Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.3.2015 15:05
Monika333

XXX.XXX.49.24

Ahoj, má s tím prosím někdo zkušenost? V naší vesnici se objevil toulavý kocour zřejmě trpící prašivinou...řekla bych v dost pokročilém stádiu. Je tu v okolí dost lišek..je možné aby to od nich chytl? Je to přenosné na jiné kočky a psy? Slyšela jsem že to přenosné je a stačí prý velmi málo (očichat místo kde byla kočka s prašivinou), ale v jednom článku jsem zas četla že to přenosné není. Jaký máte na to názor Vy? Nerada bych aby to od něj chytli moji psi

21.3.2015 15:18
pidla

XXX.XXX.106.11

Prašivina je jiným slovem svrab. Můžete googlit ;-)

Ano, mohl to chytnout od lišek, a ano, je to přenosné na psy. Co se týče toho, jak snadno je to přenosné, názory se liší - některé zdroje říkají, že stačí letmý kontakt, jiné zase, že je potřeba dlouhodobější styk. Já si myslím, že pravda bude někde mezi a hlavně že záleží na imunitě zvířete.

21.3.2015 15:20
pidla

XXX.XXX.106.11

A každopádně: výskyt toulavé kočky nemocné svrabem bych rozhodně nahlásila na obci! Mají povinnost zajistit odchyt, jelikož jde o zdravotní riziko.

Neregistrovaný uživatel

21.3.2015 19:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Koukla jsem a vyčetla, že svrab se z koček na jiné savce nepřenáší...

21.3.2015 19:09
pidla

XXX.XXX.106.11

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Koukla jsem a vyčetla, že svrab se z koček na jiné savce nepřenáší...

To je jako s těma blechama, co jsou psí, tudíž na člověka nejdou ;-).

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.3.2015 19:25

Bydlíme u lesa, lišek se tu pohybuje dost, občas to odnese nějaká slepice, ale ani kočky ani psi svrab nechytli.Psi dost často zakousnou kunu, i těch je tu dost, a svrab chytil jeden jen jednou.

21.3.2015 19:28
umpa.lumpa

XXX.XXX.54.225

Mě se fena vyválela v mrtvé lišce a sarkoptový svrab chytila.

21.3.2015 19:30
Monika333

XXX.XXX.49.24

Tady na ifauně už se kdysi o prašivině diskutovalo, nazýváno také demodex, demodikoza...a i tam právě píší že je to nepřenosné. (čemuž teda moc nevěřim). Na obci jsem to nahlásila, vědí o ní a prý někomu řeknou ať jí zastřelí...no...takhle to tu chodí...

21.3.2015 19:37
pidla

XXX.XXX.106.11

Monika333 napsal(a):
Tady na ifauně už se kdysi o prašivině diskutovalo, nazýváno také demodex, demodikoza...a i tam právě píší že je to nepřenosné. (čemuž teda moc nevěřim). Na obci jsem to nahlásila, vědí o ní a prý někomu řeknou ať jí zastřelí...no...takhle to tu chodí...

Demodikóza je opravdu v podstatě nepřenosná, původce má skoro každý pes a onemocnění způsobí jen na psu s oslabenou imunitou.
Nicméně běžně potkané "prašivé" zvíře v drtivé většině nemá demodex, ale sarcops. Neboli klasický svrab. Podobná choroba, odlišný původce.

21.3.2015 19:41
pidla

XXX.XXX.106.11

A jinak s tím zastřelením: je to jedno z těch lepších řešení, co se dá s toulavým zasvrabeným zvířetem dělat. Je to hnusné, ale je to tak.

21.3.2015 19:43
umpa.lumpa

XXX.XXX.54.225

Monika333 napsal(a):

Demodex, neboli trudník psí je úplně něco jiného, že prašivina čili sarkoptový svrab.

Trudník psí žije v kůži prakticky každého psa, ale projev nemoci - demodex - se zpravidla projeví až po přemnožení parazita. Při hárání, oslabené imunitě, apod.

Sarkoptový svrab se přenáší minimálně dotekem. Musela jsem fenu izolovat od ostatních psů i od sebe, aby se to nepřeneslo.

Neregistrovaný uživatel

21.3.2015 19:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

umpa.lumpa napsal(a):
Demodex, neboli trudník psí je úplně něco jiného, že prašivina čili sarkoptový svrab.

Trudník psí žije v kůži prakticky každého psa, ale projev nemoci - demodex - se zpravidla projeví až po přemnožení parazita. Při hárání, oslabené imunitě, apod.

Sarkoptový svrab se přenáší minimálně dotekem. Musela jsem fenu izolovat od ostatních psů i od sebe, aby se to nepřeneslo.

My jsme měli se svrabem problém podobného typu - donesli nám na odchov 3 týdenní lišče, a mělo olezlý ocas. Nechala jsem lišku v karanténě do doby než jí šel kvůli věku aplikovat Stronghold, a na všechny své psy jsem ho samozřejmě použila také - pravda na 13 psů se to trochu prodražilo, ale vzhledem k tomu, že jsem se bála kontaminace prostředí, a měla jsem vrh těsně před odběrem, tak jsem nechtěla nic riskovat.

Neregistrovaný uživatel

22.3.2015 07:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Podle info, co jsem vyhledala, má každý, svůj" svrab. Psi psí, kočky kočičí, vzájemně se nakazit nejde. Liška může pravděpodobně nakazit psa, jelikož je to šelma psí.

22.3.2015 08:48

Kočky ale sarkoptový svrab nemají, mají svůj vlastní, který se na psy nepřenáší. Teda pokud se nebavíme o ušním svrabu.

Na druhou stranu tenhle kočičí svrab je dost vzácný... pokud je kočka viditelně olezlá, je mnohem pravděpodobnější, že chudák trpí plísní - a ta na psa přenosná je.

22.3.2015 09:16
tetrivek

XXX.XXX.210.52

Kdysi se u nás objevil toulavý kocour, který měl svrab, nejdříve to chytla kočka. Měla na zádech před ocasem místo. A nakonec to od ní chytil i náš kříženec NO. Na čumáku měl flíček asi 1x1 cm. Veterinář jim dal injekci a řekl, že máme spálit jejich pelechy. Jenže kočka byla venkovní a spala někde na půdě v seně a pes měl boudu. Boudu jsem vyčistila, slámu spálila a na dřevo jsem použila savo. Naštěstí se kocour ztratil a našim zvířatům se to už nevrátilo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík