Dobrý den, žádám Vás o radu při dalším postupu: byl jsem na procházce s mou rok a půl starou pitbullkou, a z dálky se k nám blížil cizí pes - také mladá fenka, z minulosti se s majitelkou psa znám od vidění, oba víme že spolu psi nevychází. Jakmile jsem běžícího psa uviděl, svého jsem si odvolal a posadil u nohy (do 30 centimetrů od mé nohy, mám el. obojek). Majitelka psa nechala, byla cca padesát metrů od nás. Má fena má 21 kg, poměrně málá na pita, ale osvalená, druhá fena je nějaký pastevecký / lovecký flekáč, vyšší ale váhově obdobně. Fena mého psa očichávala, můj pes stále seděl a čekal jsem na odvolání majitelkou, nestalo se, pes jí neposlouchá. Má fena na "cizinku" zavrčela aby ji odehnala, stále v sedě - cizinka jí očichávala hýždě. Cizinka na vržení zareagovala útokem a mého psa kousla do čumáku - malé škrábnutí, ale můj pes ji chytl za zadek a povalil, okamžitě jsem se snažil odvolat a za pomoci obojku jsem psa odvolal, nicméně jednou cizinku kousla a poté pár metrů naháněla než mne poslechla. Cizinka pos*aná až za ušima přiběhla k majitelce. Majitelka se mi omluvila a já dál pokračoval v procházce, majitelka svého psa hladila a zdáli se být oba v pohodě. Nyní, čtyři dny po incidentu po mně vyžaduje 1700 za šití roztržených třísel. Mám šanci se bránit? Byli se mnou dva kamarádi, majitelka se hájí že incident prý viděla údajná sousedka z okna (pravděpodobně křivé svědectví). Se svým psem jsem na veterinu kvůli škrábanci nešel. Není to poprvé co její pes odbíhá, měla ssebou další dva minipsy (asi yorkšír a něco podobného), a velká fena ji vůbec neposlouchá. Kdo je viníkem? Děkuji za názory, už si pokaždé beru vodítko, sice by to dopadlo úplně stejně ale kdo nemá psa na vodítku je oficielní viník (?).
Pokud máte svědky, bránit se můžete, za svého psa zodpovídáte, stejně jako ona. Nechápu proč jste nechal toho psa přiblížit a po zavrčení vašeho psa zaútočit a neodkopl ho. Pokud se chcete bránit, měl byste podat trestní oznámení, také záleží na vyhlášce vaší obce/města a co říká na volný pohyb psů. De facto jste si kvit.
Nám se to stalo taky. Máme fenu německého ovčáka 4 roky. Po prví se to stalo asi před půl roce dva psi plemene Mallorská doga se vrhli na naší fenku a ta neměla šanci mi jsme měli uvázanou, ale oni ne byla už tma. Má problémi s ušima už dřív ale o té té doby se to zhoršilo.
Majítelka si omlouvala. Po druhé to byl stejní případ a kurát to byl jeden pes naše fenka se už bránila.
Pokut byl vaše fenka uvázaná(el. obojek) mate svědky byla dobrá viditelnost po tom co se stalo měla cizí fena roztzelé třísel tekla krev po 4 dnech to už se mi zdá dlouho aby chtěla peníze. Po dle mě mate šanci ze nic nebudete platit.
PES na vodítku je oficielní viník.
Já bych měla poznámku k něčemu, na co jste se sice neptal, ale nedá mi to:
Pokud budete vaši fenku dál trestat elektrikou v přítomnosti jiných psů, tak v ní to agresivní chování k nim jen vystupňujete. Místo trestání vaší fenky jste měl nejpozději po jejím zavrčení zasáhnout vy, druhou fenu vyblokovat tělem nebo ji odvést. Pokud možno jste vůbec neměl dopustit, aby k setkání došlo, když už z dřívějška víte, že spolu fenky nevychází.
Uživatel s deaktivovaným účtem

PitOwner, dle NOZ jste odpovědný za škodu způsobenou Vaším psem. A je jedno, jestli byl či nebyl na vodítku.
Asi tak: ani bych se tady "nechlubila", že svého psa umím ovládat jen s elektrikou! Pokud to neumíte jinak, pes měl mít náhubek a být na vodítku! Sedět u nohy s elektrikou - v této kritické situaci... Jste stejně zodpovědný (ne-li více) za incident, takže být Vámi zaplatím a je to vyřízeno. Až budete mít vy psa s košíkem a na vodítku a ta "cizinka" ho porve, půjdete k veterináři vy a bude platit ona. Promiňte, ale mám z vás pocit, že jste velmi nezodpovědný majitel pitbula a možná jste zrovna ten typ, co by pitbula neměl vůbec mít.
koňadra
napsal(a):
Asi tak: ani bych se tady "nechlubila", že svého psa umím ovládat jen s elektrikou! Pokud to neumíte jinak, pes měl mít náhubek a být na vodítku! Sedět u nohy s elektrikou - v této kritické situaci... Jste stejně zodpovědný (ne-li více) za incident, takže být Vámi zaplatím a je to vyřízeno. Až budete mít vy psa s košíkem a na vodítku a ta "cizinka" ho porve, půjdete k veterináři vy a bude platit ona. Promiňte, ale mám z vás pocit, že jste velmi nezodpovědný majitel pitbula a možná jste zrovna ten typ, co by pitbula neměl vůbec mít.
Nejde ani tak o to, že fena nebyla na vodítku - pokud se to opravdu odehrálo tak, jak zadavatel popisuje, tak fena poslušně seděla, dokud ji ta druhá nenapadla. Ale jde o to, že zadavatel měl ix možností tomu napadení své fenky předejít a nejenže to neudělal, ale ještě ji trestal elektrikou za to, že se (naprosto logicky) bránila sama! Takhle se nechová zodpovědný majitel psa a zodpovědný majitel pitbula už vůbec ne.

Reakce na hmn : Tak to je taky dobrý. Ta fena by byla nepadena, i kdyby byla na vodítku. Chcete říct, že podle NOZ, budu mít fenu u nohy, na vodítku a když kousne agresora, způsobí škodu, kterou já zaplatím ?
Nedávno moje fena kousla sousedovu fenu na naší zahradě, taky způsobila škodu, kterou zaplatím já ?( Sousedova fena je o cca 7 kilo větší.). Přece nemůže rozhodovat to, který pes je kousnutý.

Orionko, přečtěte so NOZ případně výklady k této problematice. I pokud toho psa na vodítku bude držet někdo jiný a Vy se budete válet u moře, a pes na vodítku u nohy způsobí jinému újmu, tak za to budete moci také (je zavedena objektivní odpovědnost za psa)...Samozřejmě ten druhý může být spoluviník, ale to majitele psa, který pokousal druhého, viny nezbavuje.
O vině nebo nevině majitele může rozhodnout jen soud. Takže majitelka, jejíž pes lítal na volno a druhý ho pokousal - když jí odmítne peníze za šití uhradit, tak to bude muset vymáhat soudně. A pokud u toho byli svědci, tak také může záležet na svědeckých výpovědích. Takže nikdy si nemůže být jistá dopředu, že by u soudu vyhrála. Ale pro oba účastníky by to mělo být varování a měli by si z toho vzít ponaučení - příště, na procházce - vodítka a náhubky.
napsal(a):
Třeba tady :
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/chat/questions/1073-poraneni-pokousani-psa-jinym-psem-kdo-hradi-veterinarni-peci-nahradu-skody.html.
Ten výklad ale není úplný. Chybí totiž odkaz na § 2918 NOZ:
"Vznikla-li škoda nebo zvětšila-li se také následkem okolností, které se přičítají poškozenému, povinnost škůdce nahradit škodu se poměrně sníží. Podílejí-li se však okolnosti, které jdou k tíži jedné či druhé strany, na škodě jen zanedbatelným způsobem, škoda se nedělí."
Neboli mám-li já psa na vodítku a pes na volno se k němu přimotá a je pokousán, stalo se tak v důsledku toho, že majitel psa na volno porušil svou povinnost předcházet škodám a svého psa si neohlídal. Pak nemůže očekávat náhradu škody v plné výši.

Ano, každý je vinen svou vinou. Dál by to už patrně záleželo na soudci (míra viny)...
no, pomalu přemýšlím nad paralyzérem, ne proto abych ochránila své psy, ale abych spolehlivě zahnala takového navolno útočníka, neb škody způsobené mým byť na vodítku by patrně přesáhly škody způsobené tím druhým...nebo se nechat tím druhým kousnout...?
To jste to možná špatně pochopil/a, nejde o to, že by každý platil svou část a váš pes asi způsobí větší zranění, tedy vy budete platit víc.
Ale o to, že přestože bude pokousán jen jeden pes (ten na volno), nemusíte to vy hradit v plné výši (nebo dokonce vůbec), pokud jste se střetu snažil/a zabránit (pes byl na vodítku, seděl u nohy, jako v původním příspěvku), zatímco druhá strana proti tomu nic neudělala (pes na volno, nepřivolán).
Pro názornost: chodec vběhne na silnici mimo přechod do cesty autu a to ho přejede. Přestože provozovatel dopravního prostředku má stejnou objektivní odpovědnost za výsledek jako majitel psa, asi je jasné, že zraněný se žádné náhrady škody nedomůže protože střet zavinil (pokud jel řidič dovolenou rychlostí a neprokáže se, že se nevěnoval řízení).
To samé platí i u střetu dvou psů.
Hlavně jde tato situace vyřešit jednoduchým zamezením toho, aby cizí pes očichával mého psa, zvláště, když vím, že už podobný konflikt vznikl, nebo je pravděpodobné, že vznikne. Podle mého názoru, vzhledem k svědkům a delší době od napadení, bude vymahatelná částka minimální, bude-li vůbec nějaká. Kvůli sumě 1700, - Kč a nejistému výsledku se majitelka dotyčné poškozené fenky soudit asi nebude. Další věc je ale ta, že majitel je s prominutím hlupák, který zbytečně nechal vyhrotit situaci, kterou měl zvládnout sám zásahem proti obtěžující feně a ne trestat svého psa za svou chybu. Neposílí důvěru svého psa ke své osobě a aby se probral, sumu by zaplatit měl z výchovného hlediska vůči své osobě.
Hodně se zde v podobných případech píše, že má majitel zabránit cizímu psu v přístupu k jeho psu. Mě se tedy nikdy nepodařilo cizího otravujícího psa odehnat, neb si ze mě nic nedělá (moje fenka se cizích psů hodně bojí a je pak vystresovaná). Majitel druhého psa většinou na mou žádost o přivolání vesele opáčí, že "on nic nedělá" (já držím vší silou mého vyklepaného psa). Co děláte, nebo by jste dělali v takových situacích? Moji fenku takhle nikdy nedokážu pořádně socializovat když se na ní ti cizí psi doslova hrnou (žádné opatrné seznamování jak se doporučuje není proveditelné).
tarantel
napsal(a):
Hodně se zde v podobných případech píše, že má majitel zabránit cizímu psu v přístupu k jeho psu. Mě se tedy nikdy nepodařilo cizího otravujícího psa odehnat, neb si ze mě nic nedělá (moje fenka se cizích psů hodně bojí a je pak vystresovaná). Majitel druhého psa většinou na mou žádost o přivolání vesele opáčí, že "on nic nedělá" (já držím vší silou mého vyklepaného psa). Co děláte, nebo by jste dělali v takových situacích? Moji fenku takhle nikdy nedokážu pořádně socializovat když se na ní ti cizí psi doslova hrnou (žádné opatrné seznamování jak se doporučuje není proveditelné).
Psa neodhánějte, ale vyblokujte. Těžko se to popisuje, lepší je, aby vám to někdo ukázal - prostě si stoupnete, nasadíte naprosto sebevědomý výraz "Neprojdeš!" (ten je tam zásadní) a děláte zeď mezi cizím psem a vaší fenkou. Ale vyžaduje to poslušnost a důvěru ze strany vaší fenky, aby zůstala sedět vám za zády. Jo a taky je dobré vymyslet si předem nějakou nakažlivou chorobu, zablešení apod., oni si pak majitelé těchhle obejdů psy přivolávají o dost ochotněji
S tou socializací máte naprostou pravdu, nemá smysl nechat bázlivou fenku otlapkávat od každého obejdy, který nezná pravidla slušného psího chování a hrne se na ni přímo bez pozdravu.
Jestli máte zájem dozvědět se obrovskou spoustu informací a vaši fence dopřát socializaci pod kontrolou asi nejlepších lidí v republice, tak doporučuju komunikační lekce pořádané školou Koira. Za měsíc budou ve Zdobíně u Dvora Králové:
https://www.facebook.com/events/728563297263934/
http://www.minimaxipes.estranky.cz/clanky/dalsi-akce-a-kurzy/prodlouzeny-komunikacni-vikend-pro-psy-1.-3.5.2015-zdobin-.html.
jazzinka
napsal(a):
Ten výklad ale není úplný. Chybí totiž odkaz na § 2918 NOZ:
"Vznikla-li škoda nebo zvětšila-li se také následkem okolností, které se přičítají poškozenému, povinnost škůdce nahradit škodu se poměrně sníží. Podílejí-li se však okolnosti, které jdou k tíži jedné či druhé strany, na škodě jen zanedbatelným způsobem, škoda se nedělí."
Neboli mám-li já psa na vodítku a pes na volno se k němu přimotá a je pokousán, stalo se tak v důsledku toho, že majitel psa na volno porušil svou povinnost předcházet škodám a svého psa si neohlídal. Pak nemůže očekávat náhradu škody v plné výši.
