Pořídit dvě štěňata ano či ne

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.3.2015 14:29
tapinka85

XXX.XXX.160.140

Mám doma 3,5 měsíční štěně bišonka. Už když jsem si ho pořizovala, tak jsem přemýšlela o tom, že bych si vzala dva. Ne ze stejného vrhu ani ze stejné chovatelské stanice. Nyní se mi naskytla možnost získat krásného 8 týdnů starého pejska. Na jednu stranu mám ideální podmínky k tomu, aby zvládla vychovat dva psy. Pracuji z domova a minimálně do září tohoto roku ještě budu. Mám dostatek prostředků nejen na pořízení druhého bišonka, ale i na to, abych mu poskytla stejně kvalitní péči jako prvnímu. Děsím se ale toho, jak je zvládnu vychovat. Zkušenosti s chovem psů mám. Mám vypsané i plusy a mínusy dvou psů. Ovšem zkušenosti s výchovou dvou štěňat současně nemám. Myslíte, že bych měla nabídku využít a nebo jsem blázen, když bych do toho šla? Děkuji za rozumné názory.

24.3.2015 14:33
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

Toto není rozumné. Záleží na Vás, co si ovšem představujete pod pojmem "vychovat".

Ideální je opravdu vychovat jednoho psa aby na něj byl spoleh a pak si k vychovanému psovi pořídit štěně.

24.3.2015 14:53
kniga

XXX.XXX.132.40

Kolik mate volneho casu? bylo by zahodno je vencit oddelene. Aby jste je mohla jednotlive ucit a oni vnimali vas a ne "brasku".

24.3.2015 15:07
tapinka85

XXX.XXX.160.140

Volného času mám dost. Kdykoliv můžu od práce odběhnout a jít se psem ven. Pod výchovou si nepředstavujte bůh ví co. U bišonka mi stačí základní povely. Starší pejsek už umí sedni, čekej, zůstaň, ke mně, fuj a dej pac a povel ticho. Funguje na 99%.

Oba bišonci by měli být pejskové výstavní. Nemám v plánu žádnou akční kariéru. Chci dva milé společníky, kteří jsou dobře socializovaní a umí základní povely.

24.3.2015 15:17
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

tapinka85 napsal(a):
Volného času mám dost. Kdykoliv můžu od práce odběhnout a jít se psem ven. Pod výchovou si nepředstavujte bůh ví co. U bišonka mi stačí základní povely. Starší pejsek už umí sedni, čekej, zůstaň, ke mně, fuj a dej pac a povel ticho. Funguje na 99%.

Oba bišonci by měli být pejskové výstavní. Nemám v plánu žádnou akční kariéru. Chci dva milé společníky, kteří jsou dobře socializovaní a umí základní povely.

Je důležité pejska na sebe navázat, vytvořit vztah. Naučit přivolání. Pokud jsou spolu dvě štěňata, je to vše vždy těžší, mohou si vystačit sami se sebou a člověka nepotřebují tolik kolik "jedináčci". Ale záleží na tom, jestli se pejsci cvičí jednotlivě. Já to neznám. Dalšího psa jsem si pořizovala až po dvou letech. Sama vím, že bych dvě štěňata "nedala" smajlík

24.3.2015 15:38
tapinka85

XXX.XXX.160.140

Bišonek je malý pejsek okolo 3,5-5kg. smajlík Myslím, že bych ho měla zvládnout levou zadní. smajlík Dříve jsem zvládala bordeauxské dogy 50-60kg živé váhy. smajlík Šlapaly jako hodinky..-) Ale to bylo v domě se zahradou a neměla jsem dvě malá štěnda najednou.

24.3.2015 16:36
hanitchka.m

XXX.XXX.33.190

Já bych si na dvě štěňata taky netroufla. Taky pracuju z domu a v roce věku první feny k nám přibyla další 1,5roku stará fenka (musela z domova a já se do ní zamilovala). První fenku jsem v tu chvíli měla tak na 90% poslušnost a dá rozhodně práci to aspoň udržet, natož dopilovat. Učí se od sebe přesně to, co člověk nechce - jedna rozštěkává druhou, druhá rozbíhá první za zvěří,... Prostě po čem prd... A je dost časově náročný to řešit, procházky s každou zvlášť a jdeme od začátku.
Štěněcí období je krásná věc, užívala bych si radši každý zvlášť

24.3.2015 16:41
myjka

XXX.XXX.97.34

Tiež sa prihováram za to, radšej počkať až prvá dospeje. :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.3.2015 16:51

Já mám dvojčátka...jeli jsme si pro zamluvenou fenečku a manželovi padnul do oka její bráška, takže mě po třech dnech přemluvil a přivezli jsme si i jeho...samozřejmě je super štěnďata si spolu hrají...jí..spí nejsou sami, vždy mají k sobě kamaráda.
Problém nastal až v pubertě, kdy se začali chovat jako smečka...každý zvlášť funguje na první dobrou, pokud jsou spolu a není v okolí žádný pes, tak v poho. V případě, kdy se dle názoru feny nějaký pes chová nepřístojně jde mu to okamžitě vysvětlit a pes jí poslechne na slovo (podotýkám nikdy žádnému psovi neublížila, ale riskovat to nehodlám), takže pokud je mám venku oba mohu pouštět pouze ke psům, které známe a nemáme s nimi problém.
Jsou to zlatíčka, ale já osobně bych do toho už nešla (podotýkám, že psi mají cca 50kg), asi je to mou neschopností, dvě štěňata najednou jsem před tím neměla...vždy jeden pes dospělý a štěně

24.3.2015 16:51
kopek

XXX.XXX.236.191

Dve šteňatá naraz nie je najlepší nápad. Hrozí vám, že vyrastú ako svorka, závislé jedno na druhom a ťažšie schopné bežného fungovania ak budú samostatne.

24.3.2015 16:55
tapinka85

XXX.XXX.160.140

Jsem ráda, že napsal i někdo, kdo zkušenost má. smajlík Obdivuji Vás, jak dáte dva takové malé sloníky. smajlík To já s bišonkama bych asi měla díky váze na pohodu. Na pejska se jedu podívat ve čtvrtek, tak uvidíme. Bišoni jsou hodně učenliví, navíc pro jídlo udělají cokoliv. Dva kluci jsou asi lepší než fenka. Hárání musí být pak náročné a musíte asi nejspíš řešit, kam s pejskem..-).

24.3.2015 16:58
hanitchka.m

XXX.XXX.33.190

tapinka85 napsal(a):
Jsem ráda, že napsal i někdo, kdo zkušenost má. smajlík Obdivuji Vás, jak dáte dva takové malé sloníky. smajlík To já s bišonkama bych asi měla díky váze na pohodu. Na pejska se jedu podívat ve čtvrtek, tak uvidíme. Bišoni jsou hodně učenliví, navíc pro jídlo udělají cokoliv. Dva kluci jsou asi lepší než fenka. Hárání musí být pak náročné a musíte asi nejspíš řešit, kam s pejskem..-).

Tam ale vůbec nejde o váhu... Ve dvou štěňatech ztratíte svou výhodu jako jediný zdroj jistoty, vzrůša a zábavy, bude mít bráchu.

24.3.2015 17:08

tapinka85 napsal(a):

Fenečka je kastrovaná...zaplať pánbůh se nervou...fena velmi dominantní...pes submisivní fungují bezvadně...nemám zkušenost s malými plemeny, ale já bych do stejného pohlaví nešla...v každém případě držím palečky, aby to u vás proběhlo v poho

24.3.2015 18:04
koňadra

XXX.XXX.128.31

Měla jsem několikrát dva sourozence, jednou i tři. Je to HOODNĚ náročné. Především: vycházky jedině s každým zvlášť, ale někdy (když nebylo tolik času, potřebovala jsem je spíš vyvenčit a trochu vyběhat než cvičit), tak jsem půl procházky jednoho vždy měla na vodítku, druhý běhal puštěný a zase naopak. Jakmile budou běhat všichni na volno, udělají smečku a vás už nepotřebují.

24.3.2015 18:17
hn..

XXX.XXX.245.254

Taky jsem měla stejně staré dvojice. Ono to jde. Ale práce a času to spotřebuje hodně a takhle zpětně vidím, že s těmito psy jsem neměla tak úzký vztah a užila jsem si s nimi méně. Svůj čas jsem dělila mezi dva psy. Vliv měla i moje únava - s jedním jsem byla na dvouhodinové vycházce s výcvikem a pak jsem neměla náladu absolvovat totéž s druhým. Navíc poslední dvojice je dnes desetiletá, má různé neduhy a problémy a spíš je ošetřuju, než že bych si s nima užívala. Už do něčeho takové nepůjdu, není to dobré ani pro ty psy, ani pro lidi. S dvojicí starší a mladší pes je to něco úplně jiného, mají každý trochu jiné nároky - s jedním se třeba sportuje, s druhým se chodí jen na vycházky apod.

24.3.2015 18:36
aritim

XXX.XXX.19.70

Tady málokdo bere v úvahu, že bišonek je společenské plemeno a i psi chováni ve větší smečce jsou velmi vázaní na člověka. Měla jsem jiné malé společenské plemeno podobné povahy, nejdřív fenu, po pár týdnech jsem si vzala i jejího brášku a byli na mě upnutí oba dva. Kromě těch dvou ještě jejich otce a další fenu. Ani ti pro ně neznamenali víc než já. Výcvik a výchova není rozhodně tak náročná jako u velkých plemen, při správném vedení ani nehrozí agresivita na jiné psy a lovecké smečkové chování.
Nevýhody to samozřejmě má, v době dospívání se mohou začít přeznačkovávat, ale vše se dá řešit důslednou výchovou.
Výhody jsou jasné, pejsci nikdy nebudou sami, což tak společenští psíci ocení, budou mít vždy parťáka ke hrám, což vám dá víc prostoru pro práci.

24.3.2015 18:42

Já chodím s oběma pasanama najednou, někdy se mnou chodí syn, chodím každé ráno než jdu do práce tak na hoďku a půl, protože večer mi to né vždy klapne...psi nejsou pracanti, nemusí se procvičovat poslušnost nebo házet aportíky...na procházce mě nespouštějí z očí...vlastně mě neustále hlídají, takže pro mě je to relax, pesani se vyběhají. Žijí s námi sice v domě, jsou to mazlící závisláci, rádi jdou ven, ale klidně se mnou budou celý den ležet na gauči, hlavně že jsou se svýma lidičkama. Prioritní funkce je hlídání, což plní na jedničku...fena by to určo zvládla v pohodě sama, ale takhle má k sobě dalších 50kg živé váhy, jsou výborně spolupracující tým.

24.3.2015 20:23
Lexaurin

XXX.XXX.137.156

No ja mam tri, dva spolecenske po dvou letech- s temi chodim najednou a ovcacke plemeno, ktere potrebuje myslet i litat vice nez ti mali prcici, tak s tou chodim zvlast na hodku az hodku a pul denne.Je pravda, ze si pochvaluji, ze doma jsou ti dva mali spolusmajlík Kdyz mam hodne casu jdu po jednomsmajlík Aby me mel kazdy chvili jen pro sebe, doma je nekdy cvicim pohromade jako smecku, nekdy oddelene, zalezi na tom, jak moc chci, aby se pes soustredil.
Ale porizovala jsem je po dvou letech, jakmile odrostli z pleneksmajlík

25.3.2015 00:23
awake

XXX.XXX.115.136

Měla jsem štěně služebního plemene, a za půl roku jsem si pořídila další. Byl mezi nimi věkový rozdíl 4 měsíců, navíc to byli obě feny a vychovat jsem je dovedla naprosto v pohodě. Myslím, že u Bišonka jako u společenského plemene by neměl být problém zvládnout dva pejsky pokud je již první socializován a je poslušný. Navíc jste již psy měla.
Měla jsem doma 3 štěňata do půl roku a chodila jsem s nimi najednou (i s oběma dospělými 3 letými fenami) na procházku a zároveň jsem je učila přivolání a povely sedni a lehni. Je fakt že je to již spoustu let, a tenkrát jsem vůbec nepřemýšlela nad tím, že by se to nedalo zvládnout .

25.3.2015 07:12
kalliope

XXX.XXX.10.112

tapinka85 napsal(a):
Mám doma 3,5 měsíční štěně bišonka. Už když jsem si ho pořizovala, tak jsem přemýšlela o tom, že bych si vzala dva. Ne ze stejného vrhu ani ze stejné chovatelské stanice. Nyní se mi naskytla možnost získat krásného 8 týdnů starého pejska. Na jednu stranu mám ideální podmínky k tomu, aby zvládla vychovat dva psy. Pracuji z domova a minimálně do září tohoto roku ještě budu. Mám dostatek prostředků nejen na pořízení druhého bišonka, ale i na to, abych mu poskytla stejně kvalitní péči jako prvnímu. Děsím se ale toho, jak je zvládnu vychovat. Zkušenosti s chovem psů mám. Mám vypsané i plusy a mínusy dvou psů. Ovšem zkušenosti s výchovou dvou štěňat současně nemám. Myslíte, že bych měla nabídku využít a nebo jsem blázen, když bych do toho šla? Děkuji za rozumné názory.

Máte-li opravdu tolik času a můžete-li se věnovat psům odděleně, tak bych u takovéhoto nepracovního plemene neměla vůbec strach a klidně to zkusila. Základem ale je, že opravdu se musíte věnovat odděleně každému zvlášť. Pokud první pejsek má již dobré základy přivolání může zase naopak tomu mladšímu v lecčems pomoci, ale často platívá, že nejprve od sebe odkoukají ta negativa :).

25.3.2015 13:33

Včera jsem potkala lidičky co maj dvojčata 2 kluky BSP nyní jim jsou 4 roky. Prý všechno v poho pejsci jsou zlatíčka, nebyli vychováváni jednotlivě, přesto poslouchají a jsou nafixovaní na svého človíčka, jen mají stejný problém jako já...také z nedostatku zkušeností...nenaučili pejsky být jednotlivě doma, takže teď když potřebují jít pouze s jedním druhý doma brečí a je jedno, že zbytek rodiny je doma s ním, takže pokud bych měla mít opět současně dvě štěňata, tak toto bych považovala za základ...no chybami se člověk učí...

26.3.2015 12:28
bettynka31

XXX.XXX.150.101

Ahoj mohla bych se zeptat máme doma osmi měsíční fenku kříženýho jezevčíka drsnosrstýho a mamka si chce pořídit asi bígla a já se bojím že se budou rvát mohl byste mi někdo poradit.

Moc všem děkuju kdo odepíšete

26.3.2015 13:02
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

bettynka31 napsal(a):
Ahoj mohla bych se zeptat máme doma osmi měsíční fenku kříženýho jezevčíka drsnosrstýho a mamka si chce pořídit asi bígla a já se bojím že se budou rvát mohl byste mi někdo poradit.

No hlavně co budete dělat až bude fenka hárat ? Spíš neš se prát se budou pářit , pokud bígl má být pes. Jinak jestli se budou nebo nebudou prát záleží dost na vás.

26.3.2015 13:14
katkaa1

XXX.XXX.180.30

tapinka85 napsal(a):

Ja by som do toho kľudne išla ak máte dostatok času aby ste sa venovala obom. Ak ich budete občas brať von aj samostatne zvyknú si byť aj osamote, aj chodiť osamote a aspoň sa spolu zahrajú. Sused má tiež dvoch bratov síce veľkého plemena, ale fungujú spolu perfektne a nemá problém ich zobrať preč aj po jednom.

26.3.2015 13:43
pidla

XXX.XXX.106.11

bettynka31 napsal(a):

Jestli bígl bude pes, tak se s fenkou rvát nebude. Ovšem s velkou pravděpodobností bude zdrhat a naučí to i fenku.
https://www.youtube.com/watch?v=VnBjQDeZPag
Řekni mamce, ať volbu plemene ještě přehodnotí. Bígl je roztomilý pes, ale jako pes do rodiny je svou povahou naprosto nevhodný.

26.3.2015 13:57
scylla

XXX.XXX.159.45

Jak který, kamarádka Eva Čáslavská, do své smrti předsedkyně bealge klubu, měla bíglů 5, výborně vychované, nezdrahcí, poslušné a měla je v bytě v rodině a znám dost lidí, co bígla mají a je to v pohodě.

Neregistrovaný uživatel

26.3.2015 14:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Znám jedny, co měli jezevčici a po tom, co jim umřela pořídili bíglici. Člověk by řekl, že podobné povahy, ale houby, bíglovou nemůžou pustit z vodítka. Totéž jiní, kteří si pořídili bígla a vzápětí mají mimčo a chodí s bíglem na vodítku a kočárem. První jsem si všimla, že pes je už i kastrovaný...a stejně ho z vodítka nikdy nepouštějí Chtěla jsem hodit řeč o tom proč? Jestli vážně tak zdrhá? Jenže se potkáváme vždy v situaci, kdy já mám psy na volno a bez vodítek a musím je kočírovat, aby psa neotravovali, tak nechci zdržovat ještě vykecáváním...Bohužel mi připadne, že většinou si tohoto na pohled pěkného psa pořizují lidi, kteří absolutně podceňují výcvik a hlavně jsou pak děsně překvapení, jakový je to zdrhač, ačkoliv se to všude píše 100X

26.3.2015 14:03
pidla

XXX.XXX.106.11

scylla napsal(a):
Jak který, kamarádka Eva Čáslavská, do své smrti předsedkyně bealge klubu, měla bíglů 5, výborně vychované, nezdrahcí, poslušné a měla je v bytě v rodině a znám dost lidí, co bígla mají a je to v pohodě.

Ale jo, ono to jde, já neříkám, že ne. Zvlášť v bytě, z bytu pes nezdrhne. Taky znám vychované bígly, co chodí venku v zazvěřeném terénu navolno. Ale ta výchova je prostě mnohonásobně náročnější než u některého společenského plemene. Pro běžného pejskaře, který chce psa prostě jako společníka a s nějakým výcvikem se moc zatěžovat nebude, je strašná spousta vhodnějších plemen.

26.3.2015 14:05
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Znám jedny, co měli jezevčici a po tom, co jim umřela pořídili bíglici. Člověk by řekl, že podobné povahy, ale houby, bíglovou nemůžou pustit z vodítka. Totéž jiní, kteří si pořídili bígla a vzápětí mají mimčo a chodí s bíglem na vodítku a kočárem. První jsem si všimla, že pes je už i kastrovaný...a stejně ho z vodítka nikdy nepouštějí Chtěla jsem hodit řeč o tom proč? Jestli vážně tak zdrhá? Jenže se potkáváme vždy v situaci, kdy já mám psy na volno a bez vodítek a musím je kočírovat, aby psa neotravovali, tak nechci zdržovat ještě vykecáváním...Bohužel mi připadne, že většinou si tohoto na pohled pěkného psa pořizují lidi, kteří absolutně podceňují výcvik a hlavně jsou pak děsně překvapení, jakový je to zdrhač, ačkoliv se to všude píše 100X

Já si myslím, že většina lidí si pořizuje psa hlavně podle toho jak vypadá a nic si o konkrétní rase nepřečtou

26.3.2015 18:53
fikovnice

XXX.XXX.99.69

tapinka85 napsal(a):
Bišonek je malý pejsek okolo 3,5-5kg. smajlík Myslím, že bych ho měla zvládnout levou zadní. smajlík Dříve jsem zvládala bordeauxské dogy 50-60kg živé váhy. smajlík Šlapaly jako hodinky..-) Ale to bylo v domě se zahradou a neměla jsem dvě malá štěnda najednou.

Já bych si jen dovolila nesouhlasit se srovnáváním zvládnutí psa v přímé úměře k jeho hmotnosti či velikosti. Vždyť i dvě čivavy, dva krysaříci, atd., pokud nejsou dobře vychováváni a cvičeni, tak jsou pak v podstatě "nezvládnuti" (pokud použiji Vaši terminologii).

26.3.2015 21:16
tapinka85

XXX.XXX.160.140

fikovnice napsal(a):
Já bych si jen dovolila nesouhlasit se srovnáváním zvládnutí psa v přímé úměře k jeho hmotnosti či velikosti. Vždyť i dvě čivavy, dva krysaříci, atd., pokud nejsou dobře vychováváni a cvičeni, tak jsou pak v podstatě "nezvládnuti" (pokud použiji Vaši terminologii).

To je trochu slovíčkaření. smajlík Je fakt, že i nezvládnutého malého psa dokážete zpacifikovat lépe než velkého..-) Nechat psa růst jak dříví v lese nebo si ho nechat přerůst přes hlavu nechci a nenechám a je jedno jestli je velký nebo malý. Ale nezvládnutý velký pes může nadělat rozhodně větší paseku než ten malý. Neznamená to, že se ale malí psi vychovávat nemusí..-)

27.3.2015 00:32
fikovnice

XXX.XXX.99.69

tapinka85 napsal(a):
To je trochu slovíčkaření. smajlík Je fakt, že i nezvládnutého malého psa dokážete zpacifikovat lépe než velkého..-) Nechat psa růst jak dříví v lese nebo si ho nechat přerůst přes hlavu nechci a nenechám a je jedno jestli je velký nebo malý. Ale nezvládnutý velký pes může nadělat rozhodně větší paseku než ten malý. Neznamená to, že se ale malí psi vychovávat nemusí..-)

Jasný! To potom souhlasím!

29.3.2015 11:43
bettynka31

XXX.XXX.131.130

pidla napsal(a):
Jestli bígl bude pes, tak se s fenkou rvát nebude. Ovšem s velkou pravděpodobností bude zdrhat a naučí to i fenku.
https://www.youtube.com/watch?v=VnBjQDeZPag
Řekni mamce, ať volbu plemene ještě přehodnotí. Bígl je roztomilý pes, ale jako pes do rodiny je svou povahou naprosto nevhodný.

Já vím taky jsem to mamce říkala že bígl je neposlušný. A byla by to asi fenka a díky

5.4.2015 14:34
ája ája

XXX.XXX.71.123

Mám 2 fenky zaráz pořízeny a to hned dvě sestřičky čivavky, proč by to mělo být divný a nebo já bych do toho nešla? nechápu tady toto je jen na člověku jak se s tím popere a proč ne je to skvělá volba holky si hrají spí spolu a navíc je to ohromný takže záleží jen an dotyčné co chce, za sebe říkám ano.

Přidejte reakci

Přidat smajlík