Znečišťování soukromého majetku psem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.3.2015 13:17
colectiv

XXX.XXX.146.86

Zdravím,

dnes ráno jsem zažila nepříjemnou situaci. Šla jsem s fenkou obvyklou trasu na vyvenčení před prací, jdeme ulicí tam a zpět, ulice má asi 300m, fakt jde jen o vyvenčení.
Kolem silnice je cca 0,5-1 metr trávy, jak na kterém místě. Nejde pořádně poznat, zda-li jde o obecní, či soukr.pozemek.
Fenka se vyčurala na zeleni před domek jisté paní, o které jsem si myslela, že čeká, až projede auto, ale omyl, čekala, až projdu s fenou a spustila o znečišťování jejího pozemku atd., byla nepříjemná (bylo vidět, že je z nižších soc. vrstev, moc jsem jí pak nerozuměla).
Neřeknu, kdybych tam nechala bobek, ale ten jsem měla viditelně v sáčku v ruce, fena jen krátce označkovala.
Velmi mne to mrzelo, ale nevěděla jsem, že jde o soukromý pozemek. Navíc dům i ten pozemek jsou v takovém stavu, že jsem si myslela, že tam nikdo nebydlí. Snažím se chovat jako majitel psa slušně, sbírám po psovi, nenechávám ho ničit cizí majetek atd. Navíc nejsem jediná, kdo touto ulicí prochází se psem akaždý pes tu někde prostě čurá.
Předpokládám, že majitelka byla naprosto v právu. Jak mám ale poznat, co je obecní a co soukr.pozemek? Nebo pes nesmí čurat ani na obecním? Pochopím zlost, když pes očurává budovu, plot, okrasné keře a rostilny, majitel tam nechá bobek, pes tam hrabe aj., ale v životě by mě nenapadlo na někoho řvát, když cizí pes počurá můj pozemek před domem...
Nehledám zde útěchu, byla to moje chyba, jen jsem se chtěla vypsat. Fakt se teď bojím psa nechat venčit jinde, než na poli. Ale jak to mám jinak ve městě dělat? Nevydrží bez venčení cestu na pole, prostě je to zvíře...
Máte podobný zážitek?

23.3.2015 13:40
ivulka2

XXX.XXX.155.174

colectiv napsal(a):
Zdravím,

dnes ráno jsem zažila nepříjemnou situaci. Šla jsem s fenkou obvyklou trasu na vyvenčení před prací, jdeme ulicí tam a zpět, ulice má asi 300m, fakt jde jen o vyvenčení.
Kolem silnice je cca 0,5-1 metr trávy, jak na kterém místě. Nejde pořádně poznat, zda-li jde o obecní, či soukr.pozemek.
Fenka se vyčurala na zeleni před domek jisté paní, o které jsem si myslela, že čeká, až projede auto, ale omyl, čekala, až projdu s fenou a spustila o znečišťování jejího pozemku atd., byla nepříjemná (bylo vidět, že je z nižších soc. vrstev, moc jsem jí pak nerozuměla).
Neřeknu, kdybych tam nechala bobek, ale ten jsem měla viditelně v sáčku v ruce, fena jen krátce označkovala.
Velmi mne to mrzelo, ale nevěděla jsem, že jde o soukromý pozemek. Navíc dům i ten pozemek jsou v takovém stavu, že jsem si myslela, že tam nikdo nebydlí. Snažím se chovat jako majitel psa slušně, sbírám po psovi, nenechávám ho ničit cizí majetek atd. Navíc nejsem jediná, kdo touto ulicí prochází se psem akaždý pes tu někde prostě čurá.
Předpokládám, že majitelka byla naprosto v právu. Jak mám ale poznat, co je obecní a co soukr.pozemek? Nebo pes nesmí čurat ani na obecním? Pochopím zlost, když pes očurává budovu, plot, okrasné keře a rostilny, majitel tam nechá bobek, pes tam hrabe aj., ale v životě by mě nenapadlo na někoho řvát, když cizí pes počurá můj pozemek před domem...
Nehledám zde útěchu, byla to moje chyba, jen jsem se chtěla vypsat. Fakt se teď bojím psa nechat venčit jinde, než na poli. Ale jak to mám jinak ve městě dělat? Nevydrží bez venčení cestu na pole, prostě je to zvíře...
Máte podobný zážitek?

Možná byste taky řvala pokud by vám u domu prošlo x lidi se psem a každej se tam vyčural ten smrádek je pak docela dost cítit.
Ve městech je přepsováno a nechtěla bych tam bydlet a už vubec ne se psem.

23.3.2015 13:46
kopek

XXX.XXX.236.191

Každý vlastník súkromného pozemku má právo si ho oplotiť alebo aspoň zreteľne označiť tabuľami, nápismi a pod. Ak to neurobil, má vás možnosť pri nechcenom vstupe na neoznačený pozemok upozorniť, že ste na súkromnom pozemku. Ak neurobil ani jedno z toho, môže si akurát trhnúť nohou.

23.3.2015 14:00
colectiv

XXX.XXX.146.86

ivulka2 napsal(a):
Možná byste taky řvala pokud by vám u domu prošlo x lidi se psem a každej se tam vyčural ten smrádek je pak docela dost cítit.
Ve městech je přepsováno a nechtěla bych tam bydlet a už vubec ne se psem.

No, slovem město jsem to přehnala, spíše městečko. Ale i tak. Chápu, co jste tím chtěla říct. Ale pokud nechci mít místo zelené trávy před domem žlutý smradlavý plácek, oplotím to, anebo tam dám ceduli...

23.3.2015 14:02
colectiv

XXX.XXX.146.86

kopek napsal(a):
Každý vlastník súkromného pozemku má právo si ho oplotiť alebo aspoň zreteľne označiť tabuľami, nápismi a pod. Ak to neurobil, má vás možnosť pri nechcenom vstupe na neoznačený pozemok upozorniť, že ste na súkromnom pozemku. Ak neurobil ani jedno z toho, môže si akurát trhnúť nohou.

Můj úsudek byl tedy správný. Samozřejmě tam fenu venčit už nenechám, když vím, že jde o soukromý pozemek a majitel si to nepřeje. Chápu, že je to očividně štve, ale šlo to vyjádřit i jinak, než hned tak hrubě. Neřeknu, kdyby šlo o opakovanou situaci, taky bych pak řvala. Ale snad jsme lidi a můžeme se bavit na úrovni. Jsem z toho doteď nesvá. Každý ale máme svůj styl, no.

23.3.2015 14:31
mishule

XXX.XXX.99.26

colectiv napsal(a):
Můj úsudek byl tedy správný. Samozřejmě tam fenu venčit už nenechám, když vím, že jde o soukromý pozemek a majitel si to nepřeje. Chápu, že je to očividně štve, ale šlo to vyjádřit i jinak, než hned tak hrubě. Neřeknu, kdyby šlo o opakovanou situaci, taky bych pak řvala. Ale snad jsme lidi a můžeme se bavit na úrovni. Jsem z toho doteď nesvá. Každý ale máme svůj styl, no.

Nesvá z toho nebuďte. :)

Já jsem před nedávnem chtěla odhodit pytlík s psím bobkem do popelnice (žádné koše v nejbližším okolí nebyly) a vyběhl na mě jeden důchodce, že je to jeho popelnice, on za ni platí a já do ni nemám co házet. No byl nepříjemný, ale měl pravdu. Já se s ním nehádala, omluvila se a šla s pytlíkem dva kilometry k nejbližšímu koši.

V zápalu vzteku jsem potom napsala na město, že nám tu chybí koše na psí exkrementy a bylo mi přislíbeno, že se tím starosta bude zabývat. Tak uvidíme.

Neregistrovaný uživatel

23.3.2015 15:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Tohle se mi skoro do slova a do písmene stalo na Slovensku u jedné přehradní nádrže. Zanedbané, doslova zaprasené okolí odpadkama a kromě rybářů, kterýma byla nádrž obsypaná tak, že jsem vůbec neměla kudy projít se psy k vodě, aby se napili a ochladili, tam nebyl skoro nikdo. Přesto jsem na, pláži" na jedné straně sebrala po svém psu bobek, aby do něj nešlápl, třeba i ten rybář a chtěla ho vyhodit. Jenže koš nikde. Tak jsem prešla jak blbec celou hráz, cca km a na druhém břehu jsem objevila takovéty obruče s pytlem, rozmístěné v pravidelných intervalech mezi stany rybářů. Myslela jsem, že je to tam na ty odpadky. Šla jsem pytlík tedy vyhodit, načež od stanu vystartoval chlap a co že mu to tam jdu házet? Přiznala jsem a ten na mne vyjel, že není zvědavý tam čichat psí h...a. Když jsem se ho zeptala, kam to tedy můžu vyhodit, odpověděl, že to není jeho starost. Od druhého stanu mi pán řekl, že o kus dál jsou velkokapacitní kontejnery(a tomu prvnímu vyčetl, .že to snad mohl říct slušně a v klidu) nesla jsem sáček další kilometr mezi odpadkama, mamka do mne hučela, ať to mrsknu do rákosí k tomu ostatnímu bordelu, ale já bych venku igeliťák nikdy nevyhodila...
Takže zadavatelko: bába jistě dělá bordel po celém svém okolí...ti jsou totiž nejhorší, mám s tím bohaté zkušenosti. Rozhodně se za to nelynčujte, vy máte svědomí čisté, nechováte se bezohledně.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.3.2015 16:59

mishule napsal(a):
Nesvá z toho nebuďte. :)

Já jsem před nedávnem chtěla odhodit pytlík s psím bobkem do popelnice (žádné koše v nejbližším okolí nebyly) a vyběhl na mě jeden důchodce, že je to jeho popelnice, on za ni platí a já do ni nemám co házet. No byl nepříjemný, ale měl pravdu. Já se s ním nehádala, omluvila se a šla s pytlíkem dva kilometry k nejbližšímu koši.

V zápalu vzteku jsem potom napsala na město, že nám tu chybí koše na psí exkrementy a bylo mi přislíbeno, že se tím starosta bude zabývat. Tak uvidíme.

Důchodce neměl pravdu, popelnice není jeho, popelnice patří městu nebo obci, on pouze platí svoz domovního odpadu, já ho platím také tudíž do kterékoliv městské popelnice můžu příslušný odpad dát. Na magistrátu mě přímo řekli že když jsme v domě 4 a nevejde se nám odpad do popelnice a soused vedle je sám a má jí poloprázdnou tak můžeme odpad dávat k sousedovi. tudíž dědek by musel sklapnout.

24.3.2015 17:07
Šarina

XXX.XXX.231.146

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Důchodce neměl pravdu, popelnice není jeho, popelnice patří městu nebo obci, on pouze platí svoz domovního odpadu, já ho platím také tudíž do kterékoliv městské popelnice můžu příslušný odpad dát. Na magistrátu mě přímo řekli že když jsme v domě 4 a nevejde se nám odpad do popelnice a soused vedle je sám a má jí poloprázdnou tak můžeme odpad dávat k sousedovi. tudíž dědek by musel sklapnout.

Tohle neplatí všude... u nás na vesnici jsou popelnice "naše", každý si tu svojí koupil. Mí rodiče v Praze (bydlí v rodinném domě) si popelnici taky kupovali svoji.Takže záleží na místě. V každém případě do té popelnice nemá nikdo cizí co házet...

Mishule, pokud jste absenci koše nahlásila na obci, udělala jste dobře, myslím, že trend je takový, že obecní úřady se osazování košů pro pejskaře vesměs nebrání.

24.3.2015 17:15

Tak teď zase tak moc pravdu nemáte. Popelnice sice není moje, ale já platím za odvoz svého, ne vašeho odpadu. A když nemám jeden týden popelnici plnou, počítám z odložením odpadu třeba den před svozem, a pak ho dám kam ?
Ale zpátky ke psům : Když jsem chtěla ve městě odložit pytlík do popelnice, dostala jsem vynadáno mockrát.
Dokonce v sídlišti pořvávaly baby z oken, když jsem jen procházela po cestě okolo "jejich" trávníku, pod jejich okny, ani pes nemusel zvednout nohu.
Ve společnosti panuje celková nesnášenlivost a nejlepší je nereagovat, nebo takové "paní" říct třeba : Také vám přeji hezký den. To ji vytočí do běla a vy si zachováte tvář.

25.3.2015 08:45
jezicek

XXX.XXX.94.7

kopek napsal(a):

Legislativa (ceska i slovenska) nerozlisuje soukromy/verejny majetek ve vztahu k pozemku respektive v pravu pristupu na nej. Co rozlisuje je pojem verejne prostranstvi, coz jsou ulice, namesti, zelen, temer veskere komunikace, trziste etc. ktere jak zakon pravi jsou "pristupna vem bez ohledu na vlastnicka prava" - takovy prostor muze byt ve vlastnictvi statu nebo nejakej jeho slozky stejne tak ve vlastnictvi soukronme osoby (fyzicke i pravnicke).
To, ze si nekdo dava na pozemek cedulky "soukromy pozemek" je sice pekne, ale nema to sebemensi oporu. Je to uplne stejne, jjako kdybych napsal na ceduli "v teto ulici se nemluvi sproste" a vyzadoval dodrzovani.

25.3.2015 14:14
domcaast

XXX.XXX.44.167

Takový malý detail jo? Ve většině měst platí vyhláška o veřejné zeleni a v ní je mimo jiné uvedeno, že nesmí být znečišťována. Takže když to vezmeme od podlahy, pes by se neměl venčit na žádném trávníku, který nepatří přímo vám. Ano, je to ve městě neproveditelné. Ale ptala jste se na fakta. Tohle je fakt.

25.3.2015 17:38
kopek

XXX.XXX.164.79

jezicek napsal(a):
Legislativa (ceska i slovenska) nerozlisuje soukromy/verejny majetek ve vztahu k pozemku respektive v pravu pristupu na nej. Co rozlisuje je pojem verejne prostranstvi, coz jsou ulice, namesti, zelen, temer veskere komunikace, trziste etc. ktere jak zakon pravi jsou "pristupna vem bez ohledu na vlastnicka prava" - takovy prostor muze byt ve vlastnictvi statu nebo nejakej jeho slozky stejne tak ve vlastnictvi soukronme osoby (fyzicke i pravnicke).
To, ze si nekdo dava na pozemek cedulky "soukromy pozemek" je sice pekne, ale nema to sebemensi oporu. Je to uplne stejne, jjako kdybych napsal na ceduli "v teto ulici se nemluvi sproste" a vyzadoval dodrzovani.

S týmto sa nedá súhlasiť ! Buď je priestranstvo (pozemok) verejné - teda je vo vlastníctve obce, štátu...) a potom tam má prístup každý, musí však rešpektovať nastavené pravidlá správania. Alebo je priestranstvo (pozemok) vo vlastníctve súkromnej alebo právnickej osoby a potom pravidlá vstupu, pohybu a sorávania sa určuje majiteľ. Vlastník má plné práva si pozemok ohraničiť či už plotom (ten sa ťažko nerešpektuje) alebo tabuľkami (tie sa nerešpektujú ľahšie), no každý slušný a normálny človek toto označenie repektuje. Ak si ale vlastník pozemok neoznačí - nie je čo rešpektovať.
Malá poznámka k tomuto: "ve vlastnictvi soukronme osoby (fyzicke i pravnicke)" - súkromná osoba je súkromná, ale súkromná osoba nemôže byť právnickou. Buď som Jan Novák = súkromná osoba alebo som vlastník firmy s názvom "Jan Novák" a potom som právnická osoba. Ale naraz resp. v jednej situácii nemôžem byť aj to aj to...

26.3.2015 11:16
jezicek

XXX.XXX.94.7

kopek napsal(a):
S týmto sa nedá súhlasiť ! Buď je priestranstvo (pozemok) verejné - teda je vo vlastníctve obce, štátu...) a potom tam má prístup každý, musí však rešpektovať nastavené pravidlá správania. Alebo je priestranstvo (pozemok) vo vlastníctve súkromnej alebo právnickej osoby a potom pravidlá vstupu, pohybu a sorávania sa určuje majiteľ. Vlastník má plné práva si pozemok ohraničiť či už plotom (ten sa ťažko nerešpektuje) alebo tabuľkami (tie sa nerešpektujú ľahšie), no každý slušný a normálny človek toto označenie repektuje. Ak si ale vlastník pozemok neoznačí - nie je čo rešpektovať.
Malá poznámka k tomuto: "ve vlastnictvi soukronme osoby (fyzicke i pravnicke)" - súkromná osoba je súkromná, ale súkromná osoba nemôže byť právnickou. Buď som Jan Novák = súkromná osoba alebo som vlastník firmy s názvom "Jan Novák" a potom som právnická osoba. Ale naraz resp. v jednej situácii nemôžem byť aj to aj to...

Mrzi me, ze to reknu tak natvrdo, ale naprosto se mylite tam, kde to neni vec nazoru se kterym se da souhlasit nebo nesouhlasit, ale vec naprosto exaktni dana obecne zavaznymi normami.

Verejne prostranstvi je definovano Zakonem o obcich a verejnym prostranstvim (a tedy pristupne a slouzici vsem) mohou byt pozemky jak vlastnene statem, nejakou jeho organizacni slozkou, ale firmou nebo jinou pravnickou osobou stejne tak i osobou fyzickou popripade kombinaci ruznych spoluvlastniku.
Dale je mozne vstupovat a vyuzivat s predem danymi vyjimkami, pravidly a omezenimi i zemedelske pozemky (opet na statni i soukrome) dle prava na volny pruchod krajinou tak, jak ho definuje Zakon o ochrane prirody a krajiny a je take mozno vstupovat na lesni pozemky (opet statni i soukrome) na zaklade Lesniho zakona.

Tyhle prava mohou byt v konkretnim pripade jeste upravovana nebo omezovana ad hoc obecnimi vyhlaskami, narizenimi nebo treba Zakonem o provozu na pozemnich komunikacich, Zakonem o vojenskych ujezdech, Zakonem o obrane statu a dalsimi.

Co se tyce te soukrome osoby, kterou ztotoznujete s fyzickou osobou: pojem soukroma/privatni firma jste jiz predpokladam slysel.

Přidejte reakci

Přidat smajlík