Dobrý den, často tady čtu, že pes musí 100% poslouchat, že pokud není 100% ovladatelný, nemá chodit na volno. Na druhé straně se doporučuje s ním na volno chodit, aby se naučil si pána hlídat a nebyl jen chudák na šňůře. Nedovedu si představit tu hranici, kdy už víte, že pes je 100%. Přece jednou to musíte zkusit třeba i ve městě a ta stoprocentnost se teprve ukáže. Naše fenka jorka z podzimu chodila na cvičák, z důvodu počasí bude pokračovat na jaře. Přes zimu ji dcera cvičí doma.Fenka poslouchá celkem hezky, od pejsků se dá odvolat, mimo město chodí na volno bez problémů. Ale v posledních dnech (souvisí to s věkem psa-pubertou?) se stala zcela neovladatelná, když uvidí kočku. Doma má dva kocoury, ale venku, jak uvidí kočku, tak začne štěkat ( a to normálně skoro neštěká, není to žádná uštěkaná hysterka) a zdrhat za ní a prostě neslyší a nevidí. Těžko se to dá natrénovat, když ta kočka najednou vyběhne zpoza plotu a člověk ji dopředu nevidí. Takže ve městě má utrum, nechci riskovat přejetí autem.Ale stejně se chci zeptat, jak je to s tou 100%, jste si opravdu jistí, že ať se stane cokoli, tak Vás pes poslechne? Měli jste přechodné období, kdy jste to zkoušeli a měli jste strach, jestli pes opravdu poslechne? Já mám pocit, že tu jistotu nebudu mít nikdy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
100% ?!? ale ne, to jsou jen silácké řeči, velkokynologů" kteří budou tohle tvrdit, ale nakonec z nich vyleze, že sami chodí se svým superposlušným psem jen na vodítku a s košem a pokud ho pustí stejně se občas stane, že zdrhne. Taky mám v sousedství myslivce, který všude rozhlašoval, jak má 100% skvěle vycvičenou jezevčici, jejíž cena tady s tím výcvikem se vyšplhala na 70tisíc a: za plotem řve v jednom kuse jak kráva, sousedé z ní šílí, venku napadá psy a vlastně všechno, co se hne a páníček lítá roštím s píšťalkou a snaží se ji přivolat Tak to mám já líp vycvičeného samojeda, který je v mých očích ale šíleně neposlušný pes...páč poslechne tak na 80%
Ano, u samojeda jsem to zkoušela, než mi poprvé zdrhnul za srnou k lesu. Jsou místa, kde může na volno a už ví, jak se tam má chovat a kupodivu i to, že pokud to poruší, má i tam utrum. Do města jen na vodítku, jelikož se chová naprosto stejně, jako ta vaše. U nás už se to bohužel puberty netýká. Jak zamezit výpadům za kočkou...to vám bohužel tedy neporadím...sama bych to ráda věděla...
Nikde nikdo netvrdí, že pes nemá chodit na volno, pokud na 100% neposlouchá. Nesmí chodit na volno tam, kde je to životu nebezpečné pro něj nebo pro ostatní. Ve městě to asi nikde zkoušet nebudete prostě proto, že je tam volný pohyb psů zakázaný skoro všude. A celé kouzlo je v tom, že prostě postupujete krok po kroku a zvyšujete obtížnost, nezkoušíte "co to udělá", ale když máte 100% jistotu, že to pes umí, postoupíte o krůček dál. Pokud se vyskytne problém, zase o krok zpět. Máte teriéra a tedy lovce, odnaučení je možné, ale chtělo by to trénink s někým zkušeným. Rady po netu jsou fakt k ničemu.
100% ovladatelnost neexistuje. Maximálně 99,9%. Je to pořád živý tvor, jehož reakce se nedají předvídat, stejně tak okolnosti okolí předvídat nejde.
Pokud si nejsem ovladatelností psa na těch 99,9% jistá, tak ho navolno pouštím jen tam, kde se nic moc nestane, když hned neposlechne. A zároveň je potřeba trénovat ovladatelnost cíleně v přítomnosti rušivých vlivů. Kočka je sice nepředvídatelná, ale dá se nasimulovat například kožešinou na špagátě, kterou domluvený pomocník táhne, existuje i výcviková pomůcka "running rabbit", což je v podstatě kožešinová atrapa na dlouhé gumě. Nebo se dá cvičit ovladatelnost u hejna holubů, havranů, u ohrady s ovcemi, na vesnici u volně se pasoucích slepic, na nábřeží u kachen, v parku u krotkých veverek...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
100% ?!? ale ne, to jsou jen silácké řeči, velkokynologů" kteří budou tohle tvrdit, ale nakonec z nich vyleze, že sami chodí se svým superposlušným psem jen na vodítku a s košem a pokud ho pustí stejně se občas stane, že zdrhne. Taky mám v sousedství myslivce, který všude rozhlašoval, jak má 100% skvěle vycvičenou jezevčici, jejíž cena tady s tím výcvikem se vyšplhala na 70tisíc a: za plotem řve v jednom kuse jak kráva, sousedé z ní šílí, venku napadá psy a vlastně všechno, co se hne a páníček lítá roštím s píšťalkou a snaží se ji přivolat Tak to mám já líp vycvičeného samojeda, který je v mých očích ale šíleně neposlušný pes...páč poslechne tak na 80%
Ano, u samojeda jsem to zkoušela, než mi poprvé zdrhnul za srnou k lesu. Jsou místa, kde může na volno a už ví, jak se tam má chovat a kupodivu i to, že pokud to poruší, má i tam utrum. Do města jen na vodítku, jelikož se chová naprosto stejně, jako ta vaše. U nás už se to bohužel puberty netýká. Jak zamezit výpadům za kočkou...to vám bohužel tedy neporadím...sama bych to ráda věděla...
Super, dostala jste mě - v tom nejlepším, jsem ráda, že jste to trochu osvětlila a dávám Vám zelenou...
Pes je zvíře a nikdy nevíte, co mu sepne v hlavě.. tzn. nikdy nemůžete mít 100% poslušnost.
Já to řeším tak, že ve městě chodím na vodítku - jednak je u nás velký provoz a stejně bych je musela pořád odvolávat, a taky proto, že mám hodně velké psy a lidi se jich můžou bát (i když moji psi si lidí nevšímají). V lese chodíme na volno.
Moc se mi líbí, když se k něčemu vyjadřují odborníci, že jejich psi to neumí, takže to prostě nejde. Pokud se psem skutečně žijete, pracujete, tak víte přesně "co se mu sepne v hlavě" a pokud dokážete reagovat v té vteřině "než pojme myšlenku", tak máte 100% ovladatelnost.
Moji psi (sportovka na vrcholové úrovni) de facto vodítko neznají. Reagují okamžitě na tiché vyslovení jména a hlídají si mě, na já je. Chodíme na houby, mezi psy i lidi. Nepouštím je v provozu, protože aut se bojím a nedej bože, kdyby...
Pokud se zastaví a zahledí, reaguju a přivolám. Poznám přesně jestli se chystá vyrazit, jestli číhá apod., stačí vyslovit jméno jinou intonací. Když jedné vyběhl zajíc pod čumákem, což bylo obrovské lákadlo, zařvala jsem lehni (věc na procházce nikdy neslyšená, ale perfektně ovládáná), překvapením zareagovala jak měla a než si stačila uvědomit co a jak, obrovská pochvala a zajíc dávno v prachu.
anonymx
napsal(a):
Moc se mi líbí, když se k něčemu vyjadřují odborníci, že jejich psi to neumí, takže to prostě nejde. Pokud se psem skutečně žijete, pracujete, tak víte přesně "co se mu sepne v hlavě" a pokud dokážete reagovat v té vteřině "než pojme myšlenku", tak máte 100% ovladatelnost.
Moji psi (sportovka na vrcholové úrovni) de facto vodítko neznají. Reagují okamžitě na tiché vyslovení jména a hlídají si mě, na já je. Chodíme na houby, mezi psy i lidi. Nepouštím je v provozu, protože aut se bojím a nedej bože, kdyby...
Pokud se zastaví a zahledí, reaguju a přivolám. Poznám přesně jestli se chystá vyrazit, jestli číhá apod., stačí vyslovit jméno jinou intonací. Když jedné vyběhl zajíc pod čumákem, což bylo obrovské lákadlo, zařvala jsem lehni (věc na procházce nikdy neslyšená, ale perfektně ovládáná), překvapením zareagovala jak měla a než si stačila uvědomit co a jak, obrovská pochvala a zajíc dávno v prachu.
Tak to závidím, to se nám asi s tím naším prckem nepovede
anonymx
napsal(a):
Óóó anonymx je bůh, pokloňme se mu
.. a nedej bože kdyby co? Když vás 100% poslouchají, tak se přece nic nemůže stát.. když jim vidíte do hlavy.
anonymx
napsal(a):
100 % poslušnost a živý organismus je OXYMORÓN. I stroje leckdy selžou, natož pak živé zvíře.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Ale ano, ale píšete, že se psy děláte sportovku...jistě tedy za a) k tomuto účelu mají předpoklady a za b) jsou zvyklí na povelování s prominutím, v jednom kuse". Ale to většina lidí tak nemá, má psy za společníky a nevyžaduje u nich až strojovou přesnost ve splnění všech povelů. Je to svým způsobem výchovná chyba, ale je to tak a běžné. Kdybych chtěla psa na sportovní kynologii, tak si takové plemeno pořídím. Na druhou stranu se mi ani nechce na prochajdě viset na psu očima, viset na okolí očima a jen čekat, kdy budu muset zasáhnout. To bych si připadala jak bachař a neměla bych z toho nic. Chodím s nima na prochajdy i kvůli sobě, protože ráda pozoruju přírodu a to by mi nešlo, kdybych musela být neustále ve střehu na každé psí mrknutí Třeba berňáka si prakticky nemusím všímat, u něho vím opravdu na těch 99,9% že mi nezdrhne, nezaútočí na chodce, cyklisty apod. Dávám pozor jen, když se setkáme se psem třeba, ale i tak vím, že je naprosto v pohodě. U samojeda zase vím, kde ho pustit můžu a to jsem tedy ve střehu(chvíli to vydržím ať se vylítá) a kde zdrhne jistojistě, takže jde holt na flexině a nemusím se nervovat
Já teda jsem jeden z těch nenáviděných městských pejskařů co mají psa alespoň 70 % času na volno.
Ještě ke všemu můj pes miluje lidi a cizí psy, takže se mi za lidma rozběhne, očmuchá je, naštěstí neskáče hned či bezdůvodně, když na ní někdo ale začne dělat cukrbliky, tak ho samou láskou poskáče a ušpiní, což mě bohužel pro ně nijak zvlášť netrápí.
Taky mi utiká za psy, ale nejdřív počká, když jí pustím (což dělám tak, že když jí vidím ztuhnout a koukat za psy, tak jí řeknu volno ještě než vyrazí za tím psem, abych měla pocit, že jsem jí pustila :D) ale sama se po očmuchání vrátí, i uprostřed hraní se za mnou vrací, doufám, že na tom mám nějaký přínos a že jsem jí to trošku naučila, ale trošku o tom pochybuji :)
Naučila jsem se rozdělovat přivolání, když mi nezáleží na výsledku tolik, protože situace není kritická a když vyžaduji okamžitou poslušnost. Když mi pes honí holuby nebo kočku a běží někam, kde je bezpečno, ještě park nebo se před silnicí zastaví, nebo když courá daleko ode mě, tak prostě písknu, aby se vrátila zpět ke mě. Když mi ale běží do silnice, zakřičím (až hystericky, jsem holt hysterka) Ke mě! a zatím se vždycky vrátila.
Možná to rozdělení na velmi vážné a měl by ses vrátit přivolání není do budoucna vhodné, ale zatím naštěstí funguje. Nejsme ale ve stavu, když by mi přiběhla od nějakého jídla na zemi, když by přiběhla okamžitě uprostřed honičky nebo čmuchání...občas si něco dodělá, já nevolám podruhé a za chvilku prostě přijde. Bohužel mi ale strašně tahá a nechápe nebezpečí auta, takže jí mám kdekoliv u provozu a u chodníků taky na vodítku a přetahuji se s ní, škubu s ní a zastavuji se. Možná proto jí má většinou na volno, nemám na tu chůzi na vodítku nervy.Když mě neposlechne nebo hodně rozzlobí, jde zpět na vodítko a z místa odcházíme.
Taky to honění koček nechápu, doma máme kočky dvě, taky je teda honí, chytne, žužlá, hraje si, ale venku je kočka něco strašně super co musí jít hned teď chytit...jakoby nechápala, že kočky nejsou zábavné.
Mam psy jako spolecniky, na place cvici, doma se valej na gauci, milujeme chodit na houby, na prochszkach litaj jak streleny, no a spi v posteli.. Povely znaji jen pri cviceni, jinak staci jmeno. Nemuzu tvrdit, ze maji 100% poslusnost, ale ovladatelnost ano. A kdyby byl nejaky problem, je to moje chyba, nepozornost, apod. To neznamena, ze jsem bachar, uzivam si houbareni ale to jeste neznamena, ze je nemam pod kontrolou. Nepochopim majitele jejichz pes se k nam pririti a z dalky rvou "von nic neudela".
kobroor
napsal(a):
Beastije
Vadilo by vám, kdyby k vám přišel můj asiat a NO (na volno) a očmuchávali vás?
A vadilo by vám, kdyby vám vašeho pejska moji psi (na vodítku) servali, kdyby si k nim přišel čuchnout?
Nevadilo by mi, když by si vaši psi ke mě přišli čuchnout, jedno jak velcí. na cizí psy nesahám, možná bych jim řekla, jak jsou pěkní :) Zato ta moje potvora si minule sedla na lavičku vedle nějaké paní. Jinak jen očuchává nohy zboku či tašky, miluje tašky.
A pokud se vaši psi rvou do krve jen co k nim nějaký pes přijde, nejsou normální. Pokud máte na mysli, že na mého psa vyjedou, ať je neruší, či po ní ňafnou tím ne extra agresivním stylem, tak je to vpořádku, zaslouží si to, psi si určují hranice, pokud je to obtěžuje, mají to dát najevo. Však ona k nim příště už nepůjde.
I včera se mi například stalo, že na mojí na vodítku vyjela nějaká kříženka boxera, protože se jí ta moje snažila očuchat a vodítkem jí asi překážela. Boxerka bez vodítka, pán to komentoval slovy " no když ono se jí nelíbí, že je ta druhá na vodítku" a nic sem si z toho nedělala, ta moje vyjekla, jak se lekla, boxerka hned přestala, moje se stáhla zpět ke mě a pokračovalo se v procházce.
Ale psa se snažím si odvolat od lidí a naučit jí to, už mi neběhá za každým, nenechávám jí si dělat co se jí líbí, ale poslušná prostě není :).
Nezlobte se, ale mě třeba dost vadí psi nebo hlavně spíš jejich páníci, kteří předpokládají, že když mají hodného psa, může si běžet každého očuchat a "seznámit se". Spousta psů - hlavně samců jiné samce nemusí a jejich pán pak musí korigovat svého naštvaného psa na vodítku a ještě se snažit, aby se tomu vašemu nic nestalo. I můj pes jiné kluky nemusí, dřív reagoval vyloženě řvaním, vzpínáním se na vodítku, prostě blbnul (nemám ho od malička a vyrůstal se stovkou jiných psů ). Postupně na tom pracujeme, k jiným psům se přibližujeme na hranici, kdy mě ještě vnímá a je schopen poslechnout a za klid je odměňován. Každý takový pes, který k nám prostě přiběhne nás vrátí o kus zpátky. Nevím co je těžkého na tom psa před kontaktem připnout a napřed druhého člověka zeptat, jestli psík k tomu jeho může, myslím, že to je slušnost. Nehledě na to, že se snadno může stát, že toho vašeho jiný pes (ač na vodítku) zraní a čí to pak asi bude vina?
atika
napsal(a):
Nezlobte se, ale mě třeba dost vadí psi nebo hlavně spíš jejich páníci, kteří předpokládají, že když mají hodného psa, může si běžet každého očuchat a "seznámit se". Spousta psů - hlavně samců jiné samce nemusí a jejich pán pak musí korigovat svého naštvaného psa na vodítku a ještě se snažit, aby se tomu vašemu nic nestalo. I můj pes jiné kluky nemusí, dřív reagoval vyloženě řvaním, vzpínáním se na vodítku, prostě blbnul (nemám ho od malička a vyrůstal se stovkou jiných psů ). Postupně na tom pracujeme, k jiným psům se přibližujeme na hranici, kdy mě ještě vnímá a je schopen poslechnout a za klid je odměňován. Každý takový pes, který k nám prostě přiběhne nás vrátí o kus zpátky. Nevím co je těžkého na tom psa před kontaktem připnout a napřed druhého člověka zeptat, jestli psík k tomu jeho může, myslím, že to je slušnost. Nehledě na to, že se snadno může stát, že toho vašeho jiný pes (ač na vodítku) zraní a čí to pak asi bude vina?
Naprostý souhlas. Nechávat psy volně lítat k jiným je extrémně nezodpovědné a neslušné.
(taky jsem se toho ze začátku s fenkou dopouštěla a doteď to pracně přeučuju).
Beastije
No právě většině lidí by to bylo nepříjemné nebo by se báli..
Pokud by váš pes mé "otravoval", tak by ho zmuchlovali (ale ne do krve, mají za sebou nepříjemné zkušenosti - napadení, takže nesnáší otravování jinými psy).
Proto vždycky, když míjíme ostatní lidi i psy, mám své psy na vodítku. Podle mě je to slušnost a opravdu bych byla ráda, aby se chovali slušně i ostatní lidé. Vždyť po domluvě se můžou psi pustit si pohrát. Co je na tom tak těžkého?
Nevim, proste to tak nevidim. Az se jednou spalim, treba nazor zmenim. Stejna slusnost mi prijde, kdyz clovek, ktery ma agresivniho ci nejak takhle citliveho psa jineho pejskare varuje, at k nemu psa nepousti.
Bydlim ve meste, krom vikendu kdy mizime do prirody musim vencit v parcich a zeleni, skoro nikdy tam nejsme sami a nejaci psi se kolem potuluji.
Mam nastesti fenku a jsem schopna ji od toho psa odvolat, kdyz me clovek varuje, at k nim pes nechodi. Ale nehodlam mit fenku de-fakto nonstop na vodítku, aby náhodou neběžela k jinému psovi. Chápu, že jsem sobec a dokonce porušuji zákon, když mi na ní pes vyjede, moje vina, a nebudu se zlobit, když mi někdo vynadá nebo mě požádá, ať si psa laskavě odvolám. Je to holt moje riziko.
beastije
napsal(a):
Nevim, proste to tak nevidim. Az se jednou spalim, treba nazor zmenim. Stejna slusnost mi prijde, kdyz clovek, ktery ma agresivniho ci nejak takhle citliveho psa jineho pejskare varuje, at k nemu psa nepousti.
Bydlim ve meste, krom vikendu kdy mizime do prirody musim vencit v parcich a zeleni, skoro nikdy tam nejsme sami a nejaci psi se kolem potuluji.
Mam nastesti fenku a jsem schopna ji od toho psa odvolat, kdyz me clovek varuje, at k nim pes nechodi. Ale nehodlam mit fenku de-fakto nonstop na vodítku, aby náhodou neběžela k jinému psovi. Chápu, že jsem sobec a dokonce porušuji zákon, když mi na ní pes vyjede, moje vina, a nebudu se zlobit, když mi někdo vynadá nebo mě požádá, ať si psa laskavě odvolám. Je to holt moje riziko.
Stejna slusnost mi prijde, kdyz clovek, ktery ma agresivniho ci nejak takhle citliveho psa jineho pejskare varuje, at k nemu psa nepousti.
A to má podle vás nepřetržitě na každého volat, že má agresivního psa, kdykoliv vyjde z baráku? A co lidi, víte, kolik se jich psů bojí a je jim opravdu hodně nepříjemné, když k nim váš pes přiběhne? Ti mají taky vyhlašovat, že se psů bojí, kdykoliv se objeví na obzoru někdo se psem - tedy pořád? Přesně kvůli lidem jako jste vy, kteří nehodlají svého miláčka omezovat a radší omezují či ohrožují celé okolí, spousta lidí pejskaře nesnáší.
Pidla - já to chápu, i s vámi souhlasím. Jenže představte si, že jsem stejně nesnášenlivá na děti, nemám ráda, když na mě koukají, křičí v mhd, brečí v obchoďáku a ruší mě...a prostě se jim vyhnu a překousnu to, nevyžaduji po nich, aby nechávali dítě doma, aby ho umlčeli či místo okamžitě opustili. A ano vím, že srovnávám děti a psy a že to je něco jiného, jde jen spíš o příklad.
A ano, pokud má člověk agresivního psa, a vidí, že se k němu pes blíží, ma to majiteli oznámit. Přijde mi to jako stejná slušnost. Je to prostě objektivní pocit, každý je nějaký.
Navíc já věřím tomu, že tu svojí vypiluji k tomu, aby mi za lidmi nechodila a časem nebudu ten typ pejskaře. Ale ne, nehodlám psa omezovat, pokud nikomu neubližuje.
Uživatel s deaktivovaným účtem

" Az se jednou spalim, treba nazor zmenim"
hezké, má to jenom jeden háček...ta "třeba změna názoru" může stát tu fenečku život
beastije
napsal(a):
Pidla - já to chápu, i s vámi souhlasím. Jenže představte si, že jsem stejně nesnášenlivá na děti, nemám ráda, když na mě koukají, křičí v mhd, brečí v obchoďáku a ruší mě...a prostě se jim vyhnu a překousnu to, nevyžaduji po nich, aby nechávali dítě doma, aby ho umlčeli či místo okamžitě opustili. A ano vím, že srovnávám děti a psy a že to je něco jiného, jde jen spíš o příklad.
A ano, pokud má člověk agresivního psa, a vidí, že se k němu pes blíží, ma to majiteli oznámit. Přijde mi to jako stejná slušnost. Je to prostě objektivní pocit, každý je nějaký.
Navíc já věřím tomu, že tu svojí vypiluji k tomu, aby mi za lidmi nechodila a časem nebudu ten typ pejskaře. Ale ne, nehodlám psa omezovat, pokud nikomu neubližuje.
Ale děti na vás zpravidla neskáčou, neočichávají vás, neolizují... Navíc dítě je skutečně něco jiného než pes - dítě je zájem celé společnosti, pes je jen a pouze váš vlastní koníček. Obtěžovat okolí vlastním koníčkem (ať už je to pes, motorky nebo třeba hra na bicí) je hulvátství.
Pokud ji necháte k lidem a psům lítat bez omezení, tak věřte, že nevypilujete nic. Jen jí moc krásně upevníte, že se k lidem a psům vždycky lítá dle libosti. Každým úspěšným vyběhnutím za někým se toto chování posiluje a upevňuje. Navíc to, že "nikomu neubližuje" si myslíte vy, ale ta paní, kolem které vaše fenka proběhne a čuchne si, z toho může mít panický záchvat ještě následující půl hodiny.
Pokud má člověk agresivního psa, tak ho má na vodítku. Když vidím psa na vodítku, nemusí mi majitel oznamovat naprosto nic, prostě si své psy přivolám a nedovolím jim ke psu běžet. Ke psům na vodítku (nebo u nohy) se prostě nechodí a hotovo.
No já když vidím psa na vodítku, svoji taky volám, to samé když vidím jít, běžet, jet jakékoli lidi po stejném chodníku, stezce - dle situace buďto volám k sobě nebo směřuji na kraj. A když vidím děti i v širším okolí, vždy dávám na vodítko. Dovolím si to tak dělat, protože holka poslouchá, kdybych měla dojem, že občas neposlechne, snad bych ji i vodila skoro pořád, protože fakt nechci někoho obtěžovat.
Párkrát to vedlo k na první pohled asi trochu blbějším situacím, než kdybych nechala fenku volně. Např. se stalo, že za námi běžel běžec, fenka přede mnou blbla s klackem z pařezu, zavolala jsem ji k sobě, nechala běžce přeběhnout, pak jsem ji pustila, bohužel jsem zapomněla na klacek, takže samozřejmě se velmi radostně běžela vrátit k činnosti, od které jsem ji odvolala, šramot vylekal toho běžce, který se otočil a začal na nás křičet, na to si ona na něho štěkla, ale zas se nechala zavolat zpět. Tohle byla naprosto moje chyba a chápu toho člověka, jak sprostě mi vynadal, prostě se lekl.
