Narkóza do svalu - komplikované probouzení psa

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.3.2015 15:00
Majka14

XXX.XXX.148.66

Dobrý den, chtěla bych se podělit o můj včerejší zážitek. Byla jsem se psem na rentgenech kyčlí. Vyšetření probíhalo pod narkózou, jednalo se o nějakou formu anestezie, kdy pes dostal injekci do svalu. Po vyšetření, které trvalo asi 20 minut jsem psa ihned dostala do domácí péče, doma pes tvrdě spal ještě cca 2 hodiny a poté se začal budit, a to opravdu dost strašidelným způsobem. Pominu zvracení a pomočení, to považuji za normální reakci, ale pes nejdříve dostával jakési záškuby do hlavy, kterou divoce zmítal třeba i několik minut. Poté, co se začal stavět na nohy se mi několikrát křečovitě stáhnul a defacto omdlel (samozřejmě jsem ho jistila). Veterinář, který psa vyšetřoval měl v té době polední pauzu, takže nedostupný, jiný veterinář mi konzultaci odmítl. Musím říct, že to pro mě byly chvilky hrůzy. Naštěstí už je pes naprosto v pořádku, ale chtěla bych se zeptat, zda je standardní, že veterinář pustí ještě tvrdě spícího psa do domácí péče, kdy mu majitel v případě nějakých komplikací schopný poskytnout náležitou péči a dále jak postupovat, pokud by tento pes musel někdy v budoucnosti znovu do narkózy. Jestli je vhodnější například inhalační narkóza, nebo chtít po veterináří, ať psovi dá probouzecí injekci. Děkuji za reakce.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.3.2015 15:08

No, normální to není, ale za to si můžou lidi sami, chtějí levnou narkózu - není pouze narkóza do svalu, po které je pes půl dne mrtvý a ještě se pobleje, a inhalační narkóza, jsou i narkózy do svalu, po kterých pes po rtg odchází po vlastních domů, ale takové detaily bohužel lidi, kteří si volají hlavně o cenu, nezajímají. To samé s péči po narkóze, je to všechno pouze o ceně, která bohužel lidi zajímá nejvíc.

18.3.2015 15:17
bilusik

XXX.XXX.168.4

Můj vet teda dává do žíly ( zavádí tam kanylu ), dává nezbytně nutné množství s tím, že si může kdykoliv přidat a po a po operaci ( nebo i po rtg DKK ) píchá něco co účinky narkózy zcela vyruší. Takže z veteriny si vedu domů normálně probuzeného psa - i když se třeba ještě drobet motá, ale jde do auta po svých.

18.3.2015 15:21
pidla

XXX.XXX.106.11

Vždycky jsem dostala psa probuzeného. Doma třeba ještě dospával, ale do auta a z auta domů šel po svých. Bez probouzecí injekce - pokud vet trošku ví, co dělá, tak umí anestetikum nadávkovat tak, aby nepůsobilo zbytečně dlouho.
Zvracení a pomočení rozhodně není normální reakce po narkóze a zvracení u ještě napůl uspaného psa může být i život ohrožující!

18.3.2015 15:43

Náš vet tedy vždycky dává narkozu do svalu a domů si odnáším spícího psa, který se většinou vzbudí tak za ty dvě hodiny jak zadavatelka uvádí, do té doby se pes musí hlídat aby mu nezapadl jazyk a neudusil se, prostě hlídat do doby než se začne sám otáčet. To že se pes po narkoze pomočí je normální, někteří i zvrací.Záškuby jsou taky normální, tedy do určité míry, nesmí to být nějaké dramatické křeče, to že se pes pokusí vstát a znovu upadne je také normální, psa bych musela vidět abych to mohla posoudit, někteří i naříkají, vydávají zvuky. Každý se zotaví jinak rychle některý je v pohodě za pár hodin jiný až druhý den. NIkdy za celou dobu jsem nedostala již vzbuzeného psa, snad s vyjímkou lehkého zklidnění při ošetření uší, to se čuba probírala již v autě, ale při větším zákroku to vždy bylo tak jak píšu.

18.3.2015 15:44
Majka14

XXX.XXX.238.77

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No, normální to není, ale za to si můžou lidi sami, chtějí levnou narkózu - není pouze narkóza do svalu, po které je pes půl dne mrtvý a ještě se pobleje, a inhalační narkóza, jsou i narkózy do svalu, po kterých pes po rtg odchází po vlastních domů, ale takové detaily bohužel lidi, kteří si volají hlavně o cenu, nezajímají. To samé s péči po narkóze, je to všechno pouze o ceně, která bohužel lidi zajímá nejvíc.

Pardon, ale za peci o psa vynakladam pomerne nemale prostredky a rozhodne mi nesejde na par stovkach ohledne typu narkozy. Vlastne jsem se veterinare dopredu na cenu vubec neptala a vet mi zadne moznosti nenabidl. Po vcerejsim zazitku uz jsem chytrejsi a rozhodne uz budu pozadovat setrnejsi anestetika, ale vcera jsem proste dala na usudek veterinare. Spolehala jsem ze veterinar se automaticky snazi poskytnout pacientovi co mozna nejlepsi peci...

18.3.2015 15:47
pidla

XXX.XXX.106.11

Náš vet tedy vždycky dává narkozu do svalu a domů si odnáším spícího psa, který se většinou vzbudí tak za ty dvě hodiny jak zadavatelka uvádí, do té doby se pes musí hlídat aby mu nezapadl jazyk a neudusil se, prostě hlídat do doby než se začne sám otáčet. To že se pes po narkoze pomočí je normální, někteří i zvrací.Záškuby jsou taky normální, tedy do určité míry, nesmí to být nějaké dramatické křeče, to že se pes pokusí vstát a znovu upadne je také normální, psa bych musela vidět abych to mohla posoudit, někteří i naříkají, vydávají zvuky. Každý se zotaví jinak rychle některý je v pohodě za pár hodin jiný až druhý den. NIkdy za celou dobu jsem nedostala již vzbuzeného psa, snad s vyjímkou lehkého zklidnění při ošetření uší, to se čuba probírala již v autě, ale při větším zákroku to vždy bylo tak jak píšu.

Řekla bych, že váš vet nemá tak docela přehled o novějších, šetrnějších anesteticích...

18.3.2015 15:47

Majka14 napsal(a):
Pardon, ale za peci o psa vynakladam pomerne nemale prostredky a rozhodne mi nesejde na par stovkach ohledne typu narkozy. Vlastne jsem se veterinare dopredu na cenu vubec neptala a vet mi zadne moznosti nenabidl. Po vcerejsim zazitku uz jsem chytrejsi a rozhodne uz budu pozadovat setrnejsi anestetika, ale vcera jsem proste dala na usudek veterinare. Spolehala jsem ze veterinar se automaticky snazi poskytnout pacientovi co mozna nejlepsi peci...

Podle mě veterinář poskytl psovi standartní péči kterou většina psů snáší. Pokud se vám pes nezdál bude nejlepší to probrat přímo s vaším veterinářem a pokud bude někdy v budoucnu ještě nutné psa uspávat tak postupovat jinak, což nejlépe posoudí zas jen veterinář.

18.3.2015 15:49

pidla napsal(a):
Řekla bych, že váš vet nemá tak docela přehled o novějších, šetrnějších anesteticích...

Taky bych řekla samozřejmě jsou i lepší metody to nepopírám.

18.3.2015 15:52
pidla

XXX.XXX.106.11

Taky bych řekla samozřejmě jsou i lepší metody to nepopírám.

Já jen že píšete, že pes, který se doma dvě hodiny probouzí, zvrací, škube sebou a naříká, je standard. V dnešní době už rozhodně ne.

18.3.2015 15:57

pidla napsal(a):
Já jen že píšete, že pes, který se doma dvě hodiny probouzí, zvrací, škube sebou a naříká, je standard. V dnešní době už rozhodně ne.

No on člověk po narkoze většinou taky zvrací, v narkoze vydává zvuky a škube sebou, u člověka i u psa je to normální reakce organismu. On ten pes nenaříká a neškube se z toho že by něčím trpěl, prostě je zblblej. Samozřejmě že některá pracoviště už to dělají i jinak, ale většina těch obyčejných malých nebo vesnických veterin a starých veterinářů prostě pořád používá tuhle narkozu.

18.3.2015 16:05
pidla

XXX.XXX.106.11

No on člověk po narkoze většinou taky zvrací, v narkoze vydává zvuky a škube sebou, u člověka i u psa je to normální reakce organismu. On ten pes nenaříká a neškube se z toho že by něčím trpěl, prostě je zblblej. Samozřejmě že některá pracoviště už to dělají i jinak, ale většina těch obyčejných malých nebo vesnických veterin a starých veterinářů prostě pořád používá tuhle narkozu.

Člověk po narkóze většinou zvrací, v narkóze obvykle vydává zvuky a škube sebou? Na to jste přišla kde? Tohle nejsou normální reakce organizmu, ale komplikace, které u správně vedené anestezie zpravidla nenastávají.
Kdyby bylo zvracení po narkóze takhle běžné, tak vzhledem k tomu, že člověk normálně leží na zádech, půlka pacientů po jakékoliv operaci umře na zápal plic způsobený vdechnutými zvratky. Ujišťuju vás, že tohle se skutečně neděje.

18.3.2015 16:20

pidla napsal(a):
Člověk po narkóze většinou zvrací, v narkóze obvykle vydává zvuky a škube sebou? Na to jste přišla kde? Tohle nejsou normální reakce organizmu, ale komplikace, které u správně vedené anestezie zpravidla nenastávají.
Kdyby bylo zvracení po narkóze takhle běžné, tak vzhledem k tomu, že člověk normálně leží na zádech, půlka pacientů po jakékoliv operaci umře na zápal plic způsobený vdechnutými zvratky. Ujišťuju vás, že tohle se skutečně neděje.

Na to jsem přišla při práci v nemocnici. Nepsala sem že člověk zvrací v narkoze, ale po narkoze, tudíž člověk již probuzený, zhruba třetině lidí je po narkoze dost špatně.

18.3.2015 21:15
Šarina

XXX.XXX.231.146

Já rentgenovala kyčle několikrát a vždycky mi pes odcházel z ordinace probuzený. Sice se motal, ale šel po svých. A aby v ordinaci blinkal, pomočil se a škubal s sebou, tak to ani jednou. K tomu doktorovi bych už nešla, a to i proto, že jeho kolega odmítl konzultaci. K takovému zařízení, kde jeden za druhého nezaskočí ani radou, bych určitě důvěru neměla.

18.3.2015 23:11
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Na to jsem přišla při práci v nemocnici. Nepsala sem že člověk zvrací v narkoze, ale po narkoze, tudíž člověk již probuzený, zhruba třetině lidí je po narkoze dost špatně.

Souhlasím. Zvracení PO narkóze není ani dnes žádnou výjimkou.

19.3.2015 07:24

Šarina napsal(a):
Já rentgenovala kyčle několikrát a vždycky mi pes odcházel z ordinace probuzený. Sice se motal, ale šel po svých. A aby v ordinaci blinkal, pomočil se a škubal s sebou, tak to ani jednou. K tomu doktorovi bych už nešla, a to i proto, že jeho kolega odmítl konzultaci. K takovému zařízení, kde jeden za druhého nezaskočí ani radou, bych určitě důvěru neměla.

No to jo to se nepomočí, ten pes se hlavně pomočí po probuzení protože spí dlouho, majitel ho třeba před operací nebo zákrokem řádně nevyvenčí, a tomu psu se prostě chce, a jak je ještě zpitomělej tak to pustí, co má dělat že jo., některý se třeba dopotácí ven ale některý se počůrá, to se u krátkodobé narkozy nemůže stát.

19.3.2015 07:59
manbea

XXX.XXX.70.116

No nevím, ale náš veterinář by nám spícího psa domů nikdy nedal. Má zásadu, že pes musí z ordinace nejen odejít po svých, ale musí se venku i pořádně projít, nadýchat čerstvého vzduchu a vyčůrat se (osobně to kontroluje). Máme za sebou u tohoto veta již několik operací (i závažných) = delší narkózy a ani po jedné nám pes nezvracel, nekálel a nebudil se se záškuby, jak popisuje zadavatelka.
Díky této zkušenosti máte zadavatelko výhodu, že už víte, že pro případ náhlé (nebo i plánované) operace bude jistější jet raději jinam.

19.3.2015 08:39
lev

XXX.XXX.253.186

Ale na rtg kyčlí se nedává narkoza, ale tzv. oblbobačka, aby se pes uvolnil. Co tedy dostal váš pes a proč ?

19.3.2015 08:45

manbea napsal(a):
No nevím, ale náš veterinář by nám spícího psa domů nikdy nedal. Má zásadu, že pes musí z ordinace nejen odejít po svých, ale musí se venku i pořádně projít, nadýchat čerstvého vzduchu a vyčůrat se (osobně to kontroluje). Máme za sebou u tohoto veta již několik operací (i závažných) = delší narkózy a ani po jedné nám pes nezvracel, nekálel a nebudil se se záškuby, jak popisuje zadavatelka.
Díky této zkušenosti máte zadavatelko výhodu, že už víte, že pro případ náhlé (nebo i plánované) operace bude jistější jet raději jinam.

Přesně tak (ono to je snad i v nějakém etickém kodexu či čem)

Rentgen kyčlí se provádí v narkóze.

19.3.2015 08:47
Šarina

XXX.XXX.231.146

lev napsal(a):
Ale na rtg kyčlí se nedává narkoza, ale tzv. oblbobačka, aby se pes uvolnil. Co tedy dostal váš pes a proč ?

Ano, o tom píšu, ta "narkóza", oblbovačka, je tak krátkodobá, že se mi pes probouzí už v místnosti, kde rentgenujeme (Mám velké plemeno, takže ho nikam spícího netaháme-necháváme ho tam ležet vedle rentgenu, já jsem u něj, doktor to jistí ze sousední ordinace). Ven pes odchází po svých, projdeme se před veterinou a do auta už skáče sám ( s jištěním).
To, co popisuje zadavatelka, je nestandardní.

Mohl by mi ten dobrák, co mi za můj minulý příspěvek dal červenou packu, objasnit, v čem se mnou nesouhlasí?

19.3.2015 09:04
Majka14

XXX.XXX.133.80

Diky za reakce a potvrzeni, ze se nejednalo o standardni situaci. Nejednalo se o naseho veterinare. Veterinar, ktereho obvykle navstevujeme, rentgeny pro chovnost nedela. Byl mi doporucen tento veterinar kvuli digitalnimu rentgenu. Nas veterinar ma bohuzel ordinacni hodiny az pozdeji odpoledne a v kritickou dobu mi telefon nezvedal. Vysetrujici veterinar taky ne a dalsi klinika mi konzultaci odmitla. No byla to takova neprijemna situace. Alespon pro priste vim, ze pejsek nesnasi narkozu dobre a pokud by byla nutnost, tak budu trvat na nejake setrnejsi forme anestezie.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík