Uživatel s deaktivovaným účtem

salima
napsal(a):
Zdravim, bral ste si nekdy nekdo pripadne daval pryc sva, stenata v 5 tydneh ? jakym zpusobem ste dokrmovali ? jak to stenda zvladli ? nejake konkretni zkusennosti s pripadnym negativnim dopadem? diky
Nebrat. Nebrat nikdy.
Z několika důvodů:
1) sama cítíte, že v tomhle věku jsou štěňata na odstav fakt malá, to, že je pes schopný pozřít pevnou stravu neznamená, že je lze zcela odstavit
2) takové štěně je podražené ve vývoji příliš časným odstavem a může chytit a uhynout na kde co
3) člověk, který dává štěňata v pěti týdnech je buď množitel nebo naprostý blb, každopádně odstav v tomhle věku má jediný důvod - štěňata právě to těch pěti týdnů dobře obstará matka, takže producent štěňat ušetří na žrádle, ušetří na prostorech, ušetří na očkování, ušetří na všem, a co se se štěňaty už ho nezajímá
4) socializace. Takto časně odstavené štěně nebude nikdy normální ve vztahu ke světu, sourozence a matku mu prostě nelze nahradit.
salima
napsal(a):
Nebudu zde rozebirat duvody proc tomu tak je. Nejedna se o mnozirnu ani o usetreni par korun. Prosim jen konkretni zkusennosti a rady aby se maximalne snizila rizika tohoto nestastneho odberu. Chapu rozhorceni, ale jde mi hlavne o rady to ze to neni idealni vim. Diky.
Bez ohľadu na dôvody - riziká sú prakticky neodstrániteľné. Pekne to rozobrala "bodlinka", hlavne body 2 a 4.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
My jsme si štěndo brali v pátém týdnu od sousedky a důvod byl ten, že jeho mamču zabil soused polenem Pejsa už v pohodě zvládal papkat...jen se mně prosím neptejte co...bylo to před dvaceti lety, fakt si nepamatuju, co jsme mu dávali. Ale naši krmili psy vždycky zbytkama od oběda, takže asi polívku s vařeným maskem apod. Psychicky byl v pohodě, celý život to byl skvělý pejsa, snášel výborně lidi, psy i veškeré domácí zvířectvo. Rasa: voříšek špicovitý
salima
napsal(a):
Zdravim, bral ste si nekdy nekdo pripadne daval pryc sva, stenata v 5 tydneh ? jakym zpusobem ste dokrmovali ? jak to stenda zvladli ? nejake konkretni zkusennosti s pripadnym negativnim dopadem? diky
Pokud si vezmete štěně od feny v pátém týdnu, tak tím hlavně porušujete zákony české republiky - konkrétně zákon na ochranu zvířat proti týrání... Ze zákona totiž smí jít štěně od matky až v dokončeném sedmém týdnu, tedy po 49.dni života...
salima
napsal(a):
Nebudu zde rozebirat duvody proc tomu tak je. Nejedna se o mnozirnu ani o usetreni par korun. Prosim jen konkretni zkusennosti a rady aby se maximalne snizila rizika tohoto nestastneho odberu. Chapu rozhorceni, ale jde mi hlavne o rady to ze to neni idealni vim. Diky.
Neexistuje jediný rozumný důvod, proč prodat tak malé štěně. Potřebuje matku a sourozence. I kdyby se náhodou jednalo o situaci, že fena uhynula a štěňata jsou odchovávaná uměle, stejně MUSÍ BÝT SPOLU. Vytrhnout takto malé štěně z prostředí kde se narodilo, od matky a sourozenců je stejné barbarství, jako zavřít roční dítě na samotku a nechat ho vyrůstat v izolaci bez matky.
V obou případech z mláděte vyroste těžce psychicky narušený jedinec - psychopat.
salima
napsal(a):
Pokud si vezmete štěně od feny v pátém týdnu, tak tím hlavně porušujete zákony české republiky - konkrétně zákon na ochranu zvířat proti týrání... Ze zákona totiž smí jít štěně od matky až v dokončeném sedmém týdnu, tedy po 49.dni života...
Nejedna se o prodej stenat, nejsem majitelkou feny ani si stene neberu, snazim se dopatrat rady jak nejlepe snizit rizika a tim tem stendum trochu pomoci. Parkrat sem se setkala se psem takle brzo odebranym, a rozhodne to nebyl zadny psychopat. Takze jak pisu chapu a sdilim vase rozhorceni ale znovu opakuji snazim se jen sehnat rady, to ze me zde budete napadat nicemu nepomuze... Diky.

salima
napsal(a):
Nejedna se o prodej stenat, nejsem majitelkou feny ani si stene neberu, snazim se dopatrat rady jak nejlepe snizit rizika a tim tem stendum trochu pomoci. Parkrat sem se setkala se psem takle brzo odebranym, a rozhodne to nebyl zadny psychopat. Takze jak pisu chapu a sdilim vase rozhorceni ale znovu opakuji snazim se jen sehnat rady, to ze me zde budete napadat nicemu nepomuze... Diky.
Nejlépe snížit rizika tím, že se s odběrem ještě aspoň 14 dní počká, nic lepšího se fakt poradit nedá. To je jak u blbých na dvorečku. Prostě takto brzo se štěňata neodstavují, tečka.
salima
napsal(a):
A proč nenapíšete důvody, proč to řešíte? Třeba jestli jde o štěňata od feny, která se ztratila nebo tak.
Já mám jen nepřímou zkušenost - soused v ulici, pětitýdenní kokršpanělka bez PP. Zbavil se ji asi v roce / " dal ji jednomu pánovi"/ - nedokázal navázat vztah k ní a ona k němu. Utíkala, bála se, utočila na kolemjdoucí psy. Podrobnosti ale nevím. Teď má další psy, opět z podobného zdroje, chovají se trochu lépe.
salima
napsal(a):
Pokud je maka živa a je-li to organizovaný chov, je to zakázáno, odběr je od osmého týdne.

Žaneta kocková
napsal(a):
A proč nenapíšete důvody, proč to řešíte? Třeba jestli jde o štěňata od feny, která se ztratila nebo tak.
I kdyby, tak by prostě sourozenci měli zůstat ještě spolu. I kdyby se jednalo o štěňata z krabice u popelnic odchované na umělém mlíce, v pěti týdnech prostě do nových domovů ještě jít nemůžou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Tak já ještě dodám, že náš pejsek ani už neměl sourozence - všechny utopili nechali jen jednoho...protože jsme avízovali, že si ho vezmeme.
Kromě toho, co tu všichni po pravdě píšou, štěně nebude očkované, bude bez protilátek a riskujete úhyn na parvovirozu. Pominu-li všechono co už tu padlo, tak štěně se očkuje v 6. Týdnu a mininálně týden po očkování má být doma ve svém prostředí, beze změn. Štěně v pátem týdnu nebrat nikdy.
Mého prvního psa, co mi rodiče koupili před 28lety, mimochodem papíráka, jsme také od chovatele brali po dokončení 5tého týdne.Bylo to naprosto normální štěně a vyrostlo v úplně normálního psa.Chovatel je měl na kozím mléce a rohlících
Dnes už se více hledí na welfare domácích mazlíčků, takže si takový odběr nedokážete představit.
Každopádně pes nebyl ani přichcíplý, ani asociál a dožil se 13ti let.
Pokud je štěně naučené samo žrát a nepochází z nějakých šílených podmínek a mizerné feny, tak bych z toho zas takové drama nedělala.
Je-li to opravdu nutné, dá se to celkem dobře zvládnout Je potřeba štěně více hlídat, čůrání, kakání, papání. Stravu upravovat podle toho, na co je zvyklé. Moje štěňata matka stejně sama odstavuje ve čtvrtém týdnu a v pátem týdnu už žerou sama. Dávám jim na střídačku vařené maso s namačknou mrkví a hodně rozvařenou rýží a mleté syrové, přes den. K tomu dokrmuji domácí tvaroh, pribináček, rýžovou sunarku. Pochopitelně vodu. Kolem osmého týdne začínáme granulky, ale není moc zájem. Nikdy nebyly problémy. A s tou socializací - pokud si se štěnětem budete hrát, příměřeně jeho vývoji a mazlit ho, do pelíšku nějakého plyšáka, ke kterému se přítulí, tak to jistě zvládne. A pokud nebude naočkovaný (tak aby to už učinkovalo) nechodit ven.
Přeju ať se daří. Nic není nepřekonatelné. Možná že jsem na něco zapoměla.
Hovorte čo chcete, kde tu aj hodíte príklad. Jednu výnimku z milióna, ktorá iba potvrdzuje pravidlá:
- šteňa v tomto veku si ešte dosť často odskakuje napiť sa od maminy a pre jeho telesný vývin je to len a len dobré
- podstatnejšie je, že v tomto veku sa "stáva psom", t. J. Vníma chovanie a reakcie matky ako psa, začleňuje sa a učí sa žiť v svorke so súrodencami atď.
Proste - učí sa byť psom a nie nejakou karikatúrou v psom tele. Zvlášť je to dôležité u psov, ktorý by mali byť "služobní" alebo ozaj v nejakej službe používaní.
Tu je uvedených pár príkladov, kedy aj takýto včasný odber "neublížil". Príkladmi resp. Dôkazmi opačnými by sa dal zahltiť server...
krasnapepina
napsal(a):
Je-li to opravdu nutné, dá se to celkem dobře zvládnout Je potřeba štěně více hlídat, čůrání, kakání, papání. Stravu upravovat podle toho, na co je zvyklé. Moje štěňata matka stejně sama odstavuje ve čtvrtém týdnu a v pátem týdnu už žerou sama. Dávám jim na střídačku vařené maso s namačknou mrkví a hodně rozvařenou rýží a mleté syrové, přes den. K tomu dokrmuji domácí tvaroh, pribináček, rýžovou sunarku. Pochopitelně vodu. Kolem osmého týdne začínáme granulky, ale není moc zájem. Nikdy nebyly problémy. A s tou socializací - pokud si se štěnětem budete hrát, příměřeně jeho vývoji a mazlit ho, do pelíšku nějakého plyšáka, ke kterému se přítulí, tak to jistě zvládne. A pokud nebude naočkovaný (tak aby to už učinkovalo) nechodit ven.
Toto môže fungovať ale snáď jediný relevantný dôvod k takýmto krokom je smrť matky šteniat. A neodpustím si sarkazmus - túlenie k plyšákovi naučí šteňa maximálne byť tým plyšákom tiež.
krasnapepina
napsal(a):
Dekuji presne neco takoveho sem potrebovala, budu rada za dalsi rady, diky !
Socializace není tulení s plyšákem! Socializace jsou hry s matkou a sourozenci, díky kterým se štěně učí mezipsí komunikaci a pravidlům psího slušného chování. Myslíte, že tohle ho naučí plyšák?
Jinak samozřejmě že i z předčasně odebraného štěněte může NĚKDY vyrůst normální pes. Ale riziko trvalých následků na zdraví i chování je tam příliš velké.
Krasnapepina má pravdu. I ze štěněte, které je od 5 týdnů bez matky se dá vypiplat rovnocenný pes! Nedělejte tady z toho zase všichni takové drama! Jsou štěňata, kterým uhynula matka po porodu a přesto vyrostli v normální šťastné psy. Navíc v dnešní době je už daleko víc možností, jak nahradit psí mléko, přikrmovat kvalitním krmením (začala bych asi tak, jak radí krasnapepina). Tím nechci říct, že bych podporovala předčasné odebírání štěňat od matky, sama prodávám v 8 týdnu a později, ale když už se stalo, tak se to dá řešit. Samozřejmě, že štěně - hlavně z počátku - bude více vnímavější k nemocem, ale tomu se dá předejít třeba i tím, že štěně nebudete tahat tam, kde jsou jiní psi. A co se týče socializace, tak jsem přesvědčená, že i to štěně při správném vedení dožene.
salima
napsal(a):
Maximálně snížit rizika takového odběru nelze. Bude to mít negativní dopady hlavně v nenormálním vztahu psa ke svému okolí (především pak s ohledem na jeho vlastní druh), toto nijak neovlivníte, bohužel.
Sama jsem takového psa měla, kdy mi "chovatelé" nakukali, že je psovi 7 týdnů a já blbec to nepoznala, protože to byl můj první pes. V době odběru měl maximálně 5, 5 týdne a jeho vztah ke psům nikdy nebyl normální. Zároveň celý život dělal to, že před spaním "dumlal" hračku a mačkal si jí tlapkama tak jak to dělají štěňata při sání. Toto konkrétně nijaký dopad nemělo, ale když jsem se nad tím zamyslela, normální to také u dospělého psa nebylo a já bych si takové štěně už teď nevzala. Existuje spousta jiných štěňat z rozumějších vrhů. Majitel nakryl svoji fenu (nebo dopustil nakrytí), ať se stará sám.

..."Přinejmenším na N ve slově : zapomněla."
Jen odbočím : Potěšilo mě, že i na diskuzi o psech, se najde někdo, komu ignorance k češtině vadí. Na tenhle případ je jednoduchá pomůcka : Pomni, abys nezapomněl, že pomněnka se píše m, n, ě ( čti em, en, ijé ).
Mě to naučila souška Hurychová před asi...lety a pamatuji si to dodnes
O negativnich dopadech sem se docetla uz hodne nejen zde, resila sem to s nekolika chovateli a vpodstate vsichni se shodli ze i ze stenat takto brzo odebranych vyrustaji normalni a zdravi jedinci, zalezi hlavne na peci budouciho majitele. Tim rozhodne nechci tvrdit ze je to v poradku, neni, ale nikdo z nas to bohuzel neovlivni. Dekuji za vsechny prispevky i ty negativni, a budu velmi rada pokud se najde jeste nekdo kdo ma primou zkusennost s peci a krmenim o takove mrnouse.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Jak už jsem psala, stát se může a stalo se to zrovna nám. Já sama už mám psy s PP, tudíž byli odebíráni oba až v 9. Týdnu a nikdy bych štěňátko od mámy a sourozenců za normálních okolností dříve nevzala. Ale nesouhlasím, že se socializace nedá dohnat. Je právě důležité štěňátko neizolovat, ale snažit se ho co nejvíce seznamovat s cizímy pejsky, štěndy...Moji psi od prvního týdne, co byli doma, navštěvovali pejska mé mamky(to byl právě ten odebraný v pěti týdnech, v tu dobu už 12letý) cestou jsme potkávali jiné pejsy...Nemoce bych nedramatizovala - většina pejsků je v dnešní době proočkovaných. Socializaci psům kazí ve většině případů majitelé: zrovna včera jsem koukala, jak naši psi vrtichvostí u plotu, tak jsem čekala, kdo se tam objeví a byla to nějaká -náctiletá slečna s bišonem. Místo, aby ho pustila k plotu, alespoň psy očichat, seznámit se - vyvěsila ho za krk na vodítko(což je u těchto psů běžně vídaný jev ) a šup s ním do náručí. Za rok se od ní dozvím, že:, on nemá rád velké psy, vyštěkává na ně, nebo se bojí". No...proč asi...?!
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jak už jsem psala, stát se může a stalo se to zrovna nám. Já sama už mám psy s PP, tudíž byli odebíráni oba až v 9. Týdnu a nikdy bych štěňátko od mámy a sourozenců za normálních okolností dříve nevzala. Ale nesouhlasím, že se socializace nedá dohnat. Je právě důležité štěňátko neizolovat, ale snažit se ho co nejvíce seznamovat s cizímy pejsky, štěndy...Moji psi od prvního týdne, co byli doma, navštěvovali pejska mé mamky(to byl právě ten odebraný v pěti týdnech, v tu dobu už 12letý) cestou jsme potkávali jiné pejsy...Nemoce bych nedramatizovala - většina pejsků je v dnešní době proočkovaných. Socializaci psům kazí ve většině případů majitelé: zrovna včera jsem koukala, jak naši psi vrtichvostí u plotu, tak jsem čekala, kdo se tam objeví a byla to nějaká -náctiletá slečna s bišonem. Místo, aby ho pustila k plotu, alespoň psy očichat, seznámit se - vyvěsila ho za krk na vodítko(což je u těchto psů běžně vídaný jev ) a šup s ním do náručí. Za rok se od ní dozvím, že:, on nemá rád velké psy, vyštěkává na ně, nebo se bojí". No...proč asi...?!
Podle mě fázi vtiskávání pozdější socializace prostě nemůže nahradit...
Lidi jsou tu jako blbý! Neodpovídají na otázku! Nemáte vůbec tušení proč tady paní musí něco takového udělat, tak laskavě mlčte s poučkama!
Moje jediná a zatím pozitivní zkušenost - Kamarádka si vzala svou kříženou fenku ve 4 týdnech - dnes jí jsou cca 3 roky, je to něco s Jack russelem a chová se normálně, výživově v pohodě - jen jediné bych jí vytkla, je to hroznej posera a pořád se schovává za paničku.
Já jsem to kamarádce samozřejmě hrozně chtěla vymluvit, ale nedala si poradit a řekla, že když si jí nevezme v tomto věku, zbaví se jí majitelka feny jinak... Na to není odpověď. Vzala štěně a šla.

kykyna
napsal(a):
Lidi jsou tu jako blbý! Neodpovídají na otázku! Nemáte vůbec tušení proč tady paní musí něco takového udělat, tak laskavě mlčte s poučkama!
Moje jediná a zatím pozitivní zkušenost - Kamarádka si vzala svou kříženou fenku ve 4 týdnech - dnes jí jsou cca 3 roky, je to něco s Jack russelem a chová se normálně, výživově v pohodě - jen jediné bych jí vytkla, je to hroznej posera a pořád se schovává za paničku.
Já jsem to kamarádce samozřejmě hrozně chtěla vymluvit, ale nedala si poradit a řekla, že když si jí nevezme v tomto věku, zbaví se jí majitelka feny jinak... Na to není odpověď. Vzala štěně a šla.
A přesně na to producenti takových štěňat spoléhají - na soucit. A vychází jim to.
kykyna
napsal(a):
Odporujete si v jedné větě. Pokud je takhle moc bázlivá, rozhodně není pravda, že se "chová normálně".
Měla jsem pár pejsků i mladších, některé už od druhého týdne. Ono u zachráněných štěňátek někdy není zbytí. Jednejte s ním stejně, jako by bylo u maminky. V tomto věku štěně ještě nebývá samo, bývá kojeno alespoň párkrát denně matkou a k tomu příkrm chovatelem, jak je obvyklé u takhle malých štěňátek. Mateřské mléko dnes snadno nahradíte sušeným pro štěňata.
Ideální by bylo, zajistit mu kontakt s pejskem, který ho "adoptuje" a naučí psí komunikaci.
Já jsem takové vždy měla, takže jsem to měla o hodně jednodušší.
Ale pokud se mu můžete celodenně věnovat a alespoň občas mu dopřát psí návštěvu zdravého, očkovaného a dobře socializovaného psa, neměl by být problém.

kykyna
napsal(a):
Ano, ale ona se bála, že ji utopí...
Chápu, věřím, že ji ten množitel citově vydíral.
Odebírat a o to více nabízet příliš malá štěňata od chovatele je špatně, i když já sama mám nejlepší zkušenost s odběrem štěněte v první dny osmého týdne, tedy měla ještě doznívat fáze vtiskování. Nicméně, pokud někdo je nucen okolnostmi odchovat štěně (kotě) třeba na dudlíku a pokud jich není více (třeba nález pohozeného mláděte) pak získá mimořádného kamaráda, jestli se odchov podaří, ten se ale ne vždy zdaří ani s míchanou náhražkou mateřského mléka.Tkže když to není nevyhnutelné nechala bych štětě u matky alespoň do toho osmého týdne.
salima
napsal(a):
Moje první štěně mi máma donesla v pěti týdnech, kdysi bylo běžné, že se štěňata dávala v šesti týdnech, ale někteří chovatelé dávali i dřív. Byl to dokonce pes s PP od chovatele a po kontrole vrhu. Tehdy to tak asi fakt bylo běžné, že se štěňata dávala dřív a zcela legálně. Pes byl sice řádně zablešený, ale jinak byl v pořádku a odchovali jsme ho jako mimino na obyčejném plnotučném kravském mléce 2x denně plus další jídlo 2x denně měl masovo zelenivé rýžové těstovinové kaše. Příkladů za svůj život mám víc,. Můj otec si odchoval dva křížence od 4 týdne, kamarádka přišla k 5 týdennímu boxerovi a taky ho odchovala. Psi nijak postiženi nebyli, byli to v pohodě vyrovnaní psi. V krizové situaci se toto dá, samozřejmě při maximální péči. Takže nemějte obavy a věnujte se jim.
kateausten
napsal(a):
Moje první štěně mi máma donesla v pěti týdnech, kdysi bylo běžné, že se štěňata dávala v šesti týdnech, ale někteří chovatelé dávali i dřív. Byl to dokonce pes s PP od chovatele a po kontrole vrhu. Tehdy to tak asi fakt bylo běžné, že se štěňata dávala dřív a zcela legálně. Pes byl sice řádně zablešený, ale jinak byl v pořádku a odchovali jsme ho jako mimino na obyčejném plnotučném kravském mléce 2x denně plus další jídlo 2x denně měl masovo zelenivé rýžové těstovinové kaše. Příkladů za svůj život mám víc,. Můj otec si odchoval dva křížence od 4 týdne, kamarádka přišla k 5 týdennímu boxerovi a taky ho odchovala. Psi nijak postiženi nebyli, byli to v pohodě vyrovnaní psi. V krizové situaci se toto dá, samozřejmě při maximální péči. Takže nemějte obavy a věnujte se jim.
Jenže dřív taky nikdo po psech nechtěl, aby denně v pohodě fungovali s desítkami nejrůznějších náhodně potkaných psů. Psů bylo mnohem míň a byli především na práci - z dnešního pohledu to byli skoro asociálové. Dnes potřebujete psy, kteří budou v pohodě komunikovat s různorodým společenstvím neznámých psů volně poletujících sídlištěm nebo parkem. A to je právě ten moment, kdy ta raná socializace štěněti šíleně chybí...

kateausten
napsal(a):
Mého prvního psa, voříška sem dostala když mu byli 4 týdny, neuměl ještě pořádně žrát a krmili jsme ho flaštičkou, neuměl pořádně chodit, ale na vesnicích, před 40 lety to takhle prostě bylo. Vyrostl z něj úplně normální pes. Ne že bych souhlasila s odběrem tak malých štěňat ale pokud je tím někdo zachrání tak bych se toho nebála.
pidla
napsal(a):
Jenže dřív taky nikdo po psech nechtěl, aby denně v pohodě fungovali s desítkami nejrůznějších náhodně potkaných psů. Psů bylo mnohem míň a byli především na práci - z dnešního pohledu to byli skoro asociálové. Dnes potřebujete psy, kteří budou v pohodě komunikovat s různorodým společenstvím neznámých psů volně poletujících sídlištěm nebo parkem. A to je právě ten moment, kdy ta raná socializace štěněti šíleně chybí...
Jakože vy si myslíte, že dřív - cca před 30 lety neexistovaly cvičáky třeba? výstavy psů? na každé dědině, i na té naší je pes v každém baráku odjakživa co pamatuji, taky jsem krátce bydlela na sídlišti, kde byl malý i velký pes v každém druhém bytě, setkávali se na procházkách při venčení. Možná rozdíl je te´d jen v tom, že se nesetkává psů 5 ale 10
"Psů bylo mnohem míň a byli především na práci - z dnešního pohledu to byli skoro asociálové. " jasně, ještě před 30 lety jsme žili na stromech a psy používali na tahání kočárků s dětma... Panebože, to je názor
kateausten
napsal(a):
Jakože vy si myslíte, že dřív - cca před 30 lety neexistovaly cvičáky třeba? výstavy psů? na každé dědině, i na té naší je pes v každém baráku odjakživa co pamatuji, taky jsem krátce bydlela na sídlišti, kde byl malý i velký pes v každém druhém bytě, setkávali se na procházkách při venčení. Možná rozdíl je te´d jen v tom, že se nesetkává psů 5 ale 10
"Psů bylo mnohem míň a byli především na práci - z dnešního pohledu to byli skoro asociálové. " jasně, ještě před 30 lety jsme žili na stromech a psy používali na tahání kočárků s dětma... Panebože, to je názor
No já nevím, asi jsem před třiceti lety žila na nějaké jiné planetě než vy. Psi u baráků pochopitelně byli, ale nikam se s nimi nechodilo, každý měl svou zahradu a pokud si z ní na procházku neutekl sám, tak měl víceméně smůlu. A móda velkých psů na sídlišti začala taky až později. Cvičáky a výstavy samozřejmě ano, ale na cvičáku psi jen cvičili vedle sebe, případně byli každý zvlášť v odkládačkách, nějaké společné hraní moc nehrozilo. A na výstavy průměrný pes obvykle nechodí...
(netvrdím, že to tak bylo úplně vždy, samozřejmě, ale většinou ano).
Já taky pamatuju dobu, kdy psů bylo velmi málo, v bytech skoro žádný. V našem paneláku s 3 vchody byl jeden pes. Na jednu stranu se neřešilo volné pobíhání psů, takže psi se mohli setkat, na druhou stranu ta setkání nebyla častá, psi byli po zahradách a ven nechodili. Na výstavách a cvičácích byli psi uvázaní, nevzpomínám, že by se jim nějak moc povoloval vzájemný kontakt. Pamatuju, že psi samci se docela prali a majitelé byli ještě hrdí. Dále ani nebylo zvykem brát psy všude sebou - rozhodně ne do hospod, obchodů apod.

pidla
napsal(a):
No já nevím, asi jsem před třiceti lety žila na nějaké jiné planetě než vy. Psi u baráků pochopitelně byli, ale nikam se s nimi nechodilo, každý měl svou zahradu a pokud si z ní na procházku neutekl sám, tak měl víceméně smůlu. A móda velkých psů na sídlišti začala taky až později. Cvičáky a výstavy samozřejmě ano, ale na cvičáku psi jen cvičili vedle sebe, případně byli každý zvlášť v odkládačkách, nějaké společné hraní moc nehrozilo. A na výstavy průměrný pes obvykle nechodí...
(netvrdím, že to tak bylo úplně vždy, samozřejmě, ale většinou ano).
Před 30 lety mě bylo 15, bydleli jsme ve městě a psy jsme vždycky měli. Chodili jsme na cvičák, byly výstavy, se psy se normálně chodilo ven, brali jsme je na výlety i na dovolenou. V naší ulici byl pes v každém baráku. Jen lidi na ně koukali trošku jinak, pes byl brán jako pes a když se dva psi porvali nebo někoho pes kousl, nebralo se to jako strašlivá tragedie. Byly tu pouze jiná plemena psů, nejrozšířenější byl německý ovčák a jeho kříženci, a z malých jezevčík a pudl. Pes který byl ostřejší povahy byl ceněn a nevyžadovalo se aby to byl plyšový mazlík který se nechá muckat na potkání. To jen dnes je taková divná doba, všichni musí mít psy, všichni je sebou musí všude vláčet, nikdo na ně nemá dost času, takže většina psů nemá o žádné výchově nebo výcviku ani ponětí, každý si musí pořídit co nejexotičtější plemeno, protože běžný vořech není in, a hlavně psům se upírá jejich přirozenost a poslání a proto degenerují, jejich povahy se mění a stávají se z nich problematičtí zmetci.
salima
napsal(a):
Štěně odebrané v pěti týdnech (naočkované před cestou), samostatné v krmení. U nás strava stejná, jako bych dávala štěndům jeho věku u nás (ale u nás feny vždy kojily do osmi týdnů). Štěně naprosto v pohodě (po třídenní cestě), po krátké aklimatizaci zařazeno do stávající smečky. Negativní dopad zatím nepozoruji, pes je zdravý, psychicky nenarušený (když pominu na jeho plemeno extrémní oddanost a závislost na majiteli). Ale je pravda, že zásluhu na tom má určitě i ono začlenění do smečky.
napsal(a):
Před 30 lety mě bylo 15, bydleli jsme ve městě a psy jsme vždycky měli. Chodili jsme na cvičák, byly výstavy, se psy se normálně chodilo ven, brali jsme je na výlety i na dovolenou. V naší ulici byl pes v každém baráku. Jen lidi na ně koukali trošku jinak, pes byl brán jako pes a když se dva psi porvali nebo někoho pes kousl, nebralo se to jako strašlivá tragedie. Byly tu pouze jiná plemena psů, nejrozšířenější byl německý ovčák a jeho kříženci, a z malých jezevčík a pudl. Pes který byl ostřejší povahy byl ceněn a nevyžadovalo se aby to byl plyšový mazlík který se nechá muckat na potkání. To jen dnes je taková divná doba, všichni musí mít psy, všichni je sebou musí všude vláčet, nikdo na ně nemá dost času, takže většina psů nemá o žádné výchově nebo výcviku ani ponětí, každý si musí pořídit co nejexotičtější plemeno, protože běžný vořech není in, a hlavně psům se upírá jejich přirozenost a poslání a proto degenerují, jejich povahy se mění a stávají se z nich problematičtí zmetci.
Taky jste nežila v jeskyni? no super, díky, že nejsem sama :).
Brala jsem si z chovne stanice jednoho ze svych psu v 5ti tydnech. S pani chovatelkou jsem byla domluvena na pozdejsi odber jenze se ji zabil syn pri autonehode a tak jsem pro stene hned dojela, jelikoz pani se psychicky zhroutila a jeji rodina na to spechala. Vse bylo v poradku, dnes jsou mu 2 roky.
Prvního psa jsem dostala v necelých dvou měsících, hodně jsem podcenila socializaci a ikdyž se mnou chodil všude a jezdili jsme po různých psích akcích i táborech, tak jsme měli problém se strachovou agresí a strachem z cizích míst, takže nemůžu říct, že by byl, normální", byl miláček, ale s chováním jsme bojovali...druhý pes(stejné plemeno) přišel ve věku 3, 5 měsíce a od začátku nebyl jediný problém s lidmi, psy, místy, MHD prostě vše bral jako by to dělal denodenně a to trvá doteď, prostě sebevědomý klidný skoro 3letý pes...kamarádka vytáhla fenu ze stodoly cca 1-1, 5 měsíce, fena je absolutně nevyrovnaná, psům se obloukem vyhýbá, feny miluje, psy a štěňata by zabila, cizí člověk se k ní nesmí přiblížit, lovec šílenej a to jí kamarádka bere sebou do práce, protože trpí separační úzkostí.
dommi

XXX.XXX.52.90
Dobrý den mohu získat od vás nejake rady co se týká brzkého odběru štěňátka od matky? odběr byl v 5.tydnu, protože paní přestala kojit fena a chtěla je dat pryč. máme problém s tím že nám neustále knoura kouše nám všechny zvířata doma (kočky a 6.měsíčního rtw) chápu že si chce hrát ale nějak nemůže pobyt konce v agresy.v noci budí každou hodinu knouranim tak vás prosim o nějakou tu radu jak ji odvyknout :) díky.
Je normální, že fenka v 5. týdnu přestane štěňata kojit. (ne každá, samozřejmě, aby se tu do mě někdo nepustil). Ale od toho je chovatel, aby štěňata začal včas přikrmovat a krmil je až do věku, než jsou opravdu schopna opusiti domov. Což je dle vyhlášky 50. den od narození nejdříve. Paní "chovatelku" bych nakopala tam, kam slunce nesvítí.