Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
No, my jsme od mala učili, kudy štěnda smí a kudy ne. Trávníky a cesty byly povolené, do kytek a záhonků se nesmělo. Zvládali to celkem dobře. Teď, když už jsou kytky vzrostlé, je mi to jedno, někdy tam kvůli něčemu vlezou, ale nic hrozného se neděje. Zeleninu nepřečůrávají, k značkování mají plno místa kolem, stromky, keře, kameny...
U nás tedy zafungovala výchova - zpočátku mít štěně pod dohledem, což je práce na několik týdnů (nepouštět ho samotného do míst, kde jsou záhony) a okamžitě ho hnát ze záhonů - vždy a DŮSLEDNĚ. Také jsme kolem dokola natáhli provázek ve výšce cca 30 cm a psi se to naučili respektovat. I když si hrají a honí se, tak záhonům se kupodivu vyhýbají. Když jsem potřebovala ohradit prostor, kam psi také nesmějí, tak jsem koupila plastové pletivo http://www.plotovecentrum.cz/celoplastove-pletivo-polynet-1000-10-mm-v-barve-zelene.html#zalozka-1. Stojí pár korun, je 1 m vysoké, tak jsem ho rozstřihla (nůžkami) na 50 cm, natloukla do země pár kolíků a natáhla to kolem dokola. To pletivo se naučili respektovat bez problémů a daleko rychleji než jen provázek.
gajdovka
napsal(a):
No, jo, učte starýho psa novým kouskům, stěhujeme se z cihláku na domeček, tak proto, asi dám to pletivo.
Pro mé pejsky nikdy nebyl problém naučit se běhat po cestičkách a trávníku, do záhonů nechodit. Ani pro toho kterého jsem si vzala už staršího.
Tím že se stěhujete to budete mít jednodušší, všechno bude pro psa nové, bude si zvykat. Hned od prvního dne mu ukazujte kam smí a kam nesmí, myslím že to brzo pochopí.
Můj pes na vlastní zahradě ani nečurá a nekadí, protože s ním chodím na procházky tak si své potřeby nechává na ven mimo zahradu.
50 cm vysoké pletivo vám středně velkej pes stejně přeskočí kdy se mu zachce, pro mého s rozeběhem není problém přeskočit ani 1 m.
Tak jako tak mu budete muset vysvětlit co smí a co ne.
Abies
napsal(a):
Pro mé pejsky nikdy nebyl problém naučit se běhat po cestičkách a trávníku, do záhonů nechodit. Ani pro toho kterého jsem si vzala už staršího.
Tím že se stěhujete to budete mít jednodušší, všechno bude pro psa nové, bude si zvykat. Hned od prvního dne mu ukazujte kam smí a kam nesmí, myslím že to brzo pochopí.
Můj pes na vlastní zahradě ani nečurá a nekadí, protože s ním chodím na procházky tak si své potřeby nechává na ven mimo zahradu.
50 cm vysoké pletivo vám středně velkej pes stejně přeskočí kdy se mu zachce, pro mého s rozeběhem není problém přeskočit ani 1 m.
Tak jako tak mu budete muset vysvětlit co smí a co ne.
To máte pravdu, že 50 cm (a někdy ani 1 m) není za normálních okolností pro psa žádná překážka, ale je potřeba psa vychovat a potom stačí tato optická zábrana.