Může být šťastný lovecký pes bez loveckého výcviku?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.3.2015 19:50
Aki :-)

XXX.XXX.137.4

Dobrý den. Tak co myslíte? Jen tak mě to zajímá, lov. Plemeno si asi nikdy nepořídím, jen mě to hodně zajímá, když občas vidím na sídlišti paní s výmarákem, který vypadá docela spokojeně ( chodí s ním každý den dlouhé procházky) a pak jsem někde četla, že tento pes je ve městě absolutně nešťastný, tak mě zajímá Váš názor. Díky

16.3.2015 21:43
koňadra

XXX.XXX.128.31

Odpověď na tuto otázku je složitější. Všeobecně asi platí, že pes nemůže být nešťastný kvůli něčemu, co nemá a co hlavně nikdy nepoznal. Tedy např. naši psi nesmí do postele a přesto jsou šťastní - ani totiž neví, že by v ní mohli být. Naproti tomu, když psovi, který spával v posteli normálně, to najednou budeme zakazovat, asi nešťastný bude. Pokud venkovní kočku zavřeme jen v bytě, nešťastná bude. Ale ta, která nikdy svobodu venku nepoznala, prožije svůj život úplně spokojeně jen v tom bytě. S lovem je to podobné. Pokud pes nepozná, co je to lov, asi nešťastný nebude. Pokud bude temperamentnější a majitel mu nedá možnost svoji energii vybít (když ne lovem, tak nějakou sportovní aktivitou), pravděpodobně bude doma dělat brajgl, hlavně když bude o samotě - štěkat, výt, ničit věci. Ale to neplatí jen pro lovecký plemena, ale všechny temperamentní jedince. Jsou ale také psi, kteří ač jsou loveckého plemene, tak mají velmi malé (nebo žádné) lovecké vlohy. Což je mimochodem často daň za to, že se některé plemeno stane hodně módním. Tito psi budou docela dobře plnit roli společenského psa a absencí lovu trpět nebudou. To je v pořádku - pokud by se lidé i taková zvířata nepokoušeli dostávat do chovu. Tím se dostáváme k začarovanému kruhu. Tak byly velmi rychle z mnoha loveckých plemen vymýceny lovecké vlastnosti všeobecně. Pamatuji, že kdysi např. foxteriér nebo kokršpaněl byli výbornými loveckými psy. Dnes, aby člověk pohledal s baterkou mezi těmito plemeny jedince, kteří budou pracovat. Ale to je na jinou diskusi. Nicméně, když vidím ve městech bez loveckého využití malé lovecké psy, tak to ještě snad. Ale když tak vidím ohaře (nejčastěji výmarské a maďarské), tak to opravdu považuji za hřích na těchto plemenech. Pohled na výmara na pražském chodníku na haltině, jak poslušně šlape u kočárku (viděla jsem na vlastní oči) a pohled na výmara, který radostně slídí v poli, přináší zajíce, nebo i kachny z rybníka, tak to je opravdu nebe a dudy.

16.3.2015 21:49
Clayton

XXX.XXX.237.158

Pokud má pes dlouhé procházky plné zábavy, bude mnohem šťastnější s paničkou v bytě v posteli, než na zahradě na řetězu bez procházek.Já u svého výmara nahrazuji lovecký výcvik litáním po lese, kde hledá šišky, nosí klacky, aportuje tenisáky...Pak mého psa ještě velmi baví tahání, takže canicross a dogtrekking.Agility je taky sranda, ale nevadí nám ani ''socializační procházky'', byli jsme na letišti, v ZOO, chodíme v davech lidí a jezdíme v nejrůznějších dopr.prostředcích.Zkrátka se lovečák dá zabavit i bez loveckého výcviku, ačkoli s ním by byl šťastnější, ale pokud chodí pravidelně domů tak, že sotva tahá nohy za sebou a těší se do postele, taky nebude strádat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.3.2015 04:33

Když vidím psy lovecké psy při práci tak podle mě nemůže.

17.3.2015 07:23
vejin

XXX.XXX.12.250

Když vidím jak se drtivá většina aktivních myslivců (alespoň v našem okolí) chová ke svým psům, tak si myslím, že by ti psy byli šťastnější bez loveckého výcviku s milujícím páníkem, který jim dopřeje dostatečné fyzické a psychické vyžití i když nelovecké. To je jako by jsme se ptali jestli může být bordera šťastná když nepase... Ona by většina plemen (včetně NO, BO) vlastně už neexistovala, kdyby se s nima dělalo jen to k čemu byla vyšlechtěna. Na druhou stranu koňadra má pravdu, že mnoha plemenům to uškodilo, stala se módní, upustilo se od zkoušek (ať z výkonu či vloh) a plemeno šlo do kelu (kolie jsou povahami i vzhledem už někde jinde než před 30 lety). Ale přesto si nemyslím, že pes je nešťasný pokud nedělá to k čemu byl vyšlechtěn, pokud se bu zajistí adekvátní vyžití. A zase pokud si někdo pořídí lovecké plemeno jen protože se mu líbí a pak ho vytáhne 3x denně kolem bloku na vodítku, je to opravdu nešťastný pes.

17.3.2015 08:01
pidla

XXX.XXX.106.11

Lovecký pes může být samozřejmě šťastný i bez loveckého vycviku, pokud se mu majitelé věnují. Ale když nějaké lovecké (nebo "pseudolovecké") vyžití má, tak je ještě o kus šťastnější...

17.3.2015 23:37
Zrzavci

XXX.XXX.199.117

Mám třetího maďara - z toho jedna fenka je z útulku, takže nemůžu soudit co má za sebou, je to téměř třináctiletá fena. Můj první maďar - nikdy hon a lovečinu v pravém slova smyslu nepoznal. Nicméně považovala jsem a považuji za nutné - pro ovladatelnost - ohaře naučit to, o čem ohař je - tedy hlavně vystavovování, to že zvěř se nehoní, jen najde ukáže, max. zvedne. Zbytek loveckého výcviku jako je aport zvěře jsme nahradili aportem čehokoliv jiného, dohledávku apod. disciplíny třeba hledáním ztraceného mého osobního předmětu, či vícero předmětů v různých směrech. To vše nejen v poli, či vlese, ale i ve vodě. Plus stopa - či spíše vlečka. Fenka z útulk-původně lovec a vrah, se hezky odnaučila lovit co se šustne, ale vystavování a hledání zvěře jak takové jí nějak nebere, aport, hledání a stopa jí baví. Nejmladší, téměř roční je veden totožně, má velké lovecké vlohy a je na něm - stejně jako na první ohaři vidět, že ho práce i když je trochu odlišná od pravé lovečiny, velmi baví. Takže za mě - není nutné dělat lovečinu jako takovou, ale je- pro spokojenost loveckého psa a uspokojení jeho vloh, které do něj člověk za ta desetiletí vložil- dobré dát mu nějakou náplň, která mu trochu to, pro co byl vyšlechtěn bude simulovat. Není nutné obléct kamizolu a pořídit si brokovnici, ale jednak naučit lovečáka o čem lovečák je, naučit ho ovladetlnosti a poskytnou mu trochu z toho, co potřebuje. Pokud mi záleží na tom, aby měl skutečnou náplň. Pes který bude běhat agi, nebo dělat obe, či běhat coursing nebude nešťastný, ale ten, co bude mít příležitost aspoň trochu uplatnit své vlohy, které dostal do vínku, bude mnohem, mnohem šťastnější. A to třeba pro mě je hodně podstatné. I proto směřuji hodně z našich procházek do polí, kde je učím o čem ohař je. I když zelenou kamizolu nemám smajlík. jen jsem si prostě pořídila lovečáka, tak bych to měla zohlednit.

17.3.2015 23:40
Zrzavci

XXX.XXX.199.117

...Ale přesto si nemyslím, že pes je nešťasný pokud nedělá to k čemu byl vyšlechtěn, pokud se bu zajistí adekvátní vyžití. A zase pokud si někdo pořídí lovecké plemeno jen protože se mu líbí a pak ho vytáhne 3x denně kolem bloku na vodítku, je to opravdu nešťastný pes...

Ten pes není nešťastný, ale ten, který aspoň něco z toho, pro co byl vyšlechtěn dostane, je na tom neskutečně líp, než ten, který dělá něco jiného. Mám porovnání u svých psů a u psů, které občas hlídám. Moji mají možnost své vlohy uplatnit, ti hlídací mají sice základní výcvik, mají zájem páníčků... ale... prostě rozdíl tam je.

23.3.2015 18:43
balloni

XXX.XXX.151.253

Děkuji za odpovědi. My máme fenku rhodéského ridgebacka u kterého není ani v podmínkách chovnosti lovecká zkouška a ona je z chs kde májí RR jen pro dlouhé procházky na výstavy a hlavně ajko výborné přátele. Tak mě to zajímalo právě u ohařu :).

23.3.2015 18:54
papuchalk

XXX.XXX.96.38

balloni napsal(a):
Děkuji za odpovědi. My máme fenku rhodéského ridgebacka u kterého není ani v podmínkách chovnosti lovecká zkouška a ona je z chs kde májí RR jen pro dlouhé procházky na výstavy a hlavně ajko výborné přátele. Tak mě to zajímalo právě u ohařu :).

Když máte rhodeského ridgebacka, proč vás to zajímá u ohařů - psů s úplně odlišnou povahou a naprosto jiným původním využitím?

23.3.2015 20:13
ještěrkal

XXX.XXX.0.0

Aki :-) napsal(a):
Dobrý den. Tak co myslíte? Jen tak mě to zajímá, lov. Plemeno si asi nikdy nepořídím, jen mě to hodně zajímá, když občas vidím na sídlišti paní s výmarákem, který vypadá docela spokojeně ( chodí s ním každý den dlouhé procházky) a pak jsem někde četla, že tento pes je ve městě absolutně nešťastný, tak mě zajímá Váš názor. Díky

Já sama mám fenu ohaře ČF a vlastní zkušenost. Je to lovec tělem i duší. Je lovecky vedená a je to její druhá přirozenost. Potkávám lidi s VO, MO... a je to divné z těch psů jsou na jednu stranu trosky. Paní má psa VO a potká jí čkověk jen, když má pes el.obojek.
Ohař a každý šlechtěný lovecký pes je lovec a někteří lidé je " degradují" do jiné pozice.
Ale to jen můj názor a nikomu ho nevnucuji.

27.3.2015 22:25
Aki :-)

XXX.XXX.151.250

Říkám, že mě to jen zajímá!

28.3.2015 07:24

Zrovna včera sem potkala paní s kočárkem, vedle pochodoval irský setr, uvázaný za čenich na haltině a na sobě měl ještě nějaké divné kšíry, řekla bych proti tahání, šli po pěší zóně kolem obchodů, supr zábava pro loveckého psa. Neříkám že někteří lovečáci jsou vyloženě neštastní, když mají třeba pohyb a jinou zábavu a lov nikdy nepoznali, ale není to ono. Já mám pouze labradora, těch je spousty a lovečinu s nima zas tak moc lidí nedělá, a přála bych všem vidět ten rozdíl když beru normální vodítko na ven a když beru obojek a vodítko co máme do lesa, přála bych vše vidět jak se tváří pes když pracuje, jak si to užívá a nejde to srovnat s výrazem při normálním cvičení, nebo třeba hraní s ostatními psy, kdo to neviděl, ten to nikdy nepochopí, ani já sem to dřív nechápala, dokud jsem to neviděla.Tam v tom lese nebo poli vidíte jak vypadá štastný pes.

28.3.2015 13:36
hunter

XXX.XXX.22.6

Až filozofická otázka.
Určitě může - lovecký výcvik se dá nahradit jinou aktivitou.
Něco jiného už je samotné lovecké uplatnění a případná míra. I pes, který se mnou tráví dny v honitbě, nemá vždy chuť do práce. A na jednu stranu se nedivím, kolik je loveckých plemen nevyužívaných v praxi, zvlášť u ohařů. Ne každý má chuť se stát myslivcem, popřípadě nemusí mít čas. Pokud nejste myslivce, tak zase máte mnohem méně příležitostí - většinou se dostanete jen na hony. Samotný výcvik také není úplně jednoduchý a nemusí být ani levný.
Určitě je pro všechna plemena lepší, když mohou plnit svůj původní účel. Ale na druhou stranu, pokud se majitel snaží nedostatek loveckých příležitostí kompenzovat jiným sportem, je to jedině dobře.
Nicméně tento přístup by měli mít jen majitelé, nikoliv chovatelé. Ti by se měli snažit, aby jejich plemeno vždy plnilo svou původní, práci v co možná nejvyšší míře.

Přidejte reakci

Přidat smajlík