Které "granule" lze míchat s BARFEM ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.3.2015 15:53
Monika333

XXX.XXX.49.24

Dají se některé granule použít jako příloha k BARFU? Popř.které ?

13.3.2015 16:02
davidka

XXX.XXX.212.160

Jakékoli kvalitní. Bylo by škoda přidat k syrovému krmení nějaké chemicky přibarvované šunty plné konzervantů.
Proč vůbec ale chcete granule přidávat? Je to zbytečné, pokud máte pocit, že pes by snědl větší objem potravy, raději nastavte maso zeleninou.

13.3.2015 16:23
Monika333

XXX.XXX.49.24

Nejde o mě, jen o informaci a rozšíření obzoru :).

13.3.2015 16:26
davidka

XXX.XXX.212.160

Tzv. BARF je plnohodnotná strava, je to jen název stylu krmení, tak jak se krmilo po staletí, než někdo přišel na nápad nalisovat kvůli lenosti lidí a úspoře času maso s přílohou do granulek.
Není to žádná věda.

13.3.2015 16:44
Monika333

XXX.XXX.49.24

davidka napsal(a):
Tzv. BARF je plnohodnotná strava, je to jen název stylu krmení, tak jak se krmilo po staletí, než někdo přišel na nápad nalisovat kvůli lenosti lidí a úspoře času maso s přílohou do granulek.
Není to žádná věda.

Ano, vím co to je ;) Zajímali mě značky "granulí" které by se dali použít jako příloha či míchat.

13.3.2015 16:57
sufle

XXX.XXX.49.81

Snad některé za studena lisované. I když já dám třeba ráno syrové a večer granule a pak zase vařené a psi bez problému.

13.3.2015 17:04
pidla

XXX.XXX.106.11

Monika333 napsal(a):
Ano, vím co to je ;) Zajímali mě značky "granulí" které by se dali použít jako příloha či míchat.

Granule jako příloha je nesmysl. Granule jsou kompletní strava stejně jako BARF. Když to přeženu, tak by to bylo něco jako dát si v restauraci guláš a k němu jako přílohu řízek.

Střídat lze s jakýmikoliv kvalitními granulemi, pokud to pes snáší - někteří psi mají se střídáním masa a granulí problém.

13.3.2015 17:10
Monika333

XXX.XXX.49.24

pidla napsal(a):
Granule jako příloha je nesmysl. Granule jsou kompletní strava stejně jako BARF. Když to přeženu, tak by to bylo něco jako dát si v restauraci guláš a k němu jako přílohu řízek.

Střídat lze s jakýmikoliv kvalitními granulemi, pokud to pes snáší - někteří psi mají se střídáním masa a granulí problém.

Já právě slyšela že se to nemá míchat protože pes tráví úplně jinak maso a jinak granule, tak jsem nevěřila že se dají míchat všechny kvalitní.

13.3.2015 17:11
Lexaurin

XXX.XXX.137.156

Michat granule s BARFem se nedoporucuje, protoze kazde se travi jinak.

13.3.2015 17:16
pidla

XXX.XXX.106.11

Monika333 napsal(a):
Já právě slyšela že se to nemá míchat protože pes tráví úplně jinak maso a jinak granule, tak jsem nevěřila že se dají míchat všechny kvalitní.

Že pes "tráví jinak" maso a granule, je sice pravda, ale zrovna tak tráví jinak třeba libové kuřecí maso než tučné hovězí vemeno, syrovou rybu s kostí než tvaroh s ovocem... To je celý princip BARFu - pestrá strava, která díky neustálým změnám a jídlům s rozmanitým složením "trénuje" zažívací trakt. Takže občasná výměna masa za granule není o nic větší změna, než na jakou je pes zvyklý denně na BARFu.

13.3.2015 17:29
Lexaurin

XXX.XXX.137.156

Mne veterinar rekl, ze pes je monodietni, proto jeho zazivacimu traktu caste zmeny nedelaji dobre, tak nevim...

13.3.2015 17:35
pidla

XXX.XXX.106.11

Lexaurin napsal(a):
Mne veterinar rekl, ze pes je monodietni, proto jeho zazivacimu traktu caste zmeny nedelaji dobre, tak nevim...

Veterináři nebývají odborníci na výživu, ale na choroby. Pokud nevyvinou nemalé vlastní úsilí k tomu, aby si hledali nezávislé zdroje informací, tak holt většinou uvěří tomu, co jim navykládají prodejci krmiv... Víte, kolik času je během šestiletého studia veteriny věnováno výživě psů? Jedna, slovy jedna hodina. Pak se nedivím, že z veterináře padají takové perly, jako že pes je monodietní.
Pes není monodietní sám o sobě. Člověk z něj monodietního tvora udělá trvalým podáváním pořád stejných "vědecky vyvážených" granulí. Váš veterinář zaměňuje příčinu a následek.

Doporučuju přečíst tento článek od MVDr. Štourače, který jako jeden z mála veterinářů výživě skutečně rozumí. Navíc je dlouholetým chovatelem německých dog:
http://www.jamservis.cz/eshop/testy-krmiv-pro-psy?chapter=10
(článek je kousek níž na stránce, pod reklamami na granule).

13.3.2015 18:40
davidka

XXX.XXX.212.160

Monika333 napsal(a):

To je prostě nesmysl. Přece vy si taky dáte řízek + brambory, k tomu salát. A všechno se v podstatě tráví trošku jinak. Ale ničemu to nevadí.
I u BARF se dávají různé druhy masa, kosti, zelenina, ovoce, někdo dává i vločky, všelijaké oleje, bylinky. To se přece taky tráví jinak.
Granule nejsou nic jiného, než taková podobná strava namíchaná dohromady, zbavená vody, nakonzervovaná a slisovaná. Škodlivost je právě v té konzervaci a v tom, že se granule často vyrábějí z nekvalitních surovin, odpadů a nevidíte, co psovi vlastně dáváte. Výrobci v rámci šetření se snaží dávát co nejméně dražších surovin, je to tak na hraně, aby masožravec jakž takž prospíval. Najde se samozřejmě pár lepších, také si za ně náležitě připlatíte, stejně ale když hodíte do misky kus skutečného čerstvého masa, nad to není.
Takže jestli je to jen trochu možné, k masu žádné granule nedávejte. Nebo kupujte ty kvalitnější (s vyšším obsahem masa, nepřibarvované, co nejméně konzervované). A je úplně jedno, jestli je dáte přímo k masu nebo vyměníte maso za celou dávku granulí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.3.2015 18:58

Krmím BARF, ale můj pes dostává i granule 2-3x týdně (musí být ochucené masem), protože samotné granule jakékoliv, nepozře, střídám tyto značky: Orijen, TOTW, Canidae, NOW grain free, Essentials, GO! natural, Platinum iberico, Wolfsblut apod. Pes dostává veškeré druhy masa, kosti, ryby, jogurt, různou zeleninu, ořechy, semínka, bylinky, oleje na střídání a je úplně v pohodě. Průjmy neznáme, odčervovala jse naposledy před skoro 2 lety( každé 3 měs. nechávám dělat koprologii). Ještě si můžete poslechnout Mvdr. Štourače v rozhovorech v rádiu-zde. Bonoda-otevřít, vlevo -média otevřít rozhovory v rozhlase. Je to moc hezké povídání na různé témata a odpovídá i lidem na dotazy, jak volají.

13.3.2015 19:13

davidka napsal(a):
Není to žádná věda.

Chápu, jak to myslíte. Jen mě pobavila představa, že se po staletí někdo se psy páral tak, jak to děláme dnes smajlík. Tak se se psy nepárali ani ve šlechtických psincích.
Ale s tou leností a granulemi s vámi plně souhlasím. Největší potíž v krmení jen granulemi vidím v tom, že je pes vlastně nežvýká. Když je dostává suché, často je vyluxuje a pak zatěžují trávení nedostatkem vody. Nebo je dostává máčené a to je zas kompaktní hmota, kterou zhltne úplně bez kousání.

13.3.2015 19:40
davidka

XXX.XXX.212.160

Přesně tak.
On ne každý se s BARF párá. Kdo má rozum, chápe, že pes nemusí mít vše vyvážené každý den a jen hlídá, aby bylo žrádlo pestré. Já tedy určitě neodvažuji, kolik procent dávám masa, kostí či zeleniny. Dokonce ani nemají denně stejné celkové dávky. Když lítáme celý den venku, dostanou tolik, kolik sežerou. Když leží doma, mají žrádla méně. Stejně tak se řídím podle ročního období a celkové kondice, ale když se mě někdo zeptá, kolik dávám, tak fakt nevím. Prostě od oka

Přidejte reakci

Přidat smajlík