Zdravím, vím, že už tu toto téma pravděpodobně bylo ale nenašla jsem, co jsem potřebovala.
Má někdo ozkoušené domácí pamlsky ( jedno jestli játrové, rybí,...)?
Je na to potřeba něco speciálního ( forma na biskupský chlebíček či jakési udělátka do kuchyně, co nevlastním)?
Jak dlouho asi tak trvá příprava či pečení?
Našla jsem spoustu receptů, dost mě odrazuje, že v každém je buď mouka, kukuřičná mouka, ovesné vločky,...
Já myslela, že se psy snažíme co nejvíce krmit bezobilně, což se s tímhle neslučuje. Možná se to ale upéct jinak nedá.
Moc uvítám rady a zkušenosti, zkrmíme mraky pamlsků za týden, ani nevím, co v nich je a kvalita to rozhodně nebude. U domácího se bude dát lépe kontrolovat množství/složení a pokud proces nezabere více než obvyklé vaření večeře, šla bych do toho.
Děkuji.
Pokud chcete pamlsky bezobilné a co nejzdravější, usušte maso. Dobrá jsou třeba srdíčka. Stačí je nakrájet na plátky a buď v sušičce nebo v troubě na pečicím papíru usušit.
Naši psi milují játrové sušenky, klasický recept je z ovesných vloček, jater a vajíčka. Vše se pomele na kaši, napatlá na plech s pečicím papírem ve vrstvě v jaké chcete a pomalu pečete. Pak se plát nakrájí na kostičky a jednotlivé dávky se zamrazí, na brzkou spotřebu se dají do lednice. Místo vloček můžete dát např. amarantovou, rýžovou, pohankovou či jáhlovou mouku, pokud se chcete vyhnout klasickým lepkovým obilninám. Někdo ještě přidává bylinky a česnek.
Játrové pamlsky z pohankové mouky (platíčko kuřecích jater, jedno vajíčko, cca hrnek mouky, vše rozmixovat) jsou super, jsou "gumové" a vůbec se nedrobí.
Jinak se dá pamlskovat vařeným masem (ideální je hovězí srdce), tvrdým tvarohem, nakrájeným jablíčkem, občas se dá pro zpestření přimíchat trochu kvalitního párku nebo tvrdého sýra, naprosto super jsou plíce nasušené v domácí sušičce... Prostě jakékoliv jídlo, které psu chutná, ideálně pokaždé něco jiného, ať to není nuda. Extrémista je jeden můj kamarád, který nosí v kapse mleté zelené dršťky
Mne sa osvedčilo:
pečienka (játra) hovädzie, bravčové či hydinové, to je jedno + ovsené vločky v pomere 6:4, na 250 gr zmesi jedno vajce (celé, aj so škrupinou). Pomixovať, natrieť na plech vymastený bravčovou masťou vo vrstve cca 1 cm, pečiem či skôr suším 20 min. Pri 180 stupňoch. Ešte teplé pokrájam na cca 3x2 cm, po vychladnutí naporcujem do sáčkov po cca 10 - 12 kusov. V mrazničke vydržia "večne", sáček ktorý je v spotrebe vydrží v chladničke. Psi sa idú za tým zabiť.
Ale dobré a praktické pamlsky sú kúsky tvrdšieho syra, nechať trošku postáť, aby chytil správnu "vôňu"...
Taky dělám játrové sušenky, všichni psi bez vyjímky je milujou a jsou hotové za chvilku. Podle nálady občas přimíchám strouhanou mrkev, jindy strouhané jablko, nebo cuketu, někdy přidám na ovonění trochu olejovek, ochucuji bylinkami nebo přidám nasekané kopřivy, prostě je to hodně variabilní a chutnají vždy.
Zelené dršťky v kapse - to je teda borec Občas je taky krmím, ale to je fakt síla - nejrychleji připravené jídlo. Ale je fakt, že psi je taky mají moc rádi.
U nás taky bodujou játrovky - příprava cca 5 min., pečení cca 20-30 min. Podle tloušťky - já dělám z kila jater
Ještě lepší stupeň odměny je u nás sušené maso a u jedné mé feny tvrdá houska
Pokud nechete pamlsky s moukou, můžete nasušit nebo koupit sušené vnitřnosti - běžně se to prodává ve zverimexu..
Děkuji za info, udělám o víkendu, včera jsem koupila kuřecí játra v supermarketu, rozumná cena, vcelku překvapení /řezníka zatím nestíhám/
Takže 3:2 játra:ovesné vločky, vajíčko, rozmixovat, na pečící papír a 20 minut péct.
Jak poznám, že je to hotové, nějaký indikátor? Aby se to nelepilo na špejli? Změní to barvu?
Děkuji.
Tak játrové sušenky jsem zvládla, jen jsem měla včera souboj s vepřovým srdcem.
Vyndala jsem ho rovnou z mrazáku, takže na hodinku do trouby na 50, pak v celku na 100 a pekla jsem ho. Pekla jsem ho skoro 4 hodiny! a vypadalo pořád stejně. Uvnitř je takové vařené, ale slupka je tvrdá a křupavá.
někde jsem četla, že srdce je lepší vařit?
Děkuji za názory.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ano, srdce je lepší vařit. Nikdy mne nenapadlo ho dát péct...
Zdravím, znovu otevírám toto téma. Sušenky už mám v malíku, ale ráda bych je udělala ala cukroví. Problém je v tom, že moje játrové či sardinkové sušenky s vločkami jsou moc tekuté na vykrajování hned. Má někdo zkušenost s vykrajováním uprostřed pečícího procesu a pak to nechat dojít, ať to chytne okraje?
Nebo máte lepší recept na cukroví? Našla jsem spoustu, všechny začínají "x gramů mouky" a to opravdu nechci.
Děkuji.

Sušičku Zelmer koupíte už pod 700 Kč.2 stupně, spolehlivá, slušné recenze. Vynikající jsou sušená kachní srdce, ale je to trochu filigránská práce. Jinak cokoliv, krájet lehce rozmrzlé, uděláte tenké plátky.
Krmím bezobilně, ale sem tam to není zlo - oves apod. Zrovna dnes jsem vymyslela "perníčky" a poptávka maximální.
Množství ingrediencí cca, záleží na tuhosti těsta, tužší na vyválení:
- 200 g ovesné mouky
- 1 vejce
- špetka (1/3 kávové lžičky?) jedlé sody
- polévková lžíce rozmixovaného tuňáka ve vlastní šťávě (měla jsem jen Rio Mare a ten je slanější, Franz Josef (nebo jak) slaný nebývá
- lososový olej, pumpičku jsem zmáčkla 10, možná víc, jedno zmáčknutí 2 ml
Koření nikam necpu, psa to stejně nezajímá. :).
beastije
napsal(a):
Zdravím, znovu otevírám toto téma. Sušenky už mám v malíku, ale ráda bych je udělala ala cukroví. Problém je v tom, že moje játrové či sardinkové sušenky s vločkami jsou moc tekuté na vykrajování hned. Má někdo zkušenost s vykrajováním uprostřed pečícího procesu a pak to nechat dojít, ať to chytne okraje?
Nebo máte lepší recept na cukroví? Našla jsem spoustu, všechny začínají "x gramů mouky" a to opravdu nechci.
Děkuji.
Zdravim. Delala jsem jatrove susenky - 500g jater,500g vlocek,2 vejce, strouzek cesneku. Upekla jsem, mechala vychladnout a pak teprv vykrajovala
kobylatko
napsal(a):
Šlo by maso na pamlsky nasušit i v troubě ?
Asi šlo - nakrájený na tenký plátky při nižší teplotě, na pečícím papíru... ale sežralo by to asi hodně energie a času. Sušička je rychlejší. Zkusila bych nějaké menší množství a něco, co rychleji schne - třeba plíce. Ostatně houby se taky v troubě usuší, ne? takže by to jít mělo.
Tak poslusne hlasim, ze na tenci vrstvu, vic ovesnych vlocek, cca 10 min v troube ( jatrove, sardinkove tak 15), pak vykrajet normalnim vykrajovatkem ( chtelo by ho to nabrousit ale :D) a opet na pecicim papiru dopect.
Slo to krasne, jen zbytecne pracne, kdyz ten pes ten tvar neoceni. Ale tak darky jsou to i pro panicky.
beastije
napsal(a):
Tak poslusne hlasim, ze na tenci vrstvu, vic ovesnych vlocek, cca 10 min v troube ( jatrove, sardinkove tak 15), pak vykrajet normalnim vykrajovatkem ( chtelo by ho to nabrousit ale :D) a opet na pecicim papiru dopect.
Slo to krasne, jen zbytecne pracne, kdyz ten pes ten tvar neoceni. Ale tak darky jsou to i pro panicky.
Já je budu píct ve středu .A nakrájím je zas na kostičky rádýlkem na pizzu .
My se taky musíme pochlubit celou sobotu jsme strávili pečením a myslim, ze na 1. pokus celkem fajn jen u jatrovych kolacku jsem malém oddelala mixer, až se z nej začalo kouřit + jsme jeste susili plíce největší odměna je ta obrovská radost z toho
DExi
napsal(a):
My se taky musíme pochlubit celou sobotu jsme strávili pečením a myslim, ze na 1. pokus celkem fajn jen u jatrovych kolacku jsem malém oddelala mixer, až se z nej začalo kouřit + jsme jeste susili plíce největší odměna je ta obrovská radost z toho
To vypadá fakt dobře .
DExi
napsal(a):
Jaký je receptík na ty rybí ?
milka000

XXX.XXX.97.97
Ja si myslim ze staci uvarene maso na kosticky a pejsek bude delat vse co vam na ocich vidi..
kobylatko
napsal(a):
Jaký je receptík na ty rybí ?
Jee, omlouvám se, ale všimla jsem si toho až ted.
RYBÍ SUŠENKY:
250g ryby (my dali trochu vic) proste filet bez kosti
150g mouky (te jsme dali zas trosku min a dávali jsme celozrnnou)
2-3 vejce
Přibližně 0,5l vody
1pol. lžíce rybího tuku (lososaku)
Rybu rozmixujeme, přidáme vejce a smícháme s moukou, vodou a olejem. Pak uz je to stejný jako u jatrovek pečeme pri 180°C 20-25min.
Ono stejne časem zjistite, ze jsou vsechny jak se říká na jedno brdo my jsme třeba u všech dávali méně vloček, mouky a více masa. Proste jak se nám líbily, tak jsme si to poupravili
DExi
napsal(a):
Jee, omlouvám se, ale všimla jsem si toho až ted.
RYBÍ SUŠENKY:
250g ryby (my dali trochu vic) proste filet bez kosti
150g mouky (te jsme dali zas trosku min a dávali jsme celozrnnou)
2-3 vejce
Přibližně 0,5l vody
1pol. lžíce rybího tuku (lososaku)
Rybu rozmixujeme, přidáme vejce a smícháme s moukou, vodou a olejem. Pak uz je to stejný jako u jatrovek pečeme pri 180°C 20-25min.
Ono stejne časem zjistite, ze jsou vsechny jak se říká na jedno brdo my jsme třeba u všech dávali méně vloček, mouky a více masa. Proste jak se nám líbily, tak jsme si to poupravili
Super, díky .Jsou , ale nesnáším ty recepty, např: kde jsou rybičky, vajíčko, X dalších zbytečností a aspoň 4 druhy mouky a těch je právě všude fůra takových receptů
kobylatko
napsal(a):
Šlo by maso na pamlsky nasušit i v troubě ?
Zdravím,
zkoušela jste sušit to maso v troubě? Mám alergika a krmím koňskými granulemi a jako odměny sušené vnitřnosti. Ale nemůžu sehnat drobné pamlsky na odměny, tak jsem myslela, že bych koupila prostě kus koňského masa a sama doma nasušila.
Popř. nemáte někdo recept na nějaké ňamky pro alergika?
Díky
Iliena
napsal(a):
Zdravím,
zkoušela jste sušit to maso v troubě? Mám alergika a krmím koňskými granulemi a jako odměny sušené vnitřnosti. Ale nemůžu sehnat drobné pamlsky na odměny, tak jsem myslela, že bych koupila prostě kus koňského masa a sama doma nasušila.
Popř. nemáte někdo recept na nějaké ňamky pro alergika?
Díky
Ještě neé, většina mě od toho odrazuje že je to energeticky drahé, že sušička je rychlejší a né tak energeticky dráhá... Tak nad tím dumám, co s tím .
kobylatko
napsal(a):
Ještě neé, většina mě od toho odrazuje že je to energeticky drahé, že sušička je rychlejší a né tak energeticky dráhá... Tak nad tím dumám, co s tím .
Mě to trochu mate, sušičku jsem měla a dala jsem ji pryč, aby se totiž bylinky sušily x hodin mi ekonomické zrovna moc nepřišlo.
Možná by tedy bylo lepší nějaké ňamky upéct? Tady je zase otázka jaké když mám psa alergika, možná použít bezlepkovou mouku? Někde jsem našla zmínku o bramborových vločkách a to nevím kde sehnat... Játrovky asi neudělám, koňská játra jsem nenašla, takže leda masové sušenky. Ale jelikož jsem na vaření a pečení tupec, musel by mi někdo dát přesný recept

Iliena
napsal(a):
Mě to trochu mate, sušičku jsem měla a dala jsem ji pryč, aby se totiž bylinky sušily x hodin mi ekonomické zrovna moc nepřišlo.
Možná by tedy bylo lepší nějaké ňamky upéct? Tady je zase otázka jaké když mám psa alergika, možná použít bezlepkovou mouku? Někde jsem našla zmínku o bramborových vločkách a to nevím kde sehnat... Játrovky asi neudělám, koňská játra jsem nenašla, takže leda masové sušenky. Ale jelikož jsem na vaření a pečení tupec, musel by mi někdo dát přesný recept
Sušička má určitě ekonomičtější provoz. Do trouby můžete dát jen jeden plech a navíc se maso suší jen z jedné strany, takže určitě déle, asi by se muselo i obracet. Já nacpu do sušičky necelé kilo masa a na vyšší výkon mám za 5 až 6 hodin hotovo. Játrovky už nepeču, je to strašná matlačka. Bramborové vločky jsou cca stejně drahé jako rýžová mouka.
napsal(a):
Sušička má určitě ekonomičtější provoz. Do trouby můžete dát jen jeden plech a navíc se maso suší jen z jedné strany, takže určitě déle, asi by se muselo i obracet. Já nacpu do sušičky necelé kilo masa a na vyšší výkon mám za 5 až 6 hodin hotovo. Játrovky už nepeču, je to strašná matlačka. Bramborové vločky jsou cca stejně drahé jako rýžová mouka.
No každopádně sušičku už nemám. Nemáte v zásobě nějaký recept na masové sušenky?

Nebo pohanková nebo ovesná mouka.
Ovesná mouka je bez lepku? Každopádně normální mouku nahradit něčím hypo. Koňská svalovina, třeba nějaká bylinka a co s tím? Rozmixovat a upatlat na těsto, ale v jakém poměru a jak péct aby z toho nebylo kamenné cosi... Jak říkám, jsem na pečení vážně tupec , ale chtěla bych ji dopřát domácí ňamky, které snese.

Iliena
napsal(a):
Ovesná mouka je bez lepku? Každopádně normální mouku nahradit něčím hypo. Koňská svalovina, třeba nějaká bylinka a co s tím? Rozmixovat a upatlat na těsto, ale v jakém poměru a jak péct aby z toho nebylo kamenné cosi... Jak říkám, jsem na pečení vážně tupec , ale chtěla bych ji dopřát domácí ňamky, které snese.
Bohužel má jen snížený obsah lepku, takže pro vás nee.A nebo ještě prosná mouka.