Christie13
napsal(a):
Ahoj uvažujeme o koupi border kolie :3 můžete prosím napsat na co si dat pozor, jaký je život s borderkou atd.. :)
Nejsem majitel borderky, ale znám jich hodně. Na co si dát pozor? Na všechno. Borderka je módní plemeno, takže se množí všechno, co má díru. O bezpapírákovi bych vůbec neuvažovala a i mezi spojeními s PP bych hodně pečlivě vybírala. Dost lítá zdraví (OCD ramen, oči...) a hlavně často vídám šíleně průserové povahy - labilní, přetáčivé, neuvěřitelně bázlivé, agresivní, s obsesemi... Na povahu si při výběru štěněte dejte opravdu pozor, prověřte rodiče i další příbuzné.
Ani povahově typická borderka není pes pro každého, je to neuvěřitelně aktivní plemeno a potřebuje pracovat, cíleně zaměstnávat hlavu - jen procházky a házení míčku jí stačit rozhodně nebudou, a nudící se pracák je horší než živelná katastrofa. Je to plemeno, které bohužel hodně doplatilo na svůj milý vzhled a pověst "nejchytřejšího psa"...
Ideálně doporučuju zajít na nějakou akci, kde bude hodně borderkářů (agility, dogdancing), podívat se na plemeno naživo, promluvit si s majiteli, udělat si představu, jaký typ borderky byste chtěli...
A rovnou bych dodala, že pokud do města do bytu, tak žádný typ borderky. Ode mě je to sice pokrytecké, australák je taky pěkně hyperaktivní a do bytu málo vhodný, ale co tak chápu, tázající nad ní uvažuje hlavně proto, že se mu líbí, ne že pro ní má upotřebení. (Usuzuji, že člověk co by borderku upotřebil, by se neptal tady).
A krásných, chytrých psů jsou na výběr mraky.
Existují servery, které dle typu majitele a odpovědí psa vytipují (nic ale není neomylné a neuvažuje za vás).
beastije
napsal(a):
A rovnou bych dodala, že pokud do města do bytu, tak žádný typ borderky. Ode mě je to sice pokrytecké, australák je taky pěkně hyperaktivní a do bytu málo vhodný, ale co tak chápu, tázající nad ní uvažuje hlavně proto, že se mu líbí, ne že pro ní má upotřebení. (Usuzuji, že člověk co by borderku upotřebil, by se neptal tady).
A krásných, chytrých psů jsou na výběr mraky.
Existují servery, které dle typu majitele a odpovědí psa vytipují (nic ale není neomylné a neuvažuje za vás).
S tím bytem bych si dovolila nesouhlasit. Je vcelku fuk, jestli borderka bydlí v bytě, nebo v baráku. I bytová borderka se dá dostatečně zaměstnat, i borderka u baráku může strádat nudou.
Akorát když má člověk vlastní stádo ovcí, je to zaměstnávání pochopitelně trošku jednodušší. Ale bordera (pokud není vyloženě z pracovní linie) nemusí nutně mít ovce, aby byla spokojená.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Borderka, to je přece ten nejchytřejší pes, naučí se všechno, poslouchá sama od sebe a nemusí se cvičit, hlavně tancuje, skáče přes tyčku a je tááák krásná a milá. Jo a taky vystupuje v televizi, kdybyste to nevěděli - to je ten pejsek z televize !
Ale jinak znám šťastnou borderku chovanou v bytě. Paní je doma a dopoledne kolem nás běží s borderou na vodítku u pasu ( opravdu běží - ne jde ), za 2-3 hodiny běží zpátky, odpoledne nastoupí na tutéž akci pán.
napsal(a):
Borderka, to je přece ten nejchytřejší pes, naučí se všechno, poslouchá sama od sebe a nemusí se cvičit, hlavně tancuje, skáče přes tyčku a je tááák krásná a milá. Jo a taky vystupuje v televizi, kdybyste to nevěděli - to je ten pejsek z televize !
Ale jinak znám šťastnou borderku chovanou v bytě. Paní je doma a dopoledne kolem nás běží s borderou na vodítku u pasu ( opravdu běží - ne jde ), za 2-3 hodiny běží zpátky, odpoledne nastoupí na tutéž akci pán.
No pokud s ní nedělají nic jiného, než jen běhají, tak se nedivím, že vyžaduje šest hodin denně... Když bordera skutečně intenzivně maká hlavou, tak může být hotová i po pár minutách, maximálně desítkách minut. Pohyb potřebuje taky, samozřejmě, ale tak nějak normálně. Ona borderka zase není nějaký mýtický nadpes (když pomineme ty jedince s průserovými povahami, o kterých jsem psala výš). Jen daleko víc potřebuje aktivitu psychickou, než fyzickou. Což je věc, kterou běžný pejskař svému psu poskytnout nedokáže, neví jak. A pak se diví, že s ní běhají dvě hodiny a nestačí jí to, tři hodiny a pořád to nestačí, čtyři hodiny a furt je to málo...
Christie13
napsal(a):
Byla by bez PP.. Máme obrovskej dvůr a měla by tady psího kámoše.. Dělala bych sní agility, dogdancing, chtěla bych zkusit canicross a ve vedlejší vesnici je paní co má ovce tak by jsme možná zkusili i paseni jo a možná i dogfrisbee podle toho co by ji bavilo :).
Bez PP? Tak to se nedá říct nic jiného, než hodně štěstí... Budete ho potřebovat. Narazit na povahově normální a zdravou bezpapírovou borderu se rovná výhře v loterii.
Super dotaz. Zadavatelka jich zná spoustu bez pp a tak proč potřebuje radit zde. Nechci tu řešit pp nebo nepp. Jenom tu upozorním na to, že v dnešní době se i bordera s pp dost často nechová jako bordera. U vořecha bez pp vydávaného za borderu je těch rizik ještě podstatně víc. Mám to plemeno docela rád a tak se mi nelíbí, že to téma nese v názvu borderku a o borderkách v tomhle tématu není vůbec nic a zadavatelka ani o borderce mluvit nechce.
To jako koupí bezpapíráka za 5000, - nechá mu udělat pet pas a očipuje ho za 1000, - a má doma něco co je možná bordeka. Když připlatí 2 tisice, tak má papíráka. Kde je ta úspora? Nehledě na to, že zadavatelka je malá holka, která tomu rozumět nemůže. O to by se měli postarat rodiče. Mně je jasné, že je lepší nakrejt něco co mám doma a něčím co projde okolo plotu a o nic se nestarat, nic neplatit, nic neřešit. Těch pár keců o tom, jak je to úžasná borderka za ten výdělek stojí. Pokud nemá zadavatelka ve všem jasno, tak doporučím, aby si vybrala primární sport, který chce dělat a podle toho hodně dobře vybrala štěně. Všechno je pak jednodužší. Borderka není super pes co dokáže dělat najednou úplně všechno.
nanarchie
napsal(a):
To jako koupí bezpapíráka za 5000, - nechá mu udělat pet pas a očipuje ho za 1000, - a má doma něco co je možná bordeka. Když připlatí 2 tisice, tak má papíráka. Kde je ta úspora? Nehledě na to, že zadavatelka je malá holka, která tomu rozumět nemůže. O to by se měli postarat rodiče. Mně je jasné, že je lepší nakrejt něco co mám doma a něčím co projde okolo plotu a o nic se nestarat, nic neplatit, nic neřešit. Těch pár keců o tom, jak je to úžasná borderka za ten výdělek stojí. Pokud nemá zadavatelka ve všem jasno, tak doporučím, aby si vybrala primární sport, který chce dělat a podle toho hodně dobře vybrala štěně. Všechno je pak jednodužší. Borderka není super pes co dokáže dělat najednou úplně všechno.
Kde je ta úspora? To je jasné, přece každý množitel bezpapíráků vám vysvětlí, že papíráci stojí od třiceti tisíc výš a ještě s nimi musíte povinně chodit na výstavy </ironie>.
nanarchie
napsal(a):
Mě to nevysvětlujte, já to chápu, bohužel většina lidí co chtějí něco mít a nemají na to ani asi nenechají načipovat.
PP zdravie úplne nezaručí, ale pravdepodobnosť je omnoho vyššia. Laicky povedané - sú choroby, u ktorých môžu genetické testy zaručiť, že na ňu šteňa trpieť nebude, a potom choroby, kde testy len pravdepodobnosť znížia, no vždy tam nejaká bude. Testuje sa napríklad na očné choroby (PRA, CEA), ktorých "fungovanie" je objasnené. Pes má dva gény - buď sú oba "zdravé", v spojení dvoch takýchto rodičov budú šteňatá 100% zdravé. "Vadný" môže byť len jeden z génov, vtedy sa choroba síce neprejaví, no pes môže zlý gén predávať ďalej - taký pes sa volá prenášač a pokiaľ sa spoja dvaja prenášači, polovica šteniat zdedí oba "vadné" gény a choroba sa prejaví. Pes postupom času oslepne, napr. V prípade PRA to môže byť po piatich, šiestich rokoch... V chove s PP sa na tieto choroby testuje, k spojeniu prenášač plus prenášač nedochádza a je 100% pravdepodobnosť, že šteňa postihnuté nebude. V chove bezPP väčšina "chovateľov" ani len nevie, že podobná genetická vada existuje, je teda lotéria, aké gény pes nesie, k spojeniu prenášačov alebo dokonca postihnutého psa, u ktorého sa choroba zatiaľ neprejavila, môže dôjsť náhodou. A potom sú choroby, ktorých dedičnosť sa presne nepozná, prenáša sa cez generácie... Ako napr. DKK či DLK (ochorenie nôh) či epilepsia, ktorá je dosť veľkým strašiakom. Znížiť pravdepodobnosť výskytu choroby sa ale dá - napr. šteňa, ktoré nemá žiadneho príbuzného s epilepsiou, má menšiu šancu, že uňho choroba prepukne, ako šteňa, ktorého príbuzný ňou trpel. Tam zaúraduje rodokmeň - vďaka nemu človek vie, akých má pes rodičov, pozná súrodencov rodičov... U bezPP psa môže napr. Otec nakrytej feny umrieť na epilepsiu, prepuknúť u veľa súrodencov feny a majiteľka feny sa to nedozvie, tak fenu nakryje... A tá môže gén predať na šteňatá. Ďalší rozdiel je v prístupe - dobrý chovateľ s PP vám dá zmluvu, v ktorom je ošetrený aj náhly výskyt dedičnej choroby, napr. Vrátením časti peňazí. Pokiaľ by aj u vášho psa prepukla napr. Epilepsia, matka, otec a ich príbuzný sa stiahnu z chovu (v ideálnom prípade). Pokiaľ sa to isté stane u psa bezPP, môže sa stať, že "chovateľ" jednoducho nezdvihne telefón a bude na chorých psoch chovať ďalej. A keby sa aj rozhodol nechovať - na príbuzných s rovnakými génmi sa bude chovať ďalej. Áno, aj bezPP môže byť zdravý, ale skorej náhodou ako úmyslom, vždy je to lotéria. Dobrý chovatelia s PP sa snažia cielene odchovávať psy s dobrou povahou a dobrým zdravým, a to sa bez PP, možnosti vidieť predkov psa, nedá. Ale zas netreba idealizovať ani PP chov :)
Chovateľov by som rozdelila tak na 3 skupiny:
1. Chovatelia svine - sú to chovatelia, ktorý zatajujú choroby svojich odchovov, ide im len o zisk, alebo podriaďujú zdravie a povahu v honbe za dokonalým exteriérom. U chovov bezPP sú to množiarne či ľudia chovajúci na psoch s PP vyradených z chovu, napr. Som počula o jednej inteligentnej dáme odchovávala na svojej fene s PP s blízkym príbuzenstvom s epi šteňatá bezPP, lebo "tie sú predsa vždy zdravé " V chove s PP sa takéto svine tiež nájdu...
2. Chovatelia bez vedomostí - veľká časť chovateľov bezPP, ktorá chová z "lásky" ku svojej fene a najčastejšie si riziká chovu neuvedomuje, no zarobiť nie je jej primárnym cieľom. O psy je väčšinou dobre postarané, typická množiareň to nie je. Čo situáciu nezmierňuje - veľa z nich kryje merle x merle, dvoch prenášačov... A žiaľbohu aj veľká časť chovateľov s PP - s priemernou alebo podpriemernou fenou, na ktorého vyberú nejakého známeho psa podľa počtu titulov, skúšok alebo vzhľadu, no o hlbšom chove, pátraní v rodokmeňoch, genetike, anatómii a jej vplyvu na psa nemá ani šajnu, ide jej len o to odchovať šteňatá bez nejakého väčšieho chovateľského cieľu. Takéto šteňatá stoja približne toľko ako šteňatá bezPP, sem-tam sa vydaria, sem-tam nie
3. Dobrý chovateľ - milovník plemena. Má určitý chovateľský cieľ, vie čo robí a robí to s radosťou. Takýto chovateľ sa nachádza IBA medzi chovateľmi s PP, k chovu potrebuje človek výlučne znalosti o predošlých generáciách, ktoré vie získať iba prostredníctvom PP.
Čo sa týka povahy - BOC je módne plemeno, drvivá väčšina záujemcov nechce aktívneho pastierskeho psa, ktorým BOC je, ale iba toho múdreho čiernobieleho psa z TV, v lepšom prípade spoločníka na športy. Chovajú sa výstavné, športové a pracovné línie. Niektoré výstavné línie robia z BOC mnohokrát kľudné medvede, čo osobne nepochopím. Veľa psov nie je schopných robiť to, k čomu bolo plemeno primárne určené - nepasie. Problémov pováh je celá rada, psy sú bojazlivé, agresívne, bez drivu, hyperaktívne... Zviera s dobrou povahou treba hľadať. U bezPP je to lotéria. Niektoré sú povahovo OK, iné katastrofa... To isté platí aj v chove s PP.
V konečnom dôsledku je vaša voľba, po akom psovi siahnete. Pri bezPP je riziko chorôb, ktoré sa môžu prejaviť po niekoľkých rokoch, obrovské, a stále je dosť veľká šanca, že sa z toho roztomilého šteniatka vykľuje kríženec. Ceny niektorých PP psov nie sú závratné, kvalitnejšie šteňa bude asi drahšie, no pes, spoločník na pekných pár rokov, je to posledné miesto, kde by sa mal človek snažiť ušetriť. A kto peniaze nemá - v útulku je celá rada borderiek a ich krížencov, vrátane šteniat, ktoré čakajú na nový domov.
Na naší vesnici jsou 4 borderkolie - jednu z nich vlastním já.
Když budu velice stručná, všichni jsou bez PP a pouze jedna - ta má bych řekla borderáckou povahu, ale přeci jen, není to ono...
Ale tak tedy: 1. Fena - vcelku dost hyperaktivní blb, který ovšem má doma koně, takže kolem nich celý den do bezvědomí krouží a k životu jí to zdá se stačí - nebo už si zvykla, je jí cca 8 let ale její vzhled borderu spíše jen připomíná - je totiž převážně bílá a má jen 2-3černé fleky. Tato fena pravidelně přivádí na svět štěňata (už nevím, kolik vrhů měla) - poslední vrhy se psem č.3
2. Fena - agresivní na psy, hrooozně hyperaktivní, jako bordera je hezká.
3. Pes - to je línej a mírumilovnej pecivál, podle mě naprosto nestandardní, je to totiž přerostlá obluda, připomíná spíše křížence novofundlana..
4. Pes je ten můj - je z útulku, je velice krásný, standardní, moc hodný, ale trpí občas strachovou agresí - to může být ale způsobeno tím, co zažil před útulkem... Dlouho to byl vzteklý a vystrašený pes... Ovšem je hodně aktivní, máme koně, hodně miluje jejich pozorování a občas je jako v tranzu.

Poznala jsem dost psů bez PP. Když bylo štěně malé, kudrnaté - byl to pudl. Když bylo delší - byl to jezevčík, když bylo ježaté, byl to knírač, no a když je černobílé - je to bordera. Jednoznačně vždycky vedou plemena, která jsou nejmódnější. Co z těch roztomilých štěňátek vyrostlo, radši nezmiňuji.

V prvé řadě, pokud si chcete pořídit borderku, tak jedině s PP. Ale i mezi PP chovy existuje spousta taky borderek, které spíš připomínají chlupaté medvědy než původně pracovní plemeno. Jak už někdo radil - vyberte si jedno zaměření a podle toho pak vybírejte chovku - ani "zázračná" borderka nedokáže dělat čtyři sporty najednou - zničíte jí tím totálně psychiku. Je to pes aktivní, ale většina laiků to přehání s názory, že BOC potřebuje denně šest hodin pohybu a agility. To je blbost. Mám BOC v bytě (ano, pochází z výstavně/sportovní linie - není to vyloženě pracovní BOC, pracák to může mít samozřejmě jinak) - ráno vstávám v pět, jdeme kolem baráku jen vyčůrat, v šest jedu do práce, vracím se ve čtyři - to jdeme ven na dvě hoďky - házet aport, cvičit triky, na prochajdu s kámošem, běhat ke kolu apod. Večer tu a tam cvičíme s klikrem různé blbosti. 2x v týdnu máme agility - teď přes zimu teda ne, to máme místo toho 1x týdně dogadancing v hale. O víkendu sme občas na závodech - tak jednou za měsíc, nebo jí beru ke koním. Povahu má fajn - bezkonfliktní, miluje lidi, na sportu má drivu tak akorát pro mě jako začátečníka (znova zdůrazňuju, že to není pracák, ale spíš výstavní linie), doma je klidná a v životě nic nezničila. Ale rozhodně to nemá sama od sebe, vážně to není žádný zázračný pes - namakala sem se na ní docela dost, mnohem líp se mi třeba pracuje s druhým pse - kokrem, než s vysněnou BOCkou. BoCka je extrémně citlivá - nebude vám fungovat pod metodou cukr a bič jako většina normálních psů. Dlouho sme bojovali s pasením aut a všeho možného (bohužel přístup k ovcím prostě nemám a mít nebudu - takže původnímu poslání se nevěnuje), nyní je to lepší. Pokud to podceníte, tak vám ale BOCka dokáže udělat ze života peklo. Honila mi natvrdo zvěř - třeba na několik minut zmizela za obzor a já o ní nevěděla - teď už je to taky ok. Co není ok, je občas přecitlivělá - na zvuky, občas se bojí nepochopitelných věcí, má tendenci se při sportu přetáčet do stavu nevnímání. Ale jiného psa bych už nikdy nechtěla, nedá mi nic zadarmo a díky ní jsem se naučila spoustu věcí. Není to ale pes pro každého! Takže si opravdu pro sebe zdůvodněte, zda jste schopná "podstupovat" opravdu téměř denně to co já (mě to baví a je ten život s borderkou, který jsem si přesně představovala). Uvedu příklad - ne že bych chtěla pomlouvat, ale mám přímo před očima pravou sestru té mojí BOCky, která ač by měla být logicky povahově podobná - majitelé se jí nevěnují dostatečně, nebo pokud věnují tak po ní chtějí deset sportů na jednou, neustále jí vytáčí házením míčku do mrtva - fena je agresivní na jiné psy, na výstavách pokousala rozhodčího, zdrhá za zvěří. Tím chci říct, že záleží na vás, jak si jí vychováte. Není to žádný zázračný pes, co sám od sebe umí tancovat! ale kdo jednou jejich kouzlu propadne, tak už jiného psa nechce.
napsal(a):
V prvé řadě, pokud si chcete pořídit borderku, tak jedině s PP. Ale i mezi PP chovy existuje spousta taky borderek, které spíš připomínají chlupaté medvědy než původně pracovní plemeno. Jak už někdo radil - vyberte si jedno zaměření a podle toho pak vybírejte chovku - ani "zázračná" borderka nedokáže dělat čtyři sporty najednou - zničíte jí tím totálně psychiku. Je to pes aktivní, ale většina laiků to přehání s názory, že BOC potřebuje denně šest hodin pohybu a agility. To je blbost. Mám BOC v bytě (ano, pochází z výstavně/sportovní linie - není to vyloženě pracovní BOC, pracák to může mít samozřejmě jinak) - ráno vstávám v pět, jdeme kolem baráku jen vyčůrat, v šest jedu do práce, vracím se ve čtyři - to jdeme ven na dvě hoďky - házet aport, cvičit triky, na prochajdu s kámošem, běhat ke kolu apod. Večer tu a tam cvičíme s klikrem různé blbosti. 2x v týdnu máme agility - teď přes zimu teda ne, to máme místo toho 1x týdně dogadancing v hale. O víkendu sme občas na závodech - tak jednou za měsíc, nebo jí beru ke koním. Povahu má fajn - bezkonfliktní, miluje lidi, na sportu má drivu tak akorát pro mě jako začátečníka (znova zdůrazňuju, že to není pracák, ale spíš výstavní linie), doma je klidná a v životě nic nezničila. Ale rozhodně to nemá sama od sebe, vážně to není žádný zázračný pes - namakala sem se na ní docela dost, mnohem líp se mi třeba pracuje s druhým pse - kokrem, než s vysněnou BOCkou. BoCka je extrémně citlivá - nebude vám fungovat pod metodou cukr a bič jako většina normálních psů. Dlouho sme bojovali s pasením aut a všeho možného (bohužel přístup k ovcím prostě nemám a mít nebudu - takže původnímu poslání se nevěnuje), nyní je to lepší. Pokud to podceníte, tak vám ale BOCka dokáže udělat ze života peklo. Honila mi natvrdo zvěř - třeba na několik minut zmizela za obzor a já o ní nevěděla - teď už je to taky ok. Co není ok, je občas přecitlivělá - na zvuky, občas se bojí nepochopitelných věcí, má tendenci se při sportu přetáčet do stavu nevnímání. Ale jiného psa bych už nikdy nechtěla, nedá mi nic zadarmo a díky ní jsem se naučila spoustu věcí. Není to ale pes pro každého! Takže si opravdu pro sebe zdůvodněte, zda jste schopná "podstupovat" opravdu téměř denně to co já (mě to baví a je ten život s borderkou, který jsem si přesně představovala). Uvedu příklad - ne že bych chtěla pomlouvat, ale mám přímo před očima pravou sestru té mojí BOCky, která ač by měla být logicky povahově podobná - majitelé se jí nevěnují dostatečně, nebo pokud věnují tak po ní chtějí deset sportů na jednou, neustále jí vytáčí házením míčku do mrtva - fena je agresivní na jiné psy, na výstavách pokousala rozhodčího, zdrhá za zvěří. Tím chci říct, že záleží na vás, jak si jí vychováte. Není to žádný zázračný pes, co sám od sebe umí tancovat! ale kdo jednou jejich kouzlu propadne, tak už jiného psa nechce.
Souhlasím s tím, že i můj borderák občas " má tendenci se při sportu nebo povelu přetáčet do stavu nevnímání.".
Christie13
napsal(a):
Byla by bez PP.. Máme obrovskej dvůr a měla by tady psího kámoše.. Dělala bych sní agility, dogdancing, chtěla bych zkusit canicross a ve vedlejší vesnici je paní co má ovce tak by jsme možná zkusili i paseni jo a možná i dogfrisbee podle toho co by ji bavilo :).
Předem se omlouvám, že budu OT.
Christie13, zdá se mi, že 13 v nicku bude věk, ale to je vedlejší. Ale nechápu, proč zakládáte vlákno o border kolii, když jich kolem sebe máte dost a víte jaké jsou ? Navíc se ani nesnažíte vyslechnout rady zkušenějších chovatelů, což mi nepřijde rozumné.
Dále nechápu lidi, kteří chtějí psa bez pp, ale chtějí dané plemeno - celkem častý dotaz. V čem je jiné, než dobře vybraný vořech z útulku ? Pokud jich dost obejdete, nejspíš najdete nějakého psíka, který bude splňovat přesně to, co hledáte - bude se např., svou aktivitou a zájmem hodit na agility. A bude se Vám zamlouvat i exteriérem.
Pokud je hlavním motivem pro pořízení štěněte bez pp nedostatek financí, či neochota připlatit si, tak na útulkáči ušetříte (za pořizovací cenu) x tisíc, ty můžete použít na výbavu, popř. Za tréninkové lekce. Jak tu již několikrát bylo zmíněno, stejně jako u psa z útulku, tak i bez pp, se povahy a dědičné choroby poznají jen s křišťálovou koulí.

Christie13
napsal(a):
Protože chci border kolii a ne voříška..
Ale pochopte, že border kolie bez rodokmenu není border kolie.
Christie13
napsal(a):
Protože chci border kolii a ne voříška..
Tak si kup borderu a né voříška. I moje osmi letá dcera ví co je border kolie zač. Je mi jasný, že tomu nemůžeš rozumět, ale poradit si nechat můžeš, i když všichni dospělí jsou blbci.
Přesně takhle se chová malý trucovitý děcko.
Píšeš sem jako kdyby to, čím budeš krmit svého psa (Nikoliv border kolii, drahá, aby to byla borderka je nutný PP, jinak jsou to plané řeči - to co ty chceš je předražený ořech s nálepkou bordery), někoho mělo zajímat, trápit. Ale jediný kdo bude trpět bude ten pes, nejenže je asi tak milionkrát větší pravděpodobnost, že bude nemocný už jen kvůli tomu, že bude bez PP a pravděpodobně od nějakého množitele-tyratele.
Ty mu ještě už tak zkrácený a pochmurný život, a teď nemluvím jen o tom před tím než se dostane k tobě (nevěřím, že by jsi snad dokázala v takovémhle věku vychovat vyrovnanou borderu a ještě s ní chodila dělat tolik sportů, protože pes nepřestane chtít zaměstnávat jakmile tě přestane bavit a jakmile to nebude to loztomilý štěňátko), zkazíš naprosto nevhodným krmením. Ale já ti tu radost neudělám, je mi fuk čím krmíš psa, ale až dostane smrtelnou nemoc (Jedněm lidem umřel labrador na rakovinu, který byla ovlivněna i nevhodnou stravou v mládí, když ještě nebyl jejich a dodnes si to vyčítají i přesto, že to nebyla jejich vina), která by nebyla nebýt nevhodného krmení, laskavě nebreč. Nebudeš mít právo litovat ničeho, protože ten kdo "zabil" toho psa budeš ty. Nebo když ti umře pár dní poté, co ho přivezeš, protože ho množitelé zanedbávali včetně jeho matky, která třeba ani neviděla slunce.
A že by jsi z takového místa štěně nevzala? Není problém vzít zanedbávané štěně z klece, den předem ho umýt, aby nesmrdělo, a pak tvrdit, že to roztomilé a "zdravé" štěňátko bylo vychováváno s láskou a samozřejmě v kontaktu s lidmi.
Ale ty by jsi jinak ani psa nedostala, že, matka by ti ho určitě s PP nekoupila (Protože "jsou přece strašně drahý a my PP nepotřebujeme a navíc bychom museli chodit na výstavy") a ty v sobeckosti, aby jsi ho měla přistoupíš na bezpapíráka.
Před tím ti alespoň doporučím tyto stránky, snad se na ně koukneš.
http://www.utulek-liben.com/informacni-sekce/komercni-mnozirny/
http://www.sherak.cz/mnozirny-psu-1110.html.
Christie13
napsal(a):
A budem ji krmit PROPESKEM - a ted se vsichni PO...
Tak to přeju pevné nervy - pokud budete už tak přetáčivé a labilní stvoření, jako je bordera, krmit šrotem plným sacharidů, dochucovadel a umělých barviv, což vše přetáčivost, hyperaktivitu a labilitu výrazně podporuje, tak budou pevné nervy velmi nutně potřeba.
Ale co, můj pes to nebude, já s ním žít nebudu, mně je to fuk.
Každej se tě tu snažil navést na správnou cestu. Mě osobně je jedno co si koupíš a čím to budeš krmit. Nekoukám na psa jako mazlíčka. Mám doma víc border než si kdy viděla a další mraky jsem jich měl v ruce. Všechny mají pp jelikož si nemůžu dovolit do roka krmit něco, co pak bude k ničemu. Píšeš, že chceš borderku a nakonec se zlobíš, když ti každej napíše, že jediná jistota, že je to bordera je pp. Jestli se chceš věnovat všem těm sportům tak stejně PP potřebuješ, jelikož bez těch blbejch papírů nemůžeš závodit. Věř mi, že jsem viděl dost kříženců bordery a vzhledově to poznat nejde, ale k bordeře se to chováním ani nepřiblíží. Jako mazlíček asi dobrý. Na práci a na sport bych to nechtěl. Nebud ukřivděná, že tě nikdo nepodpořil v koupě vořecha za těžký prachy.
nanarchie
napsal(a):
Každej se tě tu snažil navést na správnou cestu. Mě osobně je jedno co si koupíš a čím to budeš krmit. Nekoukám na psa jako mazlíčka. Mám doma víc border než si kdy viděla a další mraky jsem jich měl v ruce. Všechny mají pp jelikož si nemůžu dovolit do roka krmit něco, co pak bude k ničemu. Píšeš, že chceš borderku a nakonec se zlobíš, když ti každej napíše, že jediná jistota, že je to bordera je pp. Jestli se chceš věnovat všem těm sportům tak stejně PP potřebuješ, jelikož bez těch blbejch papírů nemůžeš závodit. Věř mi, že jsem viděl dost kříženců bordery a vzhledově to poznat nejde, ale k bordeře se to chováním ani nepřiblíží. Jako mazlíček asi dobrý. Na práci a na sport bych to nechtěl. Nebud ukřivděná, že tě nikdo nepodpořil v koupě vořecha za těžký prachy.
Jako mazlíček asi dobrý
No nevím - ty, co znám já, bych vesměs jako mazlíčka nepřála ani největšímu nepříteli. Žere to všechny psy na potkání, likviduje to byt, pase to všechno včetně mraků na obloze...
Za mě: když borderu na práci, tak pochopitelně s PP a dobře vybrat spojení, co se týče temperamentu a pracovních vloh. Když borderu na mazla (samozřejmě včetně agi apod. - nepředpokládám, že by někdo chtěl borderu vyloženě na gauč jako mopse), tak s PP a dobře vybrat spojení, kde je předpoklad klidnější vyrovnané povahy. U bezpapíráků ty povahy lítají nahodile všemi směry (včetně těch vyloženě průserových, jako agrese z bázlivosti apod.), tam není podle čeho vybírat, je to jen loterie. Když pomineme to, že větší část "bezpapírových border" jsou kříženci, kteří kolem bordery jen lehce prošli...

Christie13 - jen jeden odkaz na inzerát. Dnes už vědí, že mají křížence, ale možná ho kupovali jako jorka bez PP cca za 5-6 tisíc. Taky nepotřebovali PP. Jejich poučení je nejhorší pro toho psa :
https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2447229/krizenec-teriera/.
napsal(a):
Christie13 - jen jeden odkaz na inzerát. Dnes už vědí, že mají křížence, ale možná ho kupovali jako jorka bez PP cca za 5-6 tisíc. Taky nepotřebovali PP. Jejich poučení je nejhorší pro toho psa :
https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2447229/krizenec-teriera/.
Tohle je ještě dobrý. Já viděla inzerát, kde paní prodávala fenku, kterou koupila jako čistokrevnou čivavu, s tím, že přerostla. Měla tuším dvanáct nebo čtrnáct kilo...

Mě na tom pejskovi nejvíc vadí ten postoj, i kříženec ( chtěný ) má právo na radostný život.
Https://www. facebook. com/photo. php?fbid=10202488650616899&set=a.1354893171744.44704.1813908601&type=1&theater.
Vkládání odkazů už je opravené, tak znovu. Krásný příklad, co může vyrůst z borderky "bez PP po rodičích s PP"...
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202488650616899&set=a.1354893171744.44704.1813908601&type=1&theater.
My mame borderaky dva a kazdy je uuuuplne jiny...jeden je blazen do, frysbi, talir uplne miluje a behani povenku no jeje...je to vecne vesely pes a nebyl snad okamzik kdy by ho za neco byla potreba napomenout...s tim druhym je to slozitejsi, toho uz jen tak nejake hazeni cely den neuspokoji je to presne ten typ psa ktery je happy jen kdyz nabeha tak 10 km za den a do toho si da jeste povely u kterych musi zapnou makovici (hledani,...) Jsou to uzasni psi ale pokud na nej nebudete mit dostatek casu a jste clovek kteremu nedela dobre kdyz je vase zvire nestastne neporizujte si je... My se na ne v rodine stridame protoze je to opravdu pes ktery nesnese nudu...pK trpi a je smutny...Miluju ty psy ale vim ze ja uz dalsi borderku urcite mit nebudu z casovych duvodu...
Božik

XXX.XXX.158.2
Dobry den mam otazku mam doma 5 mesicniho kocourka a vcera sme si privezli domu 4 pejska border kolie a kocourek nanej prska a schovava se pod linku a pejsek nanej vyjizdi kdys kocourek prska skamaradi se dekuji.
Božik

XXX.XXX.158.2
Jsou mu 4 toky.
Ahoj, my chceme psa ale neviem si radu aký druh. moja mama si už vybrala border kóliu len podla vzhladu. Ja si myslým že je to hovadina vyberať si psa len podla výzoru ale veď ja s borderkou problém nemám. Viete my sme nikdy predtým psa nemaly a tak sa pítam je dobré mať borderku ako prvú? A ak ano tak má nejaké zlé vlastnosti ktorích sa musím báť.
CHCEM PSA
"""""""
Na co ?
http://www.spiczjarickovadvora.wbs.cz/Cena-stenatka.html.
Borderku určitě doporučuju! Naší holčičce teď budou tři roky a je úžasná, volby plemena nelituju. Je to hodně aktivní plemeno, my se s ní věnujeme agility a dogfrisbee, hrozně ji to baví. Je chytrá, učenlivá, poslouchá na slovo a k dětem i jiným psům se chová přátelsky. Je to taková naše milovnice :). Akorát bych asi nedoporučila borderku do bytu, bála bych se, aby tam nebyla nešťastná.. Pro aktivní páníčky se zahradou je ale tahle rasa podle mýho úplně ideální. :).

Machalkova
napsal(a):
Zdravím, máte tu prosím někdo přehled o složení pamlsků pro pejsky?
Co potřebujete vědět?

napsal(a):
Co potřebujete vědět?
nic
to byla jenom nahrávka.....
MirekC123

XXX.XXX.170.245
Pozor na aportování. Lehce se borderka stane závislou. Byly případy, kdy se chudák pejsek musel nechat uspat, že už že závislosti nebylo cesty zpět.
Jinak parádní šikovnej a chytrej pes, co má rád lidi a pohyb.
Mira

MirekC123
napsal(a):
Pozor na aportování. Lehce se borderka stane závislou. Byly případy, kdy se chudák pejsek musel nechat uspat, že už že závislosti nebylo cesty zpět.
Jinak parádní šikovnej a chytrej pes, co má rád lidi a pohyb.
Mira
Boha jeho, to je zase kvalitní příspěvek! Navíc reakce po roce a půl (teda skoro).

Náhodou, to aportování u borderek je docela zvláštní. Štěně se silnou vlohou pro pasení by nemělo mít zájem o aport, jenom o doběhnutí a zastavení - třeba míče.
Proč se tedy borderky - plemeno se silnou vlohou pro pasení, tak často stávají závislými aportéry ?

napsal(a):
Náhodou, to aportování u borderek je docela zvláštní. Štěně se silnou vlohou pro pasení by nemělo mít zájem o aport, jenom o doběhnutí a zastavení - třeba míče.
Proč se tedy borderky - plemeno se silnou vlohou pro pasení, tak často stávají závislými aportéry ?
Třeba náhradní činnost?

napsal(a):
Pasení je modifikovaný lovecký pud. Aportování = náhražka lovení = náhražka pasení
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!