Zdravím,
štěně (kříženec, 10 měsíců) máme na zahradě, poslední měsíc ničí všechny květináče s kytkama, které najde (přitom půlroku se kolem nich promenádoval jak nic). Protože jsem přes den v práci, tak nemám moc šancí ho přímo načapat při činu a zakázat mu to.
Jak teda vysvětlit psovi, že něco nesmí? Když mu něco zakazuju "při činu", tak poslouchá a chápe.
Děkuju.
Fanami
napsal(a):
Zdravím,
štěně (kříženec, 10 měsíců) máme na zahradě, poslední měsíc ničí všechny květináče s kytkama, které najde (přitom půlroku se kolem nich promenádoval jak nic). Protože jsem přes den v práci, tak nemám moc šancí ho přímo načapat při činu a zakázat mu to.
Jak teda vysvětlit psovi, že něco nesmí? Když mu něco zakazuju "při činu", tak poslouchá a chápe.
Děkuju.
Květináče schovat, štěněti dát něco povoleného na ničení a počkat, až ničící období přejde.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Těžko chápu jak na zahradě v lednu najde květináče s kytkama, máme 30 cm sněhu. Opravdu je nejjednoduší objekty ničení schovat. Nic vás nenaučí tak pořádku, jako aktivní štěně.
No, u nás není po sněhu ani památka, takže by pejsek klidně našel i loňský poklad, ne jen květináč.
Nejrozumnější by bylo prostě květináče ( a vše co nemá pejsek zničit) uklidit z dosahu nebo pejska umístit na nějaký vyhrazená prostor, kde nemůže škodit.
Nebojte, s trochou Vaší pomoci z toho vyroste.
no, doufejte, že z toho vyroste. Naše fenečka, si loni zahradu postupně upravovala k obrazu svému(to jí byl rok).Všemu ukousala větvičky. Zrušila krásný červený javor, skalkový šeřík, nějakou tu azalku, kalinu, zlatý déšť...atd...no prostě zahradnice k pohledání...ona byla spokojená, já na infarkt . Okusovala to i přesto, že měla dostatek hraček a velkých kostí na ohryzávání. Ale zajímavé že jen v období kdy byly keříky opadané, přes léto si jich nevšímala. A říkala jsem si, že je to její puberta, jeden rok to vydržíme a potom ji to přejde...ale kdepak. Letos si zimní úpravu okrasných keříků zopakovala. Nevím co ji k tomu vede, ale asi to, že přes léto je s námi více v kontaktu a tím je víc v pohodě. Přes zimu je brzy tma a méně se vidíme tak si to asi tím kompenzuje. Na delší vycházky chodíme 2x denně minimálně po hodině,. Do domu ji sice každý den na chvilku pustíme na pomazlení, to tu potom funí a je jí teplo, ale potom ji vystrkovat z tepla do zimy...to mi nedělá dobře, mám potom strach, že je jí zima. Ale příčinou bude zajisté nuda a stesk po její lidské smečce. Jak ji to odnaučit opravdu nevím. Odpusťme jim to...Prostě nějaká zničená kytka nám za tu bezmeznou a bezpodmínečnou psí lásku stojí.
Fanami
napsal(a):
No tak přesně, když schovám květináče, tak si najde něco jiného - co schovat nejde - viz větvičky stromků, plot, seskládané polínka atp.
Nevím, nemyslím si, že schovat něco automaticky psa odnaučí něco ničit.
Nemyslíte? A co si tedy myslíte, že ho to odnaučí?
Jedině schovat zničitelné věci štěně odnaučí, aby je ničilo. Jiný způsob neexistuje. A k tomu samozřejmě dostatek jiného zaměstnání a možností ničit povolené věci (proč nemůže ničit polínka a větve?).
Fanami
napsal(a):
No tak přesně, když schovám květináče, tak si najde něco jiného - co schovat nejde - viz větvičky stromků, plot, seskládané polínka atp.
Nevím, nemyslím si, že schovat něco automaticky psa odnaučí něco ničit.
A jak to psa chcete naučit? Kousání všeho možného je znak štěňat, dělají to všechna, moje fena ničila na co dosáhla až do 3 let.
Pokud nejste ochotná věci před psem uklidit, musíte se smířit s tím, že Vám je bude ničit. V tom štěněti chyba není...