme se rozhodli pro jiné plemeno, protože v reálu nás tak neuchvátili. Hodnotit tuto chovatelku však z jedné exkurze nemohu. Je pravda, že má více fen, tím pádem má více štěňat a logicky má i více šampionů a také více "odpadu" než má chovatel s 1, 2 fenami. Vy jste holt měli smůlu na pejska, který se moc nepovedl. Teď jde o to, co dál? Jestli si pejska chcete ponechat a doživotně s potýkat s jeho zdravotními problémy, nebo se ho zbavit, ale jak? Je možné ho vrátit chovatelce a žádat jiné štěně (pokud s tím bude souhlasit), nebo ho někomu dát (kdo si vezme nemocného psa?), takže moc možností není.

Neregistrovaný uživatel

14.1.2015 11:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Tuto stanici neznám, ale 15chovných psů, se mi zdá na seriozní chovku tedy sakra moc. Chovatelka sice nic nezatajovala(ono se to v tomto případě asi ani moc nedá) ale proč musí chovat na psu s prokázanou vadou...to tedy vážně netuším. Vyhnout se tomu úplně nedá, ale vědomě to šířit, se mi vůbec nelíbí.
Pro zadavatele: ne, takové štěně jste si vůbec brát neměli a už vůbec ne za takový peníz. Těžko si nyní stěžovat, když vám chovatelka nic nezatajila...

14.1.2015 11:11
rapotacka11

XXX.XXX.32.129

Zadavatelka byla možná vyškolená z ifauny ,
jak je to nejlepší s pp, co do toho "chovatel" vrazil, takže s "malou vadou"
bla bla bla za 20.000, -
to vlastně není moc
no a je to přece papírák, ten musí
mít zdravíčko ...

14.1.2015 11:42
koňadra

XXX.XXX.128.24

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tuto stanici neznám, ale 15chovných psů, se mi zdá na seriozní chovku tedy sakra moc. Chovatelka sice nic nezatajovala(ono se to v tomto případě asi ani moc nedá) ale proč musí chovat na psu s prokázanou vadou...to tedy vážně netuším. Vyhnout se tomu úplně nedá, ale vědomě to šířit, se mi vůbec nelíbí.
Pro zadavatele: ne, takové štěně jste si vůbec brát neměli a už vůbec ne za takový peníz. Těžko si nyní stěžovat, když vám chovatelka nic nezatajila...

Nikde není napsáno, že je to 15 chovných psů. Myslím, že je mezi tím i nějaký důchodce, něco jsou odrostlejší štěňata (možná na chov, možná neprodaná, nevím), něco jsou chovní psi a něco chovné feny. Když se někdo věnuje chovu a má na to podmínky, to se namnoží rychle. Něco se nepodaří prodat (alespoň ne do takových rukou, jaké by si chovatel představoval), něco si chovatel ponechá pro svůj chovatelský záměr... Myslím, že těch 15 psů je tak nějak na hraně, aby to člověk vůbec za přispění rodiny zvládal. Tím myslím i to, aby se dostali i ven. Jak už jsem psala, u chovatelky jsem byla a psi byli v pohodě. Sice na můj vkus na tak velký počet tak velkých psů jsou na poměrně malém dvorku, na rozběh nemají žádnou pořádnou zahradu, ale chovatelka říkala, že s nimi chodí ven, tak proč ne.

Neregistrovaný uživatel

14.1.2015 16:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

koňadra napsal(a):
Nikde není napsáno, že je to 15 chovných psů. Myslím, že je mezi tím i nějaký důchodce, něco jsou odrostlejší štěňata (možná na chov, možná neprodaná, nevím), něco jsou chovní psi a něco chovné feny. Když se někdo věnuje chovu a má na to podmínky, to se namnoží rychle. Něco se nepodaří prodat (alespoň ne do takových rukou, jaké by si chovatel představoval), něco si chovatel ponechá pro svůj chovatelský záměr... Myslím, že těch 15 psů je tak nějak na hraně, aby to člověk vůbec za přispění rodiny zvládal. Tím myslím i to, aby se dostali i ven. Jak už jsem psala, u chovatelky jsem byla a psi byli v pohodě. Sice na můj vkus na tak velký počet tak velkých psů jsou na poměrně malém dvorku, na rozběh nemají žádnou pořádnou zahradu, ale chovatelka říkala, že s nimi chodí ven, tak proč ne.

15 dospělých psů na chov - je podle mne totéž, jako 15 chovných psů...nebo asi špatně chápu text

14.1.2015 16:54
koňadra

XXX.XXX.128.24

15 dospělých psů na chov - je podle mne totéž, jako 15 chovných psů...nebo asi špatně chápu text

Asi jsme si nerozuměly. Máte pravdu, že dospělých psů na chov = chovných psů. Chtěla jsem tím jen říct, že je rozdíl mít 15 psů a všechny chovné a nebo mít 15 psů, ale z toho chovných třeba jen 5 fen. V tom prvním případě bych řekla, že to je fakt už jen chov na kšeft. Jinak i normální chovatel, pokud si nechává i staré psy, se k číslu 15 docela snadno dopracuje. I když - jak říkám - 15 jedinců je tak na hraně únosnosti, aby se to dalo zvládnout se každému alespoň trochu věnovat. A protože jsem v té ch. Stanici byla, tak já jsem viděla sice také něco okolo 15 psů, ale byla mezi tím i odrostlá štěňata. No, ale to už jsme poněkud pokazily zadavatelce téma - omlouvám se. Nicméně je divné, že se neozývají další majitelé všsp.

14.1.2015 18:11
kerrynekk

XXX.XXX.54.247

koňadra napsal(a):
Asi jsme si nerozuměly. Máte pravdu, že dospělých psů na chov = chovných psů. Chtěla jsem tím jen říct, že je rozdíl mít 15 psů a všechny chovné a nebo mít 15 psů, ale z toho chovných třeba jen 5 fen. V tom prvním případě bych řekla, že to je fakt už jen chov na kšeft. Jinak i normální chovatel, pokud si nechává i staré psy, se k číslu 15 docela snadno dopracuje. I když - jak říkám - 15 jedinců je tak na hraně únosnosti, aby se to dalo zvládnout se každému alespoň trochu věnovat. A protože jsem v té ch. Stanici byla, tak já jsem viděla sice také něco okolo 15 psů, ale byla mezi tím i odrostlá štěňata. No, ale to už jsme poněkud pokazily zadavatelce téma - omlouvám se. Nicméně je divné, že se neozývají další majitelé všsp.

Ale zadavatelka píše že ta chs má 15 dospělých psů na chov. Ne 5 chovných fen!

14.1.2015 19:54
noemi

XXX.XXX.64.236

A co takhle kouknout na jejich stránky a neplnit tady řádky dohady?

Pokud jsem dobře počítala, mají 14 chovných(?) fen, z toho 6 ve spoluvlastnictví, a k tomu 6 psů, 2 ve spoluvlastnictví...pokud jsem tedy dobře počítala, možná jsem něco přehlédla.

http://velkysvycarskysalasnickypes.cz/nase-feny/.

15.1.2015 17:28
brebera

XXX.XXX.31.114

Napíšu to asi takhle. Známí mají štěně tohoto plemen bez vad za 35 tis. Takže cena 20 tis za štěně v pet kvalitě mi přijde docela přiměřená (ano, plemeno se prodává celkově draze, ale to je otázka trhu). A skus se navíc může i upravit a pochybuji, že by pak majitelé něco dopláceli. Navíc s tímto souhlasili, ke koupi je nikdo nenutil.
DLK je věc jiná a tu nemůže zaručit nikdy nikdo, ani ten, kdo má doma jen jednu fenku a oba rodiče mají dlk 0/0. Pes s dlk 1/1 není nějaký nemocný odpad, většina plemen má povolenou dlk do 2/2 (nevím, jak je to u tohoto plemene).
Občas mají chovatelé ve smlouvě něco jako že vrátí část peněz nebo dají další štěně levněji, pokud nemůže být štěně z nějakého důvodu uchovněné - toto štěně ale bylo předem prodané levněji na mazlíčka.
Je úplně jedno, kolik mají nebo nemají doma psů, jsou věci, které nikdy nikdo neovlivní.
Navíc údaje o tom, že některý z rodičů má dlk 1/1 asi nebyly před koupí tajné.
Já chápu, že zadavatele mrzí, jak je na tom jeho miláček s klouby, koho by to nemrzelo. Ale vláčet chovatele po anonymní diskuzi není zrovna fér. Tady tohle je mezi zadavatelem a chovatelem.

15.1.2015 17:41
pidla

XXX.XXX.106.11

brebera napsal(a):
Napíšu to asi takhle. Známí mají štěně tohoto plemen bez vad za 35 tis. Takže cena 20 tis za štěně v pet kvalitě mi přijde docela přiměřená (ano, plemeno se prodává celkově draze, ale to je otázka trhu). A skus se navíc může i upravit a pochybuji, že by pak majitelé něco dopláceli. Navíc s tímto souhlasili, ke koupi je nikdo nenutil.
DLK je věc jiná a tu nemůže zaručit nikdy nikdo, ani ten, kdo má doma jen jednu fenku a oba rodiče mají dlk 0/0. Pes s dlk 1/1 není nějaký nemocný odpad, většina plemen má povolenou dlk do 2/2 (nevím, jak je to u tohoto plemene).
Občas mají chovatelé ve smlouvě něco jako že vrátí část peněz nebo dají další štěně levněji, pokud nemůže být štěně z nějakého důvodu uchovněné - toto štěně ale bylo předem prodané levněji na mazlíčka.
Je úplně jedno, kolik mají nebo nemají doma psů, jsou věci, které nikdy nikdo neovlivní.
Navíc údaje o tom, že některý z rodičů má dlk 1/1 asi nebyly před koupí tajné.
Já chápu, že zadavatele mrzí, jak je na tom jeho miláček s klouby, koho by to nemrzelo. Ale vláčet chovatele po anonymní diskuzi není zrovna fér. Tady tohle je mezi zadavatelem a chovatelem.

Je pravda, že do chovu je oficiálně povolená dlk 2/2. Na druhou stranu ale (na rozdíl od dkk) je to u dlk tak, že jsou lokty buď zdravé, tedy 0/0, nebo nemocné. A je už skoro jedno, jestli je nález 1/1, nebo 4/4, prostě pes má pozitivní dlk a s velkou pravděpodobností ji bude potomkům předávat.

Nicméně s tím ostatním souhlasím. Zadavatel věděl, že má štěně předkus, věděl, že je po otci s dlk, věděl, kolik bude stát. Nemusel si štěně brát, nikdo ho nenutil. Tak nechápu, na co si stěžuje.

A pro rejpaly, kterých se v tomto vlákně několik objevilo: nikdo netvrdí, že pp je něco, co zázračně zaručí zdravé a bezvadné štěně. Pp je jen zdroj informací. Zrovna v tomhle případě zadavatel ty informace skutečně měl k dispozici, nic mu nebylo zatajeno.

15.1.2015 17:41
vojtas

XXX.XXX.13.128

Chovatelku znám osobně, patří ke špičce v čr i Evropě. Cena standardních štěňat s pp se pohybuje v rozmezí 25 - 45 000 Kč v závislosti na mnoha faktorech. Cena 20 000 Kč je tedy poměrně výrazně snížená a určitě ten předkus máte uveden v kupní smlouvě. Bylo to pouze Vaše dobrovolné rozhodnutí, zda nabídku přijmout či nikoli. Trochu mě mrzí, že to řešíte tady a ne přímo s ní!

15.1.2015 18:18
vojtas

XXX.XXX.13.128

vojtas napsal(a):
Chovatelku znám osobně, patří ke špičce v čr i Evropě. Cena standardních štěňat s pp se pohybuje v rozmezí 25 - 45 000 Kč v závislosti na mnoha faktorech. Cena 20 000 Kč je tedy poměrně výrazně snížená a určitě ten předkus máte uveden v kupní smlouvě. Bylo to pouze Vaše dobrovolné rozhodnutí, zda nabídku přijmout či nikoli. Trochu mě mrzí, že to řešíte tady a ne přímo s ní!

Co se týká počtu a zdraví - psům se věnuje celý den, je tam zastoupeni od štěňat po veterány a co vím, tak nikdy nechovala na jedincích, kteří by měli horší výsledek než 1/1. Pp není záruka, ale pouze předpoklad a koupě štěněte je vždy risk/loterie!

Neregistrovaný uživatel

15.1.2015 18:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

pidla napsal(a):
Je pravda, že do chovu je oficiálně povolená dlk 2/2. Na druhou stranu ale (na rozdíl od dkk) je to u dlk tak, že jsou lokty buď zdravé, tedy 0/0, nebo nemocné. A je už skoro jedno, jestli je nález 1/1, nebo 4/4, prostě pes má pozitivní dlk a s velkou pravděpodobností ji bude potomkům předávat.

Nicméně s tím ostatním souhlasím. Zadavatel věděl, že má štěně předkus, věděl, že je po otci s dlk, věděl, kolik bude stát. Nemusel si štěně brát, nikdo ho nenutil. Tak nechápu, na co si stěžuje.

A pro rejpaly, kterých se v tomto vlákně několik objevilo: nikdo netvrdí, že pp je něco, co zázračně zaručí zdravé a bezvadné štěně. Pp je jen zdroj informací. Zrovna v tomhle případě zadavatel ty informace skutečně měl k dispozici, nic mu nebylo zatajeno.

Dlk 4/4 neexistuje - nejvyšší možný stupeň na loktech je 3/3.

15.1.2015 18:34
pidla

XXX.XXX.106.11

Dlk 4/4 neexistuje - nejvyšší možný stupeň na loktech je 3/3.

Pardon, máte samozřejmě pravdu. Pořád mám podvědomě zafixované, že d = 4, a přitom je to 3 ;-) Což nic nemění na tom, že jakýkoliv nález na loktu je průšvih.

Neregistrovaný uživatel

15.1.2015 18:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

pidla napsal(a):
Pardon, máte samozřejmě pravdu. Pořád mám podvědomě zafixované, že d = 4, a přitom je to 3 ;-) Což nic nemění na tom, že jakýkoliv nález na loktu je průšvih.

Jj, to je pravda - jakýkoliv nález na loktech je špatný, a u služebáků zkušenější chovatelé už všechno s jedničkama vyřazují.

15.1.2015 21:29
tereza.128

XXX.XXX.32.60

Možná se mi to zdá, ale podle fotky bych řekla, že Vaše fenka nemá předkus ale spíš podkus ne?

15.1.2015 21:52
vojtas

XXX.XXX.13.128

tereza.128 napsal(a):
Možná se mi to zdá, ale podle fotky bych řekla, že Vaše fenka nemá předkus ale spíš podkus ne?

Právě jsem mluvil s chovatelkou uvedené chs:
1) před 8 měsíci žádné její štěně nemělo předkus, pouze některá podkus!
2) v období duben - květen 2014 měla chovatelka více vrhů a pouze v jediném případě měl jeden z rodičů štěňat vyšetření 0/1, ostatní 0/0
3) chovatelka netuší kdo jste, protože se všemi chovateli nestandardních štěňat, která byla prodána v tuzemsku je v kontaktu!

Máte se chovatelce ozvat, netuší proč to řešíte tady... Osobně se domnívám, že se jedná o vymyšlený obchod s cílem poškodit chovatelku!

15.1.2015 22:18
swissstar

XXX.XXX.64.22

Je mi velice líto, že majitel mého štěněte mi ani jediným slůvkem nedá vědět, že má nějaký problém. Ale jeho největší starostí je, že mám na zahradě 15 psů a u vlastního psa ani nedokáže poznat, že jde o podkus a nikoli předkus. Za 15 let chovu jsem ještě nikdy předkus neměla, ani neviděla, takže to musím vědět s naprostou jistotou. Kdyby jeden z mých psů trpěl výše uvedeným onemocněním, nikdy by nemohl být jeho loket posouzen stupněm 1. Musel by být vyřazen z chovu. Když Vám vadí, že mám jako chovatelka 15 psů, tak proč jste si paní/pane x nekoupil/a štěně jinde? v čr je přibližně 30-40 chovatelů tohoto plemene a většina z nich má pouze 1 nebo 2 fenky. S cenou jste byl/a srozuměn a žádné námitky jste neměl/a. Tohle onemocnění je u plemene všsp velmi ojedinělé a je mi líto že se i u Vašeho pejska projevilo.

15.1.2015 22:45
tereza.128

XXX.XXX.32.60

vojtas napsal(a):
Právě jsem mluvil s chovatelkou uvedené chs:
1) před 8 měsíci žádné její štěně nemělo předkus, pouze některá podkus!
2) v období duben - květen 2014 měla chovatelka více vrhů a pouze v jediném případě měl jeden z rodičů štěňat vyšetření 0/1, ostatní 0/0
3) chovatelka netuší kdo jste, protože se všemi chovateli nestandardních štěňat, která byla prodána v tuzemsku je v kontaktu!

Máte se chovatelce ozvat, netuší proč to řešíte tady... Osobně se domnívám, že se jedná o vymyšlený obchod s cílem poškodit chovatelku!

Já nejsem zadavatelka, pouze jsem upozornila na nesrovnalost v jejím tvrzení. Fenka evidentně předkus nemá - dle fotky.
Taky nechápu, proč své "problémy" řeší tady a ne s chovatelkou. Chovatelka by mohla štěně dle fotky poznat nebo ne? Myslím, že u všsp to bude obdobné jako u berňáků, kde každý pes má trochu jinak rozložené barvy a podle toho se dá poznat.

6.8.2015 08:39
Bosa

XXX.XXX.193.194

Poznat ho podle vybarvení nemusí, tak jak štěňátko roste, mohou se zvláště bílé skrvny na hlavě měnit. Hlavně šířka bílého pruhu na nose mezi očima. Naše malá měla coby štěňátko cca 2 cm široký pruh a teď už se jedná jen o úzký proužek do 1 cm. Tedy pravda už není malá :).
A při tom počtu štěňátek... každopádně běžný majitel štěňátka je s chovatelem v kontaktu, není třeba to řešit zde.

Přidejte reakci

Přidat smajlík