Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.2.2015 20:07
Marley 1.5.2014

XXX.XXX.219.1

Dobrý den, mám tu na vás jednu zapeklitou otázku. Máte někdo zkušenost s elektrickými obojky ? Co si o nich myslíte ? Je dobré si ho pořídit ? Např: Když pes, který je na volno neposlouchá a dělá si co chce ? A nepřiběhne ? Nebo jsou to zbytečně vyhozené peníze ?
Děkuji za všechny odpovědi!

Neregistrovaný uživatel

17.2.2015 20:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Marley 1.5.2014 napsal(a):
Dobrý den, mám tu na vás jednu zapeklitou otázku. Máte někdo zkušenost s elektrickými obojky ? Co si o nich myslíte ? Je dobré si ho pořídit ? Např: Když pes, který je na volno neposlouchá a dělá si co chce ? A nepřiběhne ? Nebo jsou to zbytečně vyhozené peníze ?

Tyhle věci hlavně nepatří do ruk laikům (což evidentně jste), protože s nimi jde udělat víc škody než užitku. A hlavně ten pes musí povely znát a chápat, protože jinak ho trestáte a on vůbec neví za co, takže z něj místo poslušného psa uděláte labilní trosku

17.2.2015 20:28
pidla

XXX.XXX.106.11

Elektrika může pomoct na doladění některých věcí, především lovení (i když i to se dá řešit jinak, ale to je fuk), u psa, který má jinak výbornou posušnost. Ale pokud neumíte psa naučit ani to, aby vás navolno aspoň trošku vnímal a spolupracoval s vámi, tak vám elektrika nepomůže, naopak - jen si psa víc dok*te. Elektrika není věc, která vám psa nějak zázračně donutí poslouchat.

17.2.2015 20:32
pidla

XXX.XXX.106.11

A teď ve vedlejším tématu čtu, že máte devítiměsíčního zlaťáka. Tak u štěněte bych o elektrice neuvažovala ani omylem. A pokud vám tak úžasně spolupracující plemeno, jako je zlaťák, vůbec nevnímá a zdrhá, tak bude něco hodně špatně. U vás, ne u toho štěněte. Chtělo by to dobrý cvičák, kde vás naučí psa motivovat, navázat ho na sebe, stát se pro něj zdrojem úžasné zábavy... Odkud jste?

17.2.2015 20:38
Marley 1.5.2014

XXX.XXX.219.1

pidla napsal(a):
A teď ve vedlejším tématu čtu, že máte devítiměsíčního zlaťáka. Tak u štěněte bych o elektrice neuvažovala ani omylem. A pokud vám tak úžasně spolupracující plemeno, jako je zlaťák, vůbec nevnímá a zdrhá, tak bude něco hodně špatně. U vás, ne u toho štěněte. Chtělo by to dobrý cvičák, kde vás naučí psa motivovat, navázat ho na sebe, stát se pro něj zdrojem úžasné zábavy... Odkud jste?

Ano máme 9 měsíční štěně Zlatého retrívra. Chodím s ním na cvičák 7 měsíců - Poslušnost, stopa a obrana. Vše mu jde skvěle poslouchá na slovo bez jakých koliv komplikací. Jediný problém je, že když vidí psa nebo nějakou jinou zvěř na procházce, když je puštění na volno tak na mě vůbec nereaguje. (Chce si hrát, lovit). Když je na 10 m vodítku, tak příjde na povel "ke mně" HNED! Je to bez problému. Ale jak je bez vodítka tak také poslechne, ale do té doby dokuď nevidí nějaké jiné zvíře a nebo člověka. Bojím se ho pouštět!

17.2.2015 20:41
scylla

XXX.XXX.109.99

Je lepší psa učit než ho smažit obojkem, naučte ho přivolání.

17.2.2015 20:43
Marley 1.5.2014

XXX.XXX.219.1

scylla napsal(a):
Je lepší psa učit než ho smažit obojkem, naučte ho přivolání.

Přivolání umí. Problém je v tom, že když vidí jinou zvěř, psa nebo člověka, tak si chce hrát a na mě nereaguje. Je to jen na procházce když je na volno. Zkoušela jsem hodně způsobů. Upoutat jeho pozornost (jeho oblíbený míček), nalákat ho na pamlsky apod. Ale nic. Nevím jak ho to odnaučit.

17.2.2015 20:48
pidla

XXX.XXX.106.11

Ano máme 9 měsíční štěně Zlatého retrívra. Chodím s ním na cvičák 7 měsíců - Poslušnost, stopa a obrana. Vše mu jde skvěle poslouchá na slovo bez jakých koliv komplikací. Jediný problém je, že když vidí psa nebo nějakou jinou zvěř na procházce, když je puštění na volno tak na mě vůbec nereaguje. (Chce si hrát, lovit). Když je na 10 m vodítku, tak příjde na povel "ke mně" HNED! Je to bez problému. Ale jak je bez vodítka tak také poslechne, ale do té doby dokuď nevidí nějaké jiné zvíře a nebo člověka. Bojím se ho pouštět!

Proč děláte s retrívrem obranu? Kdybyste s ním dělali to, k čemu je vyšlechtěný (lovecký výcvik, working testy), tak garantuju, že ta poslušnost bude hned o něčem jiném - práce retrívra je přímo založená na ovladatelnosti na dálku. A navíc by ho to i mnohem víc bavilo, což zase posílí váš vzájemný vztah.
Co se týče pouštění z vodítka a zdrhání za psy, s tím vám smažení na elektrice nepomůže, naopak byste si tak mohli moc pěkně vyrobit psa, který se začne druhých psů bát nebo je napadat, protože přece (z jeho pohledu) cizí psi dávají ty bolestivé elektrické rány. Ale hodně pomůže jednoduchá věc - při spatření psa nebo člověka důsledně dodržovat to, že nejdřív přijde, nechá se připnout, posadit, případně splní i pár jednoduchých povelů a teprve je propuštěný, aby si pohrál. Nebo pokud ho pustit nemůžete (neznámý pes, zvěř), tak si s ním místo toho pohrajete vy - potaháte se o nejoblíbenější hračku, poběháte spolu, necháte se "zabít"...

17.2.2015 20:51
pidla

XXX.XXX.106.11

Přivolání umí. Problém je v tom, že když vidí jinou zvěř, psa nebo člověka, tak si chce hrát a na mě nereaguje. Je to jen na procházce když je na volno. Zkoušela jsem hodně způsobů. Upoutat jeho pozornost (jeho oblíbený míček), nalákat ho na pamlsky apod. Ale nic. Nevím jak ho to odnaučit.

Přivolání neumí. Kdyby ho uměl, tak přijde vždycky.

Opravdu je potřeba nejdřív ho přivolání naučit. Přítomnost psů a lidí je už hodně vysoký "level", ale můžete pro začátek trénovat třeba přivolání od oblíbené hračky na zemi, od holubů na sídlišti... A právě v tomhle by vám taky strašně moc pomohl ten retrívří výcvik, tam se cvičí mimo jiné odvolání od aportu, vyslání na jiný aport, než ke kterému by pes běžet chtěl atd. atd., což vše posiluje jeho schopnost vnímat i ve vypjatějších situacích.

Pokud už pes nevnímá, tak je k ničemu zkoušet ho lákat. Tím se jen pasujete do podlízavé, prosebné role (všimneš si mě? prosím, moc prosím, všimni si mě...) a veškerý respekt jde postupně do háje. Řešením je vodítko či stopovačka a dokud nebude plně vnímat vás, tak nebude propuštěný, aby si dělal, co chce on.

17.2.2015 20:55
adam77

XXX.XXX.230.6

Taky by mě zajímalo, jaké jsou s tím zkušenosti, jak to funguje, co to vlastně psovi dělá a jestli ho to zastaví, kdyby třeba běžel za zvěří.

17.2.2015 20:58
pidla

XXX.XXX.106.11

adam77 napsal(a):
Taky by mě zajímalo, jaké jsou s tím zkušenosti, jak to funguje, co to vlastně psovi dělá a jestli ho to zastaví, kdyby třeba běžel za zvěří.

Dělá to to, že to nepříjemně brní až křečovitě bolí. To je vše. Sama o sobě elektrika psa nezastaví - když ho nejdřív nenaučíte, co impulz znamená, tak se taky může stát, že leknutím z nečekaného bolestivého impulzu v panice zdrhne a už ho neuvidíte. Prostě chce to opravdu hodně dobře vědět, co děláte - dá se s tím zkazit daleko víc, než vyřešit.

17.2.2015 20:59
Marley 1.5.2014

XXX.XXX.219.1

pidla napsal(a):
Proč děláte s retrívrem obranu? Kdybyste s ním dělali to, k čemu je vyšlechtěný (lovecký výcvik, working testy), tak garantuju, že ta poslušnost bude hned o něčem jiném - práce retrívra je přímo založená na ovladatelnosti na dálku. A navíc by ho to i mnohem víc bavilo, což zase posílí váš vzájemný vztah.
Co se týče pouštění z vodítka a zdrhání za psy, s tím vám smažení na elektrice nepomůže, naopak byste si tak mohli moc pěkně vyrobit psa, který se začne druhých psů bát nebo je napadat, protože přece (z jeho pohledu) cizí psi dávají ty bolestivé elektrické rány. Ale hodně pomůže jednoduchá věc - při spatření psa nebo člověka důsledně dodržovat to, že nejdřív přijde, nechá se připnout, posadit, případně splní i pár jednoduchých povelů a teprve je propuštěný, aby si pohrál. Nebo pokud ho pustit nemůžete (neznámý pes, zvěř), tak si s ním místo toho pohrajete vy - potaháte se o nejoblíbenější hračku, poběháte spolu, necháte se "zabít"...

Obrana ho neuvěřitelně baví. Trenérka prý neviděla lepšího retrívra než je on. Nechtěla jsem s ním dělat lovecký výcvik jelikož mám odpor k myslivcům. A jeho nebavý aport. Uděláho, ale neee s radostí. A můj pes je na mě docela dost závislý jeden den sem nebyla doma a on od nikoho jiného nechtěl žrát a byl skleslý.

17.2.2015 21:03
anonymx

XXX.XXX.236.233

Elektronicky obojek nelze pouzit k potrestani psa, je to jen korekce nebo treba i pochvala. Navic 9 mes. Stene nemuze mit 100% privolani. Trenujte odvolani od psu na snure s vydrzte.

17.2.2015 21:04
pidla

XXX.XXX.106.11

Obrana ho neuvěřitelně baví. Trenérka prý neviděla lepšího retrívra než je on. Nechtěla jsem s ním dělat lovecký výcvik jelikož mám odpor k myslivcům. A jeho nebavý aport. Uděláho, ale neee s radostí. A můj pes je na mě docela dost závislý jeden den sem nebyla doma a on od nikoho jiného nechtěl žrát a byl skleslý.

Taky mám odpor k myslivcům, dělám se psy lovecký výcvik a working testy už pět let a myslivce jsem ještě neviděla (mimo honů, ale na ty chodíme jen občas pro zpestření). Nic proti obranám, samozřejmě, pokud to psa baví, ale s provozní poslušností vám výcvik obran nijak nepomůže.

Že je na vás pes závislý, ještě neznamená, že vás respektuje a chce plnit vaše přání...

17.2.2015 21:07
pidla

XXX.XXX.106.11

anonymx napsal(a):
Elektronicky obojek nelze pouzit k potrestani psa, je to jen korekce nebo treba i pochvala. Navic 9 mes. Stene nemuze mit 100% privolani. Trenujte odvolani od psu na snure s vydrzte.

Impulz elektrikou je pochvala? Zajímavé... a kopanec je taky pochvala, když kopnu jen trošku?

17.2.2015 21:15
adam77

XXX.XXX.230.6

pidla napsal(a):
Taky mám odpor k myslivcům, dělám se psy lovecký výcvik a working testy už pět let a myslivce jsem ještě neviděla (mimo honů, ale na ty chodíme jen občas pro zpestření). Nic proti obranám, samozřejmě, pokud to psa baví, ale s provozní poslušností vám výcvik obran nijak nepomůže.

Že je na vás pes závislý, ještě neznamená, že vás respektuje a chce plnit vaše přání...

Omlouvám se je to mimo téma, ale proč máte odpor k myslivcům a přitom občas chodíte na hony?

17.2.2015 21:19
hunter

XXX.XXX.22.6

Nevím, čím si všichni myslivci vysloužili odpor, ale nechť...
Souhlasím s ostatními, že přivolání byste měli ještě dopilovat. Ale i eo může být dobrý pomocník při výcviku, jen se musí používat s rozumem. Určitě vybírejte mezi modely, které nabízí zvuk a vibrace - stejně časem budete používat jen tón. To je zároveň i odpověď k dotazům, co to dělá- buď pípne, vibruje, nebo dá impuls.
Já osobně používám jen tón, při šoulačkách je to lepší, než pískat a nebo řvát na psa. Během tréninku střídejte fáze, kdy má na krku eo a kdy ne - aby si nezvykl poslouchat jen, když má eo na sobě. Také je potřeba počítat s tím, že uvedená informace o dosahu je v těch nejideálnějších podmínkách.
Sám používám eo od firmy canicom a celkem spokojenost, měl jsem i nějaký model d-control (nejspíš ten nejzákladnější), ale právě dosah byl tragický.

17.2.2015 21:20
pidla

XXX.XXX.106.11

adam77 napsal(a):
Omlouvám se je to mimo téma, ale proč máte odpor k myslivcům a přitom občas chodíte na hony?

Odpor k myslivcům mám proto, že jsou to u nás (až na vzácné výjimky) ožralá agresivní hovada, kterým jde jen o to, aby si něco zastřelili, a jinak se o zvěř nestarají.

Na hony chodím proto, abych psům aspoň jednou za čas dopřála práci, kterou milují nade vše.

17.2.2015 21:39
alda082

XXX.XXX.58.104

My ho máme a super! obojek má zvukový signál na který pes perfektně reaguje, když třeba žere na louce zaječí bobky, prozvoním ho a ví že to nesmí, nebo začne honit kočku, prozvoním a jde ke mě... občas dostane prdu, ale nijak jim to neškodí, pokud není majitel magor a psa netýrá šokama za každou blbost, tak je to dobrý pomocník, je to taková prodloužená trestací ruka...

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.2.2015 21:48

Záleží na plemeni, na touze tu zvěř ulovit. Jen jednu historku. Jednalo se o fenu bígla, majitelka si objednala výcvikáře s eo, vydali se do luk. Výcvikář velel fenu vypustit, majitelka ho upozornila, že jsou v dost zazvěřené oblasti, povel zněl vypustit fenu. Pak už jen výcvikář s ovladačem řval, jestli ví, kolik ten obojek stojí. Fena se vrátila za 2 dny, když si dostatečně poběhala po horách.

17.2.2015 21:51
pidla

XXX.XXX.106.11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Záleží na plemeni, na touze tu zvěř ulovit. Jen jednu historku. Jednalo se o fenu bígla, majitelka si objednala výcvikáře s eo, vydali se do luk. Výcvikář velel fenu vypustit, majitelka ho upozornila, že jsou v dost zazvěřené oblasti, povel zněl vypustit fenu. Pak už jen výcvikář s ovladačem řval, jestli ví, kolik ten obojek stojí. Fena se vrátila za 2 dny, když si dostatečně poběhala po horách.

Tohle je přesně příklad absolutně blbého a nesmyslného použití obojku. To nebyl výcvikář, ale idiot.

17.2.2015 21:54

Přidám ještě jednu historku : Fena ovčáckého plemene na 8 měsících přivedena na cvičák k rychlému výcviku, včetně použití eo. Na roce se jí zbavili, jako nevycvičtelné. Na každý běžný povel reagovala lehnutím na záda
( na cokoliv : lehni, sedni, ke mě, zůstaň..., jediná reakce, hodila se na záda).

Neregistrovaný uživatel

17.2.2015 21:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

To nebyl výcvikář, ale idiot

17.2.2015 22:06

alda082 napsal(a):
My ho máme a super! obojek má zvukový signál na který pes perfektně reaguje, když třeba žere na louce zaječí bobky, prozvoním ho a ví že to nesmí, nebo začne honit kočku, prozvoním a jde ke mě... občas dostane prdu, ale nijak jim to neškodí, pokud není majitel magor a psa netýrá šokama za každou blbost, tak je to dobrý pomocník, je to taková prodloužená trestací ruka...

Věřím tomu, že když je eo kvalitní a v citlivých rukou, může fungovat. Ale pes musí vědět, co po něm chcete, aby to mohl splnit už na to pípnutí.
Je to pak takový klikr naruby ( blbost, že ?).

17.2.2015 22:13
kerrynekk

XXX.XXX.54.247

Taky nad EO uvažuji, se psem skoro všude chodíme na volno a občas se zničeho nic někde objeví zajíc nebo srna a EO bych používala hlavně na zvukový signál občas i vibraci. Impuls bych použila pouze v krajním případě. Jednou na táboře ho zrovna předváděli a vypůjčila jsem si ho a byla to super pomůcka k dolaďovaní povelů. Když jsem se ale dívala po těch obojcích každý je jiný i cenově se hodně od sebe liší a nemůžu zjistit který z nich je dobrý i za přijatelnou cenu. Nemáte někdo s nějakým zkušenosti? Potřebuji jen aby měl daleký dosah.

17.2.2015 22:19
anonymx

XXX.XXX.236.233

Asi by to chtelo si nez se budete k necemu vyjadrovst zjistit si co je to elektronicky obojek, vite ze vydava i zvukove impulsy a ze ma treba i 20 moznosti nastaveni? V rukach zkuseneho je to skvela vec, ale nepatri do rukou laika.

17.2.2015 22:30
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

kerrynekk napsal(a):
Taky nad EO uvažuji, se psem skoro všude chodíme na volno a občas se zničeho nic někde objeví zajíc nebo srna a EO bych používala hlavně na zvukový signál občas i vibraci. Impuls bych použila pouze v krajním případě. Jednou na táboře ho zrovna předváděli a vypůjčila jsem si ho a byla to super pomůcka k dolaďovaní povelů. Když jsem se ale dívala po těch obojcích každý je jiný i cenově se hodně od sebe liší a nemůžu zjistit který z nich je dobrý i za přijatelnou cenu. Nemáte někdo s nějakým zkušenosti? Potřebuji jen aby měl daleký dosah.

Výhradně dogtrace. Jiné značce bych nevěřila...

17.2.2015 22:51
hunter

XXX.XXX.22.6

umpa.lumpa napsal(a):
Výhradně dogtrace. Jiné značce bych nevěřila...

Jak jsem psal výše, právě d-control (model 600) od Dogtrace mě zklamal, špatný dosah i v mírně členitém lesním terénu, a displej na slunci taky nebyl extra čitelný (což bych u eo odpustil). za mě tedy canicom 5, těch cca 400m zvládá i v lese.

17.2.2015 22:52

No nejsem zastáncem toho aby retrívři dělali zrovna obrany, jasně naučí se to, ale dělat by se to s nimi nemělo, jakýkoliv jiný výcvik ano, ale obrany jsou proti přirozenosti toho na co byli tihle psi vyšlechtěni. Jinak ten lovecký výcvik by vám přinesl právě tu ovladatelnost a to že by jste se nemusela bát pustit psa z vodítka, protože by se při tom naučil co dělat má a co dělat nemá, nemusíte pak nutně chodit na hony nebo dělat zkoušky, ale ty základy by měl mít každý pes. Jinak elektriku na psa bych nikdy nedala, on stejně pozná kdy ho na krku má a kdy ne a podle toho se bude chovat, je lepší psa vycvičit, u štěněte retrívra to není až tak velký problém.

17.2.2015 23:37
koňadra

XXX.XXX.128.51

Zadavatelce v této chvíli vůbec nemohu el. obojek doporučit, protože si myslím, že u 9-měsíčního zlaťáka je potřeba především potrénovat poslušnost, že s ním zatím nezvládla ani ten základní výcvik. Navíc si myslím, že zadavatelka má možná trošku dojem, že el. obojek je jakési dálkové ovládání na psa, které jednoduše vyřeší její problémy. El. obojek je dobrý pomocník, ale jen na některé psy a v některých rukou! Radit takhle na anonymním fóru je naprosto o ničem, v první řadě je potřeba vidět, jak vlastně funguje vztah majitelky a psa, jakou má pes povahu, podle toho se potom MOŽNÁ mohou volit metody použití EO. Např. jak píše kerrynekk: "EO bych používala hlavně na zvukový signál, občas i vibraci. Impuls bych použila pouze v krajním případě", tak to svědčí o naprostém nepochopení principu výcviku s EO. S EO pracuji, ale ne u všech psů a ne ve všech situacích. Vím, že kdybych EO použila na určité psy, tak je psychicky zničím tak, že budou k nepotřebě. Mám svoji vypracovanou metodu, jejíž popis se rozhodně nedá shrnout do zdejších pár řádků. A zatím se mě vždycky podařilo docílit toho, aby se psi chovali a pracovali tak, jak mají - nelovečtí naprosto ignorují zvěř (takže i po lese chodí na volno a nejsem jejich otrokem, abych za nimi vlála celý život na 10 m vodítku), lovečtí psi ví, že se neloví vždy a celý den atd. Hlavní věc: výcvik s EO nikdy nenarušil můj vztah se psem. Pokud je totiž potřeba trest, nedávám ho já, ale "padá z nebe". Nejčastěji se EO používá k odnaučení nežádoucího štvaní zvěře a já jsem přesvědčena, že pro velmi náruživé lovce neexistuje lepší metoda. To mě nikdo nevymluví. Super lovce nezajímají v té chvíli žádné pamlsky, brzdit psa dlouhou šňůrou - pes není blbec a rychle pochopí, že na šňůře ne a bez šňůry jo. Mnozí řeknou, že stejnou spojitost si vytvoří pes s EO, ale já říkám, že nevytvoří - když se EO umí používat. Uznávám značky dog-trace a canicom. Nic jiného nemá smysl kupovat. Možná je dobře, že kvalitní obojky jsou drahé, alespoň si jej nekoupí každý jouda, který si myslí, že mačkáním knoflíků bude ovládat svého psa asi tak, jako ovládá ovladačem svoji televizi.

18.2.2015 07:57
alda082

XXX.XXX.58.104

Věřím tomu, že když je eo kvalitní a v citlivých rukou, může fungovat. Ale pes musí vědět, co po něm chcete, aby to mohl splnit už na to pípnutí.
Je to pak takový klikr naruby ( blbost, že ?).

Tak jasně že pes musí ovládat základní výcvik... my jsme ten el. obojek koupili když feně byly tři roky a neustále honila kočky, přišla až třeba kočka vylezla na strom, ale prostě neodolala, jinak má poslušnost krásnou, perfektně umí chodit u nohy... jenže ty kočky začal být problém, když jdete velkou túru a někde na louce potkáte lovící kočku a pes najednou neslyší... napřed jsem byla proti tomu obojku, ale manžel mě přesvědčil a koupili jsme od Dog trace a opravdu, když vidí kočku, tak stačí pípnout a ví že prostě nesmí, ikdyž je ode mě 20 m daleko a nemůžu ji chytit za obojek...

18.2.2015 08:59
kobroor

XXX.XXX.41.2

EO na štěně a ještě k tomu retrívra?
Myslím, že jen hledáte rychlý a snadný prostředek. Trochu se snažte a štěndo pořádně vycvičte. Jde to i bez EO.
A jak píše koňadra "že pro velmi náruživé lovce neexistuje lepší metoda" - ale existuje, jen to chce trochu snahy a hodně trpělivosti
Já sama mám zkušenost s velmi náruživým lovcem a taky jsem podlehla radám "zkušených" výcvikářů, že jiná možnost není a koupila jsem EO. A pes běžel i přes impulzy. Nevím jak vy, ale já nemám žaludek na to, prát do psa elektriku a vidět, že to psa bolí, ale je mu to jedno... A pokud váš pes má "měkčí" povahu, tak ho taky EO může zlomit a to byste asi nechtěla..
My jsme to nakonec zvládli výcvikem povelu stůj a hromadou těch nejlepších pamlsků.

18.2.2015 09:27
katkaa1

XXX.XXX.180.30

kerrynekk napsal(a):

Ja som si ho kupovala na podobný účel a som s ním spokojná. Jazdíme na koňoch a psa nosím s nami (chrt). Môžete ho však použiť až keď pes ovláda povely, čiže pochopí za čo dostal trest. Ľudia čo tu píšu, že to psa smaží a dostane kŕč a neviem čo ešte ho v živote nemali, nič podobné sa so psom nedeje, na moje prekvapenie pri prvom použití keď som dala impulz na 50% tak si pes veselo bežal za zajacom ďalej. Pri 100% sa akurát zastavil a začal sa obzerať akože "od koho som to fásol?" Po pár mesiacoch používania už ho nepoužívam takmer vôbec, alebo už stačí zapípať či zavibrovať (len nech to psa vyruší). Keď však ideme s koňmi vždy ho psovi dávam, je to taká moja istota predsa len keď máte psa s loveckým inštinktom a meter pred vami vybehne z krovia zver tak aj veľmi dobre naučený pes môže utiecť. A moja mienka o našich poľovníkoch je bohužiaľ veľmi nízka, možno to tak nie je všade, ale u nás som presvedčená, že ak by mi pes ušiel a niektorý z tých "pánov tvorstva" by ho zbadal tak ho odbachne aj keby zrovna nelovil preto mi to za to nestojí riskovať. A nosiť psa kvôli tomu celý život na vodítku je asi podstatne horšie..
A čo sa značky týka mám ten najlacnejší aký existoval, účel plní, dá sa nastaviť intenzita aj dosah má dobrý (200m) ale blbé je, že je na baterky a to také špeciálne čo skoro nikde nemajú a ešte sú aj drahé takže ak si budete kupovať hlavne nech je dobíjateľný

18.2.2015 10:14
pidla

XXX.XXX.106.11

kobroor napsal(a):
EO na štěně a ještě k tomu retrívra?
Myslím, že jen hledáte rychlý a snadný prostředek. Trochu se snažte a štěndo pořádně vycvičte. Jde to i bez EO.
A jak píše koňadra "že pro velmi náruživé lovce neexistuje lepší metoda" - ale existuje, jen to chce trochu snahy a hodně trpělivosti
Já sama mám zkušenost s velmi náruživým lovcem a taky jsem podlehla radám "zkušených" výcvikářů, že jiná možnost není a koupila jsem EO. A pes běžel i přes impulzy. Nevím jak vy, ale já nemám žaludek na to, prát do psa elektriku a vidět, že to psa bolí, ale je mu to jedno... A pokud váš pes má "měkčí" povahu, tak ho taky EO může zlomit a to byste asi nechtěla..
My jsme to nakonec zvládli výcvikem povelu stůj a hromadou těch nejlepších pamlsků.

Samozřejmě že to jde bez EO. A to i u lovců, kteří jsou v takovém rauši, že se vám zvysoka vykašlou i na půl kila nakrájeného špeku. Chce to jen naučit psa, že si "zaloví", jen když vás bude vnímat a poslouchat vaše povely, prostě že lov je společná činnost - a tím "zalovením" může být třeba i jen vystavení zvěře (překvapivé je, že naučit vystavovat jde i psy, kteří to nemají dané - ověřeno u bígla), pročuchání míst, kde zvěř před chvílí byla, přetahování o kožešinovou hračku...

Čímž neříkám, že EO nemůže být v opravdu dobrých rukou užitečný pomocník. Určitě ano. Ale těch opravdu dobrých rukou je strašlivě málo. Drtivé většině lidí (včetně mě) EO do rukou prostě nepatří.

18.2.2015 10:33
kobroor

XXX.XXX.41.2

pidla napsal(a):
Samozřejmě že to jde bez EO. A to i u lovců, kteří jsou v takovém rauši, že se vám zvysoka vykašlou i na půl kila nakrájeného špeku. Chce to jen naučit psa, že si "zaloví", jen když vás bude vnímat a poslouchat vaše povely, prostě že lov je společná činnost - a tím "zalovením" může být třeba i jen vystavení zvěře (překvapivé je, že naučit vystavovat jde i psy, kteří to nemají dané - ověřeno u bígla), pročuchání míst, kde zvěř před chvílí byla, přetahování o kožešinovou hračku...

Čímž neříkám, že EO nemůže být v opravdu dobrých rukou užitečný pomocník. Určitě ano. Ale těch opravdu dobrých rukou je strašlivě málo. Drtivé většině lidí (včetně mě) EO do rukou prostě nepatří.

Souhlasím.
Nechápu a rozčiluje mě, že se najdou lidi, kteří přemýšlejí nad tím, dát na štěně EO.
A jak píše katkaa1, že to psa nesmaží.. a zkoušela jste si dát obojek na krk a dát tu největší ránu? To byste asi nevydržela.. já jsem to zkoušela jen na ruce a je to opravdu šleha.
PS: nechápu, proč si někdo pořídí chrta - když je jasné, že chrti loví a většina majitelů chodí se psem na vodítku, pak si ho vezme na koně a šoupne mu EO a ještě tvrdí, jak je to skvělé
No je jasné, že pes reaguje už jen na zapípání, protože se snaží vyhnout té ráně, která ho bolí.

18.2.2015 12:59

Vše by mělo jít bez EO pan Desenský ho také nikdy nepoužil Znám takové inteligenty co ho používaj i v bytě na malé společenské plemeno jelikož psa nikdy nezvládli a pak svým dětičkám dovolí si pořídit dospělého velkého psa kterého někdo vyhodil že dítkám s ním pomůžou a proto vše jen aby se navenek ukázali jako milující zachránci Ještě dnes je mě z této situace na zvracení, když jsem těmto lidem řekla svůj názor byla jsem za nejblbější atd. Jinak EO jsem nikdy nepoužila a myslím jak už tu někteří píšou, že není vhodný na každého psa a už vůbec ne na štěně.

18.2.2015 21:56
Marley 1.5.2014

XXX.XXX.219.1

Chtěla bych se k této diskuzi vyjádřit: Někteří lidé tu píši, že EO je skvělá pomůcka, někteří zas naopak, že EO by v životě nepoužili! Také tu padlo hodně názorů, že Zlatému retrívrovi a už vůbec nee štěněti by jste tento obojek nedali. Možná by jste si měli přečíst znovu na co jsem se vás ptala. Vůbec tam nebylo zmíněno nic o tom, že bych EO koupila. Jen sem chtěla slyšet nějaké názory na tu to "pomůcku". Dále tu také byly negativní názory, že by se EO neměl dostat do rukou laiků. - Lidi, vy si neuvědomujete, že každý musí nějak začít ? Všestranný člověk z nebe nespadl ! Další debata se tu vedla o Zlatém retrívrovi - Obrana. Byly tu názory, že tento pes na to není vyšlechtěný. Na a co ? Přeci pes nemusí dělat něco na co je vyšlechtěný. Každý pes je originál a že Zlatý retrívr bude dělat obranu, bude v ní dobrý a třeba bude i vyhrávat, tak ať. Proč bych měla přestat s něčím co ho baví a je v tom docela dobrý ? Psi nejsou kopie, aby museli dělat něco na co jsou vyšlechtěni! Myslím si, že se psem by jsme měli dělat to co je dělat baví!

18.2.2015 22:12
papuchalk

XXX.XXX.96.38

Chtěla bych se k této diskuzi vyjádřit: Někteří lidé tu píši, že EO je skvělá pomůcka, někteří zas naopak, že EO by v životě nepoužili! Také tu padlo hodně názorů, že Zlatému retrívrovi a už vůbec nee štěněti by jste tento obojek nedali. Možná by jste si měli přečíst znovu na co jsem se vás ptala. Vůbec tam nebylo zmíněno nic o tom, že bych EO koupila. Jen sem chtěla slyšet nějaké názory na tu to "pomůcku". Dále tu také byly negativní názory, že by se EO neměl dostat do rukou laiků. - Lidi, vy si neuvědomujete, že každý musí nějak začít ? Všestranný člověk z nebe nespadl ! Další debata se tu vedla o Zlatém retrívrovi - Obrana. Byly tu názory, že tento pes na to není vyšlechtěný. Na a co ? Přeci pes nemusí dělat něco na co je vyšlechtěný. Každý pes je originál a že Zlatý retrívr bude dělat obranu, bude v ní dobrý a třeba bude i vyhrávat, tak ať. Proč bych měla přestat s něčím co ho baví a je v tom docela dobrý ? Psi nejsou kopie, aby museli dělat něco na co jsou vyšlechtěni! Myslím si, že se psem by jsme měli dělat to co je dělat baví!

EO může být skvělá pomůcka - v rukou lidí, kteří se psy zacházet skutečně umí (ovšem ti zase v drtivé většině EO nepotřebují). V rukou lidí, kteří to se psy moc dobře neumí, je EO nejrychlejší cesta k totálnímu dokurvení psa. Samozřejmě, žádný učený z nebe nespadl, ale nejdřív se musíte hodně dobře naučit cvičit psy a pak teprve můžete uvažovat o EO! Chyby, které uděláte v běžném výcviku, jsou snadno napravitelné, kdežto když tytéž chyby budete dělat s elektrikou, tak máte ze psa velmi rychle nervovou trosku...

To, na co byl pes vyšlechtěný, je to, co psa v drtivé většině případů baví ze všeho nejvíc. Protože to má prostě v genech. A hlavně pokud máte s retrívrem problém s ovladatelností, tak výcvik šitý retrívrům na míru je to, co vám naprosto skvěle a přirozeně tu ovladatelnost dá. A ještě vás to bude oba bavit. Obrany ho můžou bavit taky, to je v pořádku, ale ty vám v ovladatelnosti v běžném životě moc nepomůžou, zvlášť pokud váš figurant pracuje tak, jak je to na mnoha cvičácích běžné - nechá psa přetočit do totálního nevnímání a teprve pak ho nechá kousnout. To je pro poslušnost a ovladatelnost naprosto kontraproduktivní. Kdežto retrívří výcvik je založený na klidech, vnímání, spolehlivé ovladatelnosti i na velkou vzdálenost. To je ten důvod, proč vám i já doporučím pouvažovat o výcviku přímo pro retrívry, přestože chápu, že vašeho psa obrany baví a je v nich dobrý. Já jsem takhle musela se psem přestat dělat mantrailing a přejít na jiné druhy výcviku - přestože psa mantrailing šíleně bavil, tak bohužel měl (tak, jak trenér výcvik vedl) velmi špatný vliv na celkovou poslušnost a ovladatelnost v reálném životě. A to je pro mě to nejdůležitější.

18.2.2015 22:20
Marley 1.5.2014

XXX.XXX.219.1

papuchalk napsal(a):
EO může být skvělá pomůcka - v rukou lidí, kteří se psy zacházet skutečně umí (ovšem ti zase v drtivé většině EO nepotřebují). V rukou lidí, kteří to se psy moc dobře neumí, je EO nejrychlejší cesta k totálnímu dokurvení psa. Samozřejmě, žádný učený z nebe nespadl, ale nejdřív se musíte hodně dobře naučit cvičit psy a pak teprve můžete uvažovat o EO! Chyby, které uděláte v běžném výcviku, jsou snadno napravitelné, kdežto když tytéž chyby budete dělat s elektrikou, tak máte ze psa velmi rychle nervovou trosku...

To, na co byl pes vyšlechtěný, je to, co psa v drtivé většině případů baví ze všeho nejvíc. Protože to má prostě v genech. A hlavně pokud máte s retrívrem problém s ovladatelností, tak výcvik šitý retrívrům na míru je to, co vám naprosto skvěle a přirozeně tu ovladatelnost dá. A ještě vás to bude oba bavit. Obrany ho můžou bavit taky, to je v pořádku, ale ty vám v ovladatelnosti v běžném životě moc nepomůžou, zvlášť pokud váš figurant pracuje tak, jak je to na mnoha cvičácích běžné - nechá psa přetočit do totálního nevnímání a teprve pak ho nechá kousnout. To je pro poslušnost a ovladatelnost naprosto kontraproduktivní. Kdežto retrívří výcvik je založený na klidech, vnímání, spolehlivé ovladatelnosti i na velkou vzdálenost. To je ten důvod, proč vám i já doporučím pouvažovat o výcviku přímo pro retrívry, přestože chápu, že vašeho psa obrany baví a je v nich dobrý. Já jsem takhle musela se psem přestat dělat mantrailing a přejít na jiné druhy výcviku - přestože psa mantrailing šíleně bavil, tak bohužel měl (tak, jak trenér výcvik vedl) velmi špatný vliv na celkovou poslušnost a ovladatelnost v reálném životě. A to je pro mě to nejdůležitější.

S tím EO naprosto souhlasím. Už jen z toho důvodu ho z velké pravděpodobnosti nepořídím.
Obranu zatím trénujeme na peška, takže zatím na rukáv vůbec nekoušeme. A náš figurant dá nejdřív kousnout. Jak on říká: "První kousnout až pak točit! " Ale zatím neuvažuji nad tím, že bych cvičák změnila, jelikož poblíž mého bydliště moc dobrých cvičáků není. A když už jsou tak jen na Agility.

18.2.2015 22:26
papuchalk

XXX.XXX.96.38

S tím EO naprosto souhlasím. Už jen z toho důvodu ho z velké pravděpodobnosti nepořídím.
Obranu zatím trénujeme na peška, takže zatím na rukáv vůbec nekoušeme. A náš figurant dá nejdřív kousnout. Jak on říká: "První kousnout až pak točit! " Ale zatím neuvažuji nad tím, že bych cvičák změnila, jelikož poblíž mého bydliště moc dobrých cvičáků není. A když už jsou tak jen na Agility.

Odkud jste?

18.2.2015 22:33
Marley 1.5.2014

XXX.XXX.219.1

Poblíž Kolína.

18.2.2015 22:38
papuchalk

XXX.XXX.96.38

Poblíž Kolína.

Tak to doporučuju buď http://www.vycvik-retrieveru.cz/ nebo http://www.vycviktynec.freepage.cz/.

18.2.2015 22:46
Marley 1.5.2014

XXX.XXX.219.1

Rada si je pročtu a popřemýšlím. :).

19.2.2015 12:18
alda082

XXX.XXX.58.104

Vše by mělo jít bez EO pan Desenský ho také nikdy nepoužil Znám takové inteligenty co ho používaj i v bytě na malé společenské plemeno jelikož psa nikdy nezvládli a pak svým dětičkám dovolí si pořídit dospělého velkého psa kterého někdo vyhodil že dítkám s ním pomůžou a proto vše jen aby se navenek ukázali jako milující zachránci Ještě dnes je mě z této situace na zvracení, když jsem těmto lidem řekla svůj názor byla jsem za nejblbější atd. Jinak EO jsem nikdy nepoužila a myslím jak už tu někteří píšou, že není vhodný na každého psa a už vůbec ne na štěně.

Pan Desenský je hlavně totální tupec... Který mi absolutně nepomohl a navíc asi fandí jen pražákům, protože jiní jsou pro něj ještě ve středověku co hází psům zbytky a jsou na řetězu u boudy. větší ztrátu času, peněz, benzínu a energie jsem neobjetovala nikdy tolik k ničemu jako kvůli tomuto člověku co je akorát socka a dělá ze sebe machra.

19.2.2015 13:02
koňadra

XXX.XXX.128.51

Také jsem napsala, že EO nepatří do rukou laiků. Nemyslela jsem tím, že laiků ve smyslu umění mačkat knoflíky na ovladači, ale laiků, co se týče výcviku psů vůbec. Pokud člověk neporozumí svému psu, způsobům výcviku, tak mu EO jako pomůcka nebude k ničemu a nadělá tím spíše více škody než užitku! Co se týče výcviku obran s retrívrem: s jakýmkoliv psem můžete dělat cokoliv, co ten pes bude chtít dělat a bude ho to bavit. Nicméně pro každé plemeno je charakteristická povaha, která byla vytvářena právě jeho primárním určením k účelům, k jakým byl vyšlechtěn. Rotvajler byl vyšlechtěn k hlídání a obraně pána a jeho majetku, tudíž se předpokládá, že v povaze bude mít k tomu vlohy, bude mít vlohy pro určitou agresivitu vůči člověku. Retrívr je lovecký pes, přinašeč, který byl šlechtěn k lovu a jakákoliv agresivita k člověku v něm určitě šlechtěná nabyla. Pokud bych měla retrívra, kterého by bavilo kousat do rukávu, tak bych si řekla, že je něco špatně. Už má v povaze něco, co prostě retrívrům není vlastní. Právě pro jejich mírnou povahu vůči lidem jsou využíváni i jako slepečtí a asistenční psi. Takže můj názor je ten, že klidně můžete dělat obrany i s retrívrem, ale nejsem si tak úplně jistá, jestli by takový retrívr měl třeba dál působit v chovu a tyto svoje vlohy předávat dál.

19.2.2015 13:09

Koňadro, o tréninku obran na lovecký pud bez jakékoliv agrese k člověku jste nikdy neslyšela?

19.2.2015 13:10
rapotacka11

XXX.XXX.32.28

Pamatuji NO, jako slepeckého psa - dříve jsem ani jiné plemeno v této službě nepotkala.
A s vozíčkářem taky NO. Neříkalo se tomu asistenční.
Nebude to o plemenu.

19.2.2015 13:13
pidla

XXX.XXX.106.11

koňadra napsal(a):
Také jsem napsala, že EO nepatří do rukou laiků. Nemyslela jsem tím, že laiků ve smyslu umění mačkat knoflíky na ovladači, ale laiků, co se týče výcviku psů vůbec. Pokud člověk neporozumí svému psu, způsobům výcviku, tak mu EO jako pomůcka nebude k ničemu a nadělá tím spíše více škody než užitku! Co se týče výcviku obran s retrívrem: s jakýmkoliv psem můžete dělat cokoliv, co ten pes bude chtít dělat a bude ho to bavit. Nicméně pro každé plemeno je charakteristická povaha, která byla vytvářena právě jeho primárním určením k účelům, k jakým byl vyšlechtěn. Rotvajler byl vyšlechtěn k hlídání a obraně pána a jeho majetku, tudíž se předpokládá, že v povaze bude mít k tomu vlohy, bude mít vlohy pro určitou agresivitu vůči člověku. Retrívr je lovecký pes, přinašeč, který byl šlechtěn k lovu a jakákoliv agresivita k člověku v něm určitě šlechtěná nabyla. Pokud bych měla retrívra, kterého by bavilo kousat do rukávu, tak bych si řekla, že je něco špatně. Už má v povaze něco, co prostě retrívrům není vlastní. Právě pro jejich mírnou povahu vůči lidem jsou využíváni i jako slepečtí a asistenční psi. Takže můj názor je ten, že klidně můžete dělat obrany i s retrívrem, ale nejsem si tak úplně jistá, jestli by takový retrívr měl třeba dál působit v chovu a tyto svoje vlohy předávat dál.

Sportovní obrany se nedělají přes agresi, jen přes lovecký/kořistnický pud. Figurant je pro psa ten báječnej strejda, co vždycky donese skvělý rukáv na hraní. Takže to, že retrívr kouše na rukáv, nevypovídá nic o tom, že by měl nestandardní nebo dokonce agresivní povahu a že nemá v chovu co dělat (nicméně to ani nevypovídá o tom, jestli má vlohy, které jsou u retrívra žádoucí). V obranách bývá u retrívra hlavní problém dosáhnout potřebné razance a hlavně pevných zákusů, přece jen byli šlechtění na měkkou mordu.

19.2.2015 13:15
koňadra

XXX.XXX.128.51

Koňadro, o tréninku obran na lovecký pud bez jakékoliv agrese k člověku jste nikdy neslyšela?

Samozřejmě, že slyšela. Ale přesto si myslím, že retrívr by prostě o rukáv mít zájem neměl.

19.2.2015 13:19
pidla

XXX.XXX.106.11

koňadra napsal(a):
Samozřejmě, že slyšela. Ale přesto si myslím, že retrívr by prostě o rukáv mít zájem neměl.

Retrívr je lovecký pes. Má mít vrozený zájem o kořist. Je vcelku fuk, jestli je tou kořistí dummy, tenisák, bažant nebo rukáv - pořád jde o tentýž pud.

19.2.2015 13:26
koňadra

XXX.XXX.128.51

rapotacka11 napsal(a):
Pamatuji NO, jako slepeckého psa - dříve jsem ani jiné plemeno v této službě nepotkala.
A s vozíčkářem taky NO. Neříkalo se tomu asistenční.
Nebude to o plemenu.

Samozřejmě, že dříve se využíval ke slepeckému výcviku téměř výhradně NO. Oni tady totiž dříve ani retrívři nebyli. Ale ať už se jedná o NO nebo o retrívra, tak vždycky se vybíralo konkrétní štěně, které k té práci mělo největší předpoklady, tzn. bez agresivity vůči lidem, vyrovnané, se zájmem o aport... Logicky se taková štěňata více rodí v populaci retrívrů. Protože právě retrívr byl po generace šlechtěn k aportu a vlídnosti k člověku, zatímco NO byl léta šlechtěn spíše k ochraně majetku a obraně člověka, a proto se dnes retrívr využívá mnohem více. Takže nesouhlasím s tím, že to není o plemenu. Najít vhodné štěně k této práci mezi NO je asi složitější než mezi retrívry.

19.2.2015 13:29
pidla

XXX.XXX.106.11

koňadra napsal(a):
Samozřejmě, že dříve se využíval ke slepeckému výcviku téměř výhradně NO. Oni tady totiž dříve ani retrívři nebyli. Ale ať už se jedná o NO nebo o retrívra, tak vždycky se vybíralo konkrétní štěně, které k té práci mělo největší předpoklady, tzn. bez agresivity vůči lidem, vyrovnané, se zájmem o aport... Logicky se taková štěňata více rodí v populaci retrívrů. Protože právě retrívr byl po generace šlechtěn k aportu a vlídnosti k člověku, zatímco NO byl léta šlechtěn spíše k ochraně majetku a obraně člověka, a proto se dnes retrívr využívá mnohem více. Takže nesouhlasím s tím, že to není o plemenu. Najít vhodné štěně k této práci mezi NO je asi složitější než mezi retrívry.

Vaše úvaha má jednu základní chybu - sportovní obrany nemají s ochranou majetku a obranou člověka naprosto nic společného. Sportovní obrany dělá nejlíp právě takový pes, jak píšete - vyrovnaný, bez agresivity k lidem, se zájmem o aport.

Přidejte reakci

Přidat smajlík