Po městě (centru) ji vodím na vodítku. Myslím, že je to normální ohleduplnost. Jak může kdo po psovi chtít, aby měl 100% poslušnost? Za mě, já teda opravdu nemám 100% reakce, načasování, přehled ani předvídavost. Není lepší mít psa normálně vychovaného, aby si uměl tak trochu poradit sám? Aby věděl, že za lidmi se neběhá, neskáče po nich, kola se nehoní atd., než být pořád napnutý, co se kde vyloupne a jaký povel dát? Možná s těmi kočkami by se to dalo vypilovat do stavu, že něco vidí a zastaví, tzn. cvičit stylem přerušit a odměnit. Hodně mockrát dokola, i u jiných aktivit, než si to zapamatuje. Po nacvičení pak prostě nenechat vyběhnout.
No možná kdybych měla takového roztomiloučkého pejsáčka jako má beastije, možná bych se taky chovala podobně jako ona, protože souhlasím, ale asi na to nemám žaludek. A kéž se brzy ztotožním s faktem, že děti jsou zájmem celé společnosti, a to opravdu všechny a bez rozdílu :)
Super téma, dávám
beastije
napsal(a):
Já teda jsem jeden z těch nenáviděných městských pejskařů co mají psa alespoň 70 % času na volno.
Ještě ke všemu můj pes miluje lidi a cizí psy, takže se mi za lidma rozběhne, očmuchá je, naštěstí neskáče hned či bezdůvodně, když na ní někdo ale začne dělat cukrbliky, tak ho samou láskou poskáče a ušpiní, což mě bohužel pro ně nijak zvlášť netrápí.
Taky mi utiká za psy, ale nejdřív počká, když jí pustím (což dělám tak, že když jí vidím ztuhnout a koukat za psy, tak jí řeknu volno ještě než vyrazí za tím psem, abych měla pocit, že jsem jí pustila :D) ale sama se po očmuchání vrátí, i uprostřed hraní se za mnou vrací, doufám, že na tom mám nějaký přínos a že jsem jí to trošku naučila, ale trošku o tom pochybuji :)
Naučila jsem se rozdělovat přivolání, když mi nezáleží na výsledku tolik, protože situace není kritická a když vyžaduji okamžitou poslušnost. Když mi pes honí holuby nebo kočku a běží někam, kde je bezpečno, ještě park nebo se před silnicí zastaví, nebo když courá daleko ode mě, tak prostě písknu, aby se vrátila zpět ke mě. Když mi ale běží do silnice, zakřičím (až hystericky, jsem holt hysterka) Ke mě! a zatím se vždycky vrátila.
Možná to rozdělení na velmi vážné a měl by ses vrátit přivolání není do budoucna vhodné, ale zatím naštěstí funguje. Nejsme ale ve stavu, když by mi přiběhla od nějakého jídla na zemi, když by přiběhla okamžitě uprostřed honičky nebo čmuchání...občas si něco dodělá, já nevolám podruhé a za chvilku prostě přijde. Bohužel mi ale strašně tahá a nechápe nebezpečí auta, takže jí mám kdekoliv u provozu a u chodníků taky na vodítku a přetahuji se s ní, škubu s ní a zastavuji se. Možná proto jí má většinou na volno, nemám na tu chůzi na vodítku nervy.Když mě neposlechne nebo hodně rozzlobí, jde zpět na vodítko a z místa odcházíme.
Taky to honění koček nechápu, doma máme kočky dvě, taky je teda honí, chytne, žužlá, hraje si, ale venku je kočka něco strašně super co musí jít hned teď chytit...jakoby nechápala, že kočky nejsou zábavné.
No, tak přesně Vy a Vám podobní, co mají z neposlušnosti svého psa bžundu, mají hlavní podíl na tom, že naprostá většina "nepsí" populace pejskaře upřímně nesnáší.
Nezlobte se na mě, sám mám psů několik, ale nikdy bych je nenechal obtěžovat cizí lidi. Přihnat se ke mě cizí hafan a "samou láskou" mi poskákat a ušpinit např. oblek, když jdu někam na jednání, tak mu asi jednu ubalím a majiteli hned potom.
Až se jednou někdo naštve a bude po Vás chtít uhradit čistírnu, nebo Vám psa srazí auto, budete se asi hodně divit.
Nechápu, jak můžete být tak nezodpovědná a ještě se tím chlubit.
Mám psa jako kamaráda a parťáka na sport, ale už od mala jsem ho vedla k poslušnosti a respektu a můžu říct, že na 90% je ovladatelný v jakékoliv situaci...byl mu necelý rok, když jsme šli z procházky a před námi takhle vyběhl bišonek a srazil ho pán s velkým autem, zastavil, majitelka na něj ječela, on se jí ptal, jestli nechce na vet a mě stačilo jen psovi říct, zůstaň" a prostě jít...ano zůstal na místě, jinak venku máme povel, pocem" když je to hodně vážný, tak, ke mně" a to přestane i čůrat a hned běží...vážně si nevymýšlím, záleží na hranicích a motivaci. Ví že ke psům se neběhá a od mala byl učený, že uvidí psa, jde ke mně a buď má volno nebo ne, tečka.Pro jeho dobro a vlastně i ostatních. Jinak je pohodář, ale taky nesnese každého psa, proto vidím psa a držím si ho u sebe na vodítku a to žádám i od ostatních, cizí pes u mě prostě nemá co dělat.
Jinak když jsem chodila ještě s RTW a naším mladým(vždy na vodítku) a přiběhl by nějaký pes a oni se lekli, tak ho prostě sejmou, taktéž nebyli zvědavý na štěňata a otravné psy.Když byli na volno, tak vše v pohodě, ale na vodítku to prostě nesnášeli. Bohužel zrovna u psa velikosti rotvajlera stačí kolikrát pouze jedno chňapnutí
Jinak abych nevypadala jako ta co má zlé psy, majitele už z dálky upozorňuju ať k nám jeho pes nechodí a při nejhorším chytám psa sama...

Největší problém beastije je, že její pes neumí chodit na vodítku. Ono přetahovat se neustále se psem, který tu táhne, tu se zamotá, opravdu nic moc. Proto bych jí radila zapracovat na chůzi na vodítku, aby to nebyla otrava. Pak dojít s fenkou na vodítku na bezpečné místo, kde se může vylítat. Vylítat se s ní, pohrát, případně i s dalšími psy, pak na vodítko a domů.
Dělají to tak jiní, kteří mají psy dobře vychované ( možná právě proto, že to tak dělají, tak je mají dobře vychované ), psi je poslouchají na slovo ( skoro ), tak proč by to tak nemohla dělat i beastije.
Navíc má myslím AUO, to není tak malý pes, leckoho může nejen ušpinit, ale i porazit. A spoléhat na to, že auto má brzdy, to bych tedy nespoléhala.
beastije
napsal(a):
Já s vámi souhlasím, nemusí jít zrovna o děti, které si lidi pořizují obvykle také úplně bez rozmyslu a množí tak naprosto nerozmyšleně obrovskou lidskou populaci, množí se i s vědomím vysoké pravděpodobností genetických chorob a pak jim buď všichni gratulují, že jejich dítě je zdravé nebo je zbytek života litují, že se musí starat o postiženého jedince, ale nic jim nezabrání tento "velký zájem společnosti" pořád produkovat. Na diskuzích taky budoucím rodičům nikdo nekontroluje kolik času budou s děckem trávit, jak ho budou vychovávat a jestli budou chodit na procházky nebo ho jen posaděj před počítač tak, jak to taky vždycky strašně řeší, když si chce někdo pořídit psa. Nicméně když pomineme ty nevychované děti na ulicích, v restauracích či v mhd, jsou tady i další hulváti. Co třeba takové kouření? Kuřáctví je taky koníček, ale kdykoli se chcete poránu projít do práce nevyhnete se tomu, že jdete pokáždé za někým kdo vám celou cestu hulí pod nes, když ho předejdete dostane se před vás další a více méně vás tím koníčkem neuvěřitelně otravuje a je mu to úplně jedno. Dalším hezkým příkladem jsou nemocní lidé, oni vědí že jsou nemocní, vědí, že mají virozu, která je přenosná a taky nenosí náhubek (roušku) a nevyhýbají se místům, kde mohou někoho nakazit, chrchlaj vám přímo do xichtu v přecpané mhd. Takže hlavně, že pejskaři maj mít 100% poslušného psa, co nikoho neotravuje, nikam neběhá a nic neničí. Pro mě jsou psi, co někoho zašipiní nebo mu způsobí šok, mnohem menší zlo, než neohleduplní závisláci na kouření(pasivní kouření zvyšuje pravděpodobnost rakoviny plic, to ze psa nechytíte), nakažlivci v mhd(tím že onemocníte přijdete o prachy, špinavá kalhota vám do práce jít nezabrání), opilci co žebrají na nádražích(taky jim nikdo nevysvětlil, že nemají běhat k cizím lidem a obtěžovat žebráním o prachy, co utratí za chlast) a podobně. Jen mě to moralizování už leze krkem, každý má jednat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, ať už jde o psa nebo o něco jiného, jenže takových lidí by se na tomto světě fakt nedořezal.
Můj pes je na zahradě docela ovladatelný, horší je to venku.Když nejde na povel, volám na něj třeba, na, jako že mám jídlo a když jde to tuhého a zdrhá, zavolám na něj hlasitě a utítám paradoxně opačným směrem, on pochopí, že dál asi jdeme tudyma a vydá se za mnou, ale je to hrozné, špatná přivolatelnost.
Chodíme už jen na vodítku, které mám zaplé za pás, tak se mi chodí dobře a hlavně mám klid, že pes neodběhne někoho obtěžovat.Když ale jiný pes přiběhne za náma dost mi to vadí, někdy jsem i s dětma a aby si nás jen tak nějaký cizí pes přišel očuchat to nehrozí.A je mi velmi nepříjemné, když to nějaký hloupější pes přes postoj a zvukové projevy mého psa nepochopí a přijde moc blízko.Udržím ho nějak za obojek, ale je to fuška, děti se bojí a z hezké procházky máte jen špatnou náladu.
beastije
napsal(a):
Ostatní slušní pejskaři takovým jako jste Vy mohou poděkovat, že je okolí nesnáší a přeneseně můžeme my všichni poděkovat lidem jako Vy za to, že to někdo pak nevydrží a hází po okolí otrávené návnady.
Anemone.
napsal(a):
Dávám zelenou Divožence i Vám, ta její odpověď si zaslouží razítko "nejlepší odpověď"
Razítko si divoženka zaslouží, ale bohužel, není čím a jak razítkovat...
Já při čtení jejího příspěvku, jsem si úplně živě představila - " tu poslušnost " jezevčice a 100% ovladatelné psy, a při té představě jsem se pěkně a od srdce zasmála, ale to nebylo ve špatném, ale ten popis situace, mě prostě dostal...

Leonak
napsal(a):
Já s vámi souhlasím, nemusí jít zrovna o děti, které si lidi pořizují obvykle také úplně bez rozmyslu a množí tak naprosto nerozmyšleně obrovskou lidskou populaci, množí se i s vědomím vysoké pravděpodobností genetických chorob a pak jim buď všichni gratulují, že jejich dítě je zdravé nebo je zbytek života litují, že se musí starat o postiženého jedince, ale nic jim nezabrání tento "velký zájem společnosti" pořád produkovat. Na diskuzích taky budoucím rodičům nikdo nekontroluje kolik času budou s děckem trávit, jak ho budou vychovávat a jestli budou chodit na procházky nebo ho jen posaděj před počítač tak, jak to taky vždycky strašně řeší, když si chce někdo pořídit psa. Nicméně když pomineme ty nevychované děti na ulicích, v restauracích či v mhd, jsou tady i další hulváti. Co třeba takové kouření? Kuřáctví je taky koníček, ale kdykoli se chcete poránu projít do práce nevyhnete se tomu, že jdete pokáždé za někým kdo vám celou cestu hulí pod nes, když ho předejdete dostane se před vás další a více méně vás tím koníčkem neuvěřitelně otravuje a je mu to úplně jedno. Dalším hezkým příkladem jsou nemocní lidé, oni vědí že jsou nemocní, vědí, že mají virozu, která je přenosná a taky nenosí náhubek (roušku) a nevyhýbají se místům, kde mohou někoho nakazit, chrchlaj vám přímo do xichtu v přecpané mhd. Takže hlavně, že pejskaři maj mít 100% poslušného psa, co nikoho neotravuje, nikam neběhá a nic neničí. Pro mě jsou psi, co někoho zašipiní nebo mu způsobí šok, mnohem menší zlo, než neohleduplní závisláci na kouření(pasivní kouření zvyšuje pravděpodobnost rakoviny plic, to ze psa nechytíte), nakažlivci v mhd(tím že onemocníte přijdete o prachy, špinavá kalhota vám do práce jít nezabrání), opilci co žebrají na nádražích(taky jim nikdo nevysvětlil, že nemají běhat k cizím lidem a obtěžovat žebráním o prachy, co utratí za chlast) a podobně. Jen mě to moralizování už leze krkem, každý má jednat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, ať už jde o psa nebo o něco jiného, jenže takových lidí by se na tomto světě fakt nedořezal.
Když bylo mému synovi asi 10 let, přinesl z nějaké písemky trojku, na mou výčitku argumentoval : Ale Lukáš má čtyřku. Zdůrazňuji, že mu bylo 10 !

kalliope
napsal(a):
Ostatní slušní pejskaři takovým jako jste Vy mohou poděkovat, že je okolí nesnáší a přeneseně můžeme my všichni poděkovat lidem jako Vy za to, že to někdo pak nevydrží a hází po okolí otrávené návnady.
Přesně tak. Kvůli lidem jako Beastije spousta lidí psy a majitele psů nesnáší. Já mám psy ráda, ale majitelům některých psů bych nejradši dala palicí po držce.
P.S.: Zrovna minulý týden jsme se psy šli po stezce kolem řeky, psy na volno, proti nám paní se psem na vodítku, a volá na nás, že si je máme taky radši připnout na vodítko, protože tu někdo rozhazuje otrávené návnady - v centru města i okolo řeky. Už několik psů se otrávilo.
pidla
napsal(a):
Naprostý souhlas. Nechávat psy volně lítat k jiným je extrémně nezodpovědné a neslušné.
(taky jsem se toho ze začátku s fenkou dopouštěla a doteď to pracně přeučuju).
Osobně se vždy řídím chováním majitele druhého psa. Má-li ho na vodítku nebo si ho přivolá k sobě, automaticky si svého psa přivolám také. Je-li druhý majitel v klidu, nijak neraguje a nechá svého psa i po spatření toho mého na volno, předpokládám, že mu kontakt s jiným psem nevadí.

Když odcházím se psem z práce, mám 5 minut na to, abych doběhla k tramvaji a následně chytla spoj domů. Psa mám na vodítku. Když k nám doletí pes, motá se mi pod nohama, naskakuje na psa a páníček volá- on je hodný, on si chce jen pohrát - tak bych páníčka uškrtila a hodila i se psem do přilehlého rybníčka.