Jaký postroj? Stopovačka - postroj nebo obojek?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.3.2015 10:14
Moníísek

XXX.XXX.1.81

Jaky tip postroje mam koupit NO × choďák?Prozatím na procházky. Na stopovačku mam psovi dávat obojek, nebo postroj?

29.3.2015 10:28
kopek

XXX.XXX.164.79

Na prechádzky je postroj zbytočný, obojok + vodítko plne postačujú. Pri stopách je na skúškach oficiálne povolený aj postroj aj obojok, je to vec zvolenej metódy. Ja osobne preferujem postroj, má to svoje výhody.

29.3.2015 10:34
Moníísek

XXX.XXX.1.81

On pes obojek moc rád nemá, tak chci zkusit postroj. A jelikož jsem v živote postroj nekupovala, tak nevím z jakého materiálu atd. A mě to na tu stopovačku příjde i tak nějak lepší.

29.3.2015 10:38
kopek

XXX.XXX.164.79

Moníísek napsal(a):
On pes obojek moc rád nemá, tak chci zkusit postroj. A jelikož jsem v živote postroj nekupovala, tak nevím z jakého materiálu atd. A mě to na tu stopovačku příjde i tak nějak lepší.

Obojok je najzákladnejšou výstrojou psa. Ak ho nemá rád, neostáva iné ako privyknúť si na jeho nosenie. Ak chcete stopovať, predpokladám že máte nejaké ambície smerom k zloženiu skúšok. A tam sa bez obojka nezaobídete. Na stopy je (podľa mojich názorov a skúseností) skutočne lepší postroj.

Neregistrovaný uživatel

29.3.2015 10:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Moníísek napsal(a):

A když nebude mít rád postroj, tak ho budete nosit v náruči... ?
Každý normální pes si dokáže zvyknout na obojek, a pokud budete ve všem psovi ustupovat a podřizovat se, tak se jeom stanete jeho onucí, se kterou si bude dělat co chce

29.3.2015 10:46
kopek

XXX.XXX.164.79

Moníísek napsal(a):

Ešte k materiálu na postroj...
Kožené sú dosť neohybné, nespratné a zle nositeľné keď sa nepoužívajú, vyžadujú ošetrenie. Textilné (podobné popruhy ako na batoh) sú spratnejšie, ľahšie sa udržujú, majú lepšie možnosti nastavenia veľkosti.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.3.2015 10:55

Ty jsi ta s tím psem co potrhal srnku vid. Tady to není na stopování ale na běžné procházky, na to aby se pes na stopovačce vylítal je postroj lepší, ovšem zvaž i to že pes na postroji má mnohem větší sílu než na obojku.KOžené postroje jsou drahé ale vydrží psovi na celý život, měla sem ho na podobně velkého psa který měl poškozený krk a nemohl nosit obojek.Tvému psu by asi stačil nějaký textilní, namočí se, uschne, nemusí se nijak ošetřovat, ale chce to psovi vyzkoušet, a koupit nějaký pevný aby ti to v lese nepřerval.

29.3.2015 10:59
Moníísek

XXX.XXX.1.81

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ty jsi ta s tím psem co potrhal srnku vid. Tady to není na stopování ale na běžné procházky, na to aby se pes na stopovačce vylítal je postroj lepší, ovšem zvaž i to že pes na postroji má mnohem větší sílu než na obojku.KOžené postroje jsou drahé ale vydrží psovi na celý život, měla sem ho na podobně velkého psa který měl poškozený krk a nemohl nosit obojek.Tvému psu by asi stačil nějaký textilní, namočí se, uschne, nemusí se nijak ošetřovat, ale chce to psovi vyzkoušet, a koupit nějaký pevný aby ti to v lese nepřerval.

Jo jsem a díky za rady.

Neregistrovaný uživatel

29.3.2015 11:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Takový pes potřebuje hlavně vychovat a určit meze, a ne že se mu postrojem dá ještě větší prostor, aby si s majitelem dělal co chce, a měl u toho ještě větší pohodlí.

29.3.2015 11:24

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Takový pes potřebuje hlavně vychovat a určit meze, a ne že se mu postrojem dá ještě větší prostor, aby si s majitelem dělal co chce, a měl u toho ještě větší pohodlí.

Vychovat by sice potřeboval, ale ne vždy a ne každému se to povede. A pokud se to nepovede, tak i nevychovaný pes potřebuje běhat a rozhodně se líp proběhne na postroji protože na obojku si při divočejší hře akorát tak ublíží.Bohužel jsou a stále budou i psi odsouzeni k pohybu na vodítku a pro takové je prostě postroj na procházku do přírody lepší, mají alespoň trošku volnost pohybu.

29.3.2015 11:26
kopek

XXX.XXX.164.79

Vychovat by sice potřeboval, ale ne vždy a ne každému se to povede. A pokud se to nepovede, tak i nevychovaný pes potřebuje běhat a rozhodně se líp proběhne na postroji protože na obojku si při divočejší hře akorát tak ublíží.Bohužel jsou a stále budou i psi odsouzeni k pohybu na vodítku a pro takové je prostě postroj na procházku do přírody lepší, mají alespoň trošku volnost pohybu.

Ak je pes priviazaný na stopovačke, dlhej povedzme 10 metrov - ako mu volnosť pohybu zlepší či zmení skutočnosť, že tá stopovačka má jeden koniec uchytený na obojku alebo postroji ?

Neregistrovaný uživatel

29.3.2015 11:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

Psa sice neznám - jen jsem četla začátek nějaké té diskuze, kde sundal srnku, ale pokud se venku chová tak že je schopný si na obojku ublížit, tak nevím do jaké míry bude na postroji ovladatelný v případě, že se rohodne jít si zase něco ulovit nebo něco podobného. Navíc pokud "nemá rád" obojek - tedy obyčejný pruh látky/kůže, tak myslíte, že bude mít rád postroj...?

29.3.2015 11:35

Moníísek, pro ovládání psa (možnost dát impuls, přitáhnout) je jednoznačně vhodnější mít stopovačku na vodítku. Postroj je dobrý na tahání (i to je pro psa dobrá aktivita) a skutečně pes tahající na obojku je nic proti témuž psu na postroji. Bylo by fajn ho mít zpočátku na tom obojku a intenzivně se psem pracovat, ať má alespoň základní poslušnost, a pak mu pořídit postroj - dobré jsou např. tyto : http://www.zerodc.cz/cs/eshop/10_postroje-podsite.

29.3.2015 11:37

kopek napsal(a):
Ak je pes priviazaný na stopovačke, dlhej povedzme 10 metrov - ako mu volnosť pohybu zlepší či zmení skutočnosť, že tá stopovačka má jeden koniec uchytený na obojku alebo postroji ?

Měla sem pár vořechů které jsme našli, byli plaší, agresivní k cizím lidem a psům, a hlavně staří a nijak zvlášt se vychovat nedali. Takže chodili na vodítku a v lese nebo na poli na stopovačce, tedy spíš na dlouhé flexině, ta vyhovovala líp.Rozdíl mezi tím jestli má takový pes postroj nebo stopovačku je v tom když takovému psu třeba hodím klacek a nepovede se mě to odhadnout, a hodím ho dál než vodítko dosáhne, tak si jí pes na obojku pěkně drbne, na postroji mu to nevadí, prostě na postroji může běhat aniž by mu to v okamžiku kdy zapomene že je na vodítku urve krk, což se třeba v případě že sebou máte ještě další psy navolno stane často. Není to ideální způsob pro psa, ale je to lepší než ho vodit na krátkém vodítku, pes si na tohle zvykne, naučí se běhat tak jak mu stopovačka dovolí, a některý pes opravdu nejde vychovat natolik aby se spolehlivě mohl pustit, někteří lidé to řeší tím že takového psa stejně pustí a doufají že se nic nestane, já to řešila vodítkem.

29.3.2015 12:39
Moníísek

XXX.XXX.1.81

Pes na vodítku chodit umístění. A teď jak pracujeme na stopovačce tak se mi líbí jak přivolání tak i to že se za krátkou dobu naučil respektovat délku stopovačky a postroj chci kvůli t že se nám stopovačka občas zasekne o trs trávy atd. A podle mě to nebudou takový škubance v postroji než když má obojek.

29.3.2015 12:40
Moníísek

XXX.XXX.1.81

Promiňte píšu to na mobilu... takže je tam chodit umí a taky se omlouvám za čárky a ostatní chyby.

29.3.2015 12:44
pidla

XXX.XXX.106.11

Moníísek napsal(a):
Pes na vodítku chodit umístění. A teď jak pracujeme na stopovačce tak se mi líbí jak přivolání tak i to že se za krátkou dobu naučil respektovat délku stopovačky a postroj chci kvůli t že se nám stopovačka občas zasekne o trs trávy atd. A podle mě to nebudou takový škubance v postroji než když má obojek.

Na stopovačku je rozhodně lepší postroj, na obojku si může ublížit - vím i o psech, co se zabili, když běželi a stopovačka se náhle o něco zasekla!

Je super, že děláte takové pokroky, držím palce! Postroj můžu doporučit Short od ZeroDC - je prakticky nezničitelný a psu je velice pohodlný, můžete ho používat i k lehčímu krátkodobému tahu, např. canicross. Nevýhoda je, že mu jde upravit velikost jen kolem hrudníku, krk a délka jsou napevno, takže musíte dobře trefit velikost nebo (ideálně) před pořízením vyzkoušet.

29.3.2015 12:51
Moníísek

XXX.XXX.1.81

pidla napsal(a):
Na stopovačku je rozhodně lepší postroj, na obojku si může ublížit - vím i o psech, co se zabili, když běželi a stopovačka se náhle o něco zasekla!

Je super, že děláte takové pokroky, držím palce! Postroj můžu doporučit Short od ZeroDC - je prakticky nezničitelný a psu je velice pohodlný, můžete ho používat i k lehčímu krátkodobému tahu, např. canicross. Nevýhoda je, že mu jde upravit velikost jen kolem hrudníku, krk a délka jsou napevno, takže musíte dobře trefit velikost nebo (ideálně) před pořízením vyzkoušet.

Moc děkuju.No snažím se mu věnovat co nejvíce času.Dokonce jsem omezila i jízdu na koni.Taky jsem ráda když vidim že to toho psa baví.Samozřejmě se mám pořád hodně moc co učit. A proto jsem ráda že mi tady poradíte.

Neregistrovaný uživatel

29.3.2015 12:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

opravdu takové psy znáte, nebo jste jen někde slyšela že se to někdy někde možná stalo... ?
Já jsem aktivně v kynologii 25 let, a znala jsem řadu psů, co venku zasebevraždili různými způsoby, ale psa co se zabil na vodítku o obojek neznám ani jednoho, a ani jsem o tom neslyšela (teda krom internetových zkazek ze zdroje JPP).

29.3.2015 13:03
pidla

XXX.XXX.106.11

opravdu takové psy znáte, nebo jste jen někde slyšela že se to někdy někde možná stalo... ?
Já jsem aktivně v kynologii 25 let, a znala jsem řadu psů, co venku zasebevraždili různými způsoby, ale psa co se zabil na vodítku o obojek neznám ani jednoho, a ani jsem o tom neslyšela (teda krom internetových zkazek ze zdroje JPP).

Znala jsem, patřil mé známé. Dvacetimetrová stopovačka, pes rozběhnutý plnou rychlostí za srnkou, stopovačka se zasekla o kořen.

Ono se v poslední době ukazuje, že ani běžné vodění na vodítku není pro psa nic moc. Určitě znáte ze svého okolí pár psů se zhoršenou funkcí štítné žlázy. Začíná se ukazovat, že to má často souvislost s taháním a/nebo vyškubáváním na obojku ix let předtím.

29.3.2015 13:09

Obojek a stopovačka je v tomhle případě nebezpečná kombinace, postroj je na tohle opravdu lepší. Vím jaké je to škubnutí když pes vyrazí a neuvědomí si že je na stopovačce, většinou se majiteli vyrve z ruky, ovšem když se stopovačka zachytí za kořen nebo strom tak ten opravdu vytrhnout nejde.
Jinak s tou štítnou žlázou to nevím, můj pes má nemocnou štítnou žlázu odmalička, z dob kdy ještě nenosil obojek, Ostatní psi co jsme měli a máme vesele tahali třeba i na řetízkovém stahováku a žádné problémy se štítnou žlázou neměli.

29.3.2015 13:12
kopek

XXX.XXX.164.79

Moje skúsenosti sú podobné. Musím ale zdôrazniť, že ja som hovoril o postroji na stopovanie resp. používanom výlučne pri stopovaní. Potom sú ešte postroje určené výlučne na ťahanie, ale tie sú inak koncipované.
Podľa môjho názoru je používanie postroja na bežné prechádzky so psom hlúposť - až na výnimku, keď je prioritou zachovanie hrivy okolo krku u niektorých psov.

29.3.2015 13:12
pidla

XXX.XXX.106.11

Obojek a stopovačka je v tomhle případě nebezpečná kombinace, postroj je na tohle opravdu lepší. Vím jaké je to škubnutí když pes vyrazí a neuvědomí si že je na stopovačce, většinou se majiteli vyrve z ruky, ovšem když se stopovačka zachytí za kořen nebo strom tak ten opravdu vytrhnout nejde.
Jinak s tou štítnou žlázou to nevím, můj pes má nemocnou štítnou žlázu odmalička, z dob kdy ještě nenosil obojek, Ostatní psi co jsme měli a máme vesele tahali třeba i na řetízkovém stahováku a žádné problémy se štítnou žlázou neměli.

Já neříkám, že ta štítná žláza je obojkem způsobená vždycky. Jen že je to zřejmě jeden z faktorů, který k tomu přispívá.

29.3.2015 13:17

Tak to je hlavně o technice práce se stopovačkou - v místech se zvýšeným rizikem stopku držím tak, že pes nemá prostor na rozběh, pak se mi z ruky nevyrve, a v drtivé většině pes tělem nějaký zájem avizuje, takže psovod má prostor reagovat...

29.3.2015 13:27
pidla

XXX.XXX.106.11

Tak to je hlavně o technice práce se stopovačkou - v místech se zvýšeným rizikem stopku držím tak, že pes nemá prostor na rozběh, pak se mi z ruky nevyrve, a v drtivé většině pes tělem nějaký zájem avizuje, takže psovod má prostor reagovat...

I tak je postroj prostě bezpečnější, zvlášť pro nezkušeného psovoda. A obojek nemá proti postroji žádnou výhodu. Mimo ceny teda.

Neregistrovaný uživatel

29.3.2015 13:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7

pidla napsal(a):
Já neříkám, že ta štítná žláza je obojkem způsobená vždycky. Jen že je to zřejmě jeden z faktorů, který k tomu přispívá.

O tomhle jsem nikdy neslyšela, to jsem měla plemeno, co je poruchami štítné žlázy hodně zatížené, a že by to měli z obojku, tak tomu nevěřím. Umím si ale představit, že pes se zvětšenou štítnou žlázou má problémy chodit na obojku, ale určitě ne to, že taháním na vodítku si naruší hormonální rovnováhu.
Pak bysme to mohli třeba postavit tak, že nevychovanost psa může za poruchy štítné žlázy, zatímco vychovaní psi jsou v tomto směru zdraví

29.3.2015 13:39
pidla

XXX.XXX.106.11

O tomhle jsem nikdy neslyšela, to jsem měla plemeno, co je poruchami štítné žlázy hodně zatížené, a že by to měli z obojku, tak tomu nevěřím. Umím si ale představit, že pes se zvětšenou štítnou žlázou má problémy chodit na obojku, ale určitě ne to, že taháním na vodítku si naruší hormonální rovnováhu.
Pak bysme to mohli třeba postavit tak, že nevychovanost psa může za poruchy štítné žlázy, zatímco vychovaní psi jsou v tomto směru zdraví

Tahání na obojku pohmoždí tkáň štítné žlázy. Což může přispět k tomu, že se postupně a plíživě rozvine autoimunitní zánět štítné žlázy, který ji postupně, v průběhu několika let, zničí. Jsou to poměrně nové poznatky, zatím se o tom moc nemluví, ale souvislost tu zcela jistě je. Jak velká, to je otázka.

29.3.2015 13:44

" A obojek nemá proti postroji žádnou výhodu"
má tu výhodu, že pes cítí impuls a je ovladatelný, na postroji ne. Jinak samozřejmě postroj z hlediska možnosti úrazu psa bezpečnější je.

29.3.2015 13:46
pidla

XXX.XXX.106.11

" A obojek nemá proti postroji žádnou výhodu"
má tu výhodu, že pes cítí impuls a je ovladatelný, na postroji ne. Jinak samozřejmě postroj z hlediska možnosti úrazu psa bezpečnější je.

To sice ano, ale když se člověk naučí prostřednictvím stopovačky psa ovládat a korigovat, má pak docela problém stopovačku odbourat. Kdežto když se chová, jako by pes stopovačku neměl, neovládá ho s ní, nekoriguje, jen ji používá čistě jako pojistku proti zdrhnutí, tak pak není s odbouráním stopovačky žádný problém, pes funguje stejně, ať ji má, nebo ne.

30.3.2015 17:08
Moníísek

XXX.XXX.1.239

Nedávno jsem taky viděla síťovaný postroj, jaký na tohle máte názor?

30.3.2015 17:13
pidla

XXX.XXX.106.11

Moníísek napsal(a):

Neznám. Ale podle mě záleží daleko víc na střihu (pohodlnosti pro psa) a kvalitě provedení (aby se postroj nerozpadl, když to nejmíň potřebujete), než na materiálu.

30.3.2015 17:15
Clayton

XXX.XXX.138.226

Moníísek napsal(a):

Možná zabrání tvorbě hot spotů, ale leda na malého psa.Nevypadá moc pevně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík