Rozdíl mezi americkým typem a evropským typem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.2.2015 19:40
jenny1992

XXX.XXX.231.116

Dobry den zajímalo by mě jaký je rozdil mezi americkym a klasickým typem dlouhosrsté kolie, kterou bezně vydame na vystavach.
Děkuji za odpovědi.

19.2.2015 07:38
kopek

XXX.XXX.236.191

Je tu založená téma: Kolie dlouhosrstá – sháním štěně, tam je pár odkazov aj fotiek.

19.2.2015 09:05
manbea

XXX.XXX.70.116

Amer. kolii má moje kamarádka žijící v Německu. Celkově je pes silnější, vyšší, má přilehlejší srst (ne tak chundelatou jako klasické kolie). Největší rozdíl je ale v povaze - docela hlídá (ale nekouše ), je hodně pohyblivý, myslím, že se asi více podobá původnímu, pracovnímu typu skotského ovčáka. Jinak všechny ostatní kolií vlastnosti - něžný vztah k pánovi, dětem a výbornou ovladatelnost má zachovány. Je to opravdu milující člen rodiny se vším všudy. Klasických kolií znám několik a u 2 z nich je i přes výbornou a poctivou socializaci velkou slabinou bázlivost a lekavost a i ty ostatní jsou povahově takové umírněnější. Vzhledově jsou tyto 2 typy dost odlišné, klasické kolie (výstavní) jsou často opravdu hodně nasrstěné, takže vedle američanky by vypadaly jako chemlonová koule. Někdy mi je líto, když je vidím na výstavách se staženými ocasy, kam toto nádherné pracovní odolné plemeno dospělo. U nás se ale ještě stále dá sehnat starší typ kolie - některé chs ho stále ještě chovají, nevyhrávají sice na výstavách, ale psi jsou vizuelně něco mezi američankou a novým výstavním typem kolie (obrazně řečeno).

19.2.2015 20:23
jenny1992

XXX.XXX.231.116

A můžete mi říct které chs stanice toto starší plemeno chová. Víc bych se teda přikláněla ke klasickému typu nebo teda tu americkou kolii.
Děkuji.

19.2.2015 21:41
jenny1992

XXX.XXX.231.116

Teda chtěla jsem říct americkou pardon překlep.

20.2.2015 17:18
floyd

XXX.XXX.18.54

Zkuste oslovit majitelku této chs, kolie chová opravdu dlouho, má ten starší typ (v rámci možností) a určitě vám fundovaně poradí
http://dancilouka.webz.cz/hlavni.htm.

25.2.2015 13:44
jenny1992

XXX.XXX.207.98

Dobrý den chci se ještě zeptat jaké zdravotní testy jsou potřeba mít u kolie vyšetření.
Děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík