Spíše je to tak, že fenky jsou "měkčí", vhodnější pro začátečníky, do rodin s dětmi apod. Psi mohou být dominantnější, "tvrdší" na výchovu a výcvik, méně mazliví. Nemusí to tak být vždy, ale je pravděpodobnější, že fenka bude lépe vychovatelná a cvičitelná. Jedinou nevýhodou je, že fenu je třeba hlídat v období hárání, tj.2x do roka. Mám smečku 5 fen a nikdy jsem s nimi problémy neměla.
Ono záleží na mnoha ohledech. Hárání, přítomnost jiných psů, teritoriální boje... Obecně platí, že psi mohou být dominantnější než feny. Ještě jednou opakuji: MOHOU. Na vlastní kůži jsem se mohl přesvědčit, že feny jsou často k příslušnici stejného pohlaví mnohem tvrdší než psi. S trochou nadsázky by se dalo použít i to, že psi se jdou porvat a feny se jdou zabít. Nechci z toho však dělat pravidlo. Jinak si opravdu nemyslím, že by feny byly nutně vázané na nás a psi zase na naše polovičky, třebaže se i to říká :-D.
Moje zkušenost s fenami je taková, že jsou více individualistky, když se rozhodnou něco ¨nedělat, tedy to nedělají, jsou vstřícnější a smělejší v mazlení a v jeho vyžadování, ale jsou paličatější.
Pokud se porvou s fenou, je zle. v tom zcela souhlasím s kmichaalem, - feny fenu jdou zabít. pohlaví jejich člověka je psům zcela šumák.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Z mých zkušeností je fena mnohem složitější než pes. Se psem se pracuje mnohem lépe, feny jsou citlivější, umíněnější, bázlivější pes mnohem lépe odpustí případné chyby. feny před háráním trpí náladovostí, dalo by se říct že někdy na tu dobu úplně zblbnou, takže máte nepoužitelného psa měsíc před háráním, při hárání, po hárání a to dvakrát do roka jako společnice na gauč je možná lepší fena, ale na práci za mě určitě pes.

Mám jak psy, tak feny, ale mně více vyhovují psi.Feny jsou pro mně moc měkké, mám raději samostatnější a dominatnejší psi.Je pravda, že psi se porovnají, ujasní si pozice a je klid.Feny, pokud, si nesednou, spolu být nemohou, to by se zabily.Asi více než na pohlaví majitele, záleží na tom, co majiteli vyhovuje.Fena je jemnější, lépe se člověku přispůsobí, více se poddá.Pes bývá samostatnější, více se prosazující.S tou mazlivostí jsou na tom naši psi a feny tak nastejno.

Taky mám zkušenosti - i když ne velké - jak se psem, tak s fenami. Povahou mi více vyhovují psi. Ale že by pes více tíhl k ženám a feny naopak k mužům, to jsem nikdy nepozorovala. Ani ve svém okolí.