Dobrý den.
potřebovali bychom poradit s výběrem pejska pro naši čtyřčlenou smečku.
Bydlime v bytě, ale myslim si že bychom se dokazali postarat i o psa vetši velikosti jako jsou vlčaci a jina velká plemena, tim myslim že jsme ochotni mu zajistit využiti, pravidelné prochazký a jiné hry tak aby v bytě nestradal. Pejsek by měl byt aktivnější, ale ne uplně. Abych to vysvětlila, budeme s pejskem pravidelně navštěvovat cvičak, kde se budeme věnovat poslušnosti plus nějakému sportu, chodit na dlouhé procházky a jiné výlety. Chceme ale i aby když jednou dvakrát vynechame nejakou tu procházku aby pejsek uplně nestradal. Jinak co se tyče srsti, vic se nám libi psy se středně dlouhou srsti, takže přemyšlime nad nějakým ovčáckým, nebo honáckým plemenem a měl by být většiho vzrůstu. Jinak měl by se snášet se psy v domáctnosti kdy my už máme dva, menšího vzrůstu.
Nejsme už uplný začatečnici, pár psů jsme už odchovali, takže si poradime i s naročnějším plemenem co se týče výchovy.
Předem děkuji za vaše názory.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hovawart, a cíleně chtít klidnější štěně. Jenom to vynechávání procházek - byťák se venčit musí...
Za me australsky ovcak ( velke prekvapko, kdyz ho mam). Predispozice mate totiz stejne jako my - byt, na sidlisti, obcas neco vynechat, cvicak, sporty jednou tydne, ovcacke plemeno bez loveckeho instinktu. Australak nam "zere" kocky v tom nejlepsim slova smyslu, ostatni psy miluje ( je- li spravne socializovan).
Bezudrzbova srst, utirame ji jen rucnikem (mokrym, suchym) i v tomhle pocasi, koupel maximalne po extra dlouhych prochazkach kde se vyvali v bahne, a to i spis jen proto, aby ji to nesvedilo.
napsal(a):
Hovawart, a cíleně chtít klidnější štěně. Jenom to vynechávání procházek - byťák se venčit musí...
Podle vlastní zkušenosti musím říci, že hovawart bude v bytě chudák. Neupírejte psům jejich poslání, kvůli kterému byli vyšlechtěni a respektujte vlastnosti a potřeby, které jsou pro plemeno typické. Hovawart je v překladu "hlídač dvora", byl stvořen pro hlídání dvora (pozemku) včetně všech jeho obyvatel. Je to pes otužilý, věrný a hlavně 24 hodin denně připravený plnit tuto službu. Ano, mnoho HW žije v bytě, ale pokud máte možnost porovnat oba způsoby života u těchto psů, zjistíte, že v bytě nikdy doopravdy nepředvede co ve skutečnosti je a pro co žije...

Podle vlastní zkušenosti včetně obou způsobů držení musím konstatovat, že HW je do bytu velmi vhodný, neb tam je se svou rodinou a to je to co potřebuje jako pes na rodinu silně fixovaný. Moc netuším, proč by mu měl pobyt v bytě bránit v hlídání.On to není teritoriální pes jako pastevci, ale spíše bodygard.
Pro grismen:
A co třeba Flat coated retrívr... Kamarádka má fenku, také bydlí v bytě a pokud vím, tak jim to i tak vyhovuje. Na cvičáku je jedním z nejchytřejších pejsků a se všema vychází skvěle. Fakt poslouchá paničku na slovo a všechny aktivity ji moc baví. Když je třeba venku hnusně, jdou se jen rychle vyvenčit a vše je ok, neprotestuje.
Přehu hodně štěstí při výběru
Při čtení požadavků mě napadl např. Peruánský naháč osrstěný, mohl by vyhovovat. Znám 2 a oba jsou úžasní, sportovci, mazlíci. Pokud se nechcete věnovat výstavám a chovu, tak další výhodou je i to, že seženete pejska s PP z dobrého chovu za zlomek ceny, protože osrstěná varianta není připuštěna na výstavy ani do chovu.

Ještě mě napadl bílý švýcarský ovčák nebo třeba německý špic, koukněte na ně.

Já bych radila toho flata, zlatého retrívra, švýcarského ovčáka když tedy trváte na tom osrstěném zvířeti já bych do bytu dlouhosrstého psa nechtěla, třeba dlouhosrstou kolii si v bytě moc nedovedu představit.ale stejně bych to raději zvážila a do bytu volila nějaké hladkosrsté plemeno, ono je docela rozdíl malý dlouhosrstý pejsek a velký dlouhosrstý pes, nadělá vám strašnej bordel a bude mu v bytě horko, ale je to na vás, uklízet po něm budete vy. Já osobně bych do bytu vybírala něco jako boxer, dobrman, střední knírač, krátkosrstá kolie apod.
napsal(a):
Já bych radila toho flata, zlatého retrívra, švýcarského ovčáka když tedy trváte na tom osrstěném zvířeti já bych do bytu dlouhosrstého psa nechtěla, třeba dlouhosrstou kolii si v bytě moc nedovedu představit.ale stejně bych to raději zvážila a do bytu volila nějaké hladkosrsté plemeno, ono je docela rozdíl malý dlouhosrstý pejsek a velký dlouhosrstý pes, nadělá vám strašnej bordel a bude mu v bytě horko, ale je to na vás, uklízet po něm budete vy. Já osobně bych do bytu vybírala něco jako boxer, dobrman, střední knírač, krátkosrstá kolie apod.
Já si zase kolii nedokážu představit venku. Jsou to hrozné závislačky.
V bytě bude naprosto spokojená, jen s těmi chlupy je třeba počítat. Ale zase se mnohem lépe uklízejí než chlupy z krátkosrstých psů. Choďák je také dobrá volba, ale potřebuje trochu víc zaměstnat než kolie, stejně jako švýcarský ovčák. Ještě bych přidala dlouhosrsté varianty belgického ovčáka. Ty mají ještě trochu větší nároky na pohyb a zaměstnání, ale dá se to zvládnout. Méně nároků na pohyb má třeba vlčí nebo velký špic. Ale u všech větších plemen je třeba počítat s tím, že tak do 2 let vám dají zabrat. A zařízení bytu také.
Za mě flat coated retrievera :) Někteří jsou sice dost slušná prasata, ale když tu naši pošlu na místo, tak tam to z ní opadá a jen vysaju ;) Flati jsou neskuteční optimisti, vhodní snad na každý sport, milují spolupráci, žádné počasí není problém (často čím mokřeji, tím lépe), ale taky zvládnou týden provádět gaučing :)
Nebo taky ten BŠO nebo chodský pes :)
Kolie jsou dost uřvané :D.