Komplikace před porodem a během porodu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.3.2015 09:24
Bordina

XXX.XXX.72.98

Dobrý den,
prosím o radu. Mám 4,5 letou fenu Bordeauxské dogy a máme 60.den březosti. Od 58.dne fena začala přijímat o dost menší množství stravy než obvykle, řekla bych, že ratlík toho zvládne víc. Teplota se pohybuje kolem 37,5 stupně, akorát v pondělí na dvě hodiny klesla na 36,4. Včera při venčení měla problém s chůzi, zadýchaná si musela dávat co tři kroky přestávku a odpočinout si. Večer se teplota vyhoupla na 38 stupňů a bříško má na ohmat tvrdší. Dnes ráno měla pod sebou mokrý jemně žlutý flek. Veterinářka nám potvrdila cca 12 štěňat, takže je jasné, že fenka je teď opravdu objemná, ale zdá se mi, že hřbet má pohublejší. Je tohle normální? Je to tím, že se porod blíží? Od včerejšího večera se nenapila vody. Jen leží na boku a oddychuje... Ráno měla s chůzí také problém. Mockrát předem děkuji za reakce. Přiznávám, že jsem trošičku stresař a hned všechno vidím černě, proto budu ráda za každou radu či zkušenost.

- ještě poslední věc do dnešního dne se ještě nespustilo mléko, veterinář říká, že by se mělo spustit nejpozději týden před porodem.

25.3.2015 09:28
awake

XXX.XXX.115.136

Já bych se neptala tady, ale co nejdřív bych volala veterináře.

25.3.2015 09:31
Bordina

XXX.XXX.72.98

Volala jsem, veterinář mi řekl, že už jí to všechno tlačí a že je to zatím v pořádku, pokud nepůjde teplota rapidně nahoru. Jenže mě se to prostě nezdá... Možná je to opravdu normální, jen já budu prvorodička a nevím jak všechno kolem probíhá. Internet mám nastudovaný od shora dolů, ale nikde o tomhle nepíší. Proto se ptám tady.

25.3.2015 09:56
anonymx

XXX.XXX.27.66

KLíííd, flek - zřejmě jí praskla voda a rodí, ale také je možné, že to byl jen únik moči jak jí všechno tlačí. Je plná štěňat, takže je jí ouvej. Jestli je to možné a nezačala ještě tlačit, nutit jí k pohybu, ale jen po zahradě a pokud možno s ručníkem v ruce, protože si také můžete už domů nést štěně. S mlékem klid, u prvorodiček to bývá až po porodu. Ale i tak, když jí zmáčknete struk, tak by se aspoň kapička měla objevit.

25.3.2015 10:01
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Bordina napsal(a):
Dobrý den,
prosím o radu. Mám 4,5 letou fenu Bordeauxské dogy a máme 60.den březosti. Od 58.dne fena začala přijímat o dost menší množství stravy než obvykle, řekla bych, že ratlík toho zvládne víc. Teplota se pohybuje kolem 37,5 stupně, akorát v pondělí na dvě hodiny klesla na 36,4. Včera při venčení měla problém s chůzi, zadýchaná si musela dávat co tři kroky přestávku a odpočinout si. Večer se teplota vyhoupla na 38 stupňů a bříško má na ohmat tvrdší. Dnes ráno měla pod sebou mokrý jemně žlutý flek. Veterinářka nám potvrdila cca 12 štěňat, takže je jasné, že fenka je teď opravdu objemná, ale zdá se mi, že hřbet má pohublejší. Je tohle normální? Je to tím, že se porod blíží? Od včerejšího večera se nenapila vody. Jen leží na boku a oddychuje... Ráno měla s chůzí také problém. Mockrát předem děkuji za reakce. Přiznávám, že jsem trošičku stresař a hned všechno vidím černě, proto budu ráda za každou radu či zkušenost.

- ještě poslední věc do dnešního dne se ještě nespustilo mléko, veterinář říká, že by se mělo spustit nejpozději týden před porodem.

Je celkem běžne že vlivem připravy na porod dochazi a uvolnováni porodnich cest a povoleni vazu kolem zadku takže muže mit fena problem s chuzi a taktéž se ji břicho jakoby sniži a spadne takže pak fena vypada pohublejši ve hřbětě.
Stejně tak je jedniom s přiznaku bližiciho porodu nešchutenstvi a některe feny mužou 1-3 dny před porodem odmitat jist uplně neni to nic neobvyklého.
Pokud fena očekava tolik štěnat je to pro ni docela zahul na energii takže bych se snažila tuto doplnit a to bud přidavanim glukopuru do vody či calopet pastou Fena prvni dny nema mleko ale tkz.mlezivo to ma trochu jinou konzistenci i barvu a muže ho začit spouštět až během porodu.

25.3.2015 10:02
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Bordina napsal(a):
Dobrý den,

Je celkem běžne že vlivem připravy na porod dochazi a uvolnováni porodnich cest a povoleni vazu kolem zadku takže muže mit fena problem s chuzi a taktéž se ji břicho jakoby sniži a spadne takže pak fena vypada pohublejši ve hřbětě.
Stejně tak je jednim s přiznaku bližiciho porodu nechutenstvi a některé feny mužou 1-3 dny před porodem odmitat jist uplně neni to nic neobvyklého.
Pokud fena očekava tolik štěnat je to pro ni docela zahul na energii takže bych se snažila tuto doplnit a to bud přidavanim glukopuru do vody či calopet pastou Fena prvni dny nema mleko ale mlezivo to ma trochu jinou konzistenci i barvu a muže ho začit spouštět až během porodu.

25.3.2015 10:10
pudl 1979

XXX.XXX.9.77

Dobrý den, jestli je vše v pořádku vám takhle na dálku říci neumím, ale to že nepije je známka toh, o že je možné, že bude rodit co nejdříve.té teploty bych se nebála ale už bych fenečku nenechávala o samotě.Hodně štěstí.

25.3.2015 10:12
Bordina

XXX.XXX.72.98

ivulka2 napsal(a):
Stejně tak je jedniom s přiznaku bližiciho porodu nešchutenstvi a některe feny mužou 1-3 dny před porodem odmitat jist uplně neni to nic neobvyklého.
Pokud fena očekava tolik štěnat je to pro ni docela zahul na energii takže bych se snažila tuto doplnit a to bud přidavanim glukopuru do vody či calopet pastou Fena prvni dny nema mleko ale tkz.mlezivo to ma trochu jinou konzistenci i barvu a muže ho začit spouštět až během porodu.

Glukopur už přidávám, ale nechce ani pít, což je docela divné, normálně je schopná vypít hektolitry za den a neustále čekat na další plnou misku vody. Začíná ji pomalu ta teplota klesat, chodit nechce vůbec, má s tím problém. Momentálně se převaluje na pelechu, to bříško ji fakt tlačí a už neví jak se uložit.

25.3.2015 10:14
Bordina

XXX.XXX.72.98

pudl 1979 napsal(a):
Dobrý den, jestli je vše v pořádku vám takhle na dálku říci neumím, ale to že nepije je známka toh, o že je možné, že bude rodit co nejdříve.té teploty bych se nebála ale už bych fenečku nenechávala o samotě.Hodně štěstí.

Jsem šíleně nervozní... Děkuji mockrát, snad bude vše v pořádku a opravdu je to jenom tím, že už se to blíží...

25.3.2015 10:18
Bordina

XXX.XXX.72.98

Teď se jí vrátilo mléko, které vypila a trochu se vyblila...

25.3.2015 10:24
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Bordina napsal(a):
Glukopur už přidávám, ale nechce ani pít, což je docela divné, normálně je schopná vypít hektolitry za den a neustále čekat na další plnou misku vody. Začíná ji pomalu ta teplota klesat, chodit nechce vůbec, má s tím problém. Momentálně se převaluje na pelechu, to bříško ji fakt tlačí a už neví jak se uložit.

Tak to už ji hlidejte porod už bude brzo

25.3.2015 11:28
Bordina

XXX.XXX.72.98

ivulka2 napsal(a):
Tak to už ji hlidejte porod už bude brzo

Vypadá to, že jsem nervoznější víc než ona... Teď jen poléhává... Kéž by jsme to měly už za sebou... A doufám, že se to mlíčko ještě spustí.

25.3.2015 11:57
lev

XXX.XXX.253.186

S mlíkem (mlezivem) si nedělejte starosti, pokud má hodně napnuté břicho, tak to vypadá, že nic a ono je. Spousta fen ho pustí s posledním štěnětem. Taky jsou různé feny, z některé mlíko kape pořád a jiná ho pustí jen na kojení.

Neregistrovaný uživatel

25.3.2015 12:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38

Chápu, že jste nervní, já jsem to samé. Pokud se to týká mne, je mi všechno jedno, ale o blízké mám strach hrozný. Z toho důvodu, bych se do rození štěňat vůbec nepouštěla. Myslím tím, že bych vůbec nepřipustila fenu. Teď, když jste se na to dala, snažte se být co nejvíc v klidu a pohodě a nestresovat ještě tu chudinu fenku. My měli ještě u prarodičů fenku, jen vořecha ale ta vždycky porodila, aniž by to vůbec někdo věděl, nikdo ji nehlídal. Děda to vždycky zjistil až podle toho, že nevylézala z boudy.

25.3.2015 12:15
Bordina

XXX.XXX.72.98

lev napsal(a):
S mlíkem (mlezivem) si nedělejte starosti, pokud má hodně napnuté břicho, tak to vypadá, že nic a ono je. Spousta fen ho pustí s posledním štěnětem. Taky jsou různé feny, z některé mlíko kape pořád a jiná ho pustí jen na kojení.

Břicho má opravdu napnuté. Teď pořád jen pochrupkává. Uvažovala jsem, že pokud by do večera neporodila, tak bych si sjela ještě na veterinu pro nějakou výživnou injekci, která by nejspíš pomohla... Mám strach, že nebude mít na ten porod sílu, když třetím dnem skoro nic nejí... Teda dnes už vůbec nejí...

25.3.2015 13:00
anonymx

XXX.XXX.27.66

Klid, pokud je v klidu, nehrabe, netlačí, tak jí nutit chodit a hlavně nestresovat !
Když jsme rodili poprvé, tak fena k večeru začala hrabat a být nervozní, já navařila konev kafe, nachystala všechno a seděla u ní, k ránu ta potvora usnula a prochrněla celý den, navečer to samé a opět k ránu se rozhodlas jít se vyspat, až třetí noc, když už jsem neviděla na oči to přišlo. A zvládly jsme to obě, jen to poslední štěně už jsem prospala s hlavou opřenou o bednu.

25.3.2015 13:04
ivulka2

XXX.XXX.155.174

anonymx napsal(a):
Klid, pokud je v klidu, nehrabe, netlačí, tak jí nutit chodit a hlavně nestresovat !
Když jsme rodili poprvé, tak fena k večeru začala hrabat a být nervozní, já navařila konev kafe, nachystala všechno a seděla u ní, k ránu ta potvora usnula a prochrněla celý den, navečer to samé a opět k ránu se rozhodlas jít se vyspat, až třetí noc, když už jsem neviděla na oči to přišlo. A zvládly jsme to obě, jen to poslední štěně už jsem prospala s hlavou opřenou o bednu.

Zviřecich porodu mam za sebou stovky a nebo spiš tisice a jednu věc jsem se naučila u porodu je potřeba předevšim klid a pak dalši byt spiš jako nestrany pozorovatel než přimej učastnik jelikož čim je člověk chytřejši a vic se do toho se re tak tim vic ubližuje a kazi.

25.3.2015 13:42
lev

XXX.XXX.253.186

Bordina napsal(a):
Břicho má opravdu napnuté. Teď pořád jen pochrupkává. Uvažovala jsem, že pokud by do večera neporodila, tak bych si sjela ještě na veterinu pro nějakou výživnou injekci, která by nejspíš pomohla... Mám strach, že nebude mít na ten porod sílu, když třetím dnem skoro nic nejí... Teda dnes už vůbec nejí...

Jediné, co by se jí dalo přidat je rychlevstřebatelný vápník, ale rychlevstřebatelný ( calcium citrát, frubiasecalcium apod.), žádné tablety. Začínáme dávat se začínajícím porodem. Na jeho dostatku závisí i stahy dělohy. Asi bych jídala na jazyk calopet pastu, když nic nechce, ale pokud zvrací a může mít i průjem, tak to jsou známky k porodu. Jsou feny, které hrabou, vyvádí a pak jsou opaky, které spí a pak najednou přijdou stahy.

25.3.2015 13:44
Bordina

XXX.XXX.72.98

Teplota se vratila na 37,7...

25.3.2015 14:19
lev

XXX.XXX.253.186

Po vystoupání teploty k normálu by měl začít porod do 36 hodin.( může samozřejmě i dřív).

25.3.2015 14:48
Bordina

XXX.XXX.72.98

lev napsal(a):
Po vystoupání teploty k normálu by měl začít porod do 36 hodin.( může samozřejmě i dřív).

Znamená to tedy, že před porodem bude mít normální teplotu? Teplota klesla nejníž v pondělí. Včera večer měla 38, ráno 37,1 a ted má kolem 37,7. To je její normál...

25.3.2015 19:04
conie

XXX.XXX.206.202

Vše, co popisujete, souvisí s blížícím se porodem, jak už vám tu napsali. Já bych jen chtěla zdůraznit pro vás - ZACHOVEJTE KLID, jinak můžete znervóznit i fenu a porod pak může být komplikovanější nebo může mít zpočátku problém s péčí o štěňata. Nenechávejte ji o samotě, ale nechte ji v klidu, nuťte ji tak po 2-3 hodinách na krátkou procházku (jak bylo napsáno s baterkou a ručníkem). Nenuťte do jídla ani pití, co potřebuje, si vezme. Maximálně mějte připravenou pastu Calo-Pet na dodání energie. A jinak si vemte zajímavou knížku, natáhněte se poblíž matky nastávajdy, uvařte si kafíčko... a čekejte. HOdně štěstí a dejte vědět, jak jste dopadla.

27.3.2015 10:36
lev

XXX.XXX.253.186

Tak kolik ?

27.3.2015 19:38
pudl 1979

XXX.XXX.9.77

Dobrý večer tak jak se dnes cítí fenečka?A co vy jak to vše zvládáte?budu moc ráda když se mi ozvete, děkuji moc.

27.3.2015 21:47
Cumacci111

XXX.XXX.101.2

Příznaky jsou normální - před porodem to takto bývá..S tím mlezivem je to blbost, protože někdy jsou kapičky třeba již 2 týdny před porodem a jindy až po porodu prvního štěněte!Již jste odrodily?

27.3.2015 23:12
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Tak nevím, mám jakési tušení, že to nedopadlo dobře ...
To napnuté břicho před porodem je normální? Nesvědčí to o zánětu? Jak zadavatelka psala, že fena jen leží na boku, má napnuté břicho a nemůže pořádně dýchat...
Anebo varianta č.2 - vše dopadlo dobře a zadavatelka nestíhá ani otevřít internet, natož sem psát příspěvek. Kéž tedy platí varianta č.2!

27.3.2015 23:17
jingless

XXX.XXX.31.7

Napnuté břicho je zcela normální u porodu, i to dýchání, podle mě fena porodila a prostě není čas psát na netu ;-).

27.3.2015 23:57
fikovnice

XXX.XXX.99.69

jingless napsal(a):
Napnuté břicho je zcela normální u porodu, i to dýchání, podle mě fena porodila a prostě není čas psát na netu ;-).

Kéž by! Já s tímto zkušenosti nemám, takže to byl ode mě takový laický dotaz...

28.3.2015 00:06
jingless

XXX.XXX.31.7

No já minimální :-D Ale před porodem a během prostě to bříško ztvrdne no, to vím smajlík Aspoň něco :-D Snad vše dopadlo dobře a paní sem napíše, jak lítá kolem miminek smajlík

28.3.2015 00:15
fikovnice

XXX.XXX.99.69

jingless napsal(a):
No já minimální :-D Ale před porodem a během prostě to bříško ztvrdne no, to vím smajlík Aspoň něco :-D Snad vše dopadlo dobře a paní sem napíše, jak lítá kolem miminek smajlík

Jj, já také doufám, však jich mělo být hodně, že? Tak třeba fakt nestíhají smajlík.

28.3.2015 07:16
conie

XXX.XXX.206.202

fikovnice napsal(a):
Jj, já také doufám, však jich mělo být hodně, že? Tak třeba fakt nestíhají smajlík.

Ahoj Fíkovnice,
trochu mimo toto téma - za pár týdnu taky rodíme, mám u feny potvrzenou březost! Jinak, vše, co paní psala, bylo okolo porodu normální. A pokud mají doma čerstvou nadílku mimin, tak má jiné starosti než sem psát. První dny, než se vše zaběhne, mohou být dost náročné, zvlášť pro méně zkušené páníky i fenky.

28.3.2015 15:11
ivulka2

XXX.XXX.155.174

V tomto se pletete pokud proběhne vše hladce tak pravě ty prvni dny a tydny jsou nejmim naročne ten pravej šrumec nastane až když štěnici dostanou nožičky

28.3.2015 15:15
fikovnice

XXX.XXX.99.69

conie napsal(a):
Ahoj Fíkovnice,
trochu mimo toto téma - za pár týdnu taky rodíme, mám u feny potvrzenou březost! Jinak, vše, co paní psala, bylo okolo porodu normální. A pokud mají doma čerstvou nadílku mimin, tak má jiné starosti než sem psát. První dny, než se vše zaběhne, mohou být dost náročné, zvlášť pro méně zkušené páníky i fenky.

Ahoj "Conie", díky za vysvětlení. My jsme nikdy neměli fenku, vždy jen psy. Jako přihlížitelka bych i ráda někdy u porodu štěnd byla, třeba se někdy nějak zadaří.
Teď hlavně, ať je u Vás také vše OK!

28.3.2015 17:42
Cumacci111

XXX.XXX.101.2

To si určitě nenechte ujít!Je to totiž moc pěkný, vzrušující a pozitivní zážitek! Jí jsem to již několkrít zažila..na fenkách je to poznat vždy dopředu, i když je pravda, že u některé již několik dní a u jiné jen třeba 2 hodiny před porodem.Táchakže s teplotou se netrápíme-stejně není vždy směrodatná..Prostě si zařídím volno a okupujeme spolu gauč a Tv třeba 2 dny..Koupím si dobrou lahvinku, vše si připravím, abych nemusela odbíhat/protože fenky závislačky jsou Vám v patách do prvního šťěnda.. No a pakuž jen sleduji situaci, vše si zapisuji a užívám si to..a třeba pletu nebo pracuji na PC..Pro nikoho jiného tu nejsem, jen pro rodičku..A když se vše podaří bez problémů, je to 100%ní paráda.. A i když někdy potíže jsou, veterin.je na telefonu a auto nachystané i ve dvě v noci...Udělám prostě vše, co je v mých silách..Ale jinak rodičkám do porodu nezasahuji, pokud samy vědí, jak na to.Jen dávám co chvíli Glukozu.myslím, že pro fenky, které Vás milují, je nejdůležitější ten fakt, že s ní prostě jste!§ No je to zázrak přírody...

28.3.2015 22:48
koňadra

XXX.XXX.128.31

fikovnice napsal(a):
Ahoj "Conie", díky za vysvětlení. My jsme nikdy neměli fenku, vždy jen psy. Jako přihlížitelka bych i ráda někdy u porodu štěnd byla, třeba se někdy nějak zadaří.

Už mám za sebou desítky porodů, většinou to řeším jako Cumacci111. Akorát tu "lahvinku" nahrazuji raději kávou, protože po lahvince bych nejspíš usnula a to bych rodičce nebyla nic platná - pokud by potřebovala. Měla jsem i feny, které s porodem vyloženě čekaly na mne. Dlužno ale říct, že porod je většinou mnohahodinová záležitost, takže je to tak na 1 - 2 dny dovolené. Pokud celou noc sedím u feny, pak jsem zralá tak akorát do postele a ne do práce. A ještě musím říct, že první porod pro mne nebyl až tak skvělou záležitostí. Jednak jsem o tom moc nevěděla (teorií se v tomto praxe moc nahradit nedá), ale hlavně: fena občas zvracela, do toho z ní tekla plodová voda, občas i nějaká krev a zelená voda... no, nic moc hezkého a voňavého, ne, že by se mě občas nenavalovalo také. Ale ten zázrak malých štěníků stál nakonec za to. A časem už si ty horší stránky porodu nějak ani neuvědomuji, prostě to k tomu patří.

29.3.2015 11:12
lev

XXX.XXX.253.186

fikovnice napsal(a):

Jako přihlížitelka u porodu ? No zcela na rovinu, k rodící feně bych kromě rodinných příslušníků, na které je zvyklá, nikoho cizího nepustila ( za předpokladu normálního porodu). Přítomnost cizí osoby i jen v bytě může zapříčinit to, že fena porod pozdrží a počká si na klid...což nemusí mít vždy pozitivní dopad jak na fenu, tak na štěňata. Takže tohle rozhodně není vůbec dobrý nápad.

Neregistrovaný uživatel

29.3.2015 11:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Cumacci111 napsal(a):
To si určitě nenechte ujít!Je to totiž moc pěkný, vzrušující a pozitivní zážitek! Jí jsem to již několkrít zažila..na fenkách je to poznat vždy dopředu, i když je pravda, že u některé již několik dní a u jiné jen třeba 2 hodiny před porodem.Táchakže s teplotou se netrápíme-stejně není vždy směrodatná..Prostě si zařídím volno a okupujeme spolu gauč a Tv třeba 2 dny..Koupím si dobrou lahvinku, vše si připravím, abych nemusela odbíhat/protože fenky závislačky jsou Vám v patách do prvního šťěnda.. No a pakuž jen sleduji situaci, vše si zapisuji a užívám si to..a třeba pletu nebo pracuji na PC..Pro nikoho jiného tu nejsem, jen pro rodičku..A když se vše podaří bez problémů, je to 100%ní paráda.. A i když někdy potíže jsou, veterin.je na telefonu a auto nachystané i ve dvě v noci...Udělám prostě vše, co je v mých silách..Ale jinak rodičkám do porodu nezasahuji, pokud samy vědí, jak na to.Jen dávám co chvíli Glukozu.myslím, že pro fenky, které Vás milují, je nejdůležitější ten fakt, že s ní prostě jste!§ No je to zázrak přírody...

No, tak v době kdy čekám porod nebo krátce po něm bych neměla odvahu dát si jedinou skleničku, natož lahvinku, protože nevím co bych dělala v případě komplikací, kdybych nemohla řídit

29.3.2015 21:39
Cumacci111

XXX.XXX.101.2

Jéžíš nemůžete to brát tak doslova..Za prvé lahvinku použiju až k "zapíjení štěnd"... a k veter. je navíc rozumné jezdit ve dvou..jeden řídí, druhý je s fenkou.../také jsme porodili štěně za jízdy../A hlavně se v ordinaci hodí více rukou, když se musí mimi rozdýchávat a veter.je sám bez sestry-v noci... Takže držím všem pěsti!

30.3.2015 01:26
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Cumacci111 napsal(a):

No ráda bych... Ale tím, že fenku nemáme, tak myslím, že je to nereálné...

30.3.2015 01:32
fikovnice

XXX.XXX.99.69

lev napsal(a):
Jako přihlížitelka u porodu ? No zcela na rovinu, k rodící feně bych kromě rodinných příslušníků, na které je zvyklá, nikoho cizího nepustila ( za předpokladu normálního porodu). Přítomnost cizí osoby i jen v bytě může zapříčinit to, že fena porod pozdrží a počká si na klid...což nemusí mít vždy pozitivní dopad jak na fenu, tak na štěňata. Takže tohle rozhodně není vůbec dobrý nápad.

Však také píšu "třeba se někdy nějak zadaří" - není to sice úplně jasno řečeno, ale chtěla jsem tím sdělit, že TŘEBA někdy budu mít chovnou fenku, a ne, že se budu k někomu cpát, komu rodí fena! Na druhou stranu - porody voříšků na vesnici - tam se z toho žádná velká věda nedělá, žádný porodní box a vím, že třeba sousedi volali jiné sousedy, ať jdou mrknout - že jejich fenka právě přivádí na svět štěnda.
Ono přihlížitelé někdy bývají i u liských porodů (mám na mysli třeba mediky, studentky zdravky, apod. - jasně jsou to budoucí lidi z oboru, ale v danou chvíli jsou ještě téměř laici, jsou v podstatě jen "přihlížitelé", ale pokud k tomu dá matka svolení a za předpokladu dodržení všech hygienických kautel...proč ne).

30.3.2015 01:35
fikovnice

XXX.XXX.99.69

koňadra napsal(a):
Už mám za sebou desítky porodů, většinou to řeším jako Cumacci111. Akorát tu "lahvinku" nahrazuji raději kávou, protože po lahvince bych nejspíš usnula a to bych rodičce nebyla nic platná - pokud by potřebovala. Měla jsem i feny, které s porodem vyloženě čekaly na mne. Dlužno ale říct, že porod je většinou mnohahodinová záležitost, takže je to tak na 1 - 2 dny dovolené. Pokud celou noc sedím u feny, pak jsem zralá tak akorát do postele a ne do práce. A ještě musím říct, že první porod pro mne nebyl až tak skvělou záležitostí. Jednak jsem o tom moc nevěděla (teorií se v tomto praxe moc nahradit nedá), ale hlavně: fena občas zvracela, do toho z ní tekla plodová voda, občas i nějaká krev a zelená voda... no, nic moc hezkého a voňavého, ne, že by se mě občas nenavalovalo také. Ale ten zázrak malých štěníků stál nakonec za to. A časem už si ty horší stránky porodu nějak ani neuvědomuji, prostě to k tomu patří.

Ahoj "Koňadro" ,
no viděla jsem lidské porody, viděla jsem jak naše někdejší venkovská chalupová kočka přivádí na svět koťátka, ale psí porod ještě ne. Pokud zůstanu bez této zkušenosti, trápit mě to nebude. Pokud někdy taková možnost se naopak vyskytne, tak ráda u porodu budu přítomna.

30.3.2015 13:55
Cumacci111

XXX.XXX.201.206

Pokud ale máte třeba v rodině nebo známí, kam často jezdíte a fena Vás zná..tak to není nereálné..Ale také hodně záleží na povaze fenky..Z vlastních zkušeností vím, že některé je to úplně jedno -pohodářky a jiná je nejradši než se mnou a ruší ji i naše děti, když běhají a křičí...Takže to chce opravdu zvážit podle situace..Většina rodiček se uklidní po porodu prvního štěněte. A u prvničky či prvního porodu chovatele by to také nebylo vhodné..

30.3.2015 22:42
koňadra

XXX.XXX.128.31

lev napsal(a):

No, fikovnice sice v druhém příspěvku vysvětlila, že myslela být přítomna u porodu štěňat od své feny - jestli ji někdy v budoucnu bude mít - ale já jsem její první příspěvek také pochopila jinak, když psala o "přihlížitelce". Nicméně já bych ani s tím problém neměla, aby cizí (klidná!) osoba byla u porodu mé feny. Mám zkušenost, že většina zvířecích matek má při porodu stejně úplně jiné starosti, a také např. u dobytka (krávy, ovce...) je to tak, že, jindy plachá zvířata, kupodivu nechají s sebou manipulovat a jedině díky tomu se jim dá pomoci, pokud je potřeba. Asi už to tak příroda nějak zařídila, že rodící matky se chovají poněkud přátelštěji než obvykle. Ovšem až je po porodu, to už je jiná! Občas také utíkám od telete, které má příliš ochranitelskou matku, ale to ji vždy popadne až po porodu. Sama jsem také několikrát asistovala u porodu úplně cizích fen, jejichž majitelé neměli žádné zkušenosti, tak si mě pozvali, a kupodivu vždycky šlo všechno dobře, ty feny mne ani nechtěly sežrat, ani nebyly nijak nervózní z toho, že jim úplně cizí člověk zasahuje do porodu. Takže já bych se, fíkovnice, ani nějaké přihližitelce nebránila, alespoň by to v mezičasech při nějakém povídání a kávičce rychleji uteklo. Mým fenám stačí, že jsem u toho já a zbytek neřeší.

31.3.2015 04:01
fikovnice

XXX.XXX.99.69

koňadra napsal(a):
No, fikovnice sice v druhém příspěvku vysvětlila, že myslela být přítomna u porodu štěňat od své feny - jestli ji někdy v budoucnu bude mít - ale já jsem její první příspěvek také pochopila jinak, když psala o "přihlížitelce". Nicméně já bych ani s tím problém neměla, aby cizí (klidná!) osoba byla u porodu mé feny. Mám zkušenost, že většina zvířecích matek má při porodu stejně úplně jiné starosti, a také např. u dobytka (krávy, ovce...) je to tak, že, jindy plachá zvířata, kupodivu nechají s sebou manipulovat a jedině díky tomu se jim dá pomoci, pokud je potřeba. Asi už to tak příroda nějak zařídila, že rodící matky se chovají poněkud přátelštěji než obvykle. Ovšem až je po porodu, to už je jiná! Občas také utíkám od telete, které má příliš ochranitelskou matku, ale to ji vždy popadne až po porodu. Sama jsem také několikrát asistovala u porodu úplně cizích fen, jejichž majitelé neměli žádné zkušenosti, tak si mě pozvali, a kupodivu vždycky šlo všechno dobře, ty feny mne ani nechtěly sežrat, ani nebyly nijak nervózní z toho, že jim úplně cizí člověk zasahuje do porodu. Takže já bych se, fíkovnice, ani nějaké přihližitelce nebránila, alespoň by to v mezičasech při nějakém povídání a kávičce rychleji uteklo. Mým fenám stačí, že jsem u toho já a zbytek neřeší.

Tak to je škoda, že jsme od sebe tak daleko... . Tedy, pokud plánujete nadále chovat a mít štěníky (snad jsem pochopila z Vašich příspěvků správně, že míváte štěnda, i když plemena si už nepamatuji...mám pocit, že jich máte povícero...?). Na "Kočkách" jsme si myslím někdy v minulosti psaly, že nás dělí dost velká vzdálenost...

31.3.2015 06:46
koňadra

XXX.XXX.128.31

fikovnice napsal(a):
Tak to je škoda, že jsme od sebe tak daleko... . Tedy, pokud plánujete nadále chovat a mít štěníky (snad jsem pochopila z Vašich příspěvků správně, že míváte štěnda, i když plemena si už nepamatuji...mám pocit, že jich máte povícero...?). Na "Kočkách" jsme si myslím někdy v minulosti psaly, že nás dělí dost velká vzdálenost...

Jo, jo, fikovnice, Brno dobře znám, taky jsem tam žila, ale dnes jsem cca 180 km daleko. Což pro mne žádná vzdálenost není, naše země je maličká, takže říkám, že co je blíž jak 300 km, tak to je vlastně "za humny". Ale po někoho je i 50 km moc. To vím, když volají zájemci o štěňata a řeknou mi, že "tak daleko" nepojedou. To si hned řeknu - žádná škoda. Komu je líto jet dál jak těch 50 km, tomu pravděpodobně bude líto koupit psovi i pořádné žrádlo. Jinak, shodou okolností, rodit budeme asi za 14 dní. Bude to osvědčená matka (její poslední vrh), kterou by žádná "stážistka" u porodu nerozházela.

31.3.2015 10:38
ivulka2

XXX.XXX.155.174

koňadra napsal(a):
Jo, jo, fikovnice, Brno dobře znám, taky jsem tam žila, ale dnes jsem cca 180 km daleko. Což pro mne žádná vzdálenost není, naše země je maličká, takže říkám, že co je blíž jak 300 km, tak to je vlastně "za humny". Ale po někoho je i 50 km moc. To vím, když volají zájemci o štěňata a řeknou mi, že "tak daleko" nepojedou. To si hned řeknu - žádná škoda. Komu je líto jet dál jak těch 50 km, tomu pravděpodobně bude líto koupit psovi i pořádné žrádlo. Jinak, shodou okolností, rodit budeme asi za 14 dní. Bude to osvědčená matka (její poslední vrh), kterou by žádná "stážistka" u porodu nerozházela.

Ja jednou měla zájemce kteří bydleli 14 km odnás a bylo to pro ně nepředstavitelná dálka oni přece nepojedou pro psa tak daleko nakonec se z nich vyklubali super přátelé pejskaři kteří klidně jedou i přes celou evropu pro nějakého čokla

31.3.2015 20:48
koňadra

XXX.XXX.128.31

ivulka2 napsal(a):
Ja jednou měla zájemce kteří bydleli 14 km odnás a bylo to pro ně nepředstavitelná dálka oni přece nepojedou pro psa tak daleko nakonec se z nich vyklubali super přátelé pejskaři kteří klidně jedou i přes celou evropu pro nějakého čokla

Mám podobnou zkušenost. Přijeli si manželé pro štěně, pán vypadal, že to bude v pohodě, paní asi nebyla se psem moc smířená. Když odjeli, tak jsem říkala manželovi: kdo ví, jestli ta ženská dá tomu psovi alespoň nažrat. A dopadlo to tak, že jsme 25 let přátelé, psy už ode mne dostávají zdarma a mají se u nich královsky. Navíc mě dělají reklamu, protože když ten pes má na výstavy, tak s ním jezdí, když má na zkoušky, tak je udělají. Kéž by bylo více takových majitelů mých štěňat! Ale to jsou výjimky.

26.3.2016 16:19
mgtka

XXX.XXX.92.43

Muzu se zeptat, jak pisete, ze behem porodu podavate vodu s glukopurem, je mozno rozpustit ve vode klasicky hroznovy cukr?

26.3.2016 17:12
ivulka2

XXX.XXX.155.174

mgtka napsal(a):
Muzu se zeptat, jak pisete, ze behem porodu podavate vodu s glukopurem, je mozno rozpustit ve vode klasicky hroznovy cukr?

Ano je to to same.

26.3.2016 19:05
lavacca

XXX.XXX.164.49

mgtka napsal(a):

Glukopur = hroznový cukr.

26.3.2016 21:20
mgtka

XXX.XXX.92.43

Děkuji no uz aby to bylo za nama

28.3.2016 12:41
fikovnice

XXX.XXX.99.69

mgtka napsal(a):
Děkuji no uz aby to bylo za nama

Jéé, já ani nepostřehla...Vy máte kavalíři slečnu v očekávání?

29.3.2016 22:46
mgtka

XXX.XXX.92.43

No to teda

10.4.2016 20:30
mgtka

XXX.XXX.92.43

Opět jdu k vám pro radu, jeden ze dvou prcků byl při porodu přidušen jak už jsem někde tady psala a první dva dny nám nepil, pak se díkybohu přisál. Průběžně je celodenně hlídán, v noci k němu vstávám alespoň dvakrát a kontroluji aby se napil. Pejsek nekňourá, hodně spí, ale trápí mě, že téměř nenabývá na váze. Průměrný přírůstek na toto plemeno by měl být 10g/den, ale my se s malým pohybujeme pouze v jednotkách. Jeho sestra zase přibírá až moc, takže nedostatečnou mléčností matky to nebude. Plánuji ho asi vzít na veterinu ať si ho poslechne zda jsou v pořádku plíce, jelikož se mu občas stane, že "vysmrkne" trochu mléka z nosu.
Četla jsem tady o calopet pastě, tak přemýšlím, zda by ho to trochu nenakoplo a více nerozhladovělo?
Matka se stará, teplo má a opravdu krom té váhy nepozoruju žádný projev diskomfortu. Dneska má desátý den.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.4.2016 21:58

mgtka napsal(a):
Opět jdu k vám pro radu, jeden ze dvou prcků byl při porodu přidušen jak už jsem někde tady psala a první dva dny nám nepil, pak se díkybohu přisál. Průběžně je celodenně hlídán, v noci k němu vstávám alespoň dvakrát a kontroluji aby se napil. Pejsek nekňourá, hodně spí, ale trápí mě, že téměř nenabývá na váze. Průměrný přírůstek na toto plemeno by měl být 10g/den, ale my se s malým pohybujeme pouze v jednotkách. Jeho sestra zase přibírá až moc, takže nedostatečnou mléčností matky to nebude. Plánuji ho asi vzít na veterinu ať si ho poslechne zda jsou v pořádku plíce, jelikož se mu občas stane, že "vysmrkne" trochu mléka z nosu.
Četla jsem tady o calopet pastě, tak přemýšlím, zda by ho to trochu nenakoplo a více nerozhladovělo?
Matka se stará, teplo má a opravdu krom té váhy nepozoruju žádný projev diskomfortu. Dneska má desátý den.

Dívali jste se štěněti do dutiny ústní? Kavalíři trpí na dědičné rozštěpy patra, projevem je právě "frkání" mléka.

10.4.2016 22:48

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dívali jste se štěněti do dutiny ústní? Kavalíři trpí na dědičné rozštěpy patra, projevem je právě "frkání" mléka.

I mě napadl rozštěp patra, jen jste mě předběhla, než jsem dočetla. K veterináři určitě.

11.4.2016 02:23
mgtka

XXX.XXX.92.43

Rodili jsme na veterine takze to tam kontrolovali, sestru jsem videla kontrolovat to.
A jak jsem psala je to opravdu jen obcas.

11.4.2016 21:30
mgtka

XXX.XXX.22.113

Tak dle veterinářky patro v pořádku, poslechla si ho a taky OK, takže nezbývá než piplat a doufat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík