Krmení týdenních štěňat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.2.2015 18:08
ivusha1

XXX.XXX.174.106

Pomozte akekolvek napady prijmam ako nakrmit tyzdnove steniatka? Fenka po hodine trpezlivosti mi nechce dovolit ich prikrmovat neviem ju stamat dostat co mam robit? smajlík do rana to nepreziju kef ich nenakrmim.

20.2.2015 18:11
awake

XXX.XXX.115.136

Fena štěňata nekrmí?

20.2.2015 18:13
ivusha1

XXX.XXX.174.106

Nema zrejme mlieko iba je pri nich a knuci...

20.2.2015 18:37
awake

XXX.XXX.115.136

A jak se chovají štěňata? Kňučí, naříkají nebo jsou v klidu a spí.

20.2.2015 18:40
anonymx

XXX.XXX.229.68

Stenata vubec nesaji? Okamzite na veterinu, koupit lahev, mleko pro stenata a kazde dve hodiny krmit. To se fena nejde ani vyvencit?

20.2.2015 19:06
awake

XXX.XXX.115.136

Pokud je neklidná jen fena (není to náhodou prvnička?) a štěňata jsou v klidu a přibývají na váze, není nutné je tahat na veterinu a přikrmovat je.

20.2.2015 19:14
anonymx

XXX.XXX.229.68

A z ceho zili cely tyden? Tak proste zkuste jestli ma mleka misto psani dotazu na net.

20.2.2015 21:02
ivusha1

XXX.XXX.174.106

Skusala som vsetko ma malo mlieka chcu cicat a nic su slabe a kapu smajlík do rana nepreziju smajlík a neviem preco teraz mrtve zerie s prvymy uhynutymi to nerobila teraz uzdruhe zerie a neviem ju stamat dostat je to normalne alebo co sa stalo?

20.2.2015 21:08
papuchalk

XXX.XXX.96.38

ivusha1 napsal(a):
Skusala som vsetko ma malo mlieka chcu cicat a nic su slabe a kapu smajlík do rana nepreziju smajlík a neviem preco teraz mrtve zerie s prvymy uhynutymi to nerobila teraz uzdruhe zerie a neviem ju stamat dostat je to normalne alebo co sa stalo?

Vy máte týden doma štěňata a nemáte doma umělé mléko? To jste měli mít koupené už před porodem! To jen tak koukáte, jak vám štěňata umírají hlady, nebo co?

20.2.2015 21:12
ivusha1

XXX.XXX.174.106

Odkial som mala vediet ze s tym bude problem smajlík ani ma nenapadlo ze nebude mat mlieko smajlík

20.2.2015 21:16
awake

XXX.XXX.115.136

Je to prvnička? Přijde mi, že je nervní z Vás. Já bych jí ty štěňata vzala. Ale jak je krmit Vám neporadím. Mám vždy dopředu koupené mléko i když jsem ho ještě nikdy nepotřebovala. Jak se ta fena chovala doteď? To začala být nervní až dnes? A štěňata nepřibývala na váze nebo jste to nesledovala?

20.2.2015 21:17
papuchalk

XXX.XXX.96.38

ivusha1 napsal(a):
Odkial som mala vediet ze s tym bude problem smajlík ani ma nenapadlo ze nebude mat mlieko smajlík

Problémy je třeba očekávat a být na ně připravený! Až štěňata chcípou hlady, tak je pozdě něco řešit. Mlíko má být doma vždycky, pro jistotu. Kromě toho se štěněčí mléko může dávat i kojící feně v rámci zlepšení výživy. Prostě každý, kdo čeká vrh, by měl mlíko mít doma nachystané. I s flaškou. Chovatelství holt není jen o tom, nechat fenu naprcat, nestarat se a vyinkasovat peníze za štěňata... chovatelství je hlavně spousta znalostí a práce.

Mimochodem, čím je fena krmená?

20.2.2015 21:26
ivusha1

XXX.XXX.174.106

Je to prvorodicka doteraz bolo vsetko v poriadku bola pri nich aj vonku pobehala zasa bola pri nich pekne sa starala mali plne bruska a zrazu jedno potom druhe a tak dalsie to len dnes nechce ani od nich odist ani nic neviem co sa stalo.

20.2.2015 21:26
papuchalk

XXX.XXX.96.38

A mimochodem, jestli štěňata teď chcípou, tak na tom musela být hodně blbě už několik dní. To byl takový nepřekonatelný problém skočit na veterinu nebo do zverimexu pro mlíko a nakrmit je? Teď, když jsou na tom už tak, že chcípou, a navíc je pátek večer, asi nevymyslíte nic.

Doporučuju fenku co nejdřív po odstavu štěňat (pokud nějaká přežijí) vykastrovat.

20.2.2015 21:28
ivusha1

XXX.XXX.174.106

Nevedela som tieto veci vazne som bola v tom ze to vsetko zvladne... to boli prve steniatka smajlík

20.2.2015 21:31
ivusha1

XXX.XXX.174.106

Veterinarovi som volala ten mi povedal ze ich mam prikrmovat tak som hned zacala ale asi po hodine to zacalo fenke vadit a preco vykadtrovat? tov ziadnom pripade ved snad o rok moze mat dalsie a budeme pripraveny s mliekom hned na zaciatku.

20.2.2015 21:38
papuchalk

XXX.XXX.96.38

ivusha1 napsal(a):
Veterinarovi som volala ten mi povedal ze ich mam prikrmovat tak som hned zacala ale asi po hodine to zacalo fenke vadit a preco vykadtrovat? tov ziadnom pripade ved snad o rok moze mat dalsie a budeme pripraveny s mliekom hned na zaciatku.

