Christie13
napsal(a):
Jenže já chci psa aktivního...
''Já chci'' a myslíš, že tomu psovi bude vyhovovat cokoli, jen když ty to chceš?Border kolie je velmi hyperaktivní pes, kterého normální smrtelník neutahá a pokud ji neutahá, je agresivní, otravná, všechno kouše a demoluje...Hlídala jsem ji kamarádce, když byla pryč a ten pes nebyl jakýmkoliv způsobem unavitelný.NEVER MORE!Házela jsem jí aporty, hrála si s ostatními psy, hledala pamlsky v trávě, cvičili jsme povely a dokonce jsem si s ní šla i zacanicrossovat.Nic nepomohlo, ani plavání, ani agility, nic.Napila se a čekala kam se půjde dál.To je zkrátka pes jako stvořený na nekonečné lítání kolem ovcí, v tom nemá konkurenta, ale jako společník pro normálního člověka naprosto nevhodný.
Clayton
napsal(a):
''Já chci'' a myslíš, že tomu psovi bude vyhovovat cokoli, jen když ty to chceš?Border kolie je velmi hyperaktivní pes, kterého normální smrtelník neutahá a pokud ji neutahá, je agresivní, otravná, všechno kouše a demoluje...Hlídala jsem ji kamarádce, když byla pryč a ten pes nebyl jakýmkoliv způsobem unavitelný.NEVER MORE!Házela jsem jí aporty, hrála si s ostatními psy, hledala pamlsky v trávě, cvičili jsme povely a dokonce jsem si s ní šla i zacanicrossovat.Nic nepomohlo, ani plavání, ani agility, nic.Napila se a čekala kam se půjde dál.To je zkrátka pes jako stvořený na nekonečné lítání kolem ovcí, v tom nemá konkurenta, ale jako společník pro normálního člověka naprosto nevhodný.
Špatně jsem to napsala :/ Máme velkou zahradu, borderka by měla psího kámoše (bernardýna), denně 3 hodinový procházky nebo běh u kola nebo normální běh, plavání... Až bude větší tak bych chtěla dělat agility a dogfrisbee a parkrát ho třeba i vzít k ovečkám.. A mezitím doma cvičit nějaký ty blbinky (kuk, poklona atd...).
Christie13
napsal(a):
Špatně jsem to napsala :/ Máme velkou zahradu, borderka by měla psího kámoše (bernardýna), denně 3 hodinový procházky nebo běh u kola nebo normální běh, plavání... Až bude větší tak bych chtěla dělat agility a dogfrisbee a parkrát ho třeba i vzít k ovečkám.. A mezitím doma cvičit nějaký ty blbinky (kuk, poklona atd...).
U bordery není až takový problém ta její aktivita. Aktivních psů je hodně (třeba i ten papillon). U bordery je největší problém to, že jsou poněkud přecitlivělé, psychicky labilní a přetáčivé a při nesprávném vedení jim z toho tak trochu šibe. Z toho pramení ty pověsti o hyperaktivitě - ony nejsou hyperaktivní, ony jsou psychicky "vybzikané". Bordera potřebuje hodně psychicky vyrovnaného pána, který jí pomůže "hodit se do klidu".
Popisovaný režim je vhodný pro spoustu plemen, které jsou na výchovu a společný život nesrovnatelně jednodušší. Co třeba flat coated retrívr? (bez toho pasení, pochopitelně).
pidla
napsal(a):
U bordery není až takový problém ta její aktivita. Aktivních psů je hodně (třeba i ten papillon). U bordery je největší problém to, že jsou poněkud přecitlivělé, psychicky labilní a přetáčivé a při nesprávném vedení jim z toho tak trochu šibe. Z toho pramení ty pověsti o hyperaktivitě - ony nejsou hyperaktivní, ony jsou psychicky "vybzikané". Bordera potřebuje hodně psychicky vyrovnaného pána, který jí pomůže "hodit se do klidu".
