Zdravím, obrátil se na mě známý s žádostí o radu a já se svýma gaučámama tohle nikdy neřešila, takže zkouším tady.
Má psa, několik let vyrůstal v podstatě zavřený v kotci, pak si ho vzali oni, ale pes zvyklý konat potřebu v kotci se cíleně ze zahrady vrací právě tam. A kotec začíná pochopitelně nesnesitelně smrdět.
Podloží jsou betonové kachličky v písku.
Nějaký nápad, co s tím?
Pes je venkovní, nějaké cílené přeučení tohodle návyku přesně nevím, jak směřovat. Přes den spí v tom kotci, resp. Teda tam v boudě, celou dobu přístup na zahradu, v podvečer procházka.
Nějaké typy na úklidové prostředky, techniky, nebo co s kotcem, aby se tam dalo žít a nepadnout?
Děkuju.
rapotacka11
napsal(a):
Odnaučit ?
Nepustit ho tam.
Úklid řešit, až bude teplo.
Odnaučit, netuším jak, je to bouďák. Nějaký konkrétní postup, prosím?
Nepustit ho tam, v zimě nemůže, pes se musí někam schovat.
A řešit až v létě, jednak to je docela dost z ruky a nedokážu si představit ten smrad, až se do toho opře sluníčko...
hanitchka.m
napsal(a):
Zdravím, obrátil se na mě známý s žádostí o radu a já se svýma gaučámama tohle nikdy neřešila, takže zkouším tady.
Má psa, několik let vyrůstal v podstatě zavřený v kotci, pak si ho vzali oni, ale pes zvyklý konat potřebu v kotci se cíleně ze zahrady vrací právě tam. A kotec začíná pochopitelně nesnesitelně smrdět.
Nějaký nápad, co s tím?
Pes je venkovní, nějaké cílené přeučení tohodle návyku přesně nevím, jak směřovat. Přes den spí v tom kotci, resp. Teda tam v boudě, celou dobu přístup na zahradu, v podvečer procházka.
Nějaké typy na úklidové prostředky, techniky, nebo co s kotcem, aby se tam dalo žít a nepadnout?
Děkuju.
Vzhľadom na minulosť psa odučiť to asi nepôjde.
Nechal by som VŽDY pokiaľ je pes na voľno koterec zatvorený, aby sa čúranie v kotci ďalej neutvrdzovalo. Do koterca púšťať len "prázdneho" psa.
K úklidu - až keď bude teplo. Ale ak je "Podloží betonové kachličky v písku" tak nijaké čistenie nebude mať dlhší efekt - problémom je ten piesok. Medzerami pomedzi kachličky vždy tá moč stečie, ak sa kotec riadi vodou, tak stečie zmes vody s močou. Tam dole to fajne dunstuje, nevetrá, smrdí. Trvalým riešením je len výmena podlahy za nepriepustnú (betón + poter, tartan, asfalt...) s vhodným odtokom.
kopek
napsal(a):
Vzhľadom na minulosť psa odučiť to asi nepôjde.
Nechal by som VŽDY pokiaľ je pes na voľno koterec zatvorený, aby sa čúranie v kotci ďalej neutvrdzovalo. Do koterca púšťať len "prázdneho" psa.
K úklidu - až keď bude teplo. Ale ak je "Podloží betonové kachličky v písku" tak nijaké čistenie nebude mať dlhší efekt - problémom je ten piesok. Medzerami pomedzi kachličky vždy tá moč stečie, ak sa kotec riadi vodou, tak stečie zmes vody s močou. Tam dole to fajne dunstuje, nevetrá, smrdí. Trvalým riešením je len výmena podlahy za nepriepustnú (betón + poter, tartan, asfalt...) s vhodným odtokom.
Zavřít ten kotec a zabránit přístupu mě taky napadlo, jenže jak třeba přes pracovní den, přes noc... To jsou osmi-devítihodinové intervaly, kdy pes nemůže být zavřený venku bez přístupu k boudě a zároveň je v té době schopen si do kotce nadělat.
A když nácvik nebude stoprocentní, nemůže mít valného výsledku.
O výměně podlahy taky přemýšlí, ale na kachličkách je postavená konstrukce kotce zapasovaná mezi dům a plot, takže docela výzva. Nějaký nápad, jak třeba upravit ty kachličky? Nějaká další vrstva, která by zabránila průtoku moče skrz? Do stavařiny bohužel vůbec nesvítím.
Sestřenice měla svého času dva psy a dva kotce, protože psi spolu zkraje nemluvili a prali se. Za nějaký čas se udobřili, sestěhovali se sami do jednoho kotce a z druhého si udělali wécé :) sestřenice na nervy, protože samozřejmě kotec začal smrdět, ale zase byla ráda, že jí nechodí psi ochcávat keře. Pamatuju, že do kotce vylívala i vodu z pračky aby ho odsmradila. Nakonec teda kotec raději natrvalo psům zavřela a obětovala radši ty keře.
hanitchka.m
napsal(a):
Nějaký nápad, co s tím?
Děkuju.
Já bych psa do kotce prostě nepouštěla -nějakou dobu... Aby se naučil venčit mimo kotec "z donucení"... Prostě vyndat boudu z kotce, někam ji dát a kotec zavřít... Psa nechat běhat trvale volně, pokud je to možné... Do kotce bych ho zpátky pustila třeba za měsíc, až se bude pořád nonstop muset venčit "venku" a pouze na tak dlouho, aby neměl čas se tam vyvenčit - tzn napoprvé ho tam nezavřít na celou noc, atd... Postupně na kotec navykat jako štěně...
Jinak co se úklidu týče - kompletně bych tu podlahu prolila neředěným octem a nechala vyschnout...
aneleh
napsal(a):
Já bych psa do kotce prostě nepouštěla -nějakou dobu... Aby se naučil venčit mimo kotec "z donucení"... Prostě vyndat boudu z kotce, někam ji dát a kotec zavřít... Psa nechat běhat trvale volně, pokud je to možné... Do kotce bych ho zpátky pustila třeba za měsíc, až se bude pořád nonstop muset venčit "venku" a pouze na tak dlouho, aby neměl čas se tam vyvenčit - tzn napoprvé ho tam nezavřít na celou noc, atd... Postupně na kotec navykat jako štěně...
Jinak co se úklidu týče - kompletně bych tu podlahu prolila neředěným octem a nechala vyschnout...
Přesně tenhle krok jsme nakonec vymysleli, uvidíme. Jinak na procházkách se pes normálně venčí, nicméně na chodníku, silnici apod. Prostě ty kachličky zná od mala :/
Ocet taky zkusíme, už taky proto musí bouda pryč z kotce, ať to nefetuje.
Díky za reakci!
hanitchka.m
napsal(a):
Přesně tenhle krok jsme nakonec vymysleli, uvidíme. Jinak na procházkách se pes normálně venčí, nicméně na chodníku, silnici apod. Prostě ty kachličky zná od mala :/
Ocet taky zkusíme, už taky proto musí bouda pryč z kotce, ať to nefetuje.
Díky za reakci!
Ocet je to jediné o čem vím, co opravdu odstraní zápach močoviny...
Jinak přeju hodně zdaru a štěstí :).
hanitchka.m
napsal(a):
Nějaký nápad, co s tím?
Děkuju.
Mam psa kotcoveho a tak venčeni v kotci neřešim do kotce davam hobliny a podle potřeb měnim tyto do sebe nasaji jak moč tak i obali hovinka takže kotec ani pes nesmrdi a je tam sucho.
V letě a podle potřeby kotec umeju kartačem a vodou se savem necham vyschnout.
hanitchka.m
napsal(a):
Nějaký nápad, co s tím?
Děkuju.
S tím Vás asi moc nepotěším, ale řešili jsme to samé. Pročůraný kotec, který velmi zapáchal, nezbylo nic jiného, než sundat dlažbu a vyměnit ten písek pod tím, kam to proteklo. Nic jiného známému asi nezabere, i když to na povrchu vydezinfikuje atomovkou, smrdí převážně ten písek pod tím ne ta dlažba.
S přeučením venčení by si museli dát asi velkou práci a pro začátek do toho kotce vůbec nepouštět, alespoň do doby, než pes zjistí, že se dá venčit i jinde.
Dobrý den,
na vyčištění kotce můžete použít výrobky na odstraňování skvrn Stain Remover a na odstraňování zápachu Odour Killer. Oba obsahují přátelské bakterie, které enzymaticky rozloží látky způsobující skvrny a zápach na molekuly, které již nezapáchají. Mohou se používat na všechny organické skvrny a zdroje zápachu - například i na skvrny od červeného vína, jídla a podobně.
K nácviku čistotnosti lze běžně využívat atraktanty a odpuzovače, ale pokud pes v kotci přespává nebo v něm musí trávit nějakou dobu, tak bych to nedoporučovala. Nejjednodušší bude po vypuštění psa kotec zavírat, pokud tam má misku z vodou, tak ji samozřejmě dávat ven, aby k ní měl přístup i během dne. On potřebu venku vykonat bude muset a postupně si na to zvykne. Pro výběr míst, kam by se pes měl venčit, lze využít atraktanty (viz výše).
Přeji pěkný den.
Bára.