Dobrý den, prosím o odpověď jen ty, kteří s tím mají zkušenost.
fena NO
věk 10 let
natekla jí tvář a oko + zápach z huby
vet ji uspal, přišel na to, že jí na straně odumřel kousek jazyku (podélně cca půl palce)
vyčistil jí ho
dostala injekce
na 10 dnů antibiotika
vet aquadent do vody na vyplachování
krev měla prý jako zdravý pes
fena pije normálně
žere méně, ale to se dalo předpokládat
Zákrok byl ve středu, v pátek mě nechala kouknout do huby a zase tam má kousíček (cca 1,5x1,5cm) směrem ke špičce jazyka odumřelý. Vet říkal, že to mám dál pozorovat, ale že by to mělo samo odpadnout.
Jenže já se ho zapomněla zeptat, za jak dlouho.
Máte s tím někdo zkušenost?
Za jak dlouho to asi odpadně? ( v pondělí mu stejně asi zavolám)
Jak to léčil váš vet?
Děkuji za odpovědi.
Ještě jsem neslyšela o tom, že by jazyk odumřel jen tak sám od sebe. Zato vím o několika případech, kdy šlo o cizí těleso (gumička, kroužek z hovězího hrtanu apod.) navlečené na kořen jazyka, které ho zaškrtilo. Vždy to veterináře napadlo až v momentě, kdy už byl pes prakticky bez jazyka...
Já bych na nic nečekala a jela na jinou veterinu!
pidla
napsal(a):
Ještě jsem neslyšela o tom, že by jazyk odumřel jen tak sám od sebe. Zato vím o několika případech, kdy šlo o cizí těleso (gumička, kroužek z hovězího hrtanu apod.) navlečené na kořen jazyka, které ho zaškrtilo. Vždy to veterináře napadlo až v momentě, kdy už byl pes prakticky bez jazyka...
Já bych na nic nečekala a jela na jinou veterinu!
Na kořenu nic navlečeného nemá. Hubu má jinak čistou i jí rovnou obrousil zubní kámen.
Pokud se to ještě zvětší, budu to řešit. Teď ještě počkám, jak zaberou anitibiotika.
neluše
napsal(a):
Na kořenu nic navlečeného nemá. Hubu má jinak čistou i jí rovnou obrousil zubní kámen.
Pokud se to ještě zvětší, budu to řešit. Teď ještě počkám, jak zaberou anitibiotika.
Cizí těleso na kořeni jazyka neuvidíte. Ani lékař ho neuvidí, pokud ho cíleně nehledá s použitím laryngoskopického zrcátka nebo endoskopu.
pidla
napsal(a):
Cizí těleso na kořeni jazyka neuvidíte. Ani lékař ho neuvidí, pokud ho cíleně nehledá s použitím laryngoskopického zrcátka nebo endoskopu.
Aha, tak na to se veta určitě zeptám.
Představila jsem si to, jako "zaškrcovadlo" kolem jazyka a to by vidět snad bylo.
Děkuji za tip.
neluše
napsal(a):
Aha, tak na to se veta určitě zeptám.
Představila jsem si to, jako "zaškrcovadlo" kolem jazyka a to by vidět snad bylo.
Děkuji za tip.
Zaškrcovadlo kolem jazyka to je, ale kořen jazyka je tak daleko vzadu, že normálním pohledem do tlamy neuvidíte nic. A když kolem té gumičky tkáň ještě oteče, tak ji může úplně překrýt a schovat. Prostě pokud vet na tuto možnost cíleně nemyslí, tak to pravděpodobně přehlédne.
Kolovaly fotky s odumřelou částí jazyka. A prý to má na svědomí nový pavouk, který se sem díky glob. oteplování stěhuje z jihu. Údajně už to mělo pár kousků pejsků, ne jeden, ale zase ne desítky. Prý stačí olíznout, nejedná se snad přímo o kousnutí do jazyka. Nemohl k tomu pejsek přijít někde venku?
Http://www.veterina-info.cz/odborne-clanky/zraneni-ustni-dutiny-psu-a-kocek.-91.html
K autorovi článku chodíme s jedním pejskem, kterého mám na azylu. Nemůžu si stěžovat, všichni ho jen chválí a já se taky musím přidat. Údajně je to jeden ze dvou nejlepších psích zubařů v ČR.
tyrana.zvirata
napsal(a):
Kolovaly fotky s odumřelou částí jazyka. A prý to má na svědomí nový pavouk, který se sem díky glob. oteplování stěhuje z jihu. Údajně už to mělo pár kousků pejsků, ne jeden, ale zase ne desítky. Prý stačí olíznout, nejedná se snad přímo o kousnutí do jazyka. Nemohl k tomu pejsek přijít někde venku?
V únoru těžko... Jinak máte pravdu, bodnutí (ať už je to pavouk, nebo třeba i včela) by byla jedna z možných příčin.
No, a teď možná napíšu blbost, ale: mojí fence odumíral ocásek. Má dvě amputace ocásku za sebou. Možná má autoimunitní onemocnění, protože na důvod se nepřišlo - že by to bylo nějakými bakteriemi. Tak zkuste zmínit u veterináře i tohle, jestli by to třeba nemohlo být nějak v souvislosti s tímto onemocněním.
tyrana.zvirata
napsal(a):
Http://www.veterina-info.cz/odborne-clanky/zraneni-ustni-dutiny-psu-a-kocek.-91.html
K autorovi článku chodíme s jedním pejskem, kterého mám na azylu. Nemůžu si stěžovat, všichni ho jen chválí a já se taky musím přidat. Údajně je to jeden ze dvou nejlepších psích zubařů v ČR.
Děkujeme za přínosný odkaz
Zdravím, přináším info o dalším stavu mé fenky, kdyby byl někdo zvědavý, jak to dopadlo s jazykem
-antibiotika nedobrala- měla po nich ukrutný průjem
-probiotika zabrala krásně
-ten kousíček odumřelého jazyka odpadl
-jazyk nyní krásně čistý a růžovoučký
-další problémy byly s dechem + v moči stopy krve ( nehárala)
-nasazeny antibiotika (jiný druh) - fena na ně reagovala v pohodě
-rentgen plic nám ukázal metastáze
-nasazen Prednison - po něm se jí krásně ulevilo
-jenže zase nastal problém se zavodněním (dutiny břišní)
-nasazen Furon
-zavodnění neustupovalo - fena byla unavená, bez zájmu, žrala málo, ale žrala sama od sebe (nenuceně)
-při poslechu srdce objevili nedomykavost? chlopně - z toho i to zavodnění
-nasazen Enap-H
-zvýšena dávka Furonu
-konečně jí "splasklo" břicho
Po této léčbě se fence viditelně ulevilo, hurááááá
Konečně zase začala vrtět ocasem, krátké procházky jí "baví" (zase začala čmuchat), žere s chutí a těší se na pamlsky
Doufám, že tenhle stav bude trvat co nejdéle, než se projeví rakovina v plné síle.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Nepíšu to ráda, ale připravte se na brzký konec. Zavodňuje se ne z nějaké nedomykavosti chlopně, ale z metastáz na plicích. To znamená právě, že rakoviny už se projevuje v plné síle.Z toho plyne i to, že primární nádor je někde jinde, možná v ledvinách. Pokud jí tím pádem neselžou brzy ledviny, tak se každopádně zavodní a udusí. Nejde to v dobrém stavu udržet moc dlouho, ničím, bohužel. Je mi to moc líto, ale čeká nás asi něco podobného také. Užívejte si ty poslední šťastné chvilky. Držím palce, ať to není až moc rychlé...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nepíšu to ráda, ale připravte se na brzký konec. Zavodňuje se ne z nějaké nedomykavosti chlopně, ale z metastáz na plicích. To znamená právě, že rakoviny už se projevuje v plné síle.Z toho plyne i to, že primární nádor je někde jinde, možná v ledvinách. Pokud jí tím pádem neselžou brzy ledviny, tak se každopádně zavodní a udusí. Nejde to v dobrém stavu udržet moc dlouho, ničím, bohužel. Je mi to moc líto, ale čeká nás asi něco podobného také. Užívejte si ty poslední šťastné chvilky. Držím palce, ať to není až moc rychlé...
Nádor měla na mléčné žláze, nyní tam má další, ten je menší a má ho tam asi půl roku, vet ho vyndat nechtěl. Věřím, že se rozšířil kam jen mohl.
Vet říkal, že zásluhu na zavodnění má i ten Prednison + chlopeň. Jistě na to má vliv i ten nádor a metastáze, neříkám že ne. Ale po nasazení Prednisonu okamžitě následovalo zavodnění, po ubrání dávky a zařazení léku na srdíčko má bříško zase prázdné, takže to jistě bylo i tím.
Nedělám si iluze, že tu s námi bude další roky, ale pár měsíců snad ano.
Snad ti naši mazlíci s námi budou bez bolestí co nejdéle.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Aha, takže víte odkud...Tohle se vždycky špatně poslouchá. Mám psy dva a děsím se chvíle, kdy sem něco podobného budu psát já. Držte se.
Děkuji, drží se hlavně ona.
Nejvíc se děsím toho, až budu muset rozhodnout, že to dál nejde a dát ji uspat. Nevím jak to napsat, ale byly chvíle, kdy jsem si už říkala, že ji odvezu na poslední injekci, potom jsem se koukla do těch jejích očí, které se na mě dívají s takovou láskou a prosbou o pomoc, že jsem to neudělala. Holka zabojovala a je tady.
Mám strach, že to neodhadnu a dám ji třeba uspat předčasně. Pokud bude vysloveně umírat (zavodněné plíce, špatné srdce,...), tak není o čem debatovat, ale co když to bude jinak? Jak poznám, že už se trápí tak, že by bylo lepší jí "dopřát" odchod.
Divoženko, píšete, že Vás čeká něco podobného. Už jste o tom, co píšu, přemýšlela?
Potřebovala bych radu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Všichni dosavadní psi(rodičů, babči) nám umírali stářím, postupně scházeli, až se jednou neprobudili. Jenže já mám berňáka, rasu prolezlou nemocema, hlavně rakovinou, už se u něj něco i objevilo, potíže momentálně nemá, takže ano, přemýšlím o tom už dost často. O tom, jestli to dokážu ukončit, přesně jako Vy, abych ho, nezabila" předčasně. Moji psi jsou, moje děti" ono se to lehce říká, ale udělal by to někdo svému dítěti, řekl by, tak to ukončete"? Já v té situaci byla s babčou, kdy poslední dny byly katastrofa, měli jsme ji celou dobu doma. Trvat to o den déle, opravdu něco udělám, přemýšlela jsem, že stačilo jí nepíchnout inzulín...Naštěstí umřela sama dřív. Tam bych to ale opravdu dokázala, bylo jí 92, měla bolesti, skoro nevnímala, sešlá troska, už udržovaná jen tunou léků a násilím krmená a trvalo to týdny...Takže se psy vůbec netuším, jak zareaguju, jestli budu racionální, jestli se sesypu...Všichni, co to zažili tvrdí, že to opravdu poznáme, tak doufejte, že ano.
Ach jo, píšete o své babče a já si uvědomuji, že mě to taky čeká. Taťka měl 3 zhoubné nádory, doktoři mu je vyndali, ale je to jen otázka času, kdy zase začnou bujet a růst.
Kruci, takhle depresivní téma při jinak pěkném nedělním poledni. Asi to uzavřeme, ať se můžeme radovat, než se začne něco sr...t
Jo a určitě pozvu veta domů. Kdyby nemohl přijet, nakládám a jedu na veterinu. A kdyby i to nešlo, mám ještě v záloze souseda myslivce, ale to jen v krajním případě.
Lidičky, mějte se krásně a ať zdraví slouží Vám i Vašim milovaným.
neluše
napsal(a):
Ach jo, píšete o své babče a já si uvědomuji, že mě to taky čeká. Taťka měl 3 zhoubné nádory, doktoři mu je vyndali, ale je to jen otázka času, kdy zase začnou bujet a růst.
Kruci, takhle depresivní téma při jinak pěkném nedělním poledni. Asi to uzavřeme, ať se můžeme radovat, než se začne něco sr...t
Jo a určitě pozvu veta domů. Kdyby nemohl přijet, nakládám a jedu na veterinu. A kdyby i to nešlo, mám ještě v záloze souseda myslivce, ale to jen v krajním případě.
Lidičky, mějte se krásně a ať zdraví slouží Vám i Vašim milovaným.
Souseda myslivce?! No to snad ne?!
Nevím, odkud jste, ale snad poznáte, že se konec blíží a dojeli byste kdyžtak do nějakého většího města, kde slouží veterina nonstop. Já vím, že brokovnicí by ten konec byl asi rychlý, ale...udělat to takto členovi rodiny, když jsou dnes už humánní způsoby eutanázie...? Tak nějak si říkám, že jste to snad jen nějak plácla a nemyslela to vážně...
fikovnice
napsal(a):
Souseda myslivce?! No to snad ne?!
Nevím, odkud jste, ale snad poznáte, že se konec blíží a dojeli byste kdyžtak do nějakého většího města, kde slouží veterina nonstop. Já vím, že brokovnicí by ten konec byl asi rychlý, ale...udělat to takto členovi rodiny, když jsou dnes už humánní způsoby eutanázie...? Tak nějak si říkám, že jste to snad jen nějak plácla a nemyslela to vážně...
Sestra přijela domů z práce a čekala na ní fenka, která se doslova topila. Měla zavodněné plíce. Těch 15min, než přijel vet bylo nekonečných, sledovat jak pes trpí, lape po dechu...
Ano s myslivcem jsem to myslela smrtelně vážně, další veterina je od nás hodinu cesty a to bych mé feně neudělala!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Přeju vaší fence ještě hodně hezkých chvil s vámi a nebojte se až přijde čas tak to poznáte, vždycky sem to na svých psech poznala, ty jejich oči se změní, všichni koukají stejně, jinak.A když by bylo třeba tak zavolejte i toho myslivce, pár našich pejsků takhle taky ukončilo život, je to rychlé a je to lepší než čekat hodiny na veterináře s trpícím psem. Jednoho psa dokonce děda zastřelil sám, tomu říkám odvaha, nevím jestli bych to zvládla.