Popisovaný režim je vhodný pro spoustu plemen, které jsou na výchovu a společný život nesrovnatelně jednodušší. Co třeba flat coated retrívr? (bez toho pasení, pochopitelně).
Když já bych spíš potřebovala psa do těch 55 cm (no on flat nemá o moc víc ale je hodně takovej mohutnej), ale děkuju za radu.. Já jsem o něm taky přemýšlela ale fakt je na mě moc mohutnej :/.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Christie13
napsal(a):
Jsou i jiná, nesrovnatelně jednodušší plemena, která popisovaný režim hravě zvládnou a nebude se jim z toho nudou přehřívat mozek. Třeba střední pudl.
Christie13
napsal(a):
Když já bych spíš potřebovala psa do těch 55 cm (no on flat nemá o moc víc ale je hodně takovej mohutnej), ale děkuju za radu.. Já jsem o něm taky přemýšlela ale fakt je na mě moc mohutnej :/.
Flat není mohutnej, to se zdá - on je sice vysokej, ale docela dvourozměrnej (na rozdíl třeba od labradora). Ale chápu, je přece jen o hodně větší než borderka.
Napadá mě třeba tibetský teriér - ve skutečnosti to není teriér, ale ovčácké plemeno.
pidla
napsal(a):
Flat není mohutnej, to se zdá - on je sice vysokej, ale docela dvourozměrnej (na rozdíl třeba od labradora). Ale chápu, je přece jen o hodně větší než borderka.
Napadá mě třeba tibetský teriér - ve skutečnosti to není teriér, ale ovčácké plemeno.
A ten může být celoročně venku ?
Christie13
napsal(a):
Jenže Borderka je prostě můj sen :3 přeju si jí už 7 let.. mám nastudovanou asi všechnu dostupnou literaturu.. A teď bych jí prostě mohla konečně mít a měla bych na ní čas :/ :3.
A za dva roky tu bude dotaz: Jak získat povolení na internátu
To, že teď na ní máš čas a teď ji můžeš mít prostě nestačí
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
Když čtu tady ty přiblblé dotazy okolo borderek, tak každý den děkuju Bohu, že je naše plemeno vzhledově neatraktivní, a má mezi prostým lidem "špatnou pověst" (pokud ho vůbec znají), protože číst tohle o plemeni které chovám a mám na něj nějakou citovou vazbu, taky by mi srdce krvácelo .
Christie13
napsal(a):
Jak jako předveď se ? :D a chtěla jsem se zeptat jak ho mám vylítat když ho hračky nezajímaj ?
Ptáš se na tohle a chceš si pořídit borderu? Co budeš dělat, až zjistíš, že borderu nezajímají hračky, protože chce jenom pást?
Nejdřív se nauč cvičit s tím psem, kterého máte. Nauč se ho motivovat i jiným způsobem, než míčkem a přetahovadlem. Zapoj fantazii, motivovat jde každý pes. Získané zkušenosti se ti budou u bordery sakra hodit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Když čtu tady ty přiblblé dotazy okolo borderek, tak každý den děkuju Bohu, že je naše plemeno vzhledově neatraktivní, a má mezi prostým lidem "špatnou pověst" (pokud ho vůbec znají), protože číst tohle o plemeni které chovám a mám na něj nějakou citovou vazbu, taky by mi srdce krvácelo .
Mluvíte mi z duše...potkávám berňáky se kterých se staly, díky nevýchově a nezájmu rodiny, kousaví a zdrhající psi. Samojeda naštěstí v mém okolí, ťuk, ťuk" zatím nikdo nemá. Je mi jasné, jak by to skončilo v době, kdy by se dostal do puberty...doživotní kotec. Jakmile se mne někdo na psy zeptá, vyjmenuju okamžitě všechny zápory, na které si vzpomenu...jen ať si je proboha nikdo nepořizuje...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Christie13
napsal(a):
Tak mi prosím napište důvody proč bych si neměla borderku pořizovat já si ráda nechám poradit, nechci aby u nás byla nešťastná !
Důvody: je ti třináct. To je pro mne hlavní důvod. Za dva roky jdeš na střední školu, i kdyby ne internát, tak dojíždění, více učení...to se rovná mnohem níň času. Do toho nějaký kluk a pes zůstane máti. A ta se z nevyřáděné bordery zcvokne...i se sousedy
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mluvíte mi z duše...potkávám berňáky se kterých se staly, díky nevýchově a nezájmu rodiny, kousaví a zdrhající psi. Samojeda naštěstí v mém okolí, ťuk, ťuk" zatím nikdo nemá. Je mi jasné, jak by to skončilo v době, kdy by se dostal do puberty...doživotní kotec. Jakmile se mne někdo na psy zeptá, vyjmenuju okamžitě všechny zápory, na které si vzpomenu...jen ať si je proboha nikdo nepořizuje...
Tak to je dobrý ..."vyjmenuju okamžitě všechny zápory, na které si vzpomenu"...ale chápu.

Vzala jste mi to z úst ( tedy klávesnice). Zamyslet by se měla hlavně matka - té třináctileté to moc nemyslí. Když se slečna bude dobře starat, tak 4 roky, pak bude mít jiné zájmy a povinnosti a matka musí počítat s tím, že se o BOC bude starat dalších 10 let.
( Vím o čem mluvím - syn dostal fenku ve 14ti letech. Poctivě se staral, včetně ranního vstávání, odpolední péče, cvičáku atd.4 roky. Pak odešel na vysokou školu 300 km od bydliště, pak na praxi do zámoří a fena se dožila 15ti let. - starala jsem se já, starala jsem se ráda, fenka byla dobře vychovaná, ale 10 let to bylo na mně).
napsal(a):
Vzala jste mi to z úst ( tedy klávesnice). Zamyslet by se měla hlavně matka - té třináctileté to moc nemyslí. Když se slečna bude dobře starat, tak 4 roky, pak bude mít jiné zájmy a povinnosti a matka musí počítat s tím, že se o BOC bude starat dalších 10 let.
( Vím o čem mluvím - syn dostal fenku ve 14ti letech. Poctivě se staral, včetně ranního vstávání, odpolední péče, cvičáku atd.4 roky. Pak odešel na vysokou školu 300 km od bydliště, pak na praxi do zámoří a fena se dožila 15ti let. - starala jsem se já, starala jsem se ráda, fenka byla dobře vychovaná, ale 10 let to bylo na mně).
No tak doufejme, že ve většině těchto přání ještě nedospělců zůstane jen u zbožných přání a rodiče si uvědomí riziko, že péče o psa přejde plynule na ně.
Jinak samozřejmě plný souhlas s Vámi.
hellen
napsal(a):
Je tu vůbec někdo, kdo skutečně dokáže odpovědět na původní otázku zadavatelky, kvůli které bylo toto vlákno založeno? Také mě to zajímalo a místo toho jsem se v 37 příspěvcích nedočetla nic než nadávky, posměšky a jiné zbytečnosti
Vždyť jsem to psala výš. Unavit borderku není až takový problém, jak se běžně tvrdí. Hlavní problém a pro většinu lidí nepřekonatelný oříšek je hodit borderku do klidu a naučit ji odpočívat. Drtivá většina lidí se chová ke psům více či méně nejasně, nesrozumitelně, zmateně, nervózně - "běžný" pes s tím nemá problém a nějak si to přebere, kdežto borderka se z toho totálně vynervuje a přetočí. K borderce musí člověk přistupovat s absolutním vnitřním klidem a být k ní 100% srozumitelný, pak je to naprosto normální pes. Akční, to jo, ale ne hyperaktivní. Ta zdánlivá hyperaktivnost je jen vynervovanost.
Christie13
napsal(a):
Ahoj chci se zeptat co všechno děláte se svojí borderkou abyste jí unavily a jestli myslíte že to stačí :).
I pro Hellen.
Pořídím si v ? letech BORDERU.
Přihlásím se,
protože nemám ŽÁDNÝ problém (čas, peníze) do spolků a kroužků.
Školka, cvičák, tanec, agility. Tam mi dají základy, poradí, ukáží.
Seženu literaturu a čtu, čtu a zkouším triky, různé kousky pro pobavení,
moje i psa.
"Pude" to. Neumím to s bernardýnem, nebudu s ním ztrácet čas,
"du" do bordééry.
pidla
napsal(a):
Vždyť jsem to psala výš. Unavit borderku není až takový problém, jak se běžně tvrdí. Hlavní problém a pro většinu lidí nepřekonatelný oříšek je hodit borderku do klidu a naučit ji odpočívat. Drtivá většina lidí se chová ke psům více či méně nejasně, nesrozumitelně, zmateně, nervózně - "běžný" pes s tím nemá problém a nějak si to přebere, kdežto borderka se z toho totálně vynervuje a přetočí. K borderce musí člověk přistupovat s absolutním vnitřním klidem a být k ní 100% srozumitelný, pak je to naprosto normální pes. Akční, to jo, ale ne hyperaktivní. Ta zdánlivá hyperaktivnost je jen vynervovanost.
No vidíte, tak poradíte a sklidíte za to červenou tlapu.
Tak to jdu vyrovnat jednou zelenou .
rapotacka11
napsal(a):
I pro Hellen.
Pořídím si v ? letech BORDERU.
Přihlásím se,
protože nemám ŽÁDNÝ problém (čas, peníze) do spolků a kroužků.
Školka, cvičák, tanec, agility. Tam mi dají základy, poradí, ukáží.
Seženu literaturu a čtu, čtu a zkouším triky, různé kousky pro pobavení,
moje i psa.
"Pude" to. Neumím to s bernardýnem, nebudu s ním ztrácet čas,
"du" do bordééry.
Tohle jsem tak trošku nepochopila :D.
Clayton
napsal(a):
Také se přidám, byla jsem u známých na návštěvě, mají borderku. Ta fena nosí aport celý den pořád dokola, hodíte klacek, ona běží přinese a strká vám to do ruky, dokud to zase nehodíte, když jí to seberete během vteřiny přinese něco jiného. Nosila i blbý párátko, když nic jiného nenašla. Pořád dotírala, byla neodbytná. Majitelé říkali, že toho psa od osmi týdnů, co ho přivezli domů, neviděli spát. Když je doma sama cupuje a trhá(zatím jen hračky připravené k tomuto účelu). Asi by se to výchovou dalo nějak usměrnit, ale já jsem ráda, že mám doma psa, co rád odpočívá a když na to přijde, umí se při tréninku pěkně rozjet. Co třeba šeltii? Dají se s ní dělat stejné věci co s borderkou, ale přijde mi o trochu méně náročná na práci.
hellen
napsal(a):
Je tu vůbec někdo, kdo skutečně dokáže odpovědět na původní otázku zadavatelky, kvůli které bylo toto vlákno založeno? Také mě to zajímalo a místo toho jsem se v 37 příspěvcích nedočetla nic než nadávky, posměšky a jiné zbytečnosti
Děkuju ! Samozdřejmě jste schytala červené tlapy jak jinak :D Já jsem se jenom slušně zeptala ale odpověděla mi jen jedna za co ji děkuju :) Bylo by super kdyby se odpovídalo na to na co se člověk ptá !

Christie13 - píšeš v jednom z příspěvků, že máš vše o borderách nastudováno. Ale není to pravda, že, když potřebuješ zodpovědět otázku položenou v úvodním příspěvku.
Podle tvých příspěvků je jasné, že jsi dítě. Jak se dívají rodiče na to, že chceš pořídit borderku? Vědí vůbec něco o plemeni? Vždyť jim nakonec zůstane na krku, až se ti omrzí, nebo budeš studovat daleko od domova, nebo si najdeš kluka a budeš se zabývat aktivitami, při kterých není místo pro psa,...
Christie13
napsal(a):
Ahoj chci se zeptat co všechno děláte se svojí borderkou abyste jí unavily a jestli myslíte že to stačí :).
Jelikož mam koně ve staji je nas 6 a jezdime skoro každy den ven mame krasny les a sebou bereme i psy ja mam křižence rotvajlera a přitelkyně borderku. člověk by řekl že když pujdeme ven bude nahánět koně ale krásně běži ve předu někdy se zdrži ale na povel leti hned knám ale představa že by musela jezdit každy den 10 kilaku na kole aby byl pes znavený jak teď u koni by byla asi těžka ale u borderky nejde jen oto unavit ji tělo ale hlavně jeji hlavu :-D učit ji nove povely
Možna proto jsou to dobři psi na dogdancink.
Ahoj,
Sama mám doma BOCku a věř mi, když Ti řeknu, že nějaká literatura je v tomhle směru úplně na nic. Jak už tu padlo, BOCky jsou strašně povahově nestálé, až labilní. Nejspíš to vyzní hnusně, ale bohužel je to tak. Než jsem si tu moji pořídila, potkala jsem se s jednou úžasně klidnou, vycvičenou, opravdu hodnou BOC. A ta moje? Malý ďábel, který denně potřebuje minimálně 5 hodin vytrvalého lítání, další hodinu zaměstnávání mozku výcvikem a při nejlepším minimálně 10 kilometrové výlety. Píšeš, že by byla na velké zahradě, ale pokud tam bude sama, popřípadě i s jiným psem, nezabaví se. BOCka potřebuje opravdu aktivní přístup, nejlépe od všech členů rodiny, cítí se ublížená, jak mile si ji někdo z rodiny nevšímá, i když je to člověk, kterého potkává jednou denně. Jak mile Ti s ní jednou rupnou nervy a nedej bože jí praštíš (opravdu praštíš, ne plácne po čumáku) nebo na ni vztekle zařveš, hodně dlouho z toho bude špatná, je to neuvěřitelně (pře)citlivělý pes.
I když bych na to svoje zvíře střelené nedala dopustit a neumím si představit, že bych ji neměla (mě osobně taková aktivita zvířete vyhovuje), vím, že jako dalšího psa už bych si BOC nevzala. Ovšem pokud si myslíš, že ji ve své věku zvládneš, máš a budeš mít dalších deset let čas tomu psovi denně obětovat veškerý volný čas, tak si ji pořiď, ale pokud už teď víš, že chceš jít na dobrou SŠ, popřípadně na VŠ, kde ti učení a zkoušky zaberou prakticky všechen volný čas, zkus jiné, povahově klidnější a vyrovnanější plemeno a BOCku si třeba jednou pořídíš, až budeš stát na vlastních nohách, jako já. :).
rapotacka11
napsal(a):
Ovšem pokud si myslíš, že ji ve své věku zvládneš,
- - - - - - - - - - - - - - - -
- zadavatelka je zřejmě v pubertě.
Jasně, že si myslí - ona ví !
Tak já ji osobně neznám, proto bych nerada soudila. :) Nějaké ty třináctileté děti znám, u některých bych se bála jim svěřit rybičky, zase ale naopak znám i takové dítě, které by bylo schopné si borderu vycvičit (kruci i moje skoro šesti letá sousedka byla schopna moji borderu naučit novým cvikům úplně sama, ale to bylo nejspíš tím, že se psem denně pracuji já), takže proto jsem napsala to, co jsem napsala. Ale to jen tak na vysvětlenou. :)
Ale chápu, většina dětí a teenagerů si myslí, že ví a ono prdlajs. Potom to končí katastrofou pro rodiče, nezájmem dítěte a psem, který jen trpí.
Borderka – jak unavit?
Christie13
- - - - - - - - - - - - - -
Třeba takhle, nebudeš-li líná...
http://www.agi-km.cz/videogalerie.html.
Christie13
napsal(a):
A proč borderka? Já nevím, ale pro začátek bych si vybrala jiné ovčácké plemeno. Například NO. Také potřebují hodně zaměstnat, ale nepotřebují tak moc jako bordera
FrodoBordie

XXX.XXX.98.206
Tady musím opravdu souhlasit protože když jsem si pořizovala borderu fakt jsem netušila že dvou měsíční štěně bude vyžadovat 5 aktivit :D Naštěstí to zvládám.. :D Proto se chci zeptat co na takové štěndo aby bylo trochu unavené? Nemá plné očkování takže ven moc nemůže.. :/ Zkouším už dávat pamlsky za sezení a jméno :D Je to magůrek :D Ani přes 2 hodinovém přetahování a házení nemá dost.. Je to prostě živel

Nemá plné očkování takže ven moc nemůže..
může
jenom s ním nechoď na hromadná venčoviska
musí poznat svět - lidi, auta, vlaky, náměstí, nádraží, obchody, les, pole, louky....všechno
a věř, že takové poznávání štěně spolehlivě utahá
Achjo, čtu a jen samé nadávky. Chápu, že je slečně 13 a upřímně jsem v jejím věku nebyla jiná. Taky jsem chtěla psa, ale rodiče mi ho nedovolili, aby jim nezůstal na krku. A víte co? Jsem za to ráda. V té době jsem sice venčila dva křížence(kříženec boxera a kříženec labradora) sousedům a nebyla to nějaká katastrofa. Ale myslím, že bych v té době psa nevychovala tak, jak by potřeboval. Počkala jsem si pár let, nabrala se psy nějaké zkušenosti a teprve až teď si budu pořizovat svého prvního. Neříkám, že jsem odborník, ale určitě to zvládnu líp, než když by mi bylo 13.
Ovšem pokud si se rozhodla, tak přeju hodně štěstí. Je to fakt veliká starost a na kamarády už nebude tolik času. Nejde o to jí fyzicky unavit, ale musí se jí zaměstnat i hlava! (Různé hlavolamy a tak) Mám doma velkou knihu o borderkách. Klidně mi napiš a můžu ti vyfotit nějaké stránky z ní, co by tě zajímalo. Hlavně si kup s pp když už, protože ti bez pp můžou být po nemocných a špatně povahových rodičích. Mají problémy s klouby, najdi si vrh, kde jsou oba rodiče zdraví. Měla mamka někdy psa? Rozumí tomu alespoň trochu?
Dalmatinek29
napsal(a):
Achjo, čtu a jen samé nadávky. Chápu, že je slečně 13 a upřímně jsem v jejím věku nebyla jiná. Taky jsem chtěla psa, ale rodiče mi ho nedovolili, aby jim nezůstal na krku. A víte co? Jsem za to ráda. V té době jsem sice venčila dva křížence(kříženec boxera a kříženec labradora) sousedům a nebyla to nějaká katastrofa. Ale myslím, že bych v té době psa nevychovala tak, jak by potřeboval. Počkala jsem si pár let, nabrala se psy nějaké zkušenosti a teprve až teď si budu pořizovat svého prvního. Neříkám, že jsem odborník, ale určitě to zvládnu líp, než když by mi bylo 13.
Ovšem pokud si se rozhodla, tak přeju hodně štěstí. Je to fakt veliká starost a na kamarády už nebude tolik času. Nejde o to jí fyzicky unavit, ale musí se jí zaměstnat i hlava! (Různé hlavolamy a tak) Mám doma velkou knihu o borderkách. Klidně mi napiš a můžu ti vyfotit nějaké stránky z ní, co by tě zajímalo. Hlavně si kup s pp když už, protože ti bez pp můžou být po nemocných a špatně povahových rodičích. Mají problémy s klouby, najdi si vrh, kde jsou oba rodiče zdraví. Měla mamka někdy psa? Rozumí tomu alespoň trochu?
Ten původní dotaz je 4 roky starý. Ale taky mě zajímalo, jak to nakonec dopadlo.
Dalmatinek29
napsal(a):
Je to skoro čtyři roky starý příspěvek,tak můžete být v klidu.