Rozdíl Parson Russel teriér x Border teriér

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.2.2015 12:47
lakukacka

XXX.XXX.37.101

Ahoj,
chtěla bych se zeptat, jaké jsou povahové rozdíly mezi PRT a BRT.
Který je více lovecky "nezvladatelný"?
Uvažuji o koupi štěněte. Ale nechci na lov. Naopak. Chci psa na sporty.
Do lesa a na pole chodíme hodně na procházky. Kde si psi lítají a honí se. Chtěla bych se vyvarovat toho, že budu muset mít dalšího psa nonstop na vodítku nebo že ho budu věčně někde hledat.
Je mi jasné, že musí být vycvičený.
Ale tak všeobecně, který z nich by byl lepší?
Když např. Zvednou zajíce a poběží. Na zapískání doteď všichni psi přišli. Co BRT nebo PRT?

Děkuji.

6.2.2015 12:51
lev

XXX.XXX.253.186

A proč chcete za každou cenu tato plemena ? Obě vám za tím zajícem vypálí, jsou to lovci, pro to byla plemena šlechtěna. Možná PRT je více aportér a nechá si vnutit náhradní činnost, ale zase je hyperaktivní. Obě plemena dost podlehla módní vlně. Nestálo by za to pokouknout se po jiném plemeni ?

6.2.2015 14:24
tlapinka

XXX.XXX.116.7

Chovala jsem obě plemena, v současnosti už mám jen dvě Prtice - matku s dcerou. Obě plemena mám jak s loveckými, tak sportovními zkouškami, běháme agility. Oboje jsou dost, kus od kusu´´ - borderteriérka nebyla moc náruživý lovec ve smyslu že by někam prchala, ale byla velmi ostrá na škodnou / kočky, lišky, ježci / ráda stopovala, měla barvářské zkoušky. Prtice - matka je lovecky dost a Kční, norování taky miluje, ale v přírodě je ovladatelná. Její dcera sice má povrchové lov. Zkoušky, ale třeba norování jí vůbec nic neříká a v lese radši chytá míček. Všechny ale náruživé myšilovky - to je prostě teriérská vášeň.
Pokud chcete psa na sport, spíš bych asi doporučila PRT, jsou snadněji motivovatelní na hračku a aport. Neřekla bych, že jsou hyperaktivní, prostě aktivní psi - je to hodně o přístupu a hlavně - nenechat je, rozlovit´´ hned od začátku, protože jako teriéři jsou při lovu samostatní a nebudou se pak ohlížet na nějaké pískání.

Přidejte reakci

Přidat smajlík