Ahoj všem, máme fenu zlatého retrívra, která se hárá cca 14 den. V noci se k ní dostal nějaký podvraťácký jezevčík, nevím, zda se mu podařilo ji nakrýt. Fenu jsem zavřela, ale pes se stále ochomýtá a vrací. Vracel by se i kdyby ji nakryl nebo je tu reálná šance, že se mu to nezdařilo a proto se vrací?Chtěli jsem fenu nakrýt, ale teď si nejsem jistá, zda máme na krytí jet. Prosím o rady, děkuji.
Pokiaľ boli fyzicky spolu je veľmi reálna šanca, že ju nakryl. Ak sa pes vracia, to nič o úspešnosti predošlého styku nenaznačujr, proste z pohľadu psa je to stále hárajúca fena a teda možná sexuálna partnerka. Ja by som v takomto prípade fenu nekryl v tomto háraní, nakoľko môžte mať vrh od dvoch otcov a aj to odporuje chovateľskému poriadku. Ale či je skutočne nakrytá to sa v tomto čase nedá nijako zistiť.
Z toho, že se tam pořád ometá, nemůžete usoudit vůbec nic... krycí pes taky kryje opakovaně, pokud dostane příležitost. Podle vašeho nezkušeného dotazu soudím, že o krytí atd. nic nevíte.
Bylo by nezodpovědné jet na krytí, pokud jste fenku neuhlídala (bez ohledu na to jestli byl ten pes úspěšný). Ale pokud je fenka bez PP, tak se na krytí vykašlete úplně i v budoucnu.
Nečistokrevných zlaťáků je všude jak máku a podle toho to plemeno vypadá, v globálu jde do kytek.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
emka1
napsal(a):
Ahoj všem, máme fenu zlatého retrívra, která se hárá cca 14 den. V noci se k ní dostal nějaký podvraťácký jezevčík, nevím, zda se mu podařilo ji nakrýt. Fenu jsem zavřela, ale pes se stále ochomýtá a vrací. Vracel by se i kdyby ji nakryl nebo je tu reálná šance, že se mu to nezdařilo a proto se vrací?Chtěli jsem fenu nakrýt, ale teď si nejsem jistá, zda máme na krytí jet. Prosím o rady, děkuji.
Tak v první řadě po tomto už ani na žádné krytí jet nesmíte, protože Vám to výslovně zakazuje chovatelský řád. Měla byste o této "nehodě" uvědomit poradce chovu, a doufat, že fena nezůstane z toho nežádoucího krytí březí. Pokud byste i přesto nakryla, a tak v případě že se to kříženci povedlo (a že jsou šikovní), tak budete mít ve vrhu štěňata po obou otcích, průšvih, a z ostudy kabát .
... ale pokud je fena bez PP, tak je to úplně v pohodě - co bude vypadat jako retrívr, prodáte jako čistokrevného retrívra bez PP, a co jako jezevčík, to jako jezevčíka. Takhle to totiž u bezpapíráků dělají skoro všichni
Ano, fena je bez PP, jsem nezkušená chovatelka, ale za to mne přeci nemusíte hned peskovat, Šarino. Chtěla jsem, aby fena alespoň jednou měla štěňata, jsou jí 4 roky, říkala jsem si, že je nejvyšší čas. Je logické, že nechci, aby měla moje fena nějaké hnusné podvraťáky, byť není papírová. Ostatním děkuji velice za reakce.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
emka1
napsal(a):
Ano, fena je bez PP, jsem nezkušená chovatelka, ale za to mne přeci nemusíte hned peskovat, Šarino. Chtěla jsem, aby fena alespoň jednou měla štěňata, jsou jí 4 roky, říkala jsem si, že je nejvyšší čas. Je logické, že nechci, aby měla moje fena nějaké hnusné podvraťáky, byť není papírová. Ostatním děkuji velice za reakce.
Vaše fena na nic štěňata nepotřebuje, a psů je několikanásobně víc než lidí, co jsou ochotní je koupit a poskytnout jim adekvátní péči - proto jich taky tolik končí někde v chlívech, vyhozených, nebo v útulku . Pokud máte aspoň trochu rozumu a není Vám lhostejný osud těch psů, tak fenu nenakryjete.
btw.: píšete, že nechcete nějaké hnusné podvraťáky, ale jak víte, že třeba děda vaší feny nebyl např. kokrspaněl nebo nějaký kříženec...?
emka1
napsal(a):
Ak nechcete "hnusné podvraťáky" tak nateraz fenu zabezpečte tak, aby už ďalšie krytia neboli. Potom počkajte ako dopadlo toto krytie a buď jej dajte graviditu prerušiť veterinárom (môže mať následky v budúcnosti), alebo počkajte do pôrodu. Tesne po ňom nemilosrdne utraťte všerky šteňatá, nechajte iba 1-2, ktoré odchovajte a podarujte. V budúcnosti už radšej nekryte. nemám nič proti chovu bez oficiálnych PP, aj ten má svoje dôvody a môže byť istým spôsobom riadený (FCI nie je všetko...). Ale pri danom plemene a jeho stave zrejme narobíte viacej škody ako úžitku, nehovoriac o problematickom umiestnení šteniat. Ale to sú len moje rady, určite urobíte podľa svojho.
emka1
napsal(a):
A když jí nakryjete "zlatým retrívrem" bez PP jak víte, že nebudete mít ty hnusné podvraťáky stejně když ani nevíte, jestli je Vaše fena čistokrevný retrívr? Otec nemusí být také čistokrevný i když retrívra vzhledově připomínat bude.
A že Vás někdo "peskuje" za to že se chystáte odchovat vrh a dopředu o tom nic nevíte? Nechte prvně feně a budoucímu otci udělat RTG kyčlí ať víte že jsou alespoň oba rodiče zdraví, přečtěte si něco o hárání, porodu a odchovu. Zjistěte jaké komplikace feně a štěňatům hrozí, na co se musíte připravit (psychicky a finančně). Jste si doufám vědoma toho, že můžete mít i 10 štěňat a třeba 3 Vám zůstanou doma? Postaráte se o ně? Máte na to čas a prostor?
emka1
napsal(a):
Ale já vás přece nepeskuju.
Jenom si uvědomte, že to, že má mít fena kvůli svému zdraví aspoň 1x za život štěňata, je dávno překonaná pověra. Však si spočítejte tu geometrickou řadu psů...
Dále si uvědomte, na jaké dědičné choroby zlatí retrívři trpí, a nechte fenu na ně testovat. Ten váš krycí pes ty testy určitě taky nemá (kdyby byl s PP a měl by je, byl by v chovu), tak je vyžadujte i po něm. Přece nechcete, aby ti vaši vysnění drobkové neměli zdravotní problémy- pokud svoji fenku milujete zodpovědně, tak to je to minimum, co pro ní a její děcka můžete udělat.
Dále si rozklikněte inzeráty na zlaťáky bez PP, ať vidíte, jakou máte konkurenci, a zodpovězte si otázku, co budete dělat, pokud se vám narodí 10 štěňat a půlka té demoliční čety vám zůstane doma třeba půl roku (i dýl).
A ještě se rozhlédněte po okolí, pak vemte do ruky atlas plemen psů a poctivě zhodnoťte, jestli právě ti " čistokrevní zlaťáci bez PP", kteých jsou všude taková kvanta, nejsou právě těmi podvraťáky, co s plemenem nemají téměř nic společného.
emka1
napsal(a):
Upřímně řečeno, pokud by měla "hnusné podvraťáky", aspoň by byla daleko větší šance, že by byli zdraví... Víte, kolik to dá práce, aby chovatel v čistokrevném chovu alespoň zmenšil riziko spousty hnusných dědičných chorob? Kolik vyšetření, kolik nocí strávených probíráním rodokmenů, jak daleko se obvykle jezdí na krytí?
Je váš vybraný krycí pes alespoň v pěti generacích nepříbuzný? Má vaše fenka i pes RTG kyčlí, loktů, klinické vyšetření očí a genetický test na PRA a GPRA?
To už radši vyrobit vořechy vořechoviče s úplně odlišným plemenem, než "čistokrevné bezpapíráky".
emka1
napsal(a):
Vaše fena ale je voříšek. Protože plemeno dělá jedině průkaz původu. A ten ona nemá. Takže je uplně jedno, zda budou štěnda s jezevčíkem (jistě také kupovaným za těžké prachy jako čistokrevným bez PP) nebo s voříškem podobným zlatému retrívrovi... Pořád to budou voříšci a jejich prodej pod názvem plemene bude podvod na kupující.
pidla
napsal(a):
Upřímně řečeno, pokud by měla "hnusné podvraťáky", aspoň by byla daleko větší šance, že by byli zdraví... Víte, kolik to dá práce, aby chovatel v čistokrevném chovu alespoň zmenšil riziko spousty hnusných dědičných chorob? Kolik vyšetření, kolik nocí strávených probíráním rodokmenů, jak daleko se obvykle jezdí na krytí?
Je váš vybraný krycí pes alespoň v pěti generacích nepříbuzný? Má vaše fenka i pes RTG kyčlí, loktů, klinické vyšetření očí a genetický test na PRA a GPRA?
To už radši vyrobit vořechy vořechoviče s úplně odlišným plemenem, než "čistokrevné bezpapíráky".
...To už radši vyrobit vořechy vořechoviče s úplně odlišným plemenem, než "čistokrevné bezpapíráky"... Tak to raděj ani jedno.
emka1
napsal(a):
Určitě máte pravdu s těmi podvraťáky, že by žádné hnusné podvraťáky vaše fena mít neměla. Takže ji hezky vezměte k veterináři a nechte ji vykastrovat, jde to dokonce i v začátcích březosti.
Protože po bezpapírové feně nic jiného, než podvraťáci - méně či více hnusní - nebude.
Žaneta kocková
napsal(a):
Určitě máte pravdu s těmi podvraťáky, že by žádné hnusné podvraťáky vaše fena mít neměla. Takže ji hezky vezměte k veterináři a nechte ji vykastrovat, jde to dokonce i v začátcích březosti.
Protože po bezpapírové feně nic jiného, než podvraťáci - méně či více hnusní - nebude.
Nevím kde se stále bere ten s prominutím debilní názor nechat zdravou fenu kastrovat, tento názor má pro mě stejnou váhu jako ten, že fena musí mít ze zdravotních důvodů aspoň jednou štěňata. Přikláním se k tomu, že úmyslně by zadavatelka fenu opravdu krýt nemusela, ale pokud už se stala nehoda, tak ať to nechá na přírodě a necpe do feny zbytečnou chemii, či ji neposílá na kastraci. Příště si hold dá zadavatelka větší pozor, až zjistí kolik práce a nervů stojí péče o štěníky a hlavně hledání vhodných majitelů.
Milá zadavatelko, jestli chcete po vaší fěně štěně, tak vězte, že to štěně nemusí být vůbec jako vaše fena (naopak může zdědit negativní vlastnosti, které vaše fena nese po neuchovněných rodičích, ale sama je nemá) a už jen z důvodu dědičných nemocí by jste si měla nové štěně zakoupit od slušného chovatele, kde máte menší šanci k takovým nemocem přijít. Určitě vás to bude stát míň peněz a úsilí, než odchovávat vrh třeba deseti štěňat, která pak nepůjdou udat. Ušetřený čas a peníze investujte do štěněte s PP a když už tolik chcete chovat, tak to zkuste udělat pořádně. Co já vím potřebujete tak dvě výstavy, zkoušku vloh a rentgeny kyčlí, to zas není takový problém ne?:).
Nicola
napsal(a):
Nevím kde se stále bere ten s prominutím debilní názor nechat zdravou fenu kastrovat, tento názor má pro mě stejnou váhu jako ten, že fena musí mít ze zdravotních důvodů aspoň jednou štěňata. Přikláním se k tomu, že úmyslně by zadavatelka fenu opravdu krýt nemusela, ale pokud už se stala nehoda, tak ať to nechá na přírodě a necpe do feny zbytečnou chemii, či ji neposílá na kastraci. Příště si hold dá zadavatelka větší pozor, až zjistí kolik práce a nervů stojí péče o štěníky a hlavně hledání vhodných majitelů.
Milá zadavatelko, jestli chcete po vaší fěně štěně, tak vězte, že to štěně nemusí být vůbec jako vaše fena (naopak může zdědit negativní vlastnosti, které vaše fena nese po neuchovněných rodičích, ale sama je nemá) a už jen z důvodu dědičných nemocí by jste si měla nové štěně zakoupit od slušného chovatele, kde máte menší šanci k takovým nemocem přijít. Určitě vás to bude stát míň peněz a úsilí, než odchovávat vrh třeba deseti štěňat, která pak nepůjdou udat. Ušetřený čas a peníze investujte do štěněte s PP a když už tolik chcete chovat, tak to zkuste udělat pořádně. Co já vím potřebujete tak dvě výstavy, zkoušku vloh a rentgeny kyčlí, to zas není takový problém ne?:).
Já zase nevím, jak je možné, že jinak inteligentní lidé nevidí rozdíl mezi debilitou typu "jednou za život musí mít fena štěňata" (kde žádný pozitivní jev není) a vcelku rozumnou věcí, kterou kastrace je - jednak má pozitivní zdravotní účinky (a samozřejmě i nějaká negativa) a jednak si uvědomte, že zadavatelka je člověk, co věří kravinám a ani si není schopný fenu ohlídat, takže kastrace je tam na místě. Holt kde selhává lidský faktor, musí se nahradit umělými opatřeními.
Žaneta kocková
napsal(a):
Já zase nevím, jak je možné, že jinak inteligentní lidé nevidí rozdíl mezi debilitou typu "jednou za život musí mít fena štěňata" (kde žádný pozitivní jev není) a vcelku rozumnou věcí, kterou kastrace je - jednak má pozitivní zdravotní účinky (a samozřejmě i nějaká negativa) a jednak si uvědomte, že zadavatelka je člověk, co věří kravinám a ani si není schopný fenu ohlídat, takže kastrace je tam na místě. Holt kde selhává lidský faktor, musí se nahradit umělými opatřeními.
Pozitivní zdravotní účinky třeba proti rako´vině mléčné žlázy, jak jsem někde četl má při kastraci po prvním hárání. Když budete kastrovat třeba 4 letou fenku, tak už to možnou rakovinu mléčné žlázy nijak nesníží. Takže mi z toho zase vychází jen kastrace z důvodu pohodlnosti pro lidskou společnost a pohodlného majitele, který není schopen fenku uhlídat, aby neprodukoval další křížence pro přeplněné útulky. Takže zase jen kastrace, řezání a týrání zvířet proto, že se to většině společnosti hodí. A o negativech a inkontinenci takových fen se tu již psalo mnohokrát - nekastruje se pro dobro zvířat, ale jen účelově pro tzv. dobro lidí, protože se jim to prostě jen více hodí. Ale nic dobrého pro zvířata na kastracích nevidím.
zdravýrozum
napsal(a):
Pozitivní zdravotní účinky třeba proti rako´vině mléčné žlázy, jak jsem někde četl má při kastraci po prvním hárání. Když budete kastrovat třeba 4 letou fenku, tak už to možnou rakovinu mléčné žlázy nijak nesníží. Takže mi z toho zase vychází jen kastrace z důvodu pohodlnosti pro lidskou společnost a pohodlného majitele, který není schopen fenku uhlídat, aby neprodukoval další křížence pro přeplněné útulky. Takže zase jen kastrace, řezání a týrání zvířet proto, že se to většině společnosti hodí. A o negativech a inkontinenci takových fen se tu již psalo mnohokrát - nekastruje se pro dobro zvířat, ale jen účelově pro tzv. dobro lidí, protože se jim to prostě jen více hodí. Ale nic dobrého pro zvířata na kastracích nevidím.
Zrovna jsem něco podobného psala, takže se jen k vašemu názoru přidávám:).
zdravýrozum
napsal(a):
No především kastrace snižuje možnost rakoviny dělohy a děložního čípku a i když se nekastruje po prvním hárání, tak stále snižuje riziko rakoviny mléčné žlázy - při kastraci kolem prvního hárání je samozřejmě snížení rizika podstatně vyšší, ale nedá se říct, že jakmile to je později, nemá to vůbec žádný vliv. Inkontinence je oblíbený strašák, ale nestává se to každé feně a navíc jsou jisté náznaky, že tam hraje roli taky schopnost operatéra, že to není jen důsledek kastrace jako takové.
Pořád mi přijde lepší nechat fenu operovat jednou, než na ní produkovat vlastní blbostí štěňata, která se mohou dostat do špatných podmínek a trpět pak celý život podstatně víc.
Žaneta kocková
napsal(a):
No především kastrace snižuje možnost rakoviny dělohy a děložního čípku a i když se nekastruje po prvním hárání, tak stále snižuje riziko rakoviny mléčné žlázy - při kastraci kolem prvního hárání je samozřejmě snížení rizika podstatně vyšší, ale nedá se říct, že jakmile to je později, nemá to vůbec žádný vliv. Inkontinence je oblíbený strašák, ale nestává se to každé feně a navíc jsou jisté náznaky, že tam hraje roli taky schopnost operatéra, že to není jen důsledek kastrace jako takové.
Pořád mi přijde lepší nechat fenu operovat jednou, než na ní produkovat vlastní blbostí štěňata, která se mohou dostat do špatných podmínek a trpět pak celý život podstatně víc.
Někde jsem kdysi četl, že na rakovinu mléčné žlázy umírá zdaleka nejvíce fen, podle průzkumu byla rakovina ostatních orgánů u fen až za rakovinonou mléčné žlázy. A to jak jsme si psali už výš, tak předtím by chránila kastrace nejpozději po prvním hárání, u starších fen už to není nic moc platné a riziko to snižuje minimálně. Takže za mne je kastrace týrání a dělá se hlavně z důvodu pohodlí lidské společnosti, která si tak řeší problémy s přemnoženými kříženci a psy bez PP. Takže na tom mnoho pozitiv neshledávám a je to spíše účelová činnost a v drtivé většině se nedělá pro blaho zvířete, ale proto, že se to lidem hodí a kastrace potřebují a nevidím v tom prvořadý přínos pro zvířata. Kastrace kvůli lidské blbosti, aby se neprodukovali další kříženci nezaobalujte, tak, že je to pro blaho a zdraví feny, ale rovnou popravdě a bez vytáček napište, že to lidi dělají protože se jim to hodí a potřebují to, aby nebylo ještě více přepsováno a ještě přeplněněnější útulky. Nijak se to neznažte omluvit a zaobalit, pro blaho zvířat se to řezání, týrání a mrzačení nedělá.
Uživatel s deaktivovaným účtem

..." (a samozřejmě i nějaká negativa) "... vážená Žaneto kocková, přála bych vám, abyste se musela rozhodovat, co s fenou, z které trvale odtéká moč, všude kamkoliv přijde. Když ji chováte v bytě, jste zvyklá ( a hlavně ona je zvyklá ), že vás všude doprovází.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
..." (a samozřejmě i nějaká negativa) "... vážená Žaneto kocková, přála bych vám, abyste se musela rozhodovat, co s fenou, z které trvale odtéká moč, všude kamkoliv přijde. Když ji chováte v bytě, jste zvyklá ( a hlavně ona je zvyklá ), že vás všude doprovází.
Ono jí prostě nevysvětlíte, že řezat do zdravé feny i s minimálním rizikem, že pak dalších deset let bude uchcávat, a tedy vlastně bude nemocná a tu nemoc jí způsobil právě člověk, který si chtěl zjednodušit život, je obrovská blbost. Mít zdravého psa je štěstí, takže by si toho měl člověk vážit a né psa s rizikem ořezávat pro svoje pohodlí. Měla jsem fenu s hormonální nerovnováhou, která jí vyvolávala slabý zánět močových cest. Fena doslova chodila "co krok, to kapka moči", srovnalo se to úplně až po prvním hárání a naštěstí byla hodně venku. Stačily mi tři týdny pronásledování štěněte s hadrem v ruce, sledování jak se snaží čůrat, ale nejde mu to, protože tam prostě víc jak pár kapek nebylo a byla jsem už opravdu s nervama v kýblu. Štěně se totiž snažilo být čistotné, ale prostě nemohlo, proto bylo tak spokojené venku, kde byla travička. Přišlo mi to jako dovolená, když se to zpravilo a nikomu bych to nepřála. Proto bych do kastrace nikdy nešla, pokud by k tomu nebyly pádné zdravotní důvody.
Žaneta kocková
napsal(a):
Zdravý rozum a Nicola: A o co vám vlastně jde? Zadavatelka je jeden z těch nezodpovědných lidí, kteří neohlídají fenu při hárání a ještě si myslí, že by měla aspoň jednou zabřeznout. Tam je kastrace mnohem lepší nápad než čekat, jestli se náhodou nepolepší a nezačne víc přemýšlet.
Zadavatelka chtěla štěňata, je nezkušená ne nutně nezodpovědná, jak tvrdíte a dostane se jí rady "žádný štěňata a fenu okamžitě vykastrovat", tak buď už se tady vůbec neukáže a štěňata si stejně pořídí, protože na mě někdo takhle vyštěknout bez pořádného množství argumentů, které za jeho názorem stojí, tak už mě jeho názor nezajímá. Nebo si vaši radu o kastraci "s výhodama" vezme k srdci a zdravou fenu nechá zmrzačit veterinářem, který jí taky řekne jen výhody a nezkušený člověk mu na to skočí. Takže se tady snažím, jestli to někdy bude zadavatelka číst, vysvětlit jí svůj pohled na věc a jiní zase přidávají své zkušenosti s pokastračními "výhodami". V neposlední řadě jsem odpůrce toho, když se do zvířat řeže jen z lidské lenosti či marnivosti, viz lidi co nepřenesou přes srdce dobrmana s ušima, jak mu je příroda nadělila, rotvajlera s ocasem a fenu s dělohou...
My jsme nechali fenu kastrovat právě kvůli bulkám na mléčné žláze. Bylo to úplně k ničemu, bulky se jí vesele tvoří dál. Jediná změna nastala v její povaze - je teď taková jednodušší, jak kdyby jí spolu s kastrací někdo ugumoval půlku mozečku. Netvrdím, že je to negativní, zvykli jsme si, ale..
Opačným případem je fena, kterou sousedka nechala kastrovat z vlastní pohodlnosti v mladém věku. Předtím to byl veselý milý pejsek, který si rád hrál s naší mladší fenou, teď je zahořklá a protivná. Pákrát se i naši fenu pokusila kousnout.
Netvrdím, že kastrace změní povahu každé feny, ale sama bych to asi neriskovala.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
hellen
napsal(a):
My jsme nechali fenu kastrovat právě kvůli bulkám na mléčné žláze. Bylo to úplně k ničemu, bulky se jí vesele tvoří dál. Jediná změna nastala v její povaze - je teď taková jednodušší, jak kdyby jí spolu s kastrací někdo ugumoval půlku mozečku. Netvrdím, že je to negativní, zvykli jsme si, ale..
Opačným případem je fena, kterou sousedka nechala kastrovat z vlastní pohodlnosti v mladém věku. Předtím to byl veselý milý pejsek, který si rád hrál s naší mladší fenou, teď je zahořklá a protivná. Pákrát se i naši fenu pokusila kousnout.
Netvrdím, že kastrace změní povahu každé feny, ale sama bych to asi neriskovala.
Kvůli bulkám, které se jí už tvořili...bylo kastrovat fenu už zbytečné. Už tam totiž nádorový či přednádorový stav je. Vím o tom, že kvůli tomu, se má kastrovat po prvním hárání, stejně ovšem selským rozumem věřím tomu, že pokud není mléčná žláza neustále aktivovaná hormony, je tam riziko rakoviny určitě mnohem menší. A opačně: zvětšuje ho každá faleška, kterou fena projde, o zánětu dělohy nemluvě...Jste asi jediná s kastrovanou fenou(a že jich znám spousty) co tvrdí, že se feně povaha změnila. A to, že je sousedovic feňule zahořklá a protivná? Proboha, to je váš pohled na, starou pannu", ne pohled na psa. Fena je taková neboť za a)dospěla a klasicky se s fenama, nemusí", za b) je tak vychovávaná. Moje máma má stejně kastrovanou fenku po prvním hárání a je to veselé, hravé, nekonfliktní zvíře, které snáší dobře i fenky a hlavně ji neotravujou všichni psi v okolí.