Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem, jak postupovat v případě, kdyby mi chovnou fenu nakryl cizí pes?Vím, čí je to pes.Panička ho vypustí ven, aby se sám vyvenčil a on k nám podleze plot.Děje se tak i přes opakované upozornění majitelů.Chtěli bychom na podzim krýt, ale pokud by se stala ta nehoda, všechny plány jsou zmařeny.V době hárání jsou raději převážně zavřené a pouští na zahradu vyvenčit.
Měli bychom v tomto případě nárok na nějaké odškodnění za ušlý zisk a zaplacení veterinárních výloh?
Také mám strach rázněji zasáhnout, aby mi potom psi třeba neotrávili.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem Marcela B.
Pokiaľ to stíhate, nechajte vyvolať u veterinára potrat a jesenné krytie by ste mohli stíhať v pohode. Čo sa týka škody (budem vychádzať so zákonov SR, vaše presne nepoznám ale zrejme to bude dosť podobné). Škodu si môžete uplatňovať iba dokázanú a skutočnú. Teda ak vznikne škoda priamo na fene, tú si uplatniť môžte, musíte ale dokladovať jej výšku a vinníka = dosť ťažká cesta. Škodu "budúcu" - teba napr. mala by som Y šteniat, ktoré by som predala za XX Kč, čiže škoda je Y x XX - náklady - tak to vám neprejde, lebo je to škoda "fiktívna". Ale podotýkam, nepoznám presne české zákony.
Pokud zdokladujete, že cizí pes byl na vaší zahradě a nafotíte ho na vaší zahradě svázaného s fenou, tak si myslím, že určitě. Majitel za svého psa plně zodpovídá a ten nemá u vás co dělat. Ovšem nenechala bych to dojít do těchto extrémů a pokud k vám pes leze často, tak ho nafo´tte a řešte, napřed slušně s majitelem, poté doporučený dopis, pokud by tonepomohlo, tak na obci. I kdyby bylo u vás volné pobíhání psů povolené, tak na vašem pozemku nemá co dělat. V době hárání bych ovšem samotnou fenu na zahradu nepustila.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zcela upřímně - i když u vás na zahradě cizí pes nemá co dělat - tak bych neřešila vymáhání čehokoliv na čemkoliv ale zajistila, aby se to stát nemohlo - fenu v kritické dny domů a venčit pod dozorem. Lepší než řešit následky, zejména pokud je to prvnička, tak potrat jakýmkoliv způsobem není vhodné řešení.
1. Opravit svůj plot - když může prolézt cizí pes k Vám, může stejně snadno i Vaše háravá fena vyrazit na výlet a pak bude otcem vrhu půlka obce...
2. Na toulavého psa volat PČR, event. městskou policii nebo odchytovou službu - na obecním/městském úřadě by Vám měli poradit, jak v této situace postupovat.
3. Neagresivního toulavého psa pohybujícího se na Vašem pozemku naložit a vzít na výlet - ve městě ho na sídlišti odchytí městská policie mnohem rychleji a odveze do městského útulku...párkrát zopakovat (majitel psa zaplatí pokutu za přestupek + poplatek za pobyt v útulku) - u nás např.1000, -+ cca 450, - za první den pobytu i zahájený...to už se přece vyplatí posílat svého psa na vycházku bez doprovodu...
4. Máme kromě chovných fen i jednoho samce (70kg) a problém toulavých psů, které jejich majitelé tímto způsobem venčí, můžeme vyřešit třeba tak, že pustíme toho našeho...argumentace, že to je příroda, že jejich tulák dlouhé hodiny likviduje náš plot, mě přivedla na myšlenku, že toto je taky příroda - silnější samec si své fenky ohlídá, byť je nikdy krýt nebude...
Díky za reakce.Plot je sousedů, ale už je zabezpečený.Nikdy by mě nenapsadlo, že se tamtudy nějaký pes dostane.Hold musíme udělat ještě větší nedobytnou pevnost.Moje čuby jsou větší a pod plotem nepodlezou.Ani v době hárání nemají sklony k útěku.V ty nejhorší dny jsou zavřené, ale tohle se stalo tak dva dny před tím, než je zavírám obvykle.Což je asi 5-6 dní před tím, než bývala dříve nakryta.Tak doufám, že panikařím zbytečně.
Psa pořizujeme příští rok
Uživatel s deaktivovaným účtem

Psi jsou velmi vynalézaví. Nedá se spoléhat na to, že velká fena se psovi nenastaví přes pletivo. Znám případ, kdy ovčandu nakryl Šmrksa ( kříženec velikosti italského chrtíka ), byla z toho ošatka štěňátek. Sousedovi nakryl místní tulák v létě fenu v ložnici u postele. Dostal se tam oknem, které je cca 1,60 m vysoko.