Pokusím se odpovědět všem, ale asi nějakou otázku zapomenu, přihlaste se: Pes mne poslouchá bez potíží, agresivita v minulosti byla, s kastrací s výcvikem odezněla. Odnaučil jsem ji běhat podél plotu pakliže je na opačné straně pes, obojek mám jako jistotu, protože vím, že je mladá a může nastat kolizní situace. Pouštím ji pouze ke psům, u kterých se nejdříve domluvím s majitelem právě kvůli potížím s agresivitou - hraje si většinou jen s kluky - feny moc nemusí, pouštím ji na volno hrát si většinou jen v lese nebo na louce, její způsob hry vyžaduje prostor, není typ na očuchání a konec. Jakmile jsem viděl přibíhajícího psa, poznal jsem fenu. Svého psa jsem odvolal k noze a vyčkával na odvolání majitelkou "cizinky", nestalo se. Má fena seděla, cizinka nejdříve očichávala zepředu, následně zezadu, což mé nelíbilo, a zavrčela. Cizinka mou fenu kousla do čumáku, načež se má fena bránila. Má fena se stihla zakousnout do boku cizinky, a já ihned reagoval odvolání s el. impulzem (první použití obojku ten den). Má fena psa ihned pustila a cizinka utíkala, má fena chvíli pronásledovala a následně poslechla mé odvolání při důrazu el. impulzu. Elektriku jsem použil pouze proto, že na odvolání od rvačky pravděpodobně kvůli návalu adrenalinu neposlechla, v žádném případě jsem nechtěl rvačku natož zranění kteréhokoliv psa. Jsem rád, že se má fena bránila a nenechala se, oba psi kousli pouze jednou, můj však s větší razancí. Majitelka cizinky je arogantní, a tvrdí, že můj pes napadl první. Nedostane ani korunu, a doporučím jí, aby si svého psa lépe zajistila. Na procházce byla celkem se třemi psy, všichni na volno. Na reakce že bych neměl mít pita - s tímto psem se v noci nevyhýbám romům, nýbrž oni mně. Se psem jezdím na kole, a byl jsem 8 měsíců na cvičáku. Pes je zajištěn, dostává se mu pohybu, výchovy, lásky i přítomnosti psích kámošů. Mám PSA, ne neposlušný módní doplněk.
Vy pořád nechápete, co jste udělal špatně...
Svého psa jsem odvolal k noze a vyčkával na odvolání majitelkou "cizinky", nestalo se. Má fena seděla, cizinka nejdříve očichávala zepředu, následně zezadu, což mé nelíbilo, a zavrčela. Cizinka mou fenu kousla do čumáku
K celé této situaci nemělo vůbec dojít, místo vyčkávání jste to měl řešit - ideálně tak, aby vůbec nedošlo ani k tomu prvnímu čuchnutí, když víte, že se fenky nesnášejí! Na to, že se vaše fena musela sama bránit napadení, nemáte být co hrdý. Místo toho byste si měl nafackovat, že jste ji nebránil vy! Jak vám má důvěřovat a spoléhat se na vás, když vy dopustíte, aby ji napadla cizí fena, nijak do toho nezasahujete, jen ji nutíte klidně sedět a nechat si to líbit a pak ji ještě trestáte elektrikou?
Musím souhlasit s pidlou, střetu musíte zabránit vy, protože jakmile si to začnou řešit psi samotní, tak musíte počítat s tím, že poteče krev. V naší vesničce bydlí jedna hodná paní, které pravidlně utíkají tři psy velkých plemen, utíkají lovit zvěř a vůbec se chovají jako smečka. Plní spíš úlohu ostrahy objektu, než aby se jim někdo věnoval. Paní jsem několikrát potkala jak své psy hledá, mě řekla jen ať si psa někam schovám a nechodím s ním po okolí, že by to nedopadlo dobře. To je krásná rada co? Bohužel jednoho dne přišlo na lámání chleba, byla jsem s mou fenou venku a najednou předemnou tři psi, obestoupili mě a fenu opravdu jak lovnou zvěř zahnanou do kouta. Krve by se ve mě nedořezal, každopádně jsem se snažila na sobě ten stres nedat znát, fenu jsem si šoupla za sebe, a stála jsem jako neprůstřelná zeď, když už to trapné ticho trvalo moc dlouho(pro mě to byla hodina, ale reálně asi pár sekund), vzpoměla jsem si, jak na psy řvala jejich majitelka z auta a přesně takhle jsem na ně zařvala já...obrovské štěstí, ale psi poslechli a běželi domů. Dle vašeho příspěvku máte fenu vcelku dobře zvládnutou a o to to máte jednodušší, můžete se starat jen o toho druhého psa a udržet si ho od těla, aby to za vás nemusela dělat vaše fenka. Když vidíte, že pes běží k vám, tak nečekejte až ho majitel odvolá, ale třeba ho zkuste i hlasitěji upozornit, aby tak učinil a příchozího psa vyblokujte, mezi ním a psem stojíte vy a přes to vlak nejede, zkuste rázně říct "jdi", "běž", nebo když psa znáte, tak ho čapněte za obojek, fenu si odložte a psa odvěďte na bezpečnou vzálenost. Vyčkejte přichodu majitele a vraťtě mu psa s upomínkou toho, co se mu stane příště, jestli k vám ještě někdy takhle přiběhne. Bohužel lidská blbost je nekonečná a psy na volno s majiteli idioty tu budou pořád.
Ještě několikrát svoji fenu " přismažíte " elektrikou za přítomnosti jiného psa nebo feny a opět budete řešit problémy s agresivitou.
Nicméně na vině jste jak vy, tak majitelka druhé feny, ta si ji měla hned zavolat, ale jinak nemohla dělat nic, vy ano, ale vy jste vyčkával, měl jste zakročit, nejlíp strčit fenu za sebe a udělat zed´ mezi fenou cizí a vaší.Asi bych jí něco přispěla na ošetření, ale plnou výši bych jí neplatila a zkusila bych se rozumně dohodnout.

Nicola
napsal(a):
Musím souhlasit s pidlou, střetu musíte zabránit vy, protože jakmile si to začnou řešit psi samotní, tak musíte počítat s tím, že poteče krev. V naší vesničce bydlí jedna hodná paní, které pravidlně utíkají tři psy velkých plemen, utíkají lovit zvěř a vůbec se chovají jako smečka. Plní spíš úlohu ostrahy objektu, než aby se jim někdo věnoval. Paní jsem několikrát potkala jak své psy hledá, mě řekla jen ať si psa někam schovám a nechodím s ním po okolí, že by to nedopadlo dobře. To je krásná rada co? Bohužel jednoho dne přišlo na lámání chleba, byla jsem s mou fenou venku a najednou předemnou tři psi, obestoupili mě a fenu opravdu jak lovnou zvěř zahnanou do kouta. Krve by se ve mě nedořezal, každopádně jsem se snažila na sobě ten stres nedat znát, fenu jsem si šoupla za sebe, a stála jsem jako neprůstřelná zeď, když už to trapné ticho trvalo moc dlouho(pro mě to byla hodina, ale reálně asi pár sekund), vzpoměla jsem si, jak na psy řvala jejich majitelka z auta a přesně takhle jsem na ně zařvala já...obrovské štěstí, ale psi poslechli a běželi domů. Dle vašeho příspěvku máte fenu vcelku dobře zvládnutou a o to to máte jednodušší, můžete se starat jen o toho druhého psa a udržet si ho od těla, aby to za vás nemusela dělat vaše fenka. Když vidíte, že pes běží k vám, tak nečekejte až ho majitel odvolá, ale třeba ho zkuste i hlasitěji upozornit, aby tak učinil a příchozího psa vyblokujte, mezi ním a psem stojíte vy a přes to vlak nejede, zkuste rázně říct "jdi", "běž", nebo když psa znáte, tak ho čapněte za obojek, fenu si odložte a psa odvěďte na bezpečnou vzálenost. Vyčkejte přichodu majitele a vraťtě mu psa s upomínkou toho, co se mu stane příště, jestli k vám ještě někdy takhle přiběhne. Bohužel lidská blbost je nekonečná a psy na volno s majiteli idioty tu budou pořád.
Tohle je krásná rada, ale...
Nedávno jsem na procházce se svým psem většího plemene potkala zcela na volno středoasiata. Majitel nikde, možná ani nevěděl, že pes se mu venčí. No a tenhle pes na nějakou zeď z člověka z vysoka sral a naopak se celou dobu tvářil, že jestli se do toho budu moc montovat, kousne mě taky. Nějaké, jdi, běž? Ani náhodou, vyzývavý pohled. Čapnout za obojek? Nejsem sebevrah. Naštěstí se to obešlo bez krve jen s řevem, ale kdyby začala téct krev, tak bych toho psa asi musela uškrtit jako bivoj nebo zabít kamenem nebo nevím.
napsal(a):
Nedávno jsem na procházce se svým psem většího plemene potkala zcela na volno středoasiata. Majitel nikde, možná ani nevěděl, že pes se mu venčí. No a tenhle pes na nějakou zeď z člověka z vysoka sral a naopak se celou dobu tvářil, že jestli se do toho budu moc montovat, kousne mě taky. Nějaké, jdi, běž? Ani náhodou, vyzývavý pohled. Čapnout za obojek? Nejsem sebevrah. Naštěstí se to obešlo bez krve jen s řevem, ale kdyby začala téct krev, tak bych toho psa asi musela uškrtit jako bivoj nebo zabít kamenem nebo nevím.
Věřte, že kdyby tam místo vás stál opravdu zkušený člověk, tak toho středoasiata vyblokuje. To je o vnitřním nastavení člověka, musí z něj vyzařovat totálně klidné sebevědomí. Beze slov.
Faktem je, že na tohle málokdo má. Já tedy určitě ne ;-) Jen jsem měla možnost setkat se s lidmi, kteří to opravdu umí, a sledovat je.
napsal(a):
Je to samozřejmě jen rada na určité případy, pokud máte takovou smůlu, že potkáte nasranýho středoasiata, kterej je naprosto přesvědčenej o tom, že je král světa, tak to fungovat nebude. Proto jsem tam napsala to chytnutí za obojek v případě, že třeba psa znám. V každém případě se chování vždy musí přizpůsobit situaci a chce to i hodně toho štěstí, na to univerzální rada není a vždy (i když by jen držel svého psa na vodítku u nohy) tím člověk riskuje i to, že bude zraněn. Já nevím jak vy, ale rozhodovat se jestli nechám pokousat sebe nebo psa je třeba pro mě dost těžké a asi budu za blázna, ale já bych riskovala sebe, protože ve chvíli, kdy by si to začala řešit moje fena, tak bych se neudržela, zasáhla bych a pravděpodobně by mě pokousali oba dva psi. Jak už tu někdo navrhoval, možná by se nějaký ten paralyzér užil, ale neznám zatím nikoho, kdo s ním chodí.
Nicola
napsal(a):
Je to samozřejmě jen rada na určité případy, pokud máte takovou smůlu, že potkáte nasranýho středoasiata, kterej je naprosto přesvědčenej o tom, že je král světa, tak to fungovat nebude. Proto jsem tam napsala to chytnutí za obojek v případě, že třeba psa znám. V každém případě se chování vždy musí přizpůsobit situaci a chce to i hodně toho štěstí, na to univerzální rada není a vždy (i když by jen držel svého psa na vodítku u nohy) tím člověk riskuje i to, že bude zraněn. Já nevím jak vy, ale rozhodovat se jestli nechám pokousat sebe nebo psa je třeba pro mě dost těžké a asi budu za blázna, ale já bych riskovala sebe, protože ve chvíli, kdy by si to začala řešit moje fena, tak bych se neudržela, zasáhla bych a pravděpodobně by mě pokousali oba dva psi. Jak už tu někdo navrhoval, možná by se nějaký ten paralyzér užil, ale neznám zatím nikoho, kdo s ním chodí.
Znám pár lidí co po blbých zkušenostech nosí na venčení u sebe pepřový sprej. Ten si myslím, že by zblízka do očí a nosu mohl být také dost účinný a případné psí agresory co se pohybují na volno by měl usměrnit a zahnat a tím předejít větším zraněním. Také přemýšlím, že bych ho koupil manželce, když jde venčit občas sama beze mne.

