Náš pes NO x Choďák (2roky) dneska dohnal a udachmal srnku.Doma řekli, že bude chodit jenom na vodítku.Což mi příjde jako nesmysl to ho už nejde nějak vycvičit? Popřípadně mu dát el. obojek? Nepotřebuju slyšet jak jsme nezodpovědný atd. opravdu mi tím nějak nepomůžete... takže kritiku prosím nepište děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No když nemáte psa zvládnutého a loví vám zvěř, tak nic jiného než vodítko nezbývá, ne?
Alternativou je psa vycvičit tak, aby byl ovladatelný i v přítomnosti zvěře, ale na to musíte vědět jak - a elektrický obojek není žádné dálkové ovládání na psa, to napácháte víc škody než užitku, když nebudete vědět, jak se používá a proč - a u psa, který už si navykl zvěř lovit je to výrazně obtížnější než u psa, který vůbec nikdy příležitost uštvat zvěř nedostal.

Samozřejmě že se dá vycvičit, zvlášť směska těchto plemen.
Nepsala jste v jiném tématu něco o přivolání?

Samozřejmě každého psa vycvičit jde, otázkou je zda se vám to podaří.elektrický obojek v rukou někoho kdo s ním nemá zkušenosti nadělá víc škody než užitku.Jinak nezvládnutý pes který honí zvěř nemá v lese nebo v poli navolno co dělat, ještě že rodiče mají rozum, jinak vám ho brzo někdo odstřelí.
napsal(a):
No když nemáte psa zvládnutého a loví vám zvěř, tak nic jiného než vodítko nezbývá, ne?
Alternativou je psa vycvičit tak, aby byl ovladatelný i v přítomnosti zvěře, ale na to musíte vědět jak - a elektrický obojek není žádné dálkové ovládání na psa, to napácháte víc škody než užitku, když nebudete vědět, jak se používá a proč - a u psa, který už si navykl zvěř lovit je to výrazně obtížnější než u psa, který vůbec nikdy příležitost uštvat zvěř nedostal.
Z jedného "platného pokusu" by som sa neodvážil usudzovať, že je to nezvládnutý pes, ktorý sám loví zver. Teda ak to zadávateľka popísala správne.

kopek
napsal(a):
Myslím, že zdravú a nezranenú srnku pes nedobehne - nerobte si teda z toho mindráky. Čo sa týka výcviku aby nenaháňal zver určite to je zvládnuteľné, najlepšie však pod dozorom niekoho skúseného. Rady cez internet zrejme nepomôžu.
Pokud je srna březí, a to už jsou, může ji klidně pes dohnat.Bohužel už není tak rychlá.

Moníísek
napsal(a):
Hmn_: jo psala
habe: to sice jo, ale tím pádem pes bude jenom zavřenej doma a nikdo s nim na procházku nepude... A na tom našem dvorečku, kterej je fakt malej tak to nevim jestli by to bylo ideální
Máme jednu známou co el. obojek používá tak by nám poradila (používat to umí).
Proč s ním nikdo nepůjde na procházku, copak nemáte vodítko, a není u vás jiný prostor než ten kde se vyskytuje zvěř? Vezměte ho třeba na cvičák, alespoň to k něčemu bude.Ted má všechno mláďata, srny jsou březí, rodí se zajíčci, líhne se pernatá zvěř, pes mezi tím opravdu nemá co dělat, pokud s ním chcete jít do lesa jděte po cestě a dejte ho na stopovačku, třeba. sama mám psa s loveckým výcvikem ale jen tak ho lítat taky nenechávám, i zvěř má právo na svůj klid.
Protože na vodítku u nohy poslouchá jenom mě.A ostatní si ho opravdu nebudou brát, když je zatáhne do 1.příkopu, nebo kamkoliv jinam.No boužel žijeme na malé vesnici a tady je srnek ráj takže jakmile někam du všude se může vyskytnout srnka, nebo zajíc.Cvičák možná skusíme, ale je to daleko a já si tam toho psa sama neodvezu..

Moníísek
napsal(a):
Protože na vodítku u nohy poslouchá jenom mě.A ostatní si ho opravdu nebudou brát, když je zatáhne do 1.příkopu, nebo kamkoliv jinam.No boužel žijeme na malé vesnici a tady je srnek ráj takže jakmile někam du všude se může vyskytnout srnka, nebo zajíc.Cvičák možná skusíme, ale je to daleko a já si tam toho psa sama neodvezu..
Tak potom ten pes holt zdechne na malém dvorku.
Upřímně, jestli ten pes neumí ani chodit na vodítku, jak konkrétně chcete zabránit tomu, aby bez vodítka neštval zvěř a neskončil buď pod autem, nebo zastřelen mysliveckou stráží?
Moníísek
napsal(a):
A co takhle teda psa vychovat, aby na vodítku netahal? A to kohokoli z rodiny.
A pokud nemá pes 100% přivolání, tak prostě musí být na vodítku/stopovačce. Taky máme takového - samojed, u pernaté je ok, ale zajíci ho chladného úplně nenechávají a těch tu máme dost, tak prostě chodí na stopovačce a je to.
Přece nemůžu pustit svého psa na volno, aby zabil jiné zvíře jen proto, že já jsem ho nevycvičila, ne?
Moníísek
napsal(a):
Náš pes NO x Choďák (2roky) dneska dohnal a udachmal srnku.Doma řekli, že bude chodit jenom na vodítku.Což mi příjde jako nesmysl to ho už nejde nějak vycvičit? Popřípadně mu dát el. obojek? Nepotřebuju slyšet jak jsme nezodpovědný atd. opravdu mi tím nějak nepomůžete... takže kritiku prosím nepište děkuji.
Kritiku ?
Proboha proč by někdo kritizoval, že pes BEZ KOŠE ! umamlá březí srnku
- u ní doma.
Nic si nevyčítejte !
Tak je to v pořádku !
Vinna je jen ta srna !
Teď jsou všude mláďata, je zakázáno pouštět psy ! Jasný ?!
Prostě nemají co vyrušovat matky s mláďaty !
Čokl se proběhne - někoho to stojí život !

No taky by mohl narazit na bachyni, pak by bylo po problému jak ho venčit. prostě ho naučte chodit na vodítku tak aby s ním mohl jít kdokoliv jinak tedy musí chodit s vámi nebo hnít na dvorku, nedá se nic dělat rada je jediná, vycvičit psa. jestli si myslíte že mu dáte el. obojek a kdokoliv z rodiny mu práskne ránu tak to tedy fakt nefunguje.
Jistěže jde psa "převychovat". Ale pokud ho venčí více lidí a kromě vás ho není nikdo schopný naučit ho ani chodit na vodítku, tak to moc růžově nevidím.
Pokud pro něj chcete něco udělat, tak se mu budete muset věnovat vy, a to naplno, každý den. Dát mu postroj, sobě sedák a jít běhat. Nebo ho zapřáhnout ke koloběžce. A až bude utahaný, jít na cvičák.
Pes nemusí lítat navolno po lese, aby byl spokojený a zaměstnaný. Ale musíte mu dát nějakou každodenní náplň, zaměstnání, společnou činnost. Jinak si ji zajistí sám, a odnesou to holt ty srnky.

Moníísek
napsal(a):
Rapotacka11 : Já vim, že chyba je v majiteli teda v nás.Protože jsem čekala, že tady bude x komentářů jak jsme nezodpovědný, nemáme vycvičnýho psa(což vim) já chtěla jenom poradit.A březí nebyla.Boužel nejdřív mu utíkala, ale po tej dálce co běželi už nemohla.
No ale nic jiného než si vycvičit psa, aby nepytlačil, a do té doby, než bude ovladatelný na volno, ho nepouštět z vodítka, vám ale nikdo poradit nemůže.
Moníísek
napsal(a):
No právě, ale jak ho vycvičit? To sem myslela jestli máte nějaké svoje osvědčené metody?
Slečna, máme metódy, ale metódu musíš prispôsobiť konkrétnemu psovi a stavu jeho vycvičenosti. A práve tam by mohlo zabrať to čo som ti už poradil - osobná pomoc skúsenejšieho. Cez internet psa nevycvičíš.
Http://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2472356/nabizim-moznost-vycviku-psu/
Zkusit pohledat (na PC) ve svém okolí něco podobného.
Zadat: výcvik psa a pak si vybrat.
Moníísku, nejspíš jsi dítě školou povinné, tak snad se nebudeš zlobit, když ti budu tykat. Máš to těžké. Pes naprosto nezvládnutý, cvičák daleko, rodina nepomůže. Jenže tady ti taky nikdo nepomůže. To, co platí na jednoho psa, nemusí platit na toho tvého. Nejlépe ti skutečně poradí na nějakém slušném cvičáku, kde někdo zkušený bude VIDĚT a SLYŠET tebe i tvého psa a hlavně vaše vzájemné reakce a komunikaci - tzn. chování psa (včetně řeči jeho těla), chování tvoje, tón tvého hlasu... je toho moc a určitě se to nedá řešit takto písemně po internetu. To je prostě fakt. Psa prostě nemůžeš pouštět z vodítka a už vůbec ne teď, kdy příroda je plná mláďat. Tvůj pes už jednu srnu zabil a udělá to zas! Pach srnčí zvěře všechny psy láká víc než pach jakéhokoliv jiného zvířete. Odkud jsi? Když to napíšeš, určitě se tady najdou lidi, kteří budou vědět, kde v tvém okolí hledat slušný cvičák. Neboť - bohužel - není cvičák jako cvičák a na některých skutečně dobře poradit neumí.
Moníísek
napsal(a):
Rapotacka11 : Já vim, že chyba je v majiteli teda v nás.Protože jsem čekala, že tady bude x komentářů jak jsme nezodpovědný, nemáme vycvičnýho psa(což vim) já chtěla jenom poradit.A březí nebyla.Boužel nejdřív mu utíkala, ale po tej dálce co běželi už nemohla.
Jak to víte, že nebyla březí? Že vy jste si ji pak vzali na guláš...? (vím, žertuji na nesprávném místě, spíše tomá být ironie).

Moníísek
napsal(a):
No na jednom cvičáku jsme byli a tam nám fakt moc neporadili.No někde v okolí Klatov.
No byl tam ještě jeden chlápek, kterej byl něco jako veterinář a ten to řikal.
No nic, řekla bych "svatá prostoto", ale všichni jsme nějak začínali...
Kolik je ti let?
Kolik času máš na psa denně? Myslím tím, kolik času jsi ochotna věnovat psu opravdu každý den, po celý rok a ne jen jeden rok.
Máš nějakou literaturu o výchově a výcviku? Prostudovala jsi ji? Řídíš se radami a postupy z té knihy nebo z těch knih?

Docela si to dovedu představit, vesnický pes který rostl jako dříví v lese, občas ho sebou někdo vezme ven, pes kolem něj lítá, sice neuteče ale ani nepřijde na zavolání, takových jsou po vsích desítky. Bylo to štěně ted dospěl, ted zabil srnku, příště napadne jiného psa a taky ho neodvoláš, jednou skončí tak že ho bud práskne myslivec, nebo přejede auto nebo někde narazí na silnějšího psa. Tyhle vesnické psy znám u nás jsou taky, jeden je dokonce rotvajler.Urychleně s ním začni něco dělat, nevím co radili na cvičáku ale lepší blblej cvičák než nic, alespoň něco se tam naučí, kup si knížky, sedni i internetu a přečti si jak se učí přivolání a dokud se ti to nepovede tak prostě bude pes chodit na vodítku, jak ti tu psali vyběhej ho u koloběžky, u kola, cvič s ním poslušnost a nepouštěj ho protože nikdy nevíš co za zatáčkou cesty je.

Moníísek
napsal(a):
Chodím s ním skoro každý den, kvůli škole to nestiham.Chodíme aspoň na půl hoďky a taky chodí s babi.Jsou mu 2 roky a na ten cvičák co jsme chodili tak jsme jenom platili a nic..
Půl hodina ani ne denně je málo! To psa vychovat nemůžeš, zvlášť, když tvoje snahy bude příbuzenstvo, tedy babička, bojkotovat. Za těchto podmínek ti nepomůže, vlastně psovi, sebelepší cvičák.
Neodpověděla jsi kolik je ti let a jestli jsi vůbec něco o výchově a výcviku přečetla. Tak co, odpovíš?

Moníísek
napsal(a):
Jak můžete vědět, že nebyla březí!To že nejdříve utíkala a pak už nemohla svědčí právě o opaku.A nahlásili jste to hospodáři nebo jste ji tam jen nechali a utekli.
Moníísek
napsal(a):
Chodím s ním skoro každý den, kvůli škole to nestiham.Chodíme aspoň na půl hoďky a taky chodí s babi.Jsou mu 2 roky a na ten cvičák co jsme chodili tak jsme jenom platili a nic..
Půlhodinová procházka nestačí ani sousedčinu obéznímu dýchavičnému mopsovi! Máte zdravé aktivní zvíře pracovního plemene, potřebuje makat, makat a makat. Dvouhodinová procházka denně je minimum. Plus výcvik, různé hry, čuchání ztracených předmětů...
napsal(a):
Jak můžete vědět, že nebyla březí!To že nejdříve utíkala a pak už nemohla svědčí právě o opaku.A nahlásili jste to hospodáři nebo jste ji tam jen nechali a utekli.
Přesně toto také nechápu a také by mě to zajímalo (viz můj ironický příspěvek výše)!

To nemá řešení. Ty Moníísku nemáš čas, nebo si ho nedokážeš nebo snad nechceš udělat, a psovi prostě půl hodinka a ještě ne denně nestačí. Babička je asi ráda, že ho aspoň vyvenčí a to je veškerá péče a pozornost, co se psovi dostává. To by nestačilo vůbec žádnému psovi, natož mladému kříženci pracovních plemen. je mi vašeho psa líto. A přitom kdyby ho měl člověk, pro kterého by to byl parťák a který by se mu věnoval, mohl to být šťastný pes.
Já s nim chodim denně.No za měsíc už čas bude.My jsme si jeli pro psa maláho vzrůstu, ale vyrostlo nám z něho tohle.. když jsme si ho brali byl neodčervený, nenaočkovaný.Tak chodíme spolu běhat.A pak má ještě procházku.Pro mě je to parťák, ale boužel byl to můj první pes a rodina okolo mě řekla, že cvičák je zbytečný, že se pes "vycvičí sám".Víte tenhle pejsek pro mě vším a snažím se pro něj udělat to nejlepší.
mojipsi
napsal(a):
Ale cvičák ti psa nevycvičí, tam ti jen poradí jak na to, cvičit ho musíš sama.A kdyby ho prásknul myslivec, tak právem.
No právě na cvičáku si taky paní s přivoláním nevěděla rady.Takže mi neporadila v podstatě nic sice nás naučila nějaký cviky s tance, ale to je mi k ničemu.
Moníísek
napsal(a):
No právě na cvičáku si taky paní s přivoláním nevěděla rady.Takže mi neporadila v podstatě nic sice nás naučila nějaký cviky s tance, ale to je mi k ničemu.
Není to tak úplně k ničemu. Každý takovýhle společný cvik posiluje vzájemný vztah, což je důležité třeba i pro to přivolání.
Nicméně pokud si paní na cvičáku vůbec nevěděla rady s přivoláním, tak je to blbý, co víc dodat Chce to najít lepšího výcvikáře, nebo třeba jen zkušeného pejskaře ve vašem okolí. A věnovat se psu. Samotná délka procházky není to nejdůležitější, daleko důležitější je, co s ním děláte! Pokud babička řeší procházku tak, že psa vypustí a děj se vůle boží, tak to jakékoliv výchovné snahy bude naprosto podkopávat. Pět minut hraní a cviků z tance na zahradě je pro psa v tuhle chvíli daleko potřebnější, než hodinová procházka s babičkou. A pět minut třikrát či čtyřikrát denně snad mezi učením vyšetříte, ne?
Srna, jak už tady psal kopek, byla jistě nemocná, zraněná, příp. březí. Viděl jsem x psů, kteří, stejně jako ten váš hnali srnčí zvěř, ale při současném počasí (tj. bez sněhu) nebo pokud není psů víc, je nereálné, aby ji pes vašeho typu doběhl. Nevím, jestli by to dokázal nějaký chrt apod., ale běžní psi, byť dlouhonozí a rychlí nemají šanci zdravý kus dostihnout.
Tím v žádném případě neobhajuji štvaní zvěře, které tak nemá už vůbec smysl a je to jen nebezpečné pro psa. Nemáte jinou cestu, než ho vycvičit a jistě po nějakou dobu vodit na vodítku. V zájmu vašeho psa.
milannn
napsal(a):
Srna, jak už tady psal kopek, byla jistě nemocná, zraněná, příp. březí. Viděl jsem x psů, kteří, stejně jako ten váš hnali srnčí zvěř, ale při současném počasí (tj. bez sněhu) nebo pokud není psů víc, je nereálné, aby ji pes vašeho typu doběhl. Nevím, jestli by to dokázal nějaký chrt apod., ale běžní psi, byť dlouhonozí a rychlí nemají šanci zdravý kus dostihnout.
Tím v žádném případě neobhajuji štvaní zvěře, které tak nemá už vůbec smysl a je to jen nebezpečné pro psa. Nemáte jinou cestu, než ho vycvičit a jistě po nějakou dobu vodit na vodítku. V zájmu vašeho psa.
To, že pes nemá šanci dostihnout zdravý kus zvěře se nedá tak jednoznačně tvrdit.
Byla jsem svědkem, jak labrador zabil mladého zdravého srnce. Ten bohužel při útěku zpanikařil a vběhl do ostružin a než se vyprostil, pes ho držel za krk.
Je to pes lidí z naší vsi a je to čistokrevný pes s PP. Bohužel naprosto nevychovaný, stejně jako pes zadavatelky a proto chodí permanentně na vodítku. Jednou utekl a hned byl malér.
Zadavatelka nemá jinou možnost, než psa venčit na vodítku, pokud není ( a to není, jak vidět) schopna psa vychovat.
Pro zadavatelku:
EO není řešení, pes bude jen ještě víc jančit. Nezvládla jsi ani to, aby pes na vodítku netahal. Jak chceš zvládnout práci s elektronikou? Nebo to budeš prostě do psa bušit, co se do něj vejde?
EO patří do ruky zkušenému psovodovi, který ví kdy a PROČ impuls použít a jaká bude u psa odezva. Není to náhrada klacku, kterým psa na dálku trestáš.
Začni znovu od začátku. Psa venči denně a co nejdéle, voď ho zásadně na vodítku a trvej na tom, že nebude tahat. Jak na to se dočteš v každé příručce nebo Ti poradí na cvičáku nebo někdo z okolí, kdo psům alespoň trochu rozumí.
Až zvládnete chůzi na vodítku, můžeš postupně zkoušet venčit na dlouhé stopovačce (prádelní šňůře). Stále cvič přivolání, chůzi u nohy atd. prostě cokoli, co upoutá psovu pozornost a přiměje ho, aby s Tebou spolupracoval. Teprve až pes bude 100% ovladatelný na šňůře, můžeš zkusit jej pustit na volno. Pokud se vyskytne sebemenší neposlušnost, vrať se ke šňůře. Jen tak ochráníš svého psa i zvěř okolo a budeš zodpovědný majitel.
Držím pěsti.
milannn
napsal(a):
Zaprvé z hlediska legislativy je jedno, jestli pes strhne zdravou, březí, či nemocnou srnu. V každém případě jde o pytlačení, což mysliveckou stráž opravňuje k zastřelení psa.
Není ani pravdou, že dospělý pes nedokáže strhnout zdravou srnu -srnčí má rychlé odskoky, ale není stavěna na delší úseky, rychle se vyčerpá. Po zimě, ačkoliv nebyla nikterak tuhá, může být oslabena, navíc přechází na jiný druh potravy a trpí průjmy, což taky na kondici nepřidá.
Doma jsou rozumní, voďte psa na vodítku a trénujte poslušnost, viz příspěvky nade mnou.
Na vodítku mě netahá já mu řeknu k noze, kdyžtak trošku upozorním a je to v pohodě, ale ostatní to po něm nevyžadujou a kam pes zatáhne tam jdou.A už jsem tady jednou psala, že kousek bydlí lidi co EO používají a ví co a jak.Tak já ani nevěděla jak ho to naučit co nám poradili na cvičáku na to nereagoval a já sama jsem v životě žádného psa necvičila.A tady u nás na vesnici nikdo psi necvičí takže my to neměl, kdo ukázat.On mě poslechne na přivolání třeba, když jelo auto, nebo normálně když jdem, ale jakmile je tam třeba srnka tak ignor a běží za ní on nejdřív nevěděl co s tou srnou dělat prostě za ní běžel asi 3 nebo 4 kilometry a pak vběhli do houští a tam jí dohlal mezitim než sem za nima doběhla tak se k srně bál přiblížit potom na ní začal dorážet no pak šli přes mokřinu tak na ní pes skočila (ale tak jako na psa, když si s nim hraje). A až skočila do rybníka tak na ní začal dorážet.Samozřejmě jsem v to chvíli nevěděla co mam dělat tak sem křičela a nic nepomáhalo.No potom jsem se do něj strefila klacíkem a najednou jako by se probral srnu nechal bejt a šel ke mně.
A díky za rady na vodítku už mě poslouchá, proto taky běhal předtim na volno a tu stopovačku vyzkoušim.
Moníísek
napsal(a):
Na vodítku mě netahá já mu řeknu k noze, kdyžtak trošku upozorním a je to v pohodě, ale ostatní to po něm nevyžadujou a kam pes zatáhne tam jdou.A už jsem tady jednou psala, že kousek bydlí lidi co EO používají a ví co a jak.Tak já ani nevěděla jak ho to naučit co nám poradili na cvičáku na to nereagoval a já sama jsem v životě žádného psa necvičila.A tady u nás na vesnici nikdo psi necvičí takže my to neměl, kdo ukázat.On mě poslechne na přivolání třeba, když jelo auto, nebo normálně když jdem, ale jakmile je tam třeba srnka tak ignor a běží za ní on nejdřív nevěděl co s tou srnou dělat prostě za ní běžel asi 3 nebo 4 kilometry a pak vběhli do houští a tam jí dohlal mezitim než sem za nima doběhla tak se k srně bál přiblížit potom na ní začal dorážet no pak šli přes mokřinu tak na ní pes skočila (ale tak jako na psa, když si s nim hraje). A až skočila do rybníka tak na ní začal dorážet.Samozřejmě jsem v to chvíli nevěděla co mam dělat tak sem křičela a nic nepomáhalo.No potom jsem se do něj strefila klacíkem a najednou jako by se probral srnu nechal bejt a šel ke mně.
A díky za rady na vodítku už mě poslouchá, proto taky běhal předtim na volno a tu stopovačku vyzkoušim.
Pokud neumíte psa nic naučit normálně, tak EO vám s tím nepomůže, naopak. Elektrika je jen vaše prodloužená ruka, sama o sobě nic psa nenaučí. Pokud neumíte psa naučit běžné provozní poslušnosti, tak ho elektrikou budete jen smažit a trápit, nic jiného.
EO je pro lidi, kteří mají psa na 99,9% perfektně poslušného a jen občas, v úplně kritické situaci (třeba že mu srna vylítne přímo pod nosem) má "zatmění".
Zapomeňte na elektriku a místo toho vymyslete, jak psa zaměstnat a vychovat. Podle vašeho popisu to není vyloženě vrah srn, chtěl si s ní jen hrát. Tohle nejde zakázat, je potřeba dát mu možnost, jak si tenhle svůj pud může vybít povoleným způsobem. Aportování, stopování, coursing, u některých psů stačí i jen tahat koloběžku, nebo třeba jen mít možnost pohrát si do sytosti s jinými psy...
hunter
napsal(a):
Zaprvé z hlediska legislativy je jedno, jestli pes strhne zdravou, březí, či nemocnou srnu. V každém případě jde o pytlačení, což mysliveckou stráž opravňuje k zastřelení psa.
Není ani pravdou, že dospělý pes nedokáže strhnout zdravou srnu -srnčí má rychlé odskoky, ale není stavěna na delší úseky, rychle se vyčerpá. Po zimě, ačkoliv nebyla nikterak tuhá, může být oslabena, navíc přechází na jiný druh potravy a trpí průjmy, což taky na kondici nepřidá.
Doma jsou rozumní, voďte psa na vodítku a trénujte poslušnost, viz příspěvky nade mnou.
Z hlediska legislativy to jedno je, z hlediska praxe už nikoli. Zdravá srna a srna nemocná, zraněná či jen výrazně oslabená je velký rozdíl. Viděl jste někdy psa hnát srnčí? Rozdíl v rychlosti je značný (myšleno bez sněhu, močálů, uvíznutí v ostružiní, pádu ze skály apod.)
O tom, že psa vodit na vodítku, není sporu, dokud nezvládne poslušnost, nic jiného nezbude.
Viděl jsem německého ohaře, který strhnul zdravý kus, i když to nebyl silný srnec, spíše trochu podprůměrný s lehčí stavbou těla. Ale i takoví se pohybují v honitbách. Nevím proč ještě více stresovat zvěř, když v některých oblastech klidu už tak má málo.
Ano, v případě silných kusů a vámi naznačených podmínek, je šance téměř nulová, s tím souhlasím.
hunter
napsal(a):
Viděl jsem německého ohaře, který strhnul zdravý kus, i když to nebyl silný srnec, spíše trochu podprůměrný s lehčí stavbou těla. Ale i takoví se pohybují v honitbách. Nevím proč ještě více stresovat zvěř, když v některých oblastech klidu už tak má málo.
Ano, v případě silných kusů a vámi naznačených podmínek, je šance téměř nulová, s tím souhlasím.
Souhlas, nechat štvát a vůbec vyrušovat zvěř je vždy špatně a slečna bude muset rozhodně zapracovat na výcviku psa, aby zbytečně neztrpčovala život jemu, sobě i rodině.