Dobrý den, prosím o radu Vás zkušenější.
Máme doma pětiletou fenu NO a chceme si pořídit amstafa nebo pitbula.
Vybíráme mezi chovatelkou, kde bychom brali štěně pitbula s PP nebo mezi štěnátkami amstafa bez PP, ale čistokrevného, po rodičích s PP.
Uvědomujeme si, jaké to je plemeno a právě proto ho chceme. Obdivujeme ho a chápeme, že výchova musí být důsledná, pevná ruka, ale zároven láskyplná.
Je ale pár věcí, se kterými si nevíme rady.
1. Naše ovčanda je temperamentní, s fenou, se kterou se seznámily jako štěnata nemá problém, další moc dobře nepřijímá. Raději necháváme náhubek, když je další fena moc dotěrná, tak ovčanda vyjíždí.Je to ale jak se kterou.. Se psy, se kterými kamarádíme (i s pitbulem) nemá problém. Pokud pes dělá něco, co se jí nelíbí tak zavrčí, sjedná si pořádek, ale neublíží. Hlavně poslechne na povel, takže i když vyjede a já zavolám, tak se okamžitě otočí a pádí za mnou.
Proto nevíme, jestli koupit psa nebo fenu, když bude amstaf nebo pit mladší, jestli by byla fena problém, i ze strany právě toho nového štěněte a jeho povahy.
2. Jestli nebude risk koupit štěně bez PP ( jak jsem četla na internetu), i když je čistokrevné po rodičích s PP. Rodiče jsou prý vyrovnaní, zvyklí na ostatní psi. Taky jestli pes bez PP nebude problém na bull akcích, protože bychom se chtěli věnovat bull sportům. Taky jestli bude mít štěně dobré předpoklady, když se jeho rodiče bull sportům nevěnují.
3. Jestli se v Ostravě najde kynolog přímo zaměřený na tato plemena, abychom měli kynologa, který opravdu ví co dělá a pomohl nám tak k pejskovi s tou správnou povahou a oddaností.
Moc děkuji za rady!
První věc. Očividně o těchto plemenech máte velmi minimální přehled. Ani jedno z těchto plemen není uplně 100% v soužití s jinými psy. Tedy pravděpodobně zvláštní povaha vaší NO bude ten nejmenší problém v budoucím soužití.
Druhá věc. Žádný pes bez PP nemůže být čistokrevný. Čistokrevnost není o tom, co řekne množitel nebo jak pes vypadá. Čistokrevnost je jen a pouze o prokázaném původu. Tedy o průkazu původu štěněte. Ne domělých rodičů, kteří ani nemusí být jeho rodiče.
Ještě chviku studujte, choďte na výstavy, bull soutěže, bavte se s majiteli psů s PP! ne voříšků bez PP. Získejte více informací a pak teprve si pořizujte bull psa. Už jen to, že nemáte rozhodnuto, zda chcete AST nebo APBT značí, že vaše znalosti o těchto psech jsou velmi malé.
Pitbul v ČR nemá PP, tady se považuje za voříška a pokud byste vybral amstafa, určitě doporučuji s PP, kor když se Vám líbí jejich povaha. Soužití s vaší fenou může být jakékoli...ale spíš se přikláním k tomu, že každý pes si na druhého parťáka zvykne, kor když uvidí že patří také do vaší smečky ;) Řekla bych že ze začátku by mohla po něm klidně jít a je na Vás jí usměrňovat a zvykat na to, že pejsek nikam neodejde...až jí to dojde, vybere si variantu že s ním bude vycházet ;) Tak to většinou bývá...neříkám že to ale musí tak být ;) Drihou otázku jsem již zodpověděla...pokud máte zájem o určité plemeno, vybírejte vždy s PP ;) Třetí otázku Vám nezodpovím, Ostravu mám daleko, zkuste rozhodit sítě a uvidíte :).
Pitbull ma PP jak v CR, tak na celem svete. Registracni autorita ADBA byla zalozena roku 1909, FCI o nekolik let pozdeji-tusim 1911. Standard AST byl poprve popsan podle psa registrovaneho jako APBT jmenem Colby's Primo, kdy jiz byl APBT, na rozdil od AST, ustalenym plemenem. Registracnich autorit uznavajich APBT je nekolik, stejne tak jako muzete registrovat AST u nekolika organizaci zaroven. Bohuzel FCI udelala z AST to, cim je dnes. Oproti tomu APBT je stale vitalnim a zivotaschopnym psem, kdy neni nutno psy testovat na dedicne choroby, protoze neni zadna, ktera by se u plemene ve zvysene mire vyskytovala.
Pokud planujete poridit AST bez PP, nezbyva nez vam poprat silne nervy, az ho budete v mladem veku uspavat kvuli ataxii.
Na to jsem se slečny ptala, čekám až odepíše. Pokud ale pes PP má a nechodí se s ním na výstavy neuchovní se, tak štěnata prostě PP mít nebudou, ne ? Myslela jsem že je to tak u všech psů..
A na internetu je spousta inzerátů, ne jen AST nebo APBT, kdy majitelé nabízí štěnata bez PP po rodičích s PP. A že by to byly vše podvody si tedy nemyslím. Sama mám fenu NO, která má PP, ale o výstavy se vůbec nezajímáme, takže kdybychom měli štěnata, asi by náš inzerát vypadal podobně.. A to taky nejsme žádní množitelé ;).
U pitbulla po rodicich s PP staci zaslat registraci vrhu s podpisem chovatele, majitele feny a kryciho psa, hodnota toho papiru je cca 250 Kc na kus. Nevidim duvod, proc to neudelat, pokud je vse papirove v poradku.
U AST je potreba uchovnit, udelat vysetreni na ataxii. Vzhledem k tomu, ze se hodnota stenete zvysi z tisicovky na deset tisic i vice, neni duvod to neudelat. Do chovu maji zasahovat nejlepsi z nejlepsich. Pokud si chovatel neumi dat tu praci a cas s uchovnenim a poslanim papiru se dvema podpisy na klub, kde vezme cas starat se vzorne o stenata? Jaky pak je duvod toho mnozeni? Co muze takovy clovek vedet o genetice, co je schopny a ochotny poradit zacinajicimu majiteli?
Allyouneedisadog
napsal(a):
Na to jsem se slečny ptala, čekám až odepíše. Pokud ale pes PP má a nechodí se s ním na výstavy neuchovní se, tak štěnata prostě PP mít nebudou, ne ? Myslela jsem že je to tak u všech psů..
A na internetu je spousta inzerátů, ne jen AST nebo APBT, kdy majitelé nabízí štěnata bez PP po rodičích s PP. A že by to byly vše podvody si tedy nemyslím. Sama mám fenu NO, která má PP, ale o výstavy se vůbec nezajímáme, takže kdybychom měli štěnata, asi by náš inzerát vypadal podobně.. A to taky nejsme žádní množitelé ;).
AST není těžké uchovnit a mít štěňata s PP - Americký stafordšírský teriér je zařazován do chovu na základě bonitace nejdříve od 12 měsíců věku a jedné výstavy pořádané klubem v jakékoliv třídě (kromě dorostu).
Při bonitaci nutné předložit vyšetření na Ataxii + jeho kopii - http://www.stafordi.com/discussion.php?tema=168&zdravi=1&newread=1.
http://kchmpp.cz/plemena/americky_stafordsirsky_terier.html
Koukám že někteří psi mají vyšetřené i srdce, RTG kyčlí, loktů a luxaci. Co mají vyšetření rodiče toho vrhu bez PP?
Já paní chápu v tom, že ji neuchovnovala. Mi s ovčandou taky nejde u štěnat o zisk, výstavy nás nebaví nikdy jsme se tomu nevěnovaly. Děláme to pro radost. :) To samé mi napsala paní, fenu nechtěla uchovnit, nevěnovala se s ní tomu a chtěli štěnátka.
Zeptala jsem se jí na to a hned jak odepíše sem hodím její odpověd.
Děkuji za reakci.
Chci se zeptat ještě k bandogovi.. Jedna paní nabízí bandogy, taky bez PP po rodičích s PP, může mi někdo poradit na co se zaměřit u něj? Jestli požadovat taky nějaké testy apod.
Děkuji.
Allyouneedisadog
napsal(a):
Děkuji za příspěvek.
AST bychom sice kupovali bez PP, ale po rodičích s PP. Slečna mi posílala i kopie. Budu ráda za další radu.
Ale to, že jsou opravdu rodiče daného vrhu Vám nezajistí nic. Jenom dobré slovo jakési slečny..
Btw. pokud mají rodiče PP, proč je nemají štěňata? Takový člověk Vám často nabulíkuje, že se jim nechtělo uchovňovat, nebo je nebavily výstavy. Smutným faktem ale je, že takovej člověk většinou nějakou výstavu zkusil, ale vyletěl se špatnou známkou. Pro nějakou vadu na psovi/feně. A tak na nich prskne bezpapíráky, zaručeně pravé AST. Ehm..
Neptejte se po papírech, chtějte vidět výsledky testů na ataxii a pokud chcete psa do sportu, chtějte po dané slečně i doklady od DKK a DLK a taky zdravotní vyšetření srdce. U psa i feny samozřejmě..
Ono Ferari si v bazaru za pět tisíc taky nekoupíte. Ať nespláčete jednou nad výsledkem..
Díky za příspěvek, který mi pomohl.
To mi samozřejmě nezaručí nic, jen říkám, že i takoví lidé ještě jsou.. Kteří to nedělají pro výstavy a peníze, ale pro radost.. A to říkám z vlastní zkušenosti, protože to dělám jak já, tak známí..
Štěnátka pitbulů by byly s PP, cena 8tis.. Nějaká reakce k tomuto? Všude piti, amstafové s pp 18tis a výš...
Pro zadavatelku: plemena, která chcete, vám v budoucnu s největší pravděpodobností přinesou problémy v té podobě, že se vaši psi nesnesou. Jste připravena na to, že bude ubytovaný každý zvlášť, venčit budete každého zvlášť, cestovat budou ve 2 klecích atd. atd. Ano, jsou výjimky, které se snesou (nejčastěji pes x fena - ale zase jsou problémy, když fena bude hárat). Kde máte jistotu, že zrovna vy budete mít tu výjimku? Nevím jak je to u bull sportů, ale ve služební i lovecké kynologii - pokud ji chcete dělat na mezinárodní úrovni, tak to bez PP nejde. Teď vám to možná nevadí, ale vím o případech lidí, kteří taky chtěli ušetřit na pořízení psa. Výstavy je nebavili, chtěli dělat sporty. Pes byl šikovný, ale nedostali se dál než na národní úroveň a potom je to hodně mrzelo, že pes nemá papíry. Další takoví lidé nechtěli nikdy vystavovat, ale jednou šli se svým psem na voříškiádu a zjistili, že by je to bavit mohlo, ale smolík - bez PP je nikam na výstavu nevezmou. Takže i nad tím je potřeba se zamyslet, aby vás to v budoucnu přece jen nemrzelo. Jinak se ztotožňuji s ostatními - raději si připlatím za psa s PP, ale mám alespoň nějaké záruky (co se týče původu a zdraví psa) a otevřené další možnosti, co se psem podnikat.
To vše chápu..
Ale k tomu jestli se snesou.. Takhle na internetu jsou samé příspěvky jak se ten pes nesnese s ostatními.. Ale z mé zkušenosti z okolí.. Pitbul od kamarádky kamarádí s naší ovčandou, nerozlučná dvojka. Kmarádí s pitbulkou, taky vše v pohodě. Další známá má dva pity, pes a fena, ani je nepořizovali společně. Spí v jednom pelechu a nehnou se od sebe. Na ostatní psi taky v pohodě, pokud se nenajde nějaý, který na ně začne dorážet a není agresivní.
Samozřejmě, že ten pes v sobě ten pud má, ale nemyslíte, že to záleží taky hodně na výchově? Že jsou ti psi vychováváni s ostatními zvířaty?..
A když říkáte, že ta plemena která chcu mi pravděpodobně s tímto přinesou problémy.. Myslíte, že to tak bude i u toho bandoga? Četla jsem, že ti ani nebyli využívání na boje PES PROTI PSU...
U bull sportů PP nepotřebuje. Ovšem pokud by byl jedinec opravdu výborný, tak bude plodit zase další vořechy a nikdy nějak zásadněji nepřispěje do chovu.
Každopádně bych se spíše zaměřila na to zdraví. Na silové sporty musí být jedinec s dobrým základem po rodičích. Jinak může skončit chromý a to velice rychle.. Nebo mu při sportu rupne srdce, protože podědí po rodičích nějakou srdeční vadu. Jen proto, že si někdo musel namnožit zaručeně čistokrevné AST bezpp.
Allyouneedisadog
napsal(a):
To vše chápu..
Ale k tomu jestli se snesou.. Takhle na internetu jsou samé příspěvky jak se ten pes nesnese s ostatními.. Ale z mé zkušenosti z okolí.. Pitbul od kamarádky kamarádí s naší ovčandou, nerozlučná dvojka. Kmarádí s pitbulkou, taky vše v pohodě. Další známá má dva pity, pes a fena, ani je nepořizovali společně. Spí v jednom pelechu a nehnou se od sebe. Na ostatní psi taky v pohodě, pokud se nenajde nějaý, který na ně začne dorážet a není agresivní.
Samozřejmě, že ten pes v sobě ten pud má, ale nemyslíte, že to záleží taky hodně na výchově? Že jsou ti psi vychováváni s ostatními zvířaty?..
A když říkáte, že ta plemena která chcu mi pravděpodobně s tímto přinesou problémy.. Myslíte, že to tak bude i u toho bandoga? Četla jsem, že ti ani nebyli využívání na boje PES PROTI PSU...
I u bandoga. Budou problémy. Psala jsem, že jsou výjimky, hlavně pokud se jedná o psa a fenu. Také se podívejte, jak jsou ti psi z vašeho okolí, kteří se tak krásně snáší, staří? Často se stává, že psi spolu žijí 2,3 roky v pohodě a jednoho dne se do sebe pustí a už je to nadosmrti boj na život a na smrt. Já vás nechci strašit, ale vy si zřejmě pořád myslíte, že to jsou výjimky, které se týkají úplně někoho jiného, že zrovna vy budete mít 2 jedince hodné jako beránky. U psů typu pitbul (staford, bandog...) to moc o výchově není. Pokud jsou to opravdu piti a ne bačkory. Umíte si odpovědět na rovinu na otázku, co budete dělat, když se zrovna ti vaši psi nesnesou?
Ano vím jak jsou staří, někteří sice mají pod tři roky, ale sousedi mají dva pitbuly, kteří jsou od sebe asi 4 roky, ten starší ted má cca 10. A celý život v klidu.
Známá má dva stafordy, taky psa a fenu, kterým je 7 a necelých 5. Taky nerozlučná dvojka..
Samozřejmě že z toho mám strach, proto si hned nepořizuji psa ale shromažduju informace :).
Allyouneedisadog
napsal(a):
To mi samozřejmě nezaručí nic, jen říkám, že i takoví lidé ještě jsou.. Kteří to nedělají pro výstavy a peníze, ale pro radost.. A to říkám z vlastní zkušenosti, protože to dělám jak já, tak známí..
Štěnátka pitbulů by byly s PP, cena 8tis.. Nějaká reakce k tomuto? Všude piti, amstafové s pp 18tis a výš...
Neříkejte mi, že je problém jet na JEDNU výstavu a psa uchovnit.
Kdo co dělá pro peníze? To jako že chovatel co má vrh s PP a oba rodiče jsou vyšetření na dědičná onemocnění má štěňata kvůli penězům, za to ten kdo má vrh bez PP u kterého nevíte jak na tom jsou zdravotně rodiče má štěňata pro radost? Hlavně aby měl potom radost ze "zdravého" štěněte bez PP za "pár" tisíc také nový majitel.
Tady máte staforda s PP za 8 tisíc - https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2446050/americky-stafordsirsky-terier-prodam-stene-s-pp/
A tady máte jednoho "Staforda" bez PP. Já bych řekla, že nemá ze stafordem absolutně nic společného - https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2463560/arny-stafordsirsky-terier/.
Zcela souhlasím s awake - ten druhý inzerát viděl stafa nebo pitbula (kdo to pozná a zaručí?) v nějaké před generaci a to je tak všechno. Pro zadavatelku: vidím, že vám není pomoci, prostě všichni kolem vás mají miláčky, kteří se snesou až do smrti a odpovědět na otázku, co budete dělat, když se ti vaši nesnesou, neumíte, nebo nechcete, protože si ji prostě nepřipouštíte. Jen sháníte další podporu svého úmyslu si toto plemeno zaopatřit - a nejlépe bez PP, aby co nejméně stálo. Jiný důvod, proč kupovat s PP, opravdu nevidím - ani u vás, ani u někoho jiného. Jenže pes je závazek na 10 - 15 let! To si raději připlatím, než se tolik let dívat na něco, co moje vysněné plemeno jen připomíná! Nehledě na ta další rizika - zde už tolikrát vzpomínaná. Prostě komu není rady...
Píšete, že uvažujete o AST bez PP, zároveň však v úvodním příspěvku uvádíte, že chcete psa i na sport. Proto bych se variantě bez PP prostě vyhnula, toť vše. Když chci se psem sportovat cíleně a zrovna v takové náročné disciplíně jako jsou silové sporty bull psů, tak bych vůbec nepřemýšlela nad bez PP pejskem. PP automaticky neznamená, že můžete nebo nemůžete se psem sportovat, ale tohle je těžká fyzická aktivita, jejímž základním předpokladem je ZDRAVÍ psa, proč tuto šanci nemaximalizovat vhodným výběrem PP pejska ?
awake
napsal(a):
Tady máte staforda s PP za 8 tisíc - https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2446050/americky-stafordsirsky-terier-prodam-stene-s-pp/
A tady máte jednoho "Staforda" bez PP. Já bych řekla, že nemá ze stafordem absolutně nic společného - https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2463560/arny-stafordsirsky-terier/.
Krásná stafina a i rodiče vypadají dobře, chtít staforda, tak je to velice zajímavý tip za super cenu. Jen myslím, že pro zadavatelku je to trochu "ze hry", protože je nabízena už jen fenka a ona má taky fenu. A to by byl téměř určitě problém.
Jinak mi teda není jasné, proč je taková diskuse s PP/bez PP. Vždyť rozdíl v ceně není zase tak obrovský a PŘEDPOKLÁDANÁ kvalita je někde jinde. Pořizovací cena je zlomek výdajů, které vás pes za život bude stát. Kdyby byl rozdíl 5 a 50 tis., bylo by to k diskusi, takhle ne (v tomto případě).
Jen mimochodem - Je zajímavé sledovat nabídky štěňat, ať už na stránkách ch.s. nebo hlavně v inzerci, kde v drtivé většině chovatelé prezentují rodiče štěňat jako úžasné, úspěšné atp. (což je jasné), ale proč není téměř nikdy ani zmínka o povaze rodičů? To je povaha opravdu považována za tak nedůležitou? K čemu je xy CACů a podobných opiček, jestliže psi mají povahu neodpovídající plemeni nebo možná kdoví jakou? Tohle vidím jako vážný problém při vyhledávání a výběru štěněte. Ještě, že alespoň zdravotní stav se už jakž takž objevuje a stojí za zmínku.
Inzeráty jsem dávala jako "ukázku" toho, že i staforda s PP po vyšetřených rodičích lze pořídit za cenu, za kterou bývají mnohdy prodáváni psi bez PP po nevyšetřených rodičích. Našla jsem i inzeráty na štěně s PP za 6 tisíc, ale nebylo tam uvedeno jak na tom jsou rodiče s ataxií (a já po tom nepátrala).
awake
napsal(a):
Inzeráty jsem dávala jako "ukázku" toho, že i staforda s PP po vyšetřených rodičích lze pořídit za cenu, za kterou bývají mnohdy prodáváni psi bez PP po nevyšetřených rodičích. Našla jsem i inzeráty na štěně s PP za 6 tisíc, ale nebylo tam uvedeno jak na tom jsou rodiče s ataxií (a já po tom nepátrala).
Ataxie je do chovu povinná. Takže štěně bude buď clear a nebo carrier (což není žádná hrůza). Každopádně je tam jistý výsledek.
Hlavně si před pořízením vše důkladně rozmyslete. Na zkušenostech s NO nelze stavět. Sám jsem si tím prošel. Pes typu bull je úplně něco jiného a mezi stafordem a pitbulem je ve spoustě věcí rozdíl. Byť oba vychází z jednoho plemene, amstaf je již desítky generací (cca 80 let) chován coby výhradně společenský pes a jako takový je ke psům zpravidla tolerantnější. Pitbul je stále držen výhradně pro povahu a pro výkon. Pro sport je jeho vlastnost zvaná "game", kdy se nevzdává až do konce, rovněž velice ceněná, takže se tam stále vyskytuje. Pokud nechcete "sportovního speciála", se kterým budete v podstatě bez nadsázky lézt po stromech a podobně, pořiďte si amstafa. Tím nechci říct, že staf sportovní kynologii a bull sport nezvládne. Je v ní rovněž velice zdatný.
Kmichaal - děkuji za příspěvek.
Jinak, já jsem neřekla, že si jedu pro štěně AST bez PP, snažím se nahromadit co nejvíce informací a ne jen na této stránce.
Ráda bych se přiklonila ke psovi s PP, pokud by mi mohl někdo doporučit dobrého chovatele, u kterého bych našla psa do 13 tis., popř výše, ale na splátky, budu ráda za kontakt.
milannn
napsal(a):
Krásná stafina a i rodiče vypadají dobře, chtít staforda, tak je to velice zajímavý tip za super cenu. Jen myslím, že pro zadavatelku je to trochu "ze hry", protože je nabízena už jen fenka a ona má taky fenu. A to by byl téměř určitě problém.
Jinak mi teda není jasné, proč je taková diskuse s PP/bez PP. Vždyť rozdíl v ceně není zase tak obrovský a PŘEDPOKLÁDANÁ kvalita je někde jinde. Pořizovací cena je zlomek výdajů, které vás pes za život bude stát. Kdyby byl rozdíl 5 a 50 tis., bylo by to k diskusi, takhle ne (v tomto případě).
Jen mimochodem - Je zajímavé sledovat nabídky štěňat, ať už na stránkách ch.s. nebo hlavně v inzerci, kde v drtivé většině chovatelé prezentují rodiče štěňat jako úžasné, úspěšné atp. (což je jasné), ale proč není téměř nikdy ani zmínka o povaze rodičů? To je povaha opravdu považována za tak nedůležitou? K čemu je xy CACů a podobných opiček, jestliže psi mají povahu neodpovídající plemeni nebo možná kdoví jakou? Tohle vidím jako vážný problém při vyhledávání a výběru štěněte. Ještě, že alespoň zdravotní stav se už jakž takž objevuje a stojí za zmínku.
Tituly, zkoušky a vyšetření můžete dokázat "černé na bílém", z části se už tam může objevit náznak povahy, vloh. Navíc povaha se nedá měřit, či hodnotit.. Ale každý "kus" je originál, i když nese podobné znaky jako celá skupina (myšleno rasa). Pokud kupujete štěně, většinou se na ně jedete podívat a vidíte i fenu, takže si obrázek o povaze uděláte. Někdy se dá domluvit a jedete se podívat i na otce a rovněž si uděláte představu. Když vám chovatel nechce ukázat fenu a nechce dát kontakt na majitele krycího psa, je něco špatně. Vše je jen o domluvě.
Omlouvám se za OT.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Allyouneedisadog
napsal(a):
Cena pitbulu s registrací se běžně pohybuje kolem 10 tisíc.

awake
napsal(a):
To snad nemyslí ten dotyčný vážně s tím že toho křížence nějkého loveckého plemena nazval AST.
Allyouneedisadog
napsal(a):
Jak prodejce štěnat s PP, tak i bez PP mi poslal rodokmeny a je domluvená osobní návštěva, kde uvidíme i rodiče. :).
Pardon, ale fakt (po všech těch diskuzích) si myslíte, že nějaké ukázané rodokmeny rodičů u štěněte bez prokázaného původu mají nějakou vypovídací hodnotu?
Pes s PP je čipovaný, tetovaný a je tedy unikátně trvale odlišitelný. V případě pochybností lze udělat příslušný test. U psa bez PP musíte tomu zcela cizímu člověku jenom důvěřovat, že vám říká pravdu. Přeberte si to sama.
Mimochodem "prodejce štěňat"- to je hnusný novotvar. Ještě před pár lety by nikoho nenapadlo toto spojení vůbec použít. Štěňata vždycky prodával "chovatel". (U bez PP tedy množitel- rozdíly mezi těmito slovy jsou vysvětleny v jiných diskuzích zde na IFauně)
"Prodejce štěňat", to navozuje někoho, kdo štěně přiveze na benzínku v kufru auta.
Pokud toto spojením používáte jako zájemce o štěňátko, pak si troufám odhadnout, že nemáte načtenou žádnou populární ani (polo)odbornou literaturu. Tam byste se určitě dozvěděla, KDO vám prodává štěňátko ...
S tou skálopevnou vírou v PP a unikátní odlišitelnost bych byl přinejmenším opatrný. Jistě není neznámou to, že vyrobit PP není až tak složité a že se takové věci dějí, bylo nejednou zmíněno. Čili důvěra (ale ne slepá) musí být i v chovatele s PP psy.
A slovo "chovatel" mi přijde přirozené u každého solidního člověka, který množí psy. Ano, toto dělá i chovatel psů s PP, množí, protože aby štěňata přišla na svět, je nutné, aby se jejich rodiče rozmnožili. Naopak slovo "množitel" mi přijde jako naprosto nesmyslný pejorativní novotvar, kterým hodíme do jednoho pytle cikány, kteří namnoží psy a prodávají je za 500 a stejně tak babičku, jejíž fence NO se někde ve stodole narodila štěnda.
Což není myšleno jako obhajoba svévolného množení kříženců, ale jako nutnost brát na zřetel fakt, že psi se různě kříží a množí bez ohledu na to, jestli mají, nebo nemají PP, a to ať už záměrně z popudu těch pravých množitelů, nebo náhodně či jinak. Jediná možnost, jak tomu zabránit je vystřílet všechny psy bez PP a ty s PP držet v izolaci a 24/7 pod kontrolou. Je toto reálné?
apbtbreeder
napsal(a):
Pro zajímavost, pokud se rozhodnete pro APBT (což doufám že se nerozhodnete s Vaší představou o mírovém soužití s jinými zvířaty), se pochlubte, od koho zvíře plánujete a kdo jsou rodiče.
APBT je přece mirumilovne zviřatko ktere mužeš PP či PM naučit spravnemu chovani vuči psum

ivulka2
napsal(a):
APBT je přece mirumilovne zviřatko ktere mužeš PP či PM naučit spravnemu chovani vuči psum
Ivulko, pozitivním posilováním můžeš psa něco naučit, ale fakt ho nezlomíš. Neuděláš z něj přátelského (cojávím) retrívra, ale můžeš ho třeba naučit přiměřené ignoraci...
ivulka2
napsal(a):
Velmi vtipné.
Psa může člověk samozřejmě naučit, aby si v přítomnosti pána kolemjdoucích psů nevšímal a byl kolem nich ovladatelný. Ale nikdo snad netvrdí, že jde naučit psa, aby i o samotě s jiným psem vycházel a přátelsky s ním komunikoval. Tohle má pes buď dané, nebo ne. Může se to poněkud podpořit správně vedenou socializací, ale zase jen "ocamcaď pocamcaď".

umpa.lumpa
napsal(a):
Tady někdo asi nepochopil ironii.
Umpa lumpa, ale chápu, jak to ivulka myslí, čtu i jiná témata...