Budete připravení s mlíkem... a co když tam bude úplně jiný problém? Zadržená placenta, eklampsie... atd. atd. Pokud nejste schopní načíst si o chovu ani natolik základní minimum, abyste věděli, že je potřeba mít doma mlíko na dokrmování, tak nemáte co chovat. Protože na to doplatí akorát ti chudáci štěňata, případně i vaše fenka. Takže prosím, kastrujte.

20.2.2015 21:42
ivusha1

XXX.XXX.174.106

Ja tu nepisem preto aby ste ma znemoznovali ale prosim tu o radu od ludi co maju skusenosti. Nie necitala som si to predtym lebo si myslim ze vo vacsine pripadou priroda funguje tak ze problem nieje. Teraz to uz viem ze pes potrebuje dokrmit predtym ma to ani nenapadlo.

20.2.2015 21:45
papuchalk

XXX.XXX.96.38

ivusha1 napsal(a):
Ja tu nepisem preto aby ste ma znemoznovali ale prosim tu o radu od ludi co maju skusenosti. Nie necitala som si to predtym lebo si myslim ze vo vacsine pripadou priroda funguje tak ze problem nieje. Teraz to uz viem ze pes potrebuje dokrmit predtym ma to ani nenapadlo.

Nenapadlo. K tomu nemám slov...

Pořád jste nenapsala, čím je krmená fenka!

20.2.2015 21:50
ivusha1

XXX.XXX.174.106

Granule stale bola krmena granulamy mam este jedneho psa 10rokov bez problemov takze si myslim ze granule su pre psa to co pozrebuje ale po porode ich nechce tiezneviem preco tak jej davam cestiviny krupicu som jej uvarila hazernice chleba neviem zak isto preco prestala zrat granule.

20.2.2015 21:55
papuchalk

XXX.XXX.96.38

ivusha1 napsal(a):
Granule stale bola krmena granulamy mam este jedneho psa 10rokov bez problemov takze si myslim ze granule su pre psa to co pozrebuje ale po porode ich nechce tiezneviem preco tak jej davam cestiviny krupicu som jej uvarila hazernice chleba neviem zak isto preco prestala zrat granule.

Těstoviny, krupici a chleba? To se nedivím, že nemá mlíko Z čeho má brát výživu, prosím vás? Kde jsou nějaké bílkoviny, vitamíny, vápník?
Že fena po porodu nechce žrát granule, je normální. Ale chce to pořádně ji nakrmit! Vývar, maso, tvaroh, vajíčka...
Nepíšete, jakou značkou granulí krmíte. Že na nich váš druhý pes přežije, ještě neznamená, že mají dost živin a energie pro fenu v březosti a kojení. O tom, že březí feně se dávají štěněčí granule a přilepšuje se jí masem, jste taky asi neslyšela, že? Pravděpodobně byla hodně podvyživená už před porodem.

20.2.2015 21:55
ivusha1

XXX.XXX.174.106

Ako jej ich mam zobrat? dve este ziju ona ich nechce dat chrani ich a ona pri nich tiez knuci neviem preco mam ich tam nechat?

20.2.2015 21:56
ivusha1

XXX.XXX.174.106

Este calcium v tabletach a tiez akoze co ma zrat taky pes ked nie granule stale ma plnu misku a nechce ich.

20.2.2015 22:01
awake

XXX.XXX.115.136

Chápu to dobře že jí krmíte chlebem a kaší? A maso jste nezkoušela když přestala žrát granule? Do feny musíte krmení "cpát". Z čeho má ta štěňata nakrmit?

20.2.2015 22:03
papuchalk

XXX.XXX.96.38

ivusha1 napsal(a):
Ako jej ich mam zobrat? dve este ziju ona ich nechce dat chrani ich a ona pri nich tiez knuci neviem preco mam ich tam nechat?

Jestli nemáte u fenky takovou důvěru a poslušnost, aby vás nechala vzít jí štěňata, tak nemám co poradit...

20.2.2015 22:04
ivusha1

XXX.XXX.174.106

Idem jej teda uvarit este vajcia a zajtra jej pojdem kupit nejake maso nozky a tak moze byt? dufam te to pomoze...

20.2.2015 22:04
papuchalk

XXX.XXX.96.38

ivusha1 napsal(a):
Este calcium v tabletach a tiez akoze co ma zrat taky pes ked nie granule stale ma plnu misku a nechce ich.

Co má žrát pes, když ne granule? No těstoviny a chleba určitě ne. Jak můžete chovat, když ani nevíte, jak nakrmit psa?
Pro informaci: pes je masožravá šelma. Není to křeček, aby žral obilí.

20.2.2015 22:06
papuchalk

XXX.XXX.96.38

ivusha1 napsal(a):
Idem jej teda uvarit este vajcia a zajtra jej pojdem kupit nejake maso nozky a tak moze byt? dufam te to pomoze...

Nožky ne, po těch se zacpe, když není zvyklá. Maso!
Vajíčko jí dejte syrové. Ale vajíčko je jen přídavek, základ je maso.

20.2.2015 22:07
ivusha1

XXX.XXX.174.106

Dam jej teda vajicko jedno staci?

20.2.2015 22:08
ivusha1

XXX.XXX.174.106

A maso ake? staci ho potom uvarit?

20.2.2015 22:14
papuchalk

XXX.XXX.96.38

A rovnou máte odpověď na otázku, proč fenka ta uhynulá štěňata žere. MÁ HLAD! Chudák podvyživená fenka, a chudák štěňata...

Je mi líto, že to musím napsat takhle natvrdo, ale ta štěňata jste zabila jen a pouze svou blbostí. Prosím, nechte fenku co nejdřív vykastrovat a o dalším chovu už vůbec neuvažujte.

20.2.2015 22:15
awake

XXX.XXX.115.136

Na nožičkách moc masa nenajdete. To nemáte doma kousek masa? Kuřecí nebo hovězí? Určitě nekrmit vařené kosti. Vajíčko namíchejte do krmení.
No ani se nechci zeptat jak jste chtěla ta štěňata přikrmovat až povyrostou.

20.2.2015 22:22
ivusha1

XXX.XXX.174.106

Chcela som ich krmit granulami po skusenostiach kym pes zral granule bolo vsetko v poriadku ked som mu zacala davat ine veci takbol problem preto som davala stale iba granule a nemam z nej picit zeby bola hladna ajteraz tie vajicka som jej musela az pod nos dat aby to vobec zjedla a tiez som jej dala maso co ostalo z obeda dufam ze to pomoze a zajtra jej uz nieco kupim akym masom krmite vy?

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.2.2015 22:30

Jak je velká?
Vajíček jí můžete dát víc. Žloutek syrový, bílky je lepší vařit - já je většinou jen na sucho osmažím na teflonové pánvičce, je to rychlý. Můžete jí dát i tvaroh - lepší je tučný.
Maso jakékoliv - když není zvyklá tak ne moc tučné a jen lehce jí ho ovařte. Kosti jí nedávejte.

20.2.2015 22:38
ivusha1

XXX.XXX.174.106

Je to vlciak a dala som jej jedno husacie co ma viac vitaminou a je velke a jedno kuracie a ten zvysok z obeda zajtra jej kupim nejake dalsie maso dufam ze to zvladnu aspon tie dve.

20.2.2015 23:02
papuchalk

XXX.XXX.96.38

Jen upozorňuji, abyste nebyli překvapení - potřebná dávka pro kojící fenu téhle velikosti je někde kolem 1-2 kg masa denně.

20.2.2015 23:25
awake

XXX.XXX.115.136

ivusha1 napsal(a):
Je to vlciak a dala som jej jedno husacie co ma viac vitaminou a je velke a jedno kuracie a ten zvysok z obeda zajtra jej kupim nejake dalsie maso dufam ze to zvladnu aspon tie dve.

Ty dvě musíte v noci krmit buď Vy (cca. každé dvě hodiny) nebo fena. Bez krmení do rána nepřežijí.

20.2.2015 23:30
papuchalk

XXX.XXX.96.38

awake napsal(a):
Ty dvě musíte v noci krmit buď Vy (cca. každé dvě hodiny) nebo fena. Bez krmení do rána nepřežijí.

Když nemá doma štěněčí mlíko, tak je asi těžko nakrmí... navíc když ani nemá s fenkou takový vztah, aby si od ní mohla štěnda na krmení půjčit smajlík

20.2.2015 23:45
awake

XXX.XXX.115.136

Ještě mě napadlo když ta fena nežere. Nemůže mít teplotu nebo zánět? Má přístup k vodě?

20.2.2015 23:47
awake

XXX.XXX.115.136

papuchalk napsal(a):
Když nemá doma štěněčí mlíko, tak je asi těžko nakrmí... navíc když ani nemá s fenkou takový vztah, aby si od ní mohla štěnda na krmení půjčit smajlík

Já vím. To jen aby si zadavatelka nemyslela, že to ty štěňata zvládnou sami.

20.2.2015 23:55

Tohle vlákno uložit a dávat k dobru jako odstrašující příklad...

21.2.2015 07:13
conie

XXX.XXX.206.202

Přemýšlím, zda nejde o provokaci, protože jinak mi to připadá neuvěřitelné. Nedat feně po porodu pořádně nažrat, nechat umírat štěňata hlady a fenu uhynulá požírat. To už hraničí s týráním. Každý chovatel někdy začínal, ale v dnešní době je možnost snadného přístupu k informacím na internetu, takže zadavatelku nic neomlouvá. Chcete radu, tady je můj názor: fenu okamžitě od štěňat oddělit, začít krmit vařeným masem |(kuřecí, králičí, hovězí), k pití vývar. A štěnda nechat bezbolestně vetem uspat - ten týden trvající špatný start do života pravděpodobně již nikdy nedoženou a zadavatelka mi nepřijde jako člověk, který pro jejich záchranu udělá první poslední. Štěňata by bylo nutné držet trvale v teple (el. dečka), krmit každé 2 hodiny a buď po krmení dát feně očistit nebo sama namasírovat bříško. A to vše minimálně ještě 10 - 14 dní. Jejich přežití je nejisté a dobrý základ si do života nenesou. Je to vrh s PP? Pak by mohl poradit i pomoci chovatel feny, aspoň to podle mě patří k chovatelskému servisu.

21.2.2015 07:32
jazzinka

XXX.XXX.35.182

Taky si myslím, že je to jen vtip, snad žádný člověk s přístupem k internetu by nemohl jednat takhle a myslet si, že kojící feně vlčáka stačí jedno husí vajíčko a zbytky od oběda. A pokud to vtip není, tak otázka na PP je myslím úplně zbytečná, těžko by někdo zaplatil x tisíc za psa, byl schopen projít bonitací, krytím atd a měl takovou základní neznalost potřeb psa.

21.2.2015 07:32
jazzinka

XXX.XXX.35.182

Taky si myslím, že je to jen vtip, snad žádný člověk s přístupem k internetu by nemohl jednat takhle a myslet si, že kojící feně vlčáka stačí jedno husí vajíčko a zbytky od oběda. A pokud to vtip není, tak otázka na PP je myslím úplně zbytečná, těžko by někdo zaplatil x tisíc za psa, byl schopen projít bonitací, krytím atd a měl takovou základní neznalost potřeb psa.

21.2.2015 08:50
rapotacka11

XXX.XXX.32.28

papuchalk napsal(a):
A rovnou máte odpověď na otázku, proč fenka ta uhynulá štěňata žere. MÁ HLAD! Chudák podvyživená fenka, a chudák štěňata...

Je mi líto, že to musím napsat takhle natvrdo, ale ta štěňata jste zabila jen a pouze svou blbostí. Prosím, nechte fenku co nejdřív vykastrovat a o dalším chovu už vůbec neuvažujte.

Tohle je natvrdo ?

Rozmazlujete toho pomatence.

21.2.2015 09:09
hn..

XXX.XXX.245.254

Potřebuju si ulevit
před 10 lety jeden "chovatel" měl stejné názory jako zadavatelka. Příroda si pomůže a březí a pak kojící fenu stačí krmit těstovinama a krupičnou kaší.
Narodilo se 11 štěňat, do týdne jich 8 zemřelo.5 týdnů po porodu zemřela i matka štěňat. Zbývající 3 štěňata měla ve 3 týdnech porodní váhu a neměla otevřené oči /!/. Živená byla krupičnou kaší a později pribiňáky.
jedno ze štěňat se ve věku 4 měsíce dostalo ke mně.
Fenka prožila hezký život, mám ji moc ráda, ale na druhou stranu se trochu těším, až tu nebude - tolik peněz a času, co stály a stále stojí její zdravotní problémy, to bych dnes už asi znovu nedala.
Takže pro zadavatelku: okamžitě začněte pořádně krmit, nebo radši štěňata utraťte a na další množení zapomeňte.

21.2.2015 09:31
krasnapepina

XXX.XXX.84.72

Nechovejte se zase jako harpie. Je normální, že fena může po porodu malé uhynulé štěňě sežrat stejně jako placentu. Rozhodně je nežere hlady.
Štěňata by jsi měla také prohlédnout. Pokud chcípou až po pár dnech, mohou mít rozštěp patra. Pokud není velký, přežijí i několik dní.
Rozhodně dát alespoň jedno na pitvu, jestli není v chovu nějaká nemoc.
Odčervovala jste před porodem?
Když není nic lepšího, zkuste kozí mléko a do toho trošku žloutku. (patrně jste z hodpodářství když máte husí vejce). Pokud přežijí v pondělí na veterinu pro štěněcí mléko. Ono se vám to možná jen zdá, že fena nemá mléko.
Už jste nějaká štěňata odchovala? Já vím, že fena je prvnička, ale třeba na jiné feně, jestli jste viděla, co je dost mléka? Neuvádíte, jak jsou štěňata stará, kolik dní.
Je potřeba víc podrobností. Chápu, že ne všude je potřebný vet.dostupný přes víkend, o to víc se musíte připravit. Napište ještě, na ty chytrý tady se vykašlete, ty toho odchovaly nejvíc.

21.2.2015 10:08
hn..

XXX.XXX.245.254

krasnapepina napsal(a):
Nechovejte se zase jako harpie. Je normální, že fena může po porodu malé uhynulé štěňě sežrat stejně jako placentu. Rozhodně je nežere hlady.
Štěňata by jsi měla také prohlédnout. Pokud chcípou až po pár dnech, mohou mít rozštěp patra. Pokud není velký, přežijí i několik dní.
Rozhodně dát alespoň jedno na pitvu, jestli není v chovu nějaká nemoc.
Odčervovala jste před porodem?
Když není nic lepšího, zkuste kozí mléko a do toho trošku žloutku. (patrně jste z hodpodářství když máte husí vejce). Pokud přežijí v pondělí na veterinu pro štěněcí mléko. Ono se vám to možná jen zdá, že fena nemá mléko.
Už jste nějaká štěňata odchovala? Já vím, že fena je prvnička, ale třeba na jiné feně, jestli jste viděla, co je dost mléka? Neuvádíte, jak jsou štěňata stará, kolik dní.
Je potřeba víc podrobností. Chápu, že ne všude je potřebný vet.dostupný přes víkend, o to víc se musíte připravit. Napište ještě, na ty chytrý tady se vykašlete, ty toho odchovaly nejvíc.

No harpie..
1/ zadavatelka o výživě psů zjevně neví vůbec nic. Takže pravděpodobně krmí nějakou marketovkou
2/štěńat bylo víc, špatně živená fena už nemá z čeho brát a pravděpodobně mléko opravdu nemá
3/ kontrola štěńat včetně denního vážení je taky asi utopie
4/ štěňata mohou být nemocná, ale že by většina vrhu měla rozštěp?

neberte můj komentář ve zlém, ale jak jsem psala nahoře, mám psa z podobných podmínek a ani za 10 let jsem to nevydýchala a pro podobné "chovatele" nemám moc pochopení.

21.2.2015 10:45

Také mám vždycky pocit, že se jedná o provokaci. I když pamatuju hodně, i to, když se na vesnici pes na řetěze krmil tvrdým chlebem v syrovátce - nedával přece žádný užitek, takový darmožrout.
Zřejmě se jedná o podobně chovanou fenu - když nepustí majitele ke štěňatům - zabít - majitelku - je málo.

21.2.2015 12:39
ivusha1

XXX.XXX.174.106

Na retazi isto nieje to by som nedovolila, a nepisala som ze ma vobec nepustila ale ze po hodine co som s nimi narabala tak mi ich zacala brat. A ano boli to prve stenata aj pre mna poucila som sa s tymto na cely zivot je mi luto co sa stalo.

21.2.2015 12:40
pidla

XXX.XXX.106.11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Také mám vždycky pocit, že se jedná o provokaci. I když pamatuju hodně, i to, když se na vesnici pes na řetěze krmil tvrdým chlebem v syrovátce - nedával přece žádný užitek, takový darmožrout.
Zřejmě se jedná o podobně chovanou fenu - když nepustí majitele ke štěňatům - zabít - majitelku - je málo.

Potkávám v tramvaji maminky s malými batolaty v kočárku, která si těmi dvěma zuby žmoulají párek v rohlíku nebo hranolky z Mekáče. Takže tomu, že je někdo schopný krmit kojící fenu chlebem a kolínkama a nechápat, proč nemá mlíko, se vůbec nedivím. Jak řekl Einstein: "Dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská blbost. I když tím vesmírem si nejsem úplně jistý.".

21.2.2015 12:43
pidla

XXX.XXX.106.11

ivusha1 napsal(a):
Na retazi isto nieje to by som nedovolila, a nepisala som ze ma vobec nepustila ale ze po hodine co som s nimi narabala tak mi ich zacala brat. A ano boli to prve stenata aj pre mna poucila som sa s tymto na cely zivot je mi luto co sa stalo.

Čím jste je chtěla dokrmovat, když nemáte štěněčí mlíko?

21.2.2015 12:50

Takových lidí ve vesnici znám co krmí kojící fenu rohlíkama a polívkou a kupodivu se jim povede ty štěňata normálně odchovat. Znám ovčandu na marketovkách která má štěnda dvakrát do roka se svým vlastním synem a kupodivu to žije a vypadají i docela pěkně, nevím jak dopadnou když dospějou protože je vždycky rozdají, ale u fenky zadavatelky je asi ještě nějaký jiný problém.

21.2.2015 12:53
pidla

XXX.XXX.106.11

Takových lidí ve vesnici znám co krmí kojící fenu rohlíkama a polívkou a kupodivu se jim povede ty štěňata normálně odchovat. Znám ovčandu na marketovkách která má štěnda dvakrát do roka se svým vlastním synem a kupodivu to žije a vypadají i docela pěkně, nevím jak dopadnou když dospějou protože je vždycky rozdají, ale u fenky zadavatelky je asi ještě nějaký jiný problém.

Jenže problém je, že fenka zadavatelky nedostává ani tu polívku. Na chlebě a kolínkách štěnda fakt neodkojí.

21.2.2015 14:30
fikovnice

XXX.XXX.99.69

ivusha1 napsal(a):
Dam jej teda vajicko jedno staci?

Syrový žloutek je možno vmíchat do tvarohu (polotučného nebo i tučného). Já tedy psa přímo nechovám, půjčuji si jej od příbuzných. Ale přijde mi, že Vy jako majitelka psa, a to se na mě nezlobte, nemáte vůbec povědomí o to, co potřebuje pes k žrádlu, notabene březí a následně kojící fena!

21.2.2015 14:34
fikovnice

XXX.XXX.99.69

conie napsal(a):
Přemýšlím, zda nejde o provokaci, protože jinak mi to připadá neuvěřitelné. Nedat feně po porodu pořádně nažrat, nechat umírat štěňata hlady a fenu uhynulá požírat. To už hraničí s týráním. Každý chovatel někdy začínal, ale v dnešní době je možnost snadného přístupu k informacím na internetu, takže zadavatelku nic neomlouvá. Chcete radu, tady je můj názor: fenu okamžitě od štěňat oddělit, začít krmit vařeným masem |(kuřecí, králičí, hovězí), k pití vývar. A štěnda nechat bezbolestně vetem uspat - ten týden trvající špatný start do života pravděpodobně již nikdy nedoženou a zadavatelka mi nepřijde jako člověk, který pro jejich záchranu udělá první poslední. Štěňata by bylo nutné držet trvale v teple (el. dečka), krmit každé 2 hodiny a buď po krmení dát feně očistit nebo sama namasírovat bříško. A to vše minimálně ještě 10 - 14 dní. Jejich přežití je nejisté a dobrý základ si do života nenesou. Je to vrh s PP? Pak by mohl poradit i pomoci chovatel feny, aspoň to podle mě patří k chovatelskému servisu.

Ahoj "Conie", zdravím Vás!
No já tedy také teď úplně zírám a jsem zděšena z tohoto vlákna. Ale upřímně - nedomnívám se, že jde o provokaci. Jak psala "Bodlinka", vlákno je odstrašujícím příkladem o nevědomosti až ignorantství lidí, kteří jsou zodpovědní za nakrytí feny a následné nezvládnutí tak základní věci jako je krmení - feny a při problémech štěnd.

21.2.2015 14:41
fikovnice

XXX.XXX.99.69

ivusha1 napsal(a):

Chápu dobře Váš poslední příspěvek, že poslední 2 zbylá štěňata přes noc, jak už zde bylo varováno, uhynula?!
Píšete, že Vám fena začala štěnda brát. Takže jste je měla v ruce a neměla jste je feně vůbec vracet. A pustit se do krmení, péče o vyprazdňování atd. sama. Také moc nechápu příspěvek, kde někdo píše, že zadavatelka měla jet na veterinu až v pondělí, když diskuse se odehrávala v pátek a bylo jasné, že štěndům jde o život; a kdoví - feně možná také.
Asi opravdu nejlepší řešení - až se fená zbráborá tady z toho všeho - je nechat ji vykastrovat!

21.2.2015 14:57
lev

XXX.XXX.253.186

A měla ta fena vůbec přístup k vodě ? Proto třeba nežrala granule. Přijde mi to, jako příspěvek nezletilce. I když bohužel spousta lidí stále razí to, že se vše samo o sebe postará.

22.2.2015 01:14
ivusha1

XXX.XXX.174.106

Bol to herpes ! Doniesla si to uz zo svojho chovu bohuzial sa na to prislo az teraz smajlík takze ani nemoze mat stenata lebo by sa to opakovalo smajlík je mi to velmi luto kedze som videla aka je to starostliva mama smajlík nedalo sa pomoc nijako smajlík
ps: cakala som rady a pomoc a nie hlupe urazky a narazky moze sa to stat kazdemu, ale nikomu to neprajem bolo to hrozne ako sa z kopky stastia stala kopa starosti a smutku smajlík

22.2.2015 06:19
anonymx

XXX.XXX.142.233

Herpes neni problem, existuje ockovani. A to uz jstr zvladla mit vysledky pitvy nebo je to jen vas odhad?

22.2.2015 06:28
pidla

XXX.XXX.106.11

Aha. Takže to, že nedostala vůbec nažrat, s tím nemělo absolutně nic společného, žejo... I kdyby to byl herpes (pochybuju, že byste měli výsledky vyšetření tak rychle, zvlášť když je neděle), tak propukl jen proto, že fena i štěňata měli imunitu oslabenou podvýživou. U zdravého, dobře živeného vrhu je herpes velice vzácný.

Úhyn štěňat se může stát každému, ale normální člověk dá březí a kojící feně nažrat, necpe ji chlebem a kolínkama.

22.2.2015 08:07

Bylo by fajn, kdyby si diskuzi přečetli všichni, kteří chtějí tu radost ze štěňátek zažít, protože mít štěňátka je přece tak klááásné !
( Zadavatelce už nic ve zlém, ta už je poučená dost, je mi jí líto a feny a štěňátek zvlášť. A pro ty ostatní bych jen dodala - často kojící fena granule odmítá, taktéž nemocný pes. Ony ty granule nejsou spásné, spíš je to pro pohodlí majitele, bohužel reklamu mají velikou ).

22.2.2015 08:14
anonymx

XXX.XXX.142.233

Zpusob krmeni feny je strasny, ale je fakt, ze i fena v otresnych podminkach porodi a odchova stenata, jen se to podepise na jejim zdravi. Jak myslite, ze se driv mnozili psi? Myslite, ze nekdy videli maso? Ale dnes jsme dal a i psi, pokud nam na nich zalezi, potrebuji mnohem vic.

22.2.2015 09:25
ivusha1

XXX.XXX.174.106

Prosim vas uz si nechajte tie hlasky ze ju nechavam hladovat pre seba nevideli ste ju neviete ano vysledky este nemam, ale vsetky priznaky sedia a uz mam aj potvrdene ze si to priniesla zo svojho chovu stacil mi normalny rozhovor so skusenym chovatelom ktory vie celu situaciu a prisli sme na to takto takze dakujem tym co sa aspon snazili pomoc a ostatnym chcem len povedat ze pokial ste psa nevideli tak nekrytizujte majitela lebo to nieje spravodlive je to moja uzasna fenka a asi nie preto aby bolo o nu zle starane si kopa ludi pytala od nej stenata len sme cakali na vgodnu dobu a bohuzial sa prislo na toto.

22.2.2015 09:52
lev

XXX.XXX.253.186

Jaké informace jste sem dala, od toho se vše odvíjelo. Co jste tedy čekala ? Očkování na herpes existuje, ale je dost drahé a musí se očkovat několikrát., takže podle toho, co jste sem napsala, nic pro vás. Fenu raději dejte vykastrovat, protože je lepší, aby štěňata už neměla.

22.2.2015 10:03
anonymx

XXX.XXX.142.233

Herpes je pravdepodobna pricina, ale fakt je trochu divne, ze jste se neinformovala od zkuseneho chovatele co vas ceka. Nezlobte se, mozna mate hezkou fenu, ale vas pristup jaki chivatele je trestuhodny. Doufam, ze jste inormovala majitele psa, ktery ho musi prelecit take.

22.2.2015 10:05

lev napsal(a):
Jaké informace jste sem dala, od toho se vše odvíjelo. Co jste tedy čekala ? Očkování na herpes existuje, ale je dost drahé a musí se očkovat několikrát., takže podle toho, co jste sem napsala, nic pro vás. Fenu raději dejte vykastrovat, protože je lepší, aby štěňata už neměla.

Kastrovat jí nedávejte, bude z toho mít akorát inkontinenci a další zdravotní problémy. Prostě už fenu nekryjte, ona nutně štěňata mít nemusí, nepřemýšlí jako člověk a je jí to jedno. nevím z jakého důvodu jste chtěli mít štěňata, ale pro zdraví a život feny není podstatné jestli štěňata má nebo nemá, měli jsme feny které štěňata nikdy neměli a nijak se nelišily od těch které je měli, ani zdravotně ani povahově.

22.2.2015 10:07

anonymx napsal(a):
Herpes je pravdepodobna pricina, ale fakt je trochu divne, ze jste se neinformovala od zkuseneho chovatele co vas ceka. Nezlobte se, mozna mate hezkou fenu, ale vas pristup jaki chivatele je trestuhodny. Doufam, ze jste inormovala majitele psa, ktery ho musi prelecit take.

Nic přeléčovat nemusí, a jak vůbec chcete přeléčovat virovou nemoc?

Herpes je něco, co je široce rozšířené v psí populaci, je to hlavně nemoc dýchacích cest, víte? U většiny dospělých psů proběhne zcela bez příznaků, některým chvilku teče z nosu nebo kašlou, prostě jak psincový kašel. Zvířata se od sebe nakazí přímým kontaktem - není to pohlavní nemoc, ale nemoc kapénková. Setkala se s tím většina zvířat a představte si, druh nevyhynul. K potratu či k úhynu štěňat je totiž potřeba, aby fena měla oslabenou imunitu a nebyla schopná předat štěňatům protilátky, či když je prostě smůla a fena se poprvé nakazí v průběhu březosti, případně když se nakazí novorozená štěňata feny, která to nikdy neměla.

22.2.2015 10:11

Jinak co se herpesu týče, ono se o něm hodně mluví, ale výsledky pitev a kultivací říkají něco jiného - v naprosté většině případů za úhyn vrhu herpes nemůže.

A v případě zadavatelky je to rovněž spíš nepravděpodobné, protože během odchovu udělala spoustu chyb - kromě katastrofální výživy kojící feny to také vypadá, že nějaká kontrola štěňat a jejich denní vážení taky neexistovalo, takže jak mohla vědět, že fena má či nemá dost mléka? A úhyn vrhu umí taky mnoho bakteriálních nemocí, pak je to otázka vůbec hygieny a místa, jestli jsou štěňata v únoru někde v zaprasené boudě, tak v úvahu připadá i špína a úplně obyčejné prochladnutí.

22.2.2015 10:12
anonymx

XXX.XXX.142.233

A proc se tedy feny proti tomu ockuji? Sama je ockovat nechavam.

22.2.2015 10:22

anonymx napsal(a):
A proc se tedy feny proti tomu ockuji? Sama je ockovat nechavam.

Byznys. Obchod se strachem. A degenerace psí populace, protože zdravá fena má svých protilátek dost, nepotřebuje přidávat další. Očkování proti herpesu není stejné, jako očkování třeba proti psince. Po očkování proti psince si zvíře vytvoří vlastní protilátky, které ho chrání proti nemoci, takže nemusí chytit psinku, aby si vytvořilo protilátky poinfekční. Při očkování proti herpesu dostane fena jen hotové protilátky. Přitom sama by měla mít poinfekční protilátky už v sobě, či by měla být schopná si je rychle vytvořit v případě nouze. Herpesviróza většinou probíhá bez příznaků, u starších štěňat a dospělých psů, teda.

22.2.2015 10:35
anonymx

XXX.XXX.142.233

O boze lidska nevedomosti! Najdete si informace o herpesu u psu a pak se vyjadrujte. Az vam na to jednou odejde cely vrh, tak budete taky mozna informovanejsi.

22.2.2015 11:02

anonymx napsal(a):
O boze lidska nevedomosti! Najdete si informace o herpesu u psu a pak se vyjadrujte. Az vam na to jednou odejde cely vrh, tak budete taky mozna informovanejsi.

Ach lidská nevědomost... poučte mě, jako veterinář se ráda naučím něco nového.

22.2.2015 11:03

V první chvíli by mě fakt zajímalo, čím přeléčujete

22.2.2015 11:45
ivusha1

XXX.XXX.174.106

Bol to viris ma ho od stenata z chovu ktoreho pochadza podmienky mala pripravene pre seba aj pre stenata strava mozno nebola 100% tna ale isto nehladovala to vedia vsetci co videli ako som jej vyvarala a skusala vaetko mozne aby zrala kedze to sekla z granulamy. Co bude s nou dalej ci sa to da vyliecit alebo ju radsej vykastrovat sa bude riesit dalej po konzultacii s veterinarom. Je len smutne ze aj ostatne psy z toho chovu su takto bez toho aby o tom majitel vedel.

22.2.2015 11:50

ivusha1 napsal(a):
Bol to viris ma ho od stenata z chovu ktoreho pochadza podmienky mala pripravene pre seba aj pre stenata strava mozno nebola 100% tna ale isto nehladovala to vedia vsetci co videli ako som jej vyvarala a skusala vaetko mozne aby zrala kedze to sekla z granulamy. Co bude s nou dalej ci sa to da vyliecit alebo ju radsej vykastrovat sa bude riesit dalej po konzultacii s veterinarom. Je len smutne ze aj ostatne psy z toho chovu su takto bez toho aby o tom majitel vedel.

Máte to potvrzené pitvou s izolací viru?

22.2.2015 12:05
anonymx

XXX.XXX.142.233

To by snad veterinar mel vedet.dostavaji 3 injekce. Z 5ti fen jsem to mela u jedne, nakazila se pry kryti, od te doby problem neni.

22.2.2015 12:10

anonymx napsal(a):
To by snad veterinar mel vedet.dostavaji 3 injekce. Z 5ti fen jsem to mela u jedne, nakazila se pry kryti, od te doby problem neni.

To se máte, ale stejně tak problém už být nemusel i kdybyste neočkovala.

Co se nákazy při krytí týče, herpes není pohlavní nákazou, stejně tak se může pes nakazit na výstavě nebo na procházce v parku.

22.2.2015 16:44
fikovnice

XXX.XXX.99.69

To se máte, ale stejně tak problém už být nemusel i kdybyste neočkovala.

Co se nákazy při krytí týče, herpes není pohlavní nákazou, stejně tak se může pes nakazit na výstavě nebo na procházce v parku.

Zeptám se jako neveterinář, přesto z podobného oboru: u psů není analogie herpesvirové infekce jako v humánní medicíně, tj. herpes virus 1 - HSV 1 (přenášený kapénkově) - způsobující herpetické afekce většinou labiální (na rtu) a herpes virus 2 přenášený pohlavně?

22.2.2015 17:30
anonymx

XXX.XXX.142.233

Herpes u psu je jiny nez u lidi, ale to jiste jako veterinar vite a pokud se podivam na odbornou literaturu, tak jsou uvadeny 2 formy. Jedna se siri jako kapenkova infekce a prave ts druha telnimi tekutinami. Vzhledem k tomu, ze mam psy pohromade si uz kryti bez preleceni nerisknu. Tu hruzu uz nechci nikdy zazit.

22.2.2015 17:42
pidla

XXX.XXX.106.11

anonymx napsal(a):
Herpes u psu je jiny nez u lidi, ale to jiste jako veterinar vite a pokud se podivam na odbornou literaturu, tak jsou uvadeny 2 formy. Jedna se siri jako kapenkova infekce a prave ts druha telnimi tekutinami. Vzhledem k tomu, ze mam psy pohromade si uz kryti bez preleceni nerisknu. Tu hruzu uz nechci nikdy zazit.

U lidí jsou dva typy. U psů je jeden a šíří se běžným kontaktem. Zdraví a socializovaní psi ho vesměs normálně prodělali, aniž by si toho majitel všiml. Problém je jen ve dvou případech: u feny, která nepřicházela do kontaktu se širokou psí populací a s virem se tedy až do březosti nesetkala, a u feny s deficitem imunity.

22.2.2015 18:59
anonymx

XXX.XXX.238.29

Ale presne naopak. Najdete si prosim aspon na netu herpes virus u psu. Moji psy denne na cvicsku, v dokonale pracovni a vystavni kondici, krmeny tak, ze se vetsine psu o tom ani nezda a 2. Vrh najednou 3. Den po porodu zacala ta hruza.

22.2.2015 19:07
pidla

XXX.XXX.106.11

anonymx napsal(a):
Ale presne naopak. Najdete si prosim aspon na netu herpes virus u psu. Moji psy denne na cvicsku, v dokonale pracovni a vystavni kondici, krmeny tak, ze se vetsine psu o tom ani nezda a 2. Vrh najednou 3. Den po porodu zacala ta hruza.

Stačí vám tenhle zdroj? Můžu vám najít podrobnější informace, jestli chcete...
http://www.merckmanuals.com/vet/generalized_conditions/canine_herpesviral_infection/overview_of_canine_herpesviral_infection.html

S vaším vrhem je mi to líto, bohužel to se občas stát může - vrozená drobná porucha imunity feny nebo jednoduše blbá smůla, oslabení imunity v kritických dnech nějakou jinou skrytě probíhající chorobou (může to být i jen obyčejné nachlazení a nemusí se ani projevit, jen to, že s ním imunitní systém úspěšně bojoval, ho oslabilo).

22.2.2015 19:41
anonymx

XXX.XXX.132.35

Http://stenepes.webnode.cz/veterina/herpes-virus/
A co tohle, bohužel angličtina je mi celkem na dvě věci...
A za dlouhá léta naprosto věřím svému veterináři, který se o umírající štěňata staral 24 hodin denně, přežila 2 z 8 a byl to zázrak.

22.2.2015 19:51

fikovnice napsal(a):
Zeptám se jako neveterinář, přesto z podobného oboru: u psů není analogie herpesvirové infekce jako v humánní medicíně, tj. herpes virus 1 - HSV 1 (přenášený kapénkově) - způsobující herpetické afekce většinou labiální (na rtu) a herpes virus 2 přenášený pohlavně?

Analogie není.

Herpesviry jsou si všechny podobné strukturou a tím, že umí trvalé, latentní infekce, tělo se jich už nikdy nezbaví, ale při dobré imunitě se nijak neprojevují, pouze při oslabení imunitního systému dojde k reaktivaci infekce, nositel je chvilku infekční, případně se u něj objeví klinické příznaky. To je ovšem jediné, co mají společného, samotné nemoci, které umí, jsou hodně rozdílné.

U lidí je neznámější HSV 1, který dělá opar na rtu, a HSV 2, genitální opar. Které se mimochodem přenáší úplně stejně, opar na rtu opravdu není kapénková infekce, to by znamenalo, že byste mohla dostat opar od člověka stojícího dva metry od vás, tak to přece není. Přenáší se přímým kontaktem, líbáním, používáním stejného neumytého nádobí (skleničky) ale to je všechno, stejně tak k nákaze genitálním oparem nemusíte mít přímo pohlavní styk, stačí, no, hodně blízký kontakt.

Málokdo si ale uvědomuje, že herpes virus je i původce planých neštovic, šesté nemoci a mononukleózy. To jsou přece úplně jiné nemoci, a přesto je to také herpes.

No a u zvířat, tam máte herpes psů: to je u dospělých zvířat většinou bezpříznaková infekce, virus je vylučován sekrety pohlavních cest ale především sekrety nosu, spojivky - nákaza probíhá hlavně přímým kontaktem, olizováním, čumáčkováním, očicháváním. Někdy se onemocnění herpesem projevuje jako psincový kašel, ale to je všechno. Ovšem dojde-li k nákaze březí feny, která onemocnění nikdy neprodělala a nemá tedy protilátky, nebo když má protilátek málo, má oslabenou imunitu a virus se v ní probudí, tak herpes způsobí potrat. Na stejném principu zabije i novorozená štěňata. Jakmile má štěně vlastní termoregulaci a může dostat horečku, herpes opět může způsobit pouze infekci horních cest dýchacích a obvykle nic.

Jestli je nějaká analogie, pak je to herpesviróza koní, zvláště ta způsobená virem EHV-1 (EHV-4 to nedělá). To je u dospělých koní taktéž jen nemoc horních cest dýchacích, koně mají horečku a kašlou. Ale u klisen zároveň dochází k potratům.

No a pak jsou úplně jiné nemoci, které jsou taky herpes. Třeba aujezkyho choroba, to je herpes virus. Se psím herpesem ani s oparem to nemá nic společného. Nebo markova choroba drůbeže, při ní vznikají v těle slepic nádory a nervové poruchy. A je to herpes. Kraví herpes způsobuje vředy na vemeni, kočičí herpes zase těžké záněty spojivek s rohovkovými vředy, u koi kaprů herpes ryby prostě zabije. Není herpes jako herpes.

22.2.2015 19:54

anonymx napsal(a):
Http://stenepes.webnode.cz/veterina/herpes-virus/
A co tohle, bohužel angličtina je mi celkem na dvě věci...
A za dlouhá léta naprosto věřím svému veterináři, který se o umírající štěňata staral 24 hodin denně, přežila 2 z 8 a byl to zázrak.

A měla jste ten herpes potvrzený izolací viru, nebo si jen myslíte, že to bylo ono? Ono totiž štěňata dokáže zabít vícero chorob.

A že vám nějaká štěňata přežila je super, ale pro herpes značně netypické.

22.2.2015 20:38
anonymx

XXX.XXX.238.29

Bohuzel potvrzene, prave proto vsechny feny "ockujeme", mam z toho hruzu. Neprestavsjici narek stenat, jedno za druhym, fena silena a js 2 tydny nespala, veterinar u nas 3x denne. Zazraky se deji. Nevim co do nich vsechno nacpal, ale byli jedini u kterych to nezacalo. Od uhynu prvniho lecil vsechny; ale jen 2 prezili.

Přidejte reakci

Přidat smajlík