Dobrý den,
mám u psa NO panostitidu - poprvé začal kulhat ve 4 měsících, přeléčen 5 dní rimadylem a vše bylo ok, párkrát zakulhal kolem 6. měsíce a v 8. měsíci to propuklo nanovo, opět přeléčen 5 dní rimadylem a vše ok. Nyní je mu 9 měsíců a kulhá znovu. Do 3. měsíce jsem krmila royalem, poté barfem.. Nyní měsíc granule CD. Dlouhodobě bere alavis, nyní přidávám i korýše a vitamín C, pangamin...
Už si nevím rady... Četla jsem, že pomáhá zalít granule třeba pravým heřmánkem. Za 3 měsíce jdeme na oficiální rtg, tak jsem zvědavá. Hlavně, aby už nekulhal. Fakt bych nikomu nepřálala toto zažít.
Máte s tímto onemocněním nějaké zkušenosti, nebo rady?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Moje čubina NO to měla také, veterinář mě řekl krmit pouze granulemi, nic nepřidávat. Dávali jsme léky proti bolesti, jak přestala růst přešlo to, ono se to v intervalech vrací až do doby než pes úplně doroste.

pajoch
napsal(a):
Dobrý den,
mám u psa NO panostitidu - poprvé začal kulhat ve 4 měsících, přeléčen 5 dní rimadylem a vše bylo ok, párkrát zakulhal kolem 6. měsíce a v 8. měsíci to propuklo nanovo, opět přeléčen 5 dní rimadylem a vše ok. Nyní je mu 9 měsíců a kulhá znovu. Do 3. měsíce jsem krmila royalem, poté barfem.. Nyní měsíc granule CD. Dlouhodobě bere alavis, nyní přidávám i korýše a vitamín C, pangamin...
Už si nevím rady... Četla jsem, že pomáhá zalít granule třeba pravým heřmánkem. Za 3 měsíce jdeme na oficiální rtg, tak jsem zvědavá. Hlavně, aby už nekulhal. Fakt bych nikomu nepřálala toto zažít.
Máte s tímto onemocněním nějaké zkušenosti, nebo rady?
Co jsem četla, tak u NO je to velmi časté onemocnění, my jsme chovali NO několik let, ale nikdy se mi tohle nestalo. Myslím si, že chyba bude v krmení. Jinak rymadil je na bolest, to je v pořádku, ale pokud ho už nedáváte, začněte dávat čisté MSM, mám ho vyzkoušené u jedné čuby s DKK.
Skutečně je to panostitida? Máte diagnózu na základě RTG?
Jinak panostitida je taková sviňa choroba, nikdo pořádně neví, jak a proč vzniká. Mezi teoriemi jsou například:
moc bílkovin
moc sacharidů (a tedy naopak málo bílkovin)
příliš vysoká kalorická hodnota krmiva (bez ohledu na to, jestli je hodně bílkovin, hodně sacharidů, nebo hodně tuků)
infekce dosud neznámým virem
genetické vlohy
atd. atd. Prostě nikdo neví.
Držím palce!

scylla
napsal(a):
Rimadyl je hodně agresivní na žaludek, přidala bych ranisan. A MSM - nevím, veterinář říkal, že mladému psovi ne, protože je to karcinogen.
Ubrala bych bílkovin, klid a místo granulí bych dávala rozumnou přirozenou stravu.
Cože to je? karcinogen ? Pletete se...
http://www.h-poradna.cz/MSM-metylsulfonylmetan.php.

napsal(a):
Cože to je? karcinogen ? Pletete se...
http://www.h-poradna.cz/MSM-metylsulfonylmetan.php.
MSM (= methylsulfonylmethan) je organická a přirozeně se vyskytující forma síry, která se nachází v čerstvých syrových potravinách.
MSM není dostatečně zastoupen v dnešních neplnohodnotných potravinách, které se často pěstují ve sklenících s umělým zavlažováním. Vařením se MSM poškozuje, což je dalším důvodem, proč se tato látka našemu tělu nedostává. V našem těle MSM působí tak, že zvláčňuje vnitřní vazivové a chrupavčité tkáně, které jsou potom pružnější a odolnější.
MSM vzniká v oceánu, kde mikroskopický plankton uvolňuje síru do mořské vody, odkud uniká do atmosféry. V plynném stavu reaguje s ozónem a ultrafialovým zářením a vytváří tak dimethylsulfát (DMSO) a DMSO2 známé jako MSM. MSM poté s deštěm dopadá na zem, kde jej využívají rostliny. Komerční využití MSM z rostlin není možné (MSM se vyskytuje ve stopovém množství), proto se vyrábí oxidací DMSO na MSM, které je chemicky totožné s MSM v přírodě.

napsal(a):
MSM (= methylsulfonylmethan) je organická a přirozeně se vyskytující forma síry, která se nachází v čerstvých syrových potravinách.
MSM není dostatečně zastoupen v dnešních neplnohodnotných potravinách, které se často pěstují ve sklenících s umělým zavlažováním. Vařením se MSM poškozuje, což je dalším důvodem, proč se tato látka našemu tělu nedostává. V našem těle MSM působí tak, že zvláčňuje vnitřní vazivové a chrupavčité tkáně, které jsou potom pružnější a odolnější.
MSM vzniká v oceánu, kde mikroskopický plankton uvolňuje síru do mořské vody, odkud uniká do atmosféry. V plynném stavu reaguje s ozónem a ultrafialovým zářením a vytváří tak dimethylsulfát (DMSO) a DMSO2 známé jako MSM. MSM poté s deštěm dopadá na zem, kde jej využívají rostliny. Komerční využití MSM z rostlin není možné (MSM se vyskytuje ve stopovém množství), proto se vyrábí oxidací DMSO na MSM, které je chemicky totožné s MSM v přírodě.
MSM je přírodní látka s prokázanými analgetickými (bolest tišícími) a antiflogistickými (protizánětlivými) účinky. MSM snižuje produkci mediátorů zánětu, zejména interleukinu-1, napomáhá zlepšení fyzické kondice, zpevňuje vazy a šlachy, chrání namáhané klouby a zlepšuje jejich funkci.

Pajoch, můj pes měl panostitidu jako z učebnice přesně po půl roce (3x), rimadyl dostal tuším první den při prvním ataku panostitidy, pak (a při dalších dvou) už nic - jenom klidový režim, klidový režim a ještě jednou klidový režim (držel dobrovolně a trvalo to rozhodně déle než jen pár dnů). A tím to skončilo.

scylla
napsal(a):
Nevím, jestli se pletu já, ale svému vetovi věřím a myslím, že on se neplete. Každého věc.
úplně mimo diskuzi - kdybych věřila "svému" veterináři, tak jsem někdy první týden v prosinci pohřbila psa...naštěstí už nevěřím...

scylla
napsal(a):
Nevím, jestli se pletu já, ale svému vetovi věřím a myslím, že on se neplete. Každého věc.
Důvěřuj, ale prověřuj, kdybych slepě věřila tak jeden z mých psů už je pravděpodobně mrtev a nebo by se do hrobečku chystal.

Prostě, ten kdo chce, si načte a informace dohledá a ten, kdo ne, tak bude zaslepeně věřit. Nic víc, nic míň.

Další možností je: Boswellia serrata nebo Čertův dráp.

Souhlasím, jak tu někdo psal o rimadylu, ano je to svinstvo, přikláním se ke snížení bílkovin v potravě + čertův dráp. Granule bych vyloučila a raději vařila doma, dala bych i syrovou stravu.

pajoch
napsal(a):
Takže místo alavisu mám dávat čertův dráp?
Proč místo ? Dávejte ho k tomu, nic se nevylučuje. Kupte raději v kapslích.

napsal(a):
Proč místo ? Dávejte ho k tomu, nic se nevylučuje. Kupte raději v kapslích.
A nebo sypký, to je jedno.
Dobrá - jen se ptám, ještě přidávám od bewi dogu (teď nevím přesně název) Alavis bere dlouodobě, dávám i vitamín C... a k tomu klidně koupím ten čertův dráp, nebo i tohle obojí http://www.h-poradna.cz/MSM-metylsulfonylmetan.php
raději se tady poptám, abych ho zase "nepřevitamínovala"
ale granule radši budu dávat dál.. Dávám nízkou řadu - proto CD... přirozenou stravu jsem dávala do tří měsíců doteď.. a stejně kulhal.. Takže jsem si řekla, že něco špatně dávám, proto jsem zvolila granule.. nejsou "nabušené" takže bych mu tím ublížit neměla.. A bílkoviny jsem se snažila snižovat od začátku, dávala jsem hodně rýži, zpočátku minimum masa.

pajoch
napsal(a):
Dobrá - jen se ptám, ještě přidávám od bewi dogu (teď nevím přesně název) Alavis bere dlouodobě, dávám i vitamín C... a k tomu klidně koupím ten čertův dráp, nebo i tohle obojí http://www.h-poradna.cz/MSM-metylsulfonylmetan.php
ale granule radši budu dávat dál.. Dávám nízkou řadu - proto CD... přirozenou stravu jsem dávala do tří měsíců doteď.. a stejně kulhal.. Takže jsem si řekla, že něco špatně dávám, proto jsem zvolila granule.. nejsou "nabušené" takže bych mu tím ublížit neměla.. A bílkoviny jsem se snažila snižovat od začátku, dávala jsem hodně rýži, zpočátku minimum masa.
Jde o to že dáváte různé doplňky na jednu potíž, nejsou to vitamíny. Čertův dráp je bylina, MSM je síra, ani jedno není souběžně podávané škodlivé a nevylučují se, jsou to přírodní věci.

pajoch
napsal(a):
Pokud Vám můžu poradit, kupte to tady, mám s nimi skvělou zkušenost a mají mnohem větší množství druhů doplňků, jen upravíte množství.
http://www.equiton.cz/equiton/eshop/9-1-Krmeni-pro-kone/77-3-Pohybovy-aparat.

Pajoch, panostitida se nijak neléčí, ta se musí "vyležet". Její příčina není známá, co se týká bílkovin, tak relativně nedávno jsem četla článek, že není žádná souvislost mezi množstvím bílkovin (živočišných!) a onemocněním. Jako jedna z možných příčin je uváděna i viróza...Takže zase ať to nepřeženete a své štěně "nepodvyživíte" - ono ty kvalitní živočišné bílkoviny potřebuje k růstu.

napsal(a):
Pokud Vám můžu poradit, kupte to tady, mám s nimi skvělou zkušenost a mají mnohem větší množství druhů doplňků, jen upravíte množství.
http://www.equiton.cz/equiton/eshop/9-1-Krmeni-pro-kone/77-3-Pohybovy-aparat.
A nebo ještě bylinky od Phytovetu tady:
http://janhauzr.cz/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=537&category_id=405&option=com_virtuemart&Itemid=2.
Takže myslíte koupit třeba tohle
http://www.equiton.cz/equiton/eshop/9-1-Krmeni-pro-kone/77-3-Pohybovy-aparat/5/843-Dromy-MSM-99-9-2kg
k tomu třeba tohle
http://www.zbozi.cz/vyrobek/edenpharma-certuv-drap-msm-cps-60/
a k tomu třeba to homeopatikum msms?
http://www.h-poradna.cz/MSM-metylsulfonylmetan.php
Může lidský čertův dráp?

Pajoch, tak v prvé řadě je otázka, jestli to skutečně je panostitida. A za druhé je otázka, co mu dáváš a jestli tím jenom na chvilku nepotlačíš bolest - ještě jednou, panostitida se nijak léčit nedá, ta se musí vyležet.
Dobrý den, moje štěně bšo ma panostitidu. Je mu 9 měsíců a tedka po 4 týdnech od prvního "vyléčení" (tzn. nekulhal) začíná kulhat zase. Nasadila jsem okamžitě super klidový režím. A tedka má otázka: Veterinář předtím mu dával injekce proti bolesti a tablety Cosequin.2 krát to dostal když ho to bolelo to je OK. Ale potom jsem ještě musela přijít 4 krát na injekci proti bolesti (psa už nejspíš nic nebolelo) Za každou navštevu 5 stovek. Bála jsem se o psa tak jsem nad tím nepřemýšlela ale tedka, když to přišlo zase a tak rychle a zase to bude to samé... a na různých diskuzích čtu, že se to hlavně "léčí" klidem a doplnky... a že ty doplnky nestoji 4 stovky 20 tablet ale treba 3 stovky 90... No prostě nevím, jestli se mám k tomu vetovi vracet, nebo najít někoho jiného. Děkuji za názory.
PS. Vím, že pes hodně stojí. Možná, že je to normální postup a ja se pletu. Je to můj první pes.

Můj pes měl panostitidu 3x, pouze poprvé jsme byli u veta, ten nám sice dal prášky proti bolesti ale sám pravil, že pokud možno nepodávat, ona ta bolest má taky svou funkci - udrží psa v klidu. A to bylo vsjo (kloubní výživu pes samozřejmě dostával, ale pokud vím, tak ta na to nemá vliv).
Jinak tady odpověď z poradny MVDr. Šťourače :
http://www.deutsche-dogge.cz/question/panostitida-a-metacam-gel-injekce/.
Largo
PS. Vím, že pes hodně stojí. Možná, že je to normální postup a ja se pletu. Je to můj první pes.
Jo, stojí.
Nám dr. vyléčila průjem (krvavý) za 2 dny - 4 injekce, za pár korun.
- dokonce dává i účet, ale píše nečitelně - nevím, co mu píchla
Známé, od vedle, jiní veti, za 1400, -
Ale joo, "věnovali" se tomu - asi 8 dní...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
pajoch
napsal(a):
Dávám nízkou řadu - proto CD..
panostititu změnou asi nevyřešíte, ale určitě bych mladého psa nekrmila chemickým šrotem od Delikanu . Chápu, že to myslíte dobře, a nechcete aby měl pes nadupané granule, ale pokud v době kdy roste a vyvíjí se krmíte něčím, co je na úrovni instantní polévky od číńana, tak si zbytečně zaděláváte na zdravotní problémy v budoucnu (a NO je na nemoci trávícího ústrojí + alergie docela citlivý).