Paralyzér by měl drtivou většinu psů zahnat jenom výbojem, bez nutnosti kontaktu (a třeba i zklidnit vlastního nas... psa ).

pidla
napsal(a):
Věřte, že kdyby tam místo vás stál opravdu zkušený člověk, tak toho středoasiata vyblokuje. To je o vnitřním nastavení člověka, musí z něj vyzařovat totálně klidné sebevědomí. Beze slov.
Faktem je, že na tohle málokdo má. Já tedy určitě ne ;-) Jen jsem měla možnost setkat se s lidmi, kteří to opravdu umí, a sledovat je.
Jo, hlavně, že hned poznáte, že jsem nezkušený člověk, že.
"Vaším" skvělým způsobem jsem v minulosti krásně vyřešila brazilskou filu i rotvíka, takže jsem naopak k celé situaci přistupovala dost namachrovaně, jak říkáte, totálně klidné sebevědomí. Ovšem ten středoasiat se na mě podíval taky totálně klidně výrazem "chceš taky jednu?" což v situaci, kdy jste na poli uprostřed ničeho a v ruce máte jen gumovou hračku, dost mění situaci.

napsal(a):
Jo, hlavně, že hned poznáte, že jsem nezkušený člověk, že.
"Vaším" skvělým způsobem jsem v minulosti krásně vyřešila brazilskou filu i rotvíka, takže jsem naopak k celé situaci přistupovala dost namachrovaně, jak říkáte, totálně klidné sebevědomí. Ovšem ten středoasiat se na mě podíval taky totálně klidně výrazem "chceš taky jednu?" což v situaci, kdy jste na poli uprostřed ničeho a v ruce máte jen gumovou hračku, dost mění situaci.
Bohužel, na světě je čím dál víc nezodpovědných debilů, co si pořizují co největší psy a pak je nezvládají uhlídat. Mě takhle jednou z pastvy "doprovázel" tibetský dogág. Naštěstí pes a já mám fenu, tak to bylo bez rvačky. Já se ho snažila máváním klackem ( je mi jasné, že to byla blbost, ale nic jiného mě nenapadlo ), udržet v uctivé vzdálennosti od kůzlat.
Došel s námi s ledovým klidem až domů, občůral mi všechny rohy ( asi abych pochopila, kdo je tady pánem ) a jak se objevil, tak zase odkráčel.
Já mám psa malého plemene a bydlím na vesnici, kde jsou tak akorát "vlčáci" na řetězu. Chodím taky venčit toho našeho drobka do polí a blízké obory (samozřejmě tam na řemínku).
Před 14-ti dny objížděl soused vesnici na motorce s očima na vrch hlavy, že se mu URVAL! vlčák a než ho najde, prý nemám chodit s naším mrnětem ven. Člověku by prý "asi" neublížil, ale psy nenávidí...
Manžel mi koupil pepřák, nosím ho teď všude s sebou, myslím, že kdyby agresor dostal plnou dávku do očí a čumáku, zakousnout toho mého by si (snad) rozmyslel
mám pak ještě jeden v kabelce, když jdu do práce, člověk nikdy neví, koho potká
Že dojde ke střetu jsem tušil, dnes bych se zachoval jinak. Mít pepřák, půjdu proti psovi. Nemít ho, zakřičel na majitelku a stoupl si naopak já za svého psa. Milý / milá Pidlo (omlouvám se, ale nepoznám pohlaví), nepůjdu do střetu s loveckým psem. Ze psů mám respekt, a vím co dokážou. Pes by mne MOHL zabít jediným kousnutím do krku, já však jeho nikoliv. El. obojek mám jako jistotu, pes mne poslechne i bez něj, ale chci mít jistotu, že ho na 100% za jakékoliv situace ovládnu, což s obojkem mám. Obojek jsem použil ve chvíli kdy můj pes byl zakousnut do cizinky a trhal ze strany na stranu, byl v "rauši" a nevnímal mé odvolání. Kdybych to neudělal, pes mohl mít pelech metr pod zemí. Chtěl bych vidět Vás. V žádném případě nechci tvrdit, že jsem se zachoval správně, dnes bych paní seřval na tři doby ať si psa odvolá dříve, nežli by se k nám přiblížil. Pes jí neposlouchá, a ASI by stejnak pokračoval, ale nyní bych snad křikem odradil psa, a svého bych dal na vodítko, abych zabránil případné přehnané obraně mého psa. Za monitorem je každý drsňák, ale v dané situaci pracuje psychika a děláme chyby a špatná rozhodnutí. Děkuji všem za komentáře, všechny rady si vezmu k srdci. Na závěr chci dodat, že frázi, že "by mne pes mohl zabít jedním kousnutím, avšak já jeho ne" myslím obrazně. Nepůjdu do střetu proti psovi. Já bych měl šanci 50 na 50 a spíše bych čekal jestli mi někdo pomůže. Můj pes ho na 80% vyřídí že si to rozmyslí a radši uteče. Můj pes není sralbotka, dříve na mě zavrčel pes a má fena se na něj vrhla. Pes vrčel na mě, ne na ni. Jakmile by poznala, že mám problém, ihned by mi pomohla. S kamarádem jsem se ze srandy pral a ona ho ve výskoku chytla za ruku a složila na zem. Můj pes by mě miluje jako já jeho. Ví, že bych jí pomohl stejně jako ona mně.
K těm pepřákům...máte to někdo osobně vyzkoušené? Totiž jednou jsme to použili na psech, kteří šli do rvačky, měli jsme nastudovaný návod k použití, šplíchli jsme to ze vzdálenosti 20cm. Ani na jednoho psa to neudělalo sebemenší dojem, pustili se do sebe o to radostněji. Vyšplíchali jsme celou lahvičku - a nic. Vlastně jo: my lidi jsme slzeli, slintali a teklo nám z nosů. Psi zahryznutí, pepřák jim byl úplně fuk. Přitom to měl být sprej speciálně vůči agresívním psům. No tak nevím. Snad raději ten paralyzér...Budu ráda, když někdo přidá osobní zkušenost s účinností spreje.
míšak.
napsal(a):
K těm pepřákům...máte to někdo osobně vyzkoušené? Totiž jednou jsme to použili na psech, kteří šli do rvačky, měli jsme nastudovaný návod k použití, šplíchli jsme to ze vzdálenosti 20cm. Ani na jednoho psa to neudělalo sebemenší dojem, pustili se do sebe o to radostněji. Vyšplíchali jsme celou lahvičku - a nic. Vlastně jo: my lidi jsme slzeli, slintali a teklo nám z nosů. Psi zahryznutí, pepřák jim byl úplně fuk. Přitom to měl být sprej speciálně vůči agresívním psům. No tak nevím. Snad raději ten paralyzér...Budu ráda, když někdo přidá osobní zkušenost s účinností spreje.
Pepřák jsem použila myslím jen 2x, ale v obou případech ještě v okamžiku, kdy se k nám pes teprve blížil, asi ze 2 metrů. Stříkla jsem před něj a v obou případech to psa odradilo. Jeden odběhl pryč, druhý si šel otírat čumák o trávu. Byli spíš překvapení, než aby je to bolelo. ale používám ten na sebeobranu proti lidem, ne psí.
Já jsem nějak nepochopila, jestli PitOwner po fence chce perfektní poslušnost, nebo jestli chce, aby občas povel porušila a psy a lidi napadla. Pokud je hrdý, že se bránila, proč ji za to zároveň trestal?
Prostě typický vylízaný namachrovaný majitel pitbula (tím se nechci dotknout všech normálních majitelů pitů, kterých je určitě víc - jen u nás v ulici máme dva).

..."nepůjdu do střetu s loveckým psem. Ze psů mám respekt, a vím co dokážou."
Vážený PitOwnere, nevím jestli jste prototyp majitele pitů, ale musím vám napsat, že jste pěkný s r a b.
Jsem jen stará bába, ale svou fenu jsem bránila před dvěma nasranými NO, jak jsem psala výš, své stádečko jsem bránila před tibetským dogákem, když mi fenu valchovala boxerka, zahodila jsem ji 2 m daleko, své stádečko jsem bránila před útočícím šarpejem, krvaví byli všichni...atd. Pár psích rozepří už jsem zažila, vždycky jsem se bála až potom !
Nevím, jaký lovecký pes vám na fenu útočil, ale lovečáci jsou vůči lidem ti nejmírumilovnější ( většinou ).

aritim
napsal(a):
Pepřák jsem použila myslím jen 2x, ale v obou případech ještě v okamžiku, kdy se k nám pes teprve blížil, asi ze 2 metrů. Stříkla jsem před něj a v obou případech to psa odradilo. Jeden odběhl pryč, druhý si šel otírat čumák o trávu. Byli spíš překvapení, než aby je to bolelo. ale používám ten na sebeobranu proti lidem, ne psí.
Pepřák jsem "použila" jen jednou s pozitivním výsledkem. Když se k nám blížila fena bula ( pit, staford...zas tolik jsem to nezkoumala ), panička poskakovala notný kus daleko a jen tak zkoušela, j a k o odvolávat. Tak jsem houkla, že jestli fena přijde ještě kousek, sejmu ji pepřákem. Mělo to kladný účinek, panička zařvala a fena konečně poslechla.

..."Pokud je hrdý, že se bránila, proč ji za to zároveň trestal?"...
Udělá feně v hlavě pěkný guláš. Pes svou zvláštní schopností vycítí, co chce, ona mu vlastně vyhoví a on ji za to potrestá. A pak bude kámošům s hrdostí vyprávět, jak to fena zvládla, ona to bude poslouchat a utvrdí se v tom, že to bylo dobře.
napsal(a):
Pepřák jsem "použila" jen jednou s pozitivním výsledkem. Když se k nám blížila fena bula ( pit, staford...zas tolik jsem to nezkoumala ), panička poskakovala notný kus daleko a jen tak zkoušela, j a k o odvolávat. Tak jsem houkla, že jestli fena přijde ještě kousek, sejmu ji pepřákem. Mělo to kladný účinek, panička zařvala a fena konečně poslechla.
Já jsem ho použila na psy, kteří měli majitele v nedohlednu a střet by byl nevyhnutelný. Za 25 let co pepřák mám jen 2x. Samozřejmě když je jiná možnost zakročit, tak ho nepoužiju.

aritim
napsal(a):
Já jsem ho použila na psy, kteří měli majitele v nedohlednu a střet by byl nevyhnutelný. Za 25 let co pepřák mám jen 2x. Samozřejmě když je jiná možnost zakročit, tak ho nepoužiju.
A zafungoval dobře a na agresora ? Já při své šikovnosti a rozčílení bych zlikvidovala sebe, svého psa a agresor by nás sežral obě .
napsal(a):
A zafungoval dobře a na agresora ? Já při své šikovnosti a rozčílení bych zlikvidovala sebe, svého psa a agresor by nás sežral obě .
Zafungoval, jen je fakt potřeba dát si pozor na protivítr. Jednou fouknul proti mě a trochu pepřáku se mi dostalo do očí, ale žádná tragedie to nebyla. Jen mě trochu pálily.
Při čtení této diskuse mám dojem, že většina má k věci svůj příběh, své řešení a samozřejmě svůj díl pravdy. Co mi ale připadne zvláštní, je používání výrazů jako "vylízaný", "srab" apod., zřejmě k posílení argumentů. Je potřeba takto srážet úroveň diskuse, zvlášť, když tím žádný argument posílen není?
Tím se nijak nezastávám PitOwnera, který udělal (podle mého) několik chyb, hlavně to s el. obojkem, ale přesto jsme u toho nikdo nebyli a takové soudy mi přijdou hodně laciné.
A pro PitOwnera: V zájmu rychlého vyřešení bych paní nabídl polovinu částky na ošetření a vysvětlil jí, co je a k čemu se používá vodítko.
Psi se prostě občas porvou (pořád to jsou totiž psi se svými pudy a reakcemi jinými, než jsou představy moderní civilizace) a myslím, že pokud není výsledkem vážné zranění, příliš bych to neřešil.
Milannne děkuji, všem děkuji. Jak jsem psal, udělal jsem chyby, zpětně mě to mrzí. Mám rád všechny psy, mým cílem nebylo aby se servali. Kdybych obojek nepoužil, druhá fena mohla dopadnout mnohem hůř, nepoužil jsem ho jako potrestání... Milá orionko, mít psa mrňouse, taky ho hodím za plot a vezmu nohy na ramena nebo vytáhnu nůž, hrdiný jsou plné hřbitovy. Musíte být statečná žena s dobrým srdcem, máte můj obdiv. Já nepodstoupím riziko souboje se psem. Máme asi rozdílné názory, ale urážkami a ponižováním mi je nevyvrátíte, naopak se sama shazujete. S paní se pokusím rozumně dohodnout.
PitOwner
napsal(a):
Milannne děkuji, všem děkuji. Jak jsem psal, udělal jsem chyby, zpětně mě to mrzí. Mám rád všechny psy, mým cílem nebylo aby se servali. Kdybych obojek nepoužil, druhá fena mohla dopadnout mnohem hůř, nepoužil jsem ho jako potrestání... Milá orionko, mít psa mrňouse, taky ho hodím za plot a vezmu nohy na ramena nebo vytáhnu nůž, hrdiný jsou plné hřbitovy. Musíte být statečná žena s dobrým srdcem, máte můj obdiv. Já nepodstoupím riziko souboje se psem. Máme asi rozdílné názory, ale urážkami a ponižováním mi je nevyvrátíte, naopak se sama shazujete. S paní se pokusím rozumně dohodnout.
Myslíte že el. výboj může být psem chápán jinak než jako trest ? V tom případě si ho nasaďte sobě a vyzkoušejte.

PitOwner, pravděpodobnost, že pes půjde skutečně a reálně proti Vám je mizivá, nestál jste proti nasr...pastevci ale proti loveckému psu. Taky vždy vstupuju před druhého psa a v prvé řadě psa oslovuji přátelsky(teda před pořízením pastevce ) a v drtivé většině tohle rozhoduje (i když se na mě třeba ten druhý dívá jako na magora), že se rozejdem v míru. A kupodivu vstupuji před svého psa i dnes, i když držet zuřících 55kg na vodítku a zároveň blokovat tělem logicky nasr... druhého psa je makačka (ale zase to je velmi výjimečně).
PitOwner
napsal(a):
Že dojde ke střetu jsem tušil, dnes bych se zachoval jinak. Mít pepřák, půjdu proti psovi. Nemít ho, zakřičel na majitelku a stoupl si naopak já za svého psa. Milý / milá Pidlo (omlouvám se, ale nepoznám pohlaví), nepůjdu do střetu s loveckým psem. Ze psů mám respekt, a vím co dokážou. Pes by mne MOHL zabít jediným kousnutím do krku, já však jeho nikoliv. El. obojek mám jako jistotu, pes mne poslechne i bez něj, ale chci mít jistotu, že ho na 100% za jakékoliv situace ovládnu, což s obojkem mám. Obojek jsem použil ve chvíli kdy můj pes byl zakousnut do cizinky a trhal ze strany na stranu, byl v "rauši" a nevnímal mé odvolání. Kdybych to neudělal, pes mohl mít pelech metr pod zemí. Chtěl bych vidět Vás. V žádném případě nechci tvrdit, že jsem se zachoval správně, dnes bych paní seřval na tři doby ať si psa odvolá dříve, nežli by se k nám přiblížil. Pes jí neposlouchá, a ASI by stejnak pokračoval, ale nyní bych snad křikem odradil psa, a svého bych dal na vodítko, abych zabránil případné přehnané obraně mého psa. Za monitorem je každý drsňák, ale v dané situaci pracuje psychika a děláme chyby a špatná rozhodnutí. Děkuji všem za komentáře, všechny rady si vezmu k srdci. Na závěr chci dodat, že frázi, že "by mne pes mohl zabít jedním kousnutím, avšak já jeho ne" myslím obrazně. Nepůjdu do střetu proti psovi. Já bych měl šanci 50 na 50 a spíše bych čekal jestli mi někdo pomůže. Můj pes ho na 80% vyřídí že si to rozmyslí a radši uteče. Můj pes není sralbotka, dříve na mě zavrčel pes a má fena se na něj vrhla. Pes vrčel na mě, ne na ni. Jakmile by poznala, že mám problém, ihned by mi pomohla. S kamarádem jsem se ze srandy pral a ona ho ve výskoku chytla za ruku a složila na zem. Můj pes by mě miluje jako já jeho. Ví, že bych jí pomohl stejně jako ona mně.
Pořídil jste si psa jako "zbraň na vaši osobní ochranu, nenaučil se ji používat a teď si nevíte rady když "vystřelí"- to je nezodpovědné.

PitOwner
napsal(a):
PiteOwnere, nejsem statečná ! To dělá adrenalin. To byste viděl, jak se klepu po akci. Jak psala hmn pes, který se jde servat s vaším, nepůjde po vás. Když vás psi ve rvačce chytí za ruku, je to jen omyl.
S pastevci naštěstí zkušennost nemám. Ona většina psů má nějakou zábranu kousat do lidí. ( Píšu většina, ne všichni ). A (snad kromě těch pastevců, nebo psů speciálně vycvičených ) vám spíš půjdou po nohách, rukách, než po krku.
Ještě dodám, jedna naše stará výcvikářka tvrdila, že psa zlikvidujete ( ale opravdu zlikvidujete ) ranou vedenou vší silou hřbetem ruky shora na čumák. Že je to citlivé místo a zpřerážíte mu nosní přepážky. Ale třeba je to blbost. Třeba někdo zareaguje.
Všem děkuji za reakce. Paní lže o situaci a vymýšlí si imaginární svědky. Tvrdí, že její pes by nikdy nekousl. Vhodila mi do schránky lísteček s jejím jménem, adresou a tel. číslem, s tím že chce abych jí zavolal. Na lísteček napsala "napadena Vaším psem". Na adrese jsem zvonil, jakmile mě zahlédla z okna, ignorovala. Po telefonátu přišla, byla drzá a vyčítala mi, že jsem měl psa na volno. Když jsem se jí zeptal, proč ho neměla připnutého ona, nebo proč ho neodvolala, odpověděla, že je to štěně, které nenapadá. S paní jsem se bohužel rozešel ve zlém, nic jsem jí nezaplatil. Původně jsem chtěl zaplatit polovinu. Vyhrožuje mstou... Příště se pokusím psa odehnat, a krom el. obojku budu mít vodítko (mě pes poslechne i bez něj, dopadlo by to stejně). Snad si psa příště více ohlídá.

PitOwner
napsal(a):
Všem děkuji za reakce. Paní lže o situaci a vymýšlí si imaginární svědky. Tvrdí, že její pes by nikdy nekousl. Vhodila mi do schránky lísteček s jejím jménem, adresou a tel. číslem, s tím že chce abych jí zavolal. Na lísteček napsala "napadena Vaším psem". Na adrese jsem zvonil, jakmile mě zahlédla z okna, ignorovala. Po telefonátu přišla, byla drzá a vyčítala mi, že jsem měl psa na volno. Když jsem se jí zeptal, proč ho neměla připnutého ona, nebo proč ho neodvolala, odpověděla, že je to štěně, které nenapadá. S paní jsem se bohužel rozešel ve zlém, nic jsem jí nezaplatil. Původně jsem chtěl zaplatit polovinu. Vyhrožuje mstou... Příště se pokusím psa odehnat, a krom el. obojku budu mít vodítko (mě pes poslechne i bez něj, dopadlo by to stejně). Snad si psa příště více ohlídá.
Nic bych jí neplatila. Argumentovala bych tím : můj byl na volno, váš byl na volno = jsme si kvit ( minimálně ). Vy jste svého odvolal, ona ne. Psa si hlídejte, aby se mu pomstít nemohla. Soudit se nejspíš nebude, na to jsou naše soudy pomalé a částka malá. Může vás tahat na radnici ( máte psa přihlášeného a za psa řádně zaplaceno ? ), ale to může i když jí ošetření zaplatíte. Jestli máte její adresu, možná bych jí své vyjádření poslala poštou - co je psáno, to je dáno.
I s tím, že jste byl ochotný půl zaplatit, ale po jejím arogantním jednání a vyhrožování nic platit nebudete a s tím, že i její vyhrožování považujete za přestupek.
( Byla tady diskuze o tom, jak pes v zahradní restauraci kousl dítě, které mu přišlo vzít balonek - nevím, jak to dopadlo - zkuste pohledat. ).
Cením si Vaší vstřícnosti Orionko, snažil jsem se vše vyřešit dohodou. Psa mám řádně přihlášeného, zaplaceného, nechal jsem ji nahlédnout do očkovacího průkazu (vše ok). Beru si zkušenost do života, můj pes má naštěstí jen škrábanec kousek od oka - už strup ale asi jí tam neporoste srst. Příště, když uvidím psa na volno, připnu si svou na vodítko - obec má vyhlášku že nesmí pobíhat psi na volno (každý, kdo má byť maličko poslušného psa ho má na volno) - budu bez potíží.
Wow, u nás mají na vodítku většinou jen důchodci a podobní, co si u psa nesrovnají respekt aby poslechl. Mám el. obojek a mam jí na volno i když jdu po chodníku u hlavní silnice, včetně přechodů. Poslechně mě na slovo (rok a půl), akorát problém když někde přeběhne kočička nebo právě pejsci - ráda se pere, obrovský problém aby neběhala podel plotu když na druhé straně je agresivní pes, doma ji nemohu mít na volno na zahradě, přeletí plot (skáče 150+ cm na první pokus). Venčím často na kole, abych ji unavil, a u kola běhá vedle nohy, má naučené, že pěšky u levé nohy a na kole u pravé :).