Dobrý den chtěla bych se zeptat všech majitelů tohoto plemene jestli je pravda to co se říká o tomto plemeni že je těžko vycvicitelne a hodí se pouze pro skušene kynologii. Uvažují o pořízení tohoto plemene ale mám strach co se týče výchovy a výcviku mohlo by to byt něco co bych nezvládla.
Děkuji za odpovědi.
Jestli hledáte psa, který vám bude trdlovat nadšeně po cvíčáku, zvolte jiné plemeno. Jestli chcete kamaráda, partnera, inteligentní zvíře pro společný život, klidně si čsv pořiďte, možná raději fenku než psa. Je důležitá socilaizace a výchova, vlídnost, srozumitelnost a důslednost. Pak budete mít tak dokonalou parťačku jakou jsem měla 13 let.
Uživatel s deaktivovaným účtem

grismen
napsal(a):
Dobrý den chtěla bych se zeptat všech majitelů tohoto plemene jestli je pravda to co se říká o tomto plemeni že je těžko vycvicitelne a hodí se pouze pro skušene kynologii. Uvažují o pořízení tohoto plemene ale mám strach co se týče výchovy a výcviku mohlo by to byt něco co bych nezvládla.
Děkuji za odpovědi.
Jestli jste bez zkušenností, pořídila bych si, být vámi, jednodušší plemeno. Užijete s ním víc radosti, i když se vám možná nebude tolik líbit.

Mám jednoho fešáka doma a řekl bych to asi takhle není to pes pro každého! Netvrdil bych že je to pes výhradně pro zkušený kynologi oni právě tihle zkušení mají s tímhle plemenem pro ně neřešitelný problémy jelikož co funguje na věčinu psů co choděj na cvičák nefunguje kolikrát na čsv ROZHODNĚ bych doporučoval se zkontaktovat s nějakým (majitelem, chovatelem se svou CHS) ti vám daji většinu odpovědí na vaše otázky nebo navštivte výstavu čsv a pokecejte s vice lidma víc lidí víc názorů. Pokud se pro tohle plemeno rozhodnete budete mít spoustu nových zážitku dobrých i těch špatných JÁ bych neměnil IKDYŽ BYCH HO OBČAS NEJRADŠI ZABIL

Omlouvám se neodpověděl sem tak úplně na otázku výchovi a výcviku POKUD CHCETE ZVLÁDNE TE TO.

Zkušený kynolog...ani ne, ale v každém případě musí mít smysl pro humor a být schopen nadhledu!
Také zvažuji ČSV, akorát bych zde chtěla přidat dotaz na to jak je to s vytím..Pejsek by se mnou byl v paneláku, ale brala bych jej jako parťáka na běhání do lesa a tak celově na sport venku (kolo,..). \s línáním počítám, specifickou povahou taky, ale dájí se zvládnout zvukové projevy, když mu bude např. smutno?

scylla
napsal(a):
Naše fenka byla velmi tichá a nevyla ani neštěkala.
Vaše fenka možná, ale určitě to nelze vztáhnout obecně na plemeno. Angie, musíte počítat nejen se zvukovými projevy ale i s rozborkou domácnosti (to není o tom, že by to tak muselo být, ale čsvčka jsou velmi kreativní a pracovité plemeno, když mají "hnutí mysli", tak je dobré s tím dopředu počítat).

grismen
napsal(a):
Děkuji za odpovědi.
Je to pravda.Jsou sice krásní ale pokud máte nějaké cvičitelské ambice tak bych tohle plemeno nevolila. Znám jich několik a jsou to velmi temperamentní, špatně ovladatelní jedinci s nevyrovnanou povahou.Ptáte se na to co se výcviku týče, řekla bych nic, budete rádi když zvládnete základní poslušnost. Po pravdě řečeno, nevím jaké dát tomuto psovi vyžití, protože potřebuje pohybu hodně ale pustit ho z vodítka v přírodě si troufne málokdo.Takže pokud nemáte obří ohrazený pozemek kde bude dovádět s jinými psy, nebo nechcete denně absovovat desítky kilometrů se psem na vodítku tak nevím. Neříkám že vycvičit nejde, někomu se to podaří, ale těm co znám se to nepodařilo.

scylla
napsal(a):
Moje fena chodila v přírodě navolno celý život a měla přivolání výborné, není pravda, že se nedá pustit z vodítka.
Neřekla sem že se nedá pustit z vodítka, každý pes se dá pustit, jen sem řekla že málokdo s tímhle plemenem dokáže mít ovladatelnost takovou aby ho mohl bez obav pustit. Netvrdím že to nikdo nedokáže, ovšem znám pár lidí kteří to nedokázali.
Myslím si, že to není plemenem. Oni jsou prostě spolupracující, když si to zasloužíte, nedají se nijak oblbnout. I moji známí mají velmi dobře ovladatelné ČSV, ta naše nebyla výjimka. Odešla mi loni v létě ve věku 13 let. Ušly jsme spolu spousty km po horách Českých, Slovenských, Rakouských, i jen tak v terénu, byla to kamarádka, ne pes.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Myslím, že plemenem to je. Jak už napsali přede mnou, toto plemeno je velmi povahově nevyrovnané a vy jste měla nejspíš štěstí, že jste narazila na tak skvělého jedince. Máme fenku v příbuzenstvu a nic moc tedy. Je bojácná, útočí ze strachu, psy moc ráda nemá, bez vodítka a koše ven nejdou. A to se jí panička opravdu hodně věnuje, děti už má dospělé, tak si pořídila psa.
Pro zadavatelku: a příbuzná i říkala, že ta její feňule někdy vyje hrozně...možná, když láká ženichy. U psa to bude možná stejný důvod..háravka v okolí. Tento pes prakticky neštěká, ale vyje často. Do bytu bych si ho nepořídila v žádném případě, protože jestli narazíte na netichého jedince, jako tady Scylla, tak vás sousedi vynesou v zubech. Já bych si ho dokonce nepořídila ani do zástavby. Sama mám dva psy, berňák se většinu roku neprojevuje ani štěkáním, ale když se v okolí hárá, štěkají a vyjou celé noci. My jsme ale víceméně na samotě.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Myslím, že plemenem to je. Jak už napsali přede mnou, toto plemeno je velmi povahově nevyrovnané a vy jste měla nejspíš štěstí, že jste narazila na tak skvělého jedince. Máme fenku v příbuzenstvu a nic moc tedy. Je bojácná, útočí ze strachu, psy moc ráda nemá, bez vodítka a koše ven nejdou. A to se jí panička opravdu hodně věnuje, děti už má dospělé, tak si pořídila psa.
Pro zadavatelku: a příbuzná i říkala, že ta její feňule někdy vyje hrozně...možná, když láká ženichy. U psa to bude možná stejný důvod..háravka v okolí. Tento pes prakticky neštěká, ale vyje často. Do bytu bych si ho nepořídila v žádném případě, protože jestli narazíte na netichého jedince, jako tady Scylla, tak vás sousedi vynesou v zubech. Já bych si ho dokonce nepořídila ani do zástavby. Sama mám dva psy, berňák se většinu roku neprojevuje ani štěkáním, ale když se v okolí hárá, štěkají a vyjou celé noci. My jsme ale víceméně na samotě.
Přesně tak. Znám majitele tří ČSV - jeden je absolutně pohodový, může být navolno kdekoliv, druhý je agresivní na psy a zdrhá za účelem lovu a třetí fenka je tak bázlivá, že mají obrovský problém vyjít kamkoliv do města, na výlet apod. mimo známé trasy. Stejní majitelé, stejná výchova... Ty povahy u ČSV prostě pořád strašlivě lítají a je to jen o štěstí, jestli narazíte na perfektního parťáka, nebo na psa, se kterým se budete následujících třináct let šíleně trápit...

grismen
napsal(a):
Ještě by mě zajímalo co se výcviku týče... využiti atd.
Děkuji za odpovědi.
Využití čsv pracovně s tím bych vážně moc nepočítal ale jinak s ním můžete dělat cokoli vás napadne agility, obrany, základní poslušnost, pachové práce, dogtrekking, canicross atd. nedejte na keci že čsv je k ničemu sou to bláboly hloupích lidí! čsv je úžasnej pes jen je s nim víc práce.
ČSV bych si nepořídila jinam než do bytu, chce být s vámi, a když mu to umožníte, je to super parťák. Podle toho, co vidím kolem sebe, ČSV chovaní v kotci a podrobovaní různým formám výcviku podle nějakých zaručených metodik mají výchovné problémy o mnoho větší a častější než psi, kteří žijí se svými majiteli v bytech a jsou dobře socializování a majitelé je řeší citem a rozumem. Jsou to úžasní psi, ale dají vám jen to, co si zasloužíte. Když si jejich důvěru nezasloužíte, nemáte jí prostě a argument - stejní majitelé - stejná výchova je o tom, že každý pes je jiný a stejná výchova nějak moc není na místě. Znala jsem jich docela dost a vyjít se dalo s každým z nich.

napsal(a):
Využití čsv pracovně s tím bych vážně moc nepočítal ale jinak s ním můžete dělat cokoli vás napadne agility, obrany, základní poslušnost, pachové práce, dogtrekking, canicross atd. nedejte na keci že čsv je k ničemu sou to bláboly hloupích lidí! čsv je úžasnej pes jen je s nim víc práce.
Tak o těch obranách bych pochybovala, leda na játra v rukávu

Jedna moje známá si před několika lety pořídila také ČSV, psa. Jak pes rostl, začal se stávat velmi agresivní k jiným psům, i fenám. Co mi vyprávěla, tak každý den s ním chodila běhat ix kilometrů, s košem, když byli na poli, nikde nikdo nebyl, tak ho sem tam pustila, ale párkrát se jí bohužel stalo, že pes zavětřil a letěl třeba 2km a tam serval nějakého psa. Byl to prostě zabiják. Takže v 5ti letech to s ním vzdala a vrátila ho chovatelce...a navíc měl na jedné noze DKK 4.
Takže sama známá po tomhle uznala špatnou volbu výběru plemene.

Jak tady někteří píší můžete narazit na dobrého psa, ale je mnohem větší pravděpodobnost že se nepovede a nebo že ho nezvládnete.Z okolí jich znám šest, dva nejsou agresivní ale zdrhají, takže jsou vláčeni na vodítkách. jednoho měla známá která dosahovala dost dobrých výsledků s německými ovčáky, pes byl bázlivý a ještě k tomu měl epilepsii. Další co znám je agresivní magor který několikrát pokousal vlastní rodinu, ani tito majitelé nejsou začátečníci a zkušenosti se psy mají. Ti další dva jsou opět nezvládnutelní, i když neagresivní ale prohánějí všechno co se hýbe, za ptákem dokáže lézt i po stromech a bez vodítka by je ven majitelé nevzali ani omylem a jejich život se spíš omezil na oplocenou zahradu. Třeba budete mít štěstí a povede se vám vychovat dobrého psa, ale jukněte pro zajímavost na stránky pana Desenského, kolik čévéček a z jakých důvodů už u něj skončilo. Možná se vám povede vybrat a vychovat dobrý pes, ale pokud si místo čsv pořídíte třeba vlkošedého německého ovčáka tak máte téměř stoprocentní jistotu že budete mít psa pro radost a ne pro zlost.

napsal(a):
Tak o těch obranách bych pochybovala, leda na játra v rukávu
Nevim jak ostatní čsv ale mě dělá obrany vcelku dobře až na to že úplně nedobírá a má tendence jít trochu na loket vím že je to chyba ale takoví chyby dělaj i jiný plemena. pokud máme obrany v kruhu nechám ho kousat tak 4x po sobě následuje menší pauza než se dostane výcvikář zase k nám (pokud můj pes zrovna nekouše klidně si v tom kruhu lehne a kouká po ostatních) například ted sem ho začal učím revíry ( zástěna ) a jestli mu to půjde nebo ne to se ještě ukáže NEHÁZEL BYCH VŠECHNY CHYBY NA PLEMENO ONI MAJITELÉ NA TOM MAJI TAKY SVŮJ PODÍL a čsv je přece ještě dost mladé plemeno na rozdíl od NO s kterým ho většina lidí srovnává.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Určitě souhlasím s tím, že je dobré mít se psem co největší vazbu...některá plemena to vyžadují míň, některá víc. Určitě není dobré, vyhodit" ČSVko do zahrady a nosit mu tam akorát tak žrádlo, o kotci se ani nezmiňuju, tam bych psa nedala ani omylem. Ale třeba příklad mého samojeda, který je povahově podobný jako ČSV: Je to velmi samostatná bytost a člověka většinu času nepotřebuje. Jsou i chvíle, kdy by se umiliskoval, ale za zadkem mi chodí spíše proto, že čeká nějakou akci. Zatím co berňák, pokud ho pustíme do baráku za náma, tam vydrží alespoň hodinu(podle teploty) jen aby mohl být s náma, i když funí jak lokomotiva, samojed se pomucká a za 10minut chce ven. Radši si tam lehne a kouká, kde co lítá. A málo kdy dělá něco proto, že to panička chce, většinu věcí dělá jen proto, že to chce on(nebo si to minimálně musí myslet ).

napsal(a):
Nevim jak ostatní čsv ale mě dělá obrany vcelku dobře až na to že úplně nedobírá a má tendence jít trochu na loket vím že je to chyba ale takoví chyby dělaj i jiný plemena. pokud máme obrany v kruhu nechám ho kousat tak 4x po sobě následuje menší pauza než se dostane výcvikář zase k nám (pokud můj pes zrovna nekouše klidně si v tom kruhu lehne a kouká po ostatních) například ted sem ho začal učím revíry ( zástěna ) a jestli mu to půjde nebo ne to se ještě ukáže NEHÁZEL BYCH VŠECHNY CHYBY NA PLEMENO ONI MAJITELÉ NA TOM MAJI TAKY SVŮJ PODÍL a čsv je přece ještě dost mladé plemeno na rozdíl od NO s kterým ho většina lidí srovnává.
Evidentně máte štěstí na snadno motivovatelného jedince, jiná moje známá, co je chová, u ní koušou jen pokud je v rukávu maso, jinak v tom nevidí smysl.
Asi mám taky kliku na jedince, ale také mám psa (11 let), co je v bytě absolutně tichý, vyl asi 2 x v životě když vyla skupina haskounů. v lese chodí na volno - vůbec neloví. Pral by se sice se psy, ale má velmi slušné přivolání, takže ve městě je na vodítku, jinde chodí na volno i bez koše, koš dostává jen na vyjížďky s koněm, kde přece jen musím řešit i jiné věci než jen jeho. Bázlivý není vůbec.
Ano, souhlasím, že čsv není dobré si pořizovat na výcvik - lze s ním cvičit (třeba můj pes obrany dělal rád), ale vyžaduje to hrozně kreativity, jiný styl než se obvykle používá a většinu majitelů prostě přestane bavit, kolik času investují do výcviku a výsledky proti jiným plemenům nic moc, takže jdou raději se psem dělat něco jiného.
Ale je to opravdu specifický pes a není pro každého. Lépe s ním myslím vyjde vnímavý a snaživý začátečník než zkušený ovčáčkář. Pokud se někdo na diskuzi vůbec ptá, zda se dá zvládnout, místo toho, aby dotyčný vyjel na nějakou čsv akci nebo za chovateli a na ty psy se podíval, spíš bych mu ho nedoporučovala. Čsv potřebuje rozhodného majitele bez stereotypního chování a už tohle je znak nejistoty.
rapotacka11
napsal(a):
http://www.sbazar.cz/Hurajcikova.Aneta/detail/12522238-prodame-do-dobrych-rukou-krasnou-fenku-a.
Jsem zde původní Divoženka. Comp se mi odebral do věčných lovišť i s heslem, které jsem zapomněla, takže mi byl nabídnut nový nick.
K věci: Kdoví, jestli jsou k mání i s tím bytelným kotcem...

Naprosto souhlasím se vším, co napsala scylla. Mám kamarádku, má fenu ČSV a je úplně v pohodě. Chodí s ní i na cvičák, samozřejmě, že po ní nemůže chtít ten cvičákovský styl, ( ona ani nechce), ale fenka zvládá poslušnost, stopy, akorát s kousáním to valné není. Ale ona ji nemá na sport. kynologii, ale jako parťáka a kamaráda. V přírodě ji pouští normálně na volno, ze začátku, za mlada ji taky od zvěře neodvolala, teď už normálně. Ano, není to pes odděleně stranou do kotce, přivezli ji asi v 7 týdnech a od mala byla s nimi doma v bytě. Ven na zahradu jde, pokud chce, jinak má neustálý přístup domů, do smečky. Mají ještě jednu fenu, křížence, a všechno funguje bez problémů. Je to úplně jiný pes, než normální psi, a podle toho se musí k němu taky přistupovat. Jak psala jazzinka nebo vlčák, není to pes pro každého a zkušenostmi těch dvou, bych se řídila.