Uživatel s deaktivovaným účtem

Chtěla sem se zeptat na vaše zkušenosti se psem na euthyroxu případně letroxu nebo forthyronu. Když se psovi nasazovlt, veterinářka mě řekla že to asi nebude na nějaký náročný výcvik, ovšem pes je jako ďábel a má strašnou chut do práce, ovšem mám strach abychom to třeba nepřehnali. Má někdo zkušenosti s výcvikem takového psa ?

napsal(a):
Chtěla sem se zeptat na vaše zkušenosti se psem na euthyroxu případně letroxu nebo forthyronu. Když se psovi nasazovlt, veterinářka mě řekla že to asi nebude na nějaký náročný výcvik, ovšem pes je jako ďábel a má strašnou chut do práce, ovšem mám strach abychom to třeba nepřehnali. Má někdo zkušenosti s výcvikem takového psa ?
Normálně, nešetřete ho. Snížená funkce štítné žlázy není žádná choroba vyžadující klidový režim, nejhorší, co se může stát je, že pes bude i přes léky unavený a tím pádem to nebude na nějaký náročný výcvik - ale ne proto, že by to psovi ublížilo, ale protože se na to on sám nebude cítit a pracovat na takové úrovni prostě nebude.
scylla
napsal(a):
Tyto léky ovlivňují srdce, takže bych se neptala na netu, ale zkonzultovala to ještě s jinými veterináři, případně s endokrinologem.
Nikdy to se mnou nikdo neřešil.
Vzali krev, udělali sono, nasadili eut.75ku, za rok stejné vyšetření - nasadili 100.
Žádná omezení nedoporučili .

scylla
napsal(a):
Tyto léky ovlivňují srdce, takže bych se neptala na netu, ale zkonzultovala to ještě s jinými veterináři, případně s endokrinologem.
Cílem hormonální léčby je dosáhnout normálních hladin hormonů štítné žlázy v těle. Je-li dávkování správné, tyhle hormony ovlivňují srdce úplně stejně, jako to dělají vlastní hormony v případě zdravého jedince.
Ano, zvýšená hladina těch hormonů způsobuje zrychlený srdeční tep a při dlouhodobé neléčené hyperfunkci štítné žlázy může dojít k srdečnímu selhání, ale to není případ psa zadavatelky.
A jak to víte? Tyto léky se dají nadávkovat vždy jen přibližně, protože u člověka je - u ženy - v průběhu cyklu jiná potřeba. Chodí se na pravidelné odběry krve a ladí se dávkování. Psovi to prostě většinou frknou a je to, už jen proto, že rozbory jsou drahé a málokterý majitel si je může dovolit 4* ročně. Takže bych nestřílela od boku, že se nemůže nic stát. Veterinář to ví lépe a viděl psa na rozdíl od vás.

scylla
napsal(a):
A jak to víte? Tyto léky se dají nadávkovat vždy jen přibližně, protože u člověka je - u ženy - v průběhu cyklu jiná potřeba. Chodí se na pravidelné odběry krve a ladí se dávkování. Psovi to prostě většinou frknou a je to, už jen proto, že rozbory jsou drahé a málokterý majitel si je může dovolit 4* ročně. Takže bych nestřílela od boku, že se nemůže nic stát. Veterinář to ví lépe a viděl psa na rozdíl od vás.
Ty léky se dají nadávkovat poměrně přesně, už proto, že fena se neříjí ani zdaleka tak často, jako má žena mestruaci. A odběry krve ke stanovení správného dávkování by měli být samozřejmostí.
Když se na to majitel s veterinářem nevykašlou a nehodí něco "jen tak od boku", tak se nic stát nemůže. A předávkovat psa tak, aby měl problémy se srdcem je dost kumšt, to by ten první odhad musel být úplně mimo. Vzhledem k tomu, jaké dávky potřebuje pes, je při špatném odhadu problémem spíš poddávkování.
scylla
napsal(a):
Mám psa kardiaka takže jsem to taky řešila - podle veterináře to má "vliv na srdce" v podstatě jen při nasazené léků. Srdce je tou dobou obvykle již zpomalené, takže hrozí, že kdyby se hladina hormonu prudce zvýšila, nemuselo by to přestát. Proto se taky nenasazuje hned plná dávka ale dávkování se zvyšuje postupně.
Jinak pro zadavatelku: můj pes tedy po nasazení euthyroxu dost ožil, bere ho dva roky, dneska je mu 11 let (velké plemeno) a stále je ve formě.

Díky všem, na kontrolní odběry chodíme každých čtvrt roku, dávka by měla tedy již být srovnaná, ještě se znovu zeptám vetky ale jdem tam až v květnu, až po zkouškách.Musím se jí zeptat co tím vlastně myslela, jestli třeba myslela jak tady někdo psal že pes bude unavenější a nebude chtít makat, a nebo jestli myslela že mu to nemáme dovolit, doufám že snad i zvíře pozná když nemůže a zvolní, jen mě děsí že třeba v poli ten můj nejtěžší lítá jak torpédo oproti těm lehkým a zdravým.Na minulé prohlídce mu srdce poslouchala a říkala v pořádku, mám o něj starost ale i kdyby jsme necvičili tak pes nudou zešílí a udržet ho v klidu nelze.
napsal(a):
Díky všem, na kontrolní odběry chodíme každých čtvrt roku, dávka by měla tedy již být srovnaná, ještě se znovu zeptám vetky ale jdem tam až v květnu, až po zkouškách.Musím se jí zeptat co tím vlastně myslela, jestli třeba myslela jak tady někdo psal že pes bude unavenější a nebude chtít makat, a nebo jestli myslela že mu to nemáme dovolit, doufám že snad i zvíře pozná když nemůže a zvolní, jen mě děsí že třeba v poli ten můj nejtěžší lítá jak torpédo oproti těm lehkým a zdravým.Na minulé prohlídce mu srdce poslouchala a říkala v pořádku, mám o něj starost ale i kdyby jsme necvičili tak pes nudou zešílí a udržet ho v klidu nelze.
Se psem s hypotyreózou zkušenost nemám, takže neporadím, nakolik je či není vhodné ho fyzicky zatěžovat. Jen chci podotknout, že pokud by veterinář fyzickou aktivitu opravdu z nějakého důvodu nedoporučil, tak zabavit se dá pes i bez lítání v poli. Nosework, hlavolamy, klikr... to všechno se dá dělat klidně i doma v obýváku a pes spolehlivě "odpadne" bez sebemenší fyzické námahy.
Samozřejmě naprosto chápu, že pokud by to jen trochu šlo, tak mu chcete umožnit dělat lovečinu, lítat v bahně a tak ;-).
Omlouvám se, že zasahuji do diskuse, ale prodávám Euthyrox 200,4 balení po 100 tabletách + páté otevřené balení 42 tablet. Expirace 02/2018.
Zemřela nám fenka a měli jsme léky vždy nakoupené do zásoby. Cena byla u našeho veterináře cca 180, -kč/1 balení. Nyní bych prodala za 500, - vše. Budu ráda, když někomu tablety pomohou.
E-mail:kkassie@seznam.cz, tel.734/306076.