Brazilská fila - výcvik

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.3.2015 07:27
DANICA82

XXX.XXX.189.146

Ahoj,
prosím o radu. Mám štěně fily - 6 měsíců. Chodím s ní na cvičák (vím, že to není nejvhodnější a nehodlám s ním - Sargon, závodit. Jde mi o základní poslušnost a hlavně socializaci na další psy).
Již od 2 měsíců nesnese, aby na něj někdo sáhl, kromě rodiny.
Mám neshody na cvičáku kvůli tomu, jelikož oni tam cvičí psy, tzv. socializaci tak, že si mění psy na vodítku a vodí si je navzájem.
Sargon to samozřejmě nesnese a odmítá to a já také, jelikož jsem nad články o tomto plemeni strávila opravdu moc hodin.
Bylo mi řečeno, že já nemám pravdu a budu s ním mít problémy. Můžete mi prosím poradit co je správně? Já se domnívám, že já jsem psovod a nemá mi ho kdo jiný vodit na vodítku.
Nemám s tímto plemenem zkušenosti a četla jsem, že má hodně citlivou psychiku.
Lidí se nevšímá a neutočí na ně, ale ostentativně dává najevo, aby na něj nikdo cizí nemluvil a nehladil ho.
Moc vám děkuji.

9.3.2015 07:37
papuchalk

XXX.XXX.96.38

DANICA82 napsal(a):
Ahoj,
prosím o radu. Mám štěně fily - 6 měsíců. Chodím s ní na cvičák (vím, že to není nejvhodnější a nehodlám s ním - Sargon, závodit. Jde mi o základní poslušnost a hlavně socializaci na další psy).
Mám neshody na cvičáku kvůli tomu, jelikož oni tam cvičí psy, tzv. socializaci tak, že si mění psy na vodítku a vodí si je navzájem.
Sargon to samozřejmě nesnese a odmítá to a já také, jelikož jsem nad články o tomto plemeni strávila opravdu moc hodin.
Bylo mi řečeno, že já nemám pravdu a budu s ním mít problémy. Můžete mi prosím poradit co je správně? Já se domnívám, že já jsem psovod a nemá mi ho kdo jiný vodit na vodítku.
Lidí se nevšímá a neutočí na ně, ale ostentativně dává najevo, aby na něj nikdo cizí nemluvil a nehladil ho.
Moc vám děkuji.

Vzájemné měnění psů nemá se socializací naprosto nic společného. Je to nehorázná hovadina a naprosto nechápu, čeho se tím cvičitelé snaží dosáhnout i u těch psů, kterým to nevadí. A nutit k tomu psa, který je přirozeně k cizím nedůvěřivý, je zaručený recept na pozdější problémy.

Změňte cvičák!

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.3.2015 11:53
Uživatel s deaktivovaným účtem

papuchalk napsal(a):
Vzájemné měnění psů nemá se socializací naprosto nic společného. Je to nehorázná hovadina a naprosto nechápu, čeho se tím cvičitelé snaží dosáhnout i u těch psů, kterým to nevadí. A nutit k tomu psa, který je přirozeně k cizím nedůvěřivý, je zaručený recept na pozdější problémy.

Změňte cvičák!

Naprostý souhlas

9.3.2015 14:25
tero

XXX.XXX.137.146

Myslím si, že to není špatně, proč by pes, u kterého se snažíte o jakousi socializaci, neměl snést aby ho někdo, a navíc ve vaší přítomnosti nemohl povodit na vodítku? Vždyť to celé je právě o tom. Život přinese různé situace, tak proč na ně psa nepřipravit? Psovi je teprve půl roku a už má roupy a vymýšlí a určuje vám co ano a co ne. Vím, že to není plemeno jako jiné, nehodí se k drilu a obrany necvičit vůbec, ale takové prkotiny by měl snést a akceptovat.

9.3.2015 14:37
ivulka2

XXX.XXX.155.174

DANICA82 napsal(a):
Ahoj,
Moc vám děkuji.

V ramci sssocializace a vychovy to neni nic špatneho na to ta socializace a vychova je aby psa připravila na ruzne situace a nevim co je zleho na tom pokud vam někdo psa podrži na voditku a nebo s nim popojde par metru.
Dnešni požadavky na psa jsou takove aby se uměl mezi lidma chovat klidně a tohle je jen dalši zpusob jak mu ukazat jak se ma chovat.
Jak si muže už 2 měsični štěně určovat kdo na něj sahne a kdo ne v tom bych jako vycvikař tež viděla budouci potiže, znam spoustu asiatu či pastevcu kteři jsou velmi tvrdi hlidači ale jako štěnata na cvičaku to byly milačci a v přitomnosti a se souhlasem panečka se normalně muchlovala a nechala hladit i vodit a až teprve věkem ziskala odtažitost a rezervovanost k cizim lidem.
Škoda tohle jste u sveho psa prošvihla a tim jste přišla o zkušenost psa a uměni rozlišovat co je dobre a co ne.

9.3.2015 14:38
DANICA82

XXX.XXX.189.146

Toto plemeno se vyznačuje tím, že má vrozenou averzi vůči cizím lidem. Děkuji za názor, ale mě to jako prkotina nepřijde. Přikláním se k názoru papuchalka. Já si myslím to samé co on, ale chtěla jsem ujistit a popř. si přečíst názory těch, co mají zkušenosti přímo s tímto plemen. Ale vážím si každého názoru.

9.3.2015 14:42
DANICA82

XXX.XXX.189.146

Netroufám si říct, že jsem to prošvihla. Mám zkušenosti se středoasiatem a ano, nechal se hladit a pak dospěl a už k sobě nikoho nepustil. Sargona jsem mezi lidi brala i děti a prostě ne. Určil si moji kamarádku s dcerami, které snese mimo rodinu a jinak ne. Na lidi neútočí a nevšímá si jich. Pokud ho nenutí se nechat jimi ovládat a násilím ho hladit.

9.3.2015 15:12
bilusik

XXX.XXX.168.4

S filou nejde cvičit všechny cviky tak, jak se cviší s jinými psy. Pokud hází na cvičáku všechna plemena do jedné šablony a snaží se dělat s filou to co s německým NO a podobnými plemeny, tak je to špatně. K file se musí přistupovat jinak a cvičit ji ( socializovat ) jinak. Prostě plemena jako fila a pastevci jsou drobet jiní a vyžadují jiný přístup, než klasické šablonovité postupy zažité na běžných cvičácích.

9.3.2015 15:14
bilusik

XXX.XXX.168.4

papuchalk napsal(a):

Změňte cvičák!

Také si myslím, že je to hovadina, která není k ničemu. A na žádném cvičáku, kam jsem chodil to nikdy nikdo nedělal.

9.3.2015 20:16
milannn

XXX.XXX.90.222

DANICA82: Hlavně si nenechte zkazit psa (podle popisu skvělé povahy) podobnými nesmysly jako je výměna psů mezi jinými lidmi. Pokud si někdo chce měnit psy, ať si koupí plyšové.
Buďte ráda, že se vám podařilo natrefit na takového psa, jakého máte a pokud už máte filu (a podobně je na tom i SAO), tak zřejmě "socializace" bude poněkud jiného typu, než u retrievra a podle toho i přizpůsobujeme řešení situací spojených se psem, jeho využití, použití atd.
Cvičák bych okamžitě změnil, příp. raději vypustil